Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Nusyka: a babakocsit Apa még mindig nem tudja elhozni, mert ma annyira későn jön vidékről és siet haza mert van egy kis izgága és izgulós szülinapos aki most dinnyéért rágja a fülem és egyfolytában "hagy nézzem meg a tortáááám, de már úgyis kitaláltam milyeeeeen.. (hiszi ő :lol: ) De téved.
Figurás tortát szeretett volna, de nem volt pénzünk, így nem tudtam időben megrendelni. Ma végre megjött a családi, de mondtam neki, hogy vagy sima torta lesz marcipán figurával vagy 5 napot kell várni a figurásra. Ok, ő megérti. később...
De azért mégiscsak jobb lenne, ha ma köszöntenétek fel tortával, mert még az ajándék is csúszik úgyis....
Kocsiban hagyva őket (kicsi szerencsére pont aludt), beszaladtam és lám volt egy sünis torta, de annyira édes!! A pasi előttem a rózsásról, meg valami pillangósról dumált... addig én eldöntöttem, hogy én szépen viszem a sünikét, erre az a süni milyen ízű és most elvihető? Erre hangosan kiszakadt belőlem egy: aajjj.. (Vér ciki, de annyira akartam a lányomnak örömet okozni!!) Édes volt a pasi, mert azt mondta, hogy akkor odaadja, neki nem olyan fontos. Hálálkodtam, hogy nekünk meg ma van a szülinapunk és nagyon kellene... Kiderült neki is ma kell, de majd még jön, leginkább valami pillangósat akar, de az mára nem lesz meg.
Ezerszer hálálkodtam neki. Ráadásul nagy szerencsémre, képzeljétek CSAK 2800 Ft volt a torta.. persze kiegészítőkkel meg kapott egy fatörzset a kocsiba összesen 4000, de az még mindig egy elviselhető ár (a korábbi évek 7000 Ft-os tortáihoz képest). Amúgy nem túl nagy, pont jó, legalább nem áll egy hétig a hűtőben mindenkire tukmálva.
Majd teszek fel fotót, csak most nem tudok mert itt lebzsel a türelmetlen szülinapos, mert persze ma nem lehetett lenyomni du.-i alvásra.
Már a füzeteket is be akarja kötni.. kész. A konyha meg romokban.

Na, hogy jártam. A kicsinek is lesz a névnapja nemsokára, és egy online aukción találtam olyan golyós tologatós készségfejlesztőt amiről Dettivel korábban beszéltünk. Méghozzá 30x25x28 cm-s és csak 2250 Ftért. A képen jó állapotban volt, leütöttem ezen az áron. Úgy örültem neki de úúúúúgy. Erre nem ír a csaj, hogy eltört!!?? (bár szerintem rájött túl olcsón kelt el, vagy mittomén). Annyira elkenődtem... na mindegy. Nézelődöm még.

A nagyocskám meg találgatta a tortát.. végül annál maradt, hogy biztos egy olyan torta, mint ahány éves. Olyan formájúúú. Erre nevettem. Ő ebből arra következtetett, hogy mivel nevetek, biztos kitalálta. Erre, követelte, hogy mutassam meg, mert már úgyis kitalálta az okos kis fejével! :lol: :lol: :lol: Én meg fetrengtem...

A strandos élmény még tolódik mert a nagy már türelmetlen.. rohanok.

Mó: Nem közel, de egyik mamáék messze költöztek most.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára kchriske 2010.01.23 15:20-kor.
kchriske

Sziasztok!

Lilinek bldog szülinapot kívánunk!

Tegnap este menő babánk lett:)
eddig csak 1-2 lépést tett Nóri, de most már megy!
este beszéltem apával skype-on, közben hátrafordultam, és látom, h az én kislányom a kezében a plüss oroszlánnal sétál a mackóhoz!
tündérfalat volt egy szál pelusban. azóta is az oroszlánnal sétálgat :)

Puszi mindenkinek!
Vendég

Lilinek boldog szülinapot kívánok!!! nálunk is a figurás torta megy mindig.de szerencsém van,mert mindig a keresztanyjuk rendeli meg.a 3éves legutóbbi ilyen volt:a kedvenc pókember: Kép

mó73

Sziasztok!

kchriske: erre gondoltál, mint golyós készségfejlesztő? Szerintem nem olyan vészes az ára.

http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/categ ... ies/11672/

Kép
pzsuzsi

Kchriske!

Isten éltesse Lilit :lol: Nagyon boldog szülinapot neki!

Remélem jól sikerült a meglepi és boldog a kicsi lelke :)
Hú,hamarosan mi is szülinapozunk ám.Csak azt nem tudjuk,mit kapjon :roll: Persze nála még nem is ez a lényeg!
Ja,várjuk a képeket!!!

Bumbike!

Nagy gratu Nórinak!Most már te is rohanhatsz utána :lol:

Mó!

Köszike,kedves vagy!
Hú,milyen büszke ez a 3éves nagylegény!Ő mikor született?Én 3évesemnél a Verdak a nyerő,orrvérzésig vagyunk Villám Mc'Queen-nel...

Kép
Kép
nusyka

Alex február 16-án volt 3éves. :) és akkor lett ovis.

mó73

Sziasztok!

Nagyon köszönjük a szülinapi köszöntéseket, Lili nagyon örült neki! :D

Nusyka: tegnap a nagy rohanásban el is felejtettem írni, hogy tündériek a gyerekek. Homályos a kép? Sebaj. Én a saját homályos képeimhez is foggal körömmel ragaszkodom, mert az amit megörökít nekem sokat jelent. Én úgyis élesen emlékszem :)
Csenge jó kondiban van, hogy ekkora köveket cipel! Egyszercsak már azon kapjátok majd magatokat hogy hegyeket is megmozgat! :wink: :lol:

Sajna a babakocsival kissé befürödtem. Nem vártam csodát ennyi pénzért, apának is mondtam, mikor telefonált, hogy eléggé elhasznált. Annyit kértem, hogy fél kézzel, vagy legalább könnyű legyen bánni vele, nyitni-csukni, meg hogy nem csikorog-e a kereke, mert az a halálom és hát tudja, hogy vonatra cipelgetem..
ÁÁÁÁ nem csikorog a kereke. Persze előre nem, de hátra és félig kanyarodva, na akkor még a kurtafarkú kismalac is hallja az üveghegyen túl... és nehéz!!! Nehezebb, mint a sportbabakocsink. 8 kg körül írta a csaj, de a kicsi 8 kilóhoz közelít és messze könnyebb, mint ez! Két kézzel felemelve is majd megszakadok :cry: Asszem hamar túlteszek ratja valahogy, mert ez nem segít rajtunk. Ha a feléért elviszik az ócskásnál bizományiba még az is jó.
Ami viszont a legrosszabbul esett, hogy olyan poros és koszos.... igazán letakaríthatták volna. Ha eladnék valamit használtan, az a minimum, hogy letakarítom alaposan, nem? :(
Hát úgy kell nekem.

Zsuzsi: igen a gyöngy hullám az, és én is épp ma akadtam rá, hogy az Ikeában ennyibe került pont ugyanaz és ugyanakkora. Ugyanis más is 2000-ért árulta a másik portálon, csak leírta hogy Ikeás.. és utánanéztem. Addig nem tudtam a rendes nevét sem, csak bogyós izé. :oops: Korábban, mikor keresgéltem ilyet akkor legalább a duplája volt, és itt nálunk is a játékboltban az icipici, mint egy m.telefon, na az kerül 6-700-ba.. Na ahhoz képest ez a nagy tényleg elviselhető árban van.

Tündi: Gratula Nórinak! Most aztán egy perc nyugi sem lesz :D A nagyom onnantól nem akart babakocsizni, mert már nagylánynak hitte magát, bőszen gyakorolta és ment és ment...

Mó: hűűű micsoda Pókemberes tortaaa! Jó nagy! Mi Némóval kezdtük a sort, de olyan rondára sikerült, hogy sírni volt kedvem, úgy nézett ki, mint egy csíkos muréna. A vicc, hogy nemhogy fotót, de plakátot vittünk róla (amit nem kaptunk vissza és sírattuk), szóval igazán béna volt a cukrász (majd mutatok fotót). A Kinder tojás torta viszont nagyon szépen sikerült, asszem arról fentebb van is fotó, igen. stb... 3 évesen együtt ünnepeltük kis nagynénivel, így egy közös tortát kaptak közös fotóval rajta. Nagyon szép lett és édes fotó volt róluk. Azóta is emlegeti... tavaly meg... Jesszus mi is volt tavaly??? Húúú fél 4 óta fenn vagyok..
Most vártam, hogy váratlan a sünis és örömében visít majd, hogy mégis figurás.. de csak csenben örült (mostanában visszafogottabb), de boldog volt. Mondtam is a visítást neki, erre nyomott egy lazát.. és kirobbant a nevetés, a kicsi velünk együtt.

Ajándék: Hát azt mi sem tudjuk, hogy mit. A legrosszabb, hogy ő sem tudja. :roll: Amiket meg "hitelen" kinézett, azok megfizethetetlenek és két percig érdekes hülyeségek (reklámhatás). Kitaláltam a rollert, aztán puhatolóztam, de kiderült, az nem jó, mert ő nem tud és fél, hogy elesik. Mondtam megtanítom, de fél. A gyönyörű Barbis görkorija is ott áll, mert nem mer, lassan kinövi. Egyszer már jól haladtam vele, de aztán valami baja lett. Olyan betoji mostanában, hogy inkább meg sem próbál dolgokat, pedig ez igazán nem vall rá. Emiatt eléggé el vagyok keseredve.

Ja, a kicsinél nem is írtam, hogy tapsikol. Még nem csattan, de szépen összeütögeti a kezecskéit. Nem csak mikor mondjuk és ilyet játszunk, hanem magától is mikor nagyon tetszik neki valami és nagyon örül. Olyan cukiii

Na megyek, mert már kettőig nem látok..
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára kchriske 2010.01.23 15:24-kor.
kchriske

3 napja sehol senki :(

Akkor nekem sincs kedvem regényt írni. :(
kchriske

Na akkor képek..

Az idei torta :) :
Kép Kép Kép
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára kchriske 2010.01.23 15:24-kor.
kchriske

A múlt vasárnap Párkányban voltunk strandolni, meghívtak minket (Apa munkapartner), különben nem tudtunk volna bejutni. Már 11-kor nem lehetett parkolót találni.

