Új privát üzeneted érkezett!

Nem is az otthon szülésre gondoltam, csak ilyen helyen nem szeretnék.
Nekem a nyitott gerinc miatt nem lehet fájdalomcsillapítás, nincs hová beadni, úgyhogy ez kizárva, de egyszer már végigcsináltam, legközelebb is menni fog.

Betti
Kép
betti0412

Tünci, van Szfváron fájdalomcsillapítás! Csak előre egyeztetni kell az altatóorvossal, mert ha közben jut az eszébe az embernek, akkor nem biztos, h. van rá kapacitás. Nekünk ezt mondták szülésfelkészítőn, és a szülésznőm is ezt mondta anno. Volt olyan ismerősöm (ugyanaz vele a dokink),h. ez az orvos neki nem javasolta, ő nem kedveli, de attól még lehet, és a szülésznőm erre is azt mondta, h. vlszleg valami egyéni indok lehetett, mert semmi kifogás ellene, ha előre leszervezi az ember.

Neked honnan vannak azok az infok, amiket írtál? Érdekes, hogy ennyire más.

Kép

Kép
nóna

Sziasztok!

Na, én kigályáztam magam. :roll:

Tüncikém, a tegnapi napod, hangulatod sajnálom... :( szar napok.
Nálunk is így van a táppénztéma: ha egy bizonyos nap után adod le, már a következő hónaphoz csapják. nekem ezt folyamatos táppénznél is jelezték, hogy kéthetente vigyek papírt, és lehetőleg 30-a előtt adjam le.
A szomszédodat szerintem Lyly tudná gatyába rázni :wink:

Lyly, Te hogy vagy? Gondolom, most nehezebben... :(

Betti, ahol én szültem Vincét - szintén eda nélkül -, ott külön voltak a szülőszobák, egyedül lehetett vajúdni, szülni. Ahol Hajnát és Zalánt, ott volt egy közös vajúdó kb. 8-10 ággyal, és külön szülőszobák, akinél már ott tartott a dolog, vitték vagy ment.
Ez durva lenne, ha létezne még ilyen, amit írtál.

Melcsi, pihenj jól ma.
Olyan szép volt, amit tegnap írtál a fájdalomról. Szerintem ez az egy év csak egy átlag, nem vagyunk egyformák, nem kell hogy feldolgozd ennyi idő alatt.
Barci még nagyizik?

Szintike, de szép lenne, ha így lenne, hogy így tér vissza hozzád az angyalkád!
Neked az első is császár volt?

Zaha

Kép
Kép
zaha

Nálunk háromágyas a vajúdó, a szülőszoba meg abból nyíló lyuk, ami nincs elszeparálva semmivel. Szar az egész. Én amikor bent feküdtem, még Bogi születése előtt egy kétágyas szobában voltam egy frissen szült lánnyal. Az első naptól kezdve, nap mint nap ott volt az egész rokonság a nap minden percében szinte. A férje az el sem mozdult az ágya mellől. Nem is emlékszem hogy evett vagy ivott volna. És a kutya nem szólt nekik, hogy legalább akkor húzzanak ki onnan, amikor hozzák a babát szoptatni. Nyár volt dög meleg és egész nap a vastag takaró alatt izzadtam, mert még kényelmesen ki sem takaródzhattam, annyi idegen előtt. Sokszor 5-6-an is ott nézték a szoptatást. Sokszor még az ablakot sem láttam, a hátaktól. :evil:

Az én környezetemben sem túl elterjedt a fájdalomcsillapitás.

Zaha

Barci vasárnapig volt csak a nagymamánál. Most megy hétfőn még edzőtáborba, aztán iskola.

Kép

Kép
melcsike70

Nóna!

hm, tényleg érdekes.Azt, hogy nincs eda(na, nem mintha akarnám, mert idáig MINDEN ismerősöm, aki edával szült, végül megismerkedett a vákummal is) a védőnőtől, a szülészorvosomtól illetve a kórházi tartózkodásom alatt minden szülésznőtől hallottam.Bár, igaz, hogy azóta eltelt egy év, változhatott, lehet Fehérváron is új szelek fújnak.Azt én is hallottam ,hogy lehet előre "egyeztetni "anesztessel(magyarul felfogadni, mint a szülésznőt és az orvost).

Az edát csak azért hoztam szóba, hogy mint helyi sajátosság megemlítsem, hogy itt nemigen.

Melcsike, hát igen, egy többágyas szobában, ha ágyhoz vagy kötve, akkor még normál látogatási időben is kellemetlen.ÉN emlékszem ,hogy volt egy lány az eslő hétben minden nap jött hozzá a barátja, anyuja, apuja, és hangosan civakodtak minden nap, két órán keresztül, megállás nélkül.És nem mehettem ki, mert nem kelhettem fel..kííííínos...

Zaha,szerintem van még olyan hely, ahol a szülőágyak függönnyel vannak elválasztva.Nem hiszem, hogy minden kórházat át tudtak volna úgy alakítani.Itt pl,hm, kb 5 éve adták át az új épületet, addig tutti így volt.És az csak öt év! :shock:

KépKépKép
tünci28

Női osztályon valóban zavaró a látogató.
Az abortusz után februárban, mikor felébredsz, mivel csak valami gézdarab van bent, de mivel meztelen lábaid közé rakják és mire a műtősfiú átcibál az ágyra, addigra az már ugye nem ott van, és mikor feleszmélsz az az első, hogy mosdó, hogy rendbe tedd magad. Namost egy csajnál folyamatosan bent ült a pasija, így elég érdekes volt meztelen a takaró alatt felvenni a hálóinget és bugyi nélkül úgy, hogy lehetőleg ne csöpögjön belőled semmi kimenni a wc.-re.
Ez szülés után gondolom még hatványozottabb. Nem jó a férfi ott, ahol női dolgok vannak, mikor akaratlanul is vérzel, fáj, nem úgy mozogz.

