Sziasztok!
Várom a sütőszerelőt, de addig míg nem jön és a lányok sem nyaggatnak írok pár sort:
Szóval húsvétkor jöttünk ki, a házat a férjem már kibérelte előre, így lakáskereséssel már nem kellett foglalkoznunk.
A tegerpart kb. 1.5 km, amúgy ez egy nyaralóövezet, a környéken spanyolok nem laknak csak egy csomó német meg angol nyugdíjas aki itt tölti le a hátralevő évtizedeit. (A férjem mondta, hogy a kórházban van egy csomó 90 éves). Szóval gyerekek nem nagyon vannak, sőt, a szomszédokat sem hatjuk meg, inkább azt hiszem hogy nem örülnek, hogy az amúgy tök csendes környéken megjelent két ricsajozó gyerek. Nem mintha nem átlagos gyerek módjára viselkednének, de azért a nyugdíjasoknál zajosabbak. Előny, hogy közel a tenger, van úszómedence (bár itt szinte minden házhoz van) és a kórház is 5 perc kocsival. A spanyoloknak is nyaralójuk van errefelé, így néha hétvégén megjelenik pár spanyol család, vagy több napos ünnepeken, van ahol van gyerek is. Szerintem majd a partra ha lehet járni fürdeni akkor tudnak a lányok ismerkedni, mert itt nem nagyon lehet. Különösebben nem hiányzik nekik a közösség, otthon sem rajongtak az oviért. Most itt nem tudom őket beiratni, mert még nincs minden papírjuk elintézve, kb. jövő hétre lesz meg a rezidencia kártyájuk, még kell gyerekorvos, de az akkor lesz meg ha a férjem megkapja a tb számát, mert az alapján lesznek biztosítva. Utána kell igazolás a gyerekorvostól, hogy mehetnek közösségbe, és utána ha minden megvan akkor mehetünk beiratni, de lassan vége az iskolaévnek, így már nem veszik fel őket sehová. Mi egy magánsulit néztünk ki ami angol-spanyol kéttannyelvű, délelőtt spanyol, délután angol óráik vannak. Ide 3-18 éves kor között járhatnak a gyerekek. Eleinte persze nem olyan komoly suli, inkább ovi, van játszótere, külön két korcsoportnak, nagy sportpálya, stb. Jövő hét csütörtökre van időpontunk az igazgatóhelyetteshez, remélem lesz még hely, mert nagyon tetszik a suli. Sajnos nem lehet előre lefoglalni a helyeket, a nőnél csak csütörtökön van ügyfélfogadás és a férjem meg most csütörtökön ügyeletes
A kórház ahol dolgozik szuper, sőt, még annál is jobb. Olyan dolgok vannak amiket eddig csak katalógusokban látott, itt meg annyi van amennyit akar. Van amit ha felhasznált otthon műtéthez jegyzőkönyvezni kellett, az egész kórházban volt mondjuk 5 db., itt meg nem is értették mikor kérdezte, hogy hány db van ilyenből a kórházban. Aztán mondták, hogy amennyit akar, ha elfogy, rendelnek.
