Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Vagyok és gyorsan át is olvastalak titeket, de nagyon el vagyok havazva és hulla fáradt vagyok.
Brigi!

Tali nekünk bármikor jó, nincs fix programunk, barátnőim jönnek családostul, de előbb megvárom a tali időpontját és velük majd utána egyeztetek. Szóval részünkről bármelyik időpont megfelelő.

Diavetítő: Nekünk régi fajta van, használtan vettük, bár nem nagyon használtuk, mert akkor még nem kötötte le a fiúkat, szerintem idén télen elővesszük újra. A brutál a diafilm... 1 új film, kb. ezer ft, hol élnek ezek???????? :shock:

Meme!

Eger szuper lesz majd, én is fiatal koromban voltam, de már két éve készülünk csak mindig közbejön valami.
Detti!

Sátrazás nekünk is bejött, jövőre is megyünk. Könnyebb volt a fiúkkal, mert valaki mindig lekötötte őket a kempingben, ráadásul egy baráti pár is volt velünk. majd teszek fel én is képeket.

Pénteken éjjel jöttünk haza vagyis szombat hajnali 5-kor értünk haza, képzelhetitek a szombatot, szédelegtem a fáradságtól, gondoltam na most majd jót alszom, erre Gergő egész éjjel hányt, két nem alvós éjszakát heverem máig. Tegnap meg elkezdtük az ovit. Még hozom őket ebéd után...., 8) , de legalább 1/ 2 1-re kell mennem és nem 3/4 12-re. De ott fognak aludni. Gergő édes, megy be egyedül, de szegény Vendel sír minden reggel. Ilyenkor örülök, hogy legalább Gergő ott van neki.

Edit!

Tökéletesen megértem a fáradságod, most augusztusban dolgoztam 2 hétig, és 1/4 6-kor kellett kelnem, majdnem összeestem a fáradságtól, teljesen kikészültem. Nagyon sokat számít, ha egy órával is tovább aludhat az ember.

Pram!

Sajnálom az ovit, borzasztó lehet ezt így átélni, az óvónő viselkedhetne egy kicsit normálisan. Nektek tényleg csak egy másik csoport vagy másik ovi segíthetne, nem?

Cat!

Én zöld kártya nélkül jártam fél évig, na meg a régi lejárt jogsimhoz egy papírfecni orvosi igazolással jártam szintén fél évig. Nem akartam az új jogsit olyan felfújt arccal megcsináltatni, főleg h azt 10 évre adták. Azóta persze már megcsináltattam.
Kocsimosás, takarítás: Több mint 1 éve nem volt, kívül az eső mossa, belül senki. :oops: Bezzeg Attiláé ragyog.
Tankolni meg Attila jár a fiúkkal, de nekem nem is menne, tanksapkám nincs, mert véletlenül kidobtuk a kulcsát, így szét kellett fúrni. Azóta csavarhúzóval lehet a kocsiba tankolni. Előbb utóbb (inkább utóbb) lesz tanksapkám...

Na beteszek egy mosást, mert a bőrönd még tele..., eddig csak a lehányt dolgokat ( két mosás) + törölközőket mostam ki.

Jövök még.

Csajos tali is jó bármikor.

Kata

Kép
kateduo

Ja Detti!

hihetetlen ahogy a fiúk búvárkodnak, azóta is nézegetem a képet, annyira édesek!!!!!!!! Nagyon tetszik! A mieink karúszóval nyomják, de azzal már mindenhogy. Én is el akarom őket vinni úszni, de ezen a környéken semmi normális hely nincs, de még keresgélek.
Mi végül is a könnyen nyitható sátrat vettük meg.

Kata

Kép
kateduo

Sziasztok :)

Vikó :)
Nekünk van diavetítőnk a fiúk a 2 éves szülinapjukra kapták a keresztszülőktől. Én titkon reménykedtem, hogy azt a hagyományos régi fém diavetítőt veszik meg, de nem azt vették. Viszont nem is a kínai ufó alakút, hanem egy szögletes, csinos kis darabot. Abszolút bejött, semmi gond vele. Majd megnézem mi a márkája, hol lehet kapni.

Gyanítom egyébként, hogy az ufós is simán bírná a strapát, és nem lesz bokatörés belőle ha leesik a lábukra. 8)

Kata :)
Csak nevettem rajta amikor írtad, hogy nem alszanak még az oviban. Mikorra tervezed? Ne szokják meg, hogy haza lehet menni, mert annál nehezebb lesz ott altatni.

Hát az autós sztorid is krimi. :lol:

Képek a sátorozásról?

Cat
Kép
cateye

Cat,
de, csak nem Ti is? Vagy honnan tudtad, hogy ő az?? :shock:

Edit,
most tornázunk otthon, és lovaglunk, a nyáron nem volt úszás. Velem szuperül kooperál és beszélget a gyerek, szerintem sokat fejlődött, de azért ezt az oviban még nem mutatja persze. Türelemmel vagyunk, és asszem most már az óvónők is. Majd megyünk úszni is, de még nem találtam ki, hogyan koordináljam a különórákat.. már most gond!!
Natinak kéne valami rsg-szerű edzés v művészi torna, Beninek valami fejlesztő jellegű, egyszerű torna v úszás, Sárinak az otthoni torna, plusz úszás, és még jó lenne valami zenélős-éneklős is, az is sokat fejlesztene a ritmusérzékükön.. szóval még nem alakult ki a programunk, de tervek azok vannak :lol:

Kata,
ne csináld!!! ne szokják meg!!! tessék bent altatni őket, mert különben sose fogod. Tiszta anya-rabszolga vagy!!!!

Kép
nettke

Jaj, akartam még írni, hogy jó volt ma a torna Sárival, nem kellett volna félnem, az új tanárnő vérprofi! kedves is, tud is. Szóval nála folytatjuk :lol:

Kép
nettke

Pram,
én tudom, hogy Zuglóban más... itt minálunk volt, aki más csoportba helyeztette a gyerekeit (ikreket) mert nem volt elégedett az óvónővel. És tényleg jobb most, nem volt előítélet a gyerekekkel szemben, jobban is érzik magunkat, a szülők is nyugodtabbak így az eltelt pár nap után.
Azt hiszem, ha tényleg ennyire gáz a helyzet, és esély sincs a javulásra, meg kéne próbálni új csoportba/másik oviba rakatni őket, mert ebbe bele fogsz bolondulni. Ha kell, az önkormányzattól indítanám a dolgot, mert óvoda szinten tudom, hogy reménytelen.
De beledumálni rém könnyű, tudom. Csak ha nem lépsz, akkor meg Te fogsz idegklinikán kikötni :roll:

Kép
nettke

Lányok,
Köszönöm a biztató szavakat :)
Mai napon, minden rendben volt!!!!

