Sziasztok!
Látom, a menü most a téma.
Ebben az évben 15 főt kell vendégül látnom 25-én, és 2 pici fiammal segítség nélkül készülünk. Ezért úgy döntöttem, hogy az előre elkészíthetőségé lesz a főszerep. Mivel válság van
, az sem mellékes, hogy mennyiből sikerül kihozni a menüt.
Én ezzel várom a vendégeket:
Tárkonyos pulykaraguleves (a hozzávalók már felaprítva a fagyóban, 25-én korán reggel felteszem főni, és ebédre kész is lesz - tejföllel savanyítva, rizs a levesbetét)
Gesztenyével töltött pulykamell (hús előre elkészítve a fagyóban, 24-én töltöm, és sütöm, 25-én hidegen tálalom, de igény szerint sütőben újra frissé süthető) - a tölteléken még gondolkozom, ha valakinek van bevált jó ötlete, akkor szívesen veszem
Franciasaláta, burgonyasaláta, párolt káposzta (23-24-én el lehet készíteni, alapvetően nem vesz sok időt igénybe, amíg főzöm a zöldséget, addig elkészítem az öntetet; káposzta macerásabb, mert oda kell figyelni)
Brassói aprópecsenye (az alap már elkészítve a fagyóban, 24-én kiveszem, reggelre kiolvad, újra felfőzöm, ráfűszerezek: fokhagyma, bors, burgonya bolti hasáb
, de most ez van)
Desszerttel nem készülök, csak mézeskalácsot sütünk, mert minden egyéb nőrokonom tepsiszámra készíti a bejglit, a zserbót. Fölöslegesnek tartom, hogy még én is erőlködjek.
Nálunk az ajándékok is a válság jegyében születtek. A fiúknak mi készítünk babakonyhát maradék faanyagból, gáztűzhely sütővel, szekrényke, polc, akasztó. A férjem készít egy csipogót a sütőhöz, amit lehet nyomkodni. Sajnos a mosogató már nem fért el (elszámoltuk magunkat
), de később majd hozzátoldunk.
Mondjuk, az a tapasztalatunk, hogy, ha nem maradék anyagokból dolgoznánk, nem biztos, hogy ki lehetne hozni olcsóbban, mint a boltit. De az öröm, a rákészülés, az izgalom, hogy elkészül-e, tetszik-e majd, szerintem, megfizethetetlen.
És természetesen könyv a nagyobbik fiamnak (Téli böngésző, Bartos E: Anna, Peti sorozatból egy kötet), fa dominó; a kicsinek ööööö, még nem intéztem, de egy összerakható fa vonatot szeretnék, amit húzni-vonni-pakolni lehet, és kukucskálós könyvet. Továbbá kapnak törölközőket. Jó minőségű, állatmintás törcsikre bukkantam, és nem bírtam otthagyni. Egy árnyalatnyi különbség van a színeikben, hogy nehogy összekeverjük.
A férjemmel pedig örülünk egymásnak és a gyerekek örömének. És alig leszünk együtt, mert dolgoznia kell.
Ebben az évben mi így készülünk a Karácsonyra.
Boldog Ünnepet Mindenkinek!