Új privát üzeneted érkezett!

Dius! 1 ml tej=1g

Kép
Kép
Kép
gabi79
Dunakeszi

dius, én is úgy látom, hogy mindabban, amit leírtál, semmi problémás nincs. A babácskád még nagyon pici, még nem szopizik annyira ügyesen, még össze kell szoknotok. Szerintem is az van, hogy tejcsinél beáll a kereslet-kínálat, miért is lenne ilyen őrült sok tejed, ha a baba nem igényli? Én soha nem fejtem, mellgyulladásom sem volt (kopp-kopp-kopp), a fejés gyakorlatilag arra jó, hogy legyen otthon tejcsi ha valamiért nem megy a szopi.

Inni kb sztem azt lehet-kell, amit terhesen is. Mivel ennyi tejed van, szerintem nem szükséges külön tejtermelést fokozó teát innod, igyál ásványvizet, nem koffeines teát (én terhesen is, babával is a Lipton citromos hársfa teáját iszom, isteni finom, egy filtert teszek egy literhez), gyümölcslét. Ha iszol egy kávét, akkor sem dől össze a világ.

Amúgy, teljesen természetes ha aggódsz ilyeneken, hónapokba telik az első babánál, amíg az ember megszokja, hogy a dolgok így is jól vannak, meg úgy is jól vannak :), és hogy folyton minden változik. (persze emellett iszonyúan figyelünk rájuk :) )

Ha mérleget használsz, a baba súlyát méred, ezt gyakorlatilag egy-az-egyben számolják át, vagyis nálunk pl az volt, hogy az egyes hetes babának 50-60 grammot "kell" ennie, de persze volt hogy csak 30-at evett, volt hogy 70-et, ahogy susy írta, ez napi szinten változik a babáknál. Egész napra vonatkozóan nézd, hogy kijött -e a testsúly x 120-150 ml. És ha egy nap nem, akkor se ess kétségbe, másnap már valószínűleg jobban fog szopizni. Bocs ha hosszú lett.

Kép
Kép
szalamandra

gabi, szalamandra! Köszi!

Hát etetés után kevesebb volt mint elötte érdekes egy mérleg, most alszik majd a kövinél megpróbálom megint. :)

Kép
dius87

csajok, nekem is lenne egy kérdésem. A babáitok mikortól kezdtek napközben kevesebbet aludni? Csak érdekelne, Róza egyelőre minden szopi után alszik, kivéve a már késő estit, s kíváncsi vagyok kb meddig tart még ez a jóvilág :)

Kép
Kép
szalamandra

Szalamandra, nem én vagyok ebben a kérdésben az embered, Samu csak kb3-4 hónapos korában csinálta egy ideig a minden szopi után alvást, se előtte, se utána :lol: Most már majdnem két hónapja tart, hogy délelőtt egy kicsi, délután egy kicsi, kiváncsi vagyok, meddig tart ez a rendszer.

Dius, szerintem az is elég bőven, ha egy héten egyszer méred, mondjuk minden vasárnap fürdetés után, így látod, hogy hízik-e, de nem parázol minden evésnél, hogy jaj most vajon mit mutat majd a mérleg. Teljesen felesleges ezen stresszelned! Samut csak a védőnő mérte eddig, egy éves, és még mindig annyiszor szopik, ahányszor csak akar :-) Na jó, a múltkor próbáltuk lemérni a felnőtt mérlegen, de mostmár ugye nagyfiú. Ami a fejést illeti, ha logikusan nézed, akkor sem kell, hogy te szopizás után még litereket tudj fejni, mert ez tök fölöslegesen terheli a te szervezetedet. Az az ideális, ha minél előbb beáll az, hogy annyi van, amennyi a babának kell. Ha te már most közelítesz ehhez, annál jobb! Tényleg csak azért kellhet valamennyi lefejt tej a mélyhűtőbe, hogy ha valami gond van, illetve kényelmi szempontból, ha te el akarnál majd valamikor menni, más is meg tudja majd etetni őt. De ez sem létszükség, én úgy voltam vele, hogy azért szültem, hogy ellássam, és max úgy rohantam el valahova az első pár hónapban, hogy visszaérjek a következő etetésre. A tejserkentőkkel vigyázz, csak egy félét szedj egyszerre, mert különben kioltják egymást! A teák egyik fő összetevője az édeskömény, ami arra érzékeny babánál okozhat hasfájást, mert felfújhatja őket, ha ezt választod, akkor figyelj Barnira, hogy reagál. A homeopátiásaknál és a More Milknél nincs ilyen veszély.
Digitális a mérleg, amin méred? az tényleg tud érdekeseket produkálni, ma mocorog, vagy nem pont ugyan oda, ugyan úgy teszed, akkor mérhet furcsaságokat. :-)
danann

igen, nálunk is előfordult, hogy kaja után kevesebb volt :) Figyelj oda, hogy közben ne vegyél le, adjál rá ruhát, ne cserélj pelust, egy csomó minden okozhat eltérést. Nálunk a heti mérés is produkált egy-két furcsaságot.

