Sziasztok!
Edit: Ezt most neked írom, kérem, akiket nem érdekel, bocsi a hossúságért és ugorják át! Kösz! Nem tudom, igazából mi érdekel Ciprussal kapcsolatosan, írok pár dolgot, aztán ha még érdekel esetleg valami, akkor kérdezz.
Ha jó lenne a scanner, pár képet is tudnék felrakni hozzá, deháááát. Majd utólag.
Szóval a lényeg az embereken volt, mert itthon már a kiképzés alatt sok sráccal összehaverkodtam, volt olyan is köztük, aki már volt kint. PL ő hívta fel mások figyelmét arra, hogy ha kiérünk, sokan megváltoznak majd. Mondani sem kell, hogy ahogy kiértünk, ez a srác többet meg sem ismerte az embert, tehát igazat mondott.
A fiúk többsége itthon azért próbálkozott a lányoknál, hogy meglegyen egy évre a betevő falat. Ezért páromon is csak röhögtem az elején, azt hittem ő is erre gyűjt. Na mindegy.
Ami furcsa volt, hogy ott a legapróbb pénzkülönbségeken is fenn tudtak akadni (a fizu miatt), pedig itthon mindenki azt hangoztatta, hogy "mindegy, csak vigyenek ki". Kint meg kilopkodták egymás szemét. Magyar a magyarét.
Volt egy lány, akinek az volt a dolga, hogy beszerezze az olcsóbb piát, cigit, stb. a fiúknak a zónába és elvigye nekik (mert ők szinte folyamatosan szolgálatot adtak. Páromnak is egy hónapban 6-8 pihenőnapja volt). Ez a bolt helyileg ott volt, ahol én is "szolgáltam", Famagustán. A csaj mindent drágábban adott el a fiúknak, mint ahogy megvette a boltban.
Egy srácnak az volt a dolga, hogy begyűjtse nálunk a fizetéseket, levigye a zónába és kiossza a századnál. Sokan megkérték, hogy Famán váltsa be a dollárt fontra, mert itt jobban váltották. Ő is lebukott, mert egyszer együtt voltunk váltani és én elújságoltam telcsin a páromnak, hogy milyen jól sikerült beváltani a dollárt (akkor éppen 65fontot adtak 100 dollárért). Párom meg csodálkozott, mert a srác mindenkinek 64-et adott 100 dollárért. Szóval képes volt meglopni a saját honfitársait, csak neki több legyen majd otthon. Nagyon sokat csalódtam az emberekben odakint és sajnos nagyon cinikus és rosszindulatú lettem emiatt. Néha még most is elcsodálkozik a párom, hogy hol van a régi, jóindulatú, talán kissé naiv Zita? Sajnos egy év alatt eltűnt.
Famagustán szlovákokkal együtt dolgoztunk. Az elején minden jó volt, de az egyik srác közülük nagyon nyomult és hiába mondtam neki, hogy barátom van, ő is itt van kint és hagyjon békén, csak nem szállt le rólam. Fél év után, amikor még mindig nem sikerült befűznie, elterjesztette rólam, hogy kurva vagyok és fűvel-fával....Érdekesen néztek rám az emberek. A második félévben ez a srác ott bántott, ahol tudott, csak ügyesen csinálta, mindig halkan, a főnökök ne hallják. Egyszer nagyon nem bírtam és beszóltam neki, ekkor a főnököm (magyar) nekem esett, hogy hogy viselkedhetek így, stb és nem hitte el, hogy ez nem egészen így van. Megszakadt vele is a barátság. Ha már nem áll ki mellettem barátként, álljon ki úgy, mint magyar a magyar mellett, de ez sem történt meg, nem tisztázott semmit, egyből a szlovák srácnak adott igazat.
Még sok ilyen történt, de hagyjuk.
