Új privát üzeneted érkezett!

(jaaa... ami nálunk biztos, hogy ijesző lenne.. a lányom anno sárga volt vagy 3 hónapig és nagyon aluszékony. Vettek tőle vért a sárgaság miatt de minden rendben volt így nem kellett aggódnunk de ugye egy streptos előzmény után aggódtunk volna.. így meg ráhagytuk, a kaja miatt ébresztgettem és ennyi... Mi van ha a kistesó is ilyen lesz? Végigparáznánk az első időszakot...)
Vendég

szia nálam 32 héten volt egy 5 napos antibogyó kúra majd szülés alatt vénásan 1 antibiotikum
de a babát megfigyelték vért vettek minden nap hőt mértek és gyomorváldékot tenyésztettek ami negatív lett így ő nem kapott semmit.
Nálam így volt
nálam az antibogyó vénásan ment le a szülésnél burokrepedés előtt valamennyivel
egy órával kb.

PHPBB kód:
Kép
Kép
betti1

Csakegy!

Egy kis időt kérek! Dokit leültetem ma este, hogy átolvassa az üzenetedet.

Lilka
lilka

Lilka: Előre is köszi!!!!

Azóta már szedem az antibiót, szépen kikészíti a hasam... ráadásul szívok is miatta mert diétáznom is kéne a cukrom miatt így a reggeli nagyon kevés lehet csak ami mellett persze nem tudom bevenni az antibiót, a tízórai az aminél már megkockáztatom de ahhoz is tejet kell innom különben begörcsöl a hasam és szédülök... és ugye 4-et kellene bevennem egy nap. Na mindegy, ma már bevettem 1-et délben (sajna 10-kor reggeliztem csak így várnom kellett amíg lemegy a cukrom éhgyomri szintre), most jön a 2.

A cukromnak annyi erre a hétre... (plusz a protexin sem fér bele ebbe a napirendbe... vagyis reggelihez ha beveszek egyet akkor legalább egy lecsúszik... ma vettem Normaflor-t is, de nem tudom, hogy azt hogy tudom majd összekombinálni az antibiotikummal...) Nem tudom mások hogy csinálják, vagy csak az én gyomrom ilyen érzékeny? (a tej az jó gyomorgörcs ellen... csak éppen tilos lenne a diéta mellett... hurrá... a joghurt is necces mert azt meg nem kéne az antibiotikum közelében enni ha jól tudom mert csökkenti az antibiotikum hatását... vagy az a kefír?)

(plusz megköszönném ha erre is tudná valaki a választ: vasat is kellene szednem, vettem egy Krauterblut nevű szirupot... ez befolyásolhatja az antibiotikum hatását? A magnézium és a no-spa plusz az Algopyrin befolyásolja? Csak mert a napokban begörcsölt a vesém is és ezek tartanának életben) (Mennyi bajom van:))))) pedig csak terhes vagyok:))))

Köszi!!!!!!
Vendég

Csakegy!

Ha vicces akarnék lenni, azt mondanám elég ha naponta a gyógyszereidet beveszed és már azzal jól laktál... de ez persze csak vicc volt ne haragudj. :( Igazából az összes tejtermékre igaz, hogy kerülni érdemes antibiotikum szedése mellett. Én legutóbb azt próbáltam ki, hogy a gyerkőcnek antibiotikum szedése alatt normafloret adtam, 2 órával kb. az antibiotikum bevétele előtt és jól sikerült, mert nem okozott hasmenést.

Dietetikussal kellene beszélned vagy egy belgyógyásszal erről a cukor kérdésről. Állítsanak össze egy étrendet a gyógyszerekhez hangolva. Sajnos a felszívódásokhoz nem értek így nem tudom, hogy amiket szedsz azoknak a felszívódását a másik hogyan befolyásolja, hátha majd Doki mond vmi. okosat.

Addig is fel a fejjel!
Lilka
lilka

nekem kifejezettem mondta a dokim hogy amíg antibogyó addig ne a vasat.

