Új privát üzeneted érkezett!

Szia Adrienn!
Na ezért kérdeztem, mert minket sem fenyeget. A kisfiam egy hónap múlva 3 éves lesz. Születése után 2x volt kinn. Egyszer se kellett mennünk, hogy mérje. És állítólag 6 éves koráig kapja az önkormányzat utána a pénzt.
Igazság szerint nem is annyira erőltettem, mert amikor terhesen bejelentkeztem, és elmentem a kiskönyvért ez volt a 3. mondata: .....ennyi és ennyi az ideális súlygyarapodás...nem kell zabálni és akkor nem hízik el a kismama.
No és nem ez volt az egyetlen aranyköpése.
Most itt Pesten se nagyon lelkesednek azért, hogy velem eggyel több a munkájuk. Mondjuk annyira nem érdekel, de azért néha lenne kérdésem.
Azt hittem csak azért ilyenek, mert én sem adtam. Vagy csak a zűrösekkel foglalkoznak?

Kép
Kép
Kép
szonja77

Szerintem meg úgy vannak vele, hogy a zűrösökkel is csak azért foglalkoznak, mert az adott esetben az állásukba is kerülhet. És azért valljuk be, nem rossz állás a védőnői... A kutya sem ellenőrzi őket... A mi védőnénink már délben ablakot pucol, vagy volt, hogy arra sétáltunk, és kikiabált az ablakon érdeklődni a gyerek felől, szintén a déli órákban. Ezzel le is tudta a látogatást. de.10-kor nem veszi fel a telefont, mert boltban volt... Hm... Nem kell még ezek után "hálapénzt" adni... Persze biztosan vannak lelkiismeretesebb védőnénik is, de sajnos a komoly és rendszeres ellenőrzések hiánya eléggé elrontotta őket!
Vendég

Hát igen. A hálapénzt az ember utólag adja, és azért mert valamivel nagyon elégedett. Nem azért, hogy valaki azért végezze el a munkáját.

Kép
Kép
Kép
szonja77

Merre vagytok, Lányok???
Kismamik! Mindenkivel minden rendben, ugye???
Vendég

Szia Adrienn!
Már én hiányoltam egy párszor a kismamikat, de nem jelentkeztek. Nem akartam, hogy novellát írjanak, csak hogy mindenki ok, van tejcsi, szépen gyarapodnak.
Úgy tűnik ketten maradtunk :wink: lányok a gáton.
Pedig annyira szerettem volna közvélyeményt kutatni, hogy ki adatja be az új influenza elleni oltást, kinek mit mond a dokija. Mert én még mindig nem tudom, mi legyen. Persze ez is lehet egy taktika: mire kitalálom, lehet kitavaszodik és az inluenza is elmegy oda, ahonnan jött. :lol:

Tényleg Lányok! Ki adatta be, a Ti nődokitok mit mond? Ha úgy érzitek priviben is megírhatjátok.

Adrienn!
Ugye minden rendben Veletek? Jól vagy? Cukrod, vérnyomásod? Nem kaptál el semmit a kórházban? Mármint az influenzára gondolok.

Kép
Kép
Kép
szonja77

Szonja!
A cukrom és a vérnyomásom be lett állítva, rendben van minden. Még nem kaptam el semmit, de hetente kell mennem oda, úgyhogy még bármi lehet.
Egyébként az én dokim egyáltalán nem javasolja a kismamák oltását. Semmilyen oltást nem javasol, nemcsak a H1N1-et...
Vendég

Sziasztok!

Elnézést a betolakodásért! Végre egy Péterfys topic, ahol még van aktivitás.
36 hetes kismama vagyok, és nemrég tudtam meg, hogy a Szent Istvánban, ahová eddig szerettem volna menni szülni, nem fogadnak fogadott orvos nélkül. Eddig az volt a terv, hogy csak szülésznőt fogadok, mert sajnos nem engedhetjük meg magunknak a magándokit. Viszont szerencsémre a Péterfyben úgy néz ki fogadnak, mivel egész terhességem alatt a Zsirai dokihoz jártam a körzeti rendelőbe. (Amúgy területileg a Délpestibe tartozom, ahová nagyon nem szeretnék menni)

Sajnos azonban a Péterfyről semmit nem tudok. A kisfiammal is csalódnom kellett annak idején a választott kórházban, mert nem tájékozódtam előre megfelelően.
Ezért szeretném kérni, hogy osszatok meg velem jópár aktuális infót.:-) Pár oldalnyit visszaolvastam, de sajnos nem derült ki számomra minden. A következők érdekelnének:

Milyenek a szülőszobák?
És a szülésznők?
Milyen alternatív lehetőségek vannak? Kád, szülőszék?
EDÁ-ra éjjel-nappal van lehetőség?
Megkaphatom egyből a babát, még mielőtt felöltöztetik?
Apa vághatja el a köldökzsinórt?