Voltak jó dolgok is. Pl nagyon tetszett, hogy ott is, mint Angliában, baloldalas a vezetés. Imádtam, nagyon élveztem. Igazából ott szereztem rutint vezetésből. Volt olyan nap, hogy reggel ötkor indultunk és este 8-kor értünk haza és folyamatosan vezettem. Nagyon jó volt. Vagy a repülés. Mivel a hadműveleten dolgoztam és volt külön rep.napunk, majdnem minden héten mentem helikopterrel a zóna fölé, hol Bell-el (ez volt a nagy gép), hol Huges-zal. A legjobb nyáron volt, mert akkor nyitott ajtókkal repültek. Argentínok voltak a pilóták, kicsit hadartak és nem mindig értettem őket, de kedvesek és jópofák voltak. Egyszer nem jött velünk tiszt és elöl ülhettem, az valami fantasztikus volt!!! Vannak erről is képeim.
Nagyon szép volt a tenger, még októberben, novemberben is fürödtünk. Erről is van egy sztorim.
Első nap ahogy kiértünk, levittek minket egy öbölhöz. Mondták, hogy ha szerencsénk van, esetleg láthatunk teknőst is. Bár ők még nem találkoztak egyel sem. Na, bementem a vízbe, próbáltam pipával merülni, ahogy veszem ki a fejem a vízből, kb. egy méterre jön velem szembe egy teknős. Úgy megijedtem, majdnem megfulladtam. Persze utána meg már nem értem utol.
Szép helyek, tájak vannak kint, rengeteget kirándultunk, de nyáron csak a vízben ültünk. Amíg kint voltunk, kifogtuk a "30 éve nem volt ilyen hideg" telet és az "50 éve ez a legforróbb" nyarat. Volt, hogy árnyékban 50 fokot mértek. Aki tehette, szereltetett coolert a szobájába. Nekem mázlim volt, hűtőt is tudtam szerezni.
Télen egyszer akkora árvíz volt a táborban, hogy a mi irodánkban is derékig állt a víz, mehettünk hétvégén egyenruhában kilapátolni, meg feltakarítani. Tök poén volt, a szlovák pk ott videózta, hogy a kapus srác derékig áll a kapu előtt a vízben. Viszont hó nem volt, hál istennek.
Voltam k.ügy., ilyenkor naponta többször körbejártuk a tábort, ellenőriztük a kerítést, lakatokat, fegyverraktárt, stb, persze éjjel is. Adtunk fegyveres díszőrséget is, ez is buli volt, mert 3 szlovák srác, meg mi, 3 magyar csaj voltunk ált., mert nagyon tetszett a delegecióknak, hogy csajok adnak Guard of honor-t.
A nemzeti ünnepeket utáltuk, mert akkor le kellett kocsikázni a századhoz, végigállni a baromságokat, aztán volt, hogy éjjel értünk haza, másnap meg menj dolgozni. Ami még jó volt, hogy kaptunk reggelit, ebédet, vacsorát és volt ún Blue Beret, ami kb tízórainak felel meg. Ilyenkor gyümölcsöt vagy pudingot, vagy valami gyors kaját adtak. Napközben is tele volt a hűtő, akkor mentél kajálni amikor akartál, volt gyümölcs, tej, joghurtok, stb...Viszont csak ásványvizet ihattunk, mert mérgező kint a sima víz. Volt konditerem, fél év után elkezdtem én is az edzést, mert az első félévben halálra zabáltam magam és sokat híztam. És bi-bi-bi, személyesen találkozhattunk Kofi Annannal, amikor kint volt, mondott egy jópofa kis beszédet, mindenkinek megköszönte, hogy kint van, tesz a békéért, stb., szimpatikus volt nagyon, csak nem túl magas.
Érdekes volt, hogy a felesége fehér.
Na, befejezem, mert nagyon sok ez így. Még sok-sok mindent tudnék mesélni, ha valami érdekel, kérdezz.
Majd megpróbálom nem ilyen unalmasan és hosszan megírni a választ.
zit