Sajnos medencés kép nincs, amit nagyon sajnálok mert annyira édes volt a kicsi, úgy élvezte a pancsit a biztonsági úszógumiban. Persze végig Tesó után kellett kajtatnunk meg a többi babának kiabáltunk..:)
Én mivel kenni még nemigen lehet naptejjel, fehér rövid bodyt adtam rá (a karjából ami kikandikált azt azért bekentem), és karimás kis sapit a többi meg úgyis a vízben volt és terebélyes az úszógumink. Szóval nem égett le és klassz volt. Nem is reméltem, hogy ilyen picinek elsőre ennyire jó, és gördülékeny lesz vele strandolni.
Végül du. a hullámmedencében elaludt (kintebb, a szelídebb hullámoknál) Sokan meg is mosolyogták. :D
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára kchriske 2010.01.23 15:26-kor.
kchriske

Kchriske ,hát tényleg elvan mindenki tünve,ilyen a nyár,vagy nem tudom. nagyon jók a képek ,édes a kislány!!! a torta is nagyon tetszik.nálunk is mindig valami figura torta van,a gyerekeim keresztanyja újpesten lakik és ott van a legjobb cukrászda ahol minden formát meg lehet rendelni,amit csak akarsz és finomak is ,pl: borzas ízű az isteni,olyat máshol nem is nagyon ismerik. jaj Párkány? imádom mi is járunk oda strandolni már 3 éve.nagyon jó hely! :)

mó73

Szép hétvégét mindenkinek!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára kchriske 2010.01.23 15:27-kor.
kchriske

Szia Mó!

Na végre valaki.. :D

Többnyire nálunk is figurás volt, amikor megoldható volt. De ahol korábban csináltattuk ott nem voltam elégedett, jaa teszek is fel az ilyesztő Némóról képet mindjárt..
Meg csak NAGY méretben tudták megcsinálni, az meg iszonyú drágaaa.. most találtam itt Vácon olyat, ahol kisebbe is megcsinálnak bármit, csak hát már késő. (ahol fagyizni szoktunk és nyaralni ment a tulaj, a kiscsaj meg semmit nem tudott). Mondtam, hogy mostmár mindegy, majd novemberben Lettinek (édes kis katicát szeretnék).
Gondolom a Horváth cuki az amit írtál. Szerettem volna ott egy szülinapi zsúrt a nagynak, állítólag úgy van megcsinálva belül, mint egy mézeskalácsházikó: nyalókaszerű a korlát a székek lábai stb.. valami ilyesmit meséltek. De ez most nem jött össze. Majd legközelebb. Milyen az a borzas íz, mihez hasonlít?
Lili egyébként szépen elmagyarázta, hogy olyan szülinapra vágyik (mint a filmekben), hogy bemegy a szobába és hirtelen villany fel és mindenki kiáltja: MEGLEPETÉÉÉÉS! BOLDOG SZÜLINAPOT! :lol: Édes nem? Nem tudom 10 év múlva miről fog ábrándozni a lelke :D

Mi még csak először voltunk Párkányban, bár már rég hallottam róla, csak eddig apa fantáziáját nem mozgatta meg.., most meg minden héten szállít oda, így hogy látta belülről persze már más.. (de amíg én mondtam.. :? )

Na itt a horror Némó torta(írtam, hogy Pósztert vittünk róla, szóval béna volt a cukrász nagyon! Az nem lett volna baj, ha nem hasonlít annyira rá, csak legalább lett volna aranyos ábrázata :twisted: )

Kép Kép Kép
öröm az ürömben, hogy legalább finom volt. (pisztácia ízű)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára kchriske 2010.01.23 15:31-kor.
kchriske

Ja és nem ér nevetniiiiiii, olyanok vagytoook...
(persze most mi is fetrengünk Lilivel) Néha elgondolkodom, hogy vajon Szenilla hogy nézett volna ki, vagy Ariel a kis hableány? A hercegnők valamelyikéről meg már nem is beszélve! (boszorka szép ruhában?)
kchriske

amikor az én lányaim voltak kicsik akkor a barbitorta nagyon menő volt.de nálunk is volt már sok minden pl:audi kicsi és nagy,ww bogárhátú,maci,barbi,foci labda,pókember,stb......ja meg a férjemnek is ,hú azt nem írom inkább le ,vagy miért ne,szóval volt tangás hátsó,meg melltartós ....,a némó nagyon szuper jó,nekem nagyon tetszik!!!!!! jók a képek!!!!majd még jövök,most mennem kell

mó73

Mó: tangás popi nekünk is volt Apának :lol: A nagylány azóta is nevetgél rajta. Ez volt az egyetlen figurás tortája, nekem meg még nem is volt. Azt máshol rendeltük, és nagyon szépet formáltak (férfi cukrász volt :lol: ), de nem volt finom. Nagyon vacak és íztelen krém volt benne, így többnyire lehámoztuk róla a marcipánt.

Barbitortája azért nem volt eddig mert 12000 Ft-ot nemigen tudtam rászánni, babánk meg nem volt. (azóta kapott a keresztéktől), a többi is eléggé nagy érvágás volt. Most a csajszi akit találtam itt, mondta, hogy olyat is csinálnak, ha hozzunk babát, tehát akkor olcsóbb. (gondolom)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára kchriske 2010.01.23 15:32-kor.
kchriske

Sziasztok!
Vagyok én is, igaz, csak olvasás szinten.
Ma éppen szívrohamot kaptam: kinyitottam a konyhaszekrény ajtaját és abban a pillanatban leszakadt a polc. Kiborult az összes tányér és bögre. Rá a csöpögtetőre. Ripityára tört minden. Persze Babóca aludt, de csak addig. Mosogatásra sincs gond, mert nincs mit :)
Az a szerencse, hogy nem álltam még szembe vele, csak oldalt, különben rám borul minden.
Egyébként elég apás mostanában. Alvás nem változott: nappal kétszer fél óra :(
Most ennyi, mert mennem kell.

Jajj: nagyon édesek a képek :D

Kép
Kép
nicolca

Kchriske,szia én azért szeretem a horvát cukrászdából a forma tortákat,mert finomak is,még szerencse,hogy a keresztanyjuk mindig megveszi a gyerekeknek.a focilabdás egyedül amit itt rendeltem nálunk ,azzal mi is úgy jártunk ,hogy csak a marcipán volt finom rajta.belül meg szörnyű volt. a borzas az olyan massza állagú ,nem is tudom ,hogy sötét színű ,isteni íze van ,nehéz megfogalmazni milyen,de drága ,mert dekára megy.puha,finom csoki ízű,de nem piskóta.meg kell kóstolnod!! nicolca,leszakadt a polc? nem semmi. nekünk a konyha szekrény egyik ajtaja szokott leszakadni,úgy félévente,szörnyű. :)

mó73

Kedves Tortaszakértők! :)
Egy éves tortának milyet kéne szerezni majd? Akkor már mehetnek bele krémek? Valahogy a csoki még nem tűnik jó ötletnek... Vagy egyszer belefér? :) Ti hogy csináltátok?

Kchriske (külön is)! Nagyon édesek a képek!

Red! Mi volt az UH-n?

Detty! Hogy van Alexa! És a pocakod?

Ja, és fontos infot kaptam fütyi ügyben, aki fiús anyuka és érdekli, íme. A fityma alulról (belülről) kezd el elválni, nem kívülről a vége felől, mert ott kezd el termelődni valami olyan anyag, ami segíti elválasztani a még letapadt két bőrfelületet. Így ha esetleg még nem lehet felhúzni, nem feltétlenül jelenti azt, hogy végig le van tapadva. Három éves korig nem kell hozzányúlni, ha egyébként szép erős és egyvonalú sugárban pisil a baba. És nyugodtan lehet hagyni, hogy ha játszik vele, akkor morzsolgassa, mert pont az a kis dörzsölés az, ami rásegít az elválásra, a húzogatás csak a végén tágít. Ha az nehezen megy, akkor fürdés után érdemes inkább, akkor puhább a bőr, de nem szabad erőltetni, nehogy hegesedjen. Na, hátha valakinek pont ez kellett... :)

Kép
Kép
kisbogarka

kisbogarka,nekem 4 fiam van,de szerencsére egyiknek se volt vele gond ,szerencsénk van. :) a tortával kapcsolatban,nyugodtan lehet bármilyen ízű,csoki is.az első tortás kép mindig örök emlék marad,én mindig eléjük tettem és hagytam,hogy belenyúljon kézzel úgy egye.ez örök emlék. :)

mó73

Nicolca: Uhhhh még szerencse, hogy nem rád zuhant az egész!! Komoly sérüléseket tudott volna okozni.
Én mindig attól rettegek, hogy az egész felső szekrény rámesik egyszer, bár nincs sok tányérunk és csak néhány poharat merek beletenni. Részben ezért is nem engedem a nagyot sem a konyhába mióta itt lakunk, meg túl kicsi is az egész és a sütő miatt is féltem (költözésnél letörték véletlen a külső üveget és fogója sincs).
Pedig úgy szeretett a konyhában segíteni!! Hiányzik az az idő. Képzeljétek már egész picinek mosogatott (műanyagokat) és olyan precizitással, hogy azt elmondani nem lehetett (a pici kezecskéje minden szűk poháraljba is belefért :D , és közben jókat pancsizott meg játszott a habbal.
A pelenkázó fölé tervezett polcos elemet, amiben van általam tervezett pelenkaadagoló (nagyon praktikus, imádom) szintén megsérült egy költözésnél, pont az egyik felső sarka, ahol az egyik tartópánt van, azt már apa sem meri feltenni, nehogy rászakadjon a gyerekre. Talán egyszer egy jó asztalos meg tudja csinálni, bár kezdek kételkedni, hogy van ilyen, megfizethető áron.

Mondanám, hogy talán Babócának csak ennyi alvásra van szüksége, de írtad korábban, hogy nyűgős. Nincs több ötletem, csak bíztatni tudlak, hogy majd csak kialakul. Jön a 9 hónapos ugrás, talán akkor megváltozik a napi menet és az alvás is.

Mi tartjuk a 2-3 órát, bár most sokat voltunk úton (tanszervásár stb), így többször fél-egy-egy órát aludt. Hajnalban viszont megint egyre korábban kelt.. szerintem túlette magát és fájt a pocija vagy nem tudom, de egy hét után leállt a nagyobb evéssel. Ő egyszerűen nem bír annyit enni egyszerre. Belefér, csak utána általában játék közben is kijön egy kicsit annyira tele van. Valahogy a 4:45-ös kelés masszívnak tűnik, sokszor teával sem tudom visszaaltatni, mert kiköpi, követeli a rendes kaját. Így aztán az egész napi kaja előrébb tolódik. De legalább visszaalszunk. Mégis mint a mosott rongy.. most még fáradtabb vagyok. Napról napra nehezebb felkelni, mintha minden életerőm elszívták volna, meg szédelgek (talán mert éjszaka többször felkelek, nem tom miért), de egyébként is rosszul érzem magam.
Nagylányom megint nincs egy hétig. Most Dédinél van nem messze innen. Igyekszem kipihenni magam addig, nap közben is alszom majd mikor a kicsi alszik.