Gyermekágyas osztályon milyen körülmények vannak? (Azt olvastam, hogy a közös WC és fürdő elég gáz.)
Ha nagyon elviselhetetlen, az alapítványi szobák mennyire szoktak foglaltak lenni?
Velem lehet a baba végig?
Orvosi vizsgálatra elviszik 1-2 órára, vagy vele mehetek?
Fürdetés hogyan zajlik? Ki fürdeti? Ott lehetek egyáltalán?
Mennyire szoptatáspártiak? Adnak-e neki tápszert, cukros vizet?
Ha valamiért nem lehet velem (kék fény, vagy le kell adnom valami miatt éjszakára), akkor hozzák szopizni, vagy itt is tápszerezik inkább?
Mit kell vinni? (ruha, pelus, popsikrém, stb? )

Bocsi a sok kérdésért, lehet, hogy kicsit túlparázom :)
Előre is köszönöm a válaszaitokat.

Bea
beubaba

Szia Bea!
Én is a Zsiraihoz járok! :) Ő mondta, hogy szülhetsz ott? Gondolom a XVIII.ker.-be jártál hozzá, ugye?
Én még nem szültem a Péterfyben, így nagyon sok kérdésedre nem tudok válaszolni (viszont a dokival elég régi a kapcsolatom :lol: ).
Azt tudom, hogy az van kiírva a kórházban, hogy vinni kell a babának textilpelust kb. 2db/nap, eldobható pelust kb. 8 db/nap, és popsitörlőt. Azt csak hallani hallottam, hogy rendkívül szoptatáspárti az osztály.... Hátha jönnek tapasztalt kismamik, akik saját élményeik alapján tudnak majd Neked válaszolni. (ja, az edáról is azt hallottam, hogy jól állnak a dologhoz :D)
Vendég

Szia Adrienne!

Köszi a választ! Ez eddig bíztatóan hangzik. Nekem mondjuk a legfontosabb szempont a szoptatás. Remélem akad ott szült anyuka is, aki olvassa a fórumot.

Igen, a Zsirai mondta, hogy hivatkozzak rá, hogy hozzá járok. A 18. kerületben. Előfordulhat, hogy találkoztunk is, vagy fogunk :-) Én most már minden kedd reggel ott vagyok :)

Bea
beubaba

Bea!
Nézd meg (97.oldalon), amit múlt héten Szonjának írtam a "Babaváró tanfolyammal" kapcsolatban, hátha érdekel, mert ha csak az egyikre el tudsz menni, biztosan minden kérdésedre tudnak majd válaszolni. Minden hónap első keddjén van 17:30-tól előadás.
Vendég

Igen, mindenképpen el szeretnék menni, főleg, hogy a dec. 1-i előadás különösen érdekelne is. Köszönöm az infót.
De az az igazság, hogy nagyon úgy érzem, hogy a pici fiam nem marad már bent addig. Mindenki más is ezt mondja a pocakom láttán.
Persze az is lehet, hogy ő fittyet hány mindenki véleményére, és kihúzza karácsonyig (dec. 22-re vagyunk kiírva amúgy).
beubaba

Szerintem, ha december 22.-re vagy kiírva, akkor azért remélhetőleg 1.-én még bennt lesz! :) A fiúk úgy tudom, hogy általában hamarabb jönnek. Nekem Zaránd 37. hétre jött! :)
Vendég

Én a kisfiamat pár nappal túlhordtam, de most elég sok jel utal rá, hogy nem fogja kivárni a pici az idejét. Mindenesetre ez csak rajta múlik, sok beleszólásom úgysincs :)

Azért remélem idetéved egy tapasztalt kismama addig :)

Bea
beubaba

Szia Bea!

Tavaly szeptemberben szültem a Péterfyben és jövőre is ott fogok.
Mivel Nekem császár lett a vége, így az első pár kérdésre nem tudok válaszolni. Ugyan 1/2 11-től kb. 14-ig bent voltam a szülőszobán, de azon kívül, hogy kék volt, nem nagyon tudok róla mit mondani. Ez volt szerintem a legkisebb, a negyedik, a második az nagyon tágas volt, de akkor azért küldtek át a 4-be, mert a 2-be könnyebben viszik be a császárosokat, és ekkor még nem tudtuk, hogy engem is császároznak. Én minden szülésznőről eddig csak jót hallottam.
16-kor vittek be a szobába (alapítványi, mindenképp azt javaslom), és utána hozta oda a férjem a babát. Aztán legközelebb vmikor hajnalban hozták ki szopizni. Nekünk pont azzal voltak problémák, hogy nem akart szopizni, mert állandóan aludt. Nem adtak Neki semmit, max. egy pici vizet, illetve az egyik csecsemőst fejt le valamennyit, és azt adta pohárból. Róluk megoszlanak a vélemények, most pl. jókat hallottam róluk. Nekem akkor nem voltak jó tapasztalataim, de visszatekintve már felejthető. Fürdetni 20 óra után vittük, én meg is vártam a folyosón. Nekem nem tetszett, hogy nem adtak rá sapit fürdés után, pedig akkor szellőztették a folyosót, na én ráterítettem a fejére a pelust, ez meg nekik nem tetszett. Második naptól egész nap velem volt, időnként elvitték, gondolom vizsgálni. Egyszer adtam le éjjel, hogy tudjak aludni.
Saját ruhát tilos ráadni, angol pólyában vannak. Én egy csomót bénáztam vele.
Szerintem második babával egyébként nem lesz gond, legalábbis én így vagyok vele. Másnak meg ráadásul jó élményei vannak. Azóta lehet, hogy pozitív irányba változott a helyzet, és máshonnan még rosszabbakat hallani.
Nekem még az nem tetszik, hogy átjáróház az egész újszülött osztály. Főleg ebben az időben... Mondjuk én alapból nagyon parázós vagyok.