Betti
Kép
betti0412

Melcsike
Ez az a csajszi, akinek te segítettél, hogy mit kell csinálnia a babával?

Betti
Kép
betti0412

Zaha igen az első is csaszi volt!
Ez is az lesz,ugy 99% szerintem!Kérdeztem a múltkor a dokit a korházban,hogy biztos a csaszi?Ő azt mondta,h semmi sem biztos,majd ha odáig eljutunk,akkor meglátjuk...(igaza van)
Csaszi elösször azért kellett,mert nem jól állt a baba feje,be sem illeszkedett!Teljesen kitágultam,már amikor nem birtam tovább,akkor én könyörögtem a császárért,persze elöbb nem akarták,mondták 1o unyival csaszi,neeem....de én már vonyitottam,hogy csinálják meg a csaszit,nos akkor jött egy hölgyemény és ráadta az ament!Jó,hogy erőszakos voltam,mert a baba már szenvedett,zöld volt a magzatviz,leesett a szivhangja...
Pedig reggel,amikor elfolyt a magzatviz még kristálytiszta volt!

Betti az ujvidéki korházban,ahol szültem,a vajudóban 3 ágy van,a szülőszobákban pedig egy ágy van,üvegfalakkal elválsztva,tapasztalat,hogy amikor még készitettek elő a szülésre,akkor figyelve hallgattam minden kismamát,ahogyan szült(valaki csendbe volt,valaki orditott)nooos amikor már én is ott voltam a szülőágyon,akkor már nem hallgattam senkit....

Az ujvidéki korházban tilos a látogatás minden osztályon!
A patológiárol kimehetsz reggel 1o-től este 1o-ig!
A szülészetről tilos a kilépés,belépés,amit én helyeslek is!
2-3-4-max 5 napot kilehet birni sztem egymás és a család nélkül is,azután ott van az év összes napja,hogy együtt legyünk(ez az én véleményem)!!!
szintus

Igen Tünci! Engem is vissza szokott hívni a doki!. De én nem pironkodok ám miatta! Megfizetem a telefon számláját rendesen. :lol:

Én szültem három ágyas szülőszobában, csak egy paraván volt az ágyak közé beállítva, mint a vizsgálókban. Egymást nem látjuk, de halljuk! Én szültem először, úgyhogy nem volt gáz. Férjem meg bejöhetett. Állítólag ha a másik kettő nem egyezik bele, akkor nem lehetett volna. Nem tudom hogyan volt...

Betti, teljesen egyetértek veled!!! Bár nálam ez annyival volt jobb, hogy rajtam maradhatott felül valami gönc. Már nem is tudom, hogy kórházi hálóruci vagy a sajátom. Szerencsére nem nagyon emlékszem rá már.

Kép

Kép
hettuli

Hettuli milyen egyszerre... :lol: :lol: :lol:
szintus

Aha, Szinti!

Pont azt akartam még írni, hogy amikor már a szülőágyon van az ember akkor nem hallgat, nem néz semmit...

Én elhajtottam minden látogatót. Így is mindig tuti akkor sírt a gyerkőc, amikor egy pillanatra kimentem a szobából a fürdőbe, vagy a hűtőhöz. Minek zargatnának már ezren a kórházban. Bezzeg amikor már otthon voltam egyedül senkinek nem jut eszébe, hogy benézhetne beszélgetni egyet. Anyának is mondtam, hogy ha találkozni akarok vele, akkor kórházba kell kerülnöm, mert oda tuti eljön. De csak úgy hozzám... Megsértődött!!!

Nálunk meg ráadásul két teljes nap amit ki kell bírni, mert első ugye amikor bekerülsz és a 4.-en már délben mehetsz haza. Szerencsére a szobákba nem jöhetnek látogatók.
hettuli

Betti

Igen Ő volt akinek segitettem. Még akkor is amikor a férje ott ült. Mert ugye ő egész nap ott ült. A kismamák már úgy hivták, hogy testőr. De tényleg reggeltől estig ott volt. :?

Kép

Kép
melcsike70

Tünci, én tavaly áprilisban szültem, onnan vannak ezek az infoim, akkor lehet, h. azóta változott meg...? Hát mostmár rákérdezek megint, bár csak elméletileg érdekel engem is, a gyakorlatban nem érintett, főleg mert császáros voltam, meg egyébként sem akartam ilyent én sem. Csak meglepett, amit írtál, ezért reagáltam.
nóna

Látogatni itt is mindkét helyen úgy lehet, hogy anyuka kitolja a babát, be nem lehet menni a kórtermekbe. A terhespatológián igen.
Én azért a Vince születése után úgy gondoltam, a következő csak edás szülés lehet...pedig gyors volt nagyon, de annál intenzívebb.

Hű Szinti, még jó, hogy kiharcoltad a császárt. :shock:
Mitől félsz, a műtéttől vagy az utána következő fantasztikus állapottól?

Hettuli, hogy vagytok? Férjed felépült már?
Vencel hogy díjazza Szávát? És Száva a Föld nevű bolygót? :)

Zaha

Kép
Kép
zaha

Jó éjszakát mindenkinek.