Jaj, egyébként már ő is segít az öltözködésnél, már úgy is, hogy csak mondom,hogy vegyük fel a pulcsit és már próbálja húzni a fejére (persze nem szétnyitva :D ), meg csak mondom,hogy dugja bele a kezét és már csinálja is.
Időnként megunja a járókát, akkor kikövetelőzik.. és megy amerre lát, persze a tilos dolgok felé. Az asztalpakolás még mindig ász, hiába mondom, ne (félek nekiesik és összetöri az arcát, a minap picit sikerült is megütnie, de nem vészesen). A táskapakolás még mindig ÁSZ, de nem mindig "van kedve" hozzá. Nagyon tudja mikor mit akar. A frász tör ki, mikor az ebédlőszékekbe kapaszkodva áll fel, mert azok nagyon könnyűek, félek, hogy borul a szék meg rá. Mikor nagyon nem fogad szót, akkor büntiből visszazárom. Azt a sértődést!!! De kezdi felfogni. Azért próbálkozik. Mikor tiltott helyen nyúl valamiért ami nem tiltott, akkor azért néz, hogy mit szólunk, és várja a jóváhagyást, vagy tiltunk-e.. szóval nagy kópé.
Van egy új szokása is. Jókat nevetünk rajta: teljsesen kicsücsörít (mint a csimpánzok szoktak) és még az orrocskája is fintorodik hozzá sokszor és így szuszog.. hallatlanul mókás!! Ha tudom, majd lefotózom, bár általában evés közben, vagy szidás után csinálja (hogy oldja a feszkót :lol: )

Kisbogárka: Szerintem is örök élmény, főleg az első szülinap. Én is hagytam, hogy a nagyom beletrancsírozzon és lenyalogassa. Nem evett sokat, persze elsőre és egyszerre nem is hagytam volna, nehogy rosszul legyen. Kíváncsi leszek a kicsire majd, szerintem ő falni fogja :lol: Neki katicát szeretnék majd, mert annyira szereti kezdettől fogva a piros-fekete katicákat főleg.
Szerintem érdemes valami Csupanyálra jellemzőt választani, vagy ami nagyon tetszik neki. A nagy odavolt a Némó meséért azért akartam elsőre Némó tortát. Szerintem sincs gond a csokival, mert a többi krém is rémesen édes-cukros, az hogy csoki vagy más ízű már oly mindegy. Az első szülinapon belefér egy kicsi. :D Úgysem fogja habzsolni, még fura lesz neki.

Az bizony fontos téma amit írtál a fiúkkal kapcsolatban. Én még emlékszem, hogy a barátnőm 10 éve mennyit szenvedett minden nap a kisfiával. Nemrég hallottam én is, hogy 2-3 éves korig hagyni kell.
Azt tudjátok, hogy ugyanez a dolog lányoknál is létezik??!! A nagynak volt. És annyira nem beszéltek erről, még az interneten sem találtam semmit róla. Csak egyetlen anyukától egyetlen írást-kérdést, de nekik kicsit másabb volt.
Én azért beszéltem erről, mire kiderült az egyik ismerősöm kislányának is volt ilyen. Lányoknál, legalábbis nálunk ez úgy nézett ki hogy összenőtt a bőr a bemenetnél! Először, csak tanácstalanul néztem, hogy rosszul emlékszem?, mintha ott lenni kéne luknak, és volt is előtte.. de akkor már olyan hártyás bőr volt rajta, fura volt, hogy nem kell, nem tudom kitörölni az ajkak közül a kakit... Zoli is mondta, hogy nem olyan volt. Végül elvittük gyermeknőgyógyászhoz és ő szétválaztotta. Utána kenegetni kellett A vitaminolajjal nagyon sokáig és még sokszor kezdett összenőni alulról szűkült a bejárat. Ilyenkor mindig mentünk, szétszedték..
Az ismerősöméknek meg annyira összenőtt, hogy már erős bőr volt ott, így az ő kislányának már lézerrel kellett szétválasztani.
Ha valaki ilyet tapasztal a kislányánál, mielőbb lépjen, mert minél később annál rosszabb, ráadásul mikor már kezd kialakulni a gyerek nemi identitástudata akkor jobban meg is viseli minél komolyabb beavatkozás szükséges, főleg ha elsőre.
Lilike hozzászokott, így nem volt különösebb gond. Bár 2-3 évesen azért hadakozott kicsit, de megbeszéltük, hogy ha gyorsan lépünk kevesebbet szenved, csak kicsit fáj.
Hát, gondoltam, talán valakinek meg erre van szüksége, merthogy a lányok esetében erről valahogy nem beszélnek és az anyukák kétségbeesnek. Valahogy nem értem erről miért nem esik szó, mikor a fiúk esetében ez tök természetes. Persze lehet, hogy már csak le vagyok maradva..

Mó: egyszer megkóstolom.. :)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára kchriske 2010.01.23 15:38-kor.
kchriske

Jaj, még elfelejtettem:

A kicsi a minap kétszer is rákiabált Apára: ÁPPÁÁ, ÁPPPÁÁ, hogy figyeljen végre rá.
Meg Tesóra valami ilyesmit (bár lehet, hogy csak én akartam ezt kihallanai) IIÍÍÍ, IIÍÍÍÍ

Meg egy fontos infot is hallottam a TV-ben a fél kettő című műsorban egy pszichológustól, hogy 2-3 éves korig teljesen normális, ha nem teljesen zavartalan a kicsi alvása. Szóval addig nem kell aggódni, ha felébred éjszaka, hajnalban egyszer kétszer. Meg a nappali altatás is. Csak ügyelni kell, hogy azért a rossz szokásokat kerüljük el. Tehát ha nem muszáj akkor ne babusgassuk ilyenkor túl. A felkelés okai lehetnek, mint a felnőtteknél: szomjas, melege van, vagy fázik, vagy csak egy éberebb szakaszhoz ért és épp zajt hallott stb.., na meg a különböző szakaszok: fogzás, sötétben való félelem stb.
Szóval az volt a lényege, hogy mi anyukák ne parázzuk túl a dolgot, ha anya lazít akkor a gyerek is megnyugszik és nyugisabban fog aludni. Nappali alvásról annyit nem beszéltek, de a gyerek igényei szerint.. kinek így, kinek úgy van szüksége nappal alvásra, vagy többször kevesebb, vagy egyszer nagy.. babafüggő.
Nicolca, ez most jutott eszembe. Remélem azért ad valami reményt és megnyugvást, bár ettől pihentebb nem leszel és a házimunka sem végzi el magát :(
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára kchriske 2010.01.23 15:40-kor.
kchriske

Sziasztok!

Végre itthon vagyunk, minden a helyén van és a takarításnak is a végére értem! :D :lol: 8)
Alig győzök mindent visszaolvasni :wink:

Kisbogarka:
Köszi a képeket, nagyon cukik vagytok!

Az Uh-n minden rendben ment. Szép nagy(11+5 naposan voltam, de 12+2 és 12+5 közöttinek feleltek meg az adatok), egészséges és virgonc volt a kismanó.
A doki nagyon hozzáértőnek tűnt, sok dologgal kapcsolatban megnyugtatott, türelmesen és érthetően magyarázott el mindent. Még azt is elmesélte, hogy az ő 3. fiuk is Mercilon mellett fogant és annyira izgult az assszony, hogy hetente Uh-zta a feleségét, de makkegészséges lett a baba, mostmár 3 éves...

Elég határozottan kisfiúnak néz ki az albérlőm :oops:
Persze 100%-ra csak a következő vizsgálaton lehet majd kijelenteni, de már most is elég határozottan látszódott, még én is kivettem a kis cuccos részleteit.
:roll:
Hogy Misit idézzem: " akkor is hazahozzuk majd a kh-ból, ha mégis lány" - mindketten nagyon örülnénk egy fiúcskának.
Legfeljebb lesz egy csomó rózsaszín jászóruhája itthonra :D
Bár mostantól igyekszem majd uniszex színekben vásárolni a holmikat.

Úgyhogy minden fiúkkal kapcsolatos infót örömmel veszek majd, most is jó volt olvasni amit írtál a húzogatásról. A keresztfiaink 4 és 2, 5 évesek és nekik még húzogatni kellett a doki utasítására a sógornőmnek.

Kchriske:
Nekem felhívta a figyelmemet a védőnő erre a lányos-problémára, mikor hazajöttünk a kh-ból és először meglátogatott. Annyit tett még hozzá, hogy az ő tapasztalata szerint gyakrabban fordul elő olyan babáknál, ahol csak Neogranormont v Sudocremet használ anyuka popsikrémnek, mert ezek nagyon erős hámosító hatásúak.
Szerencsére nálunk nem volt ilyen gond, bár én csak akkor használom ezek közül vmelyiket, ha épp kipirosodott vmiért a popsi. De állítólag alkati dolog is.

A katica-torta nagyon aranyosan hangzik, én is gondolkoztam rajta Pannának, mert ő is szereti a katicákat. Végülis ételfestékes fondanttal akár mi is meg tudnánk csinálni a tortát, kb feleannyiból kijönne, mintha rendelnénk - csak hát: idő...idő...idő
Én amúgy túrókrémes tortát fogok csinálni a csajszinak "habzsolás" céljára. Anyósoméktól úgyis fog kapni majd egy menő cukrászatból rendelt habos-babos tortát, aminek ugyan nem örülök, de ők presztízskérdést csinálnak ebből, hogy minden unoka első szülinapjára kifizessenek x ezer ft-ot. Ahelyett, hogy ideadnák az árát - na mind1
:?
Majd a kiscsaj szépen beletapicskol, szétkeni magán, eszik 2 falatot, amit ők lefilmeznek. És ha hazamentek, majd mi megesszük a rémes krémes tortát, Panna meg a kategóriákkal neki valóbb alapanyagokból sütött, saját tortájából lakmározhat a továbbiakban kedvére.

Nekem amúgy is rengeteg 5letetm van mindig az ünnepekre, elég tűrhető tortákat tudok készíteni, ha van rászánnivaló 1-2 napom :)
ez a kép a netről van, ennek a mintájára csináltam meg nagyimnak a családi banzájra a tortáját. majdnem ugyanilyen lett, csak málna helyett eper volt rajta és fehércsoki helyett fondant borította a lapokat:
Kép

ajajj, olyan sokmindent akartam még írni, de felébredt a lányka, mennem kell
pusz mindenkinek

Kép

Kép
redwings

Red: üdv újra itt!! :D
Gratula a majdnem biztosan kisfickóhoz :D és örülök, hogy rendben volt minden.