Ami otthon egyszerhasználatos cucc volt és százezerszer lesterilizálták azt itt tényleg egyszer használják és megy a kukába. Minden kórterem egyágyas, fürdőszobás, de van egy szekrény ami ha lenyitják akkor ágy és a hozzátartozó ott aludhat ha akar. Minden számítógépen van, nincs kórlap, lázlap, illetve csak elektronikus. A nővér laptoppal vizitel, úgy osztja a gyógyszereket. Van egy program amit ha telepít az itthoni gépére akkor itthonról is tud zárót írni, sőt, meg tudja kamera segítségével nézni a betegét, tud a nővérrel, beteggel beszélni... Szóval messze nem az otthon megszokott viszonyok
Ja, pl. ha a betegnek a műtét előtti kivizsgáláshoz kell röntgen, stb. akkor van egy bejelentkezés ezekre, de nem kell megvárnia semmit, mert ha leadja a mobilszámát akkor sms-ben értesítik az időpontról. Neten meg lehet nézni, hogy melyik ügyeleten-sürgősségi rendelőben mennyit kell várni, hány beteg van. CT mindenre, már-már túlzás, pocséklás amit csinálnak. Ami "rossz", hogy a legtöbb dolgot másképp csinálják, mármint műtéttechnikailag, így eeinte nem értették, mi a fenét akar a férjem, de a főnök rendes volt, azt mondta, csinálja ahogy akarja. A lényeg, hogy a beteg meg legyen operálva. Mondjuk itt sokkal több dolog tartozik a sebészethez mint otthon, itt a trauma nagy része is az övék. A hasi traumát otthon is ők operálták, de a mellkasi otthon a mellkas vagy szívsebre tartozott. Itt a szivenszúrttól a légmellesen át a "mellkasán átment egy kamion"-ig mindent nekik kell csinálni. Ennek nem örül, mert nincs benne gyakorlata, de azt mondják majd megtanulja... Hát, nem irigylem. Mondjuk nekem sem lesz jobb ősztől, a sürgősségire tartozik a baleset, a spontán abortusz, a kifolyt szemű, minden. Pont mint a Vészhelyzetben. Foglamam sincs mit kezdek majd velük, én ehhez nem értek. Bár más is megtanulta...
A legrosszabb a nyelv, ezzel nagyon szenved, a lengyeleket, szlovákokat tök jól megérti (rengeteg külföldi orvos van a kórházban), ők valahogy lassabban beszélnek, de a spanyolokat alig. Pláne ha valamelyik nyelvjárást használják, pl. a murciaiak nem ejtik az s betűket. Elég hülyén hangzanak így a szavak, nem könnyű megérteni annak aki még csak most tanulja. Persze mindenki nagyon kedves, meg nyugtatják, hogy majd megszokja, de azért néha hazaszaladna...
Meg persze a betegfelvilágosítás is az ő dolga, és egy olyan beteg, akinél most diagnosztizált valamilyen daganatot nem elégszik meg annyival, hogy meg kell operálni, van százezer kérdése, azt meg vagy megérti, hogy mit akar kérdezni, vagy nem. Bár eddig még nem nagyon anyázott egy beteg sem, de minden nap úgy megy el reggel, hogy mikor jöhet már haza...
Én egész nap itthon ülök a lányokkal, kicsit kezd ez az agyamra menni, mindig várom hogy mehessünk délután valahová. Van két kis játszótér gyalog elérhető közelségben, bár általában egy gyerek sincs rajtuk. A múltkor volt két fiú, ők spanyolul beszéltek egymással. Ott volt az anyukájuk, gondoltam itt a lehetőség az ismerkedésre, nyelvgyakorlásra. Erre kiderült, hogy lengyel és nem beszél spanyolul
Azelőtt két angol gyerekkel volt egy család a medencénél. Gondoltam mindegy, csak szóljak már valakihez, kérdeztem pár dolgot, de többnyire egyszavas válaszokat kaptam, nem kérdeztek vissza, úgyhogy észrevettem magam és lekoptam. Amúgy kezdem utálni az angolokat, nem túl kedves népség, legalábbis az erre megforduló fajtája.
Amúgy elvagyok, nagyon jó lesz itt csak menjek majd én is dolgozni mert az otthonléttől meg a 24 órás gyerekneveléstől már otthon is kezdtem bedilizni.
Most pl. mehetnénk a medencéhez, de ott nem veszem észre ha megjön a szerelő, így ülünk a lakásban. Azt ígérte ma délután jön, nem süt jól a sütőm. Mondjuk vicces lesz ahogy elmagyarázom neki spanyolul, hogy mi bajom van
Előre felkészültem a szótárból, majd meglátjuk
Megyek, mert persze ha nem figyelek a csajokra akkor csak a veszekedés megy
Majd igyekszem visszaolvasni és bekapcsolódni megint a táraságba!
Ikres kismamink nincs? Úgy emlékeztem, hogy mikor eltűntem pár hónapja volt aki ikreket várt...
Szép napot mindenkinek!
Ditke