Új privát üzeneted érkezett!

Hát igen , maa különbségek már sokkal élesebbek. Akkoriban mi a lakótelepi "proli" gyerekek azért kb azonosz szintről "jöttünk"...

Én is félek, a mobilos, márkás, versengős helyzetektől....

Én nem voltam vallásos 30 évig, és most sem vagyok kimondottan az. De eldöntöttem, hogy a gyermeke(i)met Vácon a katolikus suliba adom. Nem, nincs vasszigor, meg vigyázállás, viszont vannak keretek, szabályok, és erkölcsi odafigyelés, nagyon jó és családias közösség. Remélem, hogy amit otthonról hoz, amellé kap(nak) egy jó adag "hasznos" útravalót majdonnan is.

Bízom benne, hogy az a légkör és morál kicsit ezt a szélsőséges versengést visszafogja majd, hisz ott nem ezek képviselik az "értéket".
Ha valaki VALÓBAN az eszmeisége miatt viszi oda a gyerekét, akkor biztosan. Más meg korlátok (anyagi és egyéb) között van, és azért nem lóg ki a sorból.

Ez van. Mielőtt bigott vallásosnak tartanátok, nem vagyok az, viszont az értékrendjével teljesen egyetértek!
Ezt nem azért írtam le, hogy parázs vallási viták helyét ágyazzam meg, oké? :wink:
Van aki írtózik mindentől, ami a vallással bármilyen formában kapcsolatba hozható. Akármilyen indokkal. Én azt is el tudom fogadni, az az ő saját értékrendje, vagy nézete kérdése... :-)

szilvás76

Szilvás,megértem az érveid,és megfontolandó.
Már most féltem a gyerekem ettől az őrült világtól :)

Tündével majd leülünk számolgatni nyáron :) hogy a legjobbat hozzuk ki a lehetőségekből.Eddig nem is jutott eszembe h.a gyed miből lesz számolva.Ehh. :?

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
evilany

Szegény Tünde, izzíthatja a számológépét! :-)
Itt fogunk sorban állni... :lol:

szilvás76

Majd megháláljuk :wink:

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
evilany

számoltam,ha kiveszem 1 hónappal szülés előtt,júli elején,akkor pont lejár idén még.Vagy nem?

evilany

Hát, akkor jön az, hogy ne vedd ki. Vagy majd osztunk-szorzunk. 168 naptári nap. Várj, hozom a 2010-es TB naptáramat...

szilvás76

ja de hát pont ki kell venni,hogy a 2009-es átlagbért nézzék...nekem az a jó,asszem

evilany

aug 7. az a 219. napja az évnek. ezzel a nappal kedődően hozzáadom a 168-at, az 386. Tekintettel arra, hogy dec 31 az év 365. napja, így ez már jócskán január (20-a körül)... Akkor innen kellene visszafelé számolni, hogy már január legyen, de mondjuk az első napjai...
Elvben sztem kb 2 héttel előbb elvben kényelmesen kiveheted.

Ha jól tévedek...

szilvás76

Jaaa, értem már.
Neked a gyed alapja miatt kell.

Én meg a gyed maximuma miatt néztem.
Úgy igen.
Na jól bekavartam????? :-)
Leülök, elégtelen . :wink: :lol:

szilvás76

Elcsitulik. Mamám azt mondaná,ha csendben maradtál volna, bölcs maradtál volna... :-)
Jajjj... :shock: :D

szilvás76

ne aggódjatok mááááááá! mindenkinek kihozzuk a legjobbat a dologból!!! :lol: segítek mindenkinek egyesével!!! :lol: :lol:

Évi mivel Te aug 7-re vagy kiírva (jelen pillanatban) ha szülés napjától igényled a TGYS-t (és aug 7-én szülsz), akkor a GYED-ed 2011-ben (konkrétan 2011.01.22-én) indul és a szerződés szerinti bért nézik, mert tp-en vagy már tavaly óta...
ha a szülés várható idejét megelőző 28 nappal indítod a TGYS-t, akkor a 2009 évi béred lesz az irányadó... :arrow: max GYED!!! :lol: :lol: :lol:

tudom, hogy mindenki nyugodtabb lenne, ha már most mondanék egy összeget, hogy ki mennyit fog kapni!!! :lol: :lol: :lol:

Kép
gtunde75

Tündi naná :) de látod azért megértettem :) nem akarom a szerződés szerinti bért,az kevés... :?
Szilvás :)

evilany

Tünde, hűűűűű épp ma rágom az internetet ilyen TB-s kérdésekkel, és van egy kis kérdésem, írtam privit, majd légyszi válaszolj, ha sorra kerülök! :wink: köszi!

KépKép

KépKép
stelly

:lol: :lol: :lol: :lol:
Ha egy üzlet beindul.... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :wink:

szilvás76

Évi, neked a pótlékok miatt nem mindegy, hogy a szerződés szerinti béredet veszik-e alapul vagy a valós tavalyit ugye?

