Új privát üzeneted érkezett!

Mindkét Ildikónknak nagyon boldog névnapot kívánok!

Ildi!

A Nurofennek van szirupos változata,nekem jól megeszi még Kamilla is! Kicsit erősebb mint a Panadol,de mivel más a hatóanyaga,jól kombinálhatóak egymással! Azaz beadod mondjuk a Nurofent és,ha 2-3 óra múlva újra felmegy a láza,akkor kaphatja a Panadolt. Ha nagyon magasra szökne a láz,arra az esetre érdemes kérni a gy.orvost,hogy írjon fel Cataflam cseppet,az erős féjdalmat is egyik percről a másikra csillapít ( a közösségben oly gyakran előforduló középfülgyulladásnál ez fontos,mert az kibírhatatlanul tud fájni) és gyorsan csillapítja a magas lázat is,ráadásul évekig elvan a hűtőben,nagyon pici mennyiséget kell beadni a gyerekeknek belőle és a gyerekeim szerint finom! :lol: A mi gy.dokink simán felírja,a kekeckedő fajta orvos nem biztos,próbáld meg!
Vegyél egy nagy levegőt,lesz ez még könnyebb is, ha kicsit nagyobbak lesznek! És hidd el,ha közösségbe kerülnek,legalább 1 évig majdnem folyamatosan betegek lesznek ( amíg Csabi nem volt ovis,nem ismertük a magas lázat,folyamatos hányást-hasmenést,középfülgyulladást,azóta csak májusban lélegzek fel,hogy akkor talán őszig nem lesznek betegek) és adják-veszik át egymásnak a fertőzéseket! Szóval ,bár tudom, hogy sokszor nem könnyű,főleg, ha az ember nagyrészt Apa nélkül van velük egész nap ( az én férjem most épp Csehországba megy és csak péntek este jön haza),de legalább nem betegek és emiatt nem nyűgösek folyamatosan! Ha jön a jó idő, Ti is többet ki tudtok majd mozdulni,rossz már ez a bezártság is,tudom!
Gyógyuljatok gyorsan meg!

Nini!

Éljen a költözés! De jó lesz Nektek!
:lol:

Iricc!

Jobbulást Milosnak! Küldöm a gyógypuszikat!

Gabesz!

Képzeld,szegény Ági barátnőm (akivel te is többször összefutottál a dokinál),még mindig egyben van! 5-ére volt kiírva,már 3.napja fáj a dereka,nyákdugó is távozott már és még mindig nem szül. Szegénykém már az sms-re sem válaszol...biztos nagyon ideges már! De 18h körül felhívom,ha igaz, volt ma dokinál, én meg már úgy aggódom érte...

Márti
borossné becz márta

Kincsesi, Beneildi - Isten éltessen benneteket!!!

Manka - örülök, hogy eljöttetek tornára. Jó, hogy mostmár tuodm archoz társítani a nevedet :) remélem tetszett és jöttök legközelebb is. Most nem tudom miért nem tornáztattuk meg a gyerekeket, pedig azzal szoktuk kezdeni. Ági, aki egyébként tartja márciusban máshol dolgozik, de áprilistól ő lesz. Zoló nagyon vidám, helyes kis lurkó. És ne aggódj amiatt, hogy mozgékony és elmászik. Láttad, Szabi is "kiállt", meg mások is. Valaki szopizni szokott kiállni, szóval ez nagyon kötetlen, nyilván a gyerekek igényei szerint.

MA voltunk PIC kontrollon. A doki szerint Ambinak tejcukor érzékenysége van, nem tejfehérje allergiája. Hiszek neki, mert ő kérdezett tünetekről, családi előfordulásról, a Madarászos doki nem is velem beszélt. Most kipróbáljuk, hogy apának lesz-e tünete a laktózmentes tejtől, ha nem, akkor én iszom, és figyeljük Ambinak lesz-e tünete. Kérdeztem, hogy mitől lehet a sok éjszakai kelés. Mert tulajdonképpen ő álmában sír, nem ébred fel. Azt mondta, hogy akkor a foga miatt, mert valszeg fáj neki. És hogy általában 1 hónapon belül követi az első foga másodikat. Azoknál jön hamarabb, akinek az első is könnyebben jött. Kíváncsi vagyok...

dytke

Ildikók,
Boldog névnapot Nektek! :D

Márti,
Szerintem mi is elég jól megúsztuk az oltást, nekünk is max. 38fokig ment fel a láza Dávidnak. És pont tegnap főztem újra citromfűteát, nekem is ez jutott eszembe, hogy hátha segítene az éjszakákon - egyre gondoltunk :D :D Jó ideje nem ittam, nem tudom mikor és miért hagytam abba…

Ma voltam a nődokinál: szerinte minden rendben már csak egy pici seb van, pár milis (mint kiderült, kettő volt, ezt nem is tudtam), még 5 nap ecsetelgetés után jöhet a főpróba (!!!) - szerinte minden rendben lesz és nem fájhat! Úgy legyen!

