Új privát üzeneted érkezett!

A kilencvenes évek elején a világ összes országába megérkezett az a levél, melyben a WHO és az UNICEF vezetői arra kérik a kórházakat, hogy indítsák el és patronálják a bababarát mozgalmat. Ennek alapvetően három oka volt:

Egyrészt az egészségügyi szakemberek felismerték, hogy olyan méretű problémává vált az egészségtelen táplálkozás földünkön, amelynek valahogy gátat kell szabni.

Másrészt az iparilag fejlett országokban egyre magasabb az allergiás megbetegedések száma, amely a megnövekedett tápszer- és tehéntej-felhasználás miatt sokszorozódik évről évre.

Harmadrészt óriási mértékben megnőtt Afrikában és a fejlődő országokban a fertőzéses csecsemőhalálozás, hiszen ha hozzájutnak a tápszerhez, azt is csak fertőzött vízzel tudják hígítani.

Mindhárom tényező orvosolható, és a riasztó számadatokat csökkenteni lehet a hagyományos gyakorlattal, a szoptatással.

2001 januárjában tizenhatezer bababarát kórház címmel rendelkező szülészeti intézmény működött a világ 132 országában. Hazánkban a 100 szülészet közül 9 nyerte el a címet: a debreceni női klinika, a győri, a salgótarjáni és a miskolci megyei kórház, az esztergomi és miskolci városi kórház, a budapesti MÁV-Kórház, a Szent István és a csepeli kórház (amelyet 2003. szeptemberében bezártak).

Összehasonlításként: Svédországban minden szülészet elnyerte a bababarát címet. Kanadában több kórház is teljesítette a cím eléréséhez szükséges 10 lépést, mégsem kaphatták meg a címet, mert ingyenes tápszermintákkal, illetve leszállított árú tápszerekkel látták el az újszülötteket.

A bababarát kórház mozgalom kissé megtorpant az utóbbi időben, rég nem nyerte el újabb kórház a kitüntető címet. Ennek több oka is van. Az egyik, s talán legfontosabb, anyagi természetű. A tápszergyárak ugyanis gyakran ajánlanak fel anyagi segítséget a kórházaknak, szponzorálják a tudományos rendezvényeket. Bababarát kórház nem fogadhat el ilyen segítséget. Más forrásokat persze nehéz találni, de korántsem reménytelen. Másik fő ok az, hogy a jelentkező kórházi osztályok dolgozói maguk sem tudják, milyen nagy fába vágták a fejszéjüket. Nem elég a babaágyat az anyáé mellé állítani. Ahhoz, hogy optimális feltételeket teremtsenek egy szülészeti osztályon a szoptatáshoz, elsősorban nem a berendezést, hanem az összes dolgozó szemléletét kell megváltoztatni. Ez nem megy egyik napról a másikra. Kérdésként merülhet fel, hogy vajon a kismamák mennyire vallják magukénak a bababarát elveket. Úgy tűnik, hogy az anyák a tájékoztatás hiánya miatt nem szeretnének együtt lenni a babájukkal. Azokban a városokban, ahol a kórház rendszeresen meghívja a védőnőket továbbképzésre, a kismamák már a terhesgondozás során azonosulnak a bababarát elvekkel, talán fel sem merül bennük, hogy jobb lenne, ha a várva-várt kisbabától néhány szobányi távolságban töltenék el a szülés utáni első napokat.

A bababarát kórház kritériumai között szerepel: minden újszülöttnek lehetőséget kell adni arra, hogy az édesanyjával közvetlen bőrkontaktusba kerüljön a szülés utáni első félórában és szophasson, ha akar. Minél hosszabb ideig marad így anya és gyermeke, annál mélyebb gyökereket ereszt a korai kötődés. Aki spontán születik, a mama meztelen mellkasára kerül, akár még a köldökzsinór átvágása előtt is. A lényeg az, hogy a baba hátát, illetve kettejüket együtt takargassák be, jó meleg, száraz takaróval. Erre lehetőség is nyílik abban a megfigyelőhelységben, ahol a szülést követően két órát tölt a család. Ez az úgynevezett „kengurumódszer”, amelyet ugyan elsősorban koraszülöttek esetén vizsgált és ajánl a WHO, de egészséges kisbabáknál legalább annyira fontos. A kitűzött cél, hogy szülészeti intézményből való távozás után a mamák megszilárdult önbizalommal, eredményesen tudják babájukat szoptatni. Az ezt elősegítő korházi gyakorlat szellemisége közeli rokonságban áll a gyengéd, családcentrikus szülészeti megoldásokkal.

Kép
babarozsa

Köszi!
De ami itt az utolsó bekezdésben szerepel, annak megfelel a Kútvölgyi is, nem? Én úgy tudom, a szülés után a mama egyből megkaphatja a babát, az első félórában szoptathatja is, az első két órát együtt tölti el a baba, a mama és az apa, van lehetőség arra, hogy együtt töltsék a kórházban az éjszakákat is stb. Legalábbis én így tudom. Ezért nem értem, hogy a Kútvölgyi miért nem felel meg a kritériumoknak. Vagy itt már tényleg az anyagiakról van szó?
Liv

Kép

Kép
liv

Meg tudjátok azt mondani, mi az, amit vinni kell a kórházba a babának, és mi az, amit ott adnak?
Köszi.
Liv

Kép

Kép
liv

xxx
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Vendég 2010.04.12 11:09-kor.
Vendég

Lillus, köszönöm!

Kép

Kép
liv

Sziasztok! Szia Liv!

Mindent adnak a babának. Ruci, pelus, stb.
A mózeskosarat vagy autósülést elég ha a párod viszi be hazamenetelkor, na meg a baba ruháját is amiben hazaviszitek. Voltak akik vittek be mellszívót is, bár ott is lehetett anno kapni a szülészeten, szerintem most is.

Kati
kfk

Kati, köszi!

Kép

Kép
liv

Orvosválasztás előtt álló dilemmázóknak:

A saját orvosomról /dr. Mészáros/ nem zengek dicshimnuszokat, korábban már megtettem, vissza lehet keresni Kép Megbízható, hatalmas szakmai tudással rendelkező, alapos, jó orvos, barátságos, de nem 'bratyizós', mindig képben van, bármikor hívod. Jó szívvel tudom ajánlani.