De ügyi vagy, én nemigen tudok sütögetni, részben mert a megfelelő feltételek sincsenek meg hozzá (nemcsak idő), részben meg sosem volt olyan konyhám, vagy más konyháján voltam kénytelen osztozni, hogy nemigen tudtam megtanulni, kísérletezgetni. Ez van. Majd egyszercsak. Azért 1-1 egyszerűbb tortát már csináltam apának és a nagy következő szülinapjára fel van adva a lecke, mert most is azt mondta, hogy olyannak örülne a legjobban, amit én sütök NEKI! :D (de most ezt nem tudtam volna kivitelezni, kész cuccból meg nem olyan). Így megígértem, hogy jövőre megpróbálom.
Le tudod majd írni a fondant receptjét és készítését ha lesz időd?

Védőnő: ezek szerint már beszélnek róla. A mi régi védőnőnk, mikor szülőkhöz költöztünk kb 2-szer volt kint, akkor is aludt a gyerek, és kb 1, 5 volt a két látogatás között. Helyettes meg nem jött, én meg nem mentem, mert úgyse volt.. és valahogy nem is hiányoltak minket.. szóval.. végülis megvoltunk nélküle, akkor már 8-9 hónapos volt a nagy.
Nálunk tuti alkati kérdés, mert én sem vagyok az agyonkrémezés híve, hisz az is eltömíti a pórusokat... csak akkor kentem és kenem, ha kipirosodott, vagy ha annyira hosszú útra megyünk, hogy nem biztos, hogy lehetőség van időben pelust cserélni (szóval ne ázzon ki a bőre), és a sima popsikrémmel. Sudokrémet nem bírom megvenni, de kaptam két pici mintát, azt az utitáskában használjuk nagy ritkán, még a második félig van.. Neogranormon is ritkán van, csak ha nagyon muszáj valamiért, vagy kapok családból. Még hintőport is csak ritkán használok és módjával, mert a sok hintőpor ha összegyűlik a redőkben, az is kicsípheti a bőröcskét.
Egyébként érdekes amit mondott, mert: nekem, a saját női nőgyógyászom, akinél a nagyot szültem pont azt mondta, hogy kenegessem Neogranormonnal, mert abban olyan steroidok vannak amik segítik a hámosodást, ezért nem nő össze. Szóval ez pont az ellentéte. (amikor volt neogranormon akkor azzal kentem, ha nem volt - akkor az A vitaminnal, de egyik sem hat 100 %-osan, max. lassítja! Ki kell várni míg kinövi, és úgy néz ki már alakul ez a kinövési folyamat! Jó ideje nem kentük és nem volt gond.. azért néha ránézünk. Egyébként az A-vitaminos olajat azért szeretem jobban, mert csak rácsöpögtettem és kész. Nem kellett hozzányúlni.
A kicsinél még semmit nem tapasztaltunk.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára kchriske 2010.01.23 15:43-kor.
kchriske

Nálunk szerencsére az összes gyerek jól aludt ,nem kellett éjjel soha felkelnünk,egyedül Alex ébredt éjjelente 6 hónapig,mert ő éjjel is evett.nappal pedig 15hónapos kora óta napi 3-3és fél órát alszik mai napig.na lépek,mert közbe sül a karfiol. :)

mó73

létezik a Dr Oetkernek egy marcipános máza, egyszerű és mutatós, szintén lehet ételfestékkel színezni, kezdetnek ezt is kipróbálhatod (nekem picit drága én inkább kikeverem a "hamis marcipánmázat "

van a fehér fondant, amit tojásfehérje és porcukor, vagy víz és porcukor keverésével nyerhetsz.
1 tojásfehérjéhez legalább 250 g átszitált porcukor és pár evőkanál víz kell (és jó ha van bele kevés folyékony glükóz, de elhagyható). Vagy pl: 25 dkg porcukor, 1-1,5 dl forró víz, 1 kiskanál citromlé

Kb. gyurma keménységű.
Lehet belőle kis cukorszobrokat, virágokat készíteni, színezni is könnyű. Késhegynyi festéket rákenek a cukormázra, és gyúrom, gyurmázom, amíg a szín egyenletes nem lesz. Néha porcukorba mártom a tenyeremet, mert idővel a kezem melegétől ragadni kezd a cukormáz.
Amikor már mindenhol egyenletes a szín, akkor porcukorral meghintett lapon kerekre kinyújtom, hogy elég nagy legyen a torta befedéséhez. Kb. 3-4 mm vastag réteget kapok.
A piskótát bekenem vékonyan baracklekvárral, vagy a tortakrém maradékával, de vmi "ragacs" kell alá mindenképp.
Az alkaromra, vagy a nyújtófára borított cukormázat átemelem a tortára, s addig lapogatom, simogatom (műanyag lapos izém van hozzá :D), míg teljesen be nem vonja a tortát. Ha valahol légbuborék szorulna a cukormáz alá, tűvel belebökök, és laposra simogatom.

Ugyanebből a gyurmából lehet figurkákat is csinálni, be kell picit vizezni az alját és úgy rányomni a tortára, vagy alányomni vmi gej vajkrémet hogy tapadjon.
(pl: 225 g cukor + 115 g puha vaj és pár csepp tej jól elkeverve - amúgy ez is jó keményre szárad egy éjszaka alatt ,ebből is lehet pl kis rózsákat nyomni a torta szélére stb...)

A maradék gyurmát el lehet tenni alaposan bezacskózva, jól jöhet a következő projektre szánt díszítésnél :D

van egy jópofa barna máz receptem is:
1/2 csésze vaj, 1/3 csésze Coca Cola, 3 ek. jó minőségű kakaópor, 450g porcukor, 1 ek. vanília kivonat.
ez lágyabb, kicsit beissza a piskóta, meg szoktam szórni pörkölt dióval ami beleragad - isteni!!!!!

Legegyszerűbb torta: vizes piskóta, rá puding vagy vmi egyszerű krém, rá gyümik, rá zselé.
Ezt 100féleképpen lehet variálni.
:D

ja, és boldog névnapot Lettinek!

Nicolca:
Lehet hogy növekedési ugrása van, és ezért nem tud pihenni kicsi fiad. Emlékszem, nekem kiskamasz koromban mikor elkezdtem nyúlni, nagyon kellemetlen, fájdalom-féle érzésem volt a csontjaimban meg az izmaimban és olvastam akkoriban, hogy ez kicsi gyerekeknél is előfordul, mikor hirtelen növésnek indulnak.
Persze ez csak egy tipp most tőlem, mert ugye igazából nem lehet tudni, mi bajuk, lehet front, telihold stb...

jelenleg nálunk így néz ki:
Panna korán kel, ugye 5-fél 6 körül, kora-délelőtt fél órát alszik, ebéd után/koradélután kb 1-et ( de csak mióta ilyen intenzíven mozog) és késődélután szintén fél órát.
Ha ebéd után valamiért nem tudta kipihenni magát ,akkor délután kétszer fél órát alszik.
Jobban örülnék, ha egyben aludna többet, mert ez a sok kicsi alvás eléggé felszabdalja a napunkat. De ez van. Újszülöttnek is max 10-11 órát aludt összesen/nap, tehát a nagykönyvi átlagnál igencsak kevesebbel is beéri. Nekem esküszöm, felnőtt létemre nagyobb az alvásigényem, mint ennek a kis makinak. Dehát Ő ilyen - remélem a kistesó mormota lesz :D

Kép

Kép
redwings

Aztaaaa Red! Csak nem cukrász vagy?! Teljesen magával ragadott amit írtál... ha bírnám már most nekiállnék legalább a gyurmát kipróbálni (nem árt a gyakorlás a nagy debütálás előtt :D ).. (de ma örülök ha nem esek össze. Nem tudom mi van velem. Tök rosszul vagyok és erőtlen, meg szédelgek, de nagyon. Nem mertem lemenni sétizni, meg ügyeket intézni, bevásárolni sem.)
Jó lenne, ha a kicsinek én tudnám megcsinálni, végül is a katica forma nem olyan bonyolult.

Klassz lehet az a barna máz, valamelyik nap csinálok majd egy egyszerű piskóta sütit és azt teszek rá. Kipróbálom.

Nagyon kösziii :D !
A kicsinek is köszi a köszöntést :D

A növekedési fájdalmakról jut eszembe: A nagyocskának állandó hasfájása volt, a doki elküldte hasi UH-ra. Úgy 1,5 hónapja voltunk. Nem találtak semmit (szerencsére), de mondták, hogy ha épp nagyon megnyúlt attól is fájhat a pocija ahogy próbálnak rendeződni a dolgok odabent :shock:
Csak lestem mert a belsőségekről ezt még nem hallottam. A gyerekorvosunk meg egyenesen kiakadt!! Azt mondta, ez az a szöveg, amikor nem tudnak mondani semmit! Nem is kell, ha nem találtak szervi problémát, ezt hülyeség volt hozzámondani.

Kamaszkoromban nekem is fájtak a csontjaim és az izmaim időnkét a növekedéstől.

(Korábban is hallottam már, de nemrég olvastam, hogy a sűrű, ok nélküli hasfájást okozhatja szorongás a gyereknél, és Lilinek volt oka szorongani az oviban, szegénykémnek nagyon rossz éve volt).
Az is beugrott, hogy Huginak (a 14 éves sógórnőmnek) szintén folyton fájt a hasa ált. iskola 1 év végén, 2. évben, mert az egyik tanár folyton szekálta szegényt. Mikor másik suliba került és siker élményei is lettek meg normális, türelmes tanárai akkor egy csapásra elmúlt.
Kicsit félek, hogy indítunk a suliban, remélem nagyobb a gyerkőc lelkesedése, mint aggódása és remélem hogy hihetek az első benyomásomnak a tanár néniről. A másikat sajna nem ismerjük, mert épp pár nélkül volt és kerestek egy újat mellé. Szóval azért aggódom, hogy milyenek lesznek. De ezt a tanárnőt maga az igazgató helyettes asszony ajánlotta az ő esetében, merthogy türelmes és a lányom meg ideje korán megy suliba. Bár elvileg érett és kész rá, de a kora miatt hátrányban lehet a többiekkel szemben akik majd egy évvel (sőt van aki többel is) idősebb, és határozottabb.
(Az azért megnyugtat, hogy az iskolaérettségi vizsgálat után, ami 5,5 évesen történt pont, azt mondta a pszichológusnő, hogy bár minden 6,5-7 éves gyerek olyan szinten lenne, mint ő. Akkor jobban boldogulnának a tanárok a gyerekekkel.)

Édes volt, mert valamelyik nap azt mondta csak úgy a nagy semmiből egyszercsak: Anya! Én leszek a legjobb tanuló! :lol:
Mondtam neki, hogy annak nagyon örülnék, de ha nem lesz a legjobb, de jól érzi magát ott és megy neki a suli már akkor is nagyon boldog leszek! (nem akarok túl nagy elvárásokat támasztani neki, mert tudom engem mennyire frusztrált. Az én szüleim még a szinte kitűnővel sem voltak megelégedve.. nem emlékszem dícsérő szavakra... ami nagyon rossz volt, és mindig mással példálóztak.. ) Na hát én ezt nem!!!

