Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Tegnap este nem jöttem már olvasni, de ma reggel látom ám, hogy szülinapi "buli" volt Kép

Regina, boldog szülinapot kívánunk mi is, így utólag.
Kép

Marcsi és Ákos

Marcsi
Ákos(2003.07.23), Peti(2005.12.22) és Eszter(2009.02.17.) anyukája
marcsi77

Húúú, és most látom csak, Cory nap is volt.

Úgyhogy megy a boldog tegnapi névnapot is Kép

Marcsi
Ákos(2003.07.23), Peti(2005.12.22) és Eszter(2009.02.17.) anyukája
marcsi77

Jó reggelt!

Cory!
Boldog névnapot!
Kép

Ann!
Haminak pedig boldog 4hónaposságotKép
Kép

Később jövök, csak most keltünk fel nemrég, és Bencike még pizsiben vanKép

Puszi!
Vera

KépKép Kép
76vera

Sziasztok!

Kicsit későn szólok, de:

Regina,
nagyon-nagyon boldog születésnapot kívánunk KépKépKép

Cory,
neked pedig nagyon-nagyon boldog névnapot KépKépKép

Köszönjük szépen a bókokat mindenkitől Zsoltika nevében Kép Nem győzöm fényképezni a legényt, aztán meg elárasztom a topicot... Majd ha lesz egy kis időm, teszek fel képeket a fotóalbumunkba.

Tegnap délután olyan nyűgi volt nálunk, mint régen. El nem tudtam képzelni, mi baja lehet Zsoltikának. Megint 2 óránként evett, este pedig már másfél óra telt csak el a két szopi között. Éjjel pedig 3 óra Kép Kicsit álmos vagyok.

Ann,
Haminak boldog 4 hónaposságot Kép

Vera,
egyenlőre nem tudok fényképet feltenni a frizurámról, tegnap ugyan fényképezett a férjem, de minden képen behunyom a szemem Kép Egyszerűen nem bírom a vakut. Elég szörnyű képek, azt inkább nem mutatom meg Kép Majd ha lesz egy normális kép, felrakom, jó?

Vitamin: én már nem szedem, viszont rengeteg gyümölcsöt eszek, remélem abból minden vitaminhoz hozzájutok Kép

Még valami: mi éjszakára 4-es pelust adunk Zsoltikára (Pampers), de nappal még 3-ast használunk, mert van pár darab raktáron Kép A 4-esből még sosem folyt ki semmi szerencsére Kép

De most már megyünk szopizni, szép napsütéses napot mindenkinek!

Gabi

pgaboka

Sziasztok!Kép

Vera:
Nagyon ügyes Bence, hogy szopi után még evett Kép , Beni ezt nem hajlandó megtenni. Ráadásul vegyeszöldséget!!! Megkóstoltam anno én is, szörnyű, semmi íze, nem csodálom, hogy Beninek sem ízlett. Úgy látszik Bence nem olyan finnyás, biztos mindent meg fog enni később is. Kép

Barbi:
Gondoltam rád, sajnálom, hogy nincs meg a baj oka, azért jó, hogy nálatok ilyenek a fogorvosok. Kép
A hideget meg nem irigylem tőletek, én utálok fázni Kép, utálom a havat, a hideg szelet. Azt mondják, hogy itt 10-étől tavasz lesz. Kép
Ádám is nagyon ügyes, hogy hagyott aludni, látod, milyen rendes fiad van ?!

Edit:
Sajna még mindig nem jó a scanner és nincs dig.fényképezőnk sem. Ha apája meg tudja szerelni hétvégén a scannert, akkor rakok fel új képeket, ha nem, akkor 14-én jönnek hugomék, hoznak dig.Kép-t és akkor lesznek csak új képek. Pedig dicsekednék ám én is sokszor, mert olyan huncut dolgokat csinál. Kép

Regina:
Boldog szülinapot!
Kép

Ann:
Nagyon Kép a humora a párodnak, jót Kép-tem a hajas poénján!

Nálunk most megint elég rossz éjszaka volt, többször sírdogált Beni éjjel, valószínűleg a foga bántja. Csak tudnám miért nem jön már ki. Esküszöm az összes fogát egyszerre fogja kinöveszteni! Tegnap este megint felült 2x és egy órán keresztül járkált Kép a szobában sikongatva a játékai között. Mi csak nevettünk olyan édes volt. Biztos örültek a szomszédok nekünk! Kép

Na, menek is, mert nyűgösködik, szokás szerint. Nem értem miért van az, hogy amikor apája hazajön akkor persze órákig elvan egyedül is!!!

Szép Kép-ot!

KépKépKép
zit

Sziasztok!

Na megszünt a Triquilar (ami szedtem terhesség elött), úgyhogy valami mást kaptam. Még nem váltottam ki.

Szti: Nem, keversz valakivel Kép Budapesti vagyok és a Szt.Imrében szültem. Már nem szoptatok Kép
Nyugi, az én babám is nagyon lusta. 8 és fél hónapos és nem kúszik-mászik, csak ül....jah és foga sincs Kép
Majd eljön az ideje mindennek, nyugi!

Regi: boldog szülinapot utólag is Kép
Cory: boldog névnapot Kép

Kép Kép

Lányok, most sem tudtam végigolvasni, tsak nagyvonalakban Kép

Megint megyünk Kép Szép napot Mindenkinek! Kép

dbarbi
DBarbi

Hahó!

Én is itt fél kézzel, szal csak gyorsan.

Regi,
boldog szülinapot!

Cory,
boldog névnapot!

Hófordulós babák,
boldog hófordulót!

Ma méredzkedtünk, és 6,6kg a kis drágám, azaz megint hízott két hét alatt 21 dekát, ami kicsit több mint a minimum. Éljen!Kép Hazafelé találkoztunk egy egy héttel idősebb babával, aki már majdnem 9 kiló. Kicsit meglepődtek, amikor mondtam, hogy Gabi MÁR mennyi, mert nekik ez kevésnek tűnt.Kép

Most nem írok többet, majd később megpróbálok még beugrani.

Zsizsa

Azért egy képre mindig van idő.Kép

Kép

Zsizsa
Kép
Kép
Kép
Kép
zsizsa

Sziasztok!

Csatlakozom a rohanó anyukák táborához, csak gyorsan bekukkantottam.

Cory: nagyon sok boldog névnapot kívánok(még jó, hogy megsúgtad a k.neved) . Kicsit igaz megkésve, de annál nagyobb szeretettel köszöntünk:

Kép

DBarbi: az a gyógyszer vitamin amit most kapsz?

Lányok kérdezni akartam már, hogy nálatok a baba miket kap? Vitaminból mi csak a Vigantol cseppet, de hallottam, hogy máshol mást is kapnak a babák. Ez csak kitérőül jutott az eszemben.

Zit: a gifek ismét szuperek. Beni igazi örökmozgó. Ekkora mászások után jókat alszik? Gondolom jól elfárad ilyenkorKép. Nálunk sincs még fog,ami késik nem múlik, csak tényleg ne szenvednének szegénykék ennyit. Úgy sajnálom Őket.

Gabi: nem lehet, hogy Zsoltikának most van a hat hós ugrása. Ilyenkor Robó is nagyon sűrűn hamizott. Igaz a nyűgi még most is kiséri, de azt a fogára fogom. Képet pedig várjukKép.

Ann: jó humorú a párodKép. Majd beindul hamarosan a másik haj növekedése is. Robónak is elég hosszú már az új hajaKép.

Hanzika: vérvételen állaptották meg a vashiányt? Néha én is szédölgök, lehet, hogy ettől lehet....Nem ártana egy vérkép nálam sem. Terheség óta nem volt.Örülök, hogy Marcus csipőjével minden rendben van. HurrááááKép.

Barbi: nem semmi nálatok a fogorvosi ellátás. Azért engem is érdekelne majd, mit ajánlanak kint a kicsiknek foghigéniából. AMjd írm meg légyszi. A szájkitörlést pedig sima gézzel kell , vagy hogy??Rendes tőled, hogy leírod, kint mit mondanak, mert itt semmit...

Regina: Domcsika milyen kis ügyi leányzó. Azért remélem majd megsúgja Robónak, hogyan kell ilyen ügyesen elaludniKép. Szülinapot most tartottátok vagy hétvégén? Pelust pedig szerintem is váltsál másikat. Nálunk sem ébresztem fel Robót peluscsere miatt, örülök, hogy visszaalszik szopik után. De szerencsére eddig nem volt gond a pelussal.

Edit. jó lehetett a szauna. Boti is élvezte mint olvasomKép.

Zsuzsófi: Benci jobban van már? Ügyi vagy, ahogy közlekedsz vele, én nem mernék így elindulni, metrózni stb egyedül. persze tudom ha rávisz a kényszer, nincs más választásKép.

Klarissza: nálunk is mondja apukám, ne sok krumplit szedjön, mert izzad tőle a alába...persze nem szokott neki, csak mondjaKép.Erre felénk is szólás ezek szerintKép.

Azt hiszem válaszoltam mindenkinek, igaz kicsit tompa a fejem . Az előbb majdnem polóban voltam kint, most meg úgy lehült az idő, hogy szinte fáztam. A virágoskertet raktam rendbe, már bújkálnak a virágokKép. Azért csak jón a tavasz , úgy néz kiKép. Robó meg éppen kint alszik egy jó nagyotKép. Egyre több minet gagyog már, mondja, hogy apa, tata, ama(mama lenneKép ) , ebő( ezt nem tudom mi lenne), Igaz sokszor véletlenül jönnek, de ha a tükörben meglátja magát, már tudatosan mondja, hogy babaKép. Úgy imádom. Mászni még nem mászik, de kutyázni kutyázgat már. Talán beindul ő is hamarosan.

AnnAnn: boldog 4 hónaposságot HannánakKép:

Kép

Szép napot mindenkinek: Anita
anita77

Zsizsa: örülök, hogy Gabi szépen hízogat. Olyan jó, hogy felszedett pár dekát ő isKép. Na és a fotó, ez a mosoly....Gyönyörű leányzó. Majd ha Robó felébred megmutatom neki isKép, legyen egy jó napjaKép.