Nettke,
Most olvasom a leveledet, Sárit csoportos tornára viszed?

Kép
pramprampram

Nettke :)

Vkorsiék is Márti nénihez jártak. Máté tök jól kooperált vele, és csak vele, mert nagyon megtalálta vele a hangot. Ezért Orsi is tök el volt keseredve amiatt, hogy M. néni Szentendrére megy dolgozni. LK-t nagyon nem szeretik. :(

De mivel Máté a BHRG szerint "gyógyultnak" van nyilvánítva, így Ayres-ra fognak inkább ők is járni. Csak azért jártak Márti nénihez tovább, mert nagyon jót tett Máté lelkének is.

Nekünk most szombaton indul az úszás. 8) Megint emelték a bérletek árát, így már 9.300 Ft/gyerek/ kurzus. :shock:

Cat
Kép
cateye

Te aztán belelendültél. Az oviban nincs valami, hogy ne kelljen hurcolászni őket?

Brigi

Kép

Kép
pbrigi

Pram,
nem csoportos, LK tartott ma egyénit, és továbbra is az lesz, 4 hét múlva átírás. Még sztem nem csoport-érett a gyerek, nomeg amilyen időpontokban csoportok vannak, mi biztos nem fogunk tudni bejárni :roll:
De az Árpád-híd budai hídfőjéhez költöztek most, ez azért sokkal jobb helyszín, mint a Komjádi, legalábbis közlekedésben jobb, az tuti :lol:
Cat,
én megkerestem Márti nénit privátban, és csoportokat csinál Szentendrén, meg úszást is, de egyéni tornát sajna nem. Így mi mindenképpen itt maradunk. Kati néni egyelőre bejött, meglátjuk hosszú távon.

Brigi,
amit csak lehet oviban akarok, hogy ne kelljen vinni őket. Az effajta logisztikának a gondolata is kiakaszt :roll: de pl rsg csak házon kívül lesz, az tuti. Ha pechem van, minden egyidőben lesz..

Kép
nettke

Cat,
ez kezdő tanfolyam? Hány alkalom van benne az árban?

Kép
nettke

Vízhezszoktató tanfolyam, 10 alkalom. 8) Ez teljesen kezdő. De a haladó is annyiba kerül.

Cat
Kép
cateye

Köszi csajok a diavetítős infokat.

Jelentem most este megrendeltem ezt: http://www.diafilm.hu/vetitogepek
KVANT-ot, mert a másikról (Detti kivételével) eddig mindenkitől rossz tapasztalatokról hallottam csak. Még a Ramazuri tulaja (ovis csoporttársunk anyukája) is azt hallottam, hogy a régi típusú megbízhatóbb fényerejű.
Ez az a típus, amit nagyon régóta nem lehet kapni, de most - pont jövő hétfőtől kezdik árulni - igen.
Rendeltem filmeket is, majd beosztom erre-arra a napra (Mikulás, névnap stb).

Amúgy már én is szülinapi ajikon ötletelek, mert nem szeretném az utolsó pillanatra hagyni. Pláne a beszerzést... :roll:

Pram!
Szuper, hogy ma jó volt! Biztos extra nehéz, de ha nem tudsz változtatni a helyzeten (másik csoport, másik ovi) (ha jól emlékszem tavasszal ez volt a helyzet), akkor tényleg csak az tud kicsit tompítani a dolgon, ha Te magad változol egy kicsit ebben a témában. Ez nehéz minden anyaoroszlánnak! :oops:

Úszás: már én is meglestem az Erzsébetligeti uszi honlapját (köszi Cat), és majd hívom is őket infokért. Ha okosodok megírom...

Megyek, mert hulla vagyok...és még van dógom...

Viki

KépKép
vikóka

Mázlista vagy!!!!

Brigi

Kép

Kép
pbrigi

Nettke,

Tényleg jól ellesztek ebben az évben külön foglalkozások tekintetében :roll: És valóban, leginkább logisztikára van ilyenkor nagy szükség :wink:

Úszás: engem pont tegnap hívott fel az úszásoktató, hogy akkor mennek-e idén a kedvencei? Mi 16-án kezdünk. Remélem, nyárra már tényleg biztonsággal és egyedül sikerül egy úszásnemben átúszniuk a medencét :wink:

Kata,

Tök jó, hogy jól sikerült a sátrazás! Nálunk a fiúk naponta emlegetik - sokkal inkább, mint a "normál" nyaralásunkat -, hogy mikor megyünk újra kempingezni és búvárkodni. Milyen volt a kemping, ahol voltatok? Szörfözni sikerült?

És tessék a gyerekeket otthagyni az óvodában egész nap!

Na, most megyek, mert nagyon-nagyon másnapos vagyok, tegnap megint sikerült jót szórakoznom :roll: :wink: :lol:

Detti

KépKép
kiliman

Jót nevettem, hogy írtad, hogy az új tanárnő vérprofi. Hát vicces lenne ha LK a módszer feltalálója nem lenne az. 8)

Nem lesz egyszerű kilogisztikáznod a gyerekek különóráit. De sajnos ez már így lesz mindig.

Úgy néz ki nekünk szerencsénk van. Találtunk egy bébiszittert, aki fejlesztőpedagógusnak tanul, 5. éves az egyetemen, és Ayres terápiával foglalkozik. 8) Így megoldott Oli tornáztatása, nem kell a NevTannal foglalkoznom. Már csak logopédust kell keresnem, és persze az alapozót folytatjuk.

Most indul szombaton az Erzsébetligetben úszás. Nem jöttök? Mondjuk Zoli viszi őket, én nem leszek ott. Nagyon tudom ajánlani, szuper hely.

Klassz a diavetítő! Jó, hogy találtál az ufón kívül mást is. 8)

Már én is agyalok a szülinapi ajándékokon, írom a családnak a listát. 8) Tőlünk csak egy legot kapnak, az már megvan. :D Leginkább társasjátékokat szeretnék.