Jaj, csajok, akinek van tapasztalata keresztelő ügyben, szívesen olvasnám.. (bizony, nekünk még a nagy sincs megkeresztelve, bár mindig készültünk rá, sehogy sem jött össze. Majd most.)
A kicsivel viszont gondban vagyunk mert az ő keresztmami jelöltje nincs megkeresztelve és azt mondták a plébánián, hogy egy évig hittanra kell járnia, hogy felvehesse a szentséget.. (de még beszélek a pappal is, csak szabin van), nem tudom, hogy a barátnőm ezt így vállalná-e. Ráadásul tök véletlen, hogy hazajött Angliából és elvileg hosszabb időre marad, de még nem tudni mennyire. Úgy örültem neki, mert ő a legjobb barátnőm és csak ő jöhetett számításba. Más lehetőség nincs. Keresztapu sajna így sincs, de úgy tudom, hogy lányoknál az nem is lényeges.

Na megyek, mert megint vacakabbul vagyok..
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára kchriske 2010.01.23 15:46-kor.
kchriske

Jobbulást!
Nem tom mi van ma, én is szédelgek, de én legalább ráfoghatom a minimaki-albérlőre :D
Neeem, nem vagyok cukrász, és konyhatündér meg pláne! (legfeljebb édesszájú, és ha szolgád nincsen stb.. ugyebár...)
De örömet szerezni nagyon szeretek, kizárólag ezért vagyok hajlandó bíbelődni a konyhában :wink:
Szerencsére anyukám mellett megtanulhattam az alapokat gyerekként, aztán gimis koromban olyan munkája lett, hogy pár évig én főztem az egész családra - úgyhogy gyakorlatot is szerezhettem, amit akkor nagyon utáltam, de így utólag belátom, hogy hasznos volt :oops:
Na mondjuk sütit abszolúte nem tudott csinálni, azt magamnak kísérleteztem ki az évek folyamán, az övéi végül vagy a kukában landoltak, vagy vmi azonosíthatatlan kanalas-desszert lett belőlük mindig :D

keresztelő:
mi elmentünk oda, ahol esküdtünk (amúgy nem járunk templomba), naptár alapján kaptunk időpontot, meg volt egy beszélgetés a keresztelés szentségéről bla-bla. Bediktáltuk a keriszülők adatait. Ennyi volt
A papszik amúgy elég vaskalaposak ( Premontrei Rend) és ha nem lettek volna megkeresztelve a keresztszülő-jelöltek,( és nem házasok) akkor nem mehetett volna az egész. Akkor elmentünk volna Isaszegre a paphoz, mert ő nem támaszt szinte semmilyen feltételt, csak hogy legalább az egyik szülő legyen róm kat-ra keresztelve.
Ha keménykednek a papszik, keressetek más helyet szerintem. :D

Ja, amúgy nem volt "kötelező adomány" vagy ilyesmi, azt mondták, hogy természetesen adakozhatunk (naná, majd visszaadják, mi?), és hogy abban a hónapban a helyi hajléktalan menhely élelmezésre fordítják majd. Mi 10 e-t adtunk borítékban, de bedobhattuk volna a perselybe is a misén, akkor viszont a templom kapja.
Az isaszegi pap meg kereken megmondja, hogy ő 15 e-t kér a perselybe.

Kép

Kép
redwings

húúú, volt egy új tanító-nyanyánk 5.-ben, egy rémséges banya :evil:
(fizikát tartott) na neki 1 hónap alatt sikerült elérnie, hogy azon a napon, mikor ez lett volna az első óra, akkor a 26 fős osztályból 5-6 gyerek jelenjen meg... a többiek szerdánként vmi fura betegségben senyvedtek :? és érdekes módon hét közbenen is többen rosszul lettek/ünk fizika előtt - pedig esküszöm, sosem szimuláltam, TÉNYLEG hánytam, felment a lázam, görcsölt a hasam stb.
Szülői munkaközösségi-nyomásra félévtől más vette át a tárgyat, onnantól max létszámmal ültünk az órákon :roll:
de sosem lett a kedvenc tárgyam valahogy...

Majd írd meg, hogyan sikerült a sütid :D biztos jól fog. Amúgy leet trükközni, ha túl lágynak érződi ka massza, lehet hozzátenni még porcukrot, ha kezelhetetlenül kemény, akkor langyos vizet stb...
imádtam gyurmázni, meg agyagozni, térplasztikázni stb, én szívesen bizbaszolok a cukormassza-figurkákkal is :D

Lilivel szoktatok só-liszt gyurmázni?

Kép

Kép
redwings

sziasztok!

nekünk 2hónaposan volt keresztelő, de mivel a keriék(tesómék) is itt lettek megkeresztelve, ezért nem tudom, hogy itt van-e valami elvárás a keriékkel kapcsolatban. tőlünk sem kért 1ft-ot sem, csak megjegezte, hogy gyűjt a hittanosok játszóterére, úh adtunk neki rá 3e ft-ot.
mellesleg nálunk nayon jó fej a pap. fiatal, rendes, szereti az embereket.
sőt újabban járunk templomba vasárnaponként.
nóri külön élvezi, hogy egy csomó gyerek van, egy korúak velünk, meg idősebbek is, és misén integet nekik, meg kurjantgat :)
a plébánost az sem zavarja, hogy a gyerekek rohangálnak a templomban.

nekem gyerekkoromba mennem kellett hittanra, mert anyukám kötelezett rá. akkor nagyon utáltam, mert az akkori pap negon utálatos volt. úgyhogy én voltam elsőáldozó, meg bérmálkozó is.

én is nagy torta-lázban égek. pénteken sütöm őket. az egyik gesztenyés lesz, a másik meg túrókrémes, amin a piskóta csigákban van.

csodálkoztam is, hogy Lili mehet épp 6 évesen suliba. úg tudtam, h az aug-i gyerekek csak 7 évesen mehetnek. ezért Nóri valszeg 4évig jár majd oviba.

Red, örülök, h jól vagytok!
Detty, veletek is minden rendben van?
Vendég

én gyerekként nem lettem megkeresztelve, így aztán felnőtt fejjel jártam 1 évig az esküvő előtt. egyszerre volt a keresztelőm+bérmálkozásom+elsőáldozásom:D
annál a papszinál, aki aztán összeadott minket

a csigás tortát hogyan csinálod? folpakkal kibélelsz egy tálat, és abba rakod szorosan a csigákat, majd jön a krém.... stb?
vagy máshogy? láttam már ilyet, de még nem csináltam és érdekel :oops:

Ja, és a túrókrémet is írd meg légyszi, hogyan csinálod, mert én is túrósat akarok a lánykának és öszevetném a lehetőségeket :D

na megyek, mert közben meg bundikenyeret sütök

Kép

Kép
redwings

Húúú az igen gáz lenne, ha olyan sokat kérnének, mert eddig is gond volt a pénz, most meg aztán... amúgy is milyen dolog pénzt kérni érte, mégha közvetve is..
Az rendben van, ha megemlíti, hogy erre- arra gyűjtenek és ha van módunk akkor adakozhatunk, de hogy közli, hogy mennyit kér!! Jézus nem kért semmit a folyónál... és mégcsak különbséget sem tett ha jól emlékszem még..

Engem asszem picinek megkereszteltek, megvan a gyertya meg a kis ingecske, öcsémé is, de a nagymamám nyomására, meg mert szokás volt... de a szüleim ateisták voltak, bár apám katolikus neveltetésben részesült, de utálta. Kötelező volt a pap is egy konok izé volt ott ahol laktak (még nekem is volt hozzá szerencsém).. de valahogy mégis úgy alakult, hogy amiket hallottam meg mamámmal is beszélgettünk sokat.. Na és mert persze megkaptam a kistesómat 6 évesen és ezzel bizony hitelesítette számomra a létezését Isten.. szóval én magamtól tértem meg és én magam akartam hittanra járni 10 évesen.. A konok pap után egy nagyon jó fej emberke jött, Feri bácsi és ő olyan zengzetesen és gyerekek számára érdekesen sztorizta a bibliai történeteket, hogy nagyon élveztük és teljesen bennünk maradtak. Feri bácsit is nagyon kedveltük mert bár nagyon kedves és humánus volt, de tiszteletet is kivívott és rendet is tudott tartani. Én akkor lettem 1. áldozó és utána bérmálkozó. Annyira rendes volt, mert képzeljétek, ennek alkalmából kaptam tőle egy igazi bőrkötésű újszövetséget és bele is írt emlékből, meg a többiek is aki akkor külön járta ezeket az utakat (a többi meg már túl volt rajta). Kincsként őrzöm. :) Valahogy mindig Assziszi Szent Ferenc jutott eszembe róla, mert sztem ő volt a kedvenc szentje, akkor, mikor róla mesélt még jobban ragyogott a szeme és elég jó sztorit adott elő :D
Ott most olyan pap van, aki, ha 1 éves korig nem lett megkereszteltetve a gyerek utána már nem kereszteli meg. :shock: Tavaly egyrész ezért is hiúsult meg, meg anyagilag sem tudtuk létrehozni. Nagyon kiakadtam ezen, nem tudom mit képzel!! És hogy jön ehhez.
Kíváncsi vagyok mit fog mondani ez a pap itt. Állítólag bizonyos dolgokban szigorú, de velünk korú és rugalmas is és biztos találunk megoldást.. meglátjuk. Szép lenne, ha egyszerre lehetne a lányok keresztelője itt a Dómban. Gyönyörű az az egész és én itt voltam bérmálkozó :D
Esetleg tudtok valami boltot, vagy készítőt, ahol szép, de nem túl drága keresztelő ruhákat lehet kapni.. (hopp a Novák piacon mintha lenne ilyen.. volt ott egy csaj..) de más ötletek is jól jönnek. A nagynak mindenképp megtartjuk már, és a kereszték fizetik. A kicsire meglátjuk mit mond a pap.