Kriszta
kriszta15

Szia Kriszta!

Köszönöm az infókat! Egyre inkább úgy érzem, hogy jól fogok járni a Péterfyvel :) Apróbb hiányosságok úgyis mindenhol vannak. Kissapit amúgy is csomagoltam már :)
Számomra a fiammal tapasztaltak után a legfontosabb, hogy minden szempontból elősegítsék a sikeres szoptatást, és ne adjanak neki mást.

Az angolpólya szerintem sem a legkönnyebben kezelhető öltözet :)

Nekem kifejezetten tetszik az is, hogy bejöhetnek a látogatók. Hozzám úgysem fognak tömegestől jönni. Persze, az is simán lehet, hogy az influenzaszezon miatt amúgy sem engednek be senkit.

Köszönöm a választ és ha másnak vannak egyéb tapasztalatai minden infót szívesen fogadok! :)

Köszi: Bea
beubaba

Lányok!
Én azon gondolkoztam, hogy mi van akkor, ha valakinek tényleg nincs teje, vagy csak nagyon kevés... Akkor mi van??? Hazaengednek úgy, aztán majd lesz valami a babával??? Nem igazán értem én ezt... Nem hiszem, hogy a Péterfyben mindenkinek van teje... NNa, mindegy, csak elgondolkoztam kissé....
Vendég

Adrienne!

Nekem annak idején már a kórházban adtak tápszert a babámnak, és utána egy recepttel engedtek haza, amit útközben ki is váltottunk. De mondjuk nálunk pont azért nem volt tejcsi, mert jóllakott a babám a tápszerrel.
Nyílván nem szabad kiéheztetni szegényt, de igyekezni kell megtalálni a középutat.

Bea
beubaba

Nekem annak idején kiderült, hogy nincs tejem, így engem is tápszerrel engedtek haza, de nem tudom, hogy itt mi van ilyenkor...
Nna, mindegy, mindig van min parázni! :D Majd rákérdezek... :) Én nagyon szeretnék szoptatni, mielőtt bárki félreérti a helyzetet... Zaránddal azért kellett tovább bennt maradnunk a kórházban, mert annyira elkeseredtem, hogy nem tudok szoptatni, hogy elég sokat sírtam is ezmiatt, és 180/100 lett a vérnyomásom. így nem mehettem haza időben, tovább kellett maradnom kicsit... Remélem, most sikrül majd szoptatnom, de nagyon félek ettől...
Vendég

Ismerős a helyzet Adrienne! Ugyan nekem a vérnyomásom nem ment fel, de én is teljesen kiborultam, sokat sírtam emiatt. Ezért is központi kérdés nálam a szoptatás.

Csak nem a MÁV-ban szültél te is? :)
beubaba

Én még a Szabolcs utcai kórházban szültem, azóta sajnos azt már bezárták... :( A cukrom és a magas vérnyomásom miatt nekem jobb volt ott szülni... Szerencsére nem az egész team-hez, hanem Zsiraihoz ragaszkodtam, így most a Péterfy lett a célintézmény, mivel Ő ott dolgozik.
Vendég

Sziasztok!

Minket is azért tartottak bent 1 nappal tovább, mert nem szopizott a kicsi. Addigra már dőlt a tejem, iszonyatosan fájt, de ő csak aludt. De én úgy voltam vele, hogy majd itthon. Aztán úgy is lett. Bepótolt mindent. Nekem eddig az a tapasztalatom, hogy sokkal jobb ez a szoptatáspárti hozzáállás, csak akkor iszonyat nehéz nézni, hogy nem szopik a kicsi, vagy nem eleget, és mi van ha kiszárad. De szerintem végül mindenkinek beindul a tejcsi. Szóval szerintem nem az elején van ezzel gond, inkább később. Én mondjuk 8 hónapig szoptattam, de sajnos nem mindenki tud ilyen sokáig különböző okok miatt, lehet, hogy a másodiknál már én se tudok majd.
kriszta15

Sziasztok.....:-)
szerintetek nagyon fontos dokit választani?
Én nem tudom eldönteni,hogy fogadjak vagy ne?!
Megkérdezhetem,hogy a Péterfyben kinek van fogadott dokija?!
Én Anga-Kis Balázs dokinál jártam terhesgondozáson,és gondolkodom,hogy mitévő legyek.....tudtok segíteni? előre is köszönöm.....:-)
angel85

Kriszta! Értem én, de Neked dőlt a tejed... Nekem meg vizitnél a főorvos is megnézte, és megállapította, hogy üresek a melleim... Attól félek, hogy ha most is ez lesz, akkor mi lesz a babámmal??? Azt hiszem megpróbálok elmenni a szoptatásról szóló előadásra, hátha okosabb leszek.... Az a baj, hogy anno nekünk nem segített senki, 3 napig felénk sem néztek (3 elsőbabás volt 1 szobában). Viszont folyton megaláztak, hogy miért nem szoptatom a babát, már megint csak fogyott... Mikor volt, hogy éjszaka is becsengettem a csecsemősökhöz, hogy szeretném megpróbálni, hátha szopizna, persze szegény szívta volna, ha lett volna mit, és még a végén jól le is toltak, hogy most ez csak arra volt jó, hogy felingereljem a gyereket, és most ők kínlódhatnak vele egész éjjel, mert sírni fog... Persze, hogy kiborultam....És most az egész szülésből ettől tartok a legjobban.... Az utána következő néhány naptól...
Vendég

Szia Angel85!

