Hosszú lesz
!
Írtam pár gondolatot a Babanetes kelengyelistához (
http://www.babanet.hu/hol-mi/kelengye.php), hátha kezdő kismamákanak segít. Ez csak saját tapasztalat, lehet, hogy más épp egészen másképp mondaná, de vaalhogy el kell kezdeni, aztán majd mindenki menet közben is szerez tapasztalatokat. Talán ezért is fontos, hogy pl. ruhából nem kell előre túl nagy mennyiség, mert mi van, ha épp olyan bodykat vesz valaki, amit később nem fog szeretni...
Ruha: Réklit, kisinget szerintem nem szabad venni, csak plusz macera, a bodyk sokkal praktikusabbak. Én nem szeretem a frottirt, szerintem kellemetlen a tapintása, csak a pamutot. Nem vált be a csónaknyakú (bár könnyű feladni), mert nyúltak a nyakrésznél, viszont a vállon kapcsosakat és az elől/hátul egy-két patenttal kapcsolódót igen.
Régebben írtam, hogy van egy Prince Oliver kis- és nagyker a Váci úton, az Árpád-hídnál. Ott mindenféle méretből lehet választani, bizonyos vásárlás után kedvezményt is adnak egyéni vásárlóknak is. Egyéni vásárlónak az árak nincsenek sokkal a bolti ár alatt, viszont sokféle van, és mindenféle méretben (én inkább a nagyobb fiam pólói miatt szoktam ott vásárolni (mert neki nem kapok ilyet máshol), de a kicsinek is mindig van mindenféle).
Szín: sokfélét lehet kapni, de a foltok miatt inkább a fehéret szeretem, vagy olyan egyszínűt (kicsi mintával) amit gyakran (pl. kék, drapp) mosok.
Rugdalózóból érdemes hosszúujjú és ujjatlan változatot is venni, viszont emiatt a bodykból sem csak hosszúujjú kell, legyen rövidujjú is. Én szoktam venni trikó jellegű bodyt is venni még egy rétegnek a body alá télire.
Kicsit kellemetlenebb feladni, viszont nagyon hasznos télire a garbós body. Ez a sálat is kiváltja.
Szintén igaz, hogy érdemes megnézni a rugi anyagát is, belül is, nem csak a színét. Ha kellemetlen tapintású, akkor inkább másikat kell venni (bár van aki azt mondja, hogy úgyis body fölé adodo a babára, de azért van ahol érintkezik a bőrével, ott se legyen kellemetlen neki).
Pólót kisbabának nem vennék. Csak úgy, ha alá kap trikóbodyt, arra a pólót és úgy a rugit. A póló nagy baja, hogy akár a baba mozgásakor, akár mozgatáskor (emelés, lefektetés) felcsúszik a derekáról, és ha az ujjkivágása kicsit nagyobb a ruginak, akkor villámgyorsan szabadonmaradhat a dereka. Ez neki is kényelmetlen lehet (ha állandóan lehuzogatjuk).
Zokni: vigyázni kell, hogy milyen a gumirozása, ne vágja a lábacskáját (a babák sokkal husisabbak, a zoknik meg ált. ehhez képest erősen gumirozottak). Én inkább vagy a lábas rugi alá vagy fölé adtam, csak zoknit és láb nélküli rugit csak nagyon ritkán.
Kiscipő: nekünk egyik gyereknél sem volt. Inkább vastagabb zokni, télre meg úgyis lábzsák, overáll kell.
tisztálkodás: Ugyan a Babanet a Niveát ajánlja, de NEM. Semmiképpen, csak majd a gyerekorvos által felírt gyógyszertári fürdetőkrém, popsikenőcs, hintőpor.
A pelenkát majd mindenki kitapasztalja (nálunk Pampers, de több anyukánál nem vált be, mert van amelyik babát szorítja a combgumirozása, semmiképpen nem érdemes egyik márkából sem rögtön órási készletet felhalmozni), ill. pénztárcájához méri, ugyanez igaz a popsitörlőkre (nálunk a vastag törlőkendők váltak be).
Egy kisebb csomag pelenkát érdemes a kórházi csomag mellé készíteni majd (nem elvinni), hogy ha kell, akkor az apuka is be tudja vinni.
tisztálkodó eszközök: Ez itt jónak tűnik.
Ha nem textilpelust akarsz használni, akkor a gumibugyi és a nadrágpelenka teljesen felesleges.
