Kedves Orsi, és akit még érdekel...
Kicsit felelevenítettem a főiskolán tanultakat
Bár szerintem Márti ebben profibb, mert én soha nem dolgoztam ebben.
Alább bemásoltam az Ebtv. idevonatkozó szakaszait. Mivel nem tudom, hogy ez így érthető -e megpróbálom lefordítani.
Orsi, ha a gyed lejárta után a GYES mellett munkát vállalsz és 180 naptári napi jövedelemmel rendelkezel, még az újabb pici születése előtt, ezesetben az így elért jövedelmed lesz a GYÁS és a GYED alapja.
Ha nem szerzel 180 naptári napi jövedelmet, akkor a thgys összegét a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 2*-sének 30-ad részének figyelembe vételével fogják megállapítani, kivéve, ha a jövedelmed a minimálbér 2*-sét nem éri el, ez esetben a tényleges jövedelmet fogják figyelembe venni. Tényleges jöv. hiányában a szerződés szerinti jöv. 30-ad részét kell viszonyítani a minimálbér 2*-sének 30-ad részéhez, és amelyik a kevesebb az képezi az ellátás alapját.
Pl. vki a gyed, gyes után csak 63 napot dolgozik ez idő alatt 378000 ft-ot keres, akkor a tényleges naptári napi jöv-e: 378000:63=6000
Míg 2*50000 (régi a pl., akkor ennyi volt a minimálbér) =100000 ez osztva 30-al=3333,3/nap*0.7=2333,33 Így sajnos a 2333, 33 ft lesz!
42/D. § (1) A gyermekgondozási díj a naptári napi átlagkereset 70 százaléka, de legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka.
(2) A gyermekgondozási díj alapjául szolgáló naptári napi átlagkeresetet a 48. § (1)-(3) bekezdése szerint kell megállapítani.
(3) A (2) bekezdésben nem említett jogosult gyermekgondozási díjának naptári napi összegét a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszerese harmincad részének figyelembevételével kell megállapítani. Ha azonban a biztosított pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelme, illetve a munkanélküli ellátás alapját képező jövedelme a minimálbér kétszeresét nem éri el, a tényleges jövedelmet kell figyelembe venni.
(4) A maximális összegben megállapított gyermekgondozási díj összegét minden év január 15-éig - hivatalból felül kell vizsgálni, és a tárgyévre érvényes összeghatár figyelembevételével január 1-jei időponttól újra meg kell állapítani.
(5) Ha a gyermekgondozási díjat ugyanazon gyermek után és ugyanazon személy számára ismételten állapítják meg, úgy a díj összege azonos lesz az első ízben megállapított, de a (4) bekezdésben foglaltak szerint korrigált díj összegével.
(6) Ha a biztosított egyidejűleg fennálló több jogviszony alapján jogosult gyermekgondozási díjra, a jogviszonyonként megállapított díjak összegét egybe kell számítani, az ellátás összege egybeszámítás esetén sem haladhatja meg az (1) bekezdésben megállapított legmagasabb összeget.
48. § (1)
(2) A táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért, pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem (a továbbiakban: jövedelem) naptári napi átlaga alapján kell megállapítani.
(3) Ha a biztosított a (2) bekezdésben megjelölt időtartam alatt nem rendelkezett legalább 180 naptári napi jövedelemmel, a táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját megelőző 180 naptári napi jövedelem napi átlaga alapján kell megállapítani. A 180 naptári napi jövedelmet legfeljebb a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári év első napjáig lehet figyelembe venni, ha a biztosítási idő folyamatos. A folyamatos biztosítási idő [46. § (7) bek.] megszakítása esetén a táppénz alapjaként a megszakítást megelőző jövedelmet nem lehet figyelembe venni.