Anita
anita77

Sziasztok!

Annyira szép idő van hogy tisztára feldobódtamKép
Bencike kint alszik az erkélyen én meg tavaly óta most először lemostam az erkélyen a kerti bútorokat meg az ablakpárkányokat. Hátha lassan ki lehet majd ülni.
Nagyon jól esett ez a kis mozgás, bár a kezem azért még fázott.

De én is csak pulcsiban voltam kint, annyira szépen idesüt a napocskaKép Persze Bence jól be van öltöztetve, ő mégiscsak fekszik és alszik.

Anita!
De jó hogy van virágoskerted! Mit nem adnék én egy kertes házért! De sebaj, jön a tavasz, és egész nap levegőzni fogunk, viszem Bencikét mindenhovaKép
Hú, Robó már ilyen tudatosan beszél? Nagyon ügyes, sok baba ilyen idősen még meg sem mukkan. Édes lehet nagyon ahogy a tükörnek beszélgetKép Szerintem mire igazán jó idő lesz, szaladhatsz is utána a kertbenKép

Zsizsa!
Gratula Gabi hízásáhozKép Szerintem ez pont ideális súly egy ilyen idős leányzónakKép A 9kilót én egy kicsit soknak tartom, bár biztos jó kis husikái vannak annak a babának amiket jól meg lehet nyomkorászniKép
Bence 7,10 körül van most, na de ő fiú, bizti azértKép
Gabi nagyon cuki a képen, édes ez a vigyorKép

Én is teszek fel egy tegnapi repülőzős képet, aztán szaladok vasalni. Minden percet ki kell használni.

Kép

Sziasztok,
Vera

KépKép Kép
76vera

Na és még egy kép, ez az akciós Corás kabát. Persze sapi is volt Bencikén, csak a fotózáshoz már levettükKép
Kép

Vera

KépKép Kép
76vera

Sziasztok!

Mi is csatlakozunk a rohanokhoz, csak benéztünk, a babók tündériek, amúgy velünk minden rendben. Sajna szombaton megint vizsgám van, ráadásul szigorlat beugró, szóval hajtok, de majd jövő héten jövök többre is.

Mindenkinek szép napot
Meme

Cory
mi is boldog névnapot kívánunk!!!
meme

de azért még gyorsan teszek fel egy képet, ahogy dolgozik a kicsi manó nagypapa székében Kép

Kép
meme

Sziasztok!
Dbarbi!
Bocs, hogy összekevertelek, utána én is rájöttem - csak arra emlékeztem, hogy d betüvel kezdődik a név. Kiváncsi lennék, hogy milyen gyogyit kaptál, én most hagyom abba és kúpra váltok. Sosem kellett szednem fogigátlót és most csúnya nagy pattijaim lettek tőle. 33 évesen! Jól nézek ki!

Ann: köszi a vígasztalást, szerintem is behozza majd a lemaradást. Így is egyfolytában jár a lába, úgyhogy mozgékony baba lesz. Bár ezt már a hasamban is tapasztaltam.

Barbi: hát én sem irigyellek a fogadért, viszont az ellátásért!! Sokba kerül kint? Na és a hideg!!! Hogyan szoktál hozzá? A babócádnak biztos könnyebb, Ő ebbe született bele. Ákoska 0 fok alatt és főleg ha a szél is fúj max 5 percet bír a kocsiban aztán rázendít. Régen Te nem a ...megint megjött... topikba írtál? Mintha ismerős lenne a név és a dátum is. Én akkor készültem a lombikomra, és nagyon szorítottam mindenkinek ott.

Regina: Ákosnak a pofiján van száraz folt: atopias dermatitis azaz ekcéma. Mi higított ftorokortos krémet kaptunk rá, de ezt csak 3 napig szabad használni utánna sima posikrémmel lehet kenegetni. Azt mondják valamilyen kajára allergiás amit én eszek. A lökött védőnő szerint anyatej allergiája van. hallottatok már ilyenről?

Nekem az a tapasztalatom, ha kifolyik a pisi akkor méretet kell váltani. Egyszer jártam úgy, hogy elöbb váltottam, erre akkor is kifolyt. Volt olyan nap, hogy 5x öltöztünk át. Most izgulok, mert a párom vett 3-as méretűböl 94 db-os csomagot és most 7,5 kg osak vagyunk. Remélem eltudjuk még használni.

Hozzátápi: az én fiam csak az üveges kaját hajlandó megenni. Anya főztje? Fúj! Egy anyuka mesélte, hogy aző csemetéje csak 1 fajta kaját (asszem sütőtök) volt hajlandó elfogadni amíg rende főzeléket nem tudott neki készíteni(rántásost). Remélem Ákos nem lesz ilyen válogatós.

Na megyek mert felébredtek a másik szobában
Szti
beszti71

Sziasztok lányok!

Most én is csak átrepülök a topic felett, majd jövik késöbb(remélemKép)

Köszi a sok fogas-megjegyzést, tudom nem sokat lendit a dolgon, de kicsit megnyugodtam,hogy nem én vagyok az egyetelen, akit nem tanitottak semmire...
Itt nagyon sokat adnak a megeleözésre, és ahogy az asszisztens nö magyarázta, az az elv, hogy a fogak elvileg egész életünkig kitartanak, csak vigyázni kell rájuk.
Inytörölgetést gézdarabbal kell csinálni, az ujjadra rátekered, és végig kell törülni az inyét.
Ádámon még nem próbáltam, mert tegnap szokás szerint bealudt a szopiba, a gézdarab meg nem volt még elövéve, na de majd ma!!!
Ja, és szerencsére olyan biztositása van a férjemnek a munkahelyén, ami tartalmazza a fogorvosi ellátást (az egész családnak), igy a tegnapi müvelet nem került egy petákba sem. PErsze kifizeti ö azt a havi biztositásba, de igy azért mégiscsak jobb,hogy most már 3-unkat fedez...

Tényleg ég-és-föld az itteni és az otthoni fogászati ellátás de még a hozzáállás is, na de itt ki is fújt a kanadai egészségügy dicsérete. Minden másban nagyon nehézkesen mennek a dolgok, pont most volt a tv-ben,hogy egy nö az anyukájával ment a sürgösségi osztályra, és 8(!) óra múlva úgy jöttek el a váróból ,hogy doki nem is látta. Utána elmentek a saját családi dokijukhoz, és az megállapitotta,hogy szélütése volt a néninek...Jó nagy vihart kavart az ügy. Én is már jópárszor vártam 7-8 órát az úgynevezett sürgösségi osztályon.Kép Van aki a földön fekszik,mert nincs hely, viszont marha beteg...

Hideg nekem is az idegeimre megy, de most szerencsés telünk volt, alig 2-3-szor volt olyan igazi nagyon hideg. Bár itt még nincs vége a télnek, remélem azért most már csak nem marad itt végleg a hideg.

Cory, boldog névnapot, neked is küldöm a virágot!!!

Szti, de bizony topictag voltam, ahogy a regisztrációm mutatja,már 2001 óta...

Na, megyek, ennyi volt a reggeli ujj-gyakorlatKép
Barbi

Kép
Kép
barbi

Sziasztok!

Szti! Én vagyok a pécsiKép A Megyeiben szültem.
Az én fiam is lusti, csak oldalra fordul.

off : Barbi: a fogselymet milyen gyakorisággal javasolták használni?

Dandy
dandy

Most szedtem ki Ádámot a porszivótólKép
Még mindig várjátok,hogy másszanak a babáitok????KépKépKépKépKép

Kép

Szti, szerintem próbáld meg úgy adni,ahogy én, hogy fözöl rendesen zöldséget, és ahhoz keversz izesitönek egy kis bolti kaját. Én át tudtam igy vágni Ádámot...
Sziasztok,megyek egy kört a porszivóval, hamár Ádám igy felhivta rá a figyelmemetKép
Barbi

Kép
Kép
barbi

Sziasztok!

Bence továbbra is taknyos, köhög... Voltunk itt orvosnál, ,egint a mandulája... írtak fel antibiotikumot, de konzultáltam a dokinéninkkel, hogy beadjam-e neki, és ő is azt mondta, amit én gondoltam, hogy teljesen felesleges. Addig nem fog rendbejönni, amíg ki nem veszikKépKépKép

Klarissza, így mehettünk volna, mert nem fertőzünk, de hiába sejtettem mi van a dolog mögött kisbabáknál az ember nem kockáztat...

Puszilok mindenkit!

Zsófi

3 gyerek anyukája :)

Különcségeink: mosható pelus, hordozás, természetesség :)

Rendelj tõlem Lizann Mei tai-t!

www.mamami.hu
zsuzsófi

Dandy, szerintem egyszer egy nap elég.
A fogmosást sem ajánlották többször...
Puszi, tényleg megyek...
Barbi

Kép
Kép
barbi

Sziasztok!Kép

Csak gyorsban írok kicsit.

Nagyon szépek a kicsik a képeken, jó nektek, hogy csak így akármikor feldobtok egyet-kettőt!

Voltak ma nálunk babócák, kettő az anyukájukkal. Először, amikor bejöttek, Beni nekiállt sírni, de pár perc múlva felengedett és haverkodni kezdett, főleg, hogy az egyik kissrác hozzábújt, mint egy kismacska. A végén próbálták egymást simizgetni, tapogatni és jókat mosolyogtak. Olyan jó lett volna lefényképezni őket és feltenni ide, dehát... Azért egy csoportképet sikerült csinálni. Kép Nagyon aranyosak voltak együtt, jó volt látni, hogy azért nem olyan nagyon mimóza Beni sem.