Ami Vida vagy Tóth doktorok közti választást illeti, azt hiszem, csak a szimpátia dönthet. Hiszen mindketten szintén jó orvosok, kiterjedt pacientúrával. Nekem Tóth doki nagyon szimpatikus volt a szülésem után /egyébként ő asszisztált a császárhoz/, ő vette ki a dréncsövet, mert Mészáros vidéken volt, kedves, alapos, és róla is csak jót hallottam eddig. Vida doktorral nekem egy 'gondom' van/volt, és ez csupán stílusbeli: nem kedvelem a kedveskedő, számomra kicsit bizalmaskodó modorát. Kétségkívül nincs benne semmi tolakodó, csak nekem az orvosommal barátságos, ámde hivatalos a viszonyom, nem szeretem egy ilyen relációkban a felesleges 'sallangokat'. A kismamái rajonganak érte, szerintem ő tipikusan az az ember, aki megosztja a nőket: vagy odáig vannak érte, vagy /mint pl. én is/ kicsit 'soknak' tarja.

De még egyszer hangsúlyozom, ez nem szakmai tudásbeli megkülönböztetés!
anita30

Anita, örülök annak, amit Mészárosról írtál, mert én is hozzá járok, és ugyanez a véleményem róla. Kép
Az első sornál egy pillanatra megijedtem - "nem zengek dicshimnuszokat" -, azt hittem, valami rossz következik, ami nem érintene túl jól, tekintve, hogy én nagyon kedvelem, és bízom benne. De szerencsére kiderült, hogy csak azért nem jön dicshimnusz, mert annak idején ez már megvolt. Kép
Liv

Kép

Kép
liv

Sziasztok!

Talán egy Kismama újságban voltak leírva a bababarát kórház kritériumai nem olyan rég. Arra emlékszem, hogy nem tisztítják a babát súrolókefével. Ez viccesen hangzik, de férjem csinált képet az első fürdetésről, és ott volt a súrolókefe. Kép
Mást én sem találtam, ami a bababarátság ellen szólt volna.

Szerintem Mészáros, Tóth, és Vida dr. is jó választás. Én Hegedűs dr.-t is csak ajánlani tudom. Kép

Jó pocakosodást!

Jucus
ljucus

Jucus, köszi!
Majd tehetnél fel újabb képeket gyönyörűséges kisfiadról! Kép
Liv

Kép

Kép
liv

Halihó! :-)

A babák gyönyörűségesek! Gratula utólag is!
Kicsit le vagyok maradva, írjátok már meg, van valaki, akkor november közepe felé szül? (Rajtam kívül... :-) )
Nehezen viselem a meleget így pocisan és kisgyerekkel, aki után szaladni kell, de tavaly is nehezen viseltem az újszülöttel (tejben fürödve, fájó cicikkel, nehezebben gyógyuló pocaksebbel, csatakosra összeizzadva a gyerekkel), úgyhogy együttérzésem minden kisbabásnak is! Szegény gyerekek is nagyon tudnak szenvedni. :-(

Tóth dokiról kérdezett valaki: én hozzá járok, teljesen elégedett vagyok vele, alapos, de nem paráztat feleslegesen, nyugis, nem a jópofizós fajta. Eddig másfél terhességet :-) csináltunk együtt végig. A kisfiam tavaly császárral született, a műtét okés volt, a sebem már szinte nem is látszik. Végig törődött velünk, minden nap bejött a kórterembe. Igaz persze az is, hogy a terhességek alatt eddig összvissz ez a császár volt a komplikáció, semmi más, remélem, a következő három és fél hónapban sem lesz semmi kirívó... Ja, és már írtam korábban, de most újra: bár olykor kissé zordnak tűnik, kiváló humora van, ez nagyon csípem benne. :-) Igaza van amúgy Anitának, úgyis a szimpátia dönt, később meg úgy van az ember a saját dokijával, mint a saját gyerekével: számára mindig ő lesz a legjobb, legokosabb... :-D

Réka2
réka2

Kedves Kismamák!
Most jöttem haza egy rövidebb vakációról és olvastam a kérdést: Miért nem kapta meg eddig a Kútvölgyi a bababarát címet?
Elég nehéz röviden és teljeskörűen válaszolni erre, de megpróbálom. Leegyszerűsítve: mert meg sem pályáztuk.
De félre a szarkazmussal inkább a következőket írnám: Valószínüleg ki sem érdemelnénk. Ez hangozhat önkritikának is, de egy kicsit "másságnak" is. Csak egy momentum: Nálunk az újszülött osztályon létezik a cumisüveg nevű borzadály. Bizony- bizony ebből kapják szükség szerint az első egy-két napban a vizet a babák. Akik már szültek nálunk ezt tudják és ennek ellenére számtalan anyuka szoptatja a babáját hosszú ideig, hiszen ahogy indul a tejtermelés a cumi eltűnik a baba közeléből. Egészen egyszerűen azért, mert nincs már szükség rá. Egy bababarát kórházban (ahol látogatóban jártam az elmúlt hetekben egy olyan mamánál, aki nálunk szülte első gyermekét és most a másodikat nem az elégedettlensége miatt, hanem orvosa miatt szülte máshol)pohárból adnak inni a babáknak (idáig még jó a történet) azután amikor már ezen módón mérhetetlen a "befolyt" mennyiség és a baba egyre jobban kiszárad, emiatt az egyébként élettani sárgasága fokozódik inkább bekötik az infúziót a fejébe, hogy a kellő folyadékpótlása meglegyen. És aztán szoptathat a mama háromóránként az infúzióval együtt. A meglátogatott anyuka melletti édesanya szintén így járt. Volt is sírás, enyhe depi ezután. Bocsánat, ha azt mondom: ezek után nem is törjük magunkat a bababarát címért! Szeretnénk inkább baba és mamabarátok lenni. Mi is szorgalmazzuk a szoptatást - lehetőleg még a szülőszobán elkezdve, külön kérésre nem adunk üvegből pótlást, ha a mama pohárazni szeretne, tápszert csak ritka esetben, orvosi indikációra az anya beleegyezésével, az ápolási dokumentációban rögzítve adhatunk. Szívesen beszélünk még erről a felkészítő tanfolyamunkon is, személyesen is fel lehet tenni a kérdéseket. Választási lehetősége pedig mindenkinek van.(Budapestiek előnyben!)
Tájékozódjanak és ennek tudatában válasszanak.
Mi ebben tudunk segíteni!
Jó pihenést a nyárra! Üdvözlettel: Rákóczi Ágnes
rákóczi

Ágnes, nagyon szépen köszönöm a választ! Kép
Liv

Kép

Kép
liv

Sziasztok!
Harmadik babámat várom, az első kettőt Mészárosnál szültem, a dicshimnuszokhoz csak csatlakozni tudnék. A harmadikat is természetesen nála szeretném szülni, de még nem mentem el hozzá, mert még az elején vagyok. Nem tudja valaki, hogy mikor megy most nyáron szabadságra?

