2009.11.09 21:04
Szerző: szonja77
Szia Hessa!
Én az elsőt a II. nőgyógyászatin szültem. És elnézést mindenkitől, hogy ide írom a tapasztalataimat, de hátha másnak is hasznos lehet, aki már nem szülhet a Péterffyben.
Én nem a főként a doki miatt váltottam: címügyileg én is egy Pest megyei vagyok, de Budapesten élek. A II-es női klinika laborja viszont felvette ugyanazt a mókát, mint a Péterffy, hogy a Laborba és ismétlem csak a laborja, csak az odatartozókat látta el. Mondta a dokim, hogy menjek el a háziorvorsomhoz, és a laborokat csináltassam meg ott, ahova tartozom. És én azt gondoltam, hogy az milyen egyszerű lesz.
Elmentem a háziorvoshoz (pest megyei). A haja az égnek állt, és tajtékzott, mert nem a II. női klinika laborja az egyetlen, aki mostanában nem csinálja meg a laborokat mondja nekem. Továbbá ő mint háziorvos nem tud nekem nőgyógyászati labort kiírni. Szóval menjek el szépen az sztk-ba, üljem végig a nőgyógyászati rendelést, ott adnak beutalót, majd azzal csattogjak el szépen a laborba.
Namost azt még tudnod kell, hogy nálunk nincs sztk, meg labor, az a mellettünk lévő városban van.
Lementem az sztk-ba: nőgyógyászati rendelés délután, a rendelési idő előtt fél órával már 9-en ültek ott. Ebből szépen levontam az alábbi konklúziót: 1 napom elmegy azzal, hogy beülök abba az sztkba, ahova tartozok beutalóért. Mivel van magándokim, és oda is hívnak magánbetegeket, akár 3 órát is ülhetek ott beutalóért. Majd másnap hajnalban mehetek a laborba. Ez vizsgálatonként 2 nap, amit távol töltök a munkahelyemtől.
Felhívtam a dokimat és kérdeztem, hogy tutira nem csinálja meg a kilinka a laborjaimat. Azt mondta, hogy nem, de hívjam fel én és kérdezzem meg.
Na ekkor gondoltam, hogy eljövök. Mert ha magánba fizetek neki egy csomó lóvét, és nem képes elintézni, hogy levegyék a labort....
Azt hozzáteszem, hogy a dokim nem a II. nőgyógyászatin dolgozik, csak oda viszi szülni a maszekjait....
Ha viszont találsz egy ott dolgozó dokit, vagy a laborokat el tudod intézni, nekem szülés szempontjából szimpatikusabb volt a klinika, a csecsemősök nem annyira, persze lehet, hogy rossz időben voltam ott.
Szóval a szülőszobák szépen fel vannak újítva, mindegyikbe van fürdő, wc (bár ez lehet, hogy már "alapfelszereltség". Én nem akartam EDA-val szülni és szimpatikus volt, hogy nem is nagyon preferálta a szülésznő. De ha akartam volna, akkor minden további nélkül adták volna. Kicsit úgy érzem, hogy itt a Péterffy-ben meg nagyon nyomják. Természetes volt a gátvédelem is elsőnél szülőnél is. Nem volt beöntés, borotválás minimális, csak ott, ahol kellett. Ülhettem labdán, sétálhattam. Vihettem volna zenét, mécseseket. Vajúdás közbe lehetett inni és enni egy pár szem szőlőcukrot, hogy legyeb egy kis erőd. És volt egy kád is a folyosón. A szobáknak mind a két oldalán volt folyosó: az egyiken közlekedett mindenki, a másik oldal meg csak a vajudóké volt, hátha járkálni akarnál közbe. A gyereket rögtön odaadták, mellre tették. Ott mérték, öltöztették és apa fogta, míg engem stoppoltak. Utána még 2 órát tölthettünk itt. Ami aranyos volt, hogy a szülésznő mondta, mikor megmutatta a szülőszobát, hogy vigyünk magunkal otthonról elemózsiát nyugodtan, akár pörit is (van mikro megmelegítik) mert lehet, hogy egy hosszabb szülés után megéhezik az újdonsült anyuka, apuka a büfé meg nincs nyitva. És kár az első két órát apának azzal tölteni, hogy a mekibe száguldozik kajáért.