Annamari :)
Hogy állsz az álláskereséssel? Fejvadászon keresztül keresel?
Fiúknak elkezdődött az ovi?

Cat
Kép
cateye

Sziasztok!

Köszönöm a kérdéseket mindenkinek. Álláskereséssel tulajdonképpen elég rosszul állok, interneten, a nagy álláshirdető portálokon keresgélek. Eddig nem vetettem be nagyon magam, mert az ovikezdést mindenképpen meg akartam várni. Persze, tudom, hogy hónapokba fog telni, mire találok valamit, de a remény, az megvan. A legnehezebb, hogy angolul nem beszélek jól, amiket én nézek, szinte mindenhová tapasztalat vagy angol nyelvtudás szükséges.
Azt nem tudom, hogy mi lenne a helyzet, ha fejvadász céget keresnék fel. Tulajdonképpen azt sem tudom, hogy e téren kihez érdemes fordulni, kik a profik. Ha van tippetek, megköszönöm.

Brigi!
A talira nekünk minden időpont jó. Egyelőre semmilyen programunk nincs, amit zavarna.

Ma bementem a Hada-ba. Ne tudjátok meg! Egy órát turkáltam és több mint kettőt álltam a sorban. És a lényeg, egy árva melegítőnadrágot sem találtam a fiúknak. Sem ott, sem más turiban. Úgyhogy, ha valakinek van kinőtt 110-es vagy nagyobb tréningnadrágja eladó, nyugodtan szóljon. Oviba kell, nem kell tökéletes állapotú, és nem is lényeg, hogy márkás legyen.

Nettke!
Nem irigyellek a különórák megszervezéséért. Nálunk zenés torna, és zeneovi (zenés, játékos, mondókás, hangszeres foglalkozás) van most az oviban. Természetesen plussz pénzért, ezért még jól meg kell fontolnom, hogy melyikre mennek. Illetve marad még hetente egyszer egy óra logopédus, a többi foglalkozásunkat elvették, vagy finomabban fogalmazva: nem tartják szükségesnek a beszédjavítóban. Ráadásul megigérték, hogy betesznek délutánra, de péntek reggel 8 lett belőle. Hát, amíg nem dolgozom, OK, de utána vagy viszi az apjuk, vagy nem mennek.
Az úszásról még egy ideig csak álmodunk, de tervben van.

Gabi!
Nagyon sajnálom, hogy ilyenek az óvónők az oviban. Igaziból minden nap rendben kellene menjen minden, nem csak néha-néha. Nem is csodálkoznék, ha nem szeretnének oviba járni.

A fiúk új óvónőt kaptak az oviban, az egyik óvónénijük megmaradt. Kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz. Eddig elég gyámoltalannak tűnik. A kedvenc óvónénijük maradt, ez mindenképpen jó.

Cat!
Ez a 2008-as műszaki nagyon tetszett. Ezzel az autóval jártatok külföldre is?

Amióta van jogsim, azóta én viszem az autót mindenhova, így tankolni, mosatni, szerelőhöz is. Minden dátumot tudok, így nem érhet ilyen meglepetés. Jut eszembe: február 11-én lejár a zöld kártyánk, most akkor a műszakit is megcsinálják még egyszer? Tudtok erről valamit?

Na, hirtelen ennyi, majd este teszek fel képet is a fiúkról.

Annamari

KépKép

Kép
bannamari
Budapest XIII. kerület

Cat,
ez az úszás tetszik nekem, holnap biztos nem tudunk menni, de majd felhívom, hogy lehet-e csatlakozni a 2. órától is.
Nem akarom én halálra szervezni őket, de valami mozgás mindenképpen kell, és sajnos mindhárom gyereknek mások a képességei és máshoz is van kedvük..
Mindig olyan mázlitok van a bébiszitterekkel :lol: Samunak nem szervezel valamit, vagy Olival együtt tornászik?

Gyerekeim felfedezték Lázár Ervintől a Négyszögletű Kerek Erdő-történeteket, hihetetlenül beleszerettek! Pedig ezek ilyen csupa szöveg/alig egy-két rajz mesék, de úgy tűnik, kezdenek beérni ezekre a hosszabb mesékre is. Tudom ajánlani :lol: hihetetlen aranyosak, jópofa karakterekkel (MikkaMakka, Macskavati, Szörnyeteg Lajos stb..), és nyelvileg milyen szépek!

Kép
nettke

Irígyellek, hogy nálatok lehet ilyen meséket is bevetni. A lányok végighallgatnak bármilyen hosszú és kép nélküli mesét, de egy királylány, vagy hercegkisasszony minimum kell bele, különben elő sem veszik. :roll:
Bár most kivettünk a könyvtárból egy Szegedi Kata által illusztrált Ózt és azt többször is elővettük, de lehet, hogy csak szeretnék végre tudni, hogy mi fog történni Dorkával. :)
Ha én javaslok mesét, azt esetleg hajlandók meghallgatni, de többet szó sincs róla.

Tali ügyben, úgy látom, hogy 19. nyert. Bocs, Cat.
Akkor 19. délután mindenkit szeretettel várunk. Sztem a múltkori forgatókönyv nagyjából most is jó lesz, nem? Már csak a jó időt kell megrendelni, azért csak jobban érzik magukat a gyerekek, ha több mindent lehet csinálni.

Jó éjszakát mindenkinek!

Brigi

Kép

Kép
pbrigi

Sajnos nem volt szerencsém. Tegnap elkapott a rendőr a XIII. kerületben. :evil: :twisted: Már amikor beállt mögém a pirosnál és láttam a tükörben, hogy hajolgat előre nézegeti a rendszámtáblámat gyanítottam, hogy kiszúrta. :roll: Aztán persze vijjogni kezdett utánam. Elvették a forgalmimat, és szabálysértési eljárást indított. A szívás az, hogy a forgalmimban VII. kerületi cím van még, és hiába a lakcímkártyám zuglói és a súlyadót is ide fizetem, a VII. kerületi önkormányzathoz postázzák a forgalmit. Oda mehetek érte, és gondolom pár tízezerért megkapom a másolatát, levizsgáztatom az autót, és akkor kapom meg csak a forgalmit. Na ez minimum 2 hét ügyintézés amíg nincs autóm, na meg egy csomó szabi. :(

Ezt a pechet, hétfőre volt az autó vizsgára bejelentve, és éppen hazafelé mentem, hogy leállítsam a garázsba hétfőig. Közel 1 évig kutya nem vette észre, az utolsó nap igen.