Nekem sincs fogadott orvosom. Ez nálam csak azért okozott problémát, mert nem akartak fogadni csak abban a kórházban, ahová körzetileg tartozom, oda pedig nem akarok menni. Úgy néz ki végre sikerült áthidalni a problémát, és megyek a Péterfybe szülni. :)
Szóval szerintem ha úgyis oda szeretnél menni szülni, ahová tartozol, akkor nem sokat veszíthetsz, ha ügyeletes dokinál szülsz. Persze előfordulhat hogy kevésbé szimpatikus dokit fogsz ki, de szerintem a szülésznő az aki fontosabb szerintem, hiszen ő van veled végig, a doki csak a legvégén jön be. Amúgy pedig úgy szokott lenni, hogy ha terhesgondozásra egy dokihoz jársz végig, akkor ha ő bent van épp a szülésnél, akkor így is, úgy is ő fogja levezetni, akár felfogadod, akár nem. Egy kis kockázat abban van, ha ő pont nincs bent, de még akkor is jó esélyed van egy jó dokihoz:-)
Szóval szerintem ne csinálj belőle problámát! Ha úgy érzed, biztonságosabb, ha felfogadsz valakit, akkor válassz a végén egy szülésznőt.

Bea
beubaba

Adrienne!

Sajnálom, hogy ilyen csecsemősöket fogtál ki! Nem csoda, hogy kiborultál!
Úgy hallottam, a Péterfyben működik szoptatási ambulancia is, méghozzá nagyon jó! Biztos segítenek majd. Én amúgy már most a terhességem alatt felkerestem egy ilyen ambulanciát, hogy előre felkészülhessek. Sok okosat mondjuk nem tudtak így szülés előtt mondani. Csak hogy olvasgassak utána mit hogyan kell csinálni.
De a legfontosabb az lenne, hogy ne stresszelj előre, hanem próbálj meg pozitívan hozzáállni. Ha hiszel benne, akkor lesz is tejed. (Persze mondani könnyű, én is előre parázok.)
beubaba

Bea!
Majd beszélek a Péterfys védőnővel vagy rákérdezek a dokimra... Majd meglátom... Csak az a baj, hogy a fiammal nem is stresszeltem, biztos voltam benne, hogy fogom tudni szoptatni. Nagyon sokáig szerettem volna szoptatni, erre egyáltalán nem tudtam. Valószínű, hogy én rontottam el valamit, de 4 hónapig tudtam csak cicre tenni, de első perctől kezdve pótolni kellett, mert a 2 ciciből összesen 20-30 g-ot tudott szopizni, és hiába fejtem utána, szinte semmi sem jött... Azért azt a keveset is mindig odaadtam neki... Ez így ment 4 hónapig, utána meg már a cicit be sem tudtam erőszakolni a szájába... Most viszont már előre stresszelek, 3 napja már sírok is ez miatt... Tudom, hogy nem szabad, de egyszerűen nem tudom egy cseppet sem kontrollálni, és sajnos beszélni sem igen tudok róla, mert nincs is nagyon kivel, de ráadásul folyton elbőgöm magam... Nagyon bízom benne, hogy csak a hormonok játszanak velem, és hamarosan össze tudom szedni magam, mert ez így nagyon gáz...
Bocsi a panaszkodásért, nem szokásom, de ez most nagyon kavarog bennem...
Vendég

Teljesen megértelek! Jó hallani, hogy nem vagyok egyedül ezzel a problémával. Nálam ugyanez volt. Előtte biztos voltam magamban, főleg, mert a 6. hónaptól volt előtejem. De mégis max. 20g/alkalom 2 ciciből, hiába fejtem utána. Egész napunk evésből állt. 45 perc szopi, aztán fél óra fejés utána tápi, büfi, és kezdtük elölről. 3 hónapig tűrte a fiam, utána még egy hónapig több-kevesebb sikerrel erőltettem, hogy szopizzon, aztán én is feladtam. És jelenleg ez a legfontosabb szempont a kórházválasztásban is. Már a teherbeesésem előtt paráztam, hogy hogyan fogom tudni szoptatni, mi lehetett a baj.... Ráadásul minden ismerősöm azt mondja, hogy túl parázom, meg ha tápszeren nő fel a pici is, akkor sincs tragédia, stb... Közben pedig látom a fiamon, hogy igenis jobb lett volna neki. Hiányik az az igazi kötődés, amit a normális szopi teremtett volna meg, és az immunrendszere is nagyon gyenge, sokszor voltunk kórházban is. Szóval néha úgy érzem, a környezetem hülyének néz, amiért ennyire akarok szoptatni.
De hiába borulsz ki, az csak ront a helyzeten. Meg kell próbálni akkor is pozitívan hozzáállni, ha nehéz, mert nagyon sok múlik a lelkieken. Illetve az első napokon is, ezért sem mindegy milyen segítséget fog ki az ember a kórházban.

