Most megint hosszú leszek, annyit írtatok. Jól feldobtam ezt a szoptatós témát...
Nóri, teljesen egyetértek veled és a többiekkel, az erőszakoskodás nekem sem tetszik. A Liga azért jó, mert HOZZÁNK fordulnak azok az anyák, akik szeretnének szoptatni, de valami gondjuk akadt, nem mi megyünk oda kéretlenül akárkihez. Ez minden tanácsadás lényege, függetlenül a témától. Szóval ha oda kerülünk és probléma adódik bárkinél, szívesen segítek, de ígérem, nem fogok nyomulni. Úgyis csak akkor jó a szoptatás, ha mindkét fél (anya és baba) akarja, szereti. Több évig is csak az szoptasson, aki valóban élvezi - mint ahogy tettem én is. A Ligás tanácsadás egyébként telefonos vagy mailos, és a Liga szellemében önkéntes, tehát én pénzt sem ezért, sem a csoportvezetésért nem kapnék. Ha elvégezném az IBCLC tanácsadóságot (nagyon komoly, szinte orvosi tudományossággal), azzal már lehetne komolyabban indulni. Az viszont tőlem távol áll. Én ugyanúgy fantasztikus anyának tekintem azokat az anyákat is, akik császárral szülnek, akik tápszereznek, akik hamar másra bízzák a gyermeket, esetleg visszamennek dolgozni, feltéve, ha gyermeküket feltétel nélkül szeretik, mert annál több nem kell!!!!!!!! És szerintem nálunk nem lesz szakadás, úgy veszem észre, eme topic lakói elég elfogadóak egymással szemben. Jól látom
Zarja, a terjeszkedés feltétele, hogy a környéken egy anyuka, aki szoptat, és szimpatikus neki a Ligás szemlélet, jelentkezik vezetőképzésre. Amint akkreditálják, indíthat Ligás csoportot, s hivatalosan adhat tanácsot. Ha van ilyen ismerősöd, szólj neki, ha elég ügyes, februárig mindezt meg tudja csinálni. Egyébként nem nehéz a képzés, csak csoportba kell eljárni, olvasni kell könyveket és szakmai anyagokat (nem bonyolult írások, hiszen még én is megértem), beszélgetni kell a vezetőkkel, a "vizsga" egy kitalált szitu tanácsadásra. Szóval nem vészes, akinek van némi tapasztalata szoptatásban és komolyabban hajlandó dolgoknak utánanézni, könnyen megy. Remélem, nekem sem fog már gondot okozni. Tanácsokat most is adok, ha kérik (pl. az orvosom topicjában épp tegnap), bár nem vagyok még "hivatalos".
Nevekről: én is mindig Katinak készültem, nem volt fiúnév variáció, s bejött!
Vicky, a sebesedés könnyen elkerülhető, nem természetes velejárója a szoptatásnak. Itt leszek, ha majd kérdésed lesz, szívesen segítek, hogy elkerüld!
Hbarbi, jó dolog anyatejadónak lenni, én a központba 3 hónap alatt 10 litert, tejtestvérnek 4 hónap alatt 30 litert adtam. 1800 ft volt akkor literje. Viszont elég macerás, de jó pénzkereset. Borival a sok fejés miatt volt ennyi tejem, most nem feltétlenül akarnék fejéssel bíbelődni (időm sem lesz rá 2 gyerek mellett), de a pénz és a lehetőség, hogy másokon, kis koraszülötteken segíthetek vele, csábít. Majd meglátjuk, mit hoz a jövő. Ja, és kézi mellszívóm van.
Gyógyszer fejfájásra: paracetamol tartalmú a lényeg, a Panadol is ilyen. De jó a Rubophen és a Ben-U-Ron is. Régebben volt Efferalgan, nem tudom, az most létezik-e. Én is csak 1 db-ot vettem be, amikor a nátha annyira nyomta már az arc-és homloküregem, hogy 2. napja nem tudtam aludni. Azóta el is múlt.
Beneildi, én is nagyon szeretem a Kismamát, 6 éve olvasom, a szerkesztők közül pl. Renáta személyes ismerősöm, volt, hogy hozzá fordult egy anyuka autista gyermekének szoptatása ügyében, s engem kérdezett meg... Meg mi már többször megjelentünk az újság hasábjain. Valóban jó kiszűrni belőle a túlzó kontra hasznos dolgokat, én mondjuk az elejétől a végéig minden betűjét el szoktam olvasni, általában 3 nap alatt...
Aztán ami fontos számomra, azt megjegyzem.
Csipike, igazad van, én is úgy tudom, hogy a mell már a terhesség alatt átmegy azon a változáson, növekedésen, ami az arra hajlamosoknál esetleg a mell megereszkedésével jár. 3 évig szoptattam, igaz, kicsi mellem van, nekem semmi káros következmény nem látszik a melleimen.
Zuzmooo, pont azt a Kismamás cikket küldtem el mindenkinek a gmailos címre! Ma meg küldtem egy cikket, hírlevelet a Szülők lapja oldaltól, a H1N1 oltásról írnak benne - gyerekekre és várandósokra specializálva. Még nem olvastam, csak továbbítottam, hogy ti is el tudjátok olvasni.
Kakti, Laktoherbet ittam, nagyon szeretem az ízét, s nekem bőven volt tejem, de hogy ettől-e vagy inkább a sok ingerléstől? Inkább az utóbbi. Szülés után a mentatea nem jó, az állítólag visszafogja a termelést, az alkoholmentes sör jöhet. És vannak finom tejserkentő sütik is! Bizonyára van bennük igazság, de a csodát szerintem nem ezektől kell várni, hanem valóban a gyakori szoptatástól (vagy fejéstől). De pszichikailag nagyon jól segítenek, az tuti!
Lara: az előzményeink? Borit 5 hétig meg sem érinthettem, addig csak fejtem neki (ezért lett annyi tejem), még éjjel is 3 óránként keltem emiatt. Korababaként nagyon fontos volt neki a tejem. Amikor 5 hetesen megpróbálkozhattunk a szopival, még csak 1780g-os volt, nem volt ereje megtartani a bimbót, így bimbóvédőztünk. Erről 7 hónaposan önként, egyik pillanatról a másikra váltani tudtunk simán mellre. Volt szopisztrájkos korszakunk is (ekkor kerültem kapcsolatba egy Ligás tanácsadóval), meg olyan is, hogy 1 évesen ismét semmi mást nem fogadott el, csak anyatejet, s alultápláltnak minősítették. Végül 3 éves korában mondott le végleg a ciciről.