Annamari :)
Fejvadászhoz szerintem nem érdemes menni. A cégeknek fizetni kell a fejvadászoknak ha valakit felvesznek az általuk ajánlott emberekből, és nem akarnak ilyenért fizetni. Ott csak felesleges köröket csinálsz szerintem, és csak bekerülsz egy adatbázisba a sok ezer közé.

Állásportálokon és a HVG-ben érdemes nézelődnöd.

Brigi :)
Semmi gond, hogy nélkülünk lesz a tali! Nekünk az a 7vége amúgy is telített.

Irigyellek, hogy ilyen hosszú meséket meghallgatnak a gyerekek. Sajnos nekem már a rövideket sem. Csak a lego. Na meg most rákattantak a kézségfejlesztő játékokra, viszont ennek nagyon örülök. Gondolkoznak. :lol:

Cat
Kép
cateye

Cat,
basszusbasszusbasszus :evil: De bosszantó!!!! :evil: sajnálom.

Kép
nettke

Cat,

Ezt a qrva nagy szívást :twisted: :twisted: Én is sajnálom. Én nem is gondoltam, hogy a rendőrautók nézegetik a rendszámtáblákon lévő matricákat (azt sem tudtam, hogy azok mit jelölnek...).
Gondolom, totál kivoltál :cry:

Annamari,

Ha pl. közszférában szeretnél dolgozni, javaslom, hogy minden minisztériumnak és hátérintézményeinek nézd meg a honlapját. Mi mindig ott hírdetünk állást, máshol alig.

Nettke,

Kipróbáljuk majd mi is Lázár Ervint. A Mazsolát mondjuk végighallgatják, és abban sincs túl sok kép, inkább szöveg. Bár most rákaptak a cd-s mesére. Tudom, hogy nem túl okos dolog, de úgyis megunják hamar :roll:

Képzeljétek, kértem áranálatot a Sonnenthermétől. Kaptam is! NAgyon cuki az összeg, amit fizetni kell két éjszakáért :lol:

Na, erről az időjárásról nem is szólok. Ma egy kb. 30 fős kertiparti lesz nálunk... Szerintetek?

Detti

KépKép
kiliman

Sziasztok!

Cat!

Ez nagyon nagyon durva!!!!!!!! Hihetetlen, hogy az utolsó pillanatban elkaptak, nem is gondoltam volna! Nem semmi!!!! Sajnálom!!!!!! Ha mész vizsgáztatni kérjél útvonalengedélyt, vagy ilyenkor már mindegy? nem tudom mi van ilyenkor.....

Detti!

Gondoltam rád, mit szólsz ehhez a fos időhöz, na de ez a kerti party!!!!!!!!!!!! :shock: Hát nem tudom..... hátha délutánra jobb lesz.

Gyöngyi!

Nem írtam a múltkor , de gyönyörűek a lányaid, mind a három!!!!!!!!!! :D

Nettke!

Ennyi program!!!!!!!!!! :shock: :shock: :shock: Kész logisztikus leszel!!!!

Annamari!

Sok sikert az álláskereséshez! sajnos a mai világban nem olyan egyszerű, de biztos sikerülni fog!

Csajok!

Az anyarabszolga totál kivan, hogy ott kell hagynia a fiúkat az oviban aludni. De tudom, hogy muszáj!!!! A jövő héten anyum szabin van, így még a jövő héten eljönnek, mert anyum is szeretne velük lenni, aztán hétfőtől ott alszanak. Óvónő is kérdezte, hogy ott fognak e aludni, mondtam, hogy igen, de kicsit elbizonytalanodtam. Szóval már csak 1 hét!!!!!!

Brigi!

Oké, akkor 19-én megyünk! Várom!

Kata

Kép
kateduo

sziasztok lányok

remélem mindenki jól vn mi jól vagyunk fáradtan de már egy kicist jobb de természetesen már elkezdödőtt a fogzási nyűgösség sok sirással egy kis segítséget kérnék ez ügyben köszike

Kép
paradizs

Cat!
Ez aztán pech! :shock:

Paradizs!
Mi a gondod?Mit használtok fogzásra?

Kép

Kép
edit73

Cat,
Nagyon sajnállak! Megnéztem a saját rendszámtáblámon a matricát és igen-igen kell hajolgatni, hogy észrevegye az ember.

Detti,
A szelet leszámítva, remélhetőleg jó kis partitok lesz :)

Paradizs,
Dentinox gélt biztosan ismered. Részletesebben írnál egy kicsit?

Annamari,
Mennek a drukkok az álláskereséshez!

Kép
pramprampram

Cat, Edit,

Már akartam kérdezni, csak mindig elfelejtem, hogy nincs véletlenül olyan overálotok télre, amit már nem használtok és eladnátok? Legalább 4 db kellene, de a legolcsóbb, amit láttam, és ami vízálló, 10e ft-nál kezdődik :roll:
104-es kellene. Ja, és tréning naciknak is örülnék, meg pulcsiknak. Szóval, ha van ilyenetek, akkor szóltok?

köszipuszi

Detti

KépKép
kiliman

Detti!
Nekünk most nincs kinőtt overallunk,mert a tavalyiakat direkt úgy löttem be (visszahajtható ujj,naci +kantár),hogy idénre is jó legyen.De én sosem veszek nekik ilyen drágát!Mi nem járunk síelni,így a kínais is bőven megfelel.Oviba,szánkózni,itthon hócsatázni jó az olcsóbb is.
Tréningnacink már nincs,mert eladtam,amiket kinőttünk.Pulcsink majd esetleg polár lesz (next),de azt majd csak október vége felé látom,hogy maradhat-e még télre. Szóljak? Bár azok (ha jól rémlik) 4-5éves méretek.

Lányok!
Ajánljatok jó írót,könyvet!!! Mi még Marék Veronikánál és Bartos Erikánál tartunk.Azokat nagyon élvezik.Szeretném kipróbálni,hogy hosszabb mese mellett elülnek-e. De kinek a könyveit keressem? Könyvtárból hozz a Tamás nekik könyvet,így bátran jöhet bármilyen ötlet,ami nálatok bevált!!!köszi!

Vikó!
Majd ha használatba vettétek a diavetítőt,légy szíves,informálj!Karira mi is vennénk nekik,csak tapasztalat kellene,hogy ez a típus,jó-e.

