MSE, ne haragudj! Te se...
Szörnyűséges anyává vedlettem, aki valóban itt dobálózik olyan szavakkal, amiket nekem sem kéne értenem. De már nagyjából képben vagyok, sajnos. Csak ez tényleg nem ide tartozna. Viszont tudom, hogy őszinte vagy, tényleg érdekel, és talán másokat is. Ha másokat nem, ugrás...
Jankaszáva mindkét oldalon kettős veseüregrendszerrel bír. Azaz nem egy veseüreg van bal oldalon, és egy jobb oldalon, hanem 2-2. Mindenhonnan van egy-egy húgyvezeték, összesen négy a kettő helyett. Ezek kanyarognak, tágulnak, szűkülnek össze-vissza, olyasmiket csinálnak, amiket nem kéne. Mindez önmagában nem baj, csak egy "fejlődési változat", és ezt sejtettük is, hogy így lesz. Azt is tudtuk, hogy van egy ureterocele-je (pontosan azt hiszem, húgyvezetéksérv), lényeg, hogy ez nehezíti a pisiürítést, viszont viszonylag könnyen helyrehozható apró műtéttel. Ezt is tudtuk. Ma katéter segítségével feltöltötték Janka húgyhólyagját, majd röntgennel átvilágították, és azt nézték, hogy a pisi visszafolyik-e a vesék irányába. És igen. Ez meg a VUR (=reflux). Mindenképpen beavatkozást igényel ez is. Folyamatosan folyik vissza a pisi a vesék irányába, ami fertőzheti, roncsolhatja az állományt. Jó hír, hogy a bal vese felső üregrendszerét érinti, ami amúgyis "tropa", mármint nem megfelelő a működése, és a fentiekből kiderül, hogy nem is "szükséges". Így nagy valószínűséggel ez egy az egyben el lesz távolítva a beteg húgyvezetékkel együtt. Röviden nincsenek nagy problémák, nyilván mondja ezt egy olyan orvos, aki ennél ezerszer elkeserítőbb helyzetekkel találkozott már.
Én meg tényleg sajnálom, hogy egyrészt ilyen dolgok után kellett olvasgatnom, tájékozódnom, és hogy meg kell értenem. Ez a legrosszabb, mert így az ember belekerül egy olyan buta eü-i körforgásba, amiből már nehéz kikecmeregni. Tudjátok, mit? Addig jó, amíg nem értitek, nekem sem kéne. Vagyok olyan hülye, hogy elejétől a végéig tisztán akarom látni. Pedig milyen boldogság lenne a tudatlanság... csak úgy érzem, nem tehetem meg.
Bori, Boginak remélem, van megoldás (sztem van). Amúgy számos embernél láttam már ilyenfajta ujjtartást, és nem hiszem, hogy annyira nagyon rossz lenne. Persze ezt majd eldöntik, de nagyon drukkolok, hogy rendeződjön. Bogi még nem hord magassarkút, ugye? Azok szoktak ilyentérű eltérést produkálni...