Új privát üzeneted érkezett!

Macus, majd két hét múlva megírom. Nekem is ő lesz a szülésznőm, de még nem találkoztunk. Állítólag baromi kedves és profi.

skrisz72

Zsú?
Egyben vagytok még?

Kép
Kép
pannati

Sziasztok!

Nem sok időm van a kisasszony mellett írni. Mostanában nagyon nyűgös, semmi se jó neki :(
Gondoltam gyorsan írok. Lengyelgabi: adnak napi 5 db pelust, sztem kevés, én vittem sajátot is. Ruhát adnak, kisingbe és angolpólyába vannak a babák. Vihetsz saját ruhát is, de sztem felesleges. Ezen kívül, amire úgy érzed, hogy szükséged van, azt vigyél, mert mást nem adnak. Gondolok pl. a mellszívóra.
Most így hirtelen ennyi. Kitartás nektek a meleg napokra.
Krisz, minden rendben veletek?

üdv mindenkinek: Adri
adri85

Kedves Adri,

neked is kitartás, biztosan fáradt vagy nagyon...köszönöm az infókat, akkor teszek el pelust és csak hazahozó ruhát csomizok be :)
Többiek: hogy vagytok?
lengyelgabi

Adri, Gabi, köszönöm én remekül vagyok. Bár ma lenyírtam a füvet, azóta mozdulni is alig bírok, nemhogy járni. Piszkosul megfájdult a szeméremcsontom és a derekam. Olyan hülye vagyok.... :oops: minek kellett egyszerre megcsinálnom? :oops: :oops:

Gabi, te mikorra vagy kiírva?

skrisz72

Adri, nem dobsz egy képet a picurról?

skrisz72

Júli 21, de az UH szerint 1 héttel nagyobb Dani, mint a kiírt idő szerint.
De ez már lutri....
Igen Adri, örülnénk egy képnek!!! :)
lengyelgabi

Az én kicsi lányom meg egy héttel kisebb a becsült súly alapján.

skrisz72

Sziasztok!
Szia Macus!

Új felhasználó vagyok, bár már régóta olvasom az üzeneteket. Farkas Adriról a legjobbakat tudom mondani. Szeptemberben született a kislányom, ő volt a szülésznőm.
Hüvelyi szülésnek indult, de császár lett a vége. Nagyon kedves volt, bátorított. Mindenkinek tudom ajánlani.
kriszta15

Köszi Kriszta! Megkérdezhetem meddig vajúdtál, míg megcsászároztak? És miért kellett a császár?

skrisz72

Sziasztok!

Nem ilyen szülésre számítottam. Október 7-re voltam kiírva, és augusztus 5-én már mondta a dokim, hogy innentől kezdve fekvés, mert kinyílt a méhszájam. Aztán aug. 20-a körül voltam a kórházban uh-n, ahol kiderült, hogy meszesedik a méhlepényem. Onnantól hetente voltam nst-n és uh-n. Mondta a doki, hogy ha úgy látják, hogy már nem növekszik a Niki a pocakomban, és már elég fejlett, akkor lehet, hogy megindítják. Uh-n mindig azt mondták, hogy kisebb az átlagosnál. Aztán szeptember 24-én bementem a szokásos nst-re, ahol állítólag méhösszehúzódásaim voltam, én ezt nem éreztem, utána mentem volna uh-ra, de pont nem volt ott orvos, így mondta a dokim, hogy addig megvizsgál. Megkérdezte, hogy itt van-e a csomagom, mert nem uh-ra megyek, hanem a szülőszobára, mert ki vagyok tágulva. Csomag persze otthon. Aztán fél 12-kor megindították, fél 1-ig semmi fájás. De totál semmi. Akkor kezdtem valami enyhe fájdalmat érezni a derekamban, erre mondták, hogy a kicsi rosszul reagált az oxytocinra, úgyhogy császár lesz. Kb. 10 perc múlva Nikinek már alig volt szívhangja, gyorsan bejött több orvos is, és közölték nem várunk, altatnak és császároznak. Szerencsére minden rendben volt, de nem kockáztattak, mert Niki nem bírta volna végig a szülést. De mindenki nagyon rendes volt. Az Adri végig ott volt, és tényleg nagyon rendes volt.
Végül 14.10-kor megszületett Niki 2710 grammal, 48 cm-el.
Azt mondja a férjem, hogy kb. 5 perc volt az egész, és már hívták is be a Nikihez.
Már 8,5 hónapos, olyan hihetetlen, hogy ilyen gyorsan elrepült az idő.
kriszta15

