Töki pompos: én is a tv-ben láttam, a Tvpaprikás receptet (az Ízes hagyományok műsorban) használtam.
Hozzávalók 8 személyre:
* 1 kg liszt
* 5 dkg élesztő
* 5 kávéskanál kristálycukor
* 2 közepes nagyságú burgonya
* kevés sertészsír
* 2 fej vöröshagyma
* 30 dkg húsos füstölt szalonna
* 3 dl tejföl
* 3 gerezd fokhagyma
* 10 dkg sajt
A burgonyát kockákra vágva sós vízben puhára főzzük.
A lisztet átszitáljuk, közepébe fészket készítünk. Az élesztőt 2 dl langyos tejben feloldjuk, a kristálycukrot hozzákeverjük, és az egészet a liszt közepébe öntjük. Kevés lisztet keverünk bele, és langyos helyen kelni hagyjuk.
Közben a vöröshagymát vékonyan felszeleteljük, a füstölt szalonnát kockákra vágjuk. A tejfölbe belenyomjuk a megtisztított fokhagymagerezdeket, a sajtot lereszeljük.
A megfőtt burgonyát a megkelt élesztős liszt tetejére nyomjuk (lehetőleg burgonyanyomóval), langyos, sós vízzel és a burgonya sós főzőlevével összedolgozzuk a tésztát (kb. fél liter folyadék kell hozzá). Addig dagasztjuk, amíg az edény falától elválik, és a teteje is sima lesz.
A tál alját gyengén lezsírozzuk, erre kerül a kidolgozott tészta, tetejét kissé belisztezzük, és félretesszük pihenni.
Sütőtepsit kizsírozunk, és ebben terítjük szét a duplájára megkelt tésztát. A tetejét villával megszúrkodjuk, és leterítve még a tepsiben is pihentetjük egy kicsit. Felfűtött kemencében, vagy jól előmelegített sütőben elősütjük, közben megfordítjuk, hogy egyenletesen süljön. Kemencében 5-10 perc, sütőben 15-20 perc szükséges ahhoz, hogy szép aranyló tésztát kapjunk. Ekkor kivesszük, a tetejére fokhagymás tejfölt kenünk, rászórjuk a szalonnakockákat, a hagymakarikákat, végül a reszelt sajtot. Újabb 10 percre visszatoljuk a sütőbe, és készre sütjük. Kockára vágva kínáljuk.
Annyit hozzátennék, hogy a tv-ben is vastag volt a kész tészta (kb. 5cm magas), de nekünk ez annyira nem fekszik, úgyhogy legközelebb 2 tepsibe (vagy a hozzávalókat felezve) csinyálom. És a tejfölből is simán felvette a 450g-osat, nem 3 dl
Nodeezmán mind ízlés dolga.