Mikor 2,5 órát ültem sorba, elugrott a doki egy császárra és 4.5kg-s baba született :shock: …nem Ágié?

Lányok,
Dávid is 2-3-szor kel éjszaka – lehet, hogy a szeles idő zavar be mindenkinek, vagy mindenkinek jön a foga? 2 hónapig aludt este 10-től reggel 5-6-ig, de ennek vége, úgy tűnik. :? A legrosszabb, hogy mi 1 órán át szopizunk éjszaka is, szóval 1 óra szopi, 1 óra alvás és kezdjük újra :cry: A legjobb az egészben, hogy reggel, amikor már éberebb, akkor 45ml-t szopott!!! :shock: :shock: Utána boldogan dumált nekem! Nagyon ideges vagyok, hogy ennyire nem eszik! Ez még mindig az oltás vagy a foga?

5 hónapos terhes voltam Dáviddal, mikor elveszítettük nagymamámat, majd 1 hónap múlva követte őt nagypapám is, szóval együtt érzünk, Becsengo.

Jó hír: tegnap voltunk Dáviddal ortopédián kontrollon és 2 hónap rugibetétes pelus után végre megszabadulhatunk tőle, szép a csipője (csináltak röntgent is). Még aznap hason emelgette a fenekét az egekbe, szerintem készül a forgásra :D
Viszont már 5 napja zsinórban magától alszik el – 5-10 perc dumálás és alszik. IMÁDOM!

Kép
ugabesz

Köszönjük még egyszer a köszöntéseket!

Ruhák – mi 56-ossal kezdtünk, kisebbet nem is vettünk és ezt is hamar kinőttük. CundA-s bodykat mi is szeretjük, mi most 80-86-os ruhákat hordunk. Hálózsákból pedig most vettünk 104-est.

Iricc – Milosnak jobbulást!

Zsuwcsi – üdv itt! Kiss Attilát sajna nem ismerem. Én magánban járok és minden nagyon simán megy, nincs okom panaszra.

Dytke, Nikuc – köszi a babakocsis hsz-eket.

Dytke, Bettyna - Nagyon édesek a manók, jó volt élőben látni titeket! Én is örülök, hogy találkoztunk!

Dytke –
remélem a fogacska hamar kibújik! Örülök, hogy végre egy lelkiismeretes orvosra akadtatok, remélem segíteni fog nektek!

Nini –
de jó!!!

Kincsesi –
jobbulást nektek!

Ugabesz – ortopédia és magától alvás!!! Csupa jó hír!!! Örülök!

Manka

Kép

Kép
mankabi

Gabesz,
nem semmi a 2.5 órás várakozás alatt még elugrott megcsinálni egy császárt? :) Hihetetlen :) Bár az enyém is gyors volt, az egész nem tartott 20 percig...

Mi mostanában mesét nézünk angolul. Mi a véleményetek erről? Tudom alapvetően a TV nem jó, de azt szeretném tudni, hogy szerintetek hasznos? Mert a szomszédnőm jól lecsezett, hogy semmi értelme.

Szerintem sok értelme van, ha más nem hallja a kiejtést. Ha jól tudom 6 éves kor alatt még anyanyelvi szinten meg lehet tanulni.
Van a Helen Doron, ott 3 hónapos kortól lehet járni angolra. Jó drága. És ott is csak az a lényeg, hogy legyen angolul beszélő környezetben. Szerintem ha napi fél órában hallgatja az számíthat!

Szerintem még simán meg is tanulhat vele teljesen, én voltam kint Angliában baby-sitterkedni és szerintem legnagyobb részt a tévézésből tanultam. (A gyerekek magyarul beszéltek, velük magyarul kellett, direkt azért akart a magyar anyukájuk magyar bébiszittert.)

Kép

Kép
sz.veronika

Gabesz!

Megszületett du. Ági kicsi Zsoltija! Szép nagy lett,4050g és 56cm. Gyanítom,ezért ültél sorba annyit,szegénykém,bár,hogy hánykor született,nem tudom még,majd holnap beszélünk,akkor kiderül,miért is tartott olyan sokáig,mire sorra kerültél (de jó,hogy nem kedden szültem,nagyon utáltam volna,ha a szülésem alatt a doki mellesleg rendel és csak néha beugrik,hogy megnézzen)! Simán született,de tudod Ági milyen vékony alapból,szóval minden-minden repedt,ahogy írta. De jól vannak,csak kicsit gyengének érzi még magát!
Na,de jó,hogy javulgatsz,már nagyon ideje volt! Remélem a főpróba is jól sikerül! :wink:

Veronika!