Kép
Kép
szalamandra

Dius azt nem írtad végül, hogy milyen súlyú most a baba? Csak hogy 3770-nel hoztátok ki a kórházból és hogy majd most leméred!

Pálmit én is csak 1 héten egyszer mérem, péntekenként, úgyhogy ma lesz mázsálás! :)

Elég össze-vissza eszik, alkalmanként 10 ml-től 90-ig van minden, a napi összeset szoktam nézni, aminek most 480 - 600 között kellene lennie, ehelyett 380 - 560 között mozog.

De eddig még mindig szép hízásokat mutatott a heti mérésnél, úgyhogy szerintem ez a lényeg!
Te se aggódj, hogy alkalmanként vagy 1 nap mennyit eszik, csak az a lényeg, hogy fejlődést mutasson a heti mérésnél!

Kép

Kép
sz.veronika

Na az alvás a másik, néha egész nap fent van, néha az egész napot átaludja :)
Eleinte izgultam, hogy nincs jól. Ha egész nap fent volt, akkor azért, hogy miért nem tud szegényke aludni, amikor meg egész nap aludt, akkor azt gondoltam beteg és ezért kívánja a sok alvást. De aztán ez azóta is így megy, ezért már ezen nem aggódom :)

Kép

Kép
sz.veronika

Lányok, nagyon köszi!!!!

Veronika elment a védőnő és kicseréltem a pelusát, ruhástól raktam rá és így volt 4007 gramm szopi után 4017gramm aztán még több szopi után 4006. De majd este meztelenül megmérem aztán csak 1 hét múlva.

Veronika megnyugtató hogy nem kell tartani a szent írást, ahogy Pálminál sem jön be. Na nem stresszelem magam ezen. Most is nyűgösködött aztán felébredt ráakartam dobni cicire de elaludt az ölemben és most pedig csöpög a cici is. Szóval nincs para.:)

Kép
dius87

Jah amúgy digitális mérleg.

Kép
dius87

dius nem én vagyok nagy, hanem a pocakom. jelenleg 110 cm, és még van 2-2,5 hónapom... :?
csináltattunk képeket 2-3 hete
Kép [/img]

Kép
Kép
Kép
iricc

iricc nagyon jó az kép!!!!! Nagyon csinos kismama/anyuka vagy! :)

Kép
dius87

Lányok!

Köszi szépen mindenkinek a vélemény nyilvánítást a hajnali szopival kapcsolatban. Megfogadom őket és hagyom enni még egy darabig, ha kér.

Alvás problémánk nekünk is volt az elején, 2 hónapig bírtam, utána kapott cumit. Nálatok nem válik be? Adél nagyon-nagyon megnyugszik tőle, és avval alszik el, semmi ringatás, szopi után beteszem az ágyba, cumi be és már csukja is be a szemét. Szerencsére nem lett tőle cumi-zavar.

Kép
Kép
kincsesi

Iricc: Milyen csinos kismama vagy! :)

Dius: Én is azt tudom tanácsolni (a marha nagy tapasztalatommal) :lol: hogy hetente mérlegelj, és ha szépen gyarapodik, akkor ne idegesítsd magad. Ja, és igyál legalább 3 liter folyadékot naponta.

Kép

Kép
nikuc

iricc, tényleg nagyon jó kép!!!

csajok, ti tudtok sétálni menni mostanában? mi harmadik napja itthon, tegnap-tegnapelőtt még a boltig elmentünk kenguruval, de ma meg hideg szél is fúj :( Ti kimentek ilyen időben?

Kép
Kép
szalamandra

a folyadékmennyiségről: több helyen olvastam, hogy a túl sok folyadék is csökkentheti a tejmennyiséget. Én azt szűrtem le, hogy növelni kell a korábbi folyadékbevitelt, egy-másfél liter kell kb pluszban.

Kép
Kép
szalamandra

Sziasztok!

Elnézést kérek, hogy ismeretlenül írok. Lenne egy kérdésem a császárosokhoz, illetve a többiekhez is. A császárosokhoz: Császár után mikor adják oda a babát? Mikortól lehet éjjel-nappal az anyukájával? Aki simán szült: Első éjszaka kinn maradhatott a baba?

Más. Visszaolvastam pár oldalt a kérdéseim miatt. Így olvastam Dius írását. Egyrészt: Gratulálok a kis jövevényhez! Másrészt: Diusék gyerekorvosát egyelőre még ne írjátok le. A nurofenből ugyanis van kúp, kifejezetten 3 hónap alatti babáknak. És Dius mondatából is az derült ki, hogy valószínűleg ezt írta fel nekik, mert a szirupból nehezen lehetne felet adni.

A válaszokat előre is köszönöm.

Jó babázást mindenkinek!