PHPBB kód:
Kép
Kép
betti1

:))) Na ja, ráadásul reggel még a cukromra is szedek valamit :))))) (nincs terhességi diabéteszem csak oda kell figyelnem... főleg délig... ami normálisan ugye nem gáz csak akkor a maradék kb. 12 órába kell 4 bogyót belegyömöszölnöm miközben ugye vasat is kéne szednem meg a vesegörcsökre is valamit... mondjuk a vas az nem gáz, kibírom néhány napig és majd utána felturbózom magam... egy kis hasmenést meg nem bánnék, nálam az antibiotikumok sajna szorulást szoktak okozni, azért szeretnék inkább szedni valamit ... már így is alig fér el a baba, ha szorulásom lesz akkor behalok... akkor szerintem az lesz, hogy minden 2 adag antibiotikum között megiszok egy adag Normaflore-t)
Vendég

Na most kaptam egy levelet valakitől aki ugyanott szült ahol én fogok. Azt írta, nála már nem volt idő beadni az antibiotikumot a szülés alatt, a babának nem adtak semmit, nem figyelték meg jobban, egyszerűen levették a füléből a tenyésztést ami 2-3 HÉT alatt lett meg (az ANTSZ küldte a védőnőnek). Ja, és volt benne strepto de akkor már senki nem adott semmit a babának, mert tök mindegy... (na de akkor miért vették le egyáltalán?). Nem lett semmi baj de ez engem ledöbbentett.

Valaki írta, hogy ha ilyenkor az anya kap antibiotikumot akkor az is átmegy a tejbe így a baba ugyanúgy megkaphatja az adagját, ha egyébként nem akarnának neki adni a kórházban... Ez akkor járható út lenne ha én se kapnék antibiotikumot a szülés alatt a kórházi gyerekorvosok meg kekeckednének (ha igen akkor melyik lenne az ideális antibiotikum a baba szempontjából)? Vagy ilyenkor kérhetem előre írásban, hogy mit csináljanak a gyerkőccel??? (a frász kerülgetne ha 3 hét múlva kapnék egy pozitív eredményt a babáról miközben tudnám, hogy semmi megelőzés nem történt...)
Vendég

szia
nekem hétfön szültem és szerdára lett eredmény és a kislányomat megfigyelték extrán
többszöri hőmérés vizeletvizsgálat szinte naponta vérvétel szintén

PHPBB kód:
Kép
Kép
betti1

Kedves Csakegy,

A Meromycin hatóanyaga erytromycin. Ez egy makrolid antibiotikum, penicillin allergia esetén az erytromycin egyik első választandó szer terhességben. Lilka Erytromicint kapott 3. terhessége alatt, ennek hatóanyaga is erytromycin.

Ha a 37. héten a tenyésztés pozitív, a szülés alatt antibiotikumot kell adni. Ez lehet vénás vagy infúziós adás is. Emellett a baba tekintetében két lehetőség van:
1. tenyésztés orr, füll, garatváladékból és azonnal antibiotikum kezdése
2. tenyésztés orr, fül torokváladékból és szoros megfigyelés a tenyésztés megérkezéséig. Tenyésztés függvényében antibiotikum.

Ha a szülés alatt az antibiotikum beadása és a megszületés között nem telt el elég idő, ez az idő az adagolási módok estén külömböző, antibiotikum kell a babának.

Az antibiotikum érzékenység nem azért lesz, mert a kisbaba kap antibiotikumot.
A bélflóra kiírtása is kérdéses, hiszen a baba elméletileg steril környezetben fejlődik, a bélbaktériumflóra születés után alakul ki.
Az antibiotikum mellékhatása inkább gombás fertőzés lehet, pl szájpenész.
Szerintem inkább egy kis szájpenész mint egy beteg gyermek.

Az én álláspontom az, hogy ha az édesanya hordozza a streptococcus agalatiae-t, azaz pozitív a tenyésztés, a szülés alatt adott antibiotikum mellett feltétlenül javasolnék antibiotikumot a tenyésztés eredményéig a babának akkor, ha a szülészosztályon nincs intenzív gyermekellátásban jártas gyerekorvos. Ez esetben a megfigyelés esetleg nem biztosított kellő szinten.
De a tenyésztést mindenképpen el kell végezni!!!! ez pedig néhány nap (3-5) alatt meg kellene legyen.
Minden jót,
Üdv: Doki
lilka

Kedves Doki!

Köszönöm a választ!

