Hali Pocakosok,
remélem mind jól vagytok. Bogi itt lapul a kezemben, cicizik, én meg benneteket olvaslak, és most irok is. Borzasztóan nagyok az elmaradásaim, erre bizony nem emlékeztem, hogy ennyire nincs idö semmire a babus mellett. Elöre is elnézést mindekitöl, akit valamelyik téma nem érdekel, de most borzasztó hosszu leszek.Alighanem utoljára leszek ebben a topicban, igyekszem minden fontosat leirni, és minden felvetett kérdésre leirni nektek a tapasztalataimat. aztán ezentul csak a babás topicot látogatom. Pocakosan, a munkahelyemen az összes topicot folyamatosan olvastam, itthon a babussal semmire sincs idöm. Azért néha besasolok, hogy kivel mi az ábra. És persze ha valakinek konkrét kérdése van, hát szivesen látom postaládámban. A válaszolás nem lesz gyors, egyenlore az itthoni laptop fityiszt mutat a netre, igy a párom hozza-viszi a babanetet.Cimem:
cserii@freemail.hu.
És akkor a sok témakörre az én tapasztalataim az alábbiak:
Babakocsi: Teljesen egyéni, hogy kinek mi a praktikus és hogy mit tud megfizetni. Mi Graco féle Mothercare Monterrey Travel System 4 funkciós mellett döntöttünk. A mélykocsi része nem olyan jó, mint egy hagyományos mélykocsi, a sportkocsi állása nem olyan pillekönnyü, mint egy igazi aprókerekes vékony vászon sportkocsi, a hordozó funkcióban a háttámla nem állitható, és biztos, hogy a Römernek vannak ennél valamivel biztonságosabb töréstesztü autósülései. De ! Nem rendelkezünk rengeteg hellyel, sokat autózunk, az autóban szinte mindig alszik a gyerek, és igy nem kell kikanalazni az ülésböl, ha bemegyünk a belvárosba sétálni, vagy kirándulni van kedvünk, csak kikapcsoljuk a biztonsági övet és a babaülést rákattintjuk a babakocsira és mehet a menet, Bogi észre sem veszi, hogy már nem az autóban van. Ami a mélykocsi funkciót illeti. Néztünk 3 funkcióst rendes nagy mélykocsival, kiemelhetö mózessel. De szerencsére gondolkozni kezdtem, hogy mi meddig jó, és eszembe jutott, hogy a nagyokat 4 hónapig birtam mélykocsiban szivbaj nélkül tologatni, mert attól fogva csak addig voltak veszteg, mig aludtak, különben állandóan a forgolódáson, a felülésen járt az eszük és ennek megfelelöen a testük is. Tehát a mélykocsi 4 hónapra szól, a mózes meg semeddig, mivel már a kórházból is autóval jöttünk haza, ott pedig beköthetö biztonsági ülés kell, tehát 2 hordozó tök felesleges annak aki autót használ, a 4 hónapra pedig felesleges külön mélykocsi. Mig a kényelmes nagy sportkocsiba nagyobbik leánykám még hároméves korában is belekéredzkedett. Tehát ezek voltak a szempontjaink. És most pár szót ejtenék nektek a félelmekröl. A mélykocsi rész valóban nem teljesen vizszintes, és párnázott, a hordozó-autósülés pedig mégugysem vizszintes. De ! A „mélykocsiba” az egészen picit ugyis plédekkel, vagy pólyával felszerelkezve tettem bele, és igy ez a nem t eljesen vizszintes helyzet eltünt, ami pedig a hordozó-biztonsági ülést illeti: NEM szabad teljesen vizszintesben lennie az autóban és nem szabad vizszintesig kipárnázni az ülést ! Nem tudok most itt vektorokat rajzolgatni az eröhatásokról, ami a babát éri egy esetleges ütközés alkalmával, de gondolom el tudjátok képzelni anélkül is, hogy a vizszintesen, menetiránnyal háttal utazó baba egy nagy fékezésnél, ütközésnél teljesen vizszintesen repül elöre mig a vállán áthaladó öv vissza nem rántja. A kissé ülö helyzetben levö baba popójával, az egész hátával belesüpped az ülésbe és sokkal kevésbé direkt a hatás a vállakon. Másrészt, ami tán még fontosabb, azzal, hogy alárakunk plédeket, pelusokat, hogy vizszintesebben feküdjön az ülésben, kiemelkedhet az ülés sikjából, pontosabban nem tünik el olyan jó mélyen az ülés „kagylójában”, ahol védve lenne az oldalirányu ütközéstöl. És azt sem értem, hogyan lehet rendesen 3vagy 4 pontosan bekötni az övet, ha ki van párnázva az ülés? És még egy nagyon fontos dolog – szerintem. Ha bármilyen gondotok van a babussal, üljetek le, és kezdjetek el gondolkozni azon, hogy az a bizonyos dolog hogyan müködik a természetben, vagy a természeti népeknél, bennszülötteknél. Nemrégiben volt egy jó film is erröl a spektrumon, és meggyözött arról, hogy jol gondolom, ha a természetben probálom keresni a megoldást. És hogy ezt miért a gyerekülésnél irom ? Azért, mert csak nálunk, európában hisszük azt ezerrel, hogy a picurkáknak tök vizszintesben kell feküdniük. Az anyaméhben, ahol azért frankón elvoltak 9 hónapig, szó sincs vizszintröl, Az afrikaiak, indonézek pl., hogy most ne soroljak fel minden természeti