Kép

Kép
edit73

Detti :)

A tavaly overálokat már eladtam tél végén, most vitték el. Viszont nekem Vkorsi rendeli mindig őket kb 5 ezer Ft-ra jön ki darabja, a német ebayről. Ők is azt veszik, síelni is járnak, jól bírja a strapát. Én ettől többet nem szívesen adok érte. Az oviba viszont jobba ha veszel a H und M-ben két bélelt orkán nadrágot, és azt ráveszik a benti tréning gatyóra, úgy mennek ki, meg a dzsekiben amiben reggel mentek. Nekem ez a módszer jött be, jobban is örülnek az ovónők mint az egybe overálnak. Egyébként a Turbo Kids-ben is kapsz olcsó overált nekik. Nálunk sajnos bezárt a Duna Plazaban, de a Ferihegyin van még.

A jogging alsókat én is eladtam már, a pulcsikról csak próba után fog kiderülni, hogy jó-e még télen. Szerintem az első időszakban amikor becsókol a tél. :D Pont tegnap adtam el 8 next jogging felsőt az ikresen. :roll:

Edit :)
Janikovszky Éva könyveit imádom, és a Berg Judittal próbálkozom, megszerettetni velük, én nagyon szeretem. Van egy aranyos tündéres sorozata.

Cat
Kép
cateye

Edit :)
Az enyémek nagyon szeretik a Magyar Népmesék sorozatot. Sok kép, egyszerűek és rövidebbek, mint mondjuk a Benedek Elekből ugyanaz.
Persze nekünk a Benedek Elek is bejön, bár egy-két kép ahhoz sem árt, mert az alapján választanak.
A Berg Judit Rossz alvós mesekönyvét én próbáltam, tényleg nagyon aranyos, de a lányok csak akkor hallgatták meg, ha rábeszéltem őket. Ugyanez a Mazsolával.
Viszont baráti kisfiúnak nagyon bejött a Pettson és Findusz sorozat. Az enyémek filmen nézik, és szeretik, bár a királylánymesék óta hanyagolva van. Ezt nagyon tudom ajánlani.
Réka szereti a Pöttyös Pannit.
Most van nálunk egy mesekönyv Esti mesék lányoknak címmel. Sztem nagyon igényes. Van belőle fiús változat is.
Janikovszky Évától nekünk a Már óvodás vagyok megy.
Ha a királylány téma is érdekel, abból rengeteg olyat tudok, ami bejött, de gondolom a fiúk nem ebben utaznak. :lol:

Brigi

Kép

Kép
pbrigi

Brigi,Cat!
Köszi!Akkor elsőkörben Janikovszky Évával és pöttyös Pannival próbálkozunk.

Detti!
Az ovis igény érdeklődd meg,akkor jársz a legjobban!
Nálunk pl az a kérés,hogy menjen a gyerek harisnyában! vagy rövidnaci,vagy vékony hosszú naci.Attól függően,mennyire szereti a meleget.Ha kimennek,csak ledobják a nacit és rá az overall.Az lehet egybe,lehet 2részés.

Cat!
Ejnye-bejnye!!!Tessék először itt meghirdetni a szép ruhákat!

Kép

Kép
edit73

Ja bocs, a rosszalvós nem BJ.

Brigi

Kép

Kép
pbrigi

Edit,
Bencus kedvenc könyveit tudnám neked jó szívvel ajánlani:
Varga Katalin: Kisbence
http://www.libri.hu/konyv/kisbence.html
Mit? Miért? Hogyan? sorozatból: Hogyan működik? Autók?
http://www.libri.hu/hu/sorozatok/?page_ ... =&docpath=
Bálint Ágnes: Tündér a vonaton
http://www.kreativjatek.hu/termekek/kon ... ton/2915/1
Berg Judit: Tündér a biciklin (a sorozat többi része csak a lányoknál menő)
http://www.bergjudit.hu/ajanlo/ajanlo_sajat.html
Ellenben, Richard Scarry: Kalapos Kalandok Tesz-vesz városban könyvét (((ezt nagyon fárasztó szülőként többször olvasni)))

Kép
pramprampram

Pram!

kösz!jegyeztem! :D

Kép

Kép
edit73

Micike méltó utóda lesz a csajoknak!!! FElfelé mászik és rém találékony. Már nem emlékszem, hogy a lányok mennyi idősen kezdték a dolgokat a felmászáshoz összerakni, de most meg vagyok rökönyödve, hogy nem egészen egy éves lánykám már dobozokat rendez a lába alá és arról próbál fel- és átmászni az akadályokon.
És képzeljétek beszél :) :) :)
A múltkor tök jól elmagyarázta, hogy ő hintázni akar. :wink:

Cat :)
Nektek milyen volt a hátatokon cipelni a hátihordit? Mi most kaptunk egyet kölcsibe, de én még mindig nem tudok röhögés nélkül a tükörbe nézni vele. A kendő után komolyan olyan mintha egy széket vinnék a hátamon. Ráadásul tök nagy és nehéz. Alig lehet vele manőverezni. A drágák is ilyen érzetűek?
A múltkor az erdőben szedrezéskor jutott eszembe, hogy azért jó lehet, ha az ember le tudja tenni a hátáról valami biztonságos helyre a gyereket, mert két felnőtt közül az egyik a gyereket fogta, a másik a szedret szedte. Nem akartam, hogy beleakadjon a tüskékbe. :roll:
De egy ilyennel nem tudom el merek-e indulni. Ha nem a röhögés, akkor a súly végez ki. :oops:

Brigi

Kép

Kép
pbrigi

Sziasztok!

Visszajöttünk, elég villámlátogatás volt otthon, de legalább elintéztünk még egy-két dolgot, kiadtuk a házat és a nagyszülők is unokázhattak kicsit.

Képzeljétek, tavaly a kertben ettünk dinnyét és a magokat odaöntöttük egy kis fa alá. Nem is gondoltunk rá, erre most hogy hazamentünk ez a látvány fogadott minket:
Kép
:lol: :lol: Amúgy tök béna vagyok a növényekhez, nálam minden elpusztul, szerintem ez is csak azért élte túl mert nem voltunk otthon :oops:

Cat!

