Kinga!
Már lehet, hogy csak hazajövetel után olvasod, de mégis, jó pihenést kívánunk. Fogadd meg Brigi tanácsát és ne gondolkozz. Van, hogy az jön be leginkább
Zsoltiék? Igen tudom, hogy 5 gyerekük van. Sokat szenvedtek a babákért. Innen Miskolcról mentek Sz.re. Amúgy földim. Sógoromnak osztálytársa/barátja volt. Később üzleti kapcsolatban is álltak. A huga meg apának volt az oszitársa. Ő is bankos itt Miskolcon. Az anyukájával pedig együtt dolgoztam amíg el nem mentem gyed-re. Utána Ő nyugdíjba ment.
Susy!
Szlovák tészta:
Tészta:
25 dkg cukor
4 db tojássárgája
4 db tojásfehérjéből vert hab
jó sok(Én úgy szeretem ha tele van) durvára vágott dió
2 evőkanál kakaópor
7 evőkanál víz
20 dkg liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
Krém:
4,5 dl tej
3 púpozott evőkanál liszt
1 db tojás
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja és fele leve
2 csomag vaníliás cukor
A tésztát összekeverjük és megsütjük.
Tejet a liszttel és a tojással összekeverjük, sűrűre főzzük.
Ha kihült, belekeverjük a vajjal kikevert porcukrot és a tésztára kenjük.
Tetejére puha csokimáz.
----------------------------------------------------------
Részeges Jeromos:
42 dkg vaj
30 dkg porcukor
1 cs vaniliáscukor
8 tojás
4 ek kakaó
sütőpor
32 dkg dió
7 dkg liszt
lekvár
2 dl rum
10 dkg csokoládé
Tészta
15 dkg vajat habosra keversz 15 dkg porcukorral, majd 4 tojás sárgájával, hozzáadsz 1 ek kakaót, 1 cs sütőport, 7 dkg lisztet, 12 dkg apróravágott diót, legvégül pedig óvatosan 4 tojásfehérje kemény habját.
A sorrend nagyon fontos! Egy közepes méretű tepsibe öntöd a masszát. Megsütöd, kiborítod, és ha kihült, megkened a lekvárral.
Összekeversz 20 dkg őrölt diót, 2 dl rumot, 3 ek porcukrot és 1 cs vaniliáscukrot. A masszát óvatosan a lekvárra kened.
Gőz fölött krémmé főzöl 4 tojást, 10 dkg porcukrot 3 ek kakóval. Ha kihült, hozzákeversz 20 dkg vajat. Ezt a krémet kend az előző masszára!
Végül 10 dkg csokoládét 7 dkg vajjal megolvasztasz, és a mázzal az egész süteményt bevonod.
---------------------------------------------
3 bit szelet
6db tojás
20dkg cukor
15dkg darált dió
2dkg zsemlemorzsa
3dkg liszt
1kávéskanál sütőpor
2csomag vaniliás pudingpor
8dl tej
25dkg margarin
25dkg porcukor
1csomag vaniliás cukor
5dkg kakaópor
1csomag háztartási keksz
tészta:
6tojás fehérjét 20dkg cukorral kemény habbá verjük,majd hozzáadunk 15dkg darált diót,2dkg zsemlemorzsát,3dkg lisztet,és 1 kk sütőport. Nagy tepsiben kisütni.
krém:6tojás sárgáját,2cs.vaniliás pudingport 8dl tejjel sűrűre főzni.
25dkg margarint,25dkg porcukorral kikeverni,majd a kihűlt pudinggal keverni.
A krémet elfelezni,az egyik felébe 1cs. vaniliás cukrot tenni,a másik felébe 5dkg kakaóport.
összeállítás:
tészta,barna krém,vaniliás tejben megforgatott keksz, sárga krém,tetejére reszelt csoki.
---------------------------------------------------------------------
Diós kocka
tésztához :
45 dkg liszt, 30 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 1 mokkáskanálnyi sütőpor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 db tojássárgája, reszelt citromhéj
A tészta hozzávalóiból linzertésztát gyúrunk.
krémhez : 35 dkg dió, 10 dkg kristálycukor, 15 dkg margarin, 10 dkg porcukor, reszelt citromhéj, 1 cs. vaníliás cukor, 1 mokkáskanálnyi fahéj, 2.5 dl forró víz, rum vagy rumaroma
Baracklekvár
48 db fél diószem a díszítéshez
Elkészítés : A linzertésztát elfelezzük és 2db egyforma kb. 27 * 36 cm-es lappá nyújtjuk. 180 fokon kb. 10 perc alatt egy kis szín eléréséig sütjük. Sülés után a széleit vágjuk egyenesre úgy, hogy a két lap egyforma méretű legyen. Az egyik lapot forrón vágjuk fel 48 négyzetre.
Azért kell még forrón felszelni, mert úgy nem törik, nem reped, nem szakad, hanem könnyen és szépen szeletelhető.
A diót összekeverjük a kristálycukorral, a reszelt citromhéjjal, a vaníliás cukorral. Majd felöntjük a kb. 2 – 2.5 dl forró vízzel. Hagyjuk kihűlni.
A margarint a porcukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt diótölteléket és simára keverjük. Kevés rumot vagy rumaromát tehetünk bele.
Az egészben hagyott tészta lapot lekenjük vékonyan lekvárral, erre egyenletesen felkenjük a diókrémet, a 48 négyzetet ráhelyezzük a krémre. Minden egyes kocka tetejének közepére nyomjunk egy csepp lekvárt és „ragasszunk” rá egy fél diószemet.
Az elkészült sütit tegyük 1- 2 órára a hűtőbe, majd forró vizes késsel szeleteljük. Porcukorral tálaljuk.