Zaha

Kép
Kép
zaha

Nekem mondjuk azt mondták, hogy a vérhigitó miatt, csak császárról lehet szó, aztán meg amikor olyan hirtelen jött minden a doki megfeledkezett róla, de én rákérdeztem, hogy nem e lehet bajom, mert mondták hogy veszélyes nekem a szülés közben is kaphatok embóliát. De azt mondta a doki, hogy nem lesz baj. Én meg hittem neki. De igy utólag már nem bánom, hogy nem császár lett.

Jó éjt!

Kép

Kép
melcsike70

Sziasztok!

Tünci!
Sajnálom a táppénzes dolgot, nálunk van hóközi kifizetés,asszem a táppénzt is kifizetik.

Betti!
Igazán lelkiismeretes vagy a munkáddal kapcsolatban. Nem jut esetleg eszükbe ezt honorálni :shock: ?

Zaha!
Mit csináltál ma amiben elfáradtál?
Mi egész nap pancsoltunk egy fürdőben.

Győrben van külön 1 ágyas szülőszoba is és van egy közös is ami igaz fallal el van választva,de mindent hallani :roll:
Mindkettőben volt részem. Mikor Dani született 19 éve végighallgattam vagy 10 szülést, addigra annyira bepánikoltam,hogy legszívesebben elmenekültem volna onnan, ráadásul a fogadott dokim késett és azt mondták nekem tartsam vissza ne nyomjak,mert még nincs itt a főorvos úr,hát próbálkoztam aminek az lett a vége,hogy a gyereket úgy kellett 3 dokinak kinyomni belőlem... :?
Mikor Kyra született /ez volt a legbékésebb,legemlékezetesebb/,nem szült senki rajtam kívül,apa is ott lehetett a közösben, kaptam labdát,szülőszéket, csend volt, nyugalom,minden ment a saját menete szerint.
Marcellnél külön szobában voltunk mindenféle extrákkal felszerelve, de itt éltem át a legnehezebb órákat. Mivel indított szülés volt, zárt méhszáj,0 fájások, rásegítettek oxitocinnal,miután órákon át nem történt semmi,még egy adag,aztán hirtelen beindult,eszméletlen,nagyon erős percenkénti fájásokkal, én akkor kaptam EDA-t,mert nagyon megijedtek körülöttem a gyorsaságtól és annyira szenvedtem,hogy az ájulás határán voltam. Sajna gerincferdülésem van és nem találták el a megfelelő idegpályát és nem volt hatása.....bár állítják,hogy volt valamennyire,de nem hinném,mert nem változott semmi. Viszont rövid időn belül kirobbant kisfiam a világba,a dokim alig bírta elkapni, és sajna a gátmetszést sem úsztam meg,pedig gátvédelemre készültünk,olajokkal,masszírozással.
Oh de jó volt erről most beszélni :wink:
beátab

Jó reggelt!

Mindjárt megyek haza. 3 napig most otthon leszek. Ma még biztos Barcit menni akar a játszóházba, mert most 4 napos a nyári fesztivál nálunk és szeret ilyen helyekre menni. Holnap mi is oda megyünk fürödni, ahol Beáék voltak tegnap. Visszük az amerikai rokonokat, meg Barci fellép ott a csapatával. Aztán meg apám szülinapjára megyünk. Hévégi pihenő? Talán megint nem lesz. :? Hétfőn meg dolgozom újra.

Majd jelentkezem. Legyen jó hétvégéje mindenkinek!

Kép

Kép
melcsike70

Köszönöm a tapasztalatokat, jó olvasni, kivel hogy mi mikor történt, hol mi van.

Tegnap szép napunk volt. Átmentünk, Szintus "Bánátba" (tisza másik partja), ott volt a ligetben a grillfesztivál, ott ettünk finomat nagyon, utána visszamotroztunk "Bácskába", ott meg a rakparton voltak koncertek, Rúzsa Magdit néztem, utána meg tüzijáték volt, meg egy kis motorozás a városban.

Most viszont már fent vagyok, mert fél 9.-re vár az itteni régi dokim a klinikán, és el kell még készülnöm, meg hát hiába volt minden jó hétfőn, már kezdődik a nyugtalanság kora reggel.

Párom ma nincs, motortúrán van a pasikkal, én meg lehet kimegyek ebédelni a grillre, annyi fincsi cucc volt ott tegnap, felét sem kóstoltuk meg. Vannak mesterszakácsok is, arra pályázok, amit ők főztek, hagy egyek már ilyent is egyszer. :D

Betti
Kép
betti0412

Jó reggelt!

Betti, írj majd, mi volt a dokinál. Drukk.

Bea, pogácsát, sütit sütöttem, mosás, vasalás, főzés, ilyenek, a szokásos. Ritkán van olyan, hogy egész délelőtt ilyenekkel foglalkozzak, csak azért írtam, hogy ment a gálya. :)
Ilyet már többektől hallottam, hogy a harmadik vagy sokadik gyerek születése nehezebb volt, mint az első.
Ti már nem terveztek több babát?