Nagyon sajnálom ami történt :( Annyira jellemző, hogy amíg nem tudsz róla simán elközlekedsz, amikor meg örülsz, hogy ,megúsztad akkor :evil: A fene a rendőrökbe is, annyi mindennel foglalkozhatnának :(

Egy ismerősöm járt úgy, hogy bevitték a férjét a kórházba, ő meg ment utána. A rendőr igazoltatta erre kiderült, hogy a forgalmi a férjnél maradt. Kimagyarázta magát a csaj, elengedték. Erre visszafele becsületes akart lenni és mivel még mindig ott voltak a rendőrök magától megállt, hogy tessék, itt a forgalmi. Erre a rendőr közölte, hogy hát jobb lett volna ha nem áll meg, mert ez ,meg lejárt :? De rendes volt a rendőr, miután halálra röhögték magukat a kollégájával megint elengedték a csajt :lol:

Annamari!

Remélem sikerült hamar munkát találnod. Már nekem is nagyon hiányzik. Az jó hogy az oviban vannak ilyen lehetőségek amiket írtál, az is sokat jelent. A beszédjavítót esetleg nem lehet más szülőkkel megbeszélni, elcserélni az időpontot egy délutánira? Hátha van aki nem dolgozik, gyesen van, stb. és neki jó lenne a reggel.

Brigi!

Micike nagyon ügyes! Én sem emlékszem, hogy mikor kezdtek így felfelé mászni, de azt tudom, hogy 18 hónaposan már ki tudtak mászni a rácsos ágyból (azóta van rossz világ ránk...), ők is ilyen felfelé közlekedős fajták voltak :(

Könyvekből nekünk is Bartos Erika, Janikovszky Éva, meg La Fontaine mesék mennek, meg vettünk néhány spanyol nyelvű mesekönyvet azt olvastatják, de magyarul :lol:
Ami mostanában még nagy kedvenc az a Kockapaci. Nem tudom ismertétek-e gyerekkorotokból, nekem ez volt az egyik kedvencem. Kapni már sehol nem lehet, még antikváriumokban sem találtam, de netről letölthető. Kinyomtattam s mostanában azt olvastatják. Amúgy nálunk még a Thomas vagy a Verda könyv is menő, nem számít annyira hogy lányos, tündéres legyen, totál mindenevők a lányok :)
ditke62

Folytatom még, csak nem akartam, hogy elszálljon :)

Voltunk kirándulgatni megint egy kicsit, most a környéken levő várakat néztük meg. Illetve csak hármat, mert van még pár, de egyszerre ennyi elég volt :wink:

Az egyikbe be is lehetett menni, ráadásul tök jó, ingyen parkoló a vár mellett, ingyenes belépő és még idegenvezető is volt.
Ráadásul ebben a városban (kb. 100 km-re van tőlünk) épp most volt a mórok és keresztények ünnepe, aznap épp a gyerekek felvonulása.

Képekben:

Villena-i vár:
Kép

Kép

Kép

Itt a fiesta alatt a helybéliek beöltöznek, még a babakocsiban levő gyerekek is jelmezben vannak! :)

Kép

Az egyik kis csapat a felvonuláson:

Kép

Sax vára:

Kép

Itt nem lehetett bemenni mert épp restauráltak valamit, de a várfalig felmentünk és a vár körüli kis erdőben sok mókussal találkoztunk.

Kép

Végül a Petrer-i vár:

Kép

A lányok nagyon élvezték a hegymászást meg a várakat, még azt is tudni vélték, hogy régen hol lakott a sárkány meg a királylány :)

Holnap kezdődik a suli. Eléggé izgulok, szerintem sokkal jobban mint a gyerekek. :oops: Még pár cuccba bele kell hímeznem a nevüket meg össze kell pakolnom az iskolatáskát. :) De rég is volt :lol:
Amúgy könyvet nem kell vinniük mert azt bent tartják a suliban. Ráadásul a suli megrendeli a könyveket és befedve-felcímkézve várja őket majd a teremben reggel. Ennek kifejezetten örülök, mindig is utáltam könyveket fedni :)
Ja, volt szülői értekezlet és mivel nem volt hová tenni a lányokat mert a húgom még nincs itt, így vittük magunkkal. Számomra meglepő módon egy-két kivételtől eltekintve mindenki hozta a gyerekét, szóval nem volt ciki. Szimpatikusak és fiatalok a tanító nénik, a lányok megkülönböztetése szerint Petrának szoknyás, Csengének nadrágos tanító nénije lesz :lol: Meg itt van valaki aki olyasmi mint az oviban a dajka néni csak itt oktatási asszisztensnek hívják tudományosan :lol: A spanyol tanárnénijük közös lesz, ő is fiatal, bár ő már olyan 35 körüli. 10 gyerek lesz egy csoportban és zömében spanyol gyerekek, bár hallottam pár angol szót is, de nem tudom, hogy melyikük csoportjába fognak kerülni.

Most megpróbálom ágyba dugni őket, bár nem tudom fog-e sikerülni, nem szoktak ilyen korán aludni, de holnap kelni kell.
Majd beszámolok a tapasztalatokról, hogy milyen a külön csoport.

Ditke
ditke62

Ja, és elfelejtettem megmutatni a fekete spagettit amit ettem. Mikor bementünk az étterembe a mellettünk levő asztalnál a fickó ezt evett, az én első gondoltatom meg az volt, hogy mákos tészta :oops: Össze is futott a nyál a számban, merthogy imádom :)
De persze ez kizárt, így mikor kihozták az étlapot keresgéltem, ez volt a neve, hogy fekete spagetti. Megkérdeztem, hogy mégis mi ez, kiderült, hogy tintahal, rák, hagymás olajban megsütve, az egész ráöntve a tésztára és a tintahal tintájával van a végén nyakonöntve, ettől fekete.
Fincsi volt!

Kép

Ja, amúgy a kép megtévesztő, elég rendes adag volt csak a tányér óriási :)

Na, tényleg eldugulok :oops:

Ditke
ditke62

Nagyon sok múlik a hátihordozó minőségén. Itt igaz, hogy az olcsóbb tákolmányok hosszú távon nem jók. A komolyabb Deuterek és Vaude-knál már olyan a komfortérzeted, hogy önmagában a hátihordozó olyan mint egy kényelmes hátizsák. Na jó azért ha 12 kiló benne van, akkor már lehet bármilyen ergonómikus, hosszabb távon döglik meg az ember tőle. 8)

A kendővel nem tudod Micikét a hátadra venni?

Milyen szavakat mondogat a kisasszony?