Na,most írok Neked egy jó hosszú lebeszélőst! Lehet,hogy most vitát szítok ezzel,de muszáj,hogy képben legyél,hova is vezethet a korai idegen nyelv tanulás! Szóval tény,hogy 6 éves korig a legfogékonyabb a gyermek mindenféle ismeret befogadására! Ám,ha ezt kihasználva nekilátunk pl. idegen nyelvet tanítani,esetleg olvasni,számolni tanítani egy csecsemőt (nem viccelek,erre programok vannak,láttam egy kislányt,náluk a lakásban még a wc-ben is volt egy világtérkép és pisilés közben a kislány mutogatta melyik ország hol van),nem is gondolnánk,mekkora bajt okozhatunk! A gyerek agya arra van programozva,hogy elsajátítsa az anyanyelvét és a szüleit,testvéreit figyelve utánozza és ezáltal beépítse saját személyiségébe a tőlük ellesett szociális viselkedésmódokat stb. Alapvető tevékenysége pedig a játék! Mégpedig a spontán, szabad játék! Ha ezeken túl mi még túl is akarjuk fejleszteni,akkor megterheljük az idegrendszerét és egész komoly tanulási zavarokat idézhetünk elő,ami persze nem rögtön,hanem később,majd az iskolában jelentkezik! Konkrétan a túl korai idegen nyelv tanulás könnyedén vezethet disgrafiához,dislexiához. Sajnos nem az ujjamból szoptam,elég komoly tanulmányok támasztják ezt alá! Azoknál a gyerekeknél pedig,akik még nem sajátították el az anyanyelvüket,alaposan megnehezítheti azt! Természetesen más a helyzet,ha a szülők 2nyelvűek és születésétől fogva 2 nyelvet hall a gyerek,így 2 anyanyelve lesz gyakorlatilag.
Az is biztos,hogy nem minden gyereknél okoz tanulási és egyéb zavarokat a korai nyelvtanulás. Viszont senki nem mondhatja meg előre,hogy a Te gyerekednél nem lesz-e ebből gond! És nincs az a tanfolyam,ahol a tanárok ezt reklámozzák,mert ugye nagyon maguk ellen beszélnének vele!
Általánosságban elmondható,hogy a szülők merő jóindulatból,hogy semmiről le ne maradjon a gyerekük,ezerféle módon akarják fejleszteni! A kisbaba "jár" babúszásra,Dévényes tornászhoz(ha kell,ha nem),zenebölcsibe,angolra,játszóházba,baba-mama klubba, baba-mama tornára,babamasszázsra, csak éppen arra nincs ideje, hogy otthon, nyugalomban, a saját egyéni tempójában felefedezze a világot és a spontán szabad(azaz egyáltalán nem irányított) játékban fejlődjön a lehető legoptimálisabb módon az életkorának megfelelően ( félre ne érts,nem az a baj,ha 1-1 helyre,programra elhordjuk a babát,de sok szülő tényleg viszi már a csecsemőt is mindenféle különórára,pedig nekik még a fejlődésük szempontjából sokkal optimálisabb,ha otthon,nyugalomban,Anyával-Apával fedezi fel a környezetét-a megszokott környezet biztonságot ad,komfortérzést a babának,amiben jó lenni és ahol ezért könnyen-gyorsan fejlődik is)!
Amikor főiskolás voltam, házidolgozatot kellett írni szociológiából,mégpedig egy esettanulmányt egy óvodás gyerkőcről. Az a kislány,akiről én írtam,6 évesen népitáncra,jazz balettre,klasszikus balettre,RSG-re járt,emellett az anyuka vitte a nevelési tanácsadóba,ahol írni-olvasni tanult-bár anyuka csak 8 évesen engedte iskolába,hogy egy bizonyos tanítónőhöz kerüljön,szóval a kislány a sok edzés-különóra hatására (volt,hogy napi 2-3 is volt belőle) olyan fáradt és leterhelt volt,hogy könyörgött az anyjának,hagyja már délutánra az oviban,hogy aludhasson! Nyaranta pedig edzőtáborba járt és már óvodás korában versenyekre kellett mennie. Hiába szeretett volna zongorázni,azt mondta az anyuka,hogy az már nem fér bele...és persze nagyon szerette a kislányát,nyilván csak jót akart neki! Persze ez valószínűleg szélsőséges példa,de azért nem olyan ritka eset!
Szóval óvatosan! Nem véletlen,hogy az igazán jó általános iskolákban nincs idegen nyelv tanulás egészen addig,míg a gyerekek meg nem tanulnak helyesen írni és olvasni a saját anyanyelvükön,tehát kb. 4.osztályig!
Hú,most nagyon kibújt belőlem a fejlesztőpedagógus és nagyon hosszú is lettem,bocsi... :oops:

Márti
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára borossné becz márta 2009.03.10 23:08-kor.
borossné becz márta

Márta: Köszönöm! Én is épp utána akartam járni kicsit ennek a témának. Azt tudom, hogy konkrétan a babaúszás, azaz annak az a vállfaja, ami a búvárreflex megtartására irányul, nehezíti az úszástanulást, mivel rögzíti azt a reflexet, hogy a gyerek tartsa ki a fejét a vízből, illetve víz alatt hiába nem vesz levegőt, ki sem fújja, ami később nagy baj lesz, ha úszni akar.