Ok, mindenképp megírom milyen lett a süti, még le is fotózom hadd csorogjon a nyálatok (márha sikerül :lol: )
Én imádok minden kis kézügyességi műtyűrözést.. úgyhogy élvezni fogom a kis cukorgyurmázást is, meg a nagy is.
Igeeeeeen, szoktunk sólisztgyurmázni. Már egyész kicsi kora óta.. bár most rég nem csináltuk már.. Van is valahol kép róla mikor 1,5-2 évesen beteríti liszttel a nagy munkában az egész aztalt és a fél nappalit (még a nagy szülői kertes házban). Szoktunk a kiskonyhájába mindenféle péksütit, kenyeret sütni és gyümölcsöket.. amit aztán be tud vásárolni. Csináltunk már képkeretet is, állatkákat: csiga, süni stb.. ezerfélét.. Ő is szereti az ilyen pepecselősdit.
Amúgy van két doboznyi kreatív hobbihoz való mindenféle kincsem, alapanyagom :wink: Épp lázasan gyártom az ötleteket hetek óta, hogy mit és hogyan szeretnék.. annyira üresek még a falak a gyerekszobában is..meg csúnyák a radiátorok és persze télen forró is lesz, mikor Letti már totyog.. erre nagyon aranyosat találtam ki, véd is és kreatív játék is..
Már előhalásztam a varrógépet és az anyagdarabjaimat, aztán még vadászok majd boltokban más színeket is (maradékként olcsóbban adják-szinte fillérekért és van, hogy egy kisebb függőny is kijön belőle). De szeretjük a patchwork cuccokat is, van pár takarónk is amit én varrtam már 10 éve, a kicsi imádja, színes, virágos aprómintás... csak már szakadnak, elrongyolódtak.. újakat kell majd.. de annyi anyagom nincs még. Kötni és horgolni is szeretek. Kötésben elég profiközeli vagyok (a lányoknak is kötöttem pl. édes mackókat, meg a nagynak mellényeket, kardigánokat). Meg a fonalakból is szoktunk képeket ragasztgatni..
Na jó témához érkeztünk.. le se tudtok lőni.. :lol: :lol:

Tündi: engem is érdekel az a csigás torta meg a túrókrém. Bár tudok csinálni, palacsintába, rétesbe is szoktam, de hátha valami új ötleted van.

Lehet, hogy beképzelem, de ma a kicsi kétszer is mondta, hogy "innyyi" - és egyszer elvette az üveget és ivott, a másiknál meg rámutatott mert nem érte el. Apa nem akarja elhinni. :oops:
Meg ma itt volt anyám és mikor kiment a folyosóra akkor utánamutatott és "ma" - de lehet, hogy én vagyok hülye... mostmár figyelni fogom, mert több mindent is véltem hallani.. annnyyyaaa dede.. de lehet csak képzelődöm. Na mindegy.

Tündi: Igen, a nagy év vesztes, de attól még mehet iskolába, ha érett rá. Úgy van, hogy akik máj31-ig betöltik a 6-ot, azok iskoláskorúak, de ha a szülő akarja, maradhatnak még 1 évet (ha a csoport olyan). Azok a gyerkőcök, akik jún1. - aug.31 között töltik a 6. évet azok MEHETNEK iskolába, ha a szülő kéri ÉS iskolaérettek; és szep1-dec31-ig töltik a 6. évet akkor kérvényezni kell, DE ezt általában nem engedik. Nagyon ritka. Mostanában az a trendi, hogy 7-8 évesen mennek a gyerekek iskolába, még a nem év vesztesek is..
A mi esetünk...
Na majd írom tovább, csak a kicsi felébredt fél óra alvás után és irtóra visít..
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára kchriske 2010.01.23 15:51-kor.
kchriske

sziasztok!
Red, én a reciket a hotdogon találtam.
link:
http://www.hotdog.hu/magazin/magazin.ho ... 726&page=2

a mitsussek.hu-n is sok minden van, érdemes megnézni!

igazság szerint én is most fogok ilyet először készíteni, ha nem sikerül, akkor max csinálok egy pudingos tortát. holnap fogom sütni őket, mert itthon este tartjuk a szülinapot, 15-én pedig a másik nagyiéknál.
még főznöm kell vacsit, és össze kell pakolnom a cumónkat, mert apáéknál hétvégézünk.

Puszi mindenkinek és jó 7végét!
Vendég

Visszaaludt..

Szóval először nálunk is úgy volt, hogy 4 évig jár oviba, sőt az egész csoport. Eleve így indultak, 3 évesekkel, volt aki év közben csatlakozott, mert akkor töltötte a 3-mat, vagy a szobatisztaságot. Nagyon klassz óvónénikkel kezdtünk 1 idősebb és1 fiatallal, de 1. év után az egyiket nyugdíjazták idő előtt (sokakkal egyetemben, beleértve a vezetőnőt is) és teljes váltás volt (mi inkább hatalom átvételnek éreztük). Az új óvónő nemigen volt szimpi már elsőre, közben meg a régi fiatal terhes lett év elején és ők nem dolgozhatnak a 12. héttől, így aztán elment még tanév elején. Sokáig voltak ideig óráig helyettesek és a megmaradt óvónő aki új volt, sokat hiányzott, meg amúgy is alkalmatlan! szóval csak hánykolódtak szegénykék. :cry: Aztán átjött egy nőci az egyik csoportból és így lett két rossz óvó nénink. Annyira, hogy ha mindazt elmesélném miket tettek és mondtak.. mit romboltak.. egy egész nap se lenne elég.
Már a múlt év végén fel volt a szülők 80%-a háborodva (akik törődtek is a gyerekkel), hogy nemhogy nem fejlődtek a kicsik, hanem inkább visszafejlődtek. Egyáltalán nem tudtak rendet tartani, nem tanultak új verseket, dalokat semmit. A lányom imád közösségben lenni, imádott oviba járni, és elkezdett nyekeregni, hogy nem akar menniii, maradjak otthon vele... stb..
Hozzájött, hogy direkt nem vegyes csoportba írattuk a gyerekeinket, erre betettek egy csomó kicsit közéjük, olyat is aki még jóformán beszélni sem igen tud meg alig szobatiszta :shock: és ráadásul még neveletlenek is voltak + az eredeti csoport "rossz gyerkőcei". Annyira elment rájuk minden figyelem, hogy a nagyokra semmi nem maradt, ráadásul átvették a normálisak a kicsik babás szokásait, persze a rosszakat, az óvónők meg fegyelmezni egyáltalán nem tudtak. De ha végre rá is szánták magukat, azt nem megfelelően tették. Következés képpen, már komolyan féltettem a gyerekem testi épségét, mert egyre sűrűbben és egyre súlyosabb sérülésekkel tért haza.. végül az ügyeletes verekedőt mi intéztük el apával, mert már tarthatatlan volt helyzet. Közben az óvónők is a viselkedésükkel meg amiket és ahogyan mondtak egyre inkább kinyitogatták a bicskát a zsebünkben, szóval időnként megjelentem (mert amíg dolgoztam apa hozta-vitte) és beolvastam kultúráltan, hogy álltsák le magukat és neveljenek már végre.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára kchriske 2010.01.23 15:55-kor.
kchriske

Jaj Tündi: most esett le, hát Nórinak lesz az 1. szülinapja!!!

NAGYON BOLDOG SZÜLINAPOT KÍVÁNUNK NÓRIKÁNAK!! :D :D

[b]

Puszild meg helyettünk is! :D

Jó hétvégét és jó bulizást mindenhol! Majd mindenképp írd le mi volt és hogy élte meg az első nagy napot.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára kchriske 2010.01.23 15:55-kor.
kchriske

caaajj csak nem akar az a szívecske sikerülni, de az a figura egy nagy szívecske akar lenni Nórinak!! :D
kchriske

Kchriske, nem semmi, amiket írtál! Felháborító!
Anyukám sok-sok év óvónői munka után lett nyugdíjas, a férjem tanít, anyósom+apósom is, én magam is dolgoztam iskolában... tehát asszem elmondhatom, hogy az átlagnál több pedagógust ismerek, és hogy beleláthattam sok mindenbe, ami a különböző szintű oktatási intézményekben folyik. De ennyire pályaalkalmatlan kreténnel még nem hozott össze a sors!
Szerintem is nagyon jól tetted, hogy kivetted abból as közegből. És igaza van a tanítóknak, ha esetleg soknak tűnik majd Lilinek a suli, akkor még 1x járja. Nincs abban semmi "rossz"! Rengeteg önbizalmat nyer majd vele, mert egy csomó mindent már tudni fog, a nyögvenyelős dolgok meg a helyükre kerülnek. És semmi sem lehet fontosabb, mint hogy az alap számolási- írás- és olvasási- készségek biztosan megalapozódjanak a kis buksijában. Remélem a tanító nénik sem azt tekintik célnak, hogy első év decemberre olvassanak a gyerekek, hanem hogy harmadik-negyedikben 100%-ra biztos szövegértésük legyen...

Misiék is javasolták az osztályból 2 gyereknek is az évismétlést, de egyikük szülője sem egyezett bele. Így szegény kölkök küszködhetnek tovább a számukra megoldhatatlan feladatokkal, ami talán mondani sem kell, mennyire frusztráló hatású lesz nekik...
Dehát kedves anyukának/apukának túl "megalázó lenne" :?

Én amúgy éppencsak "befértem" anno az iskolapadba, mindenki más már 7 éves volt az osztályban. Szerencsére nagyon jól vettem az akadályokat, anyám is sokat foglalkozott velem, és hát meg is akartam felelni nagyon. Egyedül a matekkal bénáztam (meg később fizikával/kémiával voltak gondok ha számolni kellett), aztán felnőtt fejjel derült ki, hogy diszkalkuliás vagyok. A kerek alakú számjegyeket gyakran összekeverem.
Hogy én mennyit szenvedtem emiatt, hogy hiába magolok, meg gyakorolok, meg hajtom magamat, a dogák rendre szarul sikerülnek (általában vmi nüansznyi dolgot elírtam a végén) :evil:
Még jó, hogy a humán tárgyak nagyon feküdtek, különben semmi sem ment meg attól, hogy lustának/gyenge képességűnek bélyegezzenek a felületesebb tanárok...

Kép

Kép
redwings

próbálok vissza olvasni,mert elvagyok mostanában úszva,ezért alig van időm.a keresztelés nálunk a 6 gyereknél össz.kétszer volt,az egyik 2002-ben akkor még 5 gyerekünk volt őket egyszerre keresztelték meg,és úgy adtunk a papnak 50000ft-ot,mi 25000et,és a keresztszülők is 25000-et.a kicsi fiamat meg 2006ban 3 hónaposan kereszteltettük,akkor 10000-et adtunk.nem mondták,hogy ennyit kell,de elvárják,ugyanúgy mint az orvosok is.ez van.na most mennem kell ,majd jövök.

mó73

Ja, kchriske, a keresztelő-ruháról meg:
Mi nem ragaszkodtunk a fehérhez, és papnak is annyi volt a kérése, hogy legyen egy kis fehér ing, amit odatartunk a mellkasa elé a szentség átadáskor.
Egyrészt ugye mi nem vagyunk vallásosak és a keresztelésnek tulképp 2 célja volt: hogy ne felnőttként kelljen bohóckodnia mint pl nekem, és hogy apósom lelke megnyugodjon, mert ő viszont mélyen vallásos, böjtöt is tart péntekenként stb.