Osztály, személyzet: az osztályon egy idősebb nővérke nyitotta ránk az ajtót, egyébként senki meg nem kérdezte, hogy van-e hőemelkedésed, lázad, tudtál-e pisilni, kakilni. A babákat első éjszakára elvitték, de ha éreztél magadban erőt, és magad mellett akartad tudni odaadták. A szoptatást és a babák ellátását is csak a főnővér mutogatta, a többiek nem igen foglalkoztak velünk. Persze lehet, hogy nagyon rosszkor voltam benn: nagy front lehetett születési hullámmal, mert a 3 nap alatt szinte folyamatosan 35-40 újszülöttjük volt. Ja, 5 ágyas szobák voltak fürdővel, wc-vel. Első babásoknál nem javasolták az alapítványi szobát. Fürdetés este 8-tól volt, és ennyi bébivel eltartott 10-ig. Na mi is ekkor szálltuk meg a fürdőt. Minden szobába volt mérleg és írni kellett hogy mennyit evett minden etetés után. Ha a születési súlyához képest -10%-nál többett fogyott a baba, nem mehettél haza. Volt egy külön szoptatós szoba, és adtak fejőgépet is, ha neked nem volt. Ez azért volt jó, mert éjjel oda mentem én is a gépemmel zörögni, hogy a többiek tudjanak pihenni.
Alapvetően a szoptatást erőltették, de minden kis korsárkába hogy hogy nem volt cukros vizes üveg, mikor kihoztad a csecsemő osztályról. Pótlást csak külön konzíliummal vagy mit tudom én milyen cirkusszal adtak. És volt egy hütő az étkezőben, amibe ha akartad betehetted a felesleges tejedet és odaadták pl: az ikreseknek, vagy ha valakinek kellett pótlás.
Ami még nekem nagyon tetszett, hogy se a szobába, se a folyosóra nem mehettek be a látogatók. Volt egy nagy előtér padokkal, azt egy kb. 6-8 méteres üvegfal választotta el a folyosótól. Te kimehettél az előtérbe a látogatókhoz, de a bébit szigorúan az üvegfal mögött kellett hagyni. Nekem ez tetszett, mert télen szültem, jó volt, hogy influenzás időszakban nem kellett vagy 40 ember közé kitolnom az 1-2 napos babát. Igaz, én kifejezetten kértem a szűk családomat, hogy egyszer jöjjön mindenki, majd otthon találkozunk. A tágabb családot, meg a barátokat, kollégákat kértem, hogy ne jöjjenek. És utólag igazam is lett: nekem jó volt az első pár nap vízszintesbe. Persze nem vagyunk egyformák: nálam majd 10 évvel fiatalabb kismami csakúgy futott a friss gátsebével.
A csecsemős személyzet sem volt valami segítőkész: a főnővér egyszer mutatta meg a szoptatást, meg egyszer kérésre. Nem is ment utána se itthon olyan egyszerűen, és be is sárgult a gyerekem, egy napot töltött inkubátorba kék fény alatt. Pedig egy kis odafigyelésen, kb. 2 percen múlott volna.
A vicc az, hogy van alapítványi szobába napi 10 ezerért és egy emelettel feljebb, de oda nem mennek fel a csecsemősök....kérdés, hogy mit vesztesz vele.
Szóval: a szülés szerintem jó itt, a csecsemősök akkor nem voltak annyira segítőkészek. Ha esetleg már szültél, vagy nem vagy olyan béna, mint én, akkor sem rossz hely, pláne az alapítványiba. Nekem akkor jó volt az 5 ágyasba, mert a szobatársaim sokat segítettek, igaz alig aludtam a 3 éjszaka alatt.
Most alapítványiba megyek, és nem adom ki a gyereket a kezemből. Persze asszem itt a Péterffybe nincs cukros víz. És viszem a fejő gépemet...
Hessa, remélem segítettem valamit.
És mégegyszer elnézést, elvégre ez Péterffys topic.