Sziasztok!
Ne tegyetek almát a mézessüti mellé! Nem lesz puhább tőle, viszont megpenészedik az egész.
Én már megjártam, azóta inkább Anyoooka receptje alapján csinálom (teccettek volna visszaolvasni úgy 2006-ig, már mindenkinek meglenne a recept
), az nagyon finom, nagyon puha és nagyon egyszerű.
Utólagos engedelmével alant közlöm:
"Mézessüti:
45 dkg liszt
12,5 dkg cukor
1 dl méz
5 dkg margarin
1,5 dl tej
1/2 ek szódabikarbóna
1/2 csg mézessüti fűszer
A hozzávalókat összegyúrom, egy órán át pihentetem majd 2-3 mm vastagra nyújtom, szaggatom, sütőpapírral bélelt tepsiben sütöm. Nagyon gyorsan megsül, így én előre ki szoktam szaggatni 3-4 tepsivel, mert közben nem nagyon van idő rá. Csak addig kell sütni míg kicsit megpirul, akkor azonnal ehető, nagyon finom puha, de jól záródó fémdobozban sokáig eláll.
A díszítéshez egy tojásfehérjét 30 dkg porcukorral kemény habbá verek, egy zacsi sarkát tűvel kiszúrom és azzal szépen meg lehet rajzolgatni."
Ne süssétek nagyon barnára!
És ha valaki akar egy igazán addiktív sütit (vigyázat, súlyos függőséget okoz!):
"Pompás Gyümölcskenyér (Mniki receptje)
Hozzávalók :
20 dkg mazsola
20 dkg hámozott mandula vagy dió
20 dkg datolya
20 dkg aszalt füge
40 dkg margarin
40 dkg porcukor
40 dkg liszt
2 csomag vaníliás cukor
8 tojás
1 kiskanál sütőpor
3 evőkanál rum
2 evőkanál kristálycukor
A mazsolát 1 órára beáztatjuk, majd alaposan lecsepegtetjük. A mandula/diószemeket megszórjuk a kristálycukorral és durvára vágjuk.
A datolyát kimagozzuk, a fügével együtt apróra vagdaljuk. Hozzáadjuk a mazsolát és megszórjuk a teljes mennyiségből elvett 3-4 ek. liszttel és az egészet összekeverjük. A maradék lisztet elvegyítjük a sütőporral.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra (gázsütő 2.fokozat).
Egy jó nagy tálban habosra keverjük a margarint a porcukorral, vaníliás cukorral, majd egyenként a tojásokkal (előtte a tojások fehérjét külön felverjük).
Apránként belekeverjük a lisztet, vágott gyümölcsöket , végül a rumot.
3 négyszögletes kenyérsütő formát (őzgerincet használok..) kibélelünk sütőpapírral, belesimítjuk a masszát és közepes tűznél 50-60 percig sütjük.
A teteje kicsit megreped, nem baj, de ha nagyon pirulna, betakarjuk alufóliával.
A formában 10 percig pihentetjük, majd rácsra kiborítva hagyjuk kihűlni. 100 g tortabevonót vízfürdőben felolvasztunk, 2ek. olajjal simára keverjük, és ráöntjük a tetejére!
Néhány nap múlva az igazi, hűvös helyen 2-3 hétig is eláll. "
----------------------------------------------
Ezt csináltam meg muffin formákba töltve (úgy kb. 20 perc kell neki). Az adott aszalt gyümölcs mennyiségen belül ill. azt némileg túllépve szoktam variálni aszalt szilvával, aszalt sárgabarackkal, meggy- vagy csokidarabkákkal, de lényegében bármilyen aszalt gyümölccsel finom.
Az aszalt gyümölcs legkönnyebben gépi aprítóval aprítható, de célszerű a dióval és egy-egy teáskanálnyi kristálycukorral együtt kis adagokban darálni, h. ne ragadjon össze egy csomóban, mert leégetheti az aprító motorját!
Az őzgerincben sült gyümölcskenyér vagy a muffinok tovább díszíthető csoki vagy fondantbevonattal, de így natúr is eteti magát.
Kellemes Ünnepeket és Zebrákban Gazdag Új Évet Kívánok mindenkinek!