Új privát üzeneted érkezett!

Segíteni szeretnék a kismamáknak a heti vagy napi menü kialakításában.
csincsilla
 
 


Hát az jól jönne. KépKépKép
Virág
 


En innen szoktam puskazni, ha mar nagyon nem tudok mit kitalalni:
http://www.konyhamester.hu/menuk/index.html#1-4
afonya
 
 

 
 

Lenne egy lehet, bunkónak tűnő kérdésem.
MI köze van ennek a lakóhely szerinti topikokhoz?
Van kismillió főzös, kajás topik, valahova azok közé illene, nem?
Bocs, de az az igazság, hogy jelenleg eléggé tisztában vagyok vele, hogy micsoda munka kéne itt rendet teremteni, és ez a lakóhely szerinti válogatás ennek a folyamatnak egy látszólag apró, de nem munkamentes részlete. És bosszant, hogy ennyire nem lehet nyitott szemmel lenni.
Ildi

Ildi
pildi
 
 


Ildi,
igazad van, de megsemKép Nekem, mint sima hozzaszolonak spec. fel sem tunt, hogy rossz helyen van a topic, foleg most, hogy eltunt pl. a gyermekek. Engem is marhara bosszant ez, de mar feladtam a harcot.... viszont az elso hozzaszolokkkal valahogy megertobb vagyok, ok valoszinuleg valami keresovel talaltak ide, ami menut se dob fel nekik, a strukturat vegkepp nem, stb.

-Afonya

ui: Nekem jobban tetszik egyebkent egy olyan hozzaszolas, ami linkeli a keresett topicot es ha "bennfentes" az iroja, szol a szerknek, hogy ezt pedig torolje. Ha van idom, megcsinalom, ha nincs idom, akkor a morgasra sincsKép
afonya
 
 


Bocs, már el is tüntem!!!
Kár volt ide jönni, csak jó akartam!!!
csincsilla
 
 


csilla,
kérlek, ne tűnj el. Kép Kérd meg a szerkesztőt, hogy tegye át jobb helyre.

PIldi,
mi van ma veled??? Miért gázolsz bele emberek lelkébe? Miért gondolod, hogy az a feladatod, hogy rendet tegyél? Nem ismerek rád. Az, hogy szereted a babanetet, hogy születése óta itt vagy, nem jelenti azt, hogy rendőrként kell állnod minden új topicnál, és rendreutasítani azt, aki szerinted rossz helyre írt valamit. Te ezt sokkal kedvesebben is csináltad már. A babanet értünk van, nem mi vagyunk a babanetért. Kérlek, legyél sokkal kedvesebb.

Virág
Virág
 


Én itt látnám a legszívesebben:

Babanet Társalgó » Anyaságról » - Gyors ételek hétköznap - amikor a gyerek a lábad alatt mászkál
http://www.babanet.hu/ujgep/discus4/messages/275/9266.html?1080337473

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Csilla!

Csak egy gonoszkodó kérdés. Ha már a második hozzászólásra feladod, akkor miben is akartál segíteni?


Virág!
Szeretlek, de ma ördögöm van, nem bírok a számmal. Kép
Kép Kép Kép És te vajon miért is gondolod, hogy neked meg meg kell térítened mindenkit? Kép Kép Kép


Magamnak:
Kép Miért is akarok én mindenbe belepofázni? Kép


P.Ildi!
Fel a fejjel!!! Kép
"... Egyszer véget ér a lázas ifjúság ..."


bigacsiga Kata

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


bigacsiga!
Ha te először mész valahová, vagy akárhanyadszorra is, és lekiabálják a hajadat, mert tévedni merészeltél, akkor nem hiszem el, hogy nem bújsz visza a csigaházadba! Csilla azt ajánlotta fel, hogy segít menüt kitalálni. Én is így reagáltam volna a helyében, és tudom, hogy te is, sőt sztem PIldi is... Kép
Egyébként mesélj, mikor akarok én mindenkit megtéríteni??? Hol erőltettem bárkire rá a véleményemet? Az, hogy félelem nélkül leírom, mit gondolok, soha nem ment át győzködésbe. Viszont az ilyen durva bántásoktól igyekszem megvédeni az újonnan idetévedőket. És őszintén sajnálom, hogy olyasvalakikkel kell szembeszállnom ehhez, akiket régi és jó!!! barátaimnak tartottam. Vagy mindenkinek meg fog jönni??? KépKépKép

Virág
Virág
 


Sziasztok!