Zita
pzita

Köszi lányok :)
Én egyelőre csak figyelem itt a szopival és altatással kapcsolatos problémákat, és tudom, piszok dolog, de úgy örülök, hogy nálunk még nincs ilyen :D
volt is, lesz is, de pont most nincs, és ez tök jó :)

Kép
Kép
Kép
iricc

Szalamandra: Akkor az én eredeti 3 literes fogyasztásomat emeljük 4-5 literre... :lol: :lol: :lol:
Mi ilyen ratyi időben nem megyünk ki. Azt olvastam, hogy ez a páradús levegő árt a babának. Viszont naponta többször szellőztetünk, és szoktam olyat, hogy Petire sapit adok, betakarom, és kinyitom az ablakot a szobában, kb. fél óra alatt lehől a levegő a 22 fokról 16-17-re, akkor becsukom az ablakot, és kiviszem abból a szobából, míg vissza nem melegszik.

Pzita: Császár után nálunk megkapta az apuka, aztán mikor felvittek, őt kicsit inkubátorba tették 2 órára, aztán visszakaptam. Utána pár óra múlva megetették, és elaludt, de visszakértük, és csak 10 után vitték el. (elvileg 10-kor, de szerintem volt fél 11 is). Reggel 6-kor visszahozzák (inkább 5 volt). :) Utána már végig velem volt. Nagyon nehéz lesz felülnöd császár után, ha sír. Én legközelebb biztos viszek valamit, amivel fel tudom húzni magam, ezt ajánlom Neked is. :)

Kép

Kép
nikuc

Oh, ha már itt tartunk. Többen írtátok, hogy kellően erélyesen lehet kérni, hogy első este ne vigyék el a babát. Vajon második gyereknél már császár után is kérhetem, hogy maradjon? Elvileg ez nem kéne, hogy számítson! Nekem már első este beindult a tejem, folyott rendesen, Peti meg harmadnapra kezdett enni, úgy "megtanult" cumiból szopni.
Más kórházban nem altatásos csaszi után ugyanúgy mellre teszik a babát még a műtőben!

Kép

Kép
nikuc

Nálam csaszi után kihozták a babát de 3x szóltunk hogy megnézhessük azt mondták 15perc és elviszik aztán elfelejtették és 4 órát volt nálam. De örültem hogy elvitték mert épphogy éreztem a lábam de mozdulni nem bírtam és nem tudtam volna vele mit csinálni ha sír. Sajnos amikor kivették azonnal elvitték úgyhogy ő cici közelébe se került, csak amikor kihozták anyu segített mellre rakni, és sokat cicizett mert már akkor volt előtejem másnap meg ömlött belőlem a tej.

Lányok ! Most vettem vészre hogy hámlik a kis hasa meg a combja, ez normális? valahol azt olvastam hogy "levedlenek"....

Kép
dius87

Dius!

Normális! Ha írt a gy.orvos olajat,fürdés előtt törölgesd át vele,a fürdetőkrémet psdig ne a vízbe tedd,hanem kend a babára és utána öblítsd le!

Pzita!

Hivatalosan kint töltik a babák az 1. éjjelt,benne van a házirendben! Többedik babásoknál,ha minden ok. babával-mamával nahyon ritkán előfordul,hogy megengedik! De hamar ráfogják,hogy ez vagy az miatt nem lehet
Dius gy.dokiján nem a Nurofen akaszttt ki nagyon,hanem a köldökcsonk leszedésa...!

Márti
borossné becz márta

Dius!

Köszönöm a válaszod. Császárban magam már nagyon profi vagyok, mert a háromból két gyermekem azzal született. A kérdés nem miattam tettem fel, hanem mert egy ismerősünk költözik haza Norvégiából, és a második gyermekét már itthon fogja szülni. Csak egyenlőre még a hol kérdéses. Kinn ugyanis olyan kórházban szült, ahol a kiemelés után már a műtőben a mellkasára rakták a babáját, és onnan nem is vitték el, így rakták át az ágyára, és így tolták a szobájába. És vele maradhatott az apuka is, hogy tudjon segíteni, amikor éppen nem a személyzet segített. Szóval valami hasonlót keresne. Amit írtál, az nem túl bíztató, abből a szempontból.

Márti!

Elszomorító, hogy a házirendnek része és így állnak hozzá.

Nikuc!

Én egy azóta bezárt kórházban szültem. A harmadik gyermekemnél (második császár) már rutinos versenyzőként sikerült 1,5 órásan megszereznem a lányomat, és velem is maradt. A párommal együtt, aki segített, míg letelt a fekvős hat óra.

Köszönöm a tapasztalatokat.

