schat: teljesen megértem h Svàjc utàn nehéz lehet visszaszokni. a pàrod odavalosi? (biztosan mondtad màr, de nem talàlom a régi posztokban) a gyerek kétnyelvu lesz?
nàlunk biztosan. egyfelol àttam mennyit hasznàl a baba fejlodésének, és azt is h mennyire hasznos a két nyelv. én kvàzi két nyelvu vagyok de csak azért mert éltem kulfoldon gyerekkoromban. a franciat màr nem tudom anyanyelvi szinten elsajàtitani, mégha szeretném sem, pedig nekem van jo kis nyelvérzékem. van egy csomo (
szerintem hulye) pedagogus, pszichologus, stb (remélem nem bàntok meg senkit), akik szerint nem szabad a gyereket osszezavarni két nyelvvel, meg nincs olyan sem h nyelvérzék, de ezt tapasztalatbol mondhatom h nem gaz. sok kétnyélvut ismerek, senkinek semmi zavar nem volt soha a két nyelvbol. szoval nàlunk tuti h a két nyelv lesz az elejétol. a baj az h egyelore franciàul beszélunk itthon de ez vàltozni fog, mert a gyerek tolem csak magyart kellene h halljon màr most. szoval a pàrom boszen tanul magyarul.
amugy nekem ami a legjobba hiànyzott az Budapest és a kultura, meg h nem aranyàrban van a kultura. ja, és a burokràcia itt még elviselhetobb mint a franciàknàl. és nincs minden sarkon a vàrosokban pisiszag itthon, az sem rossz. nekem bàrki mondhat bàrmit, de aki szerint BP koszos, undorito és szégyen, az nem jàrt még màs nyugati nagyvàrosban (keletiben sem) -a kulfoldiek imàdjàk mert emberléptéku, szép, az emberek egész kedvesek (plàne a franciàk szeretik nagyon tapasztalataim szerint), emberi, nem egy diszdoboz, bàr lehetne az is. és messze nem olyan koszos mint London vagy Pàrizs pl
szoval én nagyon szeretem és ez hiànyzott a legjobban. és gyereknek sem rossz benne lenni. kezdunk feljonni gyerekprogramokban megint.
gyerekes mamik ti hordjàtok a babocàkat ide-oda? merre? én tuti nem ulok majd vele otthon, engem tànchàzba cipeltek emberemlékezet ota, meg jàtszohàzba és nagyon jot tett [/u]
nevekkel kapcsolatban még eszembejutott: nekunk abbol a szempontbol nehezebb a dolgunk h azért jo lenne ha a francia nagyszulok is képesek lennének kiejteni a nevét meg léirni. én nagy utazo csalàdbol szàrmazom szoval régen is ug képzeltem, hogy olyan nevet adok amit kulfoldon is lehet anélkul hasznàlni h furàn néznének ràd. nekem szerencsém van a nevemmel és a gyerekkel sem akarok kiszurni. plusz nàlun szokàs a nagyszulok evét adni, én is a két nagyim nevét kaptam. szerencsére a pàroméknàl zéro hagyomàny van, szoval onnan kb nincsenek elvàràsok. ellenben nàlunk ... az én csalàdom a,ti-hagyomànyorzo csak éppen ha eltérunk valami megszokottol akkor màr làzonganak. (mint a nagyim aki megint felhivta a figyelmemet h ne hordjak szuket, de arra gondolt h ne szoritsa a hasamat ES ne legyen làthato a pocak, azaz hordjak zsàkot... "azt csinàlsz amit akarsz" a mondat eleje a vége meg az h de bizonyos dolgokat ne...)
tegnap meg anyu tesoja, akinek a csalàdjà àtment az uj influenza, elég durvàn, egy hétig magas làz, nagyon legyengitette a gyerekeket és a felnotteket is, bepànikoltatta anyukàmat h nekem be kéne zàrkoznom amig nem alakul ki a védelem az oltàs utàn ... kezd kitorni a pànik. persze anyu tesojàék is csak utolag okosak, mert amugy oltàsellenesek, de most nagy tàmogatok lettek, hogy làttàk hova gyengitette le az egészséges felnotteket... na mindegy, én nem maradok itthon, néh)ny oràt nem mondhatok le, de lehet h egy maszkot azért beszerzek....
bocs, hosszu lettem, de sokat gondolkodtam tegnap, hogy itthon kellett maradnom. és ma is itthon leszek ...
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Vendég 2009.11.24 08:29-kor.