Ditke :)
Mutattam a fiúknak a várakat, és teljesen odavoltak. Folyamatosan lovagkorban élünk, így a várak nagyon elbűvölik őket. Itthon ugye a sümegi az egri és a sárospataki várban voltak, meg persze a budaiban, de ezeknek az állapota nem túl megnyerő a spanyol várakhoz képest.

A tintahalas spagettidet meg most be bírnám vágni. :D

Marha jó az itthoni dinnyefölded!

A lányok hogyan kommunikálnak a spanyol gyerekekkel? Mondják nekik magyarul vagy már beszélnek pár szót spanyolul?

Cat
Kép
cateye

De, fel tudom venni kendőben, de mivel még leginkább négykézláb közlekedik, hát az erdőben nem szívesen tenném le, amíg én szedret zabálok és szedek úgy egy órán át. :oops: Ha meg a hátamon van, akkor sajna mindenhol beleakad ő is a tüskékbe és sokszor még én is alig bogozom ki magam nagyobb sérülés nélkül. Szóval csak emiatt. Amúgy sztem a kendő milliószor kényelmesebb bármelyik hátihordinál, csak a letevés nem megy. :(

Ditke :)
Itt most egy hörgős jel van. Ilyeneket nem ér feltenni. A királykisasszony és váras dologra sztem az enyémek is nagyon buknának. :lol:
Dinnyék tutik. :) Meg is ettétek? Férjemnek ez volt az első kérdése.
Kockapaciból nekünk megvan a második rész, de én még nem próbáltam. De ha nektek bejön, lehet, hogy megpróbálom.

Na megyek, mert még millió dolgom van.

Szép napot!

Brigi

Kép

Kép
pbrigi

Ja, Micike szavai:

'nta (hinta), n'nta (palinta), Bogi (ez volt az első :oops: ), anya, apa, gye'e, te' (tessék)

Meg pár olyan szó, amiről még csak őt tudja, hogy mi, én nem. :) :oops:

Brigi

Kép

Kép
pbrigi

Az lehet, hogy kényelmesebb a kendő, csak próbáld meg 12 km-en keresztül vinni, egy ágas-bogas erdőben. Nyilván arra jó, hogy a konyhában ellötyögj vele, meg úgy főzz, vagy kisebb sétákat bevállalj. Más a funkciója egy hátihordozónak, és drágábbat csak annak érdemes venni, aki túrázik is.

Cat
Kép
cateye

Ezt most nem értem. Ha kényelmesebb (vinni benne a gyereket) a kendő, akkor 12 km-t vinni is kényelmesebb :?: Sőt, akkor számít csak igazán. Vagy? Ha a beakadásra gondolsz, akkor az nincs, legalábbis velem még soha nem fordult elő. Pedig mentem már olyan ösvényen vele, hogy az szinte nem is volt. :roll: Na jó, a szedresbe nem vittem be, de oda a hátihordiban sem vinném. Itt tényleg a letevés a kérdés, azért is kértem el az uncsitesóék hordiját, de annyira hülyén érzem magam benne, vagyis vele a hátamon. Ezért kérdeztem, hogy ez az én hibám vagy a típusé. :lol:
De ha legközelebb eljöttök, rádkötöm és megmondod. :wink:

Brigi

Kép

Kép
pbrigi

Úgy értettem a kényelmesebbet a kendőre, hogy testközelben van a gyerkőc, nincs egy szerkezet a hátadon, ahogy te írtad, mintha egy szék lenne. Volt rajtam már kendő, a sógornőmé. Ami tetszett benne az a testközelség, ami nem az az, hogy folyton fogtam a fenekét a kisfiúnak, mert féltem, hogy kipottyan, így meg nem volt szabad a kezem, ami a lényege lenne, hogy mindkét kezemet szabadon használjam mellette. De lehet csak én nem éreztem így elsőre biztonságosnak, ez is szokás kérdése.

A hátihordozóban az a jó, hogy van ez a széles derékpántja, ami leveszi a súlyt a válladról, és gyakorlatilag csípőn viszed a terhet. A másik, hogy hajlonghatsz vele, mert 5 pontos biztonsági öve van, nem esik ki felül a gyerek, kitámasztva a földön stabilan áll, letehető. A hátránya a 2 kilós önsúly a kendővel szemben, és, hogy nem lehet szoptatni benne. :lol:

Cat
Kép
cateye

Sziasztok!

Húúúú Ditke!

Nem semmik a képeid, na meg az a dinnye!!!!!!!! :shock: nagyon tetszik. Kíváncsi vagyok az ovi-sulira....várjuk majd a beszámolód.
A spagetti...., hát, nem nekem való...., sajnos nekem nem mennek a tengeri herkentyűk és az a tinta!!!!!! Úgy szeretném szeretni a különlegesebb dolgokat, de a megkóstolásig sem tudok eljutni. Mindig a szokásos, ismert dolgokat rendelem.

Ja és még mindig nagyon nagyon barnák vagytok!!! Gondolom még egy darabig jó idő lesz. Itthon reggel és este már fázunk!!!!!!! Látszik az ősz rendesen.

Brigi!

Mini nagyon nagyon ügyes már, és a beszéd..... :D :D tök jó!!!!!!
Hátihordozóhoz és kendőhöz nem tudok hozzászólni, nekünk nem volt.

Edit!

Hogy bírod?

Cat!

Nem tudod, hogy Orsi kitől szokott a német ebayről overallt rendelni? Gondolom újat, ugye?

Nekem is gond, nem tudom honnan szerezzek, bár az egyik tavalyi jó lesz idénre is, de az oviba az nem jó, mert polár a belseje és nem tudják a fiúk (én sem) a nadrágra ráhúzni. Bár az a H&M-es nadrág jó ötlet..., megkérdezem az óvónőt, ők mit szeretnek.

Apa még kint dolgozik, fiúk meg a sóderban játszanak....a ruhájuk... :shock: , de legalább nyugi van.

Akinek van szülinapi ötlete az írja....., a fiúktól megkérdeztem mit szeretnének. Nagy komphajót. Szerintetek??? Lehet kapni???
A nyaralás hatása. :D

Kata

Kép
kateduo

Kata,

Ha jól emlékszem, kompot tudsz venni a Playmobiltól. Mondjuk szerintem jó mélyen a zsebedbe kell nyúlni, de amire emlékszem, az nagyon jól nézett ki.

