Sziasztok Lányok!
Én nem szoktam ide írni, de olvastalak benneteket, és egy téma megragadta a figyelmemet.
Ez a téma pedig a rubeola.
A kislányom 14 hónaposan volt rubeolás, így beleástam magam a témába. Szóval:
A babák 15 hónapos korukban kapják meg a rubeola elleni védöoltást, ami 10 évig nyújt védelmet. Ezt a védöoltást 11 éves korban megismétlik, viszont, ha kiszámoljátok, éppen 21 éves korukban vesztik el a védettséget a beoltottak.
A fiuknál ez nem probléma (náluk ilyen helyzet áll elö a mumsz-betegségnél, ami rájuk nézve veszélyes!), viszont a lányok pont abban a korban nem védettek, amikor gyermekeket szülnének. Egyetlen megoldás van, hogy az ember elmegy, és beadatja megának az oltást 10 évente.
A kislányomnak "szerencséje" volt, mert ö a védöoltás beadása elött egy hónappal kapta el, így ö már egy életre védetté vált, de mielött rubeolás lett volna, beszéltem a doktornövel, hogy ezt a védöoltást ne adja be neki, mert akkor több esélye van, hogy mire gyermeket szülne, átesik a betegségen. A doktornö akkor tájékoztatott, hogy a védöoltást megtagadhatom (vállalva a következményeket, ami akár per is lehet), de sajna ez az oltóanyag össze van keverve a kanyaró elleni védöoltással, ami viszont nagyon durva betegség, így nem tudja megoldani, hogy ne oltsa be rubeola ellen.
Nagyon sok vita van mostanában az oltással kapcsolatban, még azt is olvastam, hogy ez az oltóanyag felelös a felnöttkori cukorbetegségek egy részéért.
Szóval én gyermekkoromban átestem rubeolán, a kislányom pedig óriási szerencsével szintén, úgyhogy mi megúsztuk, ennek ellenére Petrát persze beoltották (az összekevert oltóanyag miatt).
Tanácsolni csak azt tudom, hogy ha még nem vagytok terhesek, végeztessetek ellenagyag-szint mérést, vagy adassatok be magatoknak védöoltást. Biztos, hogy sokaknak szerencséjük van, és nem szülnek beteg gyermeket, ha átesnek a betegségen terhesség alatt, de sajna nekem van olyan ismerösöm, ahol gondot okozott.
Remélem, egy picit tudtam segíteni!
Minden jót nektek: cscs