Rég jártam erre, valszeg hosszú lesz.
Ézsóné: hát mikor rájöttem hogy állapotos vagyok, mivel Kaposváron volt a nőgyógyászom én meg itten Pécsen-Komlón tolom az igát, bejelentkeztem a pécsi kórházba, hogy doki is állapítsa meg a terhességet. Meg is állapította, és azt mondta, hogy keressem fel a területileg illetékes védőnőt és ő fog mindenhova elküldeni, ő fogja megmondani, hogy mikor mit kell csinálni. Így is történt, felhívtam a komlói védőnői hálózatot, megbeszéltem a területileg illetékes csajszival (ez sem volt egyszerű, mert vagy 2 komlói és 1 kaposvári lakcímem van és máshol lakom
) szóval tisztáztuk a helyi érdekeket. Első alkalommal meglátogatott, hozott kiskönyvet, mondta, hogy a szülésig el kéne menni egyszer házidokihoz, aki EKG-t néz (ez az esetleges császár miatt kell, hogy altatható vagy e), fogdokihoz is ugorjak be. Ezeket a kiskönyvbe be kell jegyezni, tehát ezt önállóan kell intézni a terhesség folyamán valamikor. 12. héten van kötelező. Uh, ahol a nyaki redőt mérik elsősorban, 16. héten meg egy kötelező labor az AFP érték miatt. Eddig ennyit mondott. Azt is hozzátette, ha Komlón járok terhesgondozásra, akkor ő mindent lerendez, mert heti egyszer benn kell lennie terhesgondozáson, akkorra mindig ad nekem időpontot, hogy ugyanaz a doki vizsgáljon (nincs fogadott orvosom) és hogy persze ő is ott legyen. Ha Pécsen járnék, akkor mindezt magamnak kellene rendeznem. Így inkább járok Komlóra. Szal szerintem le kéne ülnöd beszélni a védőnővel. Ő az aki összefogja a vizsgálatokat, és nyomon követi a terhességedet – és utána is.
Jah, és nem a védőnőnél kell megjelenni 4*, hanem terhesgondozáson (ami magába foglalja a védőnő által végzett vizsgálatokat: súly, vérnyomás, pocakméret, és a dokis vizsgálatokat (manuális brrr. Utálom meg a többi). Ezt nézi a Kincstár. A védőnővel ha akarsz és tudsz ezen kívül is csacsoghatsz, de az nem tartozik a 4 kötelező vizsgálatba. És ez nem a Tgyáshoz kell (ahhoz munkaviszony kell), hanem az egyszer adott anyasági támogatáshoz. Rossz hír viszont, hogy eddig adómentes juttatás volt, most meg adóalapot növelő tétel (úgy viselkedik mint a nyugdíj, meg az ösztöndíj, hogy a béredhez hozzá adod, abból számolsz adót, és ebből levonod az anyaságira jutó adót, tehát lehet, hogy magasabb adósávba csúszik az adóterhed miatta )
Anyasági támogatásra jogosult:
Anyasági támogatásra a szülést követően az a nő jogosult, aki terhessége alatt legalább négy alkalommal - koraszülés esetén legalább egyszer - terhesgondozáson részt vett.
Az anyasági támogatás akkor is megilleti az édesanyát, ha gyermeke halva született. Abban az esetben, ha a szülők a gyermek születése előtt nyilatkozatban hozzájárultak a gyermek örökbeadásához, vagy a gyermek a gyámhatóság jogerős határozata alapján kerül ki a családból, nem jár anyasági támogatás, illetve az, az örökbefogadót illeti meg.
Az anyasági támogatás összege:
Az anyasági támogatás egyszeri juttatás. Összege azonos a gyermek születésének időpontjában érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225%-ával (2008-ban: 64.125.-Ft) ikergyermekek esetén 300%-ával (85.500.- Ft gyermekenként).
Hol és mikor kell igényelni az anyasági támogatást?
2008. január 1-től az ellátás igénylését, a szülést követő 180 napon belül, a lakó- vagy tartózkodási hely szerint illetékes Magyar Államkincstár Területi Igazgatóságához, vagy annak kirendeltségéhez (családtámogatási és szociális ellátási iroda) kell benyújtani. Fontos tudni, hogy a jogosultság a szülést követő 180 nap eltelte után elvész!