Szép estét mindenkinek!
zit
zit

Olyan hiányérzetem volt az előbb, tudtam, hogy kihagytam valamit:

Szti: megnyugtatásképpen írom, nálunk sem mászik még Robó, nem is áll,azaz kicsit áll ha fogomKép, de én is sokat aggódtam miatta, hogy normális dolog e így, hogy még ezeket nem produkálja. A doki megnyugtatot, sőt megdicsérte, hogy milyen ügyesen ül. Szóval nyugi nektek is, majd eljön mindenek az idejeKép

Vera: Bencin mindig elcsodálkozom, olyan édes. Még nem is láttam ennyire közelről. Akkora csodás szemei vannakKép. Robó is így telt szájjal szokot mosolyogni, ha nagyon tetszik neki valamiKép.Édesek nagyon, és a kabát is csiniKép

Meme: Nórika is édes nagyon, mennyit nőtt már ő is. Minap eszembe jutottál, és tudod miről?? A dinnyérőlKép. Emlékszem terhesen mennyit dinnyéztünk, mindig írtad te is, hogy már megint egy jó adagot betömtélKép.

Barbi:nem is tudom várjam e, hogy Robó is másszon végreKép Kép. Minden esetre aranyos Ádi, amint látom felkeltette a porszívó rendesen a figyelmét. Kép. Ügyi nagyonKép.

Zit: kíváncsi lettem volna a fotóra, de majd ugye hamarosan teszel fel a kis gézengúzról egy képet? Kép.

További szép estét mindnkinek: Anita
anita77

Sziasztok!
Nagyon sz*r napom voltKép
1. korán keltem és ez nagyon megviselt
2. reggel meglátogattam a puncológusomat, össze-vissza kotorászott, matatott, tapogatott Kép
3. délre éhesen haza tántorogtam, a gyerek meg persze bömbölt mikor hazaértem (addig nem Kép)
4. ma egész nap nem volt áram karbantartás miatt, és holnap se lesz
no comment.....más bajom egyelőre nincs.....naggggggyon nyűgös vagyok!!!!!!!!
Drága ELMÜ kikapcsolta reggel 9-kor az áramot és du. 4-kor kapcs vissza, és ez lesz holnap is. Amúgy is fázós vagyok, hát még ilyenkor télvíz idején fűtés nélkül! Se tv, se internet, se rádió...

Na jó nem rontom tovább a hangulatot Kép
Dokibácsim új bogyót írt fel mert állítólag a Cerazette szoptatás után már nem elég biztonságos....jókor szól, már 4 hónapja nem szoptatok Kép
A szülinapomat tegnap ültük, nagyon fincsi Eszterházy tortát kaptam, gyönyörű virággal...

Cory: nagyon boldog névnapot kívánunk így utólag!!! (én sajna nem tudok olyan klassz gifeket Kép kis béna vagyok Kép )

Gabi, Benci, Nórika, Ádám(bár őt csak hátulról látom) nagyon drágák! Visszaolvastam a nagyon régi leveleiteket is, pl. Bencikét láttam egész picurnak, hihetetlen milyen gyorsan a fejünkre fognak nőni!
Ilyen volt kismanóm születésekor alig 1500 grammal: Kép, és ilyen nagy huncut lett belőle: Kép Kép Kép Kép Kép
Jaj, és képzeljétek, ma letettem az ágyra, odatelepedtünk hozzá apájával és figyeltük őt, játszottunk vele. Hason volt, és szép lassan, kb fél óra alatt 180 fokot fordult!!!! lassan araszolgatott nyöszörögve, felhúzta a fenekét mint egy kis kukac, olyan édes volt! Fordulni persze azóta sem akar Kép

Vera: kap Dominika is vasat, mi is Maltofert szedtünk az elején, de aztán ki tudja miért, áttértünk az Aktiferrin-re. 2x6 cseppet kap, de még ez is kevésnek bizonyul.

Zit: tegyél fel képet ha lesz módod rá mert már nagyon kiváncsi vagyok a legényre, és én még talán nem is láttam!!!

"szijja Robó! álmodjál sépeket, lehetőjeg vejem!"
Domi baba

szti: nekem azt mondta a doki hogy csak olajjal törölgessem meg néha, és mást ne csináljak vele. Valószínűleg Dominikának is olyan hogyishívjákja van mint Ákosnak..Ezt kinövik asszem?!

DBarbi: rég láttam már Fannit Kép

Zsófi: jobbulást Bencének, itt egy gyógypuszi: CUPP

na jó, ennyi voltam mára, szép álmokat!
regi
gregina

Sziasztok ismét!

Továbbra is csendben kukkolok. Aki még nem volt itt, mikor egyszer kb. egy hónapja hozzászóltam, annak üdv, és elmondom, hogy öt hónapos a kislányom. A múltkor nagyon kedvesen invitáltatok, írtam is egy hozzászólást, de aztán csak javítgattam, közben teltek-múltak a napok... Hiába, ez nem az én világom Kép

Azért írok most megint, mert Szti és Regina is írt a baba bőrén lévő száraz foltról. Az én babámnak is volt ilyen. Beszéltem egy allergiamegelőzéssel foglalkozó orvossal. Hát, a megelőzésről már valószínűleg lekéstünk. Pedig csak szoptatom a babámat. Azt javasolta, hogy a tejet, mint leggyakoribb allergént hagyjam ki az étrendemből. Sajna átkerülhetnek a különböző fehérjék az anya táplálékából az anyatejbe, és allergizálhatnak. A tej elhagyása után két héttel teljesen megszűntek a tünetek. A tünetek megszűnésén túl azért is fontos a diéta, mert így van nagyobb esélye a babának, hogy kinője az allergiát, ami a tehéntejfehérje-allergiánál az esetek nagy részében meg is történik, szerencsére. Persze úgy is kinőheti, ha nincs diéta, de én azért megpróbálom.

A tápszerrel táplált babáknál is van lehetőség olyan tápszert keresni, amelyikben jobban le van bontva a tehéntejfehérje, és ezért már nem okoz tüneteket a babáknál. Persze ezt a gyerekorvossal kell megbeszélni.

A márciusi Kismamában is van egy cikk erről a témáról.

Azt beszéltük meg az orvossal, hogy mivel megszűntek a tünetek, érdemes három hónapig tartanom a tejmentes diétát, hogy aztán mi lesz, arról még nem beszéltünk.

Bocs az okoskodásért, gondoltam, hátha segít. Minden anyukának és babának kellemes tavaszodást kívánok!
móni73

Szép jó reggelt mindenkinek!Kép

Sajna a sok mozgás ellenére Beni nem nagyon pihenget, tegnap este fél 11-kor aludt el, ennek ellenére 5x ébredt az éjszaka folyamán. Reggel eleve fejfájással és szédelgéssel ébredtem, muszáj volt benyakalnom egy vödör kávét.Kép
Reggel javasoltam apájának, hogy este ugyanmár üssük le Kép kb 8 óra alvásra a gyereket, de valamiért nem akart belemenni. Vajon miért??? Kép Pedig hulla vagyok és ALUDNI SZERETNÉK VÉGRE EGYSZER!!!!

Beni amúgy jól van, ő jól bírja a nem alvást. Már többször felül, de az állás és a lépkedés jobban érdekli. A legújabb, hogy napok óta hangosan kiabál és nagyon örül a hangjának Kép, ezt az ébredéstől elalvásig tudja produkálni. Mi meg csak röhögünk rajta Kép , olyan aranyos.
Most épp az asztal mellett áll és próbál oldalra lépegetni, de csak egy-két lépés sikerül egyenlőre.

Na, elcsöndesedek, mert hosszú lettem.
Kép

KépKépKép
zit

Sziasztok!

Hát ez a hó igazán nem kellett volnaKép Mikor tegnap már olyan szép tavaszi idő volt!

De úgy látszik Bencikét nem zavarják a frontok (vagy épp ezért) de mióta hazajöttünk Szolnokról nagyon jól alszik éjjelente. Tegnap 5kor ébredt először, ma negyed 7korKép Bár tegnap este kapott a szopi előtt egy banánt is.

Rájöttem hogy a szoptatásnál nincs jobb és kényelmesebb dolog a világonKép Egyelőre nagyon nehézkesen haladunk ezzel a hozzátápival. Tényleg úgy van hogy az ember várja hogy mikor adhat már mást a babájának, aztán mikor eljön az idő, visszasírjuk a csak szoptatós időketKép De most szerdáig nagyon nem is erőltetem a témát, akkor jön a doktornéni, majd megbeszéljük. A nővérem szerint ha finom bébiételeket adnék Bencének (és nem sima krumplit, meg répátKép) akkor biztosan megenné, mert eddig minden gyümölcsöt csak úgy faltKép Az ő kislánya is megevett anno mindent, ami nem anya főztje volt.
Ha legközelebb eljutok valami bébiételes boltba, majd bevásárolok és kipróbálom mi az ami ízlik Bencének.
Mennyire kell a babákat változatosan etetni? Mi van ha csak egy- vagy kétfélét fogad el hosszú ideig? És én azt sem nagyon szeretném még ha egy kicsit is csökkene a tejcsim!

Barbi!
Kép nagyon jó! Igen-igen én szeretném ha már mászna BenciKép Egy bajom van ezzel hogy hiába porszívózok és mosok fel a lakásban, szinte rögtön poros minden. Már az ablakot is alig merem kinyitniKép Mi lesz itt nyáron?!
Gondolom majd Bence is feltörli a padlót százszor egy nap. Ráadásul nálunk parketta és járólap van, pedig a szőnyegnek most jobban örülnék.

Zsófi!
Bencédnek jobbulást! Ki fogják venni a manduláját?Kép SzegénykeKép

Anita!
Köszi a dicséretet Benci nevébenKép
Emlegeted itt a dinnyétKép Épp tegnap beszéltünk róla a férjemmel hogy már olyan jó lenne ha dinnyeszezon lenne, mert mi is nagy dinnyések vagyunk, erre este olvasom hogy neked is eszedbe jutottKép

Regina!
Remélem ma már jobb kedved van! Bár az ilyen dolgok engem is kiakasztanak. És most mivel fűtötök addig?
Dominika édes kis picurka volt születésekor és most isKép Látom még az inkubátorban pluszban is be volt takarva. Bencének csináltak vagy 32-33 fokot, ő csak egy szál pelusban melegedettKép De nálatok még nagyobb szükség volt arra hgy ne veszítsen energiát a saját felmelegítéséhez. Olyan kis védtelenek abban a dobozban, nem? Remélem soha többet nem kell ezt átélnem (ha esetleg lesz kistesó...)!

