Hahó lányok,
jó nektek, h még mindig tart a jóidő, itt tegnap bemutatkozott 27 (!) fokkal, ma meg már megint esik az eső és hideg van
(
Nagyon izgalmas, hogy ennyien fogtok szülni, még azt is el tudom képzelni, h a babák megvárják a hidegfrontot és egyszerre akarnak majd kibújni.
Barack, szerintem majd nálunk is vmi hasonlóra lehet számítani
Szilvus, nem sokat tudok az itteni "gyed-gyes" témáról, mert én nem dolgozom itt és így nem látok bele. Tény, h tendencia manapság a szülés után hamar visszatérni a munkához, de ez nem annyra földrajzilag, mint bizonyos társadalmi csoportoknál jelentkezik. Mo-on is egyre több diplomás nő, aki tizenéveket tanult és most évek óta a karrierjén dogozik, kénytelen - vagy egyszerűen magátólérthetődő - folytatni a munkáját, ha nem akar visszamenőleg mindent bukni. Ezt a réteget, pláne, mert fizetőképes, az ipar is kiszolgálja, gyártanak nekik pl. "back to work" mellszívó csomagot, meg háromkerekű kocsit, amivel esténként lehet görkorcsolyázni és a gyerek is meg van sétáltatva stb. Így lesz divat ezekből a cuccokból, egy idő után mindenki háromkerekű babakocsival rohangál, holott már senki sem emlékszik pontosan, h az miért is jó. Aztán persze ezek az eszközök és egy csomó más körülmény visszahatnak az emberre és a végén ott áll, egy új szokásrendszer közepén, ahol a babákat születésüktől kezdve hurcolják az autósülésben bevásárlóközponba meg étterembe és simán leteszik őket a földre, rágyújtanak melllettük, hiszen a baba "békésen alszik". A másik aspektus, h elkezded magad rosszul érezni, amiért otthonmaradsz a gyerekeddel, ezért lassan mindenki keres vmi munkát, ha nem is muszály, a gyerekek pici koruktól legalább félnapos bölcsibe kerülnek és jó érzés, ha az ember elmondhatja a barátainak, hogy gyereknevelés közben egyetemre jár, mert addig sem nézik hülyének, h mit tud otthon csinálni egész nap. Valami ilyesmi folyik most itt Belgiumban, meg azokon a helyeken, ahol jártam (a keresztény-zsidó kultúrára épülő nyugati civilizáció). Míg nálunk még normális az, ha vki szoptatja a gyerekét (viszont szinte bűn, ha erre nem képes), addig itt - és a környező országokban - óriási kampányok folynak, nagyon sok pénzért (ld. La Lenche Liga stb.), h az anyák legalább az első pár hónapban szoptassanak a tápszer helyett.
Mindezek ellenére pl. Belgium egy roppant családcentrikus és gyerekszerető ország, nagyon sok gyerek születik, nagyon jó a szociális háló és az ellátás (ami viszont teljesen kórházközpontú), és a mindennapokba teljesen beépültek a gyerekek (vagyis nem horror babakocsival közlekedni, vannak pelenázók a mellékhelységekben, etetőszékek az éttermekben stb.)
Hú, remélem, olyasmiről írtam, ami érdekelt és nem voltam túl zavaros
)
annyit írtatok a fagyiról, hogy én is ettem egy ibrikkel...
Kérdés: a kislányom két napja óriási koccanásokkal fúrja szét a medencémet. hihetetlen nagy mozdulatokat tesz, vetődik, kalapál stb. az egész gyerek ott fekszik "lent".
A kérdésem, h tapasztaltatok/tok-e hasonlót, nem túl korai-e még és vajon ez a "befordulás" (amikor bedugja a fejét az optimális helyre)?
bocs, ha hosszú voltam, élvezzétek a jó időt!
mirmurr