A két Ildikónak nagyon boldog névnapot kívánok! :lol:

Te jó ég! 4 kilós baba?? Gratulálok!!!! :lol:

Kép

Kép
nikuc

Kedves Ildikók! Én is nagyon boldog névnapot kívánok nektek!!!

Kép

Kép
dius87

Lenne kérdésem.

Barnus még mindig beteg. A doki nénink valami zörejt hall a tüdejében. Most antibiotikumot Ospamoxot is kap a Spiropent mellé hétfő óta. De nem látom hogy javulna :cry: Láza nincs csak csúnyán köhög és szerintem fáj a torka. A kis zabagépemnek elég vacsira 120 ml :shock: :shock: :shock: mikor eddig 180mlket evett... Most azon aggódom hogy fogyni fog. Holnap megyünk vissza a dokinénihez és holnap kapná a 3hós oltását, az ilyenkor elmarad ha beteg ??

Kép
dius87

Sziasztok!

Megint jó ideje nem voltam, de Adél nagyon lefoglal. Olyan édes nagy lány már. Kicsit csibész is, de imádom.

Névnapi köszöntéseket pótolnám: Boldog névnapot Zolónak és az Ildikóknak!

Márti! Örülök, hogy leírtad. Én is pedagógus vagyok, ugyan nem fejlesztőpedagógus, de teljes mértékig egyet értek veled. Egyszerűen ma divat különórára hordani a gyerekeket. Én is jártam oviban heti egyszer tornázni, de igazából csak az volt a cél, hogy mozogjak. Ma pedig tényleg az van, amit leírtál. Borzasztó, szerintem.

Kép
Kép
Kép
gabi79
Dunakeszi

Mégegyszer mindenkinek köszi a névnapi jókívánságokat!

Veronika, ha kérdezted szívesen elmondom én is:

Bár én nem vagyok radikális, tv ellenes, a munkám is szorosan kapcsolódik hozzá, de én egy éves kora előtt nem engedtem nézni Lillunak Tv-t és tudta a család is, hogy ebben szigorú vagyok és nem lehetett sunyiba se tv-t nézetni a gyerekkel :lol: Azt nem mondom, hogy néha nem vetett rá pillantást, de direkt nézni soha. Mostanában szívesen megnézek én is egy-egy műsort, ekkor Lilla is belenéz, de direkt mesét sose ültetem le nézni, egy-egy kivétel akkor van, ha kerilányom nézi és ő mellé ülhet. Ha Lillu lekötés a cél inkább a Gryllus cd, ami bevált nekem. Nincsenek illúzióim, tudom mi is fogunk rongyosra nézni hercegnős mesét, de nem sajnálom, ha csak később kezdődik el.
Addig Kippkopp és Boribon a sztár. Lilla olyan édes, amikor kéri a mesét, mondja Kopkop :lol:

Az angolról. Én nagyon sokat olvastam utána a témának, voltam Helen Doron tájékoztatón, angol tanárom rengeteg ebben a témában írt tanulmányt adott és összességében én úgy döntöttem nem, előbb a magyar nyelv (annak ellenére, hogy nálam minden vágy, hogy Lillu ne így felnőttként kínlódjon a felsőfokú vizsgával, mint az anyja).
És csak gyakorlati megjegyzés, nagyon kevés Helen Doron csopi van, ami 3 hós kortól megy, más kérdés, hogy van-e értelme, de még ha ezt leszámítod is, én nem szívesen kocsikáztattam volna Lillut oda és vissza is 1 órát 45 perc angolért :oops:, mert pl. a mi esetünkben a közeli franchise partnerek csak nagyobb gyereket vállalnak.

Ha nagyon elragad a hév, egy-két magyar dal mellé énekelek neki angol gyerekdalokat is, de iskolás kora előtt én ettől többet nem szeretnék.

Nikuc, a babaúszás nem feltétlen minden oktatónál erről szól :oops: Mi járunk, de ha pontos akarok lenni, ez nem úszás, hanem játékos vízhezszoktatás inkább :wink:

KépKép

KépKép
beneildi

Dius!

El bizony! Elég komoly hörgőtágítót kap,meg az antibiotikum sem gyenge. De az étvágya úgy alapból csökkenhet a betegség miatt! Az én 2.5 éves Bercim az influenza után 11kg-ról 9-re fogyott le,mert 10 napig SEMMIT nem evett,csak ivott. Most jött csk vissza nagyjából az étvágya is és 1 kg már feljött rá- kis ropilábúm!
Csak erős immunrendszerű babának adják be az oltást,úgyhogy szerintem halasztani fogjátok!
Kamilla is tiszta nátha,kezd köhögni is,szívom az orrát,kap Cebion cseppet és iszok Calcium sandozt. Jó a kedve,tegnap este volt pici hőemelkedése...úgy látszik,arra kell berendezkednem,hogy míg tart az ovi,bármikor bárki beteg lehet itthon...