Áfonya: a Gyremekek jelenleg épp átalakul, két részre bontódott egyelőre, a gyereknevelés és a betegségek, gondok címre. Pontosan azért, mert vannak, akik még nem adták fel, hogy rend legyen a topikok közöttKép, és ez is ennek a folyamatnak a részeként történt. Hogy áttekinthetőbb legyen a babanet, hogy megtalálhatóak legyenek a topikok.

Virág.
Az a véleményem, hogy ha valaki odatéved egy fórumra, ahol még sose járt, akkor először is olvasson. Lehet, ezügyben változtatni kéne a szerkesztőnek, hogy az automata levél tartalmazzon ezügyben infókat. A minap (na jó egy hónapja) regisztráltam az indexre, összvissz egy hozzászólás céljából. Ott kapásból kijött, hogy olvassam el itt-ott a bemutatkozó oldalt, ismerjem meg előbb a szokásokat. Olvasgatok indexet több éve amúgy. Lehet, hgoy ez (is) hiányzik itt.
Amikor topikot nyitok, akkor benne vagyok egy főtopoikban, muszáj volt odakerülnöm. Nem igaz, hogy minimális időráfordítással nem lehet körülnézni! És különben is, ha akarok valamit, akkor megnézem, hol teszem azt, nem? Piszok sok munka lenne kicsit körülnézni?
Azt elismerem, a stilusom vitatható volt. Két új topik nyilt tegnap reggelre, egy totál felesleges, egy meg nagyon nem jó helyen. Nekem meg gyerek már ébredt, mire az olvasásig jutottam ezeknél a topikoknál, igen, hallgathattam volna.
Szívügyem a babanet, szeretném, ha megtalálhatóak lennének a rajta levő infók. Ez a lakhelyes rendezés még elég friss, és eddig szerintem rendben volt. És ide ez a téma totál nem passzol, semmilyen logikával. Egyre többeknek az a válasz, kerestem, de nem találtam. Sőt, aki tudja, hogy valahol volt már valami, az is nehezen találja meg. Ennek az az egyik fő oka, hogy rumli van, és a kereső olyan, amilyen. A keresőn illetékesek hosszú ideje nem nagyon tudnak tovább javitani. Viszont a renden szerkesztő időnként nekiáll. Nem csodálom, ha nehezen áll neki!
És mond, Virág, a kérdésemre: mi köze van a heti étlapnak a lakóhelyekhez?
(a másik tegnap reggeli legalább logikus helyen nyilt)
Durva voltam, itt is, ott is? Le mertem irni, hogy ugyan, nézz már körül! Egy szót nem irtam az illetőről, nem minősitettem őt! A másikon annyit irtam, "van már ezer ilyen topik" (oké, az ezer túlzás, de 10 minimum!!), "légyszi" (! még ez is benne volt!) "nézz körül!" Durva?
Itt feltettem egy kérdést, előre megirva, hgoy tudom, hogy bunkónak fog tűnni, de végül is jogos kérdés, nem? Majd leirtam a saját érzéseimet. Minden bizonnyal bunkó dolog. "lekiabálják a hajadat" igen?? Ez az???
Virág, nem veszekedni akarok veled, tudod, ismersz, megirom és megvédem a saját véleményemet.
És egy mondat, Csilla írásáról. Lehet, nincs igazam, de ez a kis egymondatos beirás nekem nagyon reklámszagúnak tűnt. Olyan feldobott labda, irok egy mondatot,ezért nyitok egy új topikot, háát nem tudom. De lehet, hogy tévedek, és Csilla önzetlen segíteni akarásának keresett egy fórumot, ahol még életében nem járt, fogalma nincs róla, kik és miért olvassák (hiszen miközben ezen infót megszerzi, óhatatlan körülnéz), ott levő infókból szinte semmit nem olvasott, regisztrálása után első dolga az volt, hogy nyit egy új topikot. Őszintén megmondom, nekem kicsit mindig bántanak az első hozzászólásnak topikot nyitók, nem azt mondom, hogy túl bátrak, de valami ilyesmi. Szerintem evidens lenne, hogy új helyre tévedvén -élőben és szóban is!- először nézelődök, hallgatok, olvasok, tájékozódok és csak utána szólok hozzá. H*lyeség?
Mindezzel együtt elismerem, a stílus nem volt optimális, itt se, a másikon se.

BCsKata:Kép

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Ildi,
ez a topic velhetoen ugyis torolve lesz, ezert offolok en isKép

Gondolom /ill. irod is/, neked is tobbeves netes "multad" van. Es tudom, realista is vagy, valszin eleg logikusan is gondolkozol, szakmadbol kifolyolagKép De az atlagfelhasznalo nem.
Neked nem okoz gondot egy babanetes url cimbol visszakeveredned a fooldalra. Sokaknak igen.