Huh, nem nyugtattál meg! Most én is azon parázok, hogy vajon nem öregedett-e el a méhlepényem. A 32. héten voltam 4d UH-on, és ott 1635 grammra becsülték Esztert. Azt mondták egy héttel kisebb. De nem mondtak semmit a lepényre. Azt honnan látják, hogy milyen állapotban van?

skrisz72

[quote="skrisz72"]N írta:skrisz72álunk nem lesz apás szülés. Apjuk nem akar bejönni, én meg nem akarom, hogy szenvedni lásson. Úgy döntöttünk közösen, hogy ez az én "dolgom". Majd megoldjuk közösen a dokival és a szülésznővel. Apa úgysem tud segíteni, az nem segítség, hogy fogja a kezem. Majd viszek egy csomó homeós bogyót, hátha azok enyhítenek valamit a szenvedésemen. Ha kell, kérek epidurálist is. :D

Nem akarlak rábeszélni az apás szülésre, mert ez a ti dolgotok, csak annyit akartam mondani, hogy apuka nagyon sokat tud segíteni. Nekem fantasztikus volt, hogy ott van velem, nélküle nem bírtam volna ki. Volt korábban velem egy szülésfelkészítő jógás foglalkozáson, ahol megmutatták, hogy milyen pozíciók segíthetnek a vajúdás alatt a fájdalmat elviselni, hogy ott az apa mit tud csinlni, mit masszírozzon, hogyan lélegezzetek együtt. Ezeket én minden egyes fájáskor mind elfelejtettem. Ő volt az, aki a végén már sikítozásba csapó lihegéseimet a saját tudatos légzésével visszahozta a szabályos tempóba, amivel ezerszer könnyebb a fájásokat elviselni. Itatott, ha kellett, bíztatott, szóval nekem nélkülözhetetlen volt a jelenléte. Nagyon sokat adott, hogy tényleg együtt szültük meg a gyerekünket, és ő sem érezte haszontalannak magát egy percig sem.
Ami Farkas Adriennt illeti, emberileg csak jót mondhatok róla. Amikor bekerültem szivárgó vízzel, aligfájásokkal, az ügyeletes doki (Versényi) rögtön elkezdett győzködni az oxitocinnal, hogy ezt meg kell indítani, mert fertőzésveszély van a szivárgó víz miatt. Én várni akartam, hogy engedjük a babát magától kijönni, hátha elindul magától. Az orvos teljesen bestresszelt engem, nagyon erőszakos volt és elég ronda volt a stílusa is. Adrienn védett meg tőle (ő volt az ügyeletes), meggyőzte, hogy hagyjon már békén, úgyse az ő betege vagyok, és nincs is semmi ok az indításra. Az egy óra múlva vizitelő főorvos is azt mondta, hogy persze, lehet várni 24 órát szivárgó vízzel, ha az anyuka akarja, és amúgy nincs semmi gond, csak antibiotikum tabletta kell. Adrienn végig nagyon-nagyon kedves volt velem, emberként kezelt, tartotta bennem a lelket. Szakmailag nem tudom, milyen amúgy, mert a választott szülésznőm (Cser Kati, róla is csak jót mondhatok) végül bejött, amikor szóltak neki, és ő volt ott az utolsó fél nap. (merthogy tényleg 24 órába telt a kis lurkónak kimásznia :))) (Adrienntől csak egy beöntést kaptam, de gondolom azt nagyon nem lehet elrontani :)
pacsuli

Uh-n látják, hogy milyen állapotban van a lepény, szólnának, ha esetleg Neked is elöregedett volna.
Nekem is onnantól kezdve végig azt mondták, hogy kis súlyú lesz, és kb. egy-másfél héttel kisebb az értékek alapján, viszont a 2710 gramm 48 cm-el teljesen jó. Én 2600 grammal születtem, és most súlyproblémáim vannak. Egyébként annyira nem láttam a testét az angolpólyában, viszont a férjem készített róla képeket rögtön a születése után, és azon aztán vannak kis combocskái :)
Ne aggódj, nem lesz probléma.
Egyébként a lányok mindig kisebbek, és én nem is bántam, hogy nem 3,5 kg-al született. Igaz rohangálni kellett 50-es rugikért, mert az 56-ban eltűnt. De aztán meg olyan hamar behozzák a lemaradást.
kriszta15

Voltam tegnap a dokimnál, azt mondta, a méhlepényem még mindig nullás-egyes stádiumban van. Úgyhogy megnyugodtam. Majd csak meghízik a kicsi lány! TTC-re pozitív lett a pisi tesztem, holnap reggel megyek laborra a kórházba.

