Ezvicc: általában a magánrendelési tarifa 10x-esét kérik a dokik, ha konkrét összeget mondanak, de az enyém pl. azt szokta megmondani, hogy mások mennyit szoktak, és ránk bízza a döntést.
Arról mondjuk szó nincs, hogy nem csinál semmit, az én dokim mindent maga csinált, az infúzió bekötésétől kezdve. Rendszeresen ellenőrizte a méhszájat, adott időben burkot repesztett, stb. Szóval nagyon aktívan vett részt.
Meg nekem ugye császár lett a vége, szóval maximálisan rá voltam bízva... sőt, szülés után is jött minden nap, abszolút a saját betegeként kezelt. A szülésznő is rengeteget segített, de ő sem kért konkrét összeget. Én másoktól kérdeztem, mennyit szokás, és annyit adtam... de nem akarok konkrétumot, mert már régen volt.
Reader: Első szülésnél szinte garantált a gátmetszés, többediknél meg lehet úszni. A szülésznők segítőkészek a gátvédelemben, de nekem azt monta a szülésznőm, hogy első szülésnél kár az olajért... tegyem el a következőre!
Oxitocin: hát, az meg szerintem doki-függő is... nekem indítani kellett a szülést, tehát kaptam végig, nem egy leányálom.
De muszáj volt. Azt tudom, hogy nekem a doki semmit nem csinált, amit én indokolatlannak éreztem volna! Sőt, az volt az érzésem, hogy amikor bennem megérett az elhatározás, hogy na, akkor most már indítani kell, vagy hogy nem úszom meg a császárt, a dokim akkor mondta ki. És utólag is minden őt igazolta, nagyon is indokolt volt minden döntése!
Szülési terv: szerintem ott megbukik, hogy nem tudod előre, melyik szülőszobába kerülsz. Mindegyikben más felszereltség van. Meg hát a szülés amúgy sem a tervek szerint szokott alakulni.
Hidd el, ha már ott vagy, akkor mindenben fognak segíteni a szülésznők, általában ők szokták javasolni, hogy miket próbálj ki (labdát, kádat, kereket - mindent ki lehet próbálni, ami az adott szobában van, és a lehetőségek megengedik). Nekem az a véleményem a szülési tervről, hogy ha nem úgy alakulnak a dolgok, akkor csalódást fog okozni... nekem pl. egy csomó mindent nem lehetett az indított szülés miatt (pl. nem ülhettem kádba, pedig szerettem volna, mert végig rajtam volt a ctg). Jobb, ha nem tervezel el előre semmit, és akkor max. kellemes csalódás fog érni.
Szerintem válassz egy dokit és/vagy szülésznőt, akiben maximálisan megbízol mind szakmailag, mind emberileg, és bízd rá magad mindenben!
Kiscsillag: őszintén szólva nem tudom... amikor én jártam hozzá, akkor éppen nem lehetett a kórházba menni hozzá (csak a genetikai uh-ra), de akkor volt valami kavarás, hogy fizetés nélküli szabadságon volt egy évig, vagy mi volt... mondjuk azt tudom, hogy inkább magánban fogad szívesebben... meg az alapján, amit a többiek írtak, nem is tudsz a kórházban egy adott orvoshoz járni...
Árról annyit tudok, hogy tól-ig határt szokott mondani, ha kérdezik, hogy ennyit szoktak adni, de amúgy rád van bízva. Nem kér fix összeget.