Sziasztok!
Voltunk a suliban, nagyon tetszett belülről is! A gyerekeket itt születési év szerint rakják a csoportokba, tehát az egy évben születettek kerülnek elvileg egybe. A lányok 2004 novemberiek, így ők az 5 évesekhez kerülnének ősszel, de beszéltem az oktatási felelőssel és azt mondta, hogy mehetnek a 4 évesek közé, aztán majd meglátjuk. Szerintem jobb ez így, az 5 évesek közt ők lennének a legkisebbek szinte, ráadásul sem angolul, sem spanyolul nem beszélnek, szóval nem kell túlterhelni őket, a 4 éveseknél még több a játék, lazább az egész. No meg ha már nem beszélnek legalább legyen valamiben sikerélményük, hogy legalább ügyesebben rajzolnak például.
Szóval rugalmasak, azt mondták hogy ha megy a nyelv majd meglátják, hogy nem lógnak-e nagyon ki egyébként a csoportból, ha kell majd átteszik az 5 évesekhez őket.
Nem kerülnek egy csoportba, mert akkor nem haladnának úgy a nyelvvel, egymással beszélnének, vagy amelyik jobban beszél az mondaná a másik helyett is. Ezzel egyetértettem, no meg nem árt ha nyitnak más gyerekek felé is. Mondjuk Csenge egyből elfogadta, Petra eléggé elkeseredett, hogy neki Csenge a barátja és nem kell másik barát
Eleinte biztos nehéz lesz, de gondolom majd megszokják.) Remélem
Végigjártuk a termeket, tényleg nagyon szép, modern, színes, minden teleragasztgatva a gyerekek rajzaival, meg mindenféle képek, stb. A termekben asztalok vannak, egy asztalt kb. 4-6 gyerek ül körbe, együtt csinálnak valamilyen feladatot, az egyik teremben épp festettek, a másikban vagdostak valamit, a harmadikban nem is az asztaloknál ültek, hanem tök összevissza volt minden gyerek, még egy kis műanyag játszóház meg egy sátor is volt az egyik sarokban. Nyilván ahogy nőnek úgy komolyodnak a termek. Szóval most még azért közelebb áll az óvodához a hangulata. Az udvaron van játszótér, korcsoport szerint elkülönítve, szóval a nagyok nem lökik le a kicsiket a mászókáról
Van tornaterme bordásfallal, kondigépekkel, stb , meg egy terem ahol csak valami szivacsféle van a földön, ott láttam labdákat, hullahopp karikákat, az lehet a kisebbeké. Gerincpanaszokra csinálnak gyógytornát (azt nem értettem, hogy csak akinél van gerincprobléma vagy megelőzésre is), van logopédusuk, a tanárok akinél javasolják azt a gyereket járatják, azt mondták ez akkor is szóba jöhet ha a magyar hangokat tökéletesen mondja és szerintem nincs vele baj, de a spanyol vagy angol hangok miatt javasolják. Van pszichológusuk (persze ez gondolom akkor jön szóba ha tud kommunikálni a gyerekemmel
) és van fejlesztő pedagógusuk ha tanulási nehézségeket észlelnének a gyereknél az olvasás-írásnál vagy a matematikánál (gondolom itt a dislexiára és társaira gondolt)
Saját konyhájuk van, minden spec. igényre főznek, tehát lehet a gyerek vegetáriánus, vagy bármire allergiás, bármilyen diétára megcsinálják a kaját csak erről papírt kell vinnem, nem kerül plusz pénzbe (ja, mert így is elég drága...). Szerencsére az enyémek nem allergiásak, de azért tetszett a dolog. Minden nap van gyümölcs és a kaja is az egészséges életmód up-to-date elvei alapján van összeállítva (mutogatott nekem kalóriatáblázatot meg omega-3-zsírsavakat, de már fel sem fogtam, annyi infót kaptam egyszerre). Ami nem tetszett, hogy a megfelelő kalóriabevitel miatt az adag felénél többet meg kell enni. Hát az enyémek tuti nem fogják, pláne Petra. Nem tudom majd hogy akarják beleerőltetni...