Puszi mindenkinek!

skrisz72

Sziasztok,

ma voltam az utolsó laborvizsgálaton, eleve jól indult : a kis hölgy az ablaknál azt mondta, hogy a terheléses vérvételre előre kell menni, soron kívül menjek be. Ezt elmondta 3x. Így is tettem, s erre a sorban álló emberek szinte azonnal és együntetűen majdnem meglincseltek :), a legnagyobb hangja meglepő módon a nőknek volt! :) És képzeljétek, még egy pocakos kismama is azt mondta: ő is terhelésesre jött, és már 20 perce áll sorban. Mondtam neki: akkor most álljon ki és együtt bemegyünk, mert én ugyan pont letojom, hogy ki milyen idegbeteg türelmetlen, külön szóltak 3x, hogy így intézzem, én pedig magamat fogom előnyben részesíteni ilyen helyzetben. Erre az egyik nő azt mondja nekem, hogy látszik is, hogy olyan ember vagyok. :))))))))))) Pedig igazán nem vagyok egy agresszor, csak idegesítette, hogy mindezek ellenére mosolygok. Mit szóltok a sztorimhoz? :) Jó, mi? :)
Ezek után levették a 6 kémcsővel, megszúrták az ujjamat is, majd megittam a fantasztikus reggelimet (cukros víz), amitől még kora d.u. is forgott a gyomrom :( Mind1, ez is megvolt, már csak 3 hét van hátra, ezt már fél lábon is...mit szóltok a hidegfrontokhoz? Én mondjuk nem bánom, hogy nem kell szétfőnöm a finishben, de azért nem ártana egy kis nyár-feeling, ha már júni vége van, nemde? EZt vártuk egész évben...erre nincsen két egymást követő meleg napunk, csak 1 hét volt talán....Ha van időtök, meséljetek, ki hogy van, mizújs? Nagyon csendben van mindenki...
lengyelgabi

Sziasztok!
Gabi, nem semmi a törtémeted, de sajnos mindenhol ez van... :(
Én is jobban szeretném a jó időt, bár ezzel is megelégednék, csak ne essen, mert azt utálom, nagyon!
Krisz! Mi van Veletek? Remélem Ti is rendben vagytok!
Adri! Gyarapodik már a nagylány??? Tényleg tehetnél fel képet Róla! Remélem Nálatok is minden rendben! :)
Vendég

Sziasztok!

Úgy tűnik februárban érkezik a kistesó, s szeretnék információt kérni Dr. Asbóth Ákos , Dr. Zsirai és Dr. Anga-Kis Balázs pácienseitől a magánrendelések helyére, idejére s persze anyagi vonzatára vonatkozóan is. Kislányomat is a Péterfyben szültem, de akkor nem volt fogadott orvosom – bánom is -, újra nem szeretném elkövetni ezt a hibát.
Nagyon köszi az infókat előre is!

Szép napot mindenkinek!

Kép
Kép
szana80

Sziasztok!
Én a fiamat Zsirai doktornál szültem. Csak jót tudok mondani!
itt tudsz Róla többet, talán: www.nogyogyaszrendelo.hu
Nekünk is februárban érkezik a kistesó (remélem)! :)
Vendég

Sziasztok!
Én is Zsirai doktornál szültem a lányomat. Csak ajánlani tudom, a következőt is nála szeretném szülni :D
Emma gyarapodik szépen, napról napra ügyesebb. Emelgeti a kis fejecskéjét, percekig meg tudja tartani, és úgy nézelődik. Nagyon aranyos. Teli szájjal vigyorog, és néha gagyorászik is :) Imádom.
Íme egy-két viszonylag friss kép róla. Remélem sikerül felrakni. Kép Kép
adri85

Adri, tündéri a kiscsaj. Fülbevalót hol "lőttétek"?