Zit!
Ötszöri ébredésért nagyon nem irigyellekKép Ilyenkor mind az ötször eszik is Beni vagy mit csináltok? Elhiszem hogy fáradt vagy, én reggel 8kor magamról nem tudok mikor elmegy a férjem dolgozni, csak pislogok, pedig én csak egyszer kelek hajnalban vagy kora reggel. Azt hiszem nekem inkább már az a bajom hogy fél éve nem aludtam egy jó kiadósat. De majd egyszer bepótolom és 3 napig fel sem kelekKép

Na megyek, vár a szokásos vasalás. Én nem értem hogy soha nem akar már elfogyni a halom?!Kép

Puszi,
Vera

KépKép Kép
76vera

Vera:

Első ébredésnél eszik rendesen, a többinél meg csak kettőt-hármat szippant, aztán alszik tovább. Ki kéne próbálnom a forralt vízet, lehet, hogy szomjas és azért ébred, csak mindig elfelejtek bevinni magammal. Én is azt várom, hogy mikor alhatok végre egy jót egyben! Nekem elég lenne 8 óra is, de egyben!

Kép:
Nálunk is mindig van mit vasalni, én nem értem honnan van ennyi cuccunk. Valahogy a szekrényben nem tűnik ennyinek! Kép

zit
zit

Sziasztok!

Jó rossz idő lettKép. Látom a topik is nagyon alvófélben van.

Zit: én is szeretnék egyben nyolc órát aludni, igaz még 5 órával is megelégednék. Most éppen négyszer ébredt Robó este.De szerencsére kis cici és aludt is tovább, ez a jobbik eset.Azért póbálj egy picit pihenni.Tudom milyen rossz, mikor fáradtan ébred az ember. Olyankor még a hangulata is teljesen megváltozik. Én is sokkal ingerültebb vagyok , most meg front is lehet, mert a fejem is fáj. Nálunk is Robó csak pár kortot iszik este és alszik tovább. A doki szerint úri passzióKép

Regi: Domcsi nagyon aranyos. Milyen kis súllyal született, de nem is látszik olyan picinek. A virágszálak közül pedig Robóval egyetemben Domcsi nyerte meg a tetszésünket, bár az amarilised is nagyon szépKépRobó is így kezte, 180 majd 360fokos körök, aztán hipp hopp megfordult. Majd megmutatja Domcsinak hogy is kell, cserébe ha ő is megmutatja, hogyan kell végigaludni az éjszakát.Kép Mert biztosa van benne egy kis fortélyKépÁramszünet miatt sajnállakKép.Villany fűtésetek van? Remélem azért megoldódik erre az időre a fűtés, nehogy hidegbe legyetek.

Vera:hozzátápival kapcsolatban nem tudok ajánlani semmit. Talán annyit tennék a helyedben hogy próbáld meg, mi az amit nagyon kedvel Benci, aztán abba kleverd amit kevébé kedvel. Először kisebb adagokba, majd többet. Vannak válógatósabb babák is, lehet, hogy Benci ezek közé tartozik. Azért ne kenődj el, még csak most kezdtétek Ti is, lehet, hogy majd később érik meg ezekre az ízekre.

Hurrá kezd elállni a hó és világosodik. Pedig én már annyira vártam a tavaszt....

Szép napot mindenkinek: Anita
anita77

vera, zit:
a legrosszabb, hogy mindig termelödik ujra s ujraKép
most 2 napja mosok s olyan halom lett, mint eiffel torony, vagy csak nekem tünik annak?

na mindegy, csatlakozom hozzátok e müveletben.

azért 1 kép belefér:
Kép
orsolya11

ez csa azért, hogy meglegyen végre a 100 hozzászolásom.
orsolya11

ezt most találtam, még én sem láttam.

lesz-kapsz apájának, hogy enged ilyen veszélyes mutatványokat Kép.

Kép
orsolya11

Hello csajok, már visszajött az áram, de természetesen nem volt fűtés egész nap, kicsit deres a homlokomKép most megyek a radiátorra, hátha kiolvadok, aztán majd este jövök!
pusszok

Ui: a gyerek már felengedett
gregina

Sziasztok!

Tegnap hihetetlenül fájt a fejem, nagyon régen nem éreztem ilyen rosszul magam Kép Aztán ma hajnalban látom, hogy esik a hó!!! Mikor lesz már tavasz? De szerencsére reggelre kialudtam a fejfájást Kép

Vera,
nálunk laminált padló van minden szobában, de vettünk a nappaliba egy jó nagy, vastag szőnyeget, egyrészt mert fázott a lábunk, másrészt Zsoltikának is nagyon jó. Most úgy van, hogy szőnyeg, lepedő, pléd, még egy lepedő, és azon van a 2 játszószőnyeg egymás mellett Kép Igy tutira nem fázik meg Zsolti. Nálunk azért is jó a nagyszőnyeg, mert Zsoltika nem marad ám meg a helyén, már simán lemászik a játszószőnyegéről Kép

Bence nagyon huncut, a közeli képen látszik, hogy nem is barna a szeme, hanem sötétkék, nagyon szép Kép

Zit,
mi sem alszunk éjszaka Kép Két-három szopi van, de eszik is rendesen a gyerkőc. Én is annyira, de annyira vágyom egy nyugodt éjszakára, hogy el sem tudom mondani! Forralt vízre már én is gondoltam, de egyenlőre maradunk a szopinál. Remélem nem rosszabbodik majd nálunk a helyzet...

Regina,
áramszünet Kép Kukackodás nálunk is volt, Zsoltika is emelgette a fenekét Kép Ebből lesz a mászás Kép Dominka is nagyon ügyes. Milyen picurika volt!

Zsófi,
Bencének jobbulást kívánok!

Barbi,
Zsoltika is nagyon halad már, gurul is és mászik is. Épp az imént úgy emelte fel a popsiját, hogy majdhogynem a lábujjhegyein állt Kép, aztán előreesett Kép Sírt is szegénykém, de hát ezzel jár a mászás-tanulás Kép

Meme,
drukkolok, hogy jól sikerüljön a vizsgád Kép

Anita,
lehetséges, hogy Zsoltinak most van a 6 hós ugrás... Bár pont 1 hete kezdett el ritkábban enni, előtte vagy 3 hétig 2 óránként szopizott nappal. Napközben nincs gondunk, de éjszaka... Most éjjel is alig telt el 3 óra két szopi között Kép Persze anyukám azt mondja, hogy örüljek, hogy eszik Kép Én nagyon rossz evő voltam pici koromban Kép

Orsi,
gyerkőcök aranyosak! Kádas kép csudajó Kép

Sikerült sétálnunk egy nagyot, de elég vacak idő van, tiszta locs-pocs minden Kép Remélem, hamarosan tényleg jobb idő lesz, legalábbis melegebb. Jövőre viszont már szánkózhatunk, nagyon várom Kép De előbb legyen végre nyár.
Vettem banánt, azt hiszem, holnap megpróbáljuk, hátha jobban ízlik Zsoltikának, mint az alma Kép Aztán ha működik, kipróbáljuk Vera módszerét: lefekvés előtt banán Kép

De most már mennem kell, sírdogál Zsoltika.
Szép hétvégét mindenkinek!
Gabi

pgaboka

Gabi!

Nem tudom milyen banánt vettél, de arra az egyre nagyon figyelj hogy jó érett legyen! Én általában 1-2 napig még érlelem itthon mielőtt odaadnámKép
Mi botmixerrel pépesítjük de sokan csak villával törik össze. Jó kísérletezgetést, remélem Zsoltikának is ízleni fog és végre te is alhatsz egy hosszabbatKép

Szió,
Vera

KépKép Kép
76vera

Sziasztok Csajok!

Regina, öszinte részvétem a sok baj miatt,nekem már az is egy büntetés, ha nem alszom eleget, a többit már nem is sorolom...

Fura,hogy most otthon is csupa olyan vacak idö van,mint itt szokott lenniKép Bár itt azért sokkal többet süt a nap, egész télen mindig szikrázik. (na jó, van néhány szürke nap itt is, de közel sem olyan sok,mint otthon) Szóval nálunk már olvadásnak is indult a hét eleji hó.

Vera, hozzátápiban én is csak nagyon kezdö vagyok, szóval csak a magam kb 1 hónapos tapasztalatát irom le. Ádámot egyáltalán nem zavarja, hogy egyelöre 2-3 napig ugyanazt eszik, nevezetesen sütötök váltja magát répával...A gyümiket variálom naponta, az könnyebb téma, mert akármit adok azt tutti megeszi...Éppen ma akartam megint szétnézni hozzátápis topicokban, mit lehetne már 7 hónapos kortól adni.

Regina, van ám pofis-porszivós kép is, ha ennyire szeretnéd,csak a Te kedvedért:
Kép

Az alvás nálunk most elég türhetö. Az az igazság, hogy egy olyan esténk volt, amikor már 2-kor nyafogás volt (erröl irtam is a múltkor), hiába cumiztunk, csak nem maradt abba. Aztán ráhagytuk, pár percig nyafogva sirdogált és utána reggelig aludt. Nos, az elmúlt 3 éjszaka hajnali ébredések nélkül kihúztuk reggel 6-ig, nekem ez már fönyeremény...

Móni, üdv mégegyszer itt, kár,hogy nem irogatsz gyakrabban. Azzal amit irtál az allergiáról teljesen egyetértek, saját magam jöttem rá, hogy ha én nem iszom tejet, Ádám arcán nincs folt. És amióta hozzátápizunk (vagyis kevesebbet szopik), szinte egyáltalán nincs folt az arcán. És én végre megint ihatok tejet...

Vitaminokról akartam még irni, amikor nagyon hullott a hajam ( 3. -5. hónapos korában) akkor beszereztem újabb doboz Maternát. AZóta is ott figyel a hütö tetején,mert elmúlt a hajhullásom, és igy elfelejtkezem róla.De jó lenne megenni,egyrészt sosem árt a vitamin, másrészt meg nem olcsó itt sem az ilyen vitamin.