5 éves kortól van házi feladat, heti 1x matek, 1x angol és 1x spanyol. Elvileg csak jelképes, kb. 15 perc alatt a gyerek megoldhatja, célja, hogy a szülő lássa, hogy mit tanulnak és hogy megy a gyereknek. (És hozzátette a fickó, hogy nem utolsó sorban nyelvlecke a szülőknek, mert többnyire nem szokták ismerni a szavakat
, lehet tanulni a gyerektől
)
A könyveket én úgy értettem hogy nem hozzák haza, a férjem azt mondta hogy ő úgy értette, hogy csak azt kell hazahozni amiben feladat van, na nem tudom, a lényeg, hogy nem cipelnek nagy nehéz táskákat.
Egyenruhában járnak, korcsoport szerint változik a ruha. Ez elég merev, még azt is ők mondják meg, hogy milyen dátumtól kell a nyári öltözetben járatni a gyereket. És mi van ha van egy hűvösebb nap és én mégis hosszúnadrágot adnék rá? Ékszert nem hordhatnak csak kis méretű fülbevalót, mobiljuk, tetoválásuk, piercingjük nem lehet, a hajukat fel kell kötni, stb. Szóval ez a része elég merev, bár vannak pontjai amik kifejezetten tetszenek (pl. mobil) és van ami meglepett: 5 évesnek tetoválás?? Külön kihangsúlyozták, hogy ha valamilyen vallási jelképet hord vagy vallási ok miatt van testékszere, tetoválása, stb. azt külön jelentsük be, abban az esetben engedélyezik. Szóval nagyon aprólékosan kitértek minden részletre
, már biztos eszembe sem jut minden. Ja, ha valamilyen betegsége van a gyereknek a gyógyszert is beadják, akár inzulint is, vagy ha aszthmás és spray kell neki, stb., de ha meg van fázva akkor lázasan nem mehet vagy ha nagyon tüsszög-taknyos, olyankor otthon kell tartani. Nem kell orvosi igazolás, a szülőnek elég írni egy sort az üzenőfüzetbe, hogy beteg volt de meggyógyult. (sajna a betegség idejére is fizetni kell a tandíjat, nem térítik vissza a kajapénzt, stb
)
Évente 4x írnak a tanárok szöveges értékelést a gyerekekről, de persze fogadóórájuk rendszeresen van és lehet érdeklődni.
Kb. ennyi, hát nekem nagyon bejött. Elvileg így 3 nyelven (magyar-angol-spanyol) fog akcentus nékül beszélni, + kb. 10 éves kortól kell egy idegen nyelvet tanulni, majd lehet választani hogy mit. 16 évesen van az angol tantervnek megfelelően valami érettségi, utána el kell dönteni, hogy jhol szeretne továbbtanulni és annak megfeleően az angol vagy a spanyol érettségire-felvételire készítik fel. Az érettségi egyébként amit ad akkreditált Spanyolországban, tehát ha az angolt csinálja akkor is lesz itt is érettségije, csak azt mondták, hogy mások a felvételi követelmények így célirányosan arra készítenék fel, meg nyilván a nyelv sem mindegy, hogy melyiken tanulja mondjuk az emelt szintű fizikát. De ez még elég messze van
Amúgy a tanórákban kb. 70% az angol, azt mondták ez azért kell, mert spanyol környezetben él, spanyol a tv, a mozi, stb. körülötte + több spanyol barátjuk lesz és így az angolt kell jobban erősíteni. Hát majd meglátjuk.
Na meg olyat is mondott, hogy pár nap (!) után már kommunikálni fognak. Na ezt azért nem hiszem..., de neki legyen igaza
Na ezt most elküldöm, mert félek, hogy elszáll és nincs kedvem megint beírni...