Szana, Asbóth a dokim, még nem szültem vele, de mint orvos nagyon meg vagyok vele elégedve. Alapos, rendes fickó. Többit írom priviben.

Nekem is megvolt az utolsó labor. Minden rendben. Még nem találkoztam a szülésznővel, fel kéne hívnom a héten, hogy mikor ismerkedünk. Július 6-án megyek utoljára magánrendelésre, utána már csak a kórházba. Egy nagyon pici vizet látok a bokámnál és ma reggel kicsit húzódnak az ujjaim a kezemen, ha ökölbe szorítom. Remélem azért nem vizesedek el nyakig. :?

skrisz72

Köszi szépen az infót mindenkinek!

Adri,
Nagyon édes Emma baba!!!

Kép
Kép
szana80

Július 3-án megyek az első NST-re. Már nagyon várom! Megismerkedem Farkas Adriennel is. Nagyon kedves már a telefonba is. :D

skrisz72

Sziasztok!

Szeretnék kérni elérhetőséget (telefonszám és cím) Dr. Asbóth Ákos magánrendeléséz.
Ugyan találtam egyet egy régebbi hozzászólásban, de arra a számra a BKV Zrt. jelentkezik be :-) (4616500)
Bár tavaly egy szomorú esemény kapcsán ismertem meg (műszeres bef.), de nagyon közlékeny és szimpatikus volt, úgyhogy szeretnék hozzá járni a
7 hetes babával a pocakomban.
Előre is köszönet az infókért!
kattkat

Sziasztok!

Az utolsó laborban kérnek terheléses cukrot?

kispiskóta

Piskóta, igen, kérnek. Meg újra ellenanyag szűrés és vércsoport, plusz véralvadást is néznek. Megszúrják az ujjadat. :?

Kattkat, az a jó szám. A BKV egészség központjában van a doki magánrendelője.

skrisz72

Krisz!
Nálunk pont így történt a szülés ahogy a cikkben írják. Nagyon-nagyon jó volt, apának is felejthetetlen élmény.

Gabi
gabriella9612

Gabi, majd megmutizom a férjemnek, hogy esetleg érdekli-e a dolog, ha arra kerül a sor. Mi nem terveztünk apás szülést. De a császár az más tészta.

skrisz72

Sziasztok,

nem voltam a napokban, sajna nem a legjobb napok állnak mögöttem: feltörték a kocsinkat, GPS és pár fontos irat el is tűnt, meg egy kis pénz, amit férjem életében először bent hagyott a kesztyűtartóban " csak pár percre megyünk be" alapon :( NYammm...
Mi elvileg ma lépünk a 39. hétbe, legalábbis UH szerint. Az utcsó menzesz szerint csak 38.-ba, ti melyiket vennétek alapul? A múlt héten szerdán készült UH szerint 3kg15dkg :) a kis Dani, most már érzem is. Ha megyek, valahova mindig nekinyomódik a pocaknak, bordáknak, stb...totyogó tempón felől mást nem bírok, folyamatosan feszülve tompa menstris hasfájással vagyok egész nap, ha megfordulnék éjszaka az ágyban, az nagyon fáj medence tájékon. És persze a szemérem csont, na az is nyilalgat, ha vízszintben mozognék....egy szavam sem lehet persze, 1 hete még teljesen fitten rohangáltam, mint aki nem is készül babázni, de most annál inkább furcsa, hogy minden nehezen megy. Ti éreztek/ éreztetek ilyesmit? Lehet ebből következtetni bármire a szülés időpontjával kapcsolatban? Csak az zavar, hogy nem tudom: napok vagy hetek? :) Ha lehetne, most indulnék :)
Írjatok, veletek mizu?
lengyelgabi

Sziasztok!

