Macs
CTG
2 éve még a vajúdóval közös helységben volt, az átépítés miatt viszont már biztosan máshol, de lényeg úgyis uaz.
én először a 36. héten voltam, a dokim írt papírt a ctg-re. ott a szülésznők egyike (nekem nem volt választott) rátette a pocakomra a ctg-fejet és kb. fél órát ültem ott, uis jól otthagyott, közben meg a fej elmozdult én meg nem is tudtam, hogy úgy nem jó. az én babám nem nagyon komálta a ctg-t, mindig elmocorgott onnan. a dokim mindig bejött a végén és elmondta a papíron látottakat.
ekkor még hetente kellett járni, kb. 3 x voltam + a szüléskor volt a hasamon.
első alkalommal olyan 80 % erősségű fájásokat produkáltam, amiből semmit nem éreztem, persze nem voltak rendszeresek, még keményedést sem éreztem.
szerettem a ctg hangját, mert olyan pacidobogásszerű, ahogy a doppler visszaadja a szívhangot.
az új szülőszobákban is feküdni kell vajúdás alatt a ctg-vel vagy lesz/esetleg van már sétálós ctg is?
szoptatós tea
én is vettem, de fabatkát sem ér az egész.
nem a teától lesz tej, hanem a gyakori szoptatástól ill. fejéstől. gyakoribb inger az agyba és hamarabb beindul a tejelválasztás.
nekem nehezen indult be a tej, utána meg rengeteg lett, mert fejtem is, még anyatejgyűjtőből is vitték tőlem + adtunk egy tejtesónak is belőle, úgy, hogy még a fiamnak is jutott a napi szopimennyiségen kívül a frigóba is. nem is gondoltam volna a kezdeti előzmények után, hogy tejcsárda leszek
általában hajnalban fejtem, amikor nem ébredt fel, mert már nagyon feszültek a cicijeim, ami elég kellemetlen érzés tud lenni. volt párszor, hogy éppen befejeztem a fejést és akkor ébredt fel a fiam, és simán volt tej, mert újra jött a tejleadó reflex, többször is egy szopi alatt, így a hátsó, táplálóbb tej is bőven jutott neki. reggel meg mindig elég volt neki 1 cici, így a másikat lefejtem vagy amikor nagyon feszült akkor. de sosem fogyott ki, emiatt ne aggódjatok.
folyadékot sokat ittam, de nem szoptatós teát, márcsak a pocsék íze miatt sem, és rendesen kell enni, hasonlóan, mint a terhesség alatt, kivétel a fújós kajákat, bár a fiamnak meg sem kottyant, ha cseresznyét zabáltam vagy éppen kukoricát, vagy székelykáposztát. nem puffasztotta fel semmi.
az az érdekes, hogy már több, mint 1 éve nem szoptatok és még néha 1-1 csepp jön a ciciből + néha szoktam érezni a tejleadó reflexet, igaz nem olyan intenzíven, mint amikor ténylegesen szoptattam, hanem csak halványan. furi érzés így, hogy most nem szoptatok.
málnalevéltea
szerintem ihatsz a második szülés előtt is, én is ittam, aztán ki tudja attól vagy nem, de én is pikk-pakk 3 óra alatt letudtam a vajúdást a szüléssel együtt. én is parázok a másodiktól, hogy időben beérünk-e vagy sem. ártani nem árt, de mindenképpen el kell előbb indulni. én tuti másodjára is inni fogom, márcsak a sejteknek is jó és rengeteg vitamin is van benne.
gumicukor