Reméljük ezúttal mindkettőnknek sikerül!
beubaba

Angel!
Nekem van választott orvosom, nekem szülésznőm nincs, és nem is lesz, mert valószínű, hogy ez a szülésem is császár lesz, mint az előző.
Ha minden bizonnyal természetes úton fogsz szülni, akkor érdemesebb szülésznőt választani, ha meg a császár az esélyesebb, akkor meg orvost. (Péterfyben úgy tudom, az a "rend", ha már volt császárod, akkor nem szülhetsz másképp, csak úgy)
Vendég

Sziasztok Lányok!
Nagyon hálás vagyok ezért a szoptatás témáért!
Amikor valakinek írtam a II. Sotén történt első szülésemről, leírtam, hogy hogy jártam szoptatás ügyben. Aztán kitöröltem...valószínűleg ugyanazért, amiért Ti is martátok magatokat emiatt.

Szóval ott is csak névleg voltak szoptatás pártiak, mert a csecsemős főnővéren kívűl senki nem mutatta meg a szoptatást. Ő is egyszer, utána meg még egyszer, amikor megkértem. Hát az én kisfiam csak nyalogatta a cicit, dolgozni nem igen volt hajlandó. De én nem igazán tudtam, hogy mit kellene éreznem. Az a vicc, hogy fogalmam nem volt, hogy melyik az előtej és melyik már a rendes tej. Harmadik nap este, már nagyon ki voltam. Bementem a csecsemősökhoz, és kérdeztem, hogy érdemes-e fejni, mert csöpögött valami a cickóból. Én is végigolvastam mindent, állandóan cicin volt a gyerek, ittuk a Laktoherb teát és nálam volt a fejőgép is. Ha hiszitek ha nem, rám se néztek, azt mondták nem érdemes fejni és vigyem be a gyereket és aludjak egy kicsit, mert ha ideges vagyok, nem lesz tejem. Bevittem, aludni pihenni nem tudtam, csak sírtam, a szobatársaim vigasztaltak. Nekik mikor még csak előtejük volt is már 20-30-40 grammokat szopott a babájuk.
Na éjjel már nagyon sírt a gyerek és a mi szobánk volt a legközelebb a nővérszobához. Hajnal 4-kor berontott a nővérke, hogy minek kínozzuk a gyereket, miért nem adunk már nekik inni, szomjasak, nem érezzük, milyen meleg van. Ránk nyitotta az ablakot a januári hajnalban, kivette a gyereket a kezemből és elvitte. Szerintetek mivel hozta vissza? Cukros vizes cumival a szájába.

Reggelre besárgult a gyerekem. Ezt a főnővér mondta. Na ekkor tőle kérdeztem megint ezt a fejős témát. Megnézte a mellemet és közölte: Anyuka, hát megindult a tejel. Elővetette velem a fejőgépet, segített fejni és úgy megmaszrozta a mellem, hogy a csillagokat láttam. De megérte: kipaszíroztunk vagy 10 grammot.
Amit csak cumival tudtam odaadni a gyereknek, ugyanis reggeltől este 10-ig kék fény alatt volt. Egyszer hozták ki, utána inkább bevittem hozzá a cumiba a lefejt tejet, hogy minnnél előbb hazamehessünk.

Ha előtte este valamelyik kedves, "segítőkész" ránéz a mellemre, és segít rendesen mellre tenni a gyereket, nem biztos, hogy besárgul. És itthon nem lett volna egész napos program a fejek, etetek, mosogatok, sterilizálok.

Mert naná, hogy a fiam addigra nem akart ciciből enni, köszönte szépen, jó volt neki a cumi. Az ugyancsak kedves és általam már említett védőnő is így fogadott itthon a hormonváltozások közepette: csak az nem szoptat, aki nem akar....Gondolta ezzel a mondattal majd sokat segít. Mert a segítőkészség itt alább is hagyott.

Én minden etetésnél próbáltam mellre tenni, de olyan erővel fordította el a fejét. Mit tehettem volna, hagynom kellett volna éhezni? Fejtem, fejtem, fejtem. Na igen, csak összeértek a napok: fejtettem, etettem stb. Nekem eleinte volt tejem, de fejtetek már le 120 gramm tejet? Kb. háromnegyed óra. Úgyhogy fejtem előre. MIkor felkelt, keltünk ketten: a férjem kezdte etetni cumiból, én meg fejtem az utánpótlást. Két hét múlva ketten néztünk ki úgy, mint a zombik.

És ennek meg lett az eredménye: az állandó fáradtságtól és az önmarcangolástól szépen lassan kezdett elapadni a tejem. Pedig kb. hét után már a cicimet is hajlandó volt elfogadni. Igaz, hogy másfél óra után nyammogott ki 40 grammot. De csodálatos érzés volt!!! Szóval hamarosan jött a pótlás tápszer formájába....