Nekem nincs ilyen "gondom", sajna semmi átlagnövelő jutalom, vagy pótlék vagy más nincs, csak az alapbérem... Ez a rohadt válság... :roll:

szilvás76

sushi, nem tudom kihez kaptál időpontot, de a január 29. az még tökéletes. Nyugi nem lesz semmi gond addig! :D
Nekem még Rencz doktornő mondta az októberi megbeszélésen, hogy az IR-rel nem csak a teherbeesés a gond, de a megtartása is. Sajnos ezt kevesen tudják, így könnyebben fordul elő vetélés.
Mondta, hogy ha babás leszek azonnal telefonáljak, és megmondja mit hogyan kell csinálni. A lényeg nálam a 10. hét végéig minden ment normálisan (2x1) utána kell csökkenteni 2x1/2-re és majd 12. hét végével elhagyni. Utána terheléses cukorvizsgálat, ott majd ismét elmondják, hogy mi a köv. lépés, de ezt már csak telefonban. Ja és az eredményt e-mailen megkapod másnap.

Code snippet: HTML, Used for some forums.
Lilypie Fifth Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers
woody

hűűűűű, csajok!!!! :lol: :lol: :lol:

ez jó! nem baj, küggggyétek csak pü-ket, legalább frissítem a tudásom! minden problémával megküzdök! :wink: :wink: :wink: :lol: :lol: :lol: :lol:

stelly jaj, bocsi, asszem elköszönni elfelejtettem a válaszban!!! :oops: :oops: :oops:

na most húzok, nemsokára megyek dokihoz! este jövök a hírekkel!!! :lol: :lol: :lol:

Kép
gtunde75

Tünde, megy a drukkk!!!!
++++++++++++++++++++++++++++

szilvás76

Tünde, köszi szépen a gyors választ, akkor mégiscsak jól értettem a helyzetet! :) hozz képet is a miniről! :)

KépKép

KépKép
stelly

Sziasztok lányok!
Ezt a számolgatást amit ti végeztek :) nagyon durva-komoly dolgok ezek.sajnos idáig jutottunk :(
Én nem számolom,nincs értelme...egyébként is sík hülye vagyok hozzá.Alanyi jogon kerültem gyesre 2000.04.05-től(jelenleg is...április 5-ig).Tavaly július 21-e óta dolgozom gyes mellett 4 órában...Ló...sz pénzt nem fogok kapni...sőt...semmit!!! De ezen már túl vagyok.Engem már csak babó érdekel!!!
Sajnos ehhez nem tudok hozzászólni... :)
Majd ha lesz más téma...belefolyok :D :D :D
Ma eddig jól vagyok..igaz egész nap pihentem :(
Gyerekek elmentek edzésre...és most "aggódom" mert még nem voltak nélkülem el... :)
De meg kell szoknia a leánynak is... :(
Na majd még jelentkezem!!!
Tündi!
Mi volt a dokinál???????????? :)

Kép
Geri és Kriszti
csillagfeny1976
Romonya

hjaaaaaaaaj de vak vagyok...még csak most mentél :( :oops:

Kép
Geri és Kriszti
csillagfeny1976
Romonya

Szia Woody!

Köszi, hogy válaszoltál. Én is Rencz doktornőhöz kaptam időpontot. 2 éve volt egy vetélésem és után egészen mostanáig nem sikerült a terhesség. Szeptemberben volt egy laparom, ahol kiderült mind a 2 petevezetékem elzáródott. Azt megnyitotta a doktorom. Rá 2 hónapra teherbe estem (november), de sajnos az 5. héten megszakadt a terhesség. December 9-én megjött a menstruációm, majd dec. 23-án kaptam meg az eredményét a terheléses inzulin viszgálatnak. Elkezdtem szedni a gyógyszert és le is mondtam erről a hónapról. Aztán január 5-én pozitív lett a tesztem. A többit leírtam már...

Ági
sushi

Sushi. Én nagyon szurkolok Nektek!
Azért jó olvasni, hogy ilyen "jól" is alakulhatnak végül a dolgok! :-)

szilvás76

Csillag ezek szerint jól vagy. Pihenj sokat. Gondoltam rád, hogy biztos azért nem jössz mert pihensz.

Tündi szorítok, hogy minden rendben legyen a dokinál.

királylány

Csajok, lassan visszavonulok, megyek a net-mentes övezetbe :-)
Illetve lehet, hogy meglepi lesz, mert viszem haza a mobil net cuccost, a kérdés az, sikerül-e elindítani otthon. :-) Ja, és hogy odaférek-e a géphez!

Jók legyetek.

szilvás76

Sushi, nagyon sajnálom ami veled történt, de szerintem most minden rendben lesz!
A lényeg, hogy azt kell majd csinálni, amit jövő héten a dokinéni mond.

woody

Tünde, várunk majd a hírekkel és persze képet is kérünk!

woody

Sziasztok!