Hajnival és Zalánnal ugyanúgy indult minden, mint Vincével, kapásból ötperces fájások, jó húzósak, erősek, szerintem ez is igen gyors szülés lett volna. Infúzióval leállították a fájásokat és másnap megcsászároztak.
Ha lesz még, a következőt csak császárral szülhetem, mert belül keresztben is vágtak.
Talán jobb lett volna, ha hagyjuk, hogy amit elkezdett a természet, befejezze. Ha megszületnek természetes úton, ha nem kínozzák őket, amíg csak élnek, ha csak úgy látom őket, olyan szépen, békésen, talán könnyebb lenne elengedni, könnyebb lenne, ha tudnám, nem szenvedtek, most úgy érzem, fel tudnám dolgozni.
De azt a négy hetet, azt nem lehet. :(
Bocs, hogy leírtam, kijött.

Zaha

Kép
Kép
zaha

Jo reggelt mindenkinek!

Lyly,Jàzmin gondolok ràtok ma ....-kivànom ,hogy gyorsan teljen ez a nap!!!

Betti neked meg szurkolok tovàbbra is! :wink:
Vendég

Szia Hasli, mi újság?

Melcsike, Nektek akkor szép hétvégét.

Zaha

Kép
Kép
zaha

Hajna-nap van.
Kismadaram, nagyon szeretlek.

Zaha

Kép
Kép
zaha

Lyly,Jázmin, Zaha, nagy ölelés mindhármótoknak!!

KépKépKép
tünci28

A dokim most viszonylag sokat beszélgetett velem.
Érdekelt a véleménye az integrált/kombinált tesztekről és nagyon meglepődtem. Azt mondta nincs róla jó véleménye, nem javasolja, de ha megcsináltatjuk, nem gond, de szerinte ez inkább üzlet mint eredmény.
Amit viszont szinte kötelezően javasol nálam, az a 17. héten az amniocentézis, amitől meg én lettem fehérebb.
Azt mondta a tesztek a talán az amnio pedig az igen és nem. Egyébként meg az a véleménye, hogy egy gyakorlott, képzett ultrahangos doki diagnózisa üt mindent, tehát az is elég, de az amnio még nálam nagyon-nagyon kellene.
Döntsd el tessék.

Komolyan mondom nem tudom, anyáink, nagyanyáink hogy szültek, az én dédim 13 is, néha azt érzem csak hagyjanak békén, nem kell ez a rengeteg vizsgálat.
Mert ha véletlen valami rosszabb százalékban jön ki, akkor meg azon pánikolok végig, meg míg meglesz az eredmény. Lassan már úgy vagyok, hogy nem akarok tudni semmiről sem, még ha van is.

Jázmin
Neked volt amniocentézised, ha emlékeim jók, leírnád mit tapasztaltál?

Betti
Kép
betti0412

Hajnikának boldog névnapot!

Betti
Kép
betti0412

Betti, a kombinált tesztet ingyen is meg lehet csináltatni. Vannak rendelők akik szerződtek azt hiszem a Sejtbankkal és ingyen csinálják. Nálam úgy volt, hogy a 12. héten vérvétel és nagyon alapos uh egyszerre. Rá kell keresni felétek hol van ilyen. Nem nagyon reklámozzák erre felé sem.
hettuli

http://www.sejtbank.hu/hirek/ingyenes_d ... szures.php

A program jelenleg már fut, az ingyenes Down-kór-szűrés az alábbi intézményekben, központokban érhető el: Székesfehérvár - Család- és Nővédelmi Központ, Cegléd - Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet, Szentes - Városi Kórház, Mohács - Városi Kórház, Marcali - Városi Kórház, Nyíregyháza - Jósa András Megyei Oktató Kórház, Fonyód - Egészségügyi Kht., Mosonmagyaróvár - Városkapu Egészség Centrum. Budapesten a Margit Kórház, a Szent István Kórház, a Szent Imre Kórház, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház, az Állami Egészségügyi Központ és a Szent Rókus Kórház kötött együttműködési megállapodást Magzati Diagnosztikai Központtal. További egészségügyi intézményekkel is folyamatban van az együttműködés kialakítása.
hettuli

A másik meg, a kórházi szobatársamnak állítólag Down-os volt a babája. De nem mondták a dokik száz százalékra a tesztek alapján. Ő a végén bedühödött és nem egyezett bele az amniocentézisbe. Aláíratták vele, hogy saját felelősségére csinálta. Mondanom sem kell semmi baja nem volt a kissrácnak. Szóval ki tudja. Az amniocentézisnél 1 % a vetélés esélye.
hettuli

Zaha!

Ha nem császár lett volna, akkor meg azon gyötörnéd magad, hogy talán akkor megmentették volna őket. Egyik sem jó!

Lányok!!! Én már nem tudom követni mikor kinek milyen fordulója, stb van. Bocsánat!!! Szóval azért tudjátok, hogy mindenkire gondolok és kívánom, hogy nyugodt emlékezéssel telhessen a napja...
hettuli

Betti, akkor a babával minden rendben, igaz?
Szerintem is az uh, ami mindent visz, ha érdekel, a dokim (Kútvölgyis) elismert, magasan képzett uh-s, nagyon alapos. De az Istenhegyinek is jó híre van.
Szar ügy ez a döntés, nagyon nehéz.

Hettuli, igen, lehet, hogy akkor meg azon gyötrődnék. A nőgyógyászok mind azon voltak, hogy természetes úton szüljek, épp emiatt, mert ők már akkor tudták, nincs esély. Azt mondták, belehalnak a természetes szülésbe. A neonatológus szerint viszont nem, és igen, ha mégis élve születnek, és megmentik őket, akkor meg azon kínoznám magam, miért nem adtam legalább jobb esélyt.