Meg hát borzasztóan sápasztja Pannát a fehér :D

Szóval turkáltam neki egy halványrózsaszín, gyönyörű, édes kis kordruhácskát, aminek az alsószoknyája fehér alapon rózsaszín pöttyös, és még kis hímzés is van az alján. Eegy hozzáillő áttört horgolt kis kardigán volt még rajta, meg ekrü színű harisnya és szintén ilyen kord anyagú kis cipellőcske, amire rózsaszín+lila gyöngyöket varrtam hogy jobban passzoljon.
Ja, és a kordruha+kardigán együtt volt 2000 ft, pedig szinte vadiúj mind2.

ja, nemtom, ezeket ismered-e:

Főzött gyurma 1. (én az oviban/isiben ezt a fajtát használtam a kölkökkel. Kellemes tapintású, olyan, mint az igazi gyurma. )
Hozzávalók: 0,5 kg liszt, 6 dl víz, 4 evőkanál só, 3 evőkanál olaj
Ezeket a hozzávalókat érdemes eleve abban a lábosban összekeverni, amelyben majd főzni is tudjuk. Közepes lángon, állandó keverés mellett kb. 15-20 percig hevítsük, amíg össze nem áll. A tűzről levéve hűtsük langyosra, szedjük adagokra és színezzük ezeket kedvünk szerint.

Főzött gyurma 2.
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg só, 3 kávéskanál étolaj, 3 dl víz, 2 kávéskanál citromsav
Ugyanúgy készítjük, mint az előző változatot: fazékban alaposan összekeverve tűre tesszük. Ezt azonban már takarék lángon kell folyamatosan kevergetni, mert az előzőnél "váratlanabbul" sűrűsödik. Sima felületre kaparva rugalmasra gyúrjuk a tésztát (vigyázzunk, a belsejével se égessük meg a kezünket). Ha műanyag zacskóban tároljuk, nagyon sokáig használható marad, csak a lábost lesz kicsit nehéz kimosni (áztassuk be mielőbb).

Égethető gyurma
Hozzávalók: 20 dkg finomliszt, 20 dkg só, 1 evőkanál glicerin, 1 dl hideg víz
A lisztet és a sót elkeverjük a glicerinnel, majd hozzádogozzuk a vizet. Óvatosan adagoljuk, mert ha túl nedves, ez is ragadós, vagyis használhatatlan lesz. Amikor már szilárd, formázható tésztát kapunk, lisztes gyúródeszkán elkészíthetjük a formákat (fél centinél vékonyabbra ne nyújtsuk a tésztát, mert elég). Ezeket aztán tegyük egy tepsire, amíg nem sütjük, takarjuk le egy papírral. Előmelegített sütőben, lisztezett sütőlapon sütjük (100 °C-on kb. fél órát), majd 150 °C-on még két órát szárítjuk. A kész tárgyakat érdemes két rétegben lakkozni.
Természetesen ezt a fajtát is színezhetjük, ahogy szeretnénk (de kifesthetjük sütés után is), ha pedig több darabból álló remeket szeretnénk készíteni, a tésztát kicsit megnedvesítve összeragaszthatjuk a darabokat.

Kép

Kép
redwings

Sziasztok!

Húúúhhh, ennyire drága egy keresztelő??? Na de milyen alapon várják el a papok a pézt, főleg ennyit!!?? Na többé kevésbé ezért sem jött össze eddig a keresztelő, mert tudtam, hogy kell valamennyit fizetni + ruha (pár éve még nem volt ennyire divat a turi és alig volt bolt) + cipő + vendégsereg..
Én nagyon szívesen adok a perselybe, amennyiben tényleg jó célra megy és nem a zsebébe, de hadd én döntsem már el mennyit TUDOK ADAKOZNI. Most IS sok volt a plusz kiadás.. :cry:
Szeptemberben meg az őszi ruházat. Még ha turiból is szedem össze szokás szerint akkor is tetemes összeg, hiszen 2 nadrág 2 pulcsi nem elég egy eleven 6 évesnek.... sőt, már az alsóit is meg mindenét kinőtte.
Na bumm. Sebaj, összehozzuk valahogy. Sztem a kicsi keresztelője nemigen lesz meg idén, hiszen biztos, hogy nem engedi a pap, már nincs egy hónap szept. 1 szombatjáig (akkor van keresztelés).
Neki amúgy szinte minden szín jól áll. A fehérben is aranyos volt.. de neki nem is igen kell ruhát vennem, mert van olyan aranyos komplett a nagy után, NECC HARISNYÁVAL!! :wink: ami most jó rá. (Esküvőn volt rajta, meg nagyon készültünk keresztelni, de nem jött össze).
A nagynak meg van egy szép kis rózsaszín ruhaegyüttese, ami talán még jó rá.. tényleg tök csajszis és elegáns (esküvőre), valahol kép is van.. de ha nem is jó, asszem az nem volt drága. Fehérben is létezik. Csak a fehér lakkcipőt nőttük ki. Szóval most klafollna az egész.
No majd meglátjuk mi lesz. Talán jól jönnek össze a dolgok.

Red: De klassz recepteket írtááááál! Nem ismertem ezeket, tök tuti. Köszi szépen. Ki is próbáljuk majd amint lehet. Meséltem, hogy én csak képesítés nélküli óvónőként dolgoztam kb 8 hónapot, ezért ilyeneket nem is ismertem, mivel én mindig du-os voltam és a foglalkozásokat a társam tartotta. A sóliszt gyurmát is a bébiszitter tanfolyamon tanultam, a kreatív könyvecskék később jöttek.

Viszont én sajnos találkoztam már kretén tanárral, sőt bántalmazott is. Elsőben kitűnő tanuló voltam félévben. Első padban ültem. Végig figyeltem, de félreértettem valamit és véletlenül fordítva jelöltem be a dolgokat. Amit kékkel kellett volna az pirossal és fordítva. A nőnek elborult az agya és üvöltözött velem, hogy nem figyelek és akkora kokit adott a fejemre, hogy ketté tört a csattom a fejemen. Képzelhetitek azt a fájdalmat, mikor levegőt sem kapsz a fájdalomtól és sírástól.. aztán meg azért üvöltött, hogy ne sírjak, hogy merészelek bömbölni... Azóta is nagyon érzékeny az a terület és ha csak kicsit is jobban hozzáérnek fáj.
Pont akkor történt ez, amikoris tök egyedül voltam, mert a szüleim feljöttek Pestre Tesómat szülni. Engem az egyik barátnőmékre bíztak, jóban volt a két család. Na ez után a dolog után mikor Ibikével hazamentünk anyukája berontott a suliba és meg akarta ruházni a tanárnőt. Ott kergette az iskolapadok között :lol: :lol:
Azt nem tudom, lekevert-e végül neki.. már nem emlékszem mit mesélt, mert nekünk nem mondta el, csak a férjének és ezt is hallgatóztuk.

Gimiben is volt egy tanár, idősebb férfi, csak óraadó angol tancsi, akinek eljárt a keze, mert a fiúk nem figyeltek és szemtelenül röhögcséltek, de nem volt indokolt a pofon, ami akkora erejűre sikerült, hogy eleredt a srác orrából a vér. Az ő kezére is került és képzeljétek lenyalta (idegen ember vérét!) BRRRR.

De szerencsére annál több jó tanárral volt dolgom, tényleg úgy anyáskodtak felettünk, mint egy jóságos kotlós tyúkanyó és nagyon sokat jelentettek nekünk. Sokat tettek értünk. Bár mind ilyen lenne. Csak ilyen tanárokat kívánok a gyerekeimnek. Főleg osztályfőnöknek.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára kchriske 2010.01.23 16:00-kor.
kchriske

Jaj, Red: ez a diszkalkulia.. na ezt még nem hallottam, de már annyi ilyen disz..... akármi van, én már követni sem tudom.
Azt viszont tudom, még grafológián is tanultuk, hogy az óvódások rajzaiból már lehet arra következtetni, hogy diszlexiás, vagy diszgráfiás e a gyerek.. az egyik intő jel pl. ha a háztetőt nem tudja illeszkedve rárajzolni a házra, hanem eltolódik vagy a kémény a tetőn.. ...
kchriske

Kchriske,végülis a papok ebből élnek. :)

mó73

Remélem mindenkinek jól telik a hétvége!

Tündi, majd írd meg, hogyan sikerült a szülinapozás!

Kisbogarka: Végül vettetek triciklit?

Kchriske:
Mázli valamilyen szinten, hogy Lili ruháit Letti tudja hordani.
Nálunk ha tényleg fiú lesz, egy csomó ruha csak itthonra lesz jó, mert azért utcára nem fogom pasztellrózsaszínben vinni a kiskrapeket :D
Meg hát Panna szeptemberi, ő meg februári lesz, és persze tudom, h sok függ a gyerkőc alkatától, de ahogy Murphy-t ismerjük, pont nem lesznek rá jók a meglévő uniszex darabok... de majd meglátjuk. Én is jobbára turizom a ruhákat, vagy Tesco-ból van új, ha épp akciós.
Kölcsönbe is kapunk a két unokabátyó után, de azoknak a 80-90%-a annyira elhasznált, hogy a legtöbbet már itthonra sem adom rá, mert félek, hogy az első mosásnál atomjaira hullana. Bénán mos a sógornőm, vagy olyan vegyszereket használ, nemtom, de egyszerűen elfoszlik a ruhák anyaga.
Szal marad a turi.
Idén télre kell majd egy télikabát a csajszinak, de még nem nagyon láttam turiban, pedig elkezdték feltölteni őket az őszi/téli holmikkal. Remélem találok, mert újonnan nem szeretnék sokezer ft-ot rászánni.
Nem akarok sírni, de nem tom, mi lesz a fűtésszezonban a csekkekkel :(

Nem csoda, hogy az őszi/téli bevásárlástól tartasz, horror összeg lehet, na meg a sulikezdés is...
:shock:
Nekünk most kijött egy 17 ezres melegvíz/fűtésszámlánk, csak nem tom mire fel, mikor 1 köbméter melegvizet használtunk el, az alapdíj 6000 ft, elmaradásunk nincs, tehát szerintük 10 ezerért fűtöttünk így a nyár közepén :evil:
Most mehetek be reklamálni, ez minimum egy félnapos móka...

Lavórtaxi:
Kép

Póréhagyma desszert:
Kép

A kincs:
Kép

Kép

Kép
redwings

Sziasztok!

