Annamari
Akit nem érdekel a fejlesztés dolog, az ugorjon, mert hosszú lesz!
Ezeket fejleszti Zsófi Olinál, (mindegyikhez írok 1-1 példát):
*Mozgásfejlesztés: nagymozgás és finommozgás (az utóbbit csak most kezdték):kúszás megtanítása, úszás mozdulat, síelés ,egyensúlygyakorlatok: - földre ragasztott csíkon, -padon,gurulás a test hossztengelye körül,dobások, színezés egyre aprólékosabb részletekig,gyöngyök válogatása színek szerint stb.
* Orientációfejlesztés:
Mi hiányzik szerinted a képről?
Tükör segítségével a testrészek megnevezése
Bekötött szemmel érintsd meg a megnevezett testrészedet
Ember kirakó
Vezesd a macit a mézhez
Jobb-bal oldal tudatosítása: Ki áll Peti mögött, Mit látsz a háztól balra stb.
* Kommunikáció – Beszédfejlesztés (ez Oli gyengéje):
Szívás – fújás gyakorlása,( pihét, labdát szívószállal kell a kapuba befújni), Nyelvtorna: nyelvséta az ajkakon Pl. lefetyelő cica
Mondatok befejezése stb.
*Észlelés fejlesztés:Magas - mély hangok észlelése, Szobrászos:
Becsukott szemmel kell kitalálni, mit ábrázol a kis szobor stb. Magnóhallgatás: tapsolj ahol a kutya szót hallod
Szerialitás fejlesztése: Gyöngyfűzés megadott szabály szerint,
Költöztesd a polcra a játékokat! 1 könyv, 1 baba, 1 maci – Hogyan folytatnád? stb.
*Figyelem fejlesztése:Keresd az ugyanolyanokat! Kösd össze!,Karikázd be két színnel ( jobbra néző kutyát zöldre, balra néző kutyát barnára), Mi a különbség a két kép között?
*Emlékezet fejlesztése: Mi hiányzik?
Nézd meg a tárgyakat! ( egyet elrakok). Mit vettem el?, Szógyarapítós: Előtte lévő szavakat elmondja és ő is hozzátesz egyet.
Cica
Cica, kutya
Cica, kutya, ló
Cica, kutya, ló, szamár….. stb. Memóriajáték stb.
Szumma szummárum Zsófi normál iskolafelkészítést csinál Olinál, Sindelar módszerrel és alapozó terápiával, azokat a részterületeket ahol Olinak lemaradása van, külön kezelve. Nekünk a nagymozgás a beszédfejlödés és a finommozgás a gyengénk, így ezekre több idöt fordít, bár a finommozgást csak most kezdték. Nagyon jól halad Oli, Zsófi szerint 1 év múlva iskolaérett lesz.
Vannak részterületek ahol már most magasan a kora fölött jár pl. emlékezet
Szerintem Gergö rajza nagyon jó, nagyon ügyesen rajzol. nekem Samu sem rajzol ilyen szépen. Színezni már profin tudnak, gyakorlatilag alig mennek ki a vonalból. Az ovónéni ennek is nagyon örül, mondta, hogy ez az elsö lépés. Ádám gorillája sem rossz, szerintem nekem ezen a szinten vannak a fiúk rajzban.
De ma megkérem öket, hogy rajzoljanak.