Üdvözlettel:

Zita
pzita

Megkérdezem Neked, hogy hol szült az az ismerősöm, akinek a mellére tették a babát a műtőben! :)

Kép

Kép
nikuc

Nos, a Péterfyről mondták, hogy nagyon bababarát szemlélet van, és egyből műtét után, ahogy kitolták a kismamit a szülőszobába, vitték is a babát. Addig meg az apukával volt, akinek le kellett vennie a pólóját, hogy a csupasz mellkasán fekhessen a baba, mert a bőrkontaktus fontos az újszülöttnek. Cukros vizet csak ajánlanak, ha olyan a helyzet, és megkérdezik. (Lehet, hogy legközelebb én is oda megyek? :roll: )

Kép

Kép
nikuc

Sziasztok, megint én szeretnék kérdezni szoptatással kapcsolatban,

A kisfiam napközben mindig úgy szopizik, hogy kb 10-15 percet szopizik elalszik rajta (mindig elalszik a cicin), majd kb fél óra 20 perc alvás után felkel és megin éhes és eszik is. Ezt csináljuk egész nap. Éjjel annyiban változik hogy 2 óránként van fennt és kér enni.
Sokszor van az is, hogy napközben csak a szájában van a cici és nem szopizik. Az is előfordul, hogy nagyon sír és máshogy nem lehet megnyugtatni csak cicivel. Próbáltam cumit adni neki de nem fogadja el. Tejem van tehát szerintem nem lehet az hogy kevés neki a tejcsi, meg nő a súlya is rendesen (2970g -al született és négy hetesen volt 3780g).
Mit tudnék csinálni hogy napközben ne kérjen ilyen sokszor cicit, mert ez így egy kicsit fárasztó is és nem lehet mellette csinálni semmmit sem.
Köszönöm a tanácsokat és a segítséget.

anitapo20

Dius,

igen, kb. másfél hónapja nálam volt ez témában, Pálmi nagyon erősen hámlott. Hetekig tartott! De most már teljesen szép a bőre!

Pzita,

nekem éjjel 3-kor lett vége az altatásos császáromnak és reggel 5:30-kor a kezembe nyomták a babát, mint a többieknek, erre ébredtem!
Aztán még második este is elvitték, mondván, hogy az első este az nem számított estének a rövidsége miatt.

Kép

Kép
sz.veronika

Anitapo
Egy 1 hónapos babánál a szoptatás erről szól. Szinte összenősz a babával, ez ellen nem tudsz tenni semmit, és a helyedben nem is akarnék.

Dius
A gyógyszertári testápoló jó, csak picit lassan hozza helyre a picur bőrét.

Én sem kaptam meg a babát rögtön, csak másnap reggel, és ez nekem nagy szívfájdalmam...

Kép
Kép
susytunder

Iricc, szuper a kép! Tényleg nagyon csini vagy! :-)

Dius, ha van, akkor próbáld meg a kis bőrét valamilyen növényi olajjal, mandulával vagy napraforgóval kenni, szerintem azok sokkal jobbak, mint bármi más, főleg, hogy természetesebbek. A gyógyszertári hipoallergénnek mondott krém is elsősorban vazelinre épül, ami kőolajszármazék, és eltömíti a pórusokat. És azt akartam még írni, csak a múltkor elfelejtettem, hogy ha esetleg homeopátiás tejserkentőt kezdenél el szedni mégis, akkor tudd, hogy azt nem lehet pár hétnél tovább szedni egyhuzamban, szünetet kell tartani, különben nem fog hatni egy idő után. De amit írtál eddig, az alapján nincs rá szükséged ;-)
danann

Anitapo, a Suttogó foglalkozik azzal, hogy a pici babáknál nagyon erős a szopóreflex, nem mindig étkezni akar, hanem sokszor ezt kielégíteni. Ha tudsz olvass bele a könyvbe (136-137.o.), kb ugyanazt a metódust írja le amit te - a rossz hír, hogy én hiába kerestem az "ellenszer" leírását, de most csak átfutottam, lehet hogy van szó róla.

Kép
Kép
szalamandra

Köszi a bőrére a tanácsokat!!!

Pzita Nincs mit! :)

Úgy néz ki (lekopogom), hogy a tejcsivel tényleg nincs gond, asszem igazatok volt. :) Szerintem túl sokat fejtem, de most csak ciciztetem ahogy kéri, de nem akar egész nap rajta lógni csak ha éhes és ha már nem éhes akkor látom hogy lassan kapja be a bimbót és csak csámcsog rajta. Csak utána sokat csuklik. :)

Livi laktoherbet iszogatok. Egyenlőre szerintem elég, és remélem így is marad.

Ma egész jól aludtunk. 21:30kor elaludt 2től 3-ig ettünk meg pelusoztunk aztán negyed 6kor kelt. De minden éjszakánk más-más. De amikor alszik olyankor én is megpróbálok pihenni, ha el tudom nézni hogy nincs rend :?

