[quote="henibaby75"]L írta:henibaby75UNA: Akkor nagy mázlija volt, remélem, nekünk is ilyen könnyen megy majd. Mondjuk nekem a tartózkodási engedéllyel (vagyis már csak regisztrációs igazolás) nem volt gondom, mivel jogcímként a szülői jogok gyakorlása - t írták, és 5 perc után már kezemben is volt az okmány.
A házasságkötés mennyire volt bonyolult? Mit kérnek, ha külföldi magyarral szeretne házasságot kötni?
Ezek szerint nem vagytok meg hazasok? Na akkor keszulj fel nehany hajtukanyarra a burokracia utvesztojeben
En eddig ketszer hazasodtam kulfoldivel (magyarral meg nem probaltam, tul egyszerunek tunt
na jo ez vicc, raadasul a masodik az meg nem esett meg csak par het mulva) de egyik sem volt egyszeru menet. Raadasul mivel most ugye nem vagyok otthon, az otthoni papirjaimat vagy masfel evig inteztem mire lett belole valami. Es keszulj ra, hogy talan neked is minden hivatal tok mast mondd, hogy mi kell hozza.
Elvileg ami neked kelleni fog:
-eredeti szuletesi anyakonyvi kivonat es annak hiteles forditasa (ami rohadt draga es csak az OFFIs pestit fogadjak el otthon) Azt nem tudom, hogy neked kell e majd ra ugynevezett postille pecset, vannak orszagok amir nem kell, nekem kellett volna... anyakonyvvezeto megmondja. Ha kell, akkor eredeti szuletesi majd arra apostille es ugy vinni forditani
- valamint egy az orszagodbol szarmazo hivatalos papir, hogy az ottani torvenyek szerint nincsen akadalya a magyarorszagi hazasodasodnak. Ha kell apostille, akkor erre is kell, majd ezt is vinni fordittatni (ujab jo sok mani)
Nalunk kertek szandeknyilatkozatot is emberemtol, hogy valoban o hazasodni akar... de ha mindketten jelen vagytok a hazassagkotes tervenek bejelentesekor akkor asszem ez nem kell.
- kell neked lakcimigazolas is de ez gondolom konnyitett, biztos van bejelenettted odahaza, meg toled gondolom kerik majd a letelepedesi papirokat, nem tudom most eppen annk milyen az aktualis formaja otthon
Es ha mindezt jol beszerezted, akkor ezt be kell adni az anyakonyvvezetohoz, aki elkuldi a mittudomenmilyen hivatalba (miniszterium?) ahol vagy engedelyesik vagy nem, nagyjabol a beadas utan egy honapra megjon a valasz. Es a kezhezveteltol szamitva 6 honapig ervenyes, vagyis azon belul kell hazassagot kotni.
Valami ilyesmi, de ne lepjen meg, ha teged tobb pontban maskepp informalnak, mert minket vagy haromfelekeppen, es a vegso megoldasunk nem stimmelt a harom kozul egyikkel sem