Lylynek és Jázminnak nem holnap van az évforduló és a kiírt időpont napja?

Köszi a névnapiakat, csajok.

Zaha

Kép
Kép
zaha

Zaha, ezt úgy szoktam fogalmazni, ahogy a dokim mondta, hogy amit most látni kell látjuk és részeredményeknek is örülünk, úgy haldunk.

A 6-10 hétig tartó szívhangos félelmem elmúlt, eddig nem gondoltam az egészségére, most viszont már az jön lassan.

Leghamarabb pest jut eszembe, itt nem tudom, hol csinálják,, de kedden az új dokimmal is ütköztetem a véleményt.
Az enyém régi most modta, hogy ő nem is csinálja meg ezt a C vizsgát, nem akarja, más a szakterülete, az új meg ebben nagyon jó, úgyhogy összekötöm őket.

Egy valami biztos, ha a klinikai időponton ugyanaz fog nézni, mint aki nem vette észre Franciskámnál a bajt, nem fogom engedni, hogy megnézzen. Úgyis megyek magánba is.

Azt hiszem bejelentkezek Pestre, legyen időpontom, azt még le lehet mondani ha kell.

Betti
Kép
betti0412

Hettuli az 1%.-ot nekem is mondta a doki, hogy az milyen kevés, de az elmúlt egy évet tekintve azt hiszem képes lennék produkálni a negatív százalékot.........amire azt mondják, hogy ilyen milyen ritka, azt tuti hozom.

Betti
Kép
betti0412

Kicsi Hajnának boldog névnapot!
Zahának pedig egy nagy ölelés!!!

Betti a babóca jól van?
Barátnőmnek csináltak m.v.vizsgálatot,ő kérte,mivel apósa testvére down kóros,ők nem mertek kockáztatni!Nem is csináltatott semmilyen tesztet,csak az amniocentézist!Hála a kicsi lánya egészséges!
Ő is félt,de minden jól sült el!
szintus

Tök más téma:

megnéztem a tévében a tüzijátékot, a pesti barátom mindenképp rá akart beszélni minket még tegnap du, hogy menjünk fel Pestre megnézni..ááá, mondom nincs az az Isten.Néhány éve voltam, de rémálom volt az egész.De így a tévéből jó volt.
Ti voltatok valahol?
Nálunk a faluban nem volt semmi, azért ezen meglepődtem.Előtte hétvégén volt falunap, 20-án meg semmi. :(
Csak egy nagyot sétájtunk az urammal.

Még nem is meséltem ,hogy két hete állandóan hívogatott a barátnőm nővére, sosem vettem fel, úgy éreztem mostani lelkiállapotomban nemigen van szükségem újabb negatívumra és írtam neki üzenetet, ohgy pihentessük a kapcsoltaunkat, majd lesz vmi.De azért Ő kitartóan hívogatott és tegnap felvettem neki(rábeszélt a párom, hogy hátha elgondolkodott..).Vagy egy órát beszélgettünk,nem volt rossz, majd meglátjuk mire megyünk, holnap eljön hozzám.Arra vigyáztunk, hogy a tesója ne kerüljön szóba.

KépKépKép
tünci28

Na, Tünci, ez tökjó! Mármint a barátnőd tesója, hogy jelentkezett.
A mi kis falunkban sem volt semmi, így átmentünk Vácra, ahol valami 48-as bandérium vonult, meg épp láttuk, hogy pro urbe-díjat osztottak Rudolf Péternek, aztán a kávézó előtt láttuk őt Nagy-Kálózy Eszterrel, aki olyan kis szép még mindig, törékeny, bájos. Nagyon szimpatikusak voltak.

Szintike, Neked is köszi.

Betti, a régi a szegedi, az új a zentai?
Hova jelentkezel be Pesten?
Ne haragudj a kíváncsiskodásért, természetesen csak akkor írd meg, ha akarod.

Zaha

Kép
Kép
zaha

Ismeritek azt a kaját, hogy öhön? Vagy más néven slambuc?
Azt készülünk nyélbe ütni délután szomszédékkal.

Bende, Te előkerültél már? Vagy még nyaraltok?

Zaha

Kép
Kép
zaha

Zaha
Mindkettő szegedi, a zentai a héten csak azért volt kitérő, hogy megnyugodjunk minél hamarabb, mert a dokim csak mára vállalt.

Tünci
Én leírtam mit csináltunk, szép napunk volt.
Te, kíváncsi vagyok mit akar a csaj! Aki szerint még a múltkor a húgának volt igaza és te tényleg ilyen meg olyan voltál.
Ha cikizni jön meg piszkálni, ne hagyd magad. Úgy látszik őket jobban hergeli, hogy téged ez az egész már nem érdekel.
Aztán még lehet jó is kisülhet belőle....

Művészettel fogom ki a sz-r filmeket. Most néztem meg a Nicole Kidman: Születés filmjét, hát vontatott, unalmas, sokszor beletekertem, semmi értelme, Nicole állandó kétségbeesett arca.
Viszont amitől mindig besárgulok, hogy milyen alakja van a nőnek!
De hát ez a munkája, bár annyi pénzzel én is lemasszíroztatnám a személyi edzőkkel az utolsó grammot is... :D

Betti
Kép
betti0412

Zaha, én ismerem, Papusom alföldi, szokott csinálni, de ő azért tesz bele v.paprikát, pedig elvileg az nincs benne.Finom, de nem könnyű étel,én slambucnak ismertem.