FAQ: altalaban senki nem olvassa el, ezen valtoztatni ugysem tudsz. Tehat a rendszert kell ugy megcsinalni, hogy lehetoleg szurjon, amit lehet. Es a "rendszergazdanak" igenis naponta nezni kell, kepben kell lennie, uj topicot atpakolni, megszuntetni, stb, ha rendet akar. Az indexen is igy megy.

Keresot sikerult megjobban eldugni, igy a kutya nem fogja hasznalni. Legalabbis azok kozul, akik ujak. Epp nemreg volt vitank a szalvetasban, mert javasoltuk, hogy az ujonnan erkezok keressenek ra az infokra. Sokan tobbtucatnyi hozzaszolas gazdajakent sem tudtak, mi az. Ill. ekkor kezdtek el keresni. Most meg, hogy nincs kinn, lathato helyen, hanem legordulokent, megkevesbe feltuno.
Keresesen belul a "targy" vagymi a topiccimre valo kereses. Hat kezdo legyen a talpan, aki ez alapjan rajon. At kene irni a megnevezest. Nekem az sem tetszik, hogy most nem tudsz uj ablakban nyitni osszest es keresest egy bongeszobol.
A minden oldalon megjelo kereses, topikok, moderator stb. kulon, nem gorditheto frame-be kene, ha az a cel, hogy hasznaljak is. Vagy inkabb alulra tenni. Mert mivel itt a szokasostol elteroen nem forditott sorrendben vannak a hozzaszolasok, az aljara lapozva olvas mindenki. Es ki megy vissza megnezni a tetejet, hatha ott van valami? Mig pl. indexen "fenn" olvasol es fenn van a help is.

Mivel Te mar fejbol fujod a babanet felepiteset, temait, tudod, hogy van mar ilyen topic ezer. Aki ideteved, az azt latja, hogy nincs, mert a lakohelyek kozt tenyleg nincsKép
Sokszor erv, hogy azert nyit ujat, mert a regibe nem ir senki regotaKép Szerinted ezt a "logikat" meg tudod valtoztatni?! Vagy: Multkor a probateruleten nyitott valaki egy uj topicot, eles kerdessel. Szerinted direkt csinalta?Kép

En eleve kiszornam a fele topicot, osszevonnam a maradek felet es igy mar tenyleg attekinthetobb lenne. Csinalnek esetleg egy "vegyes" topicot, abba mehetnenek a par hozzaszolasos, kifulladt, am erdemi informacios topicok.
Lennenek meg otleteim, de abbahagyomKép

-Afonya
afonya
 
 


"a stílus nem volt optimális, itt se, a másikon se."

Így van.
Virág
 


Nem mentegetni akarom magam de elmondanék néhány dolgot: étterem vezetőként mentem GYED-re ill. most már GYES-re, van diplomám és nem tartom magam butának. Egyszerűen csak nézelődtem a lakóhely szerinti topicban és az egyik megyeszékhelyi topicban állandó téma a Mit fözzek?. Visszaléptem és sajnos ide regisztráltam magam. Bocs!
AKI MER AZ NYER! - vallom magamról.

PIldi!
Számomra minősíthetetlen a MODOROD!!!
Nem vagyok kezdő!!!
Te úgy visekedsz mintha te lennél itt a fönők, pedig minden ember egyenlőnek születik. Nem szabad az embereket (föleg a kezdőket) lenézni, és bántani. A segíteni akarás tőled egy kicsit messze áll és sajnos sosem lesz az erősséged. Nem akartam éttermet reklámozni, de munkámból kifolyólag több száz étlap és menü sor áll a rendelkezésemre, nem beszélve az 310 kötetes szakácskönyv gyüjteményemről.

BARÁTI ÜDVÖZLETTEL: Csilla
csincsilla
 
 


Csilla,
engem továbbra is érdekelnek a receptek. Nem az a bajom, hogy nem tudok főzni. Még szeretek is . (Hát még sütni!Kép) Egyszerűen fáradt vagyok hozzá. Amikor nagybevásárolunk, megvesszük a standard élelmiszereket, amikor meg kinyitom a szakácskönyvet, látom, mennyi minden nincs itthon hozzá. Piac meg messze. Így benézek a mélyhűtőbe, és amit találok, összedobom. Ezért nem túl változatos. Van valami ötleted?

Virág
Virág
 


Kedves Virág!

Számíthatsz rám. Keresek és majd jövök.

PIldi!

Az nem reklám szagú amit a Kriszta13 csinál a Mazsola Muzsikájával?
csincsilla
 
 


Csilla!