Dia és Szilvi! Teljesen igazatok van, mi még egy kicsivel barátibb világban nöttünk fel. Erröl a márkás cuccok és társairól én is regényeket tudnék teleírni. Én az anyám gyerekkori ruháiban jártam iskolába, volt is megszólás szép számban. Ráadásul vidékröl települtünk vissza Pestre és én még ízesen beszéltem a magyart, abba is belekötöttek. A lábam is úgy nött, hogy az már nem volt emberi. Emlékszem, hogy egyszer anyám felpofozott kétségbeesésében, mert iskolakezdésre kiizzadták az új tornacipöt és egy öszi csizmát és két hét múlva bele se fért még keresztben sem a lábam, azt hitte viccelek! Azt a nyomort! Akkoriban nem volt nálunk fütés, nagykabátban és cipöben ültünk le enni, de mire a meleg kaja az asztalra került, kihült. A tv-t nem láttuk a szájunkból áradó pára miatt. Zsíroskenyér és májkrém volt minden nap a menü, de nem volt gond. Késöbb állatokat tartottunk, jobb lett a helyzet. :) Ebböl a korszakból nagyon szép emlékeim vannak.
Engem mindig más érdekelt, mint az iskolátársaimat. Fiúk, disco, ruhák, tudomisén hidegen hagyott.
Én is féltem ettöl a felemás, agresszív és nem túl kiegyensúlyozott világtól a gyerekeimet. Sajnos Eninek ugyanaz a sors jutott, mint nekem gyerekként. Nem voltam egy okos darab, nehezen ment a tanulás, de könnyen a felejtés a születéskori agyvérzésem miatt. Nem voltak csak vidéken barátaim, Pesten már nehezebb volt. Én mindig fiúkkal játszottam, bicikliztünk, fociztunk, tollasoztunk, erdöbe bóklásztunk, autókkal játszottunk, és így tovább, a csajok meg mással voltak elfoglalva. Enit is ugyanúgy szekálják az iskolatársai az iskolában, mint engem anno, ö is nehezen tanul, szórakozott. Igyekszünk jól öltöztetni a gyerekeket, ez szerintem elég jól is megy nekem, mert minden bolhapiacra ill. bazárra elmászok és addig vadászok, míg az elképzelt darab az elképzelt áron össze nem jön. Eddig minden vágyukat sikerült megvalósítani. Az is jó, hogy szerények, tudnak kicsinységeknek örülni, aminek a legtöbb gyerek már nem tud. Pl. Eni a szülinapjára lufit kért... Persze kapott mást is, de ez nekem nagyon tetszett. Ha megkérdezed, hogy mire vágynak, nem jut nagyon semmi az eszükbe, mert nem érzik semminek se a hiányát. Ez talán azzal is magyarázható, hogy nincsen tv-nk, nincs reklám, nincs ami szuggerál, hogy neked ez vagy az kell, különben nem vagy ember.
A gyerekeimnek érezhetöen a saját családjuk, a testvéreik a legnagyobb támaszai, keresik egymás társaságát és nyugtalanok, ha valaki hiányzik. Ha meghívják valamelyiküket, nem mennek el szívesen a többiek nélkül, így leginkább hamar be is csödölnek ezek a próbálkozások. Ök egymás legjobb barátai és ezt veszi a társaság is körülöttük. Nincsenek eltiltva semmitöl, mégse próbálnak ki mindent. Próbálom öket egyenrangú felekként kezelni, egyiküket se kiemelni, mindegyiküknek azonos figyelmet biztosítani, mert én nagyon megszenvedtem a szüleim által praktizált megkülönböztetésért: én voltam a buta és az öcsém az isten, de én arra jó voltam, hogy a tanulás mellett vigyem a háztartást is 4 személyre. Öcsémmel szemben sose voltak ilyen elvárások, de ha én egyszer nem mosogattam el, nem felejtettem el egy darabig azt, amit érte kaptam.
Itt nagyon durvák az elevárások a gyerekekkel, de a szülökkel szemben is. Ha a gyereked nem tanul meg valami hangszeren játszani, ha nem jár balettra, ha nem jár úszni, stb. akkor nem vesznek téged, mint szülöt emberszámba. A gyerekeknek úgy tele van pakolva különórákkal a napirendjük, hogy alig van idejük játszani. Nálunk fordítva van: azt is annyit csinálunk, amihez éppen kedvünk van. Járunk tornázni, idönként úszni, sokat múzeumba, a többi meg majd alakul. Feltünö, hogy a mi gyerekeinknek más a világszemlélete, nyugodtak és kiegyensúlyozottak. Órákon keresztül képesek egy múzeumba elbíbelödni valamivel és alig várják a következö látogatást. Én meg még hogy utáltam a múzeumot gyerekként, mert otthon fel kellett mondanom mindent, amit láttam és tanultam, mintha egy lexikon lennék két lábon.

Ami meg a gyerekvállalást illeti: nincsen abszolút biztonság, max. csak törekedni lehet arra. Ha mindig abból indulnánk ki, hogy minden meglegyen, mire jön a gyerek, 70 vagy 200 évesek lennénk alsóhangon. Mi se tudtuk, hogy miböl fogunk pelenkát venni, még most se tudjuk, de majd csak lesz valahogy, lényeg az egészség, mert anélkül nem müködik semmi.

Most mennem kell, megyünk tornázni ill. amíg ök tornáznak beszerezni ami elfogyott.
Addig is felfüggesztem az értekezésem folytatását. :)

Puszi: Barbi
Vendég

IR
Én tegnap voltam a doktornál. Úgy beszéltük meg, hogy szedem a met-et még... egy hónap múlva beszélünk újra :wink:
Az a baj, hogy a kedvezményes felírás még nem igazán tisztázott... most pár hónapja lehet IR diagnózissal felírni (eddig más kódot kellett írni :oops: )
Aki abbahagyja a gyógyszer szedését, annak fokozottan kell figyelnie a diétára!!!!!!!!!!!

A terhesség egyébként is egy inzulin-rizisztens állapot.

Kép
Chloe 2010.07.02.
Lia&Oliver 2012.11.20
Adam 2014.06.26
lombikbaba

[quote="bmaass"]I írta:bmaassrcsi ne feledd a kérdésemet!

:oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
Mi is volt az???????

Kép
Chloe 2010.07.02.
Lia&Oliver 2012.11.20
Adam 2014.06.26
lombikbaba

Évi????????????????????????
Tünde??????????????????????

Kép
Geri és Kriszti
csillagfeny1976
Romonya

Köszönjük Kisvakarcs dicséretét :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ma a munkahelyen is mutogattam mindenkinek a fotót :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: (most ez a telefonomom a háttérkép :wink: )

Woody
CRL: 44mm
BPD: 18mm
Nyaki redő: 1,9 mm
Tökéletes babácska :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Én is dolgozom... amíg jól érzem magam...

Új munkaszerződésem van :lol: :lol: :lol: :lol:
Más kategógiába kerültem, magasabb fizetéssel :lol: :lol: :lol:

Kép
Chloe 2010.07.02.
Lia&Oliver 2012.11.20
Adam 2014.06.26
lombikbaba

Ircsi az szuper! (új szerződés)

Csillag,vagyok..épp gesztenyepürét készítek :P megkívántam.Marhára rámfér...

Szilvás,igen nekem gyakorlatilag a 3/4 fizetésem bérkiegészítés...intenzíves és ágymelletti pótlék,éjszakás pótlék,délutános pótlék,túlóra. A szerződés szerinti bérem lófütty.
Remélem kikúrálod magad otthon.

Barbi,gyerekkor :shock: az sem lehetett könnyű.
De nincs tv-tek? Hűűűűű. Nem semmi. Nem mérgezitek magatokat. Sajna nálunk már annyira alap :?

Tünde,drukkolok.

evilany

sziasztok!

csak beugrottam elmesélni a jó hírt! voltunk dokinál és minden ok! keze-lába kalimpált! minden szupi és tökéletes! hihetetlen volt látni!!!!

a méretei alapján 9+3
Kép

Kép
gtunde75

Tünde,csodálatos! De jó hogy láttad már mozogni is!
Alig várom én is.

evilany

Csajok de jó raktatok képeket!!
Barbi jó végre arcot is tenni a hsz-ekhez,jó volt eddig is de kicsi. Maccs,szintén!A tortás kép mikori?

Ircsi,Tünde,pocitok nő már?

evilany

Sziasztok!

Tündi, gratulálok babukához, nagyon szép kis emberke!

Évi, kedves tőled. A tortás képen várandós voltam Ricsivel - csak még nem tudtam :)
Az utóbbi napokban teljesen babavágyam van, biztos a hormonok, lassan helyrerázódok én is, aztán majd vágom a centit :mrgreen:

maccs01

Na ti aztán termeltetek!!!!!!!!!!

Olvastam nappal is így most elégé kevés dologra emlékszem már csak :oops: :oops: :oops:

Gyereknevelés hát én is kiváncsi leszek mit hozunk ki magunkból. Már szóba került, hogy évek múlva mire a pici iskolás lesz közelebb költözünk szülőhelyünkhöz. Valahogy ott nyugodtabb az élet, mint itt a nagyvárosban és mi úgy gondoljuk jó nevelést kaptunk a sulikban. Férjem nagyon nem szeretné ha a gyermeke nem tud helyesen magyarul. Sajna az itteni magyar nyelvű gimis osztályban szünetben a diákok románul beszélnek egymással. Na ezt azért valahogy nem akarjuk, persze tanuljon meg helyesen románul, mert itt élünk ne kacagja ki majd senki és ne legyen emiatt hátérbe szorítva de tudja azt is honnan származik és ne keverje a nyelveket. Aztán 18-19 éves fejjel ha akar jöjjön ide vissza egyetemre ki bánja, szüleim is eltartottak majdcsak mi is kispóroljuk a költségeket.

Vallásos nevelésű iskola. Nem rossz ötlet, férjem katolikus gimiben végzett de nem lett pap, mint készült ő meg még pár jómadár barátja :lol: mind nagy lókötők és sokan nagy nőcsábászok voltak sokáig. Pia, nők, cigi, lógás, stb azonban ott is ment, mint más gimiben de férjem szívesen látná a saját gyermekét is ott tanulni. Ő is azt mondta kapott valami plusz nevelést és emberségre neveltek őket(legalább is próbáltak).

Tünde gratula a picihez!!!!!!!!!!!!Szépen kivehető a baba.

Látom lassan mindenki megnyugszik és a babák és mocorognak és növekednek lassan :lol: :lol:

Én lassan egészem jó vagyok, nem fájdogál állandóan a hasam, nincs telt érzésem sem. Még fogyni is sikerül egy ici picit :lol: Birok dolgozni, nem fáradok annyira el, mint eddig. REMÉLEM EZ NEM JELENT ROSSZAT és csak anyának van igaza, hogy a szervezetem elfogadta a más állapotot és megtanult vele élni :wink:

A héten nem leszek valami aktív, előre is bocsi, de sok a melóm és nyakamon a határidő.

Kép
Kép
melisch

Maccs téged sem így képzeltetlek el nagyon szép családod van!

Barbi nagyobbik gyermekedet én tiszta németnek könyveltem el szőke, aztán írtad a kék szemet is. (engem is elvarázsolt oylan kis aranyos). A fiad meg egy másik képen tiszta apja!

Kép
Kép
melisch

Tünde, nagyon édes a Te babácskád is!