Természetesen a képek megint édesek volta, Dominika ici-piciben és nagyban is tünemény, na és Benedek az ácsorgással jól meglepett...

Sziasztok, most megyek, nem fogjátok elhinni
VASALNOM KELL!! Szerintem nevezzük ki a mai napot Nemzetközi Vasalási NapnakKép (már tegnap elkezdtem, de folyamtosan ment a mosó-és száritógép amialatt már vasaltam, vagyis nem birtam az iramot, és mára is maradt...)

Végül egy kép a hétvégéröl, kismacska mosdást tartottunk. (késön értünk haza a barátainktól, már nem akartam nagy fürdést csapni, csak egy kicsit lemostam Ádámot.) Láthatóan élvezte a szituációt:

Kép

sziasztok
Barbi

Kép
Kép
barbi

Sziasztok!

Vera,
köszönöm a jótanácsot KépKépKép A banánunk olyan "pont jó", de szerintem várok kb. 2 napot, hogy jobban megérjen.

Barbi,
nagyon édes Ádi a mosdóban Kép Jó vasalást!

Gabi

pgaboka

Sziasztok!
A héten nem jelentkeztem, valahogy nem jutottam hozzá.
Hétfőn voltunk az allergiás tanácsadáson, megkérdeztem a répa-ügyet, lehet adni, de lehetőség szerint bio gazdaságból, mert a gyökérzöldségek nagyon magukba tudják szívni a műtrágyát. Ajánlottak egy bio-boltot a Múzeum körúton, ahol van zöldség is, vettünk is 5 szem krumplit, 4 répát, 1 céklát: 300 Ft-ért. Ha az ember belegondol, persze nem olcsó, de szerintem ki lehet bírni. Egy üveg bio-bébiétel (pl. HIPP), is azt hiszem, 300 Ft körül van. Úgyhogy lehet, hogy egy darabig Boti ilyet fog kapni.
Egyébként most éppen a sütőtök nem kell neki, az almát jegeljük, mert kiütéses lett tőle. Vasárnap megpróbálom majd a krumplit, de már sejtem, hogy arra is csak fanyalgás lesz a válasz. Lehet, hogy az lesz a vége, hogy át kell térnem a gyári kajákra? Nem nagyon szeretném, szívesen elpepecselnék én is.
Mi a véleményetek a mikróról? Hol azt hallom, hogy babakaját nem lehet benne melegíteni, hol meg azt, hogy egészséges. Védőnők mit mondanak? (Már akihez még jár védőnő.)

Egyébként Boti továbbra sem forog, kúszik-mászik, de talán már egyre ügyesebben ül. Lassan fejlődik ő is, úgy láttam, egy-két sorstársával együtt is a topikban. Ez van, siettetni úgysem lehet.

Klarissza!
Jól sejtem, hogy hobbit-rajongó vagy? Olvastad a könyvet is, vagy csak a filmet ismered? Én már évekkel ezelőtt olvastam a könyvet (kb. 3-4-szerKép), szerintem a film a nyomába sem ér (mint legtöbbször a megfilmesített könyvek)!

Jó hétvégét mindenkinek! (Nem mintha nem folynának össze a napok, de legalább apa itthon van a hétvégén, ez egy kicsit változatossá teszi az egyhangúságot.)

Zsófia
zsóf

Sziasztok!
Felengedtem Kép na jó, ennyire azért nem volt tragikus a helyzet, csak 10-re nagyon lehűlt a lakás és átmentünk Domcival a dédihez melegedni, neki nagyon klassz kandallója van, A bébi tátott szájjal nézte ahogy lobog a tűz! Szóval azért nem fagytunk meg, csak mikor délután hazaértünk, akkor volt elég hideg, de aztán visszakapcsolták az áramot. Szanaszét hevertek az utcán cafatokban a vezetékek, és minden póznán kb 2 ember lógott, nagy munkában voltak a jóemberek...Kép

Írtam hogy manókám felemeli a fenekét mint egy kukac és egyre ügyesebben araszol előre, ezt csak azért nem értem mert nem fordulnia kéne először?! Egyszer átfordult, de azóta sem Kép Most az a legújabb hogy folyamatosan sikongat, lassan halláskárosult leszek!

Ma próbáltuk először a sima krumplit...bolti üveges bébiételben már evett sütőtök-krumplisat, hát ma főztem neki egy szemet...azt a fintorgást, fújozást, köpködést láttátok volna! Azt suggalta a szemeivel hogy "anya ugye ezt nem gondolod komolyan?!" Nem volt sem sózva, sem cukrozva, de sztem nem is kell!
A mikróról azt hallottam hogy anyatejet nem jó benne melegíteni, egyébként én szinte minden kajáját abban melegítem. Mikor terhes voltam sokan rámszóltak hogy ne álljak a mikró elé mert árt a gyereknek...azért ezt enyhe túlzásnak tartottam!

Ádám nagyon édes ahogy a mosdóban lubickol! Nemrég visszaolvasva láttam hogy Diti fürdette Csibit a zuhanytálcában, kis vízben. Most ezt fogjuk kipróbálni! Tényleg, Diti nagyon rég járt erre Kép

Orsi: annyira szépek a gyermekeid!!!!!!!! a kádas kép nagyon huncut!

Zit: hát nagyon nem irigyellek a sok kelésért, nekem egy is bőven sok Kép

Gyermekem most jelzi hogy fürdés-idő van, megyünk csobbanni!
Utána meg a párbajt nézem Kép
pussz
regina
gregina

Én mikró hátrányáról csak annyit tudok,hogy nem melegit egyenletesen, ezért kell vele vigyázni, nehogy a túl forró rész jusson a babának.
Én is mindent mikrózok, még a tápszert is, de van annyi eszem, hogy mindent megkeverek,meg ellenörzök mennyire lett meleg.
Más káros hatása szerintem nincs a mikrónak,már sok könyvben olvasgattam erröl.
Lányok, kezdek megkeveredni a hozzátáplásos receptektöl..találtam jó párat, de olyan dolgokat adatnak 6 hónapos kortól, amit tudom,hogy még nem lehet ( méz, csirkehusi...) Most akkor a túl sok információ is káros.
Ja, és kinéztem következö kajának a céklát, de azt is köménymaggal, citromlével elkészitve olvastam. Vélemény tapasztalt anyukák???

Köszi Gabi, Regi a dicséretet, és gratula Dominak a fenékemelgetéshez.Kép

Barbi

Kép
Kép
barbi

Sziasztok!

Nagyon gyér volt ma itt a forgalomKép Hol vagytok csajszik?
Diti gondolom nem könnyen jut gépközelbe a két picur mellett, de a többiek?
Ann például? Te hol vagy?

Én még ma sem fejeztem be a vasalást, de már feladom, úgyis tényleg mindig újratermelődik (OrsiKép)
Egyébként az a kádas kép tényleg nagyon merész, de ügyi a fiúcskaKép

Barbi!
Mosdóban ücsörgő Ádi is édes nagyonKép Egyszer már mi is mostuk le Bencit így, de ő nem nagyon élvezte mert nyomta a dugó a popóját.

Regina!
Nálunk is van kukacmozgás, de forgás továbbra sincs. Azóta meg sem próbálta Bence.
És ő is utálta nagyon az sk krumplitKép
Azt hiszem most jön majd a neheze... de kíváncsian váromKép

Napról napra csinál valami újat a kismanónk, ma az apukája nyújtogatta rá a nyelvét, és egyszercsak ő is kezdte csinálni, és közben hangosan kacarászottKépKép Annyira aranyos volt és olyan kis okosan nézett "hogy most akkor ugye milyen kis ügyes vagyok?"Kép

Zsófia!
Én is mikróban melegítem a kajáját és én is jól összekeverem + ellenőrzöm mielőtt odaadnám Bencének. Az anyatejet tényleg nem szabad abban melegíteni, más káros hatását én is hallottam de nem hiszem hogy árthatna.

Gabi!
Nem muszáj várni azért a banánnalKép ha pont jó, csak tényleg azért írtam mert hallottam egy nagyon szomorú dolgot az éretlen banánnal kapcsolatban és inkább vigyázzunk vele. És itt írta valaki (bocsi már nem emlékszem pontosan ki volt) hogy hetente kétszer nyugodtan lehet adni a babáknak.

Mivel a kismanóm elaludt a tv előtt így én is megyekKép

Jó éjt mindenkinek és minél kevesebb ébredést a babák részérőlKép

Vera

KépKép Kép
76vera

Vera, nekünk "besüppedös" dugónk van, nem nyomta a popót...
Lányok,sokan vagyunk most a hozzátáplálás elején, remélem nem haragszotok,ha beteszek néha egy-egy cikket, ha találok...Engem nagyon érdekel és izgat a téma, igyekszem utánaolvasgani a neten.
Ime egy amire ma találtam:

Szoptatástól kiskanálig

Mi kerüljön a kisgyermek tányérjára, s mi az, ami abból valóban a hasába vándorol? Mi legyen az első falat az anyatej mellett? Milyen ütemben váltsa fel a vegyes táplálás a kizárólagos szoptatást? - Íme egy csokorra való az első babaév leggyakoribb kérdéseiből!