Ahhoz, hogy miért nem bababarát a Kútvölgyi, néhány gondolatom van mindamellett, hogy maximálisan elégedett voltam mindennel mindkét szülés (császár) során:

1. A papa nem jöhet be a műtőbe
2. A második szülésemnél a szülésznő elfelejtett szólni a páromnak, hogy jöhet a mosdatást nézni.
3. A babát azonnal kivitték, a mosdatás, öltöztetés után 1 puszi erejéig visszahozták, mondván, hogy nagyon hideg van neki a műtőben, gyorsan inkább a meleg inkubátorba viszik
4. Több óra elteltével hozták csak ki hozzám, amikoris azt mondták, hogy most még nem kell szopiztatni, csak ismerkedjünk egy kicsit. (Én pedig ismerkedtem úgy a babámmal, hogy mellre raktam, úgy, háton fekve, ahogy voltam a spinális érzéstelenítés után. Ő pedig ismerkedett velem úgy, hogy szopizott egy hatalmasat. De becsületükre legyen mondva, hogy amikor jöttek érte, és látták, hogy szopizik, megdicsértek, hogy milyen ügyes vagyok!)
5. Mondta a csecsemős nővér, hogy este 11-re vigyük be a babákat a csecsemős szobába, mert ő nem tud felelősséget vállalni a kórtermekben alvó babákért.
6. Ha bent van a baba a csecsemős szobában és sír, cukros vizet itatnak vele.

De ezek a negatívumok eltörpültek a sok pozitívum mellett, ezt komolyan mondom. Nem panaszképpen írtam, csak mert kérdezte valaki, miért nem bababarát a Kútvölgyi. Hát például ezekért. Mindezek mellett szerintem a legszuperebb kórház, és semmi pénzért nem mennék máshova szülni.

Arról hallott esteleg valaki, hogy hány császárt szoktak vállalni itt? Mert én 3-ról hallottam, de az I-es nőin és a Dél-pestiben is 4-5-öt vállalnak.

Köszi, ha válaszoltok!
Fürgeujjak
fürgeujjak

Lilluska!
cukros viz, pfujj
es cumisuveg
na, ezert nem bababarat

Kép
babarozsa

Sztem pedig főképp azért nem bababarát, mert nincsenek felkészülve a babával járó komplikációkra, így, ha az újszülött kis súllyal vagy ox-hiányosan születik, akkor másik kórházba szállítják, természetesen az anya nélkül.
Volt már sokszor szó arról, hogy miért van ez így, ebbe nem is akarok belemenni, de az, hogy egy makk egészséges 2200 g-os babát el kell választani az első 4 napon a mamájától, ill. a mamát a babájától, nem igazán nevezhető sem baba-, sem mamabarátnak még akkor sem, ha ennek anyagi és személyi okai vannak.
rjuli

Sziasztok!
Elég régóta olvasótok vagyok, most azonban elhatároztam, hogy felszólalok, mert csak a fenti dokikat ismeritek. Szóval ha jó orvost kerestek, akkor Gozár doktort keressétek. Nála szültem az idén (terhesgondozásra is hozzá jártam), és többé máshoz nem is megyek! Tapasztalt, kedves, figyelmes! A szülőszobában határozott, nagy öröm és életreszóló élmény volt Vele szülni. Minden olyan egyszerűen és rendben ment, mint a nagy könyvben. Segítőkész, pontos és lendületes, mindig lehetett rá számítani, egy pillanatra sem inogtam meg. Közvetlen, de mégis tisztelettudó, szóval ne csak a "sztároltakhoz" menjetek, benne garantáltan nem csalódtok. Amióta hozzá jártam, azóta nincs félszem a nőgyógyászoktól. Utáltam mindig, ha a nőgyógyász ?simogatva? megérinti a vállamat búcsúzáskor pl, Ő úgy tudott közel kerülni hozzám, hogy soha nem kellett ilyet tennie, és mindezt magázva! Külön jó, hogy fiatal és emiatt nemcsak a rutin számít, (bár ő elég sokat műt úgy tudom, és azt hallottam, hogy a Kútvölgyiben Ő varr a legszebben), de a tudása friss, a mai kor igényeit teljes mértékben ismeri. A férjemmel ?egynek? kezel minket, a szülésre úgy ismerték egymást, mint mi. Kérlek titeket, próbáljátok meg!!! Szuper ügyes!!!! Ha valakit érdekelnek még részletek kérdezzetek írok, frissek a tapasztalataim!!!
Jó szülést és egészséget kívánok aki szülés előtt áll, esetleges részletkérdések megválaszolásában is profi vagyok. Szerintem a legjobb kórházban fogtok szülni!
A bababarát kórház témához annyi megjegyzésem van, hogy nekem minden máshogy volt mint Fürgeujjaknak, igaz én nem császárral szültem. Akkor tél volt, otthagyták a babát, külön szóltak a papának, hogy menjen fürdetni, sőt Őt kérték meg, hogy a karszallagot írja meg, visszanézve a fürdetést nagyon kellemes érzésem van, és bébikém nem sírt. A fürdés után rögtön hozták hozzám szopizni, és annyit volt velem amennyit csak én akartam, sőt kifejezetten örültek, ha éjszakára is bent tartottam (és nem azért, hogy ne legyen munkájuk). Jöttek, hogy segítsenek szoptatni, minden kérdésemhez türelemmel álltak. Cukros vizet csak akkor itatnak a bébivel, ha kéred, hogy ha alszol ne ébresszenek fel ha a baba sír. Csak ekkor!!!! Szívem szerint még maradtam volna a kórházban, bármilyen furcsán is hangzik nagyon jól éreztem magam. Soha nem tanultam még annyit mint ott, és nem kaptam még idegenektől soha ennyi biztatást és figyelmet! Ezúton is köszönöm az ott dolgozóknak!!
napraforgó

Szia Napraforgo!
Ha jol tudom Gozar doktor Sandor doktor tanitvanya, es en meg rola hallottam, hogy himez a varrasnal, tehat gondolom volt kitol tanulniKép

Kép
babarozsa

Fürgeujjak!
Mészáros doki augusztus közepétől nem lesz a hónap végéig.Most még simán utoléred, keddenként az Istenhegyin van a magárnrendelése.
Vendég

Szia Babarozsa!
Igen, Gozár Tamás Sándor dr "tanítványa", mármint egy helyen tartanak magánrendelést.
napraforgó

Gozár az ifjonc, akit mindig ügyeletbe küldenek? Kis szemüveg, vékony testalkat, sötétbarna haj?
Vendég

ÁÁÁÁÁ, dehogyis!!!!!!!
Ő magas, sportos testalkatú, nagyon csinos, kifejezetten jóképű! Akinek ajánlottam elment hozzá, azóta "szerelmes" belé!!!
Tudom egyébként kire gondolsz, de nem tudom hogy hívják, azt tudom csak, hogy egyik este ő volt vizitelni. Tamás úgy tudom csütörtökön szokott ügyelni, egy héten egyszer. Szerintem Gozár dr-t abszolút egyenragnú orvosnak kezelik, a szülésznőktől tudom, hogy elismert és jó orvos.
napraforgó

Napraforgo!
Tudom, nekem Sandor dr az orvosom.
Jo hogy van mas napokon is rendeles, ha sürgősen kell valami, vagy szabadsagon van az egyikuk.
Nekem az asszisztensnő mondta, hogy a tanítványa, nem firtattam továbbKép

Kép
babarozsa

Napraforgo, meselj el kerlek mindent!
mikor szultel ott?
a ketagyas szoba mennyibe kerul? van-e zuhanyzo a szobakhoz? es a szuloszobahoz?
mit adnak, mit kell vinni? a babanak
van egy szoptatasi tanacsadas stb.