Betti!
Á, nem csesztetni jön, szerintem.Inkább az lehet ,hogy volt ideje átgondolni, ki ,mit, miért mondott, hol volt hátsó szándék és hol nem..ha sikerül helyrehozni ,akkor sikerül, ha nem, akkor is tiszta a lelkiismeretem, mert legalább megpróbáltam.A hugával fenntartom ,hogy soha többé nem beszélek, vele egészen más ,nagyon mélyről gyökerező dolgok voltak.

Én meg egy 1989-es Michael Dougles filmet néztem, Japánban játszódik,Fekete eső a címe, állítólag kultusz film, fene tudja, a maga idejében biztos jó volt.

Sütöttem egy vagon palacsintát, degeszre tömtem magam.

KépKépKép
tünci28

A születésről jut eszembe :m,egy egy doku sorozat azt hiszem a spektrumon:Születések a címe.Nem egyértelmű, mert sosem láttam a legelejétől, de azt hiszem Nagy-Britanniában forgatták.Azért nézem ,mert döbbenetes különbségek vannak a hazaihoz képest.Ott az otthonszülés teljesen hétköznapi dolog, egy percre se viszik be őket a kórházba, az egész család otthon van, volt, hogy a szobában voltak vagy 10-en, gyerekek is.
MÁsik:a kérésre ,időre csásázr, sima ügy, a nő dönti el,ha kéri, úgy csinálják.
ÉÉÉS:legtöbben azonnal visszamennek dolgozni, pár hét max és napi 8 órában van dadus a gyerekkel.Ezt azért nem értem, mert ha a pénz kell, hát nem hiszem hogy előrébb van ,ha teljes állásban fizet valakit.Amúgy meg ott nem divat CSAK anyának lenni????

VAlaki??Ismerősök Angliában????

És a legdurvább:nőci, második baba, 38.hét aerobik edző, dúúúrván kemény órákat tart, de pénteken meglesz a császár és a férje aludjon bennt vele a kórházban, emrt Ő aztán nem fog éjjel egyedül maradni egy félóránként éhes babával, mikor Ő fáradt lesz és különben is utálna egyedül maradni a nyekergő gyerekkel... :shock:

Szóval nagyon érdekes és elgondolkodtató...hiszen itthon meg sokan(köztük én is) ki vannak akadva, hogy két évre csökkentették a gyed,gyest...

KépKépKép
tünci28

Tünci amit én olvastam abban az állt(épp a babaneten az egyik topic.),hogy ott megéri a nőknek visszamenni melózni,dadust fizetni...mert igy sokkal jobban kijönnek,mintha otthon maradnának,mert az állam bizony keveset támogat...
Szerbiában 11hónap van szülés után és visszakell menni dolgozni v.külömben felmondanak!És itt nem jár gyes sem!
Ha az üzlet,ahol melóztam nem ment volna a fenébe,akkor már én is 4hónapja újra dolgoznék!
Puszi
szintus

Tünci, nekem van egy ismerősöm, aki Franciaországban él, ott szült, 12 hetet tudott otthon maradni...és tényleg annyit keres, hogy még ha fizet egy szittert, akkor is vastagon marad.
Mi el vagyunk kényeztetve itthon, ha az időt nézzük, ha a juttatásokat, akkor nem.
Én szüléssel kapcsolatban olyan nagyon pozitívakat nem hallottam külföldről, viszont - és ezt már páran itt is írtátok - ahogy a vetélést, halvaszületést, koraszülést kezelik, az egyszerűen csodálatos, már ha ez lehet az.

Ja, és külföldön a nők nem maguknak szülik a gyereket, hanem kettejüknek, a családnak. A magyar férfiak itt nagyon el vannak tájolva, kb. mint a Neander-völgyben.
Tesóm Németországban él, ismerőseink Finnországban, az apukák kiveszik a részüket mindenből aktívan.

Zaha

Kép
Kép
zaha

Amerikában max 6 hét és mennek vissza dolgozni....és nem szoptatnak, az nem divat, mert attól nem tudnak dolgozni, mivel a dadus nem adhat cicit, marad a táp.
Hogy megéri-e visszamenni dolgozni nem tudom, de gyanítom, hogy jobbak a fizuk kicsit.
Szégyenlem magam, több száz milliót mozgatok meg, iszonyat felelősséggel, jogszabályok betartásával, állandó ellenőrzéssel és mindezt épp a diplomás minimálbér felett egy kicsivel, ja vezető pozícióban. Ez szerintem külföldön aranyat érne.

Férfiak? Valóban itt szokás, hogy a nő dolga a gyerek, a háztartás, a főzés, mégegy műszak és csodálkoznak fériaink, hogy 40 éves korunkra nem vagyunk épp oly fittek, mert nincs idő magunkra, mint kívánnák.....
Bár én ez szempontból nem tudok nyilatkozni, közös gyermekünk nincs a férejmmel még, megszületett.

Betti
Kép
betti0412

Elmegyek sétálni, egész nap egyedül voltam, már becsavarodok itt a falak között.
Tornázni akartam menni, de nem vitt a lélek most, majd holnap, de egy kis séta jó lesz.

Betti
Kép
betti0412

Sziasztok!

Azért nem jelentkeztem, mert elutaztunk Németországba. Tegnapelőtt éjszaka érkeztünk haza. Még nem tudtam visszaolvasni, írni sem nagyon tudok (pedig nagyon szeretnék) - aktuális a gyerek-kiszedés a fürdőkádból. Töpörtyű már kiabál.