Az evés csak azokban az országokban válik az élet sarkalatos pontjává, mindennapos beszédtémává, ahol bőséges az étel- és italválaszték. Válogatós, étvágytalan gyérekkel csak a jóléti országokban találkozunk. A szegényebb országokban a csecsemők és kisgyermekek zöme azt kapja, ami van, s abból sem sokat. Az étkezési szokásokat nem befolyásolják táblázatok, táplálkozástudományi alapelvek. A fejlődő országok csecsemőjének addig jó, amíg szopik, mert valószínűleg az anyatej az utolsó elsőrangú, teljes értékű táplálék életében, amit elfogyaszt. Ezekben az országokban katasztrofális hatása van az egyre agresszívebb tápszermarketingnek. Mivel a fejlett országok igen magas tápszerfogyasztása jelenti a pozitív és követendő mintát a nagy szegénységben élő családok számára, azt hiszik, jót tesznek gyermekükkel, ha utolsó fillérjeiket is tápszerre költik, hiszen az "onnan", a gazdag világból jött, ezért csak jó lehet.
Talán sok olvasónk számára kissé nagynak tűnik ez a kanyar, amellyel az elválasztás, hozzátáplálás témaköréhez közelítünk, pedig a rosszul evő vagy az elhízott gyerek problémái kevés kivétellel csecsemőkorban kezdődnek, és a természetes táplálási módszerek visszaszorulására vezethetők vissza. Ezek a gondok nem maguktól keletkeznek, mi magunk vagyunk felelősek az elhibázott étkezési szokások kialakításáért. Vegyük hát sorra, mit tehetünk azért, hogy gyermekeink kiegyensúlyozottan, egészségesen táplálkozó; normális testalkatú felnőttekké váljanak!

AKKOR KAPJON ENNI, HA ÉHES!

Ez tulajdonképpen logikusan hangzik, mégis sok helyen szokás, hogy már az újszülöttet is megszabott időpontokban, rendszeres időközökben, táblázatokból leolvasható mennyiségekkel akarják etetni. Kiszámítják, hogy testsúly-kilogrammonként naponta mennyi kalória a kívánatos, s ha a baba ennél kevesebbet eszik, tápszeres pótlásba kezdenek. Pedig az emberek sokfélék, más-más igényeik vannak, s nincs ez másképpen a csecsemőknél sem. Ezért ajánljuk ma ismét - merthogy régen is ez volt a természetes - az igény szerinti szoptatást. Ez azt jelenti, hogy a csecsemőt kezdettől fogva megszoptatjuk, ha jelzi, hogy szopni szeretne, és rábízzuk, hogy mennyit eszik. Az anyatej könnyen emészthető, ezért gyakran előfordul, hogy hamar megéhezik a csecsemő. Akár a szoptatás után egy órával is újból üres lehet a kis gyomra. Ez azonban egyáltalán nem baj, hanem élettani jelenség. A napi 8-12 alkalommal történő szoptatás a későbbiekben ritkul, s nem azt jelenti, hogy az apróság önző, és folyton csak mellen akar lenni. Hetente ellenőrizzük a gyarapodását, s ha azt tapasztaljuk, hogy nem kielégítő, kérjük szoptatásban járatos és szoptatni szerető más anyukák, a védőnő, vagy a gyermekorvos tanácsát. Mellékelt táblázatunkból leolvasható a minimális gyarapodás üteme. Ezeket az adatokat betegség, egyéni eltérések befolyásolhatják, a fontos az, hogy hosszú távon ne legyen kevesebb a mért érték a megadottnál. A testsúly önmagában sosem elégséges információ ahhoz, hogy a helyzetet megítéljük. Vegyük figyelembe a baba állapotát: viselkedését, izomzatának tónusát, tekintetét, bőrének állapotát, székletét, vizeletét. A nem kielégítő gyarapodás oka elsősorban az lehet, hogy az anyatej nem termelődik elegendő mennyiségben, ezen azonban nagyon könnyen lehet segíteni, lásd kiegészítő írásunkat a Kismama-tanácsadóban. Ha ez az ok kizárható, mindig forduljunk gyermekorvoshoz, mert különféle betegségek, esetleg születési károsodások, anyagcserezavarok is előfordulhatnak.

AZ ELSŐ FALATOK KANÁLLAL

A csecsemőt akkor érdemes először megkínálni egy kis főzelékkel, amikor valamilyen módon kinyilvánítja, hogy az anyatejen kívül már másra is szüksége van. Ez többnyire hat hónapos kor körül következik be. Ha a családi étkezésnél ő is jelen van, kapkodni kezd az ennivalók után, érdeklődéssel figyeli, hogyan esznek a többiek. Ennél korábban felesleges és káros is megkezdeni az elválasztást, mert szervezete körülbelül féléves korára válik képessé arra, hogy szilárd táplálékokat is megemésszen. Az anyatej azonban az első évben végig meghatározó étel és ital maradhat: mindig szopással kezdünk, és utána megkínáljuk pár kanálka főzelékkel. Ha nem ízlik neki, ne erőltessük. Előbb-utóbb úgyis rá fog kapni a szilárd ételekre, élvezni fogja az ízek sokféleségét és az alapanyagok különböző állagát. Még egyetlen gyerekkel sem fordult elő, hogy egyáltalán ne akart volna a szopásról leszokni! Elsietett elválasztásról viszont jóval többször hallani. A szilárd ételek bevezetése tehát nem jelenti feltétlenül a szopások számának csökkenését. A kisbaba továbbra is szophat, s nem az éhség kényszerének engedve fogyasztja el azt, amit felkínálunk neki; hanem önként, érdeklődve, szívesen. Így kezdettől fogva elkerülhetjük azt, ami a rosszul evő gyerekek egyik legfőbb mumusa: az evésre való kényszerítést. Ha ingerültségtől és aggodalomtól mentesen, csak úgy próbaképpen kínáljuk ezzel-azzal, jó hangulatúak, élvezetesek lesznek az étkezések: A baba is úgy érzi majd, hogy enni kaland és öröm is egyszerre. Az is teljesen normális, ha a csecsemő érdeklődése csak hét-nyolc hónapos kora táján ébred föl igazán a főzelék iránt. Arra azonban ügyeljünk, hogy hat hónapos korától kezdve a déli vagy a délutáni szopást követően kínáljuk meg vele, hogy abban az esetben, ha éhes maradt szopás után, ehessen még egy kicsit.

FŐZELÉKEK ÉS GYÜMÖLCSÖK

A különböző ételféleségek bevezetésének sorrendje állandó vita tárgya még táplálkozástudományi szakemberek között is. Valószínűleg semmi jelentősége annak, hogy sárgarépával vagy burgonyával kezdünk, illetve hogy a gyümölcsök közül almát, banánt vagy éppen őszibarackot adunk-e először. Az viszont biztos, hogy nem a változatosság, és nem is a felnőtt számára megszokott fűszerezés az elsőrangú szempont, hanem az, hogy az adott ételféléség ne terhelje meg túlságosan a kisbaba szervezetét, s emellett értékes tápanyagokat tartalmazzon. Nézzünk néhány konkrét példát: a töltött káposzta ugyan értékes, egészséges, tápláló étel, de csecsemők számára alkalmatlan, mert nehezen emészthető, és sokféle alkotóeleme van; a kolbászos bablevessel ugyanez a helyzet. A kolbászos, téliszalámis, füstölt sonkás kenyér azért alkalmatlan, mert só-, fűszer- és állati zsiradék-tartalma túlságosan magas, s mivel nyers húst tartalmaz; nehezen emészthető. Ezek persze szélsőségesnek tűnő példák, mégis ide kívánkoznak, mert sajnos gyakran hallani, ahogy 8-9 hónapos csecsemő anyukája meséli büszkén, hogy már füstölt kolbászt eszik a gyereke.
A főzeléket a lehető legegyszerűbben készítsük el, általában a főzés vagy a párolás a legcélszerűbb. Az elfőtt folyadékot néhány evőkanálnyi anyatejjel pótolhatjuk. Tehetünk a főzelékbe egy kávéskanál étolajat is. A sózással, cukrozással nagyon csínján kell bánni.
A vashiány megelőzésére és az egészséges fejlődés érdekében javasolják a hús mielőbbi bevezetését. Egy pici csirkemellet vagy pulykamellet már a baba első főzelékeibe is belefőzhetünk, majd szétturmixoljuk. A napraforgómagnyi húsdaraboktól jussunk el a diónyi méretig. A picurka húsdarabkákat csomagoljuk be egyenként, majd fagyasszuk le, így mindig annyit vehetünk elő, amennyi kell. A gyermek persze hús nélkül is fejlődhet egészségesen, de étrendjét ilyenkor különös gondossággal kell összeállítani, hogy minden alapvető táplálékféleség benne legyen. Vegyes étrend esetén külön számítgatásokra nincs szükség, csak az arányokra ügyeljünk.
A jó példa ragadós, ezért a kisbaba számára az idő múlásával egyre fontosabb lesz, hogy ő is pontosan azt ehesse, amit a nagyok. Zökkenőmentesen áttér a bébipapikról a család étrendjére, ha az étkezések jó hangulatúak, az ételek pedig finomak és egészségesek.

Mire ügyeljünk a szilárd táplálékok bevezetésekor?

- Egyszerre mindig csak egyféle újdonsággal kínáljuk néhány napon keresztül. Így megfigyelhetjük, nem okoz-e az új ételféleség panaszokat, allergiás kiütést.
- Ha a szoptatást abba akarjuk hagyni, legfeljebb egyetlen egy szopást hagyjunk el két-három hetente. Ha rábízzuk a gyerekre, a szopások számát magától is csökkenteni fogja, de esetleg csak egyéves kora után.
- Egyéves kor alatt kerüljük a leggyakoribb táplálék-allergéneket: ne adjunk tejterméket, vagy legalábbis a 8-9 hónapig várjunk a bevezetésével. A savanyított tejtermékekkel kezdjünk, és tehéntejet csak akkor adjunk egyéves kor után is, ha a savanyítottak nem okoztak problémát. Ha a csecsemő továbbra is szopik, egy csöppet sem fognak hiányozni neki a tehéntej fontos alkotóelemei, a fehérje és a kalcium, ezek ugyanis az anyatejben - természetesen - hat hónapos kor után. is éppen megfelelő arányban vannak jelen. Csecsemőknél ugyanígy kerülendő a tojás, az őrölt olajos magvak. Egyéves kör felett, ha csak fokozatosan emeljük az új ételfélék adagját, óvatosan elkezdhetünk kísérletezni másfélékkel is. Ám ekkor is ügyeljünk még arra, hogy egyszerre csak egy újdonságot kapjon.
- Gabonafélék közül először a gluténmentes rizst próbáljuk ki, majd ha már tud önállóan ülni a baba, kibújtak már a metszőfogai, és kezét is ügyesen használja, adhatunk neki kiflivéget, kenyérhéjat. Így ismét újfajta állagú és ízű ennivalóval ismerkedhet meg. Rágcsálnivalóval sosem szabad magára hagyni a csecsemőt, mert könnyen félrenyelhet, ha véletlenül nagyobb darabot harap le.
- Eleinte anyatejjel hígított főzeléket adjunk, majd áttérhetünk fokozatosan az egyre sűrűbbekre, azután kellő érdeklődés esetén az egészen szilárdakra.

