Noémi!
Az a ciki, hogy eddig tuti nem lehetett szülés előtt elintézni. Csak úgy, ahogy írtam, hogy előbb anyakönyvezték, és utána kérvényezni kellett. Ráadásul minden gyereknél külön. Ez még külön érdekes, mert találtam egy olyan törvényszöveget még kb. 1 éve, hogy a gyerekeket nem lehet különböző vezetéknévre anyakönyveztetni, ha azonosak a szüleik. Akkor már csak azt nem értem, hogyha a nagyobbal már engedélyezték, akkor a többivel minek kell az egészet külön eljátszani. Persze, pénz.
De pont most január 1-ével változott, ha jól tudom, még örültünk is, hogy talán nem kell eljátszani az egész hercehurcát.
Ha viszont így van, akkor szerintem nem kell előre rendezni, hanem csak a szülés után. Utánajárok mindenképpen, mert minket is érint.
Na, sikerült beszélnem a népességnyilvántartó hivatalból egy hölggyel, aki azt mondta, hogy sajnos továbbra is a fent leírt procedúra megy, és persze csak szülés után lehet
. Csak akkor nem, ha 1. nyiltakoztatok házasságkötéskor 2. valamelyikőtök a kettős vezetéknevet viseli. Ezt még most is lehetne rendezni, de nálunk a férjem nem akarja felvenni a kettős vezetéknevet (én sem), csak a gyerekeinknek szeretnénk így. Azt elfelejtettem megkérdezni, hogy vajon nyiltakozhatnánk-e utólag így, ha már házasságkötéskor nem tettük?
De te is utána tudsz kérdezni, ezt a telefonszámot hívtam (hátha nálad másképp van, mert én teljesen felvettem a férjem nevét, -né nélkül és a saját vezetéknevemet is elhagyva):
Népességnyilvántartó Budapest
Budapest IX. kerület 1094 Balázs Béla utca 35 (1) 456-6500
Nem jártam szüléselőkészítőre, mert az tőlünk messze volt,de a helyi védőnő csinált ilyet, arra igen. Még Beninél. Nátánnál meg már sehova. Jó lenne néhány alkalmat megnézni, mert állítólag nagyon jók, csak nem tudom, el fogok-e tudni menni.
Beszti