Már nagyon régen nem jártam erre, de látom azóta sok kismama csatlakozott, és hamarosan megint sok babánk lesz! :D
Előre is drukkolok mindenkinek! Az azóta szülteknek pedig gratulálok! :lol:

Ne aggódjatok, ha kicsivel kisebb a baba a vártnál, mert ha egészséges, és megvan mindene, akkor nincs gond, talán a szülés is könnyebben megy. Inkább kinn nőjön meg, mint benn, nehogy úgy járjatok, mint én. Gergő 4,53 kg, és 59 cm volt amikor megszületett, nem is volt könnyű dolgom vele. Hüvelyi úton szültem, de a legnagyobb gondot a nagy fejátmérője jelentette. Egy kicsit rá is segítettek, lenyomták felülről a hasamat, hogy a kis tökfeje ki tudjon végre bújni, mert magától nem ment.

Soja, Mushuka, hogy vagytok? mi van veletek és a kicsikkel?

Üdv Mindenkinek
Catwoman

Kép
catwoman

Gabi, sajnálom a rablást. :( Velünk is megtörtént egy nappal az esküvőnk előtt. A férjem összes iratát elvitték. Csak az útlevele maradt, azzal házasodtunk össze.
Én az utolsó mensest venném alapul. A szülés közeledtét jelzik a fájásaid, de nem lehet ebből következtetni, hogy mennyi van még hátra. Nekem tegnap fájt egész nap a szeméremcsontom, mára elmúlt. Ami most nekem új, hogy minden nap legalább egyszer van keményedésem. Az elmúlt hónapokban szinte nem is volt. Éjszaka a fordulás van amikor nagyon kellemetlen. Szúró fájdalmat érzek. De nem minden éjszaka. Mikor fordulok jobbról hátra, akkor kattan egyet a medencém. :D Vicces. A sétálással én is úgy vagyok, mint te. Ahogy elkezdek sétálni, Eszter elkezd izegni-mozogni, nyomni, szúrni.

Cat, szép kis mérettel született Gergő. Na ezt nem kívánom magamnak. Apa csak azt mondta, hogy ő jobban örülne, ha a 3 kilót elérné a kiscsaj. Nem tudom, hol tarthat most. A 32. héten volt 1600 gramm. Remélem azóta felszedett egy kilót. Az lenne a normális.

skrisz72

Skrisz,
az utolsó hetekben szélsebesen tudnak gyarapodni a kis tökmagok, szóval a te babócád is biztosan felszedett egy csomót a legutóbbi mérés óta, hiszen az már majdnem egy hónapja volt, nem? :wink:
Egyébként nálunk is az volt, amit Catwoman írt, vagyis a doki nyomta hátulról a pocakomból a babát, hogy kiférjen a feje, és ne legyen császár. Pedig Zita teljesen átlagos méretekkel született, de az is számít, hogy a mama medencéjéhez képest a baba feje mekkora. Nem mintha feltűnően apró tomporom volna, orvosi értelemben mégis az volt a helyzet, amit a doki mondott, hogy keskeny a csípőm (persze csak a fejátmérőhöz képest) - gondoltam is, hogy ilyen bókot nemigen kaptam még, igazán jólesett vajúdás közben... :lol:

italoman

Ildi, igen. Azóta már megint eltelt négy hét. Mennyit növekednek hetente?

skrisz72

Krisz,
ez szerintem elég egyéni, de nem keveset, az biztos. Már nem nagyon emlékeztem a számokra, de kíváncsiságból előkerestem a mi egykori leleteinket. Példaként azt tudom mondani neked, hogy Zitát 2730 g-ra saccolták a 35. heti UH-n, míg a 39. héten (mint utóbb kiderült, két nappal a megszületése előtt) 3530 g-ra taksálták. (Ez gyakorlatilag be is jött: 3450 g-mal született.) Szóval úgy heti 200 g körül simán lehet a növekedés, vagy akár több is. De mindegy ám, mennyivel születik, csak egészséges határok között legyen. A többit úgyis pillanatok alatt behozza, a saját szememmel láttam a kis keresztfiamon. :)

italoman

Oké, akkor befejezem a parázást. :wink:

skrisz72

Macus, találkoztam Farkas Adriennel. Nagyon helyes csaj, csinos, és baromi kedves. Tök jó volt az első NST is. Egy klassz bőrfotelban töltöttem azt a negyedórát. Eszter rendes kislány volt, végig mocorgott. Minden rendben vele. A vizsgálat szerint vannak már jóslófájásaim is. Méhszájam zárt, de a méhnyak elkezdett rövidülni. :lol:

Van egy kis változás is: nem adnak sem textil pelenkát, sem eldobhatót, sem popsitörlőt a babának. Viszont kórházi cuccban kell lenniük, míg haza nem viszed. Magadnak vinni kell hálóinget, pizsamát.

skrisz72

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁ, miért nem vihetek be neki ruhát???????????? :shock: Én nem akarom azt a kórházi csúnyaságot ráadni... . :(

Skrisz, tök jó, hogy minden rendben volt az Nst-n. Ugyi, milyen kényelmesek azok a fotelek? :lol:

Engem csütörtökön császároznak, már várooooooommmmmm!!! Ebben is csak az a gáz, hogy szerdán be kell feküdni. De, miért??? Más kórházban nem kell. Ha egyedül lennék nem gáz, de nekem már most hiányzik a fiam... . :(

kispiskóta

Gondolom egészségügyi okai vannak a babaruhás dolognak. :roll:
Miért kell császár? Rossz irányban van Benedek?

skrisz72

Skrisz, eddig nem voltak? Marcinál simán be lehetett vinni rucit a babóknak.

Bende tök jó irányban van, viszont Marcus csaszis volt, és Bende kobakja is már most 96 mm, így jobb nem kockáztatni.

kispiskóta

Huh, jó okos gyerek lesz! :wink: Én most nem tudok semmilyen méretet Eszterről, mert a 32. héten voltam utoljára UH-on.
Császár után van drén cső, ami a hasunkból lóg ki?

skrisz72

Tyűűű, ha jól emlékszem akkor igen van. Vagy várj elvileg minden hasi műtétnél van, hogy a savók meg az ilyesféle cuccosok kifelé távozzanak.

Hányra mész szerdán Ctg-re? Talizhatunk, ha gondolod.

kispiskóta

Sziasztok!
Szeretnék csatlakozni hozzátok!:) Én is a Péterfyben szeretnék szülni, Asbóth doktorúrhoz járok.
Szeretném megkérdezni, hogy a Kerepesi úti magánrendelőjének mi a telefonszáma, amin délelőtt lehet hívni?
A doktorúrhoz tud valaki mobilszámot?
Vendég

Kispiskóta, nagyon szép neveket választottatok, a Nimród totál a kedvencem! Imádom pl. Antal Nimród filmjeit (Kontroll c.).)
Vendég

Kispiskóta, 11-re megyek. Utána küldök egy sms-t neked. Jó? Priviben küldöm a számom.

skrisz72

Okés!!! :wink:

kispiskóta

Zsú,

akkor holnap lesz a nagy nap! Nagyon fogok drukkolni neked/nektek! De jó, holnap ilyenkor már magadhoz ölelheted picurkádat! Elhiszem, higy hiányzik Marci, én is majd megőrültem, anniyra hiányzott Borcsikám...
Bocs, hogy nem jelentkeztem, nem volt gépem az elmúlt napokban!

HOLNAP HAJRÁÁÁÁÁÁÁ!!!!

Kép
Kép
pannati

Sziasztok!!
Hogy vagytok? Hogy bírjátok pocakosan ezt az időt? Drukkolok nektek, olyan jó lesz majd a kezetekbe tartani a kis csöpséget! :)
Krisz, nekem nst előtt mindig meg kellett ennem egy túró rudit, arra indult be Emma :D a fülbevalója még az enyém volt és a kórházba rakattuk be.
Meglepődve olvastam, hogy mostmár eldobható pelust se adnak,mi még kaptunk...
most mennem kell.
üdv: Adri
adri85

Hajrá Zsú és Nimród baba! Sokat gondolunk ma rátok!

Kép
Kép
pannati

Tegnap találkoztam Kispiskótával és Kata05-tel. Tök jó volt. Zsu jókedvű volt. :D Most ahogy írok, valszeg már folyik belé az érzéstelenítő. Nemsoká megszületik Bende Nimród! :lol:

Kata05, szép és vizesedés mentes napot kívánok neked!

Adri, meleget bírom, de a szeméremcsont fájást nem. :? Tegnap nst után alig bírtam hazavánszorogni. Tegnap egyébként nagyüzem volt a Péterfy-ben. 11-kor már a harmadik császárt csinálta a szülésznőm. És ez így ment egész délelőtt. A dokim azt mondta, hogy a hidegfront "megrázta a babafát". :lol:

skrisz72

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?