Aztán még nem volt 6 hónapos, amikor kibújt a fogacskája, és egyszerűen már nem volt hajlandó a szájába venni a cicimet. Két hónap múlva meg már a tápszert is kiköpte. Jöhetett a kotyvasztás....Egy éves kora körül akartunk neki tejterméket adni: sajtot, később joghurot, tejpépet. Semmilyen tejterméket nem volt hajlandó megenni másfél éves koráig. És akkor se vitte túlzásba. És anyai ösztöneim azt súgják, hogy a sok erőszakoskodás a szoptatással volt a hibás. Persze lehet, hogy hülyeség, csak tudjátok - sőt Ti tudjátok - az ösztöneim....

Szóval az a véleményem, hogy nagyon propagálják a szoptatást. De ez megmarad a propaganda szintjén: ha valaki olyan béna mint én, gyakorlati segítséget nem kap. Legfeljebb hívhattam volna szoptatási tanácsadót 15 ezerért. Persze lehet, hogy én érzékenyebb vagyok a témára, de úgy érzem, hogy mindenhonnan az folyik, ha nem tudsz szoptatni, rossz anya vagy. Ezt bizonyítja számomra, hogy az elmúlt másfél évben két barátnőm is szült: annyit stresszelték őket a szoptatással (védőnő, anyuci, apuci, jó tanácsadók), hogy gyakorlatilag egyik napról a másikra apadt el a tejük.

Leszögezem: szoptatáspárti vagyok - igaz a pótlásos gyerekemnek egy éves korában folyt előszőr az orra. De végigcsináltam a hercehurcát és ha az anyatej minden jó tulajdonságát félre teszem: akkor is a legkényelmesebb. Kéznél van, nem kell mosogatni, sterilizálni stb. És egy anyának nagyon szép érzés. És úgy indulok neki: szoptatni fogom a babámatha az ég a földdel összeér, akkor is. Nem viszik el tőlem (ha úgy alakul), nincs cukros víz, meg cumi.

DE: ha nem jön össze mégse valamiért és marad a tápszer, akkor az lesz. Ettől nem vagyok és leszek rosszabb és kevesebb anya. EGY BAROMSÁG, hogy attól közelebb fog hozzád állni a gyereked, ha szoptatod.

Úgyhogy Lányok és főleg Adrienn! Ne parázz ezen. Nézz a fiadra! Jobban szeretne, ha lett volna tejed? Ugye nem. Ha előre sztresszelünk, annak biztos nem lesz jó vége. Mindent meg fogunk tenni, hogy legyen tejünk, és tudjuk a kisbabánkat szoptatni. De ha nem sikerül sem leszünk kevesebbek annál, akinek ez sikerült.

És köszönöm, hogy kiírhattam magamból, ami miatt majdnem két évig rossz anyának éreztem magam.

Kép
Kép
Kép
szonja77

Szinja!
Az a baj, hogy egésuen 3 nappal ezelőttig én szóról szóra ugyanígy gondoltam. Nem túl sokkal a fiam születése után (Zaránd sem beteges, sőt!!!) azt mondtam, a másodiknál már nem stresszelek ennyit ezen a témán: ha tudok, természetesen szoptatok, ha nem, hát nem... Erre most nem tudom mi lett velem. Bízom benne, hogy tényleg csak a hormonok miatt van ez az egész, de 2. éjjel már aludni is alig alszom, annyira bánt ez a téma, állandóan erről "kutakodok" a neten, és ráadásul nem tudom kivel megbeszélni, mert az orvosok is és a védőnő is csak annyit szajkóznak, hogy mindenki tud szoptatni. (Ja, igen... Nekem a fiam ráadásul nagyon ügyesen szopizott, csak ugye nem volt mit...). Ami még nagyon izgalmas, hogy a sok-sok letöltött szoptatási tanácsok itt-ott igen eltérőek... Nna, mindegy, ha záros határidőn belül nem javul a helyzetem, akkor vagy felkeresek valakit (szoptatási tanácsadót vagy egy pszichológust) vagy megőrülök...
Vendég

Adrienn!
Igen, a hormonok is benne lehetnek a dologban vastagon. És ezt is csak mi értjük, kismamik: hogy lehet idegrohamot kapni egy kidobott fél citromtól, vagy hogy lehet sírni még a joghúrt reklámon is :D
Mindenesetre, ha tényleg nem javul ez nálad, tényleg keress valakit, mert azért még sok van Neked is a terhességből és mire szülsz, már idegroncs leszel a szoptatás témától.

Nekem a kedvenc szoptatási tanácsadós szövegem (itt olvastam valahol a neten): tedd a babát mellre igény szerint (na eddig még ok), ha kéri napi 20-25x és annyit időt hagyd mellen amennyit ő akarja. Na azért álljunk már a realitások talaján: 20x minimum fél óra=10 óra + büfiztetés, cici mosás. És akkor alvás, másik kölökkel való foglalkozás, főzés (merthogy TE nem eszel max. nem lesz tejed), és egy kis mosás. Mert takarítás, és vasalás már eleve nem fog beleférni. Vagy ezt annak javasolta, ahol van takarítónő, szakácsnő meg bébisintér? Vagy esetleg nekem nem is muszáj aludnom?