A gyógyszerek beadásához nálunk az 5 ml-es fecskendő vált be.
felszerelés: Ágyneműgarnitúra:
a kisbabának nagyon nagy az az ágyneműgarnitúra, ami majd 4 éves korig elég. Ez a 90*130-as takarót jelenti szerintem.
Baba feje alá nem kell párna csak max. textilpelenka, így a teljes garnitúra sem feltétlenül kell elsőre, elég lesz a későbbiekben megvenni. Szüksége van takaróra, de szerintem ebből viszont nem elég egy, mert mi van akkor, ha épp mosnod kellene.
A szobákat még a baba születése előtt érdemes gyerekbiztossá tenni, pl. konnektorba dugókkal (lehet olyat kapni, amit nem is kell kivenni, ha valamit be akarsz dugni a konnektorba, hanem állandóra bent lehet hagyni). Ha valaki nem tudja, hogy mi lehet gond, akkor érdemes pici mászó vagy épp hogy járó babás házaspárt meghívni, és a babát szabadjára engedni
.
ami nem feltétlenül szükséges: Én sem cumit, sem cumisüveget nem vennék. Sem semmi hozzátartozó dolgot. Saját tapasztalat. Valószínű, hogy nálunk azért tudott a kezdeti nehézségek után szopizni a angyobb fiam, mert ilyen dolgokat elvből nem vettünk. Így amikor gond volt szombat du. (akkor vittük haza), nem volt más lehetőségünk az etetésre, csak a szopizás (persze ma már el lehet menni a nagybevásárlóközpontokba és gyógyszertárba is beszerezni őket). Első babánál meg kell kérni a rokonságot (ha valaki elszánta magát a szopiztatásra), hogy ők se vegyenek se cumit, se cumisüveget. El lehet mondani, ha nem értik, hogy szoptatni szeretnél és a nyugató cumi ill. cumisüveg használata ronthatja a szopási technikát és a szopáskérdét, emiatt szeretnéd, ha lehet mellőzni. Ettől függetlenül esetleg kellhet a későbbiekben mégis, de hátha nem
. Ha mellszívó csomagban adják, akkor persze jó ha van, mert a tej lefejéséhez, tárolásához jól jöhet!
Nyugtatócumit viszont egyáltalán nem!
Hordozó eszköz: én nagyon szeretem a hordozókendőt. Ha nem is negatív, de mindenesetre nem ilyen kellemes az emlékem a kengururól (pedig jó minőségű, márkás kengurunk volt).
Pár apróság:
Melltartóbetét:
Én próbáltam a mosható melltartóbetétet, hát nem vált be. Igaz, nekem szoptatáskor a másik mellből elég erősen folyott a tejem, ill. szoptatási idők között is előfordult, hogy kiváltódott a tejleadó reflex és elkezdett erősen folyni. A mostható melltartóbetét sokkal kevesebbett tudott felszívni, mint az eldobható, és emiatt elég sokat kellett volna venni belőle, hogy elég legyen. A másik mellből való folyás itthon még nem is olyan gond (tejgyűjtő-kagyló avgy textilpelus megoldja), de ha elmegyünk, akkor ezeket nem vihetem, kell egy jó nedvszívó melltartóbetét. Egyébként nálam az eldobhatók között a Fixies jött be, minőségileg és árban is. Lehet, hogy minőségileg van ilyen vagy jobb is, viszont az én melltartóbetét mennyiségi igényem (1,5-2 doboz / hét és nem csak a legelején) mellett az ár sem mindegy.
Macsek!
Mielőtt megvennéd azt,a miben bizonytalan vagy, kérdezz bátran, vannak itt (rajtam kívül is
) tapasztalt kismamák!
Moncsi!
Még belegondolni is szőrnyű! Jó hogy nem lett nagyobb bajod!
Lau!
Elhiheted, az a páromat sem zavarja, ha neki megyek pocival.
Előtej: nekem nincs. Látszik is, mennyire nincs jelentőssége! Nem hiszem, hogy két gyerek után (az egyik 13, a másik 21 hónapig szopizott) gondom lehet a tejtermeléssel, az előtejhiány ellenére...
Judy!
Beleharapott??? Hű, hát az sem lehetett kellemes
.
Cat!
Nem tudom, hogy jó-e, a méretei a kádnak és a fürdetőnek is kellenek ahhoz, hogy el tudd dönteni. Bár érzésem szerint nem igazán lehet jó rá.
Beszti