Kép
dius87

Jah el is felejtettem, tegnap megmértük fürdés elött meztelenül. 3770-nel jöttünk haza és 3980 volt este. :D

Kép
dius87

dius, nyugi, a kicsimanüd még csak most született, jó hogy bénázik :) az én nagy ló :D dorkám is idétlenkedik néha a cicivel, éjjel a mai napig nem kapja be jól, vagyis még mindig fáj a mellem... de egyre ügyesebb ő is. kitartás!
hogy miért nem tudsz fejni? kezd beállni a kereslet-kínálat rendszer, annyi tej lesz lassan, amennyi kell. különben is, minek fejni? :) persze, ha nem muszáj.
ha ennyi tejed van: vagyis bőven sok!!! akkor nem kell semmi szaporítóst inni. ha most elkezdesz laktoherbezni, nem lesz mihez nyúlni, ha tényleg kéne szaporítani...
elárulom, én egy cseppet sem tudok fejni szopi után. dorka meg 300-akat hízik hetente, és láttad, milyen kerek lett. bőven elég a tejem. :)
ja, és ha el akarod kerülni az idegeskedést, ne mérd, mennyit eszik, csak ha kiváncsi vagy, vagy ha gyanús, hogy keveset. mérd a bébit hetente egyszer, és nézd, gyarapszik-e. (én kiváncsi fánycsi vagyok, aki excell diagrammot csinála hízásból, én naponta mérem, de szerintem ez extrém hülyeség :D viszont én meg nem parázok akkor sem, ha egyik napról a másikra fogyott, nekem szabad :D)
milyen mérleget hozott a védőnp? nem digiset? mert azzal sosem fogod tudni pontosan kimérni...

mi tegnap érdekes kísérletet végeztünk: fodrászhoz mentem, anyósnak kiolvasztottam 120 ml tejet (még sosem kapott fagyitejet!), az bizti elég lesz ( számítások szerint 107 ml az adagja ;)) benyakalta mind - jó későn kelt, a végére hazaértem és fejtem. simán lejött 120, ami azt jelenti, hogy ő valszeg ennél többet eszik!!! jézusom, nem csoda hogy hízik :D és sírt is a cumi után, így odaadtam neki a kifejt cicit, had cumizzon még rajta, és hallottam, hogy szépen kortyolgat :))) aztán így rendben is volt a világa. ma lehet megmérem, mennyit eszik ezekután :)

ja, még a "kötelező" mennyiségekről: noémi soha nem szopott annyit, kb a 2/3-át, mégis ugyanígy hízott, mint dorka, vagyis az "előírttól" bőven többet. ezért nem is kell izgulni.

alvásgondulnk nekünk is van, most sokalltam be, és egy lájtos aludj jól gyermekem szoktatásba fogunk mától vágni. az elmúlt napok arról szóltak, hogy altattam és visszaaltattam... ebből elegem lett, mert semmi mást nem tudtam csinálni. erősen gondolkodunk azon is, hogy kiköltöztetjük a szülői ágyból, sőt másik szobába (még nemtom hova, mert nincs lefalazva a plusz szoba :D), hátha úgy jobb lesz... nehezemre esik ez, annyira imádom, hogy ott alszik velem :( de muszáj pihennünk, meg neki is, nappal is. tegnap mindig, ha megébredt és sírt, felvettem, megsimiztem, de nem altattam el, úgy tettem vissza, ezzel szórakoztunk, sokkal többet aludt, mint az elmúlt napokban, mikor altatgattam.. így este is volt egy kis jókedvű éber időszaka, az egész család élvezte!

szalamandra: én lusta dög vagyok, rossz időben nem megyek ki! :) extrém sportként csütörtök este 6-kor elmentünk a zuhogó esőben a nagylányokért az ovi elé - ekkor jön meg a busz az úszásról. nem volt annyira mókás - bár dorka élvezte, végigaludta az esővédő alatt.

pzita: harmadik gyerekesként nálam kint maradhatott első éjjel a baba, de ezt csak annak köszönhetem, hogy aznap épp megfelelő gyerekorvos volt. egy másik lehet nem engedte volna.

zita, ilyen kh-at sztem nem nagyon fog a barátnőd találni sajnos :(((

bocsi a hosszért :)

KépKép Kép
mzsperx

Sziasztok!
Mzs: nálunk is hasonló volt a helyzet alvásügyben. Most már elég normális. Ha időben elcsípem -nem könnyű- és leteszem, akkor magától elalszik. Időnként vissza kell tenni a cumit, de ha elaludt a cumi röpül a sarokba. Előtte volt, hogy fél éjszakát sétáltunk vele a nappaliban és énekeltünk, mondókáztunk, ringattuk, majd óvatosan letettük és kezdtük elölről az egészet. Adél nagyon szeret aludni az erkélyen, a babakocsiban is. Ha végképp nem megy nappal idebent az alvás, felöltöztetem és megy az erkélyre. Ez egy csodaszer. Ma jön a bébiőrös walkie-talkie, hogy ne kabátban keljen a lakásban lennem, ha a gyerek az erkélyen van. :)

Pzita: a barátnődnek egy tipp: ha programozott császár lesz, akkor az Istvánban le lehet foglalni az alapítványi szobát, ahol apa is benn aludhat. Talán ott császárosnak is odaadják a babát azonnal, de a műtőben ott sem hiszem, hogy a pocakjára teszik.