Az egészséges csecsemő tápanyagszükséglete

- energiaigény: 350-500 kJ/kg/nap
- folyadékigény: 120-180 ml/kg/nap
- fehérje: 2 g/kg/nap
- szénhidrát: 15-20 g/kg/nap
- zsír: 3-4 g/kg/nap
(Forrás: Az Országos Csecsemő- és Gyermekegészségügyi Intézet 1994-es módszertani levele)

Zöldségfélék és gyümölcsök a bevezetés sorrendjében 6 hónapostol másfél éves korig

- burgonya, sárgarépa, édeskömény, zeller, fehérrépa, sütőtök, fejes saláta, kapor, főzőtök, kelbimbó, brokkoli, zöldbab, karfiol, spenót/sóska, paradicsom.
- banán, alma, őszibarack, körte, meggy-cseresznye (egyszerre csak kisebb mennyiség), kajszibarack, ribiszke. Vigyázat: a földieper és málna gyakran allergiát okoz!

Kismama 1999/július

Sziasztok
Barbi

Kép
Kép
barbi

És egy másik cikk a játékokról, erröl is volt szó,mit játszunk velük ilyen korban..
(ma kicsit úgy is pangás volt, hát én bedobtam magam, két jóóóó hosszú cikkel...Remélem nem baj..)

Játékok féléves kortól egyéves korig

Kinyílt a világ

Rendkívül mozgalmas időszak köszönt be: a helyzet- és helyváltoztatási lehetőségeinek kitárulásával hirtelen az egész világ megnyílik a kisbaba előtt, és ő gyorsan és azonnal, mohón kívánja bekebelezni azt Kicsit fárasztó időszak, de ne féljünk tőle, hiszen átmeneti, és annyi örömöt ad a gyereknek, akire büszkék leszünk, amikor valami új dolgot megtanul, új képessége alakul. Engedjük olyan aktívnak lenni, amennyire csak lehetséges, a veszélyek kiiktatásával, illetve megelőzéssel.

Aktív ébrenlét

Nyiladozó képességeinek látványos fejlődését már az apuka is észreveszi. Már nem egy evő, alvó, síró (na jó, időnként hangosan, sivalkodva kacagó), folyamatos gondozást igénylő, törékeny kis lényről van szó, hanem egy olyan kis vasgyúróról, akivel élvezet együtt lenni, akivel már lehet "beszélgetni", játszani. Ekkor a gyerek már nemcsak a hangokra, hívásokra vár, ő maga is kezdeményez. Egész élete a játék, az alvással töltött idő egyre csökken, az aktív ébrenlét ideje pedig egyre inkább a felfedező vagy kapcsolatépítő játékoké lesz.

Mit segíthetnek a jó játékok?

- A világ megismerését a dolgok, a történések érzékelését, észrevevését, sokféle formájukban és megjelenésükben. Hallva, látva, tapintva, de leginkább ízlelve. Aztán összekötve a különböző érzékleti minőségeket
- A harmonikus mozgásfejlődést, mind a nagymozgásokat (kúszás, mászás, ülés, állás; járás), mind a finommozgásokat a kézmozgások egyre ügyesebbé és összerendezettebbé válását, a szem és a kéz összehangolt működését, a dolgokkal való manipulálás képességét
- A manipuláció teremti meg az alapját az értelem fejlődésének is, a tapasztalatok, élmények feldolgozását és raktározását, az új és régi dolgok összehasonlítását, a sok ismétlődő mozzanat észrevételét, az akaratlan tanulást
- A jó játékok segítik a nyelvi és beszédfejlődést is, a kommunikáció első formáinak fejlődését, gazdagodását
- A gyermek társas képességeinek, szocializációjának fejlődését

Sok esetben érdemes a vásárlás helyett a kölcsönzés mellett dönteni, ugyanis igen hamar túljuthat egy-egy játékon a gyerek vagy pedig egy-egy típusból sokféle változatot igényel. A Mikkamakka Játéktárban lehetőség van a felsorolt játékok igény szerinti kölcsönzésére, és tanácsot is adnak, hogy melyik játékot érdemes megvásárolni, és melyiket kölcsönözni. Ezt a gyerekek megismerésével, játékuk hosszas megfigyelésével lehet eldönteni. A felsorolt játékok egyidejűleg több képességet is mozgósíthatnak.

1. Épülő tornyok

A kisgyerekek legkedvesebb játékai közé tartoznak, és értelmi fejlődésük menetéhez is szükség van arra, hogy a tárgyakat egymásra tudják vonatkoztatni, kísérletezzenek a lehetőségekkel. Az üreges tárgyak egymásra rakása izgalmas, hosszan tartó játékot jelent az első életév végétől, és segíti a forma- és nagyságviszonyok megkülönböztetését Nagy öröm az egymás fölé helyezett tálacskák, hordócskák, különféle méretű és vastagságú korongok magas tornyait egyetlen kézmozdulattal ledönteni, ezután pedig újraépíteni. Variálni a formákat, megoldásokat, megtalálni a logikus sorrendjét a sorozatát egyes darabjainak Nem könnyű feladat, a baba segítséget is igényel hozzá, így ebben a játékban is közelebb kerülhet egymáshoz a mama és a kisgyerek. Persze háztartási eszközöket is használhatunk e célra, de ezek inkább csak színesíthetik az építőtornyok kínálatát Pedagógiai-pszichológiai szempontból is kiváló a minősége, formatervezett, jó az anyaga, higiénikus és szép. A játék elnyerte a Mikkamakka Játéka 1998. címet

2. Mozgásos játékok

Minden játék, ami mozgásra buzdít, ide tartozhat. Próbáljuk úgy kialakítani a lakást, jó időben az udvart, hogy különféle felületek tegyék próbára a gyerek ügyességét A kúszó-mászó gyerekeknek ajánlom a különféle modulokat Teljesen biztonságosak, ügyesítik a babák nagymozgását, egyensúlyozó képességét, izmaik erősödését. Nagyon népszerűek a labdák, melyek fejlesztik a láb- és kézmozgást, összehangolják a szem és a kéz működését, erősítik a figyelmet, megfigyelőképességet, orientációs reakciókat, és az első kapcsolatteremtő játékok közé tartoznak. Nagyon hálás az a baba, akivel labdázást kezdeményeztünk. Ebben a korban még gurítjuk egymásnak, és a kisgyerek jókedvének forrása lehet, ha a labda útja során feldönt véletlenül egy-egy tárgyat Eleinte a vájatokkal ellátott gumilabdákat ajánljuk, melyek a baba megismerő képességeit fejlesztik, hiszen felfedezheti a mélyedések méreteit, összefüggéseit A kisebb labdát meg is tudja ragadni, így gyakorolhatja saját hatalmát, hiszen tőle függ, mikor és hova induljon el a labda.

3. Puha kockák, építőjátékok

A második félév a tárgyak egymásra vonatkoztatásának korszaka. A kisgyerek már két-három tárgyat is összefüggésbe tud hozni, például összeütögeti, egymásra vagy egymásba rakja őket A szivacsos vagy speciális műanyagból készült kockakészletek megóvják a gyereket a sérüléstől, hiszen sok esetben meg is kóstolgatják a játékszeréket Jók a változatos, domború mintákkal ellátott gumikockák is.

4. Könyvek

Bébikönyvekre és leporellókra gondolok, melyek egyre nagyobb választékban kaphatók Praktikusabb, ha műanyagból készülnek, de gyönyörű színes textilkönyvek is kaphatók, különféle figurákkal, formákkal. Elkezdhetjük a kép és a tárgy összehasonlítását, megmutatását, sok-sok szöveg kíséretében. Mindenhez fűzzünk magyarázatot, amiről csak lehet, meséljünk vidám arcjátékkal, kifejező kiejtéssel, ne túl bonyolult mondatokkal, de ne is szegényesen.
A háztartásból begyűjthető dolgokat rakjuk bele egy tálba vagy vödörbe, és játsszunk vele "mi van a vödrömben" játékot, amelynél a tárgyakat bemutatjuk, először tapintva, utána látva, majd magyarázattal ellátva. A gyerekek kedvenc játéka a megtalálás, eldugás, éppúgy, ahogy magukat is elbújtatják: kezdődik a kukucs játék Sok jó játék van még. amit ebben a korban érdemes a gyereknek kínálni. Ezekről később még lesz szó.

Sziasztok
Barbi

Kép
Kép
barbi

SziasztokKép
Vera, jó, hogy szólsz, h írjak, mert voltam itt egy csomószor olvasni, csak valamiért sose írtam.

Bence nagyon jól mutat az új kabátjában, Nóri, mint vezérigazgató a nagypapi székében, Ádibádi igazán lovagias, h segít anyának takarítani, és a fáradalmas munka után frissítő fürdőt vesz a mosdóban (ez külön jó! Kép ), valamint kis Domci, aki már nagy Domci és tesóval birkózó Bene mind-mind tündériek! KépKépKép

Vera, én nem várom, h Hami hozzátápizódjon, csak akkor, amikor nincs elég tej. Most, hogy rendben vagyunk ezen a téren, tőlem ellehetene még egy darabig. De sztem neki tetszeni fog, emrt azt a bűn rossz K vitamint is úgy nyeli, mint kacsa a nokedlit KépKépKép
Nekünk padlószőnyegünk van, a nagyszobában, a kicsiben meg parafa. Azon filózom, h még mieőtt mászik kicserélem a nagyszobában is parafára. A szőnyeg az folyton poros, a parafát meg fel lehet mosni és jó meleg is, mint a szőnyeg. Egyébként is időszerű lenne, mert már nem vami jó állapotban van a padlószőnyeg.