népet, a babákat függölegesen, ülö helyzetben kötik magukra az anyákk, lóg rajtuk a baba egész nap, mozognak anyjukkal fel-le,ahogy kapálnak, cipekednek, hajolgatnak, stb. EGy csomó mozgásinger éri öket, véletlen sincsenek vizszintesben, csak éjjel mikor anci leteszi öket. Ennek ellenére nincs köztük gerincferdüléses. Vagy a szülés. Ott nem csinálnak ekkora ügyet, mint nálunk, terhesgondozás, terheléses vércukor, gátmetszés. A törzsben élö asszonytársak segitenek, ne kelljen akkorákat emelni és cipelni, és több táplálékhoz juttatják, azon kivül ott vannak vele a szülésnél. És primán megszületnek a babák, gátmetszés nélkül, hiszen mi nök igy vagyunk kitalálva. Persze nem bombázzák öket multivitamin készitményekkel, amitöl 4 és fél kilós babáik lesznek, csak a szokásos természetes táplálkozást folytatják, sok gyümölcs és zöldség, és idönként friss husi. Nem konzerv meg meki. És pár órával szülés után tök oksi minden, Igy voltam én is most Bogival. Ugyan megkinlódtam vele, mert csak nagyon lassan tágultam, és ezért sajnos oxitocint kaptam egyre nagyobb mennyiségben, ami nagyon ellenemre volt, mert én ugy gondoltam, táguljak úgy, ahogy a szervezetem engedi, mit siettetni azt, de sajna nem találsz ma olyan dokit, akinek végtelen a munkaideje, és senki nem akar jószántából esetleg husz orát szülögetni velem. Még ha jó haver is az illeto. Igy hiába probáltam ökelmét lebeszélni az infu-rol. Persze igy is 15 orát szülogettem, aminek egy nagy elonye volt, lejárt a kis fiatal szülészno müszakja, és a tapasztalt madam jött helyette, akivel vállalta a dokim azt, hogy hanyagoljuk a gátmetszést.Igy is történt, szép ovatosan a harmadik tolofájásra kinyomtam az én kis manókámat, nulla gátmetszéssel, igy szinte semmi vérveszteségem sem volt, és délután már ugy ugráltam, hogy ihaj, kutya bajom nem volt, nem beszélve arrol, mikor a többiek varratszedésre mentek, virultam ám...
És nem azért, mert harmadik baba, á dehogy. Mivel tizenkét év telt el az elözö szülésem ota, ez olyan volt mint egy elsö szülés. Azért is tartott ilyen soká. És igenis lehet elsö babákat is metszés nélkül szülni, csakhogy!!!!!!!!!!!Vigyázz, ha nincs gátmetszés, akkor az egész szülésesdit a bába csinálja ám, pajtikám !!!!Dokibá csak áll és nézi, hoppá...KInek is kell akkor fizetni, ha a szülésznéni szül veled? Ö huzigálja a kis és nagyajkakat, és a bört a gáttájékon, nemám dokibá...Na jo, félre a rosszindulattal, ez csak ugy megfordult a fejemben, de annyi mindent olvastam erröl, miota terhes lettem, és elég határozott elképzelésem alakult ki erröl a szakmárol és csak annyival fejezném be, hogy minden tiszteletem azoké a nödokiké, akik meg tudnak maradni ebben a szakmában embernek. És ezt helyettesitse be mindenki a saját tapasztalata szerint. Én mélységesen felháborodtam azon, ahogy pl. cigány asszonyokkal beszélnek egyes orvosok, azon, hogy elöre kijelenti, hogy ennyi, meg ennyi az ára a szülésnek önáluk. A tb által megfinanszirozott korházi ágyon. Az agyam megáll és visszafordul. Ugy hagynám ott secperc alatt, mint a szél, még az ajtót is bevágnám magam mögött. Én Pécsett a klinika igazgatónál szültem az elsö két gyerköcöt, egyetlen vasat nem fizettem a havi látogatásokért, sot még a szülésnél sem, hanem a hathetes kontrollon fizettem ki annyit, amennyit én gondoltam, hogy megdolgozott értem-rajtam, és amennyit meg tudtam neki adni. Én akkor a teljes anyasági segélyt adtam neki, ami viszont akkor jóval többet ért, mint amit ma kapunk. 12 és 14 éve. Szóval annak van igaza szerintem is, aki azt irta feljebb valamikor, hogy mi rontjuk el a dokijainkat. 8 ezer egy vizsgálatért na neeeeeeeee. Abból a pénzböl rengeteg fontos dolgot meg lehet venni a babusnak. Szerintem egy intelligens és rendes orvos, márpedig jobb ilyennél szülni, mint aki elött csak a lóvé lebeg, mint bika elött a vörös posztó, szóval egy ilyen doki úgyis tudja, hogy ha egyszer megfogadta az ember, akkor fizetni fog neki, és ha valakiröl elterjed, hogy jó és rendes doki, úgyis több szülése lesz, még ha esetleg nem is fizet mindenki annyit, mint amennyit önagyfehérsége elképzelne.
Na jó, eldugulok, olvashattatok eleget, gondolom már untok, puszi mindenkinek, bocs a helyesirási hibákért, laptopon nem találok minden betüt, meg félek is, hogy milyen kriksz-kraksz lenne a hosszú ékezetektöl.
Minden jót, többi témakörröl majd legközelebb. MÉg jövök.
Cseri
Ja Kocsis Boglárka, 2OO1. julius 28. 5 óra 5O perc (reggel)
És mindannyiunk nevében köszi BGabinak a szupi táblázatokat