Otletekre nekem is nagy szuksegem lenne. Fozni nagyon szeretek, de a mindennapi kajakhoz kene nehany otlet, mert mindig ugyanazt a 20-30 kajat fozom.

Agi

Kép
Kép
agi
 
 


Virág!

Én pl. nem találtam P.Ildi hozzászólását olyan bántónak mint amilyet te írtál neki, ami azért is volt furcsa, mert hogy körbe ismerjük egymást.
Érdekes a felfogásod/érved,
Viszont az ilyen durva bántásoktól igyekszem megvédeni az újonnan idetévedőket. És őszintén sajnálom, hogy olyasvalakikkel kell szembeszállnom ehhez, akiket régi és jó!!! barátaimnak tartottam.
Csak tartottad? Kép Ez már múlt? Kép


A múltkor pont az ellenkezőjéről tettek tanúbizonyságot a lányok. És tudod mire jöttem rá? Vannak barátaim, nem csak levelező társaim.


Nem tudok mesélni, mert nem öntöttem én ezt még gondolatokba. Csak érzések vannak, de lehet, hogy a hangulatuk miatt hamisak.


Miért, úgy áll a hold? Akor azért van ilyen rohadt hideg. Kép


bigacsiga Kata

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


A Csillához intézett kérdésedre a válasz nagyon egyszerű:

szervezés kérdése

előre megírt menüvel kell a kezedben (na meg persze tömött pénztárcával) menni a boltba és akkor lesz otthon minden vagy túl kell vásárolnod magad mindenből ill. tartalékot képezni akkor szintén.

Nem üres hassal kell menni vásárolni, hanem jólakottan ebéd után, akkor meg csak tényleg azt veszed meg amire szükséged van és nem azt amit megkívánsz.

Én kb. erre jöttem rá konyhatündérkedésem alatt.

pl. amikor sátorozni jártunk, akkor ohatatlanul megkellett tervezni mit eszünk, mert nem cipelhettél magaddal egy egész spájzot ill. nem ugorhattál ki a Duna közepé, hogy hoppá egy kis tejföl kéne bele. Kép


bigacsiga Kata

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Sziasztok!

Jó kis off már a topik, no mindegy, ahogy elnézem, még senki sem irt a szerkesztőnek, hogy tegye ide-oda amoda, irok bele off én is újfent.

Hűha, BCsKata, én nagyon felületesen olvastam Virágot, mert ez a múltidős kifejezés... huhhhh, valahogy átsiklottam felette. Na, jó, most már okosabb vagyok.

Csilla:nem vagy logikus. Felháborodsz, hogy nem vagy kezdő, mégis úgy kiakadsz rajtam, mintha még sose olvastál volna fórumokat. Készülj fel, van ennél sokkal durvább is! Itt is! Nem tőlem, akár hiszed, akár nem. És ártatlanoknak is, nem kell hozzá semmit se csinálni! Ez van sajna.
Nézd, ez most már eldőlt, te meg én nem fogjuk -legalábbis egy darabig- kedvelni egymást. Pont. Ezt nem hiszem, hogy érdemes ragoznunk. Szerencsére vannak, akiknek tudtam már segiteni és remélem lesznek is még. BÁr ezt most nem tudom, minek irom, mert elég hülyén nézne ki, ha most erről kezdenélek győzködni. Rossz szokásom, hogy nem tudok elmenni szó nélkül a velem kapcsolatos irások mellett. Mindenesetre tetszik, ahogy két hozzászólásból ily remekül ismersz. Kép

Virág:Kata két ötletét keverheted is. Pl nálunk van egy kb havonkénti nagybevásárlás, akkor feltöltöm a készleteket (na igen, van rendes méretű kamrám, meg hűtőládám), és emellé meg lehet tenni kb hetes bontásban, hogy előre elgondolod, miket főznél, és összeirod hozzá -főleg a frissen megvásárolandó -hozzávalókat. Mondjuk én döntően a már itthonlevőkből alkotok, de ritkán hiányzik más, mert a legtöbb olyan alapanyagot, amit kedvel is a családom, azt meg lehet venni -valamilyen formában-előre (avagy terem a kertbenKép).
Mondjuk kitalálni, hogy mi legyen a heti menü, az egy külön kérdés.

Jaj, Áfonya, ki ne felejtselekKép: ötleteknek örülök, érdekelnek, jöhetnek még!Kép

Ildi

Ildi
pildi
 
 


PIldi és Bigacsiga,
a múlt idő nem lezárt múltat, inkább megingást jelentett. Nem értelek titeket. Ilyen erővel nekem is eshettek. Az 5leteket köszönöm. Bár ezt én is tudtam, de valahogy nem megy a megvalósítás. Talán annyira fáradt vagyok.