Kép
babarozsa

xxx
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Vendég 2010.04.12 11:11-kor.
Vendég

Örülök, hogy egy kicsit "felborzolódott" az állóvíz. Mi is akkor tudunk változtatni, jobbítani, ha jönnek az észrevételek. Sok - szerintem hasznos dolog - a mamák kívánságára (és persze a szakma szabályait figyelembe véve)lett bevezetve. Ilyen például az, hogy vállalkozó kedvű apukák már a műtőbe is bemehetnek kellő "bezsilipelés" után. A műtőben valóban hideg van és ezért nem maradhatnak a babák (nem tudja az édesanya a pocakján melengetni, mint spontán szülés után), de általában egy kicsit a papa kezébe adjuk, ismerkedjenek egymással. Ehhez nem kell a műtőbe bemenni, az újszülöttellátóban (ahol meleg van)babázhat. A babavizitek lehetőség szerint a szobákban a mamák jelenlétében történnek. Sajnálom, hogy a kolléganő elfelejtett szólni a fürdetés miatt.Valószínüleg azt gondolta, másodiknál már ismerik a "járást", de az is lehet, hogy figyelmetlen volt egy kicsit. Elnézést!
Ezért jó eljönni a felkészítő tanfolyamra, mert ott ezekről a dolgokról mindig szó esik. (Tudom van olyan aki messze lakik, nincs ideje, stb., de akkor személyesen is szívesen elmondom, elmondjuk.
Részemről azt szoktam hangsúlyozni, ha valakinek ellenérzései vannak a cukros víz,cumi stb miatt, tartsa maga mellett a babáját amennyit csak tudja és ezzel "elkerülhető" a dolog. De van ám olyan is, amikor a mamák azt mondják pihenni, aludni akarnak, ne vigye ki a csecsemős éjjel nekik, de ne is adjon semmit. Éppen a múlkori éjszakázásom során volt két ilyen mama is, kérdeztem a csecsemőst, aki megállás nélkül ringatta a síró babákat, miért nem viszi ki - hát ezért. Sokan vagyunk, sokfélék, nehéz mindenkinek megfeleni. Próbálkozunk.
Alapítványi szobákról:
Egy darab egyágyas, fürdőszobás, légkondi, TV. hűtőszekrény, telefon (ezt külön kell fizetni, mint a szállodákban, de arra is jó, ha pl. az újszülöttes nővérrel szeretne beszélni.) Éjszakánként 7000Ft. Egyetlen hátránya, hogy a kórháznak szerződése van biztosítókkal és ha ilyen páciens érkezik, akkor annak kell elsőbbséget biztosítanunk. Szerencsére ritka és általában előre tudjuk (persze a nőgyógyászati betegről beszélek, az a gyakoribb, szülészeti ritkább: nem kiszámítható) Teljes "jogú" alapítványi szoba még egy darab egyágyas, szemben a fürdő, TV, hűtőszekrény, légkondi, napi 5000Ft. Egy darab kétágyas, szemben a fürdő, TV, légkondi, éjszakánként, ágyanként 3000Ft. Ha van rá igény és lehetőség ebben a szobában lefoglalható a ,ásik ágy is a papa számára. A befizetés alapítványi csekken történik az osztály alapítványa számára, amiből korszerűsítjük, szépítjük az osztályunkat a kismamák és betegeink részére. Szeretném hangsúlyozni, hogy a befizetett pénzből személyi kifizetés nem történik, tehát csakis eszközökre, konfortosításra fordítható! Ezúton is köszönjük azoknak akik támogattak akár befizetéssel, akár adójuk egy százalékával.
Várom az észrevételeket, Babaneten keresztűl és személyesen is.
Mindig jó érzés "meglátni" egy -egy becenév mögött lévő arcot.
Jó nyaralást Mindenkinek!
Üdvözlettel: Ágnes
rákóczi

Elnézést, de megkérdezhetem, hogy melyek ezek a biztosító társaságok?
Vendég

Kedves Ágnes!
Én 2002-ben szültem császárral Önöknél,de a párom még akkor nem jöhetett be a műtőbe,pedig nekem (és neki is nagyon )hiányzott volna.Mióta lehet bemenni,és pontosan mit ért kellő "bezsilipelés"alatt?Utána kimegy a babával az apuka fürdetni?Videózásra fényképezésre van lehetőség a műtőben?Kérném,hogy írjon erről egy pár sort részletesebben!Jövő télre tervezzük a következő babát,és valószínűleg az is császár lesz az előzmények miatt.Én pedig nagyon szeretném ha a párom ott lehetne,sőt meg is örökíthetné azokat a pillanatokat.Köszönöm a válaszát!Alma
ui:ha van kedve,a kisfiamat megnézheti a profilomban
almavirág

xxx
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Vendég 2010.04.12 11:10-kor.
Vendég

Lilluska! nem gondoltam komolyanKép
a baratnom is ott szult, es sokaig szoptatott utana

Kép
babarozsa

Kedves Ágnes!
Nem tartod kicsit kevésnek a kétágyas szobákat?
Ezenkívül 6 ágyasok vannak?
Eddig sajnos csak a másik részlegen feküdtem...
4 ágyasban
A szülőszobákról mondanál valamit? Be lehet vinni zenét a vajúdáshoz? Ez csak egy példa arra, hogy lehet-e személyes dolgokat bevinni.
Az apa bemehet-e látogatni a szülés után a kórterembe?