Mi újság, hogy vagytok?

Kép
Kép
Kép
kisanyácska

Az amniocentezis nem veszélytelen. Ha úgy döntesz Betti, hogy megcsinálod, akkor mindenképpen olyan dokival, aki naponta egy tucattal csinál, mert nem mindegy, hogy mennyire tapasztalt a doki.. Amikor ez első babánál kiderült, hogy baj van (az integrált tesz olyan egészséges babát mutatott, hogy az összes orvos azt mondta, hogy ez aztán egy gyerek.. viszont az ultrahang mást mutatott és mindenki, 5 orvos állította, hogy genetikai a baj és a véreremény tévedett... ezért javasolták az amniot, mire megjött az eredmény a baba már nem volt a hasamban, de az eredmény, annál meglepőbb volt.. A véreredmény volt igaz, a baba genetikailag makk egézséges volt.. ).. érdekes az integráltról amit mondott neked a doki, azért is, mert ez tény, hogy 99%os pontosságot mutat és egy jó ultrahangossal gyakorlatilag maximalizálni lehet a pontosságot. Pl.. Pesten, 4 dokival is konzultáltunk Barakkal és senki sem javasolta az amniot a vérererdmény és ultrahang alapján.. én örülök, hogy nem vállaltam be.. érdemes lenne egy másik doki véleményét is kikérned.. de végős soron a te dontésed..

Itt Amerikában 6 hét után vissza mennek dolgozni, ennyit kapnak szülési szabadságot. Ha akar az anya otthon maradhat 6 hónapig, de akkor fizetetlenen, utána vagy vissza megy, vagy elveszíti az állását. A legtöbb állás itt úgy van kialakítva, hogy a kismama beviheti a babáját, akár az irodájában kialakított baba barát részre, vagy van helyben blcsöde, ahol óránként 15percet biztosítanak szoptatásra.. (egyébként minden nő esküszik itt hogy egy évest szeretnének otthon maradni, de többet nem). Én a magyarországi 3 év gyed/gyes tartottam soknak és nevetségesnek, a 2 év bőven elég otthon maradni a gyerekkel..
Tévhit az is, hogy itt nem szoptatnak. A környezetemben kb. 10 kismama van, kivétel nélkül mindenki szoptat, sőt a kórház is a szoptatás elönyeit támogatja.. Még senkivel sem találkoztam aki tápszerrel etette a babáját. Viszont az is tény, hogy ha valaki nem szoptat bármilyen okból kifolyólag, azt nem szapulják, nem kritizálják és nem mondanak véleményt, mint otthon mindenki, olyan gőzerővel, hogy a nem szoptató anyuka már össze-vissza hazudik csakhogy titkolni tudja, hogy tápszert ad a babájának..
Ja és a férfiak gőzerővel vesznek részt a gyereknevelésben, háztartásban ez az előnye az amerikai férjeknek :wink:

Kép
leda2002

Leda, hidd el, nem a két évvel van baj, hanem, hogy nincs bölcsi hely, dadára meg pénz nincs, a munkahelyre meg szó sem lehet, hogy bevidd. Ennek az országnak kell még fejlődnie, hogy "bababarát" legyen.

Hogy hogy az uh rosszat mutatott, ez hogy lehetett, mit láttak rossznak?

Minél több vélemény, annál bizonytalanabb vagyok, mert bár kis csapat vagyunk minden variációra hozunk példát...akkor hol itt a nagy átlag.
Sokat kell erre még aludnom, bár sok időm nincs, a tesztekhez be kellene jelentkeznem.

Betti
Kép
betti0412

Sziasztok, lányok,
köszönöm az együttérzést. Nekem tulajdonképpen 19-től 22-ig évforduló minden nap.
Zaha,
igen, nagyon rosszul vagyok. Hallucinációk gyötörnek, magzatmozgásokat produkál a testem (frankón érzi a párom, nem bélmozgás), és én ilyenkor ledermedek.

Tünci,
ha lesz erőm megosztani a hírt veletek, akkor megteszem.
Táppénz ügy hasonló nekem is, mint neked. Jó lenne, ha legalább a barátnőd nővérével rendeződne a kapcsolatotok.

A székesfehérvári kórházból nekem csak egy régi, 1942-ben készült gyötrelmes szülődeszka maradt meg. A vajúdóba bejöhettek a papák is, és ott, előttük akart megvizsgálni a doki, mire még annyit ki tudtam zokogni, hogy legalább a férfiakat küldje ki, ha már a többi kismamát nem is. Persze nekem nem volt fogadott orvosom, akinek igen, azt két szülésznő + a dokija is támogatta, gügyörésztek hozzá, és szigorúan a szép szülőszobában vizsgálták csak meg.
Hiába könyörögtem, hogy adjanak EDA-t, mert attól - a Bencével történő tapasztalat után - sokkal hamarabb vége lett volna legalább a fizikai gyötrelmeknek, nem adtak. Drága, és persze megint nem volt fogadott orvosom. Ezt állandóan kérdezgették tőlem, minden új doki, akivel összefutottam a két és fél napban, hogy van-e fogadott orvosom. Azt már senki sem kérdezte meg, hogy érzem magam.

Bencét EDA-val szültem, nekem csak pozitív véleményem van róla. A tolófájásokat végig éreztem, utána semmilyen fizikai problémám nem volt (sem fej, sem egyéb fájdalom), viszont még a gátsebem okozta fájdalmat is enyhítette.