Márti
borossné becz márta

Ja és én se szeretném, ha ezer különórára járna majd Lillu, bár nagy a csábítás, de amióta itthon erőlködöm sokkal látványosabb eredményt érünk el, mint ide-oda hordott gyerekek... pedig Lilla tényleg egy lusta-kényelmes gyerek a fejlődés szempontjából :roll:

KépKép

KépKép
beneildi

szegény Márti, jobbulást nektek megint :(

KépKép

KépKép
beneildi

Ildi!

Nikuc sem általánosított,amit pedig a búvárreflexről írt,az így van! A másik topicon egy anyukának van egy 11 éves fia,aki évek óta versenyszerűen úszik. Szeptemberben megszületett a 2. kisfiú,mondták a szülők,hogy akkor Őt is vinnék babaúszásra! És mit mondtak az edzők? Hogy csak akkor,ha később véletlen sem akarják,hogy versenyszerűen ússzon a kicsi,mert a babaúszáson elsajátított kalimpálást (ők mondták így) nagyon nehéz kijavítani és rendes úszásra megtanítani a gyerkőcöt. úgyhogy nem vitték...nem mintha mindenképp versenyeztetni akarnák később,csak a lehetőséget sem akarják elvenni előle,ha mégis úgy alakulna!
De a játékos vízhez szoktatás egészen másról szól! Kifejezetten jót tesz a gyerekeknek, ha erről szól és nem merülésről!

Márti
borossné becz márta

Sziasztok!

Utólag is isten éltesse az Ildikókat!!!!

Nini - Gratula a költözéshez!!!!

Manka - Én is örülök,hgoy találkoztunk. Nagyon édi volt Zoló! ÉS az én fiam sem szokott ám mindig így drámázni. :oops:

Gabesz - Gratula az egyedül elalváshoz és a betétmentességhez! Az éjszakák nálunk is kiszámíthatatlanok. Én a fogakra gyanakszom.

Veronika - Angol tanár lévén én sok értelmét nem látom a tv-ztetésnek. Már bocs. A Helen Doronnak sincs szerintem túl sok értelme 3 hónapos korban. Akkortól talán van, amikor már nyiladozik annyira az értelme, hogy felismeri a dolgokat. Szerintem sok hűhó semmiért ilyen pic babákkal. Ha a kiejtést akarod vele megismertetni szerintem sokkal jobb, ha angolul énekelsz neki vagy mondókákat mondasz. Én ezt csinálom, meg hallgatgatjuk az angol gyerekdalos cd-imet. Szabinak konkrétan fel sem tűnik, hogy más nyelven énekelek, peidg szoktam figyelni a jelzéseit. Aztán lehet, hogy azért, mert a pocakban is sokat hallotta meg születése óta énekelek neki. Ez csak egy vélemény.
Részben egyetértek Mártival. De szerintem 1. osztálytól már simán mehet az angol a suliban. Ez szintén gyakorlati tapsztalat (kéttannyelvű suliban dolgoztam), de csak játékosan, sok-sok dallal, játékkal, mondókával. 2-3. osztályban azonban gyorsan kiderül, kik azok, akiknek sok a heti 5 angol óra és a 3 tantárgy angolul. Az a baj, hogy a legtöbb szülő ezt nem látja be. NA itt kezdődnek a bajok!

Dius - Jobbulást Barnusnak!

Ildi - Hova jártok úszni?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára sz.bettyna 2009.03.11 09:15-kor.

KépKép
KépKép
KépKép
sz.bettyna

Márti, én sem Nikuc véleményét vontam kétségbe, csak a tapasztalat kedvéért tettem hozzá, hogy nem minden foglalkozáson van így :wink: egyébként Lillu pl. nem is hajlandó a merüléses-kalimpálásra :lol: nála csak a mondókázás, víztorna volt a nyerő kezdetektől :wink:

KépKép

KépKép
beneildi

Mi Monorra járunk (kivéve most, amikor miattam nem tudunk) :lol:

KépKép

KépKép
beneildi

Ildi - Légyszi áruld el, hova jártok! Köszi

KépKép
KépKép
KépKép
sz.bettyna

köszi, egyszerre írtunk :oops:

KépKép
KépKép
KépKép
sz.bettyna

Hallotátok megszűnik a DM-ben a pontgyüjtő akció? :cry:

Kép
dius87

Ildi!

Lillu okos lány!
:lol: Már most tudja, mi a jó neki!

Márti
borossné becz márta

sziasztok!
segítségeteket szeretném kérni, én az első babóm a MÁV-ban szültem 2 éve, azóta teljesen átalakították, mások a dokik...
nagyon meg voltam elégedve a kórházzal, de a dokim elment, tudnátok ajánlani olyan dokit, akinek ott van rendelése, kedves, megbízható és nem pénz éhes :)
köszö előre is!