Kép
babarozsa

Kedves Babarózsa!
Kérdeztél, most igyekszem válaszolni, ami az eszembe jut most írom, később a többit. Mivel szeretnék anonim maradni (főleg Gozár dr előtt nem akarom felfedni magam, már ha így szembedicsértem, nehogy elbízza magát) ezért eszerint válaszolok:
Ez év első negyedévében szültem, a már új szülőszobák egyikében. A szülésfelkészítő tanfolyam szülőszobalátogatás előadása után láthattuk férjemmel mindhárom szülőszobát és a műtőbe is bekukkanthattunk. Szinte a lélegzetem is elállt olyan gyönyörű volt mindhárom szülőszoba és az egész szülőszoba részleg! Szinte szálloda! A magyar egészségügyet ismerve ez egy álom. Én nem magától a szüléstől féltem, hanem a kórházban töltendő napoktól, a körülményektől. De amint láttam a szülőszobákat, tudtam: már a kórháztól sem tartok. Hangulatvilágítás, kellemes színű falak, modern berendezés, óra a falon (te magad láthatod mikor születik meg a kisbabád, milyen időközönként jönnek a fájások), becsukható ajtó, cd (vihetsz magaddal zenét, a szülésznő segít betenni). Szóval lányok, nagyon klassz környezet!!! Én egyébként megéreztem melyikbe fogok szülni! Ha éppen üresek a szülőszobák akkor választhatsz, hol szeretnél szülni. Rákóczi Ági leírta a tarifákat, a szobák berendezését. Én alapítványiba voltam, nem is bántam meg egyáltalán!!! Nagyon kulturált kellemes volt miiiindeeen! Az alapítványi folyosón levő szobákba bármikor jöhet látogató, a többibe csak apukát engedik beöltözve. Javaslom, hogy ha jön látogató csak és kizárólag az üvegajtón engedd megnézni, neked és a babának is jobb (kevesebb a fertőzés, mindenki meg akarja simogatni, puszilgatni) bébikét, megfázás veszélye is nagyobb. A nővérkék is ezt szeretik jobban (igazuk van).

Hogy mit adnak, mit kell vinni?
Hát magadat természetesen, azonkívül tényleg: mindent (tisztálkodószereket kivéve)adnak. Adnak: hálóinget, nagyon jó betétet, babatisztálkodó szereket, pelenkát, klassz babaruhákat (ha ott vagy fürdetésnél, te választhatod ki a ruhácskáját, nagyon jó rucik vannak).
Egy nagyon fontosat kiemelek, nekem hatalmas segítség volt: vegyél kb 2-3 db neccbugyit, amit én a Margit körúti azt hiszem Margit Med nevű gyógyászati segédeszköz boltban vettem (a kék színűt ajánlom, ugyanis az a jó méret szerintem szülés utánra), és vidd magaddal, szülés után a vérzéskor nagyon kényelmes és jó szolgálatot tesz. Könnyű felvenni, kiöblítve hamar szárad, és nem kell aggódni a szép bugyidért, hogy ez is véres lett. Szóval én ezt nagyon fontosnak tartom. A babának és neked csak a hazamenéskor hozzanak ruhát, addig naponta többször is cserélhetsz tiszta hálóinget (tök jól néz ki és főleg nagyon kényelmes)és a köntösödön, papucsodon úgysem kell más ruha. A kórházi hálóing jó bő, köldökig gombolható, úgyhogy szoptatáshoz nagyon praktikus!!!A babának vihetsz ha gondolod cumisüveget, cumikát, másra nincs szüksége csak Rááád!
A szülőszobák egy folyosóra nyílnak, a folyosó egyik felén van egy szoba (ott adják a beöntést, ott borotválnak), szóval ott van egy teljesen új wc és van egy új zuhanykabinos tusoló (kapaszkodóval). Én sokat jártam melegvizezni a hasamat, nekem segített. Egyébként a szülőszoba előtti folyosóra nem engednek be idegent, csak téged és a párodat, úgyhogy ott is lehet sétálgatni, nem fog senki idegen látni. A szülőszoba folyosón van a szülésznők szobája, ha nem veled van, biztosan ott van.
Most ennyi jut eszembe, legközelebb pár tanácsot írok a gerincérzéstelenítésről szülés közben (bár nekem nem kellett)!
Ha ezekkel kapcsolatban is érdekel még több részlet nyugodtan kérdezd meg, szívesen megosztom ám!
napraforgó

Sziasztok!

Ugyan én már több, mint 7 éve Mészáros doktor páciense vagyok, de még pár éve, szabadságolás miatt volt szerencsém Gozár doktorral találkozni. Abszolút nem nyerte meg a szimpátiámat, flegma volt, és a vizsgálat is fájt, nem úgy, mint mikor az én dokim vizsgál. Tavaly pedig egy - számomra nem bagetell ügyben telefonon kértem tanácsot az ügyeletes orvostól: Gozár doktortól, (Mészáros doktor akkor szabadnapos volt), és fél mondatban "elhajtott", sütött belőle az érdektelenség. Attól még, hogy nem az ő páciense vagyok, komolyabban vehette volna a problémámat, nem?
Zsu
tothzsuzsi

Hát igen, azt el kell fogadnunk, hogy egyikünknek ez a jó a másiknak az! De ez így a jó!
Nálam az ellenkező működött mint nálad Zsu, nekem a vizsgálatai egyáltalán nem fájtak (szinte nem is éreztem), és velem soha nem volt egyáltalán flegma. Érzékeny vagyok a flegmaságra, és megérzem ha le akarnak rázni, nála egyiket sem éreztem. Sajnálom, hogy rosszak a tapasztalataid vele Kép Talán azóta eltelt az a pár év amit írtál, és megtanulta ezeket is.
napraforgó