A kérdésem a szoros megfigyeléssel kapcsolatos lenne. Ahol szülni fogok ott 24 órán át velünk van a baba így én leszek az aki megfigyeli (a csecsemőosztály xarik az egészre ... anno a lányom cukrát is csak fél nappal a szülés után nézték meg pedig terhességi diabom volt és annyi idő alatt teljesen behipózhatott volna plusz tudtuk, hogy le van tapadva a nyelve és 5 napig könyörögtem, hogy felvágják neki pedig addig még szopizni se tudott rendesen).

Mire kell majd figyelnem? Mihez (milyen vizsgálatokhoz) ragaszkodjak foggal-körömmel a gyerekorvosoknál ha szülés alatt le tud futni egy adag antibiotikum és a baba nem kap automatikusan? (ld. lista kellene... hogy kiverhessem a balhét ha nem hajlandók együttműködni)

Mégegyszer köszi!!!
Vendég

Sziasztok!
34. hetes vagyok és Streptococcus agalactiae hordozó. Ezt nyáron még nem mutatták ki, most ki lett. A dokim azt mondta szülés előtt fogom már kapni 1 órával az antibiotikumot és rá is írta a könyvemre, hogy S. agalactiae hord!
MÁV kórházban fogok szülni Spánik Gábor dokibácsinál, Lamme ajánlotta ezt a társalgó részt, de minnél több infót olvasok itt annál jobban ideges leszek. 2 hét múlva újabb tenyésztés lesz, de teljesen felesleges ezek szerint. Nagyon aggódom a babám miatt!

Kép

Kép
oroszági

Ági

Így,hogy már tudod,nem kell aggódnod szt :roll:... Hiszen így már meg tudják védeni a fertőzés okozta esetleges problémáktól az antibiotikum adagolásával a kisfiadat :)!
Én is így jártam anno,elsőre nagyon ijesztő volt a dolog,de Dokiék megnyugtattak,hogy pontosan azért vagyunk biztonságban,mert tudjuk .... :)

anyapoc

Kedves Csakegy,

Nem könnyű megmondani, hogy mire kell figyelni, ehhez kell a tapasztalt és odafigyelő gyermekorvos.

Azt azért elmondhatom, hogy a korai fertőzés többnyire légzészavar, légzéskihagyás vagy szapora légzés illetve láz formájában jelentkezik, ezt talán könnyű észrevenni.

A késői fertőzés kialakulása előtt a tenyésztés meg kell legyen, így a baba mindenképpen kap majd antibiotikumot, ha fertőzött.
Fontos, hogy a baba tudjon (mellről !!!!!) szopni és ne a fél centi lyukú kórházi cumiból, ne legyen izom gyengesége, ( vizszintesből kissé emelve (ülés irányba) tartsa a fejét, ne essen össze mint egy rongybaba, ha lábbra állítjuk. Az egészséges újszülött sírva megáll a lábán. Erős sárgaság sem jó jel. Nem jó, ha a baba lassan erősödve majd elhalkulóan sír. Ordítson bele a világba!
Javaslom, hogy kérdezd meg a szülész ill a gyermekorvost, hogy mi a tervük.

Minden jót!
Üdv: doki
lilka

Kedves Oroszági,

Az, hogy a hordozással foglalkoztak, ill. hogy az rákerült a könyvre már jó kezdés. Sok kismama járt már ebben a topikban, úgy tudom hközülük mindenki babája egészséges!!!!

Ezt lekopogom.

Ne izgulj, de írd meg mi lesz a tenyésztés eredménye!

Minden jót, üdv: doki
lilka

Kedves Lilka!

Megírom mi lett a végeredmény, örülök, hogy a topicban egészségesek maradtak a babák!
Pár hét és beszámolok, köszönöm a bíztatást!

Üdvözlettel,
Ági

Kép

Kép
oroszági

Hát ma volt két köröm.

Első a védőnő aki beleírta a kiskönyvembe a Streptót biztos ami biztos alapon. Ő úgy volt vele, hogy nyugodtan menjen az antibiotikum és beszéljek a gyerekdokinkkal, hogy ha a kórházban nem adnak akkor ő írjon fel nekünk valamit.