Kép

Kép

Kép
luisa

Sziasztok!

Betegeknek ismételten javulást kívánok!

Dius
Igen, elmarad az oltás, antibiotikum pedig nem hat rögtön, pár nap kell neki, holnap a doki után okosabb leszel. Ne izgulj!

Idegen nyelvvel kapcsolatban csak annyit szeretnék, hogy bár nem angol, hanem német témában vagyok otthon. Én voltam Baby- sitter németországban, ahol szerették a gyerekeket tv- ztetni angol mesékkel. A gyerekek akkor 5 éves körül voltak. Elég sok olyan családdal állok kapcsolatban, akik kimentek németbe 1- 2 éves gyerekkel, és a gyerek odakint megtanulta a németet a magyar mellett. Van egy kislány, aki 8 éves volt, mikor haza költöztek, és folyékonyan beszéli a magyart és a németet is, német órára nem kell neki járni.
A sógornőmék is kint élnek, és ők is beszélnek a gyerekhez magyarul is és németül is.
A keresztlányom 2. osztályos és angolból a legjobb, azt szereti a legjobban.

Kép
Kép
susytunder

Susy - Az anyanyelvi környezet teljesen más tészta szerintem. :D Az én osztályomból 2.-at járata ki a kislány és Mexikóba költöztek. Egy év múlva jobban beszélt spanyolul, mint a szülei, plusz a magyar és az angolt meg tanulta a suliban és vitt is ugye valami tudást belőle. Mostanra spanyolból már sokkal jobb, mint angolból.

KépKép
KépKép
KépKép
sz.bettyna

Köszönöm a válaszokat.

Én nem hurcolom sehova, ezt a gyógytornát is csak azért csináljuk, mert az ortopéd orvos szerint kell. De sajna eléggé elhanyagolom, naponta 4-szer kellene csinálni, ehelyett általában csak 2-szer sikerül és akkor sem annyit, amennyit mondott... :oops: És 3 hetente kell visszamenni új gyakorlatokért, most fogunk menni másodjára jövő hét szerdán, kíváncsi vagyok mit szól, mert hát semmit sem haladt Pálmi az előző tali óta, még csak kicsit sem csinálja jobban a segítséggel való átfordulást, mint mikor a feladatot megkaptuk :oops: :lol:

Az angol mesét meg nem úgy nézzük, hogy beül elé és csak azt nézi, hanem lent van a játszószőnyegen, közben megy a tévében és nézegeti, de közben néz másfelé is. Nem hiszem, hogy megterhelné hogy mesét néz, mégha most nem is érti mi megy a képernyőn. Nem kötelezően kell tanulnia. Én ezt úgy látom, mint a vízhez szoktatást, hogy van ilyen közegben is. Meg össz-vissz napi fél órán át megy. Inkább csak háttérzaj, szokja azt a fajta beszédet is.

Márti,
Ahol kint voltam Angliában, ott az apuka angol volt, az anyuka magyar és tudatosan csak a saját anyanyelvükön beszéltek a gyerekekhez. És igen, a gyerekek lassabban is tanulták meg mindkettőt amiatt, hogy egyszerre kettőt tanultak...

Az tény, hogy a szülők hajlamosak túlterhelni a gyereket, és olyan rossz, hogy nincs annyi idő és energia, hogy mindenre fussa, sportra, zenére, nyelvekre a suli mellett... Ha egyet választani kell, akkor azt hiszem a gyerek leginkább valamifajta sporttevékenységgel jár jól, mint külön óra, az legalább kikapcsol a sok tanulásból, persze nem versenyszerűen csak mozgás céljából.

Kép

Kép
sz.veronika

Susy,
a párom kislánya 7 évesen kikerült Görögországba, kint éltek az anyukájával 5 évig, most költöztek haza. Folyékonyan beszél görögül, görög iskolába járt kint.

Szerintem is lehet tévéből tanulni, és szerintem nem megterhelő, mert egyszerűen csak "ráragad" az emberre ahogy nézi :)

Anno még mikor a Star Trek csak a német adón ment, ott néztem, és a sorozat végére már egész jól értettem a szöveget :lol:

Betty,
én is énekelek neki angolul, bár az nem ér fel az eredeti angol kiejtéssel, így szerintem nincs sok értelme... Sőt azt olvastam, hogy ne beszéljünk a gyerekhez kétféleképp - az összezavarja - hanem mindig egy konzisztens helyről hallja az idegen nyelvet, mondjuk apu úgy beszél hozzá, de akkor mindig úgy beszéljen hozzá.

Kép

Kép
sz.veronika

Bettyna
Igen, valóban más, de ettől függetlenül vannak szülők, akik kimondottan törekednek arra, hogy a gyerek 2 nyelven beszéljen. Mindenkinek igaza van, annak is, aki A- t mondd, annak is, aki B- t.

Kép
Kép
susytunder

Márti!