Kedves Kismamák!
Olyan kimerítő válaszok születtek itt előttem, hogy már nem is nagyon tudok hozzászólni!
Biztosítókról, illetve az un. VIP ellátásról: Miniszterelnöki Hivatal (mostanság innen jönnek a legkevesebben szülni.), Medicover biztosító (de csak un, aranykártyás betegeknek "jár" a különszoba) Fönix mentőszolgálat (Ők szállítják be a Budapesten tartózkodó, rosszúl lévő túristákat). Tehát ez így soknak tünhet, de igazából kevés, hiszen a szerződések nemcsak a szülészeti-nőgyógyászati ellátásra vonatkoznak, hanem belgyógyászat, sebészet, intenzív. Így azért nincs "tömeg" szerencsére.
A "normál" gyermekágyas részlegen három darab háromágyas, fürdőszobás szoba van és két darab négyágyas: ezekhez a folyósón találhatóak a fürdőszobák. Az alapítványi szobák a két másik folyósón találhatóak (B és C szárnyon).
A felkészítő tanfolyan gyermekágy-szoptatás témakörében lévő előadása után látogatást szoktunk tenni az osztályon, ahol megnézhetik az újszülöttosztályt és esetleg egy-két kórtermet is. Természetesen előtte engedélyt kérünk a benntfekvő kismamáktól, hogy bekukkanthassunk.
A látogatásról sokadszorra: az alapítványi szobákban bármikor bárki bemehet, a kismama tűrőképességére és józanságára van bízva hány látogatót enged a babája közelébe. A gyermekágyas részlegen délután három és hat óra között van papás látogatás. A folyosó elején található látogató-öltözőben cipővédőt, látogatókabátot kell húzni, fertőtlenítő kéztörlőkendőt használni. A folyósón lévő asztalokhoz lehet leülni és babázni. A kórtermekbe nem szabad bemenni, aminek egyrészről higiéniai okai vannak, másrészről - ami talán fontosabb - mivel igény szerinti szoptatás van, intimitási okai. Azt hiszem érthető, hogy ne szoptasson X anyuka, Z apuka előtt. Amúgy a látogatótérbe (hallba) a nap bármely órájában be lehet jönni és hat után az édesapa is folytathatja a látogatást, beszégethet párjával tovább kinn a hallban, természetesen akkor már a baba nélkül. Kérjük szépen tartsák be a szabályokat (és tartassák be szobatársaikkal is) saját és babájuk érdekében.
A műtőbe nyár eleje óta lehet bemenni édesapáknak. A "bezsilipelés" annyit jelent, hogy a papának is át kell öltözni, mint az orvosoknak, alsó és zokni maradhat, kap egy egyszerhasználatos zsilipruhát, sapkát, orr-szájmaszkot és ebben mehet be. Természetesen a baba kiemelése után kimehet a szülésznő után az újszülöttellátóba (ide még kiváló a zsilipruha) és akkor kell ismét átöltözni, mikor véglegesen kimegy a szülőszoba-műtő traktusból (D szárny) Zsilipruhában nem szabad az emeletről lemenni.
Fotó és filmfelvevő apparátust sajnos nem lehet a műtőbe behozni, fertőzés forrása lehet. A műtő egy szigorúan fertőtlenített és sterilizált eszközöket tartalmazó helység. Az itt használatos minden asztal, szék, műszertartó, lámpa, gyógyszereskocsi, stb. állandó erős vegyszerezésnek van kitéve. A műtét közben megnyitják a kismama hasfalát és nagyon szigorú higiéniai szabályok szerint végzik a műtétet. Ellenkező esetben fertőpzéses szövődmények fordulhatnának elő. Természetesen az újszülöttellátóban szabad fényképezni és videózni.
A műtőben pedig oda kell állni,ülni ahova a személyzet mutatja.
A szülőszobába illetve az osztályra behozandó dolgokról szintén a felkészítőn adunk listát. El kell mondjam, az utóbbi időben egy kicsit akadozik a pelenkaellátás, ezért, ha valaki sokszor szeretné tisztába tenni babáját, kérjük hozzon be pár darabot magának (napi kb. öt pelenkát tudunk babánként biztosítani)
A babák tényleg nagyon édesek, de mi már csak tudjuk, hiszen azért ez a hivatásunk! Akkor is tudunk folyamatosan "élvezkedni", ha már a sajátjaink nagy culák.
Üdvözlettel: Ágnes
rákóczi

Kedves Napraforgo!
Nagyon köszönöm a választ, és Ágnesnek is!
Azt hiszem mostmár nagyjából látom, hogy mi a helyzet.
A hálóingek tényleg jók, már ismerem őketKép

Viszont az étel nem volt túl jó. Gondolom lehet behozni etelet a rokonoknak? Mert pl. az alapitványiban van hűtő, de a többi szobának is van lehetősége erre?

Kép
babarozsa

Sziasztok!

Tényleg kicsit megmozdult az élet itt is, végre valahára! Köszönjük a sok infót!

Napraforgó!
Csak egy-két hülye kérdéssel zaklatnálak:
Azt írtad CD-t be tudják tenni, tehát nem kell hordozhatósat magunkkal vinni, ha hallgatni akarjuk vajúdás közben? Esetleg kazit is lejátszik a technika? /sajnos a legjobb zenéim még mindig csak kazin vannak meg nekem.. /

Csatlakozom Babarozsához: lehet-e a "jó kis hazait" behordatni? Van lehetőség a hűtésére, vagy csak mindig annyit hozzanak, amennyit egy ültő helyben be tudok termelni?

Elmeséled hogyan zajlanak a CTG vizsgálatok? Kivel kell egyeztetni?

Kedves Ágnes! A tanfolyammal kapcsolatban a jövő héten kedden hol /melyik emelet/ lesz a tanfolyam? Mert legutóbb kevertünk egy sor az 5. és a földszint között... Most szülőszobalátogatás lesz, igaz?
Be kell jelentkezni telefonon?/Az előzőnél telefonáltam, de elég "érdekesen" zajlott a beszélgetés, meg sem kérdezték, hogy ki vagyok, csak hogy jó oké, menjek.. Kép/
Azt hallottam Ön tud homeopatikus szert is ajánlani a baby-blue ellen is... /A többi ilyen szernek már utánanéztem a nandu-n és egyéb forrásokban/ Szeretném, ha nem egyből egy depinyós anyukával "találkozna" a babám.. Kép

Van mód arra, hogy a kórházban vizet melegítsek a gyógyteáimhoz, vagy szerezzek be addig egy merülőforralót /nem tudnak minden reggel bejönni friss teácskákkal hozzám az tuti Kép/?

Előre is köszönöm a váalszokat!

Macs
34+1
maccs

Ha van olyan, aki EDA-val szült, mesélne róla?
Köszönöm:
Vevi
vevi

Macs!

A kaziról csak annyit, hogy amikor én szültem (2004 május), akkor a zeneszerszám kazettás része nem üzemelt, ezért nekünk azt javasolták, hogy CD vel készüljünk. (Lehet persze, hogy azóta már megjavították)
Mi vittünk pár CD-t de szinte nem is hallgattunk meg egyet sem. Akkor és ott már nem tünt annyira jó ötletnek, engem inkább zavart, mint nyugtatott a zene. Persze ez mindenkinél más és más.

Böbe
böbike

Liv
Én, mint tudod 2002 júliusában szültem a Kútvölgyiben.
Akkor annyira sokan voltak, hogy pl. nem kaptam hálóinget, pedig én is úgy tájékozódtam itt a neten és előtte a kórházban, hogy adnak. szüléskor kaptam egyet, de utána nem. mondjuk előrelátóan vittem be kettőt, így volt, így nem is kértem újat. nem tudom, maguktól adnak-e vagy csak ha kérek. pelust is vittem, de az tényleg volt. ami nem tetszett 2 éve, az a popsitörtlő kendő. egy ráma vajas dobozban voltak vékony gézlapok és állt valami löttyben. na én sajátot (Bübchen-t) használtam. mamáknak betétet is rednszeresen hoztak, volt köldökápoláshoz is minden, ami kell, vattapamacs, alkohol, hintőpor.
popsikrém is volt, patikai.
mindig tiszta rugikban hozták a babákat reggelente.
ami jó, ha van nálad, az a textilpelus. pelenkázáskor a baba alá teríteni, esetleg alátenni még egy vastagabb, puha nagyméretű törölközőt. szoptatásnál is jól jön, ha a karodra teríted, így nem izzadtok össze a babaával szopi közben illetve a büfinél a válladra, vagy a kis tologatható kocsiban a feje alá, ha esetleg bukna.