Második: Gyerekorvos. Azt mondja, ha már hazahoztuk ő nem írna fel semmit mert azzal csak többet ártunk. Vagy kap azonnal a kórházban vagy nem kap. Csak mert a kórházban teljsen más szereket használnak és máshogyan, a sima gyógyszertári forgalomban lévőkkel ő csak többet ártana. Azt mondta, koncentráljak a szoptatásra, úgy a baba rengeteg ellenanyagot megkap majd és az sokkal jobban védi bárminél plusz eleve akármikor befertőzhetem itthon is a Streptóval, hiába is adna nekem antibiót. Azt is mondta, hogy a szülés körül amúgy is megváltozik a hüvelyben minden, más lesz a PH stb. stb. simán lehet, hogy a Strepto pont emiatt nem is lesz ott - még akkor sem, ha pozitív lesz a pénteki szűrésem.

Ő egyébként azt mondta, hogy ha ő adna a babának antibiotikumot (ok nélkül, tehát nem arról az esetről van szó amikor strepto+ a baba) akkor nagyon nagy az esély, hogy allergiás lesz rá vagy teljesen hazavágjuk az éppen kialakulófélben lévő bélflórát ami miatt gyengül az immunrendszer és akkor jön a többi baj.

Plusz biztos benne, hogy néhány napon belül meglesz a streptoszűrés eredménye a babánál, amiről én hallottam (2-3 hét) az valami nagyon extrém eset lehetett.

Maaarha jó.

Pénteken irány a kórház, hátha ott is kiokosítanak. (és ez egy jó gyerekorvos - anno még az enyém volt)
Vendég

szia
nekem 3 nap volt a tenyésztés de csak azért mert aug 20 beleesett egyébként 2 nap múlv amegjött volna

PHPBB kód:
Kép
Kép
betti1

Csakegy!

Várjuk a fejleményeket! Mit mondott a kórházi gyermekorvos? Igazából és elsősorban vele érdemes beszélni, nem a háziorvossal.

Lilka
lilka

Lilka: sajna senkivel se tudtam beszélni :( Most ott tartok, hogy ha harc akkor legyen harc. A férjem jóban van a csecsemőosztály főmuftijának az egyik testvérével, ha gáz van akkor egy telefon és talán lesz egy kis protekció. Jobb ötletem most nincs... (ezt csak a végső esetben akarjuk igénye venni... csak ha egyébként xarnak a fejünkre - mert nekünk még egy nyelvfelvágást is ki kell majd buliznunk ami a lányomnál napi négyszeri cseszegetés ellenére is 5 napig tartott!!! Bár most már a betegjogi képviselővel is befenyítem majd őket ha nem elég segítőkészek.).

Szóval a stratégiám:

Ha eltelik 4 óra a szülés és az antibió között akkor kivárom a babánál a tenyésztés eredményét addig meg figyelek (ez OK az ottani protokoll szerint - vagyis ott 2 óra a határ de maradok a 4 óránál)....

Ha nem, akkor foggal-körömmel is ragaszkodni fogok az antibiotikumhoz, nem érdekel mi a tenyésztés eredménye (na ez tutira nem felel meg az ottani protokollnak!).

Jobb ötletem most nincs.
Vendég

Csakegy!!!

Szuper vagy!!!! :lol: Így kell csinálni! De nem hiszem h., a sztreptoval nagyon játszadoznának... legalábbis ha van egy kis eszük!

És még ha nagyon ellenállnak azzal is befenyítheted őket, h., ahányszor rendellenesen fog viselkedni, nézni, sírni, mozdulni a baba azonnal viszed az ügyeletes dokihoz akár hajnal 2-kor is. Viszont ezt elkerülhetik ha adnak antibiotikumot megelőzésre születés után :D

Sok sikert! És kérlek jelentkezz majd!

Tudod mire kell figyelni a babánál???
Lilka
lilka

Lilka: Izé, valahol láttam leírva - túl aluszékony, nagyon sárga, erősen sír és nem hagyja abba, mereven tartja/befeszíti a nyakát, vagy túl laza...

Nekem most ennyi ugrik be...
Vendég

(a ciki csak az, hogy a lányom ugye makk egészséges volt viszont iszonyú álomszuszék és vagy 2 hónapig sárga is... csak akkor ugye halál nyugodt voltam...)
Vendég

Csakegy!

Hát kb. Az