Virág
Virág
 


Nekem sosem a hozzavalok beszerzesevel van a gondom. En is mindig mindent tartok itthon, hogy ne ezen muljon, hogy valamit nem tudok elkesziteni. Nekem a kajak kitalalasaval van nyugom.

Kép
Kép
agi
 
 


Ági!

Arra meg jó Áfonya feldobott linkje is.
Bár aki azt megfőzi és meg is eszi, félév múlva jön diétás receptekért is.

bigacsiga Kata

ui:

Ezen a linken van egy 15 ill. 75 hetes éttrend
http://csigabiga.com/otlettar/receptek/menuk.htm
le lehet tölteni.

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


nem megy a megvalósítás...

Az pedig csak rajtad múlik, mert mi itt írhatunk akár milyen szipi-szupi menűt, ha nem akarod/bírod megvalósítani neked ez csak füstbe ment terv.

Talán annyira fáradt vagyok...
Ezen szintén te tudsz csak változtatni a receptekben nincs fáradtság elleni hozzávaló... Kép

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Én azt gondolom talán csak szervezés kérdése az egész.
Aztán jobban belegondoltam és talán nem csak az.
Biztos, hogy függ attól is ki mit hozott otthonról, mit látott, miben szokott bele, mit vett át máshonnan, milyen a temperamentuma, milyen az íz világa, mennyit költhet kajára, mennyi ideje van az egészre stb. stb..

Nálunk pl. anyukám nagyon jól ízletesen főz, de csak a szokásos jól bevált alap kajákat főzi. Nem szokott újítani, de minden nap főz meleg ételt, rendes alapanyagokból, hagyományos ízekkel. Az evés náluk mindig rendszeres időben és együtt történt, senki nem evett külön-külön akkor és azt amit éppen talált vagy akart. Ő erre szoktatott rá minket és mi ezt vittük tovább.

Én is főzők minden nap, de nálam már nem rituálé a délben asztalhoz ülés vagy vasárnap csak húsleves, pörkölt nokedli. Sokszor lázadok a miért kell nekem az időm jelentős részét a konyhába tölteni, de sajnos még csak köztes megoldást találtam rá, de igazán jót nem.
Nekem a előre főzés nem jön be, mert én a frissen főzött ételt szeretem és nem a fagyasztóból felmelegítettet.

Az anyósomtól nem tudtam semmi konyhai dolgot eltanulni, mert mire vele megismerkedtem ő már inzulinos cukorbeteg volt, saját diétája volt, elvesztette az íz érzékelését, öreg volt így aztán a végén már mindent összekutyult. Pedig jól főzhetett hajdanán.

A húgomék, napközben ott esznek ahol vannak (munkahely, ovi, suli), de az ő férjéjénél nem volt rendszeres a meleg kaja, ezért pl. ők hét közben vacsorára kizárólag hideget esznek.
Azt viszont nekem nagyon irigylésre méltó, ahogy teszik, mert szépen körbe ülik az asztalt. Én ezt nem tudtam megvalósítani, mert a párom nem jön egyforma időben haza, sőt rendszeresen egyedül vacsorázik, mert én akkor fürdetem, altatom a gyerekeket.

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


És, hogy a gyakorlatban, hogy lehet ezt kivitelezni?
Tervezd meg először csak rövid időre, aztán, ha működik és belejössz egyre hosszabb időre.

mi legyen...
pl. mi lenne, ha már hétfőn kitalálnád, hogy kedden vagy szerdán mi legyen és amikor mész a gyerekkel sétálni, akkor megveszed azt ami hiányzik hozzá. Így nem esel abba a csapdába, hogy nincs otthon valami.

Az idővel való spórolás
Este elkezded másnap befejezed ill. készre főződ.
pl. pörkölt előfőzése, másnap készre főzés, tészta frissen kifőzése vagy gulyásleves lesz a félkész pörköltből. Nagyobb adag pörkölt főzése a fele elrakva más kajába.
Reggel egy órával előbb felkelsz és elkezded a főzést.
Pénteken előre eltervezed a szombat vasárnapi menüt és már amit lehet el is kezdesz belőle.
Így pl. még programokra is el lehet menni, mert amikor hazaértek csak készre kell csinálni vagy melegíteni kell.
Én pl. ilyenkor szoktam tartalmas levest főzni, reggel korán feldobom és mire elkészül a család megfő. Aztán elmegyünk, visszajövünk és vagy csinálok hozzá még valamit ha bírjuk éhséggel vagy az is elég.
Hétközbe sem szoktam komplett menüket főzni anyukámmal ellentétben, ő leves második, én csak egy félére szoktam koncentrálni.
Egy időbe csináltam azt, felírtam az alapanyagokat, ill. hogy abból én mit szoktam főzni, aztán elosztottam, hogy egyiknap leves, másik nap főzelék, harmadik nap tészta stb. aztán csak kihúztam a listából ami meg volt. Arra figyeltem, hogy pl. ne káposztás tészta, káposztás főzelék ne kövesse egymást, de ez pl. logikus.
Nekem kb. három havonta fordultak meg így ugyan azok a kaják.