Dius: szerintem nagyon szépen hízik Barni, ne parázz. Adél 3 hetesen még nem érte el a születési súlyát, sőt fogyásnak indult. Szerintem simán megeszi a kisfiad, ami neki kell.Engem egy darabig nyugtatna a mérleg, hogy lásd mennyit eszik, de ne ijedj meg, ha ez teljesen változó, te sem eszel mindig ugyanannyit.

Kép
Kép
Kép
gabi79
Dunakeszi

Nem tudom, hogy tudok e még karácsony előtt jönni, ezért szeretnék mindenkinek nagyon boldog, békés karácsonyt kívánni a következő, kicsit hosszabb Márai idézettel:

Márai Sándor: December
Ez a hónap az ünnep. Mintha mindig harangoznának, nagyon messze, a köd és a hó fátylai mögött.
Gyermekkorunkban e hónap első napján árkus papírra, kék és zöld ceruzával, karácsonyfát rajzoltunk, karácsonyfát, harmincegy ággal. Minden reggel, dobogó szívvel, megjelöltük, mintegy letöröltük e jelképes fa egyik ágát. Így közeledtünk az ünnep felé. E módszerrel sikerült a várakozás izgalmát csaknem elviselhetetlenné fokozni.
A hónap közepe felé, amint közeledett az ünnep, már állandóan lázas voltam, esténként félrebeszéltem, hideglelős dadogással meséltem dajkámnak vágyaimról. Mit is akartam? Gőzvasutat és jegylyukasztót, igazi színházat, páholyokkal, színésznőkkel, rivaldafénnyel, sőt valószínűleg kritikusokkal és azokkal a szabónőkkel is, akik megjelennek a főpróbákon, és rosszabbakat mondanak a darabról. Ezenfelül lengyel kabátkát akartam, továbbá Indiát, Amerikát, Ausztráliát és a Marsot. Mindezt persze selyempapírban, angyalhajjal tetézve. Egyáltalán, gyermekkoromban mindig a világegyetemet akartam, az életet, amely egyszerre volt bicikli, kirándulás a Tátrába, anyám zongorázása a sötét társalgóban, bécsi szelet, almásrétes és diadal összes ellenségeim fölött.
Most, hogy az ünnep közeledik, meglepetéssel észlelem, mintha még mindig várnék valamire. E napokban megesik, hogy elindulok az utcákon, megállok a kirakatok előtt, nézelődöm. Öngyújtó nem kell. Fényképezőgép, Victor Hugo összes művei, bőrben, zsebkés, melynek gyöngyház tokjában ötféle penge van, továbbá dugóhúzó, körömtisztító és pipaszurkáló is, nem kell. Semmiféle tárgy nem kell már, s ha jól meggondolom, lemondok Indiáról, Ausztráliáról és a Marsról is, ellenségeim cikkeit érdeklődéssel olvasom, s színházba lehetőleg egyáltalán nem járok.
Mégis, valamit várok még. Annyi karácsony múlt el, egészen sötétek, s aztán mások, csillogók, melegek és szagosak, annyi ünnep, s még mindig itt állok, a férfikor delén, őszülő fejjel, tele kötelezettséggel és ígérettel, melyeket az Angyal sem tudna már beváltani; s még mindig várok valamire.
Néha azt hiszem, a szeretetre várok. Valószínűleg csillapíthatatlan ez az éhség: aki egyszer belekóstolt, holtáig ízlelni szeretné. Közben már megtudtam, hogy szeretetet kapni nem lehet; mindig csak adni kell, ez a módja. Megtudtam azt is, hogy semmi nem nehezebb, mint a szeretet kifejezni. A költőknek nem sikerült, soha, a költőknek, akik az érzelmek és indulatok minden árnyalatát rögzíteni tudják szavaikban.
A szeretetnek nincs színfoka, mint a gyöngédségnek, nincs hőfoka, mint a szerelemnek. Tartalmát nem lehet szavakban közölni; ha kimondják, már hazugság. A szeretetben csak élni lehet, mint a fényben vagy a levegőben. Szerves lény talán nem is élhet másképp, csak a hőben, a fényben, a levegőben és a szeretetben.
Mindezt tudva, az egyre zavartabb és bizonyosabb tudásban, nem tehetek mást, mint sorra járni az üzleteket, s vásárolni öngyújtót, illatszert, nyakkendőt és jegylyukasztót, gőzvasutat és Victor Hugo összes műveit. Tudom, hogy mindez reménytelen. Mit csináljak? Az ember azt tudja, amit tud.