Maccs, valahogy én is így érzem... annyira, de annyira... :( amúgy köszi a másik hsz-t IR ügyben! Ircsi, neked is!

most megyek!

jók legyetek!

sophie27

Melisch, köszi. Hát még ha hallanád a hangom... egy vasorrú banya :)

maccs01

Zsófi, sajnálom. Következőnél legalább tudod, legalábbis addig megtudod. Nagyon drukkolok. Tinával megyünk vérvételre a Mensmentisbe, néznek IR-t, hogy mi is tudjuk biztosra.

maccs01

Az inzulin a vércukorszintet csökkentő hormon, mely a hasnyálmirigyben termelődik. A máj, zsírszövet, izomszövet sejtjeihez kötődve serkenti a sejtek cukorfelvételét, és így a cukor raktározásának folyamatát segíti elő a szervezetben. (Ezáltal vagyunk képesek átvészelni az éhezéses időszakokat.)

Inzulinrezisztencia, inzulinérzéketlenség esetén csökken a sejtek érzékenysége az inzulin iránt, azaz adott inzulinjelre a sejtek részéről nem történik megfelelő cukorfelvétel. A szervezet ezt kiegyenlíteni igyekszik, ezért megemeli a vérben az inzulinszintet. (A megemelkedő inzulinkoncentráció már önmagában, vércukorszint emelkedés nélkül is károsítja az érfalakat, elindíthatja az érszűkület folyamatát.)

A magasabb inzulinszint egy ideig képes egyensúlyban tartani a vércukorszintet, de hosszabb távon a hasnyálmirigy kimerül és nem képes az inzulin többlettermelésére. Ennek következtében a szervezet vércukorszintje tartósan megemelkedik és kialakul a cukorbetegség. A betegség kialakulása évekig, akár évtizedekig is eltarthat, ezért is nevezik az IR-t a cukorbetegség előszobájának.

Kép
Chloe 2010.07.02.
Lia&Oliver 2012.11.20
Adam 2014.06.26
lombikbaba

Tünde
Tündérbogyó :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Kép
Chloe 2010.07.02.
Lia&Oliver 2012.11.20
Adam 2014.06.26
lombikbaba

Minden terhesség (PCOS nélkül is) fokozódó inzulin rezisztenciával jár, ez értelemszerűen sokkal súlyosabb formát ölt PCOS-ben. Emiatt a PCOS-ben szenvedő terhességi kilátásai is rosszabak. A terhességi cukorbaj (GDM) fellépése is PCOS-ben nagyon gyakori. Mindezek miatt a terhességben az inzulin rezisztencia csökkentésére irányuló kezelés az egész terhesség alatt szükséges.

Tehát a diéta, a fokozott testi aktivitás... és a metformin kezelés is?! Itt van a sajátos hazai bökkenő: még a legutóbbi (2009. május 13.) szakmaközi konszenzus értekezlet is a metformin terhesség alatti használata ellen foglalt állást. Ennek a tárgyalása viszont meghaladja e honlap keretét. Azonban én nem Magyarországon folytatom orvosi gyakorlatomat, az alábbiakban a metformin terhességi alkalmazásáról írottak a haladó külföldi és saját gyakorlatom tapasztalatain alapulnak. Ez röviden azt jelenti, hogy a PCOS-ben szenvedő teherbeesésekor nem hagyja abba a metformin szedését és azt a terhesség, majd a szoptatás alatt is változatlanul folytatja.

Továbbá a PCOS-ben szenvedő egész terhessége alatt javasolt a GDM esetén alkalmazott diéta és a gyakori vércukorellenőrzés. A részletek alább, a Terhességi cukorbaj kezelése fejezetben olvashatók.

A terhesség alatti fogyókúra ártalmas lehet a magzatra, ezért a testsúlyt még a teherbeesés előtt kell normalizálni.

Ha a diéta (és a javasolt metforminkezelés) ellenére a vércukorszintek meghaladják a megengedett értékeket, akkor GDM kialakulása miatt a metforminkezelés megtartásával inzulinkezelésre is szükség van.

Újszülöttkori hypoglycaemia. A szülés napján, ha az anyai vércukor csak kicsit is emelkedett, az újszülöttet hypoglycaemia (kórosan alacsony vércukorszint) veszélyezteti, mert magasabb inzulin szinttel születik. Erre minden PCOS terhes esetében fel kell készülni. A megelőzés természetesen a kordában tartott vércukorszint, de az újszülött megfigyelése nem kerülhető el.

Szoptatás. A terhesség alatt a szoptatásra tudatosan készülni kell. Esetleges császármetszés esetén sem szabad ettől eltekinteni. Egyedül az anyatej tartalmazza a csecsemő számára szükséges összes tápanyagot a megfelelő arányban, véd a fertőzések ellen. Az anya metformin szedése nem ártalmas a szopó csecsemőre.

A terhesség után az anya testsúlyának mielőbb vissza kell csökkennie (legalább) a terhesség előtti szintre, mert ha egy következő terhesség súlyfelesleggel (és ezáltal nagyobb IR-ral) indul, rontja a terhesség kedvező kimenetelének esélyeit, és fokozza a GDM kockázatát is.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára lombikbaba 2010.01.19 21:40-kor.