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Én még a húsokat is egy hónapra előre megveszem. Ált. havi étlapot készítek, és asszerint vásárolom a hozzávalókat és a húsokat. Piacra hetente egyszer megyek, így zöldség és gyümiféléből is heti adagot vásárolok. És a Páromat küldöm 2 hetente nagybevásárlásra, Ő imád vásárolni, én pedig az idő alatt a gyerekkel nagytakarítok. Így napi szinten csak kenyeret veszünk. Egy a titok, így tartani kell az elkészített menülistát, mert akkor tuti semmi nem fog hiányozni.
Bigacsiga! A közös evést én is ritkán tudom megvalósítani, szintén a Párom munkája miatt. És mi is csak egyfajtát eszünk, ha leves van, az tartalmas és jöhet hozzá pl egy kis süti.
Amúgy imádom a klasszikus vasárnapi ebédet (husileves, rántotthusi, krumplipüré, befőtt és süti). Kép Csak utána semmire nem marad energiám! KépKép
beatrix28
 
 


És amikor Apa nincs itthon, kisfiam minden evésnél: "Ugye majad apának is?" Kép
beatrix28
 
 


Bigacsiga,
köszönöm az ötleteket, nagyon jók. Kép POnt ma beszélgettünk ennek kapcsán a párommal, elhatároztuk, 1-2 hétre előre megbeszéljük, mit eszünk. (Mi nem naponta főzünk, hanem 2-3 napig ugyanazt esszük).

Virág
Virág
 


Beatrix!

Én is szeretem a klasszikus vasárnapi ebédet, de gondolj bele, amikor én 15 évesen elkezdtem főzni mire nagy korú lettem, álmomban is tudtam húslevest és pörköltet főzni.
Szerintem borzasztó szokás/megszokás ez.
Ki is bukott anyukám rendesen amikor elköltöztem otthonról és kérdezgette mit főztem vasárnap, hogy csak egy teljesen hétköznapi étel volt.

Anyám hatvanadik születés napjára elvittük az egész családot étterembe, hogy ne anyám főzzön már még akkor is.
Majd nem beestem az asztal alá amikor ő meg a fater rántott húst kért másodiknak.
Érted, kérhetett volna akár mit, én fizettem, az ő szülinapja volt, nem nekik rántott hús kellett.

bigacsiga Kata

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Virág!

Na látod ebből a szempontból, nálunk a párom a konyhamalac, mert ő képes ugyan azt a kaját több napig is megenni.
Én meg nem. Maximum még másnap, de, hogy több nap, azt már nem bírom. Sőt mint írtam, a felmelegítettel is bajom van.

Amikor még nem voltak gyerekeim és dolgoztam, mindig arról álmodtam, hogy majd ha itthon leszek lesz sok időm. Majd gyártom a félkész kajákat és csak be kell nyúlni a hűtőbe elővenni és készre csinálni.
pl. fasírtot, barátfülét, gombócot, nudlit stb.
Ja, álom álom édes álom...
Még jó, hogy ilyenekből egész jókat is lehet venni, na anyukám ezen is kiakadt, hogy miért nem vagyok képes nudlit csinálni. Egész egyszerűen azért, mert én azt kínnak érzem és nem vagyok hajlandó amiatt raboskodni a konyhába. Bezzeg a palacsinta miatt állok ott egy órát. A fene se érti ezt, mert szeret/em/jük mind a kettőt, akkor az egyik miért kín a másik miért öröm?

bigacsiga Kata

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


A menus oldalon van egy
http://www.konyhamester.hu/
"nézzük mi van otthon"
kereső is ami abban segít, hogy kitaláld mit főzz abból ami otthon akad.

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Bigacsiga!