Zit, Beni olyan aranyos lehet, ahogy egész nap kiabál Kép Oldalra lépegetés meg egyenesen csúcs Kép
Egyébként hami mostanában keveset beszél, nem tudom, miért... Lehet, h ilyen korszaka van.

Nem alvós anyukák, őszinte együttérzésem. Végül is én sem alszom egyben 4 óránál többet, egy éjjel meg összvissz áltlában 6ot. Ami nekem nagyon kevés. Hami többet, mert őt előbb leteszem és álomszopit kap 11 tájban, valamint ő a szopik alatt is alszik.

Barbi, hűtő tetején figyelő Materna KépKépKép
A franca, lemaradtam a nemzetközi vasalási napról. Kép Hát akkor most mi lesz? A vasalnivaló fele az ágyneműtartóban, a másik fele még a kötélen, hogy még azt hihessem, szárad KépKépKép

Regi, zért ez a fagyasszuk meg a népet akció nem semmi Kép Még jó, hogy volt hova mennetek melegedni! Remélem, nem fáztatok meg!

Vera, nyelnyújtogatós Benci édes lehet! Ilyenkor úgy sajnálom, h filmet nem tudunk feltenni Kép

Nálunk meg az van, h tegnap mivel esett a hó és latyak volt, felhoztuk a babakocsit a 3.ra és hibernáltuk az erkélyen Hamit. Olyan jól sikerült, h 2,5 órát aludt, több mint egy órája ennie kellett volna már, amikor fölkeltettem. Közben többször kimentem megnézni, hogy jól van-e, mert napközben egyhuzamban 1 óránál többet sose alszik. Asszem, bevezetjük a hibernálást KépKépKép

Mostanában Hami a hátról hasra forgást gyakorolja. Régebben már 1x sikerült neki, de valszleg véletlen volt, mert most még csak úgy megy neki, ha belekapaszkodik vmibe. Pl kezembe. Igaz, nem húzom, hanem magát húzza, de akkor sem tiszta hasizomból csinálja még. De azért nagyon ari Kép Mostmár nagyrészt hason játszik egész nap, úgyhogy a babygym már nem igazán jön be. Persze van, h háton is nézelődik, de ha ezeket megunja, akkor függőlegesíteni kell, mert ülni azt nagyon szeret(ne).

Már én is nagyon várom a tavaszt, hogy mehessünk mindenhova... akkor meg itt fogok problémázni, hogy hova a francba lehetne elmenni KépKép

Pusszancs
Ann
annann

Sziasztok Lányok!
Minden baba édes és mindenkinek Boldog Szülinapot, meg Névnapot előre és hátra is! (Képtelen vagyok követni, hogy kinek mikor, nekem már a családé is problémát okoz)Kép

Mi azért tüntünk el, mert jön Laca foga és éjszakánként többször is felnyüszög. Eléggé fárasztó éjszakáim voltak. Ma velünk aludt (hát azért azt megjegyzem, hogy a kiságya közvetlen mellettünk van, tehát Apát és Anyát csak egy kis ágyrács választja el Kép )

Holnap veszünk etetőszéket és ki is próbáljuk a hozzátápit, krumplival kezdünk.
Bár még két hét van a 6. hónap betöltéséig, de szerintem kevesebb tejem van Kép
Ma reggelire 120 g-ot evett, tegnap este vacsira is csak ennyit. Igaz éjszaka 2-szer is szopizott. Szerintetek nem kevés ez a 120 g? Mintha többet kellene már egyszerre kajcsiznia, vagy 200 g-ot. Vagy rosszul tudom? Pedig egész nap cicizünk, ahogy a Nagykönyvben meg van írva. És eddig ez be is jött. Ezen a héten alig hízott eddig, hogy lesz így meg a havi 40 deka? Kép
De Laca nem érzi át az aggódásom, mert egész nap vigyorog és olyan mint egy Duracel nyuszi, pörög, forog, rugakapálózik, kiabál.
Barbi:
nagyon jókor jöttek a cikkeid, cuki vagy, hogy feltetted Nekünk! (A fiad igazi kismanó!)
Zsófi:
Hát igazából én próbáltam a könyvet elolvasni, de nem jutottam el benne túl messzire, igaz ez a film után volt. A film nekem nagyon-nagyon tetszett Kép (Bár még a 3.részt nem láttam, mert Laca még nem jöhet velünk moziba Kép )
Orsi:
nagyon édesek a picik!

(Akkora marha vagyok, mert elkezdtem fogyózni a héten, szerintem ez is hozzájárult a tejcsökkenéshez, nyugodtan lehüjézhettek emiatt Kép ) De már feladtam, majd ha nem szoptatok...
Mostanában veszünk digitális fényképezőt, addig is mellékelek egy régi képet Lacáról, itt még csak kéthónapos volt! Hogy rohan az idő Kép

KlarisszaKép
klarissza

Elfelejtettem egy fontos kérdést! Honnan lehet tudni, hogy kevés a tejci? Milyen "tünetei" vannak? Van valakinek tapasztalata?
köszi:
Klarissza
klarissza

Sziasztok,

koszi mindenkinek a recepteket!

Szulinaposoknak, nevnaposoknak, hofordulos babaknak sok-sok boldogsagot KépKépKép

Zit, Anita, Gabi,
csatlakozom en is a keveset alvo mamik klubjaba - sajnos. Bar par napja mar aludtam 5 orat is egyben Kép

Barbi,
en orulok, ha felteszel cikkeket, legalabb kevesebbet kell keresgelnem Kép Szerintem a hozzatapis vegen levo lista eleg nagyvonalu, ilyen piciknel meg 1 honap is sokat szamit.
Szerintem is iszonyat, mennyi kulonbozo info van ebben a temaban... szinte minden konyv mast ir.
A ceklat en siman megparolnam es pepesitenem "a la natur" Kép
A multkori vegas-forum linket is koszi Kép

Zsofia,
en ugy tudom, hogy a mikro elpusztitja a vitaminok egy reszet, ezert nem ajanljak az sk-bebipapikhoz. Illetve nem egyenletesen melegit. Mi magunknak sem hasznaljuk, szerintem tenyleg van karos hatasa. Almatol Emma is kiuteses lett, a kortetol nem. Szerintem is "megeri" vegyszermentes zoldseget-gyumolcsot venni a kicsiknek Kép

Vera,
erdekelne mit tudsz az eretlen bananrol... en neha ugy megkivanom

Zsuzsofi,
jobbulast Bencenek! Homeopatias szerek nem segitenenek? Vagy kornyezeti, etrendi valtozas? Termeszetgyogyaszat?

vitaminok:
en meg szedem az Elevitet, meg iszok vas, kalcium, b-komplex pezsgotablettakat (persze nem egyszerreKép), kulonben iszonyatosan hullik a hajam

vasalas:
haat en csak azt vasalom amit nagyon muszaj - vagy meg azt sem Kép

Ma megtortent az elso suto-akcio, haaat remelem lesz ennel jobb, mert ez ehetetlen lett Kép de a hiba bennem volt, megemesztem, aztan majd ujra nekifutok.

Olyan edesek a babak, hihetetlen, milyen gyorsan nonek!

batka
batkamano

Kozben irtatok Kép en meg varom Emma ebredeset, felorara nincs ertelme lefekudnom...

Ann,
fotot lehet kerni a hibernalt Hamirol? Kép

Klarissza,
te meg mindig mersz minden szopit?!?! Szerintem tok folosleges, en egyszer sem mertem. Ha van sok pisis pelus es Laca nem uvolt az ehsegtol, akkor tutira van eleg tejed. Ha nem lenne, akkor nem vigyorogna, porogne-forogna... Az, hogy mennyit "kell" enni/hizni egy babanak, szerintem marhasag, hiszen mindenki mas - nem lehet altalanositani. Lehet, hogy most mast fejleszt, vagy a tobbet mozog az atlagnal, es ezert hizik kevesebbet.
A hobbitok foldjen, ha eler egy min. sulyt - ez 6 honapos fiu eseteben 5800g es akar 10g de hizik, akkor minden OK. Szoval NYUGI! Szerintem ezert nem kell eroltetni a hozzatapit. Ha meg a fogyokura-probalkozas miatt megis csokkenne a tejcsi, akkor ugyis egesz nap rajtad fog logni Laca = lesz sok-sok tejcsi Kép

batka
batkamano

Szia BatkaManó!
Először is puszi az orrodra Kép a megnyugtatásért.
4,5 hónapos korában vettük a digitális mérleget, mert akkor egy hónap alatt csak 30 dekát hízott, ettől aztán jól beparáztunk. (Igaz utána 65 dekát.)
Amúgy én sem mérem soha, csak heti egyszer, parából mértem tegnap és jól el is csodálkoztam, hogy csak 120 g egy kajcsija Kép Amúgy Laca 7,1 kg, úgyhogy nem csontsovány Kép
Na jó, nem parázok, befejezem, gondolom csak jelzi valahogy, ha éhesen marad.
(Azért a biztonság kedvéért lefejem pár napig a maradék tejcit a csőrös poharába)
klarissza

Klarissza: 150 ml-t kell számolni kilónként. Pl. Laca most 7 likó, akkor 7x150, azaz 1050 ml-t fogyaszt egy nap. ezt kell elosztani az étkezések számával....természetesen ez csak a "nagykönyvben van így megírva".(most nehogy elkezdjél számolgatni, mert akkor bánom hogy leírtam!) Lehet hogy Laca akkor 120-at szopizott, de utána meg 200-at, csak azt már nem mérted Kép Hidd el, elég neki a tejcsid, olyan gyönyörű baba!!! Nekem szó szerint azt mondta a körzeti doki hogy ha naponta mérem a gyereket akkor kib****a az ablakon a mérleget Kép
No para!!!!!
gregina

ja, és pusssz
Kép
gregina

Batka, kívánságod, számomra parancs:
KépKép

1. hibernált Hami
2. esti beájult alvás Kép

Pussz
Ann
annann