Kép
Kép
Kép
gabi79
Dunakeszi

Mzs, Gabi Köszönöm a megnyugtató a szavakat, tényleg nem tudom mi lenne velem ha nem lennétek (mindenkire értendő :) )és nem tudnék kihez fordulni, biztonság érzetet adtok. :)
Nem méregetem kajálás után mert ez a digitális nem pontos, 1 héten egyszer lemérem pancsi előtt ruha nélkül.
Fejni nem akarok most már, az elején bejött mostanában nem, amióta rendesen cicizik, mert ha szét durran a cici akkor se tudja rendesen lefejni de a gyerek meg hamar kiszopizza van benne erő. :) Párom berakta az ujját a szájába mikor éhes volt és elkezdte szívni hát kirántotta és vagy fél órán keresztül ezt hallgattam: Hogy van benne ennyi erő? Neked nem fáj a cicid? Hát majdnem beszívta a karomat! :lol: :lol:

Kép
dius87

Jah a köldök csonkja körül rászáradt egy kis vér, letisztítottam neki, de megint volt de nem látom hogy vérezne. Lápisszal kezelték neki. Hívjam a védőnőt hogy jöjjön ki? Elvileg csak hétfőn jönne...

Kép
dius87

Szerintem simán kibírjátok Dius hétfőig én úgy látom :lol:, de ha biztonság érzetet ad, fordulj nyugodtan a védőnénihez, lehet már egy telefon is megnyugtat :wink:, kimenni szerintem csak hétfőn fog :wink:

KépKép

KépKép
beneildi

Dius: Nekünk is volt vér, de a védőnő már jó előre megnyugtatott, hogy előfordulhat, és normális. Ennek ellenére kétségbe estem, mert napokon keresztül volt. Aztán elmúlt, és utána már pikk-pakk leesett a csonk, még csak nem is nedvezett a helye többet. :wink:

Kép

Kép
nikuc

megmértem. 150-et evett... ööö :)

KépKép Kép
mzsperx

Dius!

Ilyenkor egy ampulla K-vitamin csodát tes,nekünk is ez volt! De kérdezd meg erről a védőnődet!

Márti
borossné becz márta

Mzs,

A tápszeren így írják, hogy mennyi kell
(gondolom ciciből ugyanennyi):
1.-2. hét 90 ml napi 6-szor
3.-4. hét 120 ml napi 6-szor
2. hónap 150 ml napi 5-ször
3.-4. hónap 180 ml napi 5-ször
5.-6. hónap 210 ml napi 5-ször
7. hónaptól 210 ml napi 4-3-szor és más táplálék 1-2-szer

Ez alapján a lánykád tökéletesen megeszi az alkalmankénti 150 ml-t, de én nagyon-nagyon irigyellek, mert Pálminál max. a 90 ml, de általában inkább csak 40-60ml!

Dorka hányszor eszik egy nap? És milyen időközönként?

Mi nagyjából átlagban megesszük a napi előírt adagot (ha nem is minden nap, de heti átlagban kijön), viszont nappal nagyon sűrűn eszik - gondolom azért mert alkalmanként kevesebbet.

De én nem akarom erőltetni, hogy 4 órán át nem adok neki, vagy kellene? Mert a hosszabb éjszakai alvás után se eszik mindig sokat...

Én általában nem értek egyet a rendszeresség rákényszerítésében, mint ahogy egyes módszereknél olvasom, inkább igény szerint. Nemcsak kajában, mindenben. A doktor néni nagyon mondogatja, hogy mit hogy kéne, kevesebb alkalommal többet enni, ne adjak neki csak 4 óránként... de ha egyszer sír, hogy éhes???

Hál istennek nem nagyon bukós, csak néha kicsiket. Félek, ha erőltetném, hogy többet egyen, csak több kibukna a száján, ha a gyomra nem akkora befogadóképességű. Bár gondolom tágulna, ha erőltetném. Kérdés, hogy van-e értelme?

A doki néni a pancsival is lecseszett, hogy minden nap ugyanabban az időben, stb...

Lányok, ti hogy vagytok ezzel? Próbáljátok erőltetni a rendszerességet, vagy igény szerint ahogy alakul a baba és mama részéről egyaránt?

Kép

Kép
sz.veronika

Veronika Én még a terhességem idején sem gondoltam úgy hogy ha a gyerek alszik fel kéne keltenem enni, így evésben mi sem tartjuk a rendszerességet akkor eszik amikor éhes de nap közben ha fent van többször rakom cicire, ha kéri. Éjszaka meg ahogy fel kel rögtön cici, mondjuk ez nappal is így van mert egy 3órás alvás után már igen csak éhes.
Amit leírtál hogy mennyit kéne ennie, hát szerintem csak maximum átlagot tudnak rá írni, mert gondolom minden baba más. Nálunk szerintem nincs meg az adag, de nem tudom mert nem mérem mennyit eszik örülök hogy hízott amióta hazajöttünk már majdnem megvan a születési súlya. Az egyik barátnőm azt mondta neki 2 hónap volt majdnem mire a születési súlyát elérte a babója.