Talán azért, mert a nudli tényleg nagy macera, azért ahhoz képest a palacsinta nem az (szerintem, de lehet, hogy valakinek épp fordítva van), és elég hamar van élvezni való részKép.
Az én anyukám is nagy vasárnapi ebédeket csinált (nem a hagyományosakat (húsleves, rántott hús), hanem időnként annál sokkal munkaiényesebb, extrábbat (Rákóczi-rostélyost, kijevi csirkemellet)), de én amellett, hogy szeretek főzni, neki nem állnék vasárnap ilyeneket főzni. Az egész heti rohanás után gyakorlatilag a vasárnap az egyetlen nap, amikor időt tölthetünk egymással. Nálam nem is a konyhában állással van baj, mert am. konyhás nappalink van, hanem azzal, hogy miért ezzel töltsem reggeltől ebédig az időt?
Mondjuk én azért biztosan megfőznék fékészig hamikat, gondolván a későbbi időspórolásra, de nekünk ebben egy hiányosságunk van: nincs meg a megfelelő méretű fagyasztónk hozzá. A havi húskészletet és mirelitszükségletet még befogadja, de többet sajnos nem...

Virág!

Én Beartix módszereit alkalmazom, és nagyon bevált. Mi havonta egyszer vásárolunk nagyot (párommal együtt). Ha kell, ő vesz reggel kenyeret, bár ha kicsit összeszedném magamat, még az se nagyon kellene, mert van kenyérsütőgépünk. Az élelmiszereknél nagyon figyelek a lejárati dátumra, ma már nagyon sok minden eláll elég sokáig (pl. tejföl, joghurt, felvágott, csak arra kell figyelni, hogy ne a polcon a szemünk előtt lévőt vegyük el, hanem esetleg feljebb-lejebb-hátrébb lévőt). Ha épp nincs olyan, akkor én inkább akkor nem is veszem meg, hanem lesz egy kisebb pótbevásárlás.
Zöldség, gyümölcs szorul hóközben pótlásra.

Én a menülistát teljesen nem tartom, nem mindig van azt kedvem főzni, hanem válogatok, és kíhúzom, ami már volt. Meg vannak olyan élelmiszereim tartalékban, amiből bármit lehet csinálni (pl. biztos van "felesleges" csirkemell, bizonyos konzervek, mirelit zöldségkeverék).
Ált. hóelején a bev. lista készítésekor veszem elő a szakácskönyveimet, főzős újságaimat, hogy a korábban megtetszett ételt is beillesszem a menübe. Szeretek kísérletezgetni, így annak ellenére, hogy van havi menüm, mégsem esszük állandóan ugyanazt. Ha valami beválik, akkor az felkerül az állandó listámra (egyébként én az egészet számítógépen vezetem), ha nem, akkor meg próba volt...

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


Beszti!

Időben talán egyforma mind a kettő, csak nekem mégis macerásabb és nem szeretem dolog a nudlikat sodorgatni, szeletelgetni, mint a palacsintákat egymás után sütögetni.

Arról különben már leszoktattam őket, hogy sütöm és közben eszik. Megsütöm, megtöltöm, aztán körbeüljük és esszük amíg van.


Az előre nem általam írt menüről nekem is ez a véleményem, hogy nehezen tartható.
Nekem is van kb. három könyvem ami előre egy évre megad naphoz évszakhoz kötődő receptekkel.
Szoktam abból is ötleteket meríteni, de inkább az érdekel mit mivel pároz össze. Néha nehéz leveshez a másodikat kitalálni vagy fordítva.

Amikor az Accesst mint adatbáziskezelő prg. tanultam a magam szórakoztatására én is elkezdte beírni a kedvenc kajáim receptjeit hozzávalókkal együtt. Aztán elhalt hamvaiban.

Most a kockás füzetemet részesítem elönybe, mert nem kell hozzá kiyitni a szg.et, amit meg ott találok azt kinyomtatom ill. elrakom a linkjét.


bigacsiga Kata

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Bigacsiga!

A nagy tervem (meg a páromé isKép), hogy egyszer csinálunk egy intelligens konyhaprogramot.
Receptek, menük, bev. lista (ebbe ajánlja fel azoka a dolgokat, amik elfogytak itthonról), egyes hozzávalók szerinti keresés (mi van itthon), szűrés különböző dolgokra (pl. ár, elkészítési idő, kalória) és egyéb nekünk szükséges dolgok (pl. bev. lista ár).
Hasonló programot néhány ételes portál használ, de egyik sem olyan, amire nekem szükségem lenne.
Jó kis munka lenne, egyszer elkezdtük megtervezni is, de sajnos nem jutottunk előre vele. Én nem tudok annyira programozni, a párom meg nem ér rá annyira.
De egyszer biztosan kész lesz!KépKép

Úgyhogy most egyenlőre csak egy sima Excel file a menü, a bev. lista is...