TENA bugyi
a terhesség előtti méretet kell venni. ez is hálós, 2 db van egy csomagban. fogja a betétet és engedi szellőzni.

Kamillatea filter
Gátseb lemosására használtam, meleg vízben kiáztattam és minden wc-skor és zuhanyzás után bőségesen lemostam egy nagy vattapamaccsal. kis műanyag edényként is vittem hozzá + filteres kamillateát
megnyugtat, fertőtlenít, segíti a sebgyógyulást.

fitness öv
én vittem szülés utánra, nem hagyja szabadon lógni a megnyúlt has bőrét, hamarabb és szebben visszahúzódik a has. nem szabad nagyon szorosra állítani, csak ami kényelmes. a tena bugyiban lebiggyed a has, tök nevetséges Kép pár hétig hordtam.

melltartóbetét
jól jön, ha beindul a tej és míg az egyikből szopik a baba, a másikból csordogál, esetleg dől a tej.

mellszívó
nekem avent-es van, jó szolgálatot tett, már csak azért is, mert ha éppen sírt a babq éjjel, akkor ott volt a lefejt tej (a csecsemősök készségesen beteszik felcímkézve, név, dátummal ellátva a lefejt tejet), ha nagyon nem nyugodott volna meg, vagy a szopizás után visszavéve még éhes maradt volna. mégiscsak a te tejedet kapja és nem cukros vizet.

saját cumisüveg tényleg nem árt, mert elég gáz cuclikat adtak nekünk, én sem használtam, csak a sajátot, azt is riktán.
de inkább szoptass gyakran már az első napokban is, hogy mielőbb meghozza a tejet.

Ljucus
Szerintem azzal a súrolókefével max. a mosdót tisztítják nem? Kép

Kedves Rákóczi Ági!
Végre ismét olvashatjuk sorait, már olyan régen járt erre!
Ez az fejbeinfúzió elég gáz (egy ismerősöm babájáról láttam ilyen kórházi képet, és ő is bababarát kórházban szült, a nevét nem írom ide, melyikben), akkor már inkább a cumisüveg, ami tényleg csak az első pár napban kellett.

babarózsa
inkább infúzió a fejbe az talán jobb?? a cukros vizet meg választhatja a mama, hogy kéri- e vagy nem a babájának, ahogy Ági is írta fentebb. nem kell vakon vallani nézeteket. én is cumi és cumisüveg ellenes vagyok, de volt pár hét megalkuvás, amikor használtunk cumisüveget. cumit sosem, mert nem láttam értelmét. a cumi sokszor csak egy szükséges rossz, amikor el akarják hallgattani a gyereket és betömik vele a száját, aztán meg jön a lelki trauma, amikor elveszik tőle.

Napraforgó
én a dokimat már sokkal régebb óta ismerem, mint ahogy itt elkezdték sztárolni. egyébként te pont most sztárolod a tiédet. ez csak természetes, hogy mindenkinek a saját dokija a legjobb, a legkedvesebb, mint ahogy neked is.
Engem is olyan szépen varrt össze mészáros, hogy nem is látszik semmi és sosem volt vele panaszom. szülésnél is korrekt volt, végig bent volt velünk, a férjemmel is nagyon jól kijöttek. mostanában mindig rá akr beszélni egy tesóra Kép

Fürgeujjak
Ha felhívod a szülészetet, akkor ott meg tudják mondani, mikor rendel a rendelőintézetben Mészáros doki. kismamákat már csak magánban fogad, de pár napot még rendel a szokott helyen is, csak lehet az időpont kicsit más, mint régen. vagy ha írsz mailt a őrofilban talalható (fiam Kép) mailcímére, akkor megírom a mobilját.

Én spontán szültem a legnagyobb júliusi hőségben, mégsem kaptam meg a babámat szopizni még a szülőszobán. mondjuk ebben én is ludas vagyok, mert elfelejtettem a nagy örömben kérni. azt gondoltam automatikusan megy. amikor kijöttem a szülésznővel a 2 órás megfigyelés után, akkor kértük kis ismét a pici fiamat, akkor volt egy kis szájhúzás egyik nővér részéről, de végülis kihozták. akkor próbálkoztunk a szopival, persze csak cicinyalogatás lett belőle Kép ennek ellenére jól megtanult szopni a fiam, amíg 11 hónapos korában egyik napról a másikra elválasztotta magát nagy bánatomra.

Napraforgó
szerintem vedd le a profilodból is a neved, mert a dokid lazán felismer, ha erre jár, mivel ott a teljes neved.
engem az enyém ismer innen egyébként, nemrég úgy is köszönt, hogy Jó napot, Gumicukor! Kép néha megbeszéljük, mi is megy itt a babaneten Kép

hazai
én 2 éve alapítványi szobában voltam, és minden nap hoztak be nekem kaját, ami megmaradt azt hazavitték, vagy betettem a hűtőbe. nem tudom a gyermekágyas részlegen is így van-e.

remélem mindent leírtam, amire tudtam érdemleges választ adni.

gumicukor

én fiamról is van új kép a profilomban

KépKép
KépKép
gumicukor

xxx
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Vendég 2010.04.12 11:12-kor.
Vendég

gumicukor!
termeszetesen nem infuzio a fejbe, hanem szopi, az elotej is eleg a babaknak addig amig be nem lovell a tej, de lehet, hogy tevedek

igazabol viccesen is mondtam, mert belegondoltam, ha engem itatnanak ezzel mit szolnekKép

Kép
babarozsa

Lilluska!
Te itt most babaszépségversenyt tartasz?Remélem nem a fiamra céloztál akkor mikor azt írtad,hogy h"ha akartok szép gyereket látni".
Egy kicsit nyomulósnak tartom a stílusodat,eddig ez itt nem volt szokás,pedig sok a szép baba.
Egyébként tényleg lehetne versenyezni...
almavirág

xxx
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Vendég 2010.04.12 11:12-kor.
Vendég