Szükséges okmányok az igényléshez:
• Az anyasági támogatásra vonatkozó igényt, az „Igénybejelentés családtámogatási ellátásokra” című nyomtatványon kell benyújtani, és csatolni kell hozzá, az 5. számú pótlapot.
• Az igénylő (édesanya) személyazonosító igazolványa és lakcímnyilvántartó kártyája
• Az igénylő adóazonosító kártyája
• A gyermek(ek) eredeti születési anyakönyvi kivonata
• Az igénylő és a gyermek(ek) TAJ- kártyája
• A terhesgondozást végző orvos igazolása arról, hogy az édesanya a szükséges alkalommal részt vett a terhesgondozáson. (Nem azonos a terhesgondozási kiskönyvvel!)
• Amennyiben meghatalmazott jár el igénylő helyett, akkor 2 tanúval igazolt meghatalmazás is szükséges.
Lucababám: egy tündér vagy. Köszi a kajszireceptet. Még a piacon tart a kajszi, de már kiegészítem kajszilekvárral. Még jó, hogy idén jó volt a termés, mi 14 l kajszilekvárt tettünk el, anyósék vagy 40 l-t. Csak kitart.
Bellerini: nekem is munkaundorom van. Ebből komoly lelki problémám is adódik, mert nem akarom itt hagyni a munkámat másokra, viszont már szeptember közepétől húznék innen a fenébe. Ismerősök azt mondták, hogy ne foglalkozzak a munkahelyemmel most, hanem inkább magammal a babával és persze az apjával. Mert ha megyek esetleg táppénzre, akkor költözöm Kaposvárra az apjához. Kicsit magányosak vagyunk így szétszakadva. Apja kimarad a babavárásból, én meg hisztizem, hogy mindig egyedül hagy, és nincs mellettem, nem támogat se érzelmileg, se fizikailag.
Vicky79: én se bírom már a napi 2 órás buszozást. A buszon hála égnek mindig beájulok, és végigalszom az utat, azt sem tudom, hogy hol merre járunk, ki ül mellém.
Tegnap nagy hisztit levágtam. Nem is hiszem, hogy én voltam. Kezdődött azzal hogy iszonyú meleg volt, és kiderült, hogy melóhelyen nem kapcsolhatjuk be a légkondit, mert spórolunk. Na több se kellett a hölgyeknek. Aztán erre meg kiderült, hogy amikor átadták az épületet (valamikor márciusban) senki nem vette át műszakilag, és eleve hibás a rendszer, vagyis nem működik, még ha bekapcsoljuk akkor se. Itt főttünk a 40 fokban. Aztán elmentem jógázni, ahova korán értem, ezért elmentem egyet sétálni. Közben a maradék kajám ráfolyt az edzőrucira, tehát már nem mentem vissza jógázni, hanem a buszra és irány Komló. Aham. A buszon nem tudtam elaludni (megváltás lett volna) helyette rosszul lettem. Végigöklendeztem a 45 perces utat, és imádkoztam hogy kibírjam. Aztán Komlón nekem még van 10 perc séta hegynek fel. Folyt rólam a víz, szédültem, és ekkor hívott a párom. Úh, nagyon csúnyán elküldtem a megfelelő helyre (miatta költöztem haza Komlóra, aztán ő meggondolta magát és inkább maradt Kaposváron, most azt várjuk, hogy amint lehet elmenjek táppénzre, és költözöm haza Kaposvárra az én kis lakásomba). De nagyon csúnya volt. Közben persze már bőgtem ezerrel. Hogy én ezt nem akarom, haza akarok menni Kvárra, és tele a tököm a buszozással meg amúgy is stresszel, hogy a munkámat nem akarom másra hagyni, de nincs idő stb stb. Hiszti volt a javából.
Lucababám: irigyellek, a melleim nem akarnak nőni, ellenben már a kék erek kezdenek kidagadni. Kicsi és csíkos mint egy aranyhörcsög, kb ezzel lehet jellemezni. Ellenben a hasam: állati nagy ahhoz képest, hogy még nagyon az elején vagyok. És gömbölyű.
És akkor még nem meséltem arról, hogy mennyi kaját el tudok tüntetni naponta….