Mó: kapnak rendes fizetést, ingyen laknak, azon kívül a kat. papok csak Istent szolgálják, nincs család: asszony gyerekek... na ne már!!! Felháborító!
Más vallásnál miért van ez ingyen?? Mégis megél a pap vígan méghozzá asszonnyal gyerekekkel (Csak ott nem szeretném őket kereszteltetni ha nem muszáj)

Red: valamennyit tényleg tud hordani, és úgy látom szerencsénk lesz anorák ügyben is, mert bár ott a szezonális különbség (a nagy aug., a kicsi nov.) a kicsi nagyjából méretileg behozza azt az eltérést. De többnyire az jellemző, hogy 1-2-szer rá tudom adni és már ki is nőtte, míg a nagy jó sokáig hordta. Ami igazán szerencsés, hogy Anyámnak rengeteg olyan barátja van a gyülekezetükben, akiknek kis gyerekeik vannak és ők küldenek nekünk csomó, csomó ruhát. A pap is küldött egy hatalmas zsáknyit és ráadásul olyan szépek és aranyosak és jól ki tudjuk pont használni őket. :wink: Nagyon örülök neki, mert alig tudnék mit ráadni. Most a turizás sem megy annyira, csak ha nagyon szükséges.
Viszont épp azt néztem, hogy van jópár olyan rucink, ami unisexes sőt egy másik ruhával párosítva kifejezetten fiús.. meg is döbbentem, mert Lilin ez valahogy nem tűnt fel. Rájöttem, mivel egy látomás miatt azt hittem fiú lesz a 2. így úgy igyekeztem vásároni, hogy olyan is legyen ami fiúcskára is jó :lol: :lol: Az emberi hülyeség. :lol: De a kimenős ruhák azok nagyon csajosak.

Most is kaptunk Anyám egyik barátnőjétől (ott 1 fiú két lány van)egy szatyor ruhát, abban vannak kimondottan fiús darabok méghozzá remek állapotban (Prince Oliver márkák). Szívesen továbbadom majd. Kis pókemberes babaszandi is van :wink:
Sőt, van ruha ami ránézésre, ránk nem is jó már, azt azonnal oda tudom adni. Szólok ha összekapartam egy olyan mennyiséget amiért érdemes eljönni, ha elfogadod.
Az is lehet, hogy télikabát ügyben segíteni tudok, vagy valamiféle anorák. Volt amit a naggyal úgy kaptunk, hogy már nem volt jó. Így aztán vettem is. Én többnyire anorákot igyekeztem ráadni hadd hemperegjen.
Vagy még ha gondolod ötlet: ilyesmit többnyire a kínai boltban vásároltam, mert kantáros anorák gatyával a dereka is védve volt a nagynak és mozogni is tudott benne, külön is tudtuk hordani mikor már melegebb volt. Én mindig nagyobbat vettem, hogy még ne nézzen ki hülyén, de az ujjakat nadrágszárakat visszahajtva, jó és még következő évben is tudtuk hordani. :wink: Nem minden kínaiban vannak jók, de ha jártok arra akkor az itteni kínai ruhaboltban klassz kis melegítőket, gatyákat és ilyen kabát, anorákféléket lehet kapni nagyon jó áron. Én mindig ott vettem, ha új kellett (vagy ha épp akció volt mikor Auschanban jártunk akkor ott. Szezon végén 100- 300-500 Ft-okért nagyon klassz rucikat adtak el, volt, hogy 5000 Ft-ból következő nyárra bevásároltam, pólókat, csajos gatyókat tunikákat.., kisszoknyát.. mindent)
A dunakeszii kínai áruház (hatalmas) is nagyon klassz. Ruhában ki kell fogni, nem mind olcsó, de lehet szemezgetni és szép, divatos és jó kis pamutok.
Ott leginkább cipőcskéket lehet nagyon jókat kapni. Tavaly előtt pl. a nagynak kívül-belül bőr magasabb szárú (tartja a bokáját) őszi cipőt vettem 3000 -ért és még utána tavasszal is jó volt. Aztán meg nagyon helyes kis félnyitott félcipőt vettem, azt most mér esős időben fel tudja venni. Szintén kívül belül bőr és jól néz ki. Évek óta ott vesszük a cipőket, csak most már ebben a méretben (már túl nagy) nincsenek olyan jók. De piciknek iszonyúan klassz cipők, szandik vannak klassz áron. Ja meg mindenféle ünneplő cipő, fehér fekete lakk szandik.

ÓÓ a hőtávról már ne is beszéljünk..

mennem kell..
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára kchriske 2010.01.23 16:04-kor.
kchriske

Itt vagyok megint..

Red: azt akartam még írni, hogy itt a vásárban is egyre több turi jellegű árus van, és a picinek pl. nyár elején (a nagy ruhái még nagyok voltak) 300 Ft-ért vettem használt, de szinte vadi új rucikákat.. Sztem érdemes elnézni, és fiú ruhákat is lehet így, ma is volt vásár és pl. rendes árus is akciózott (szezon vége) 500 Ft/db szinte csak fiúruhák. Volt aki meg az 1-2 megmaradt darabokat halomba rakta és 200-500 Ft-t kiárulta. Annyi, hogy kicsi gyerekkel vagy nagyon korán 7-8 körül érdemes jönni még tömeg előtt, vagy 11-12 felé, de akkor már kevés cucc van.

Jajj nagyon édesek a képek :D
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára kchriske 2010.01.23 16:05-kor.
kchriske

Kchriske:
nagyon aranyos vagy!
most rohanok éppen, de majd írok priviben holnap (ha lesz netünk, mert ma többször kimaradt a szolgáltatás... :? )

Kép

Kép
redwings

Sziasztok!

Ok, Red. :)

Lehet, hogy amit most leírok, leültök.. én is nagyon meglepődtem és emiatt még el is felejtettem megkérdezni néhány dolgot.

De. elmentünk ügyeket intézni, elsőként a védőnőnél kezdtünk a szokásos havi mérések.. és mivel a nagy betöltötte a 6-ot, neki elvégezte a státusz(?) vizsgálatot. Mindegy, őt is leméregette. Néztem nagyot, hogy a kicsi még csak 7,77 kg (azt hittem már 8-nál járunk legalább, mert majd megszakadok alatta és egyre pocakosabb :lol: ). Kivételesen nem volt megszeppenve, úgy magyarázott a nőcinek, hogy még! :D

Onnan egy számunkra még ismeretlen úton mentünk tovább. A piacra akartunk kilyukadni, de az az utca a dómhoz vezetett és a Plébánosi Hivatalhoz. Megkérdeztem a lányom, hogy előbb a pap bácsihoz menjünk vagy a piacra. Merthogy fél 12 volt, a piac délben zár, de a pap meg talán elmegy ebédelni. Ragaszkodott a paphoz. Nem találtam a csöngőjét, hát a hivatalban érdeklődtem és szerencsénkre pont ott volt ő is.

Olyan komoly képett vágott, hogy megszólalni alig mertem. A barátnőmet nem kereszteli meg, mert nem ért egyet az indíttatással. Mondván, ne azért keresztelkedjen meg valaki, hogy egy feladatot elláson. Viszont lehet keresztelési tanu, és azt mondta attól még a gyerek hívhatja keresztanyunak, csak a jegyzőkönyvben nem keresztszülőként, hanem tanuként lesz bejegyezve.
Mikor érdeklődtem, hogy van-e tarifa, vagy egyházi adót kell-e fizetni vagy ilyesmi. (a leendő keresztszülők mondták hogy nekik ez be kellett legyen fizetve: éves szinten 5000 Ft, de mást nem kértek- vidéken)
Azt mondta az atya, hogy az egyházi adót aki akarja rendezheti, de ettől nem teheti függővé a keresztelést. (az a pénz végülis az épületek karbantartására szolgál). Tarifa pedig nincs!!
Finoman megkérdeztem, hogy akkor mi a szokás, perselybe ki mennyit gondol??..
Nincs kialakult szokás. (és ezzel le is zárta a témát) :shock: :shock:
Lettire nincs ruhagondom, Lilire kicsi a rózsaszín szépség, de megoldjuk, amúgy is a kereszték akarják fizetni.
Szóval szeptember 5-ödikén meglesz a nagy nap mindkét leányzónak! :D :D

Nem mondta viszont, hogy előtte lesz-e valami beszélgetés, hogy mi is az a keresztség stb... (mert a hölgy korábban említett ilyet, meg ti is). Én meg el is felejtettem megkérdezni lányos zavaromban.
Viszont mélységesen tisztelem azért, hogy nem kér pénzt a keresztelésért, és még arra sem célozgatott, hogy a perselybe elfogad amennyit gondolunk vagy ilyesmi, pedig pedzegettem a témát többször. Nem azért, mert gondjaink vannak, szánok rá valamennyit, de őszintén tisztelem azért, hogy hivatásból csinálja nem pedig pénzért!! Ez elvi kérdés, és bár nem vagyok nagy templom járó, szívesen meghallgatom egyszer-egyszer a miséjét.
Amúgy aranyos volt, nem egy mosolygós fazon, és látszik nincs nagy gyakorlata, de azért próbált kedveskedni a gyerekekkel :)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára kchriske 2010.01.23 16:07-kor.
kchriske

kchriske,hát végülis igazad van,ezzel én se értek egyet ,hogy nem lehet a római kat.papoknak feleségük,de hát sajnos a legtöbbje b... is.undorító.meg hát a másik a vagyon,az ne szálljon ki azért is.na mindegy.a görög katólikusnál ott jobb,mert nősülhet a pap,de amúgy ott is ugyanúgy illik fizetni.nekem van egy két jó ismerősöm akinek görög katólikus a férje,azt szeretem náluk,hogy mindegyiknek rengeteg gyereke van. :) na megyek,mert tűznöm kell vásárolni. :roll:

mó73

Mó: lehet, hogy félreérthetően írtam. Az nem izgat, hogy van-e feleségük, gyerekük.. Maga választotta. Van olyan férfi aki nem pap, de mégis remeteéletet él.. nem ezzel nem értek egyet. Ki mit választ. Ez mindenkinek a magánügye.
Hanem azért írtam, hogy nincs családjuk, hogy senkit nem kell eltartaniuk, sőt egzisztenciális problémájuk sincs akkor miért is harácsolnak???? Minek neki pénz azért amit egyébként ingyen illene megtennie. Amúgy ezt hogyan is tudják összeegyeztetni a hivatásukkal?
Én erre gondoltam. De mindegy is, mert ezek szerint nálunk a pap tényleg pap, és a hivatásának él, nem a harácsolásnak.

Letti úgy visít, hogy szétrepednek a falak, úgyhogy megyek..

Red, majd írok privit
kchriske

kchriske,igazad van.de ebbe én se nagyon megyek bele,az én véleményem,hogy a vallás csak üzlet! minden pap milliomos,meg az az újabb kitalált vallás az a "gyülis"az is szörnyű ,hogy az a sándor a legjobb audival jár röhög azon a sok bírkán aki neki adja a keresete 10%-át.én a szegényeknek úgy segítek,hogy saját magam adom oda,amit adok ,nem " máson " keresztül.

mó73

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?