Akkor gondolom az okosbaba programról is ez a véleményed. Én voltam egy ilyen előadáson, de nekem is túlzásnak tűnt, úgyhogy nem is csináltam Janával.

Dius! Mikortól szűnnek meg a pontok a DM-ben?

Jajj, lányok, most Adél lázasodott be. :( Egész nap sír... :(

Kép
Kép
kincsesi

kincsesi március 31ig, fogadják el a kuponokat és a pontokat is a 15% kedvezményre. Áprilistól nem lesz már. De azt írták kitalálnak valami mást.. de hogy mit és mikortól arról nem írtak.

Kép
dius87

Jobbulást Adélnak... szegényke, ilyenkor hogyan tudod megnyugtatni ?

Kép
dius87

Még az jutott eszembe, hogy az egyik barátnőmnek Izraeli férje van. A srác nem tudott magyarul, a barátnőm meg Héberül, így angolul beszéltek. Közben mindketten tanulták a nyelvet. Született 2 kisfiúk, és a gyerekek most 6 és 4 évesek, beszélnek magyarul, angolul, és héberül is.

Kép
Kép
susytunder

Igen,
ilyen a volt főnökömnél is volt :) A változatosság kedvéért ő görög. A felesége magyar, egymás között angolul beszéltek. A gyekőc tud mindhárom nyelven :)

Kép

Kép
sz.veronika

Sziasztok!

Márti, Dius és Kincsesi jobbulást kívánok a babócáknak!!

Szeretnék kérdezni tőletek valamit. Nem rég észre vettem Levi combján egy kis kb 2 cm darabon érdes a bőre nem száraz meg semmi csak érdes az a folt mostmár egy kicsit piros is, viszont egyre több helyen érzem ilyennek a bőrét, a térd hajlatban a vádliján a karján és a hasán is egy pici darabon. Mi lehet ez? Alergia? Mit csináljak vele, hogy elmúljon? Hétfőn megyünk védőnőhöz szerdán meg az oltásra elég ha akkor viszem dokihoz vagy vigyem el előbb? Aki tud segítsen. Köszi.

Luisa, elküldtem priviben a doktornőm számát, nagyon ajánlom!

Anita

anitapo20

Lányok!
Képzeljétek Márkó megpróbált kúszni...igaz még csak olyan mint egy hernyó, de legalább halad előre :):):):)

Kép

NIKI
nini.n

Sziasztok!

Én csak a fejlesztőpedagógusi részét ismerem és tényleg segíteni akartam,azért írtam le az esetleges következményeket. Szóval mindenki úgy csinálja a gyerekével,ahogy akarja! Én mindenesetre nem kockáztatok,mert az előny az idegen nyelvtanulásával és az annak következtében kialakuló esetleges problémák súlyossága nagyon nincs arányban egymással.
Veronika, az biztos,hogy napi félóra angol mese nézésétől nem fog 6 éves korára sem anyanyelvi szinten beszélni, ártani viszont sokat tud! A torna fontosabb lenne,ha előírták! De nem szólok bele senkinek a nevelési elveibe,módszereibe...

Ildi!

Jobbulást Adélnak! Van egy természetes lázcsillapítási mód,amiről nem írtam tegnap és működik! Eszerint a baba zoknijába,a bokájához kell kétoldalt tenni 1-1 szelet nyers krumplikarikát és rajta kell hagyni,míg ki nem szárad! Ez magas láznál is működik és kicsit humánusabb mint a hűtőfürdő!
És igen, ez a véleményem arról is. Sajna már mindenből pénzt akarnak csinálni...
Ja,könyvajánló:
Ha valaki tényleg látni akarja,mi a jó a gyerekek lelkének fejlesztés szempontjából,nagyon ajánlom Vekerdy Tamás: Gyerekek,óvodák,iskolák című könyvét, nem hosszú, de a lényeg benne van és szerintem minden kisgyermekes szülőnek jó lenne,ha ott lenne a polcán!

Márti
borossné becz márta

Nini - Gratula a kis hernyónak! :lol:

Anita - Szabinak is volt ilyen. A gyógyszertárban kapható Babé hidratáló testápolót javasolta a dokink és bejött.

KépKép
KépKép
KépKép
sz.bettyna

Bocs, ha kicsit sok leszek, de hadd mutassam meg nektek is Szabi fordulási technikáját! Köszi! Ma reggel sikerült elkapnom:
Kép Kép Kép Kép Kép Kép

KépKép
KépKép
KépKép
sz.bettyna

Dius! Szerintem valamit félreolvastál a DM-mel kapcsoltaban, mert pontokat tényleg csak március 31ig adnak, de beváltani a 15%os kupont május 31ig lehet. http://www.dm-drogeriemarkt.hu/content/akciok/kedvezmenyek_vilaga.html

Kép
Kép
Kép
gabi79
Dunakeszi

Sziasztok lányok!

Még egyben, kislányom rendes nem akart felesleges izgalmakat okozni. Bár az uh szerint már eléggé méretes. Úgyhogy ha az engedélyezett két héttel előbb megszületne nem bánnám.

Nyelvtanulás téma.
teljes mértékben egyetértek Mártival. Anyukám 30 éve tanító néni és ő is fejlesztőpedagógus is. Ha 4 osztályban kezdenek el nyelvet tanulni. kb fél év alatt elsajátítják azt, amit elsőtől harmadikig megtanultak esetleg. És tényleg magyarul kell először megtanulni írni-olvasni csak utána érdemes a nyelveket bevezetni.
persze más a helyzet a két anyanyelvű családoknál. Ott a gyerekek valóban anyanyelvi környezetben nevelkednek.

Kép
becsengo

Bettyna! Nagyon édes! Ahogy felnyomja a kis popsiját! Adél teljesen másképp fordul. Bár 4 napja megint nem akar fordulni, inkább kúszni tanul: felnyomja a popsiját és próbálja maga alá húzni a lábát.

Kép
Kép
Kép
gabi79
Dunakeszi

Gabi - Köszi.

Akratam is kérdezni, hogy szerintetek normális-e, hogy ilyen kacifántosan fordul.

Becsengő - Szupi,hogy minden ok a Kistesóval! :)

KépKép
KépKép
KépKép
sz.bettyna

Bettyna, köszi a segítséget! Azt nem tudod, hogy mitől lehet? Nagyon helyes Szabi ahogy fordul :D

Becsengo, örülök, hogy minden rendben a kistesóval. :) Nekem is két héttel előbb született Levi, de én meg is beszéltem vele, hogy jöhet előbb csak olyankor amikor apa otthol van. Meghalgatta a krésem és szót fogadott. :lol:

anitapo20

Én szlovákul tanultam meg először írni, olvasni, utána magyarult, mert kéttannyelvű suliba jártam, szlovák nemzetiségű vagyok, de nem tudtam előtte szlovákul. De tökéletesen egyetértek Mártival, nem kell túlfejleszteni a gyerekeket, hagyni kell kibontakozni őket.

Betty- Ambi is így kezdte a forgást, aztán belejött és már simán mengy. Nagyon ügyes Szabi. Pelenka nélkül már Ambi is be tudja kapni a lábát. Igaz, csak anyósomnak mutatta meg :)

dytke

Márti,
lehet, hogy önfejű vagyok :) Pedig tényleg azért kérdeztem, mert érdekelt hogy mit gondoltok róla :)

Nemrég a napirend ellen tiltakoztam hevesen, hogy nekem nem megy, aztán azóta magától beállt :lol:

Kép

Kép
sz.veronika

Anita - Sajnos fogalmam sincs. Gyanítom, hogy ha nem kezeltem volna valamiféle ekcémás dolog válhatott volna belőle, de hgoy azt mi váltja ki, lövésem sincs. Akkor naponta 2x kenegettem neki, most már csak akkor, ha érzem, hogy érdesebb kezd leni a lába.

Dytke - Tényleg így kezdte? ÉS mennyi idő után forgott "rendesen"? Bár, tudom, hogy minden gyerek más. :wink: Grtaula a lábrágágshoz! Először Szabinak is csak pelus nélkül ment, aztán egy hétvége alatt úgy belejött. hogy most már bármikor, bárhol megcsinálja. :wink: Pelenkacsere közben legalább akkora élmény, mintha forogna. :lol:

KépKép
KépKép
KépKép
sz.bettyna

Anita
Ez lehet szárazság is, nekünk is volt ilyen. Sőt egész ősztől nagyon száraz volt Kristóf bőre, sok mindent próbáltunk, de a bőrgyógyász által felírt gyógyszertári (nem sima gyógyszertári) testápoló vált be.

Bettyna
Szabi nagyon édes, ahogy fordul. Annyira jól áll neki ez a szín. :)

Voltunk kint az udvaron, hoztam pár képet nektek.

Kép

Kép

Kép

Kép
Kép
susytunder

Sziasztok!

Kristóf jó nagy már :D

Én ma voltam dokinál, még három hét fekvés :? Viszont Fruzsi szépen nő, 34 hetesnek felel meg :)
Vendég

Betty - pontosan nem emlékszem, de "sokáig" így csinálta. Aztán úgy, hogy jó magasra kinyomta magát és fordult a fejével, hogy felboruljon. Aztán meg rendesen, ez volt a menet :)

Panndi - Szegény, rossz lehet feküdni, pláne, hogy Zsófival is foglalkoznod kell. Kitartás!

Susy - olyan édes Kristóf. A második képen mintha táncolna :)

dytke

Susy, köszi neked is a segítséget. A doktornőnek is megmutatom majd szerdan a bőrét és majd csak mond rá valamit.
Nagyon helyes nagyfiú már Kristóf!!! Igaza van Dytkenek, tényleg olyan mintha táncolna :D

Panndi, kitartás!

Anita

anitapo20

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?