Na szóval nyugi! Menni fog! A cukrod is rendben, a vérnyomásod is rendben. Ezzel is ok lesz minden! Szuper mamik vagyunk!!!

Kép
Kép
Kép
szonja77

Köszönöm Szonja! :)
Olyan jó, hogy vagytok! :D

Remélem hamar átvészelem ezt a nehéz időszakot! :)
Lehet, hogy felkeresem előre a csecsemősöket a Péterfyben, és átbeszéljük ezt. :)
Ja! Képzeld, az én drága doktorbácsim csinálja ugye a Péterfy szülészetének a honlapját, és megtaláltam ott a tanfolyamokat is:
http://www.peterfyszuleszet.hu/letoltesek

:)
Vendég

Sziasztok!

Akit érdekel autóra való fényképes háromszög matrica, annak szeretném a figyelmébe ajánlani egy nagyon jó barátunkat, aki most elkezdett ezzel foglalkozni, a háromszög eső és időjárás álló, bármilyen kép megfelelő hozzá, és a rajta levő szöveg is bármi lehet, mintának beteszem ide a sajátunkat.

Kép

Két matricát gyárt le (mivel a legtöbb családnak biztos van még egy olyan autó a családon belül, amire fel tudják tenni) ennek a kettőnek az ára 1800 Ft., az elkészült háromszöget nyomtatás előtt mailben meg lehet nézni, és ha megfelel, akkor megy a nyomdába, aztán a készet postázzák.

Mail cím: dvst2001@gmail.com

Szilvi

<
sziszka78
Tolna

Adrienn!
Ne viccelj, egy terhes nő problémáit egy másik terhes nő érzi át a leginkább. Szerintem a hormonok tombolnak. Nekem is voltak nagyon rossz időszakaim, amik nem múltak el 1-2 nap alatt. És még lesznek is. Emlékszem a szülés utáni napokra. Ha csak ránéztem a gyerekre bömböltem. Ajaj. Nem is gondolok most rá.

Megnéztem az oldalt. Szuper, köszönöm! Szeretnék elmenni erre a dec 1-i előadásra, csak a hites akkor este sokáig melózik, még rá kellene beszélnem, hogy cseréljen.

Vigyázz magatokra és no para!

Kép
Kép
Kép
szonja77

Én is a dec. 1.-i-re gyúrok! :) Majd meglátom, hogy lesz energiánk rá, de megpróbálok eljutni! :)
Vendég

Adrienne! Amikor nekem szoptatásiproblémáim voltak, a pétrfyben egy nagyon kedves, nagyon fiatal csecsemősnővér segített, hatalmas türelemme. (talán Diána volt a neve, de ez nem biztos, és hosszú, vöröses haja volt). És még dr Kiss Eleonóra, aki a csecsemőosztályról jött föl, és IBCLC szoptatási tanácsadó. Hozzá biztosan lehet fordulni szoptatási problémával, jegyezd meg a nevét!
Hinni kell benne, és kkitartani, hogy sikerülni fog. Nagyon sok múli ka technikán, és a megfelelő segítségen!
Bocs, hogy belekotyogtam, segíteni akartam, a saját tapasztalataim szerint!
bukcsi

Ezeknek nagy hasznát vettem:
www.lll.hu
www.szoptatasportal.hu

És egy könyv, amit a kórházba is magammal vittem:
Guoth-Gumberger: Szoptatás
(A Kismama magazintól régebben meglehetett rendelni, nem tudom, hoyg még mindig árulják-e. Én Alexandrában vettem.)

Ha nem megy, ne habozzatok segítséget kérni (én LLL-es vagy méginkább IBCLC tanácsadókban bíznék meg legjobban).
bukcsi

Bukcsi!
Nagyon szépen köszönöm! :)
Vendég

Köszönöm lányok a válaszokat......:-)
tényleg nem tudom még kitalálni,de gondolkodom még rajta......:-)
A szülésznőt kitől kérdezhetném?! a terhesgondozóba? hogy tudnám én megismerni??
nagyon sete suta vagyok,mert első picurka jön.....úgyhogy mindenhez van egy kis pánik.....
de majd lesz valahogy....:-))))
angel85

Angel!
Neked is ajánlom figyelmedbe a Péterfy szülészet babaváró előadásait! Minden hónap első keddjén van, de a honlapon minden fennt van. Ott pl. be fognak mutatkozni a szülésznők, bemutatják talán a szülőszobát is, mindenről lehet beszélgetni velük! :) Az előadások témáját, pontos idejét és az elérhetőséget, ahol ez ügyben érdeklődhetsz, megtalálod itt:
http://www.peterfyszuleszet.hu/letoltesek ezen belü: babaváró tanfolyam
http://www.peterfyszuleszet.hu/download/babavaro.jpg (azt hiszem így is elérhető egyből)
Vendég