A fürdetést viszont rendszerezzük minden nap fél9kor fürdetünk mert az nekünk is emberi időpont mire még mi is lezuhanyzunk meg ágyba kerülünk addigra ő is alszik. Meg fürdetés után mindig van cici és az sem 2 perc. Vagyis eddig így volt. :)
Ha valamit rosszul csinálnék mondjátok nyugodtam, igyekszem összerakni a jó tanácsokat, persze ami másnál bevált az lehet nálunk nem de egy próbát mindig megér. :)

Kép
dius87

sziasztok!

mzs, gratula a kiscsajhoz, igazán szépen fejlődik :)

gabi, én köszönöm a Márai-szöveget, igazán jól esett elolvasni!

Képzeljétek, ma voltunk méreckedni (úristen, hogy írják ezt a szót???), és Róza két és fél hét alatt fél kilót hízott! :) Ez nálunk csodaszámba megy, ilyen még nem volt. Remélem lassan sikerül kievickélnünk az eléggé degradáló "alultáplált" kategóriából! Úgy tűnik, a banán csodát tett, miközben árgus szemekkel lestem, nincs-e valami kiütés, ekcéma, bőrpír, de egyelőre hálistennek semmi. Igaz, mostanra alábbhagyott a lendülete: eddig volt, hogy egy nap kétszer evett banánt (összesen benyomott egy egész banánt), de ma nem kellett neki sem ez, sem a Sinlac. Viszont, újra van jól tejem. Ügyes ez a baba, inkább a tejcsit választja ha lehet :) Viszont, csak tejcsivel meg picinyke marad :( Meglátjuk, hogyan tovább :)

Kép
Kép
szalamandra

veronika, mindent magadnak (és a babádnak) csinálsz. Ha nektek jó a gyakori szopi, akkor semmi gond. Ami szerintem tényleg fontos, s amire tegnap éjjel már utaltam az anitaponak írt hsz-ban, hogy a baba nem mindig éhes, amikor cuppog, stb., sokkal többször van szopási inger, mint éhség. Figyelni kell, hogy mikor éhes valójában a baba, s mikor van az, hogy ha például szórakoztatod, mondókázol neki, játszotok, akkor remekül elvan. Ha éhes, akkor hiába a mondókázás. És ha igyekszel csak akkor adni neki, amikor valóban éhes, akkor az étkezések közötti idő hosszabbodni fog. És talán kevésbé lesz hasfájós.
Szerintem. De asszem most meg leszek kövezve :)

Amúgy, a mi dokinénink szerint fél éves kor előtt nincs értelme rendszerességet várni. A fürdetés is szerintem inkább a család ritmusán és a baba igényein múlik. Mienk baba pl. este olyan fél 10 és 11 között fürdik valamikor, utána még szopizik, de mi éjjeli emberek vagyunk, reggel viszont nem kezdődik a nap 9-10 előtt.

Kép
Kép
szalamandra

bocs, még egy picit gondolkodtam, szóval a baba nemcsak a fenti kettő miatt pályázhat a cicinkre, hanem mert mondjuk megnyugtatásra vágyik, s még néhány más ok. Szóval, ha így belegondolok, nem csoda ha mindig mellen akarnak lenni :)

Kép
Kép
szalamandra

veronika: dorka 6x eszik, nem 5x ;) nagyjából 4 óránként, ami éjjel kicsit kevesebb, nappal kicsit több. a piszok :)
ne erőltesd, hadd egyen úgy, ahogy neki jól esik!!!
rendszeresség: nekünk egyben van: az esti fürdés. de mivel neki van 2 nagytestvére, máshogy nem is lehetne megoldani. ha az ő kajaideje későre csúszna és akkor fürdetnénk, akkor a nagyok felébrednének az öltözéshez járó üvöltésre. ha meg korábban, akkor meg vacsizunk, nem fürdethetek. ilyenkor megszoptatom, amikor megébred, és ugyanakkor megy fürdeni, ahogy szokott, és utána még kap nyugicicit...

szalamandra, róza tén most akar csatlakozni az átlaghoz. ez egy újszülöttnek is szép hízás, nem egy ilyen nagylánynak :)

KépKép Kép
mzsperx

Nahát... 4 óránként... :lol: Peti 2, azaz két óránként eszik napközben másodpercre pontosan. Viszont Ő bukós, de így, hogy kevesebbet eszik, az általában egy-két csepp kivételével bent is marad. :D Én sem feszélyeztem magam ilyen órához állítással... :lol: De azért ennél gyakrabban nem hagyom magam. :wink:

Kép

Kép
nikuc

ja, a 2. héttől :) jó nekem, mi?

KépKép Kép
mzsperx

mzs, akkor nálad a titok nyitja :): ezt hogyan lehet elérni? vagy csak úgy magától alakult így? Róza is 3 óránként evett, de ennek az az oka, hogy a kórházban rákényszerültünk, és ő átszokott erre, de azt a metódust nem kívánnám senkinek, és fogalmam sincs majd a következő babánál hogyan csináljam :)

Kép
Kép
szalamandra

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?