Mi is megkérdeztük a fiúkat, hogy miket szeretnének. Bernát olyan tűzoltót, amiből jön a víz is (fogalmam sincs, hogy honnan szedte ezt az ötletet), Ambrus meg persze katonákat és várat. Ez a gyerek nem is játszik mással, csak katonákkal, folyamatosan harcol és kardozik (óvatosan, nem bánt senkit).

Még október elején megnézem az osztrák toy'r'us-ban is a játékokat, aztán majd döntök. Meg valami programot is szeretnék, de olyat, ami nem túl drága (a Sonnentherme nagyon az, sajnos).

Detti

KépKép
kiliman

Sziasztok!

Megvolt az első nap a suliban és jelentem nagyon ügyesek voltak! Semmi sírás, simán bementek. Csenge rém büszke volt magára :) Pepe kicsit bizonytalanabb volt, de ő sem sírt, mosolygott, csak nekem kicsit művigyornak tűnt :?
Délután mikor mentünk értük akkor sem volt gond, a tanítónénik is azt mondták, hogy minden rendben ment. Délben volt egy kis sírás, mert az ebédlőben találkoztak és nem ülhettek egymás mellé (minden osztálynak megvan a helye és elvileg nem keveredhetnek), de aztán megnyugodtak. Meg azt mondta a tanítónéni, hogy szerinte holnap megengedik nekik, mert tulajdonképpen miért is ne? Szóval rendesek.
A csajok ma egész nap kérdezgettek, hogy "hogy mondják azt spanyolul, hogy zsebkendőt kérek? és angolul?" egy csomó ilyen kérdés, némelyiket még én sem tudtam :oops:
De ma Csenge már megtanulta, hogy "thank you", és Pepe mondta, hogy ez azt jelenti, hogy "gracias" :lol: A kiejtésük még elég borzalmas, az angol th egyáltalán nem megy, de majd alakul. :)

Még akartam írni, de értem kiabálnak a csajok, még mindig nem alszanak :shock:

Ditke
ditke62

Sziasztok!

Ma reggel is simán indultak, egészen addig míg a dajkanéni meg nem fogta a Csege kezét. Akkor elkezdett sírni, hogy ő nem érti hogy mit akarnak tőle, mikor kell leülni, meg ilyenek :( Aztán megnyugodott, egy perc múlva belestem a termükbe és a földön ültek félkörben és Csenge mellett egy óriási maci ült, gondolom azt kapta vigasztalásul.
Pepe ma sem sírt, még ő vigasztalta Csengét, hogy majd az udvaron találkoznak :)

Tegnap lemaradt az iskolába indulós kép:

Kép

A korábbiakhoz még annyit, hogy a dinnyét sajna nem ettük meg. Akartuk, de minden nap egy rohanás volt, aztán valahogy elmaradt. :(

Kata!

A tintának semmi íze, szerintem az csak festék, hogy fekete legyen. Azzal festik meg a rizset is, van olyan paella-juk hogy arroz negro, fekete rizs. Azt még nem ettem, csak a férjem.
Ma kaktusz-gyümölcsöt vettem a boltban, meglátjuk milyen íze lesz. Otthon is volt ilyen a kaktuszaimon virágzás után, csak azok nagyon picik voltak, ezek meg mint egy kisebb alma.

Itt még nyárias idő van, hajnalban már egy lepedővel takarózok mert nyitott ablaknál már hűvös van, de ennyi. Még fürdünk, napozunk, nappal is 27-30 fok van, bár tegnap esett vagy 10 percig. Mikor mondtam a lányoknak, hogy ősz van akkor nem akarták elhinni, mert még nem hullanak a falevelek. Mondtam, hogy nem is nagyon fognak :lol:

Ja, és azt mondták, hogy az egyik várnál ahol voltunk, télen szokott lenni hó mert az már elég magasan van, (kb. 520 m a tengerszint felett), az Valencia leghidegebb része.

Brigi!

Tök jó hogy így beszél Micike! Nekem a lányok még tuti csak vagy 1-2 szót mondtak ennyi idősen.
Hátihordozóm meg kendőm sem volt, nem tudom melyik a jobb.

Képzeljétek, mára meghívták a lányokat az argentín szomszédok szülinapi zsúrra. Eredetileg várták, de nem tudom hogy az egész napos iskolai "kiképzés" után lesz-e kedvük menni, megint nem fognak érteni semmit :( Bár állítólag lesz egy kisfiú akinek magyar az anyukája, ő beszél magyarul, talán majd tolmácsol :)

Ditke
ditke62

Sziasztok!

Ditke!

Nagyon jól néznek ki a csajok, nagyon tetszik az egyenruhájuk. Csinik benne! Jó lesz ez a suli. :D :D
Kaktusz gyümölcs...hmmm, ez azért jobban hangzik.. :D
Azért már kezdtek egy kicsit társasági életet élni. :wink: Majd írd meg, milyen volt az "argentín" buli.

Detti!

Köszi az infót, megnéztem a playmobilt, komphajót nem találtam, csak uszály vagy teherhajó, már nem tudom. Viszont lehet hozzá kapni kis motort, ami hajtja a vízen. Szóval így nem lenne rossz ajándék. A fiúk olyat akarnak , ami megy a vízen. A motorral viszont menne és azt hiszem 60cm hosszú, vagyis nem kicsit. És a legjobb, hogy pont most van leárazva. Mondjuk így is húzós,de jóval olcsóbb. Mondjuk akkor csak ezt fogják tőlünk kapni, a rokonoktól úgyis kapnak más ezer dolgot. De a hajó a nagy álmuk. Komphajó, mert idén 4-szer kompoztunk és nagyon bejött nekünk. Azért durvák a playmobil árak. A vár 50 e körül, majd elájultam.

Kata

Kép
kateduo

Ja az oviban ma nem sírt a Vendel, édes volt, adott puszit, meg pacsit. Remélem belejön a dolgokba.

Nem is írtam SZMK tag lettem, Itt hallgatom Attilát, hogy minek kell nekem mindent bevállalnom, mert már volt "feladatom". Találkoztam Dorisszal, már nagycsoportba járnak a gyerkőcei. Nem nagyon tudtunk beszélgetni, mert ezen az SZMK megbeszélésen találkoztunk, aztán mindenki rohant.

Ditke!

Azért a fürdésért irigy vagyok. Imádom a tengert!!

Kata

Kép
kateduo

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?