Kedves Kismamák!
Nehogy összevesszetek! Mindegyik kisbaba gyönyörű és teljesen természetes és elvárható dolog egy édesanyától. hogy elfogult legyen. Még szép, hogy az övé a legszebb!
Ismét a tanfolyamról: akkor is lehet jönni, ha nem sikerül a bejelentkezés, ez csupán egy információ számunkra, kb, hány darab listát készítsünk (a gyermekágy-szoptatás tanfolyamra) egyszerre vagy "bontott csoportokban történjen a szülőszoba látogatás, stb. És persze, hogy bizonyítsuk: van létjogosultsága a munkánknak.
A szülőszoba látogatás is a földszinti oktatóteremből indul, ott kell gyülekezni és onnan kíséri fel az érdeklődőket a szülésznő.
A tanfolyamon elhangzik általában az aszaltszilvalé és egyéb természetes könnyítők is, de csak olyan konstellációban, hogy mindenki tudja általában mi használ neki és ezt legyen szíves behozatni a látogatókkal. A folyósókon vannak hűtők, de főleg nyáron nem nagy kapacitásuk, általában minden nap jönnek látogatók, jobb afriss, ne a salmonellától legyen könnyű széklete valakinek. Melegíteni a tálalóban lévő mikróban lehet. Szoptatós teát (gondolom erre vonatkozott a kérdés) a csecsemősök kérésre a teakonyhájukban elkészítik.
Kazettás magnó sajna még rossz, ha elvisszük javíttatni, az éppen akkor szülőknek nincs esemmilyen eszközük zenehallgatásra. Tudom, hogy egy ilyen magnó nem túl sok pénz, de annyi mindenre és talán fontosabbra akarjuk költeni az alapítványi támogatásokat, hogy ez a kaztetta dolog most egy kicsit háttérbe szorult. Pl. A C szárnyi Wc-t szeretnénk felújítatni, ágyakat cserélni, mégtöbb gurulós babakocsit beszerezni,és még annyi minden!
CD-t kérünk hozni, nekünk is van egy pár, de aki szereti a sajátját, hát rajta!
A homeopátia messze nem olyan szimpla dolog, hogy mindenre csak úgy van egy bogyó (vagyis van ,de azért, hogy valaki ezt "csak" úgy tudja, évekig tanulja. Persze van néhány olyan tüneti szer amit ajánlunk a várandósság és szülés alatt, illetve a gyermekágyas időszakban, de a depresszió azért nem olyan egyszerű kérdés. Amúgy miért kellene depisnek lenni szülés után? Persze lehet egy kis átmeneti fáradtsák, azaz érzés, hogy innentől kezdve felelős vagyok valakiért és még sok más apró, átmeneti probléma, de ezek nagy része egy jó kis beszélgetéssel, pozizív támogatással hamar elmúlnak. Más esetben viszont ajánlom a szakembert megkeresni (homeopátiás ORVOS, pszichológus)
A héten még szabadságon vagyok, így többször be tudok "nézni" , a jövőhéten már ritkábban, esetleg személyesen.
Jó pihenést! Rákóczi Ágnes
rákóczi

Gumicukor!
Köszönöm a segítőkészségedet, igazad van, én tényleg "sztároltam", most kissé máshogy látom "tettem". Én nem ezt akartam, csak segíteni Nektek, ha esetleg mentek szülni és ő van, nehogy megijjedjetek, jó kezekben lesztek! Vagy ha dokit kerestek esetleg ő is szóbakerülhessen (esetleg egyenrangú orvosként). Szóval ez volt a célom. Még egyszer köszönöm, hogy láttattad velem a dolgok másik oldalát, tökéletesen igazad van.
A profillal is Kép))) (nagyon ciki, eszembe sem jutott)
már intézkedtemKép)
később majd írok még a többi kérdésre!
napraforgó

Gumicukor!
Ljucusnak igaza van a súrolókefével: azt a baba fürdetésekor használják, de csak arra, hogy a hajából kiszedjék a véres nyálkát. Férjem videózta, onnan láttam, de egyáltalán nem volt durva (nagyon finoman és gyengéden tisztogatják), nem sírt bébikém, és pár pillanat alatt megvolt, kis kobakja tiszta lett. Nekem ezzel nincs problémám, szerintem így jó.

többiek:
Gumicukor nagyon jól összefoglalta a tudnivalókat

Úgy tudom csak egy hordozhatós cd-s magnós rádió van a három szülőszobára. Én nem kértem, engem zavart volna, bár volt nálunk zene.
Ha szeretnéd használni, szólj a szülésznőnek, ő rögtön intézkedik.

Az EDA-ról csak annyit akartam mondani, hogy én úgy indultam neki a szülésnek, hogy nem valószínű hogy kérek, aztán a fájások egy szintjén már szóltam, hogy mégis jó lenne, de akkor már nem lehetett bekötni. Szóval a kitolási szak előtt x idővel lehet utoljára beadni, utána már NEM, hiába kéred. Ez akkor rossz, ha gyors az utolsó szakasz, ilyenkor biztosan nem fogják beadni. Csak ennyi...
napraforgó

hol lehet jelentkezni a tanfolyamra, es mikor van?

Kép
babarozsa

Babarozsa!

Amit tudok tanfolyam-ügyileg: augusztus 3. 17:30
V. előadás. - szülőszobalátogatás. Bejelentkezni a 355-1182/433 v. 203 telcsin lehet.

Különben a szülészeten a pulton van kint egy tájékoztató prosi, onnan az adatok, csak ott az szerepel, hogy az 5. emeleti oktatóban van a talcsi, de Ágnes volt olyan kedves és megírta, hogy a földszinti előadóba van megint a kezdés.

Kedves Ágnes!

Köszönöm a válaszokat! Természetesen megértjük, hogy nem a magnó a legfontosabb! Kép Inkább csak azért kérdeztem, hogy cipeljek magammal egyet vagy sem! Kép Örülünk, hogy az osztály eszközeinek további fejlesztését tervezik, ez a mi születendő babáinknak is érdeke!.. Kép Kép Kép

Tea ügyben a laktoherb és a csalántea amiről halottam, az első a tejcsi miatt, a másik a vérzés miatt jó. Mondjuk erről a másodikról nem tudom, nem befolyásolja-e a szoptatást, de a "füveskönyvben" ajánlják a gyermekágyi időszak alatt. /meg a pásztortáskát, meg a paléstfűvet, de azért mindent nem ihat meg azember lánya.. Kép/

Homeos bogyó ügyben csak azért érdeklődtem, mert azt mondják, hogy a szülés után 1-2 nappal rá szokott törni a kismamikra egy ilyen sírós-kiborulós időszak. Én amúgy egyáltalán nem vagyok depis tipus /sőt, inkább a csapat mókamestere szoktam lenni/, azért is nem szeretném, ha én is "hisztiznék" az első időben...Kép

Böbike, Gumicukor, Napraforgó, Lilluska, Almavirág!

Nektek is hálás vagyok a sok infóért és ötletért! Kép
Esetleg a CTG-vel kapcs. kérdésre is tudtok válaszolni?

Köszi mindenkinek, /már nagyon várom a keddet, hogy bekukkantsak a szülőszobába!! Kép/

Macs
maccs

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?