Siófokon az a felfogás, hogy a kismama és gyermeke ne szenvedjen, ha nem muszáj, így az ottani nagyon szigorú főorvos MINDEN EGYES nőgyógyásszal elsajátíttatta az EDA beadását, és - természetesen ha kéri a mama - alkalmazzák is. Ezt humáusnak, és etikusnak tartom. nekem azért is kérte a dokim, hogy próbálkozzunk meg vele Bence születésekor, mert elhúzódó vajúdásom volt alig-tágulással, sőt, megállt a vajúdás, és az EDA-nak összehasonlíthatatlanul nagyobb az előnye, mintha megkockáztatom a szülési hypoxiát és egyéb szövődményeket. A beadása nekem alig 2 percig tartott, teljesen elviselhető fájdalomérzettel. Ezt azért írtam le részletesen, mert lehet, valakinek ez is segít majd a döntésben. Ha újra úgy kellene szülnöm, hogy elhúzódó lesz, sokkal hamarabb kérném az EDA-t, így talán a kicsikém sem szenvedne annyit, mint Benccus. Neki 9-es Apgarja volt csak, mert már kék volt kicsit, éppen az elhúzódó vajúdásom miatt.

Az, hogy egyes országokban milyen gyorsan visszakényszerítik az anyákat a munkába, szerintem eszméletlenül nagy kitolás mindenkivel. Ha lehet így fogalmazni. Az ún. jóléti társadalmakban annyi a később pszichológusra, pszichiáterre szoruló fiatal és felnőtt, amennyit az összes természeti nép 10 év alatt sem tud kitermelni (pedig számszakilag ők vannak túlerőben). Az elfogadás, élményfeldolgozás (negatív, pozitív élmények) képessége kizárólag kisgyermekkorban alakul ki, még akkor is, ha ez nem látványos. Persze lehet nevelni a gyermeket későbbi életkorban is, de az ún. csírák ekkor alakulnak ki. Ebben egyértelmű vezető szerepe van a gyermekhez érzelmileg legközelebb álló embernek, aki ugye szerencsés helyzetben az anya. Ha ez nincs meg, nem mondhatjuk azt, hogy ebből a kicsiből már csakis sikertelen, a kudarcait feldolgozni képtelen felnőtt lesz, de jó esélye van arra, hogy EGYEDÜL a felnőtt életben sem tud boldogulni, ha az átlagosnál nagyobb problémája lesz.
Bármilyen szuper egy bölcsi, egy ovi, az ott dolgozó igazán lelkes és odaadó pedagógus, gondozó sem tud annyit törődni az egyes kis palántával, amennyit az ebben az életkorban feltétlenül megkíván... Egyáltalán nem véletlen, hogy a vezető - magyar - pszichológusok is azon az állásponton vannak, ha lehet, egy kicsi 4 éves koráig az anyukája, apukája mellett legyen, családi környezetben, mert azt az "elmaradást", amit a korai bölcsis-ovis kortársaival szemben szerez, iszonyú rövid idő alatt "hozza be" a későbbi óvodába lépésekor, mivel ÉRZELMILEG, befogadó oldalról sokkal-sokkal fejlettebb szinten áll. És ezt a családtól, a családban tanulja meg. Talán Kisanya vitatkozni fog velem, hiszen ő sokkal többet tud erről. :wink:
Bocsánat a sok írásért.

Kép

Kép

Kép
lyly

Tünci,
ezt most inkább neked: a Nővédelmiben a kombinált teszt ingyenes, egy nagyon alapos 12. heti uh-gal.

Betti,
én megfontolnám azt az amniot, ha valóban jó uh-oshoz mész.

Zaha drága,
kicsi Hajnád ünnepeljen a kis angyalkáinkkal úgy, hogy a lehető legboldogabb legyen!

Kép

Kép

Kép
lyly

Betti egyetértek, hogy sok vélemény elbizonytalanít és nehezzebbé teszi a döntést. Talán ezért kellene egy szaktkintélyt választanod, pl. Czeizel, akivel konzultánsz mindneről és ha jó benyomást tett, akkor az ő tanácsa alapján döntesz.. Mi rögtön vele találkoztunk, amikor velünk megtörtént és nekünk nagy segítség volt.
Az Uh vették észre, hogy a baba végtagjaival baj volt, és más egyéb.. mindez a boncoláskor is kiderült, hogy környezeti ártalom, genetikai tökéletes volt. Czeizel ezt is megerősítette.

Lyly.. veled vitatkoznék.. Ahogy nem hiszek a 6 hetes, 6 hónapos, 1 éves bölcsözésben, ugyanúgy nem támogatnám a 4 évig otthon maradást a gyerekkel. Én pl.. már a 2 éves Baraknak nem tudok közel annyit sem nyújtani mint amennyit egy kis közösségben kap, ha elmegyünk együtt. Amit viszont jó ötletnek találok a 4 órás közösséget, ez alatt anya is fél állásban dolgozhat, a nap másik felében megint együtt vannak. És ezt lehet fokozatosan majd emelni. Annyira kíváncsi a világra, az emberekre, hogy én kevés vagyok neki. És nem hiszem, hogy ezt eröltetve 4 éves kóráig segíteni fog a fejlődésében.
Sajnos Magyarország a 22es csapdája. Nincsenek bölcsödék, ovódák, viszont dolgozni vissza kell menni.. Hát kardinálisan kellene a rendszeren változtatni.

Kép
leda2002

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?