Györesz!
Gyorsan futottam egy kört a neten, és találtam két tiedhez hasonló kérdésre adott választ:
"17 hetes terhes vagyok és az utolsó vizsgálaton a méhnyak hossza 2000 mm volt. Az orvosom azt mondta, hogy merev a méhnyak, tehát nincs baj, de több helyen azt olvastam, hogy ez kórosan rövid ilyen idős terhesség esetén. Mi a teendőm?
Jobb ha nem megy el túl gyakran vizsgálatra, és hagyja a magzatát magától békében fejlődni."
"28 hetes terhes vagyok, az orvosom megállapította a vizsgálatnál, hogy 4 hét alatt 3 cm-ről 2 cm-re rövidült a méhnyak. Azt mondta, nagyon korai még a szülés, nagyon vigyázzak magamra. Mit jelent ez? Feküdnöm kell? Mit nem szabad csinálni? Utazás, járkálás? Eddig teljesen normálisan zajlott a terhesség.
Előre is köszönöm válaszát!"
"A méhnyak megrövidülése mellett a helyzet veszélyességének elbírálásához még a nyakcsatorna nyitottságát jelző számok is kellenek. Ez a terheskönyvében cx: (cervix score) Ha 3 cm a méhnyak és zárt a nyakcsatorna , akkor cx=3000. Ha nincsenek keményedések, görcsök, könnyű sétálás, kevés otthoni munka végezhető cx= 2000 mellett, vagy szült nők esetében cx2100 esetén, amikor a külső méhszáj ujjkúpnyira nyitott. Ilyenkor is szoktak magnéziumot és méhműködést csökkentő gyógyszereket szedetni a kismamával szájon át. A fekvést azért javasolják, mert kevésbé terhelődik a gravitáció miatt a magzatburok alsó pólusa, kevésbé reped meg (mely koraszülést jelentene)
A fekvés a lepényi keringést is javítja, mivel nem az izmok felé megy a vér, mint fizikai terhelésnél.
Önmagában ez a lelet nem indokol folyamatos fekvést, csak a fizikai (és esetleges idegi) terhelés mérséklését. A folyásokra nagyon vigyázni kell, nehogy a rövidebb nyakcsatornán keresztül baktériumok jussanak fel. A szexuális aktust sem szokták javasolni ilyenkor a fertőzésveszély és a méhösszehúzódások beindítása miatt. A 20-30 perces séta, járkálás nagyon kellemes és egészséges dolog."
(
www.pro-patiente.hu)
Szerintem attól függ, hogy kell-e menned, hogy mennyire rövidült meg. Amikor csak teheted, pihenj!
Csirkesz