Dec. 1-én mi is ott leszünk! (Ha mlg bent lesz a picur :-) )
beubaba

Jó lenne találkozni! :)
Szonja??? Csatlakozol??? :D
Vendég

Sziasztok!
Hát most úgy tűnik, hogy 90%-ban igen. Ultimátum elő állítottam a férjem: vagy engem fuvaroz (az előadáson nem kell, hogy ott legyen) vagy válunk :D Röhögött egyet, majd közölte, hogy megoldja. :D Asszem baromi komolyan vett :lol:

Majd akkor előtte beszéljük meg kinek mi lesz az ismertető jele :D

Kép
Kép
Kép
szonja77

Rendben! Szerintem én leszek a legnagyobb pocakos :)

Én férjestül megyek, kíváncsi a drágám is. Épp most intéztem el a gyermekfelügyeletet. :)
beubaba

Én még nem tudom, hogy hogyan jutok el, lehet, hogy Apa és a gyermekem is jönnek, de Ők kinnt maradnak. Mi nem nagyon tudjuk hova tenni a gyereket. :(
Áááá, de jó lenne összefutni! :)
Bea! Ha bemész szülni, akkor hozzád behívják majd a Zsirait??? Ő a fogadott orvosod??? Mert ha Rá hivatkozol, akkor az nem azt jelenti??? Nna, mindegy, egy biztos: nem jársz rosszul Vele! :D Szuper doki! :)
Vendég

Nem fogadott, csak kezelőorvosom. Azt jelenti, hogy ha épp bent van, akkor ő lát el, ugyanúgy, mintha felfogadtam volna. Így mondta. De a szabadidejében nem hívják be, akkor az ügyeletes orvosnál szülök. (Persze mivel pénzt nem igazán tudok sajna adni így nem is várhatom el.) Remélem, ott lesz. Az, hogy rá hivatkozom, gondolom csak annyit jelent, hogy fogadnak, mert hozzá járok.
Én is maximálisan meg vagyok vele elégedve. Bár szülni még nem szültem nála :)
beubaba

Sziasztok!
Hát ez az. Mert előtte el akarok menni ultrahangra. És akkor utána hova tegyem apát. Bár, ha van a közelben egy gyros-os, akkor ott tutira elvan 2 órát. Mert ugye az első szülésnél nagyon lelkes volt, most egy kicsit vesztett ebből, amihez hozzájárul, hogy nagyon fáradt, két helyen is melózik. Amiből egy remélem január elejére megszűnik, mert most egy zombi a férjem. Ha most szülnék, tutira a szülőszobán is el tudna aludni mellettem :)
Én a gyereket semmi képpen nem akarom vinni, ha nem muszáj ne legyen már beteg. És ugye én könnyen ugrálok, mert a nagyik szívesen bevállalják.

Beubaba! Ok, akkor a nagy pocakos és két közepes pocakos fog találkozni :D . Mikorra is vagy kiírva? Te vagy karácsony előtt?
Akkor drukkolunk, hogy akkor szülj, amikor a Zsirai doki ügyel. De az is lehet, hogy az épp ügyeltes doki és szülésznő is nagyon szuper lesz.

Kép
Kép
Kép
szonja77

Nna, megbeszéltük Apával, Ők nem jönnek... Azt mondta Apa, akkor tartanak egy pasis délutánt! :D
Bea! Én a fiamat is a Zsirainál szültem, így kerültem most a Péterfybe, mert Ő ott dolgozik. Nem mennék máshoz!!! Szuper jóóóó! :D Nagyon érti a dolgát! Úgy tudom, hogy hétfőn és pénteken ügyel, csütörtökön csak de benéz, mert akkor a terhesphatológián rendel délig, utána a magánrendelésén Budán... Tehát beszélj a Babáddal, hogy lehetőleg hétfő vagy péntek legyen az Ő nagy napja! :D Én drukkolok Nektek! :D
Vendég

Sziasztok!

Végre találtam egy még létező Péterfy-s topicot! Én ikreket várok - február 12-re vagyok kiírva, de december közepétől bármikor érkezhetnek. Bár remélem januárig bennmaradnak!

Én is a Zsirai doktorhoz járok az sztk-s rendelésére, nekem is cukorproblémáim vannak, de szerencsére ezidáig megúsztam az inzulint.
Az lenne a kérdésem, hogy aki már szült a Zsirai doktornál, mennyit "illik" adni neki a szülés után?
Én 99%, hogy császárral szülök, mert a kisfiam - aki már 3 éves - császárral született!

Köszönöm előre is a segítségeteket!
Eszter
teszti

Szia Eszti! Üdv. itt! :) Gratulálok az ikrekhez!
Szerintem ha a Zsirai az orvosod, akkor nyugodtan megkérdezheted, hogy mennyiért vállalná el a szülésedet. Én szültem már nála 2007-ben, 2009-ben (sajnos egy sikertelen terhesség miatt) műtött, és a kislányomat is Nála fogom szülni. Ikreket sajnos nem sikerült még szülnöm, így nem tudom, hogy az ikerszülésért mennyit szoktak kérni, illetve hogyan alakul az ikrek esetében a tarifa. Nagy általánosságban, szimpla terhesség esetén a magánrendelésen töténő terhesgondozás 10x-ese szokott lenni egy szülés. Az, hogy ikreknél hogyan számolnak, azt nem tudom...
Vendég

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?