Szia Vivien!
A sok sírás oka lehet az is, hogy a babád pocija fáj. És a cici azért kell neki, mert attól megnyugszik. De mivel rászopizik még, még jobban fáj a hasa, és így tovább.... Szerintem próbálj meg valami ésszerü rendszert beállítani az etetésben. Abból, amit írtál az éjszakai etetésekröl, nekem úgy tünik, hogy nagyjából három óránként éhes. NE FIGYELD AZ ÓRÁT, ez csak viszonyítási alap lehet.
Én sokszor azt csináltam, hogy ha sírt és sejtettem, hogy éhes nem lehet nagyon, akkor megnéztem, hogy nem fázik-e vagy nincs-e melege (a testét, törzsét nézd, ne a kezét, lábát, ez utóbbiak még ugyanis a viszonylag gyenge vérkeringés miatt könnyen lehülnek), aztán, hogy nincs-e pisi, kaki, megnyomogattam a pociját, ha puffadt volt, tudtam, hogy ott a baj. Ha nem, akkor lehet, hogy csak egy kis babusgatásra vágyik, vagy fáradt, de nem tud elaludni vagy esetleg unatkozik. Végsö esetben megkínáltam cicivel...
A hasfájással a következöket tudod csinálni: Egy kis torna (térdeket fel a törzshöz, lábkörzéssel le, össze, és megint fel, mint a mellúszás lábtempójánál), masszírozás (finom, de kicsit erös körkörös mozdulatokkal elöbb kis körökben végig a hasán, aztán nagy, lassúbb mozdulatok az egész pocakon, néha kicsit keményebben megnyomkodva, hogy a belét is megmasszírozd), séta vele vállra vetve, pocak a kulcscsontomon. Mindeközben beszélj hozzá, vagy dúdolj, vagy hallgassatok zenét. Ha hallgattál már a terhesség alatt is, azok ilyenkor nagyon-nagyon beválnak!!! Nem utolsósorban, nálunk bevált a Gripe Water is, amit már egy hónapos kortól adhatsz evés elött egy kávéskanállal. Jó kis pukikat szedd ki a gyerekböl.
Amit magaddal csinálhatsz: igyál ánizsos vagy édesköményes teát (mindkettö általában jó hatással van mind a tejtermelésre, és a tejbe kerülve a baba pocijára is), figyeld, hogy nem-e valamilyen étel fogyasztása után válik síróssá a babád, ha igen, akkor azt iktasdd ki egy idöre az étrendedböl. Ja, és még valami... A pocakfájások nagy részéért a laktóz nevü szénhidrát felelös, ami a tej alkotórésze. Ezt még a babák bele az elején nem tudja teljes mértékben lebontani, így a bél alsó traktusában marad és erjedni kezd, aminek következtében gázok termelödnek, és feszítik a baba hasát. Az elsö tejnek különösen magas a laktoztartalma. Ha a baba eddig két mellböl szopizott egy szopizás alkalmával, kezd el egy mellböl szoptatni, hogy több zsíros hátsótejet egyen, ne csak a két ciciböl könnyebben kiszivható elsötej kerüljön a gyomrába. (Bár a tejtermelésnek az a jobb, ha mindkét mellböl szoptatsz...) Vagy (ezt csináltam én is), szoptatás elött egy kicsit fejj le az elsötejböl... (nekünk bejött).
Utoljára még két megjegyzés: a baba attól is lehet nyügös, hogy érzi, te is ideges vagy. Ne felejtsd el, hogy nagyon érzékeny antennáik vannak a mama és a papa hangulatára! Az éneklés, beszélgetés nemcsak öt nyugtatja meg, hanem te is kevésbé idegesíted magad azon, hogy sír. A másik, hogy a késöbbiekben nem biztos, hogy jó, ha a cici jelenti neki az egyetlen forrását a megnyugvásnak. Késöbb ez jelentkezhet úgy, hogy minden baját, gondját cicibe, majd késöbb evésbe fojtja.
Próbálj meg tudatosan túllépni az idegeskedésen (tudom, hogy nem könnyü, sokszor nekem sem sikerült), és végy egy mély levegöt, és engedd az ösztöneidet dolgozni. Hallgass rájuk! Jó mélyen kódolva van bennünk szinte minden, amit az anyaságról tudni kell!!!
Puszi és sok sikert:
Dia
Ui.: Most jutott eszembe. Borinak is volt pont két hónapos kora körül egy nagyon sírós hete, megnézettem a dokival, aki azt mondta, hogy ilyentájt indulnak meg a foggyökerek (ez még nem fogzás), és ez nagyon feszítheti a picik állkapcsát. Mondjuk gyanús is volt, hogy mindkét öklét egyszerre akarta begyürni az arcába...
Dia