Kép
Chloe 2010.07.02.
Lia&Oliver 2012.11.20
Adam 2014.06.26
lombikbaba

A terhesség alatti inzulinrezisztencia-fokozódás miatt a vércukorszint szabályozás romlása egyeseken terhességi cukorbetegséghez (gesztációs diabetes mellitus, GDM) vezet. Ez a terhesség után aztán normalizálódik. Ha nem, akkor nem GDM, hanem a terhesség alatt megnyilvánuló valódi cukorbetegség jött létre. A különbségtétel a terhesség utáni további kezelés miatt fontos.

Már kisebb fokú vércukoremelkedés is káros hatású mind a magzatra, mind az anyára, ezért a GDM lehetőségére előre gondolnunk kell. Metformint nem szedő terheseken a GDM fennállását cukorterhelési vizsgálattal keressük. Metformint szedőkön a cukorterhelés értelmetlen, náluk a gyakoribb vércukorellenőrzés során fedezhető fel a probléma, l. lejjebb.

A GDM szűrése egyébként minden terhesen kötelező a terhesség 24. hetében cukorterhelési vizsgálattal (75 g oGTT), de erre hajlamosító tényezők esetén (cukorbetegség a családban, túlsúly, előzetes magzati elhalás(ok), előzetes óriásbébi, előzetes terhesség során észlelt GDM, teherbeesési nehézség, vizeletben cukor észlelése) már korábban is. A PCOS-t sajnálatosan nem szokták a hajlamosító tényezők között felsorolni, de ismétlem, ha a PCOS-ben szenvedő terhes nem szed metformint, akkor náluk a cukorterhelési vizsgálatot célszerű mindhárom trimeszterben elvégezni a fokozott GDM veszélyeztetettség miatt.

A GDM diagnózisa: a szabályos 75 g-os orális glukóztolerancia teszt (oGTT) értékelésekor nemcsak a valódi diabeteszes eredmény, hanem csökkent glukóztolerancia (IGT) is GDM-nek számít és kezelésre szorul.

Megjegyzések
1.Az újabb vizsgálatok szerint a GDM diagnosztikai kritériumai túl enyhék, már kisebbfokú anyai vércukoremelkedés is ártalmas. A GDM diganosztikai kritériumai előbb-utóbb nyilván még szigorúbbak lesznek, addig is célszerű lenne az emelkedett éhgyomri vércukor (impaired fasting glucose, IFG) kategóriát is GDM-ként besorolni.

2.Mivel PCOS-ben metformin szedése az egész terhesség alatt célszerű (ennek diszkusszióját l. a Kezelés oldalon is), metformint szedő személyen (akárcsak a terhesség előtt sem) cukorterhelést nem érdemes végezni. A metformin véd a GDM kifejlődése ellen, de az ennek ellenére romló vércukorszabályozást a PCOS nő terhessége alatt úgyis javasolt gyakori vércukorméréssel kell észrevegyük (l. alább). A cukorterhelés tökéletlen diagnosztikus eszköz, a kezelési teendőket viszont úgyis a gyakran mért vércukorétékek szabják meg.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára lombikbaba 2010.01.19 21:41-kor.

Kép
Chloe 2010.07.02.
Lia&Oliver 2012.11.20
Adam 2014.06.26
lombikbaba

4. A terhességi cukorbaj kezelése
Az alapvető a diéta és gyakori vércukorellenőrzés. Az alábbi összeállítást a Belgyógyászati Szakmai Kollégium és a Magyar Diabetes Társaság irányelvei alapján készítettem. Mivel ez nem foglalkozik a terhesség alatti metformin kezelés lehetőségével, kiegészítést is fűztem hozzá.

Diéta
Nem túlsúlyos személyeken az első trimeszterben legalább napi 140 gr szénhidrát, 1500 kcal (6000 kJ) energia bevitele szükséges. Túlsúlyosakon ennél kevesebbre van szükség. A terhesség negyedik hónapjától kezdve az energiaszükséglet megnő. Az étrend összetétele nem különbözik a nem-terhes cukorbeteg számára ajánlottól: 50-55% szénhidrát (főleg komplex szénhidrát, sok rost), 20% fehérje és 25-30% lipid. A gyakori, alkalmanként kis szénhidráttartalmú étkezésekkel lehet elkerülni a vércukorszint hirtelen emelkedéseit. Terhesség alatt kevesebb reggeli, vele azonos vagy egy kicsit még több szénhidrátot tartalmazó tízórai javasolt, mint egyébként.

A vércukorszint ellenőrzése
Az egész terhesség folyamán a vércukorszintnek éhgyomorra 5,3, egy órával étkezés után 7,0 és két órával 6,7 mmol/l alatt kell maradnia (utóbbiak bármely étkezésre vonatkoznak). Ha ezek feletti érték van, akkor mindenképpen diéta-szigorításra van szükség elsősorban, de ha ez a lehetőség már ki van merítve, akkor inzulin kezelés bevezetésére van szükség. Célszerű havonta HbA1c mérést is végeztetni, aminek 6,0 % alatt kell maradnia.

Megjegyzések
1.Ha eddig nem került rá sor, a vércukorméréshez be kell szerezni a vércukormérőt és a tesztcsíkokat, a szakszerű alkalmazást a diabétesz gondozóban meg kell tanulni, és a méréseket időnként ugyanott ellenőriztetni kell a tévedések elkerülésére.

2.Ha a diéta (és az esetleges metformin kezelés) ellenére a cukorértékek meghaladják a jelzettet, inzulin kezelés megkezdésére is szükség van, ami miatt mindenképpen cukorbeteg terhesek vezetésében járatos diabétesz gondozóhoz kell fordulni.

3.A metformin kezelést az inzulin mellett célszerű folytatni, elhagyása jelentősen rontaná a terhesség miatt is fokozott inzulin rezisztenciát. Metformin folytatása mellett inzulinból is kevesebb kell a kellő vércukorszintek eléréséhez.

A 2008-ban közzétett ausztrálázsiai tanulmány (MiG: Metformin in GDM) eredménye (1), majd egy újabb, független angliai tanulmány (2), és az angliai NICE állásfoglalás (3) hatására remélhetőleg a hazai diabetológusok is foglalkozni fognak a GDM metformin kezelésével, és akkor talán út nyílik a metformin legális terhességi alkalmazására magyarországi PCOS kismamákon is...
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára lombikbaba 2010.01.19 21:42-kor.

Kép
Chloe 2010.07.02.
Lia&Oliver 2012.11.20
Adam 2014.06.26
lombikbaba

4. A metformin PCOS-beli felírása
A metformin PCOS-beli adása minden országban hivatalos javallaton kívüli (off-label) gyógyszerhasználatot jelent. A legújabb hazai szabályozás szerint (1) minden személy számára egyénileg kell engedélyezési kérelmet benyújtani az Országos Gyógyszerészeti Intézethezhez (OGYI). A szükséges űrlapok az OGYI honlapjáról is letölthetők (2), valamint az eljárással kapcsolatban hasznos információk találhatók a 2. PCOS. konszenzusértekezlet publikált anyagában (3), amit egyébként is minden PCOS iránt érdeklődő orvosnak célszerű áttanulmányozni. A kérelem szakmai indoklásánál egyszerűen az első engedélyre, az, 5668/56/09 ügyszámra kell hivatkozni.

1.39/2008. (X.18). EüM rendelet. Magyar Közlöny 2008/149:16996-16998.
2.http://www.ogyi.hu/formanyomtatvanyok_root/ (30-32. sz. űrlapok)
3.A PCOS metforminkezelését áttekintő II . Interdiszciplináris Konszenzuskonferencia (Budapest, 2009. május 13.) Diabetologia Hungarica (2009) 17: 169-176.
Érdemes tudni...
A metformin Magyarországon aránylag új gyógyszer, csak lassan lépett a cukorbetegeknél korábban használt buformin (Adebit) helyébe, ezért is viszonylag ismeretlen a diabetológiában kevésbé járatosak számára. PCOS-beli alkalmazása még újabb, amit a szakmai ismeretek hiányán kívül hátráltatott a hivatalos indikáción túli gyógyszerfelírást gyakorlatilag ellehetetlenítő korábbi rendelkezés. Ez utóbbin sikerült valamennyire túllépni: 2009. április 8-án megszületett az első OGYI engedély metformin PCOS-beli alkalmazására.

A metformint 1957-ben az "időskori", ma 2-es típusúnak nevezett cukorbetegek kezelésére vezették be, hatásmódja nem volt ismert. Az 1970-es évek végétől terhességi cukorbetegségben (GDM) is sikerrel alkalmazták, anyai vagy magzati károsodást nem észleltek. Később a terheseknek mindeféle tablettás antidiabetikum szedését megtiltották (nem a metformin hibájából).

A metformin inzulin rezisztenciát csökkentő hatását csak jóval később ismerték fel, viszont éppen emiatt ma már a metformint a cukorbetegség minden fajtájában alkalmazzunk, 10 éves kortól kezdődően, a 2-es típusú cukorbetegségben pedig az elsőként választandó gyógyszer. A világban mintegy százmillió cukorbeteg szedi, sokan évtizedek óta.

PCOS-ben is, az inzulin rezisztencia alapvető szerepének felismerése óta a metformin 1996-tól sikkerrel terjed. Az off-label javallat miatt a fejlett egyészségügyi kultúrájú országban felírását csak informed consent-hez, a beteg megfelelő tájékoztatása utáni írásos beleegyezéséhez kötik, nem kell egyéni engedélyezési procedúra (ez volna kivánatos Magyarországon is).

A metformint egyébként más off-label indikációkban is alkalmazzák, pl. cukorbetegség kialakulásának megelőzésére veszélyeztetett személyeken, nem-alkoholos zsírmájban, és a megfigyelések szerint bizonyos rák-kockázat csökknető hatása is van, kifejezetten előnyös az emlőrák megelőzésében. Ezek taglalása persze meghaladja e honlap kereteit.

Égető probléma viszont a metformin terhességi alkalmazása (l. a PCOS és terhesség fejezetben is). A gyógyszertájékoztató a metformint terhesség és szoptatás alatt nem javasolja, külön indokolás nélkül. Negatív tapasztalatok ugyan nincsenek, de a terhességi biztonsági vizsgálatok a gyógyszer forgalombahozatalakor (1957!) még nem voltak kötelezőek, és hivatalosan azóta sem történtek meg. A gyógyszer gyártási szabadalma ugyanis már régen lejárt, a több tucatnyi előállító egyike sem hajlandó az indikáció kiterjesztéséhez szükséges költséges vizsgálatokat elvégezni, hiszen csak a többi cégnek adna ingyen előnyt, akiknek már nem kellene ugyanezt megtennie. Zsákutca.

A kiút lehetőségei. Terhesség vonatkozásában a gyógyszereket világszerte három kategóriába osztják: A: terhesség alatti használata biztonságos, B: terhességben való biztonságáról nincs kellő adat, C: magzatkárosító. Mindeddig a metforminnak sem terhesség, sem szoptatás alatt káros, vagy akár csak kedvezőtlen hatását nem észlelték, és számos kisebb tanulmány is a szer biztonságosságát mutatja. Ezek alapján az USA-ban, Angliában és Ausztráliában a metformin B-kategóriájú, tehát terhességben nem tiltott gyógyszer, terhességben, ill szoptatáskor való alkalmazásakor a fentebb említett tájékoztató-beleegyezési eljárást alkalmazzák.

2008. májusában az angliai NICE (National Institute for Clinical Excellence) a metformint terhességben mind a már meglévő, mind a terhesség alatt kialakuló cukorbetegség kezelésére elsőnek választandó gyógyszerként javasolja, annak ellenére, hogy a gyógyszertájékoztatóban más szerepel.

Sajnos, hazánkban egyelőre a terhesség tabu a metformin adására. Ha a metformint szedő nő teherbe esik, előbb-utóbb leállíttatják vele a metformin szedését, aminek következtében sokaknál ráadásul még a terhesség lezajlása után sem merül fel a kezelés újraindítása.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára lombikbaba 2010.01.19 21:42-kor.

Kép
Chloe 2010.07.02.
Lia&Oliver 2012.11.20
Adam 2014.06.26
lombikbaba

Ha már az utóbbi napokban erről is beszélgettünk... :wink:
Gondoltam, hogy néhány konkrétumot megosztok veletek...

A szerző: dr. Petrányi Gyula (elismert orvos)

Kép
Chloe 2010.07.02.
Lia&Oliver 2012.11.20
Adam 2014.06.26
lombikbaba

És még....

Tizenöt éve tudják, hogy a PCOS anyagcserezavaron alapszik, csak a következményei nőgyógyászatiak. Az ok az inzulin. Normális esetben evés után a vércukorszint megemelkedik, erre a hasnyálmirigy inzulint termel, hogy viszszaállítsa az eredeti állapotot. Az ilyen betegek sejtjei azonban kevésbé érzékelik az inzulint a szervezetben, így abból egyre több termelődik, felborítja a hormonháztartást - ennek következménye a PCOS. Civilizációs betegség: a hajlam mellett a stressz, a rendszertelen, egészségtelen étkezés és a mozgáshiány okolható érte. A betegség legtöbbször megelőzhető, de ha már bekövetkezett, kezelhető.

Amellett, hogy ez az információ, illetve annak tudása, hogy egy párhónapos metformin-kúra megoldhatja ezt a gondot, sokaknak hasznos lehet, hiszen a cikk szerint a nők 10%-át is érintheti, arra hívnám fel a figyelmet, hogy milyen okokból terjed olyan lassan ez a tudás. Ezekre a cikk és a PCOS-ről szóló honlap cikkei is utalnak:

-- a nőgyógyászok gyakran nem működnek együtt az endokrinológusokkal, mert azt mondják, hogy az inzulinrezisztencia nem nőgyógyászati probléma (holott meddőséget okoz, tehát nyilvánvalóan az);
-- ennek az is az oka, hogy így egy rövid endokrinológiai vizsgálat és gyógyszeres kezelés helyett évekig lehet a nőket feleslegesen nagyon drága hormonokkal bombázni, és nagyon drága lombikkezelésekre utalni (persze ha az inzulinrezisztencia a meddőség oka, ezek a kezelések nem sikeresek; emellett nagyon drágák; és az egészségre tett hatásuk sem éppen fényes, a nagy hormoningadozás pl. növeli a későbbi mellrák kockázatát -- és ezt feleslegesen tenni nem jó dolog);
-- a Magyar Diabetes Társaság megkeresére az Egészségügyi Minisztérium sem reagált (persze ezen intézményünket jó ideje pártvillongások szabdalják, amelyek errefelé nyilvánvalóan fontosabbak, mint az emberek egészsége);
-- a metformin olcsó, így a gyógyszert gyártó cégek nem motiváltak abban, hogy lobbizzanak a használatáért; a cikk utolsó bekezdése szól erről, a legszebb mondata talán ez: "Ráadásul a PCOS-ben szenvedő nők jelentős része előbb-utóbb úgyis cukorbeteg lesz, így mindenképpen megveszik majd a gyógyszert." (az "előbb-utóbb" külön díjazandó -- tehát várjuk csak meg, amíg a sokszor későn felismert cukorbetegség pusztítja még jobban sokak testét, mint a még megállítható inzulinrezisztencia; arról nem is beszélve, hogy addig sem jön össze a terhesség).

Az orvosok és a gyógyszergyártók közül tehát sokak szempontjából jót lehet játszani, nagyon sok pénzért, nők / párok testi-lelki egészségével, miközben a problémát okozó betegség fel- és elismerését az érintett nőknek, illetve újságíróknak kell kilobbizniuk. Csak bennem élt régebben ennél jóval idealisztikusabb kép arról, hogy mi a betegség-kutatás meg a gyógyírkeresés lényege?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára lombikbaba 2010.01.19 21:30-kor.

Kép
Chloe 2010.07.02.
Lia&Oliver 2012.11.20
Adam 2014.06.26
lombikbaba

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?