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


Beszti! Kép

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


A nap recptje RTL-klub
http://www.online.rtlklub.hu/eletmodi/?srid=18

Napi menü NLC
http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=146&cid=13055#

heti menü
http://www.konyhamester.hu/menuk/index.html#1-4

egyperces receptek
http://archivum.egyperces.hu/index.php?title=receptek
fel lehet íratkozni

Bertolli receptek
http://www.bertolli.com/ungherese/kitchen-recipes_ung.asp?country=UNG&lang=UNG
ízletes és eredeti olasz ételek legjobb receptjei

****

GASZTRONÓMIA
Vendéglátás - idegenforgalom szakmacsoport
Világbanki project
Készítette: Tusor András
http://www.mek.iif.hu/porta/szint/human/haztart/gasztro/html/index.htm

****

Frank Júlia: Szárnyasparádé
http://pc1.hansagi-szeged.sulinet.hu/szakacsk/Szp001.htm

LÉNARD SÁNDOR: A római konyha
http://www.mek.iif.hu/porta/szint/human/szepirod/modern/lenard_s/rkonyha/html/in dex.html


VALÓDI MAGYAR SZAKÁCSKÖNYV
IRTA:
ZILAHY ÁGNES
http://www.mek.iif.hu/porta/szint/human/haztart/zilahy/html/index.htm

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Az össze főzős topikot összegyűjtöm az Ötletek, tippek közé és mindegyik neve elé beszúrom, hogy háztartás. Remélem, meg fogjátok találni és tényleg azért, hogy könnyebb legyen eligazodni. Semmi baj, ha valaki nem ott nyitja meg, ahol legalábbis az én logikám szerint helye lenne, és ha nagyobb lesz a rend, akkor ebből remélhetőleg nem lesznek konfliktusok.
Gabi
Társalgó Adminisztrátor
 


KépKépKép
beatrix28
 
 


Csokis-diós süti

Hozzávalók:

20 dkg étcsoki
lilien_csenge
 
 


Virág!

Ma amikor csináltam a vargabéles az jutott eszembe, hogy ez tulajdonképpen sült túrós tészta.

Na ezt a gondolatmenetet tovább fűzve, azt írtad, hogy nektek az a problémátok, hogy főztök valamit és azt több napig eszitek.

Akkor meg mi lenne, ha pl. első nap lenne túrós tészta, a második nap meg összesütnéd és lenne belőle vargabéles. Már mindjárt változatossab lenne az étkezés.

Vagy ugyan ez a krumplipürével is. Elsőnap krumplipüré, második nap rányomnál kis halmokat tepire és megpirítanád lenne belőle hercegnő burgonya.

Vagy elsőnap krumplipüré, a másodiknap kikevernéd, főtt répával, vagy sütőtökkel és így is más íze, más színe lenne.

bigacsiga Kata

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Bigacsiga,
én nem írtam, hogy ez nekünk probléma. Nem is az. Egyébként megterveztünk előre pár kaját, és nagyon jó volt így bevásárolni és főzni. Csak el kell kezdeni.
virág78
 
 


Kép

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Sajtos teszta kicsit feldobva:

barmilyen teszta, mondjuk makaroni
fokhagyma
barmilyen sajt (parmezan a legjobb)
esetleg petrezselyem
feherbor
1 paradicsom (nem is fontos)

Fokhagymat felapritom de nem tul picire, petrezselymet felvagom, sajtot lereszelem, kozben a viz forr a tesztahoz. Fokhagymat megpiritom egy kis olivaoljon+vajon, ugy hogy ne legyen barna, utana bele a feherbort, ha az elparolgott akkor bele a felvagott paradicsomot (en a belet nem teszem bele), parolni meg ket percig. Belerakom a megfott tesztat, sozom, borsozom, rarakom a felapritott petrezselymet, rareszelem a sajtot, jol megforgatom. Ennyi.

Ez azon receptek egyike amin nagyon meglepodtem mikor a ferjem sajtos tesztat emlegetve elkezdte a fokhagymat piritani. Nem sok remenyt fuztem hozza, de azota ez az egyik nagy kedvencem fozesileg remenytelen estekre. Ugyanezt el lehet kesziteni gombaval es fekete olivabogyoval (nem kell sok egyikbol sem!), nagyon finom. En otthonrol sos teszta gyanant csak a makaronit, turos meg a sima sajtos tesztat ismertem, de a ferjem megmutatta hogy milyen valtozatosan lehet elkesziteni, akar szoszok nelkul is, es a fokhagyma a kulcs.
mandarin
 
 


Csilla,

hová lettél? Kereslek!

manóka

manóka
manóka
 
 

Hozzászólás a topikhoz

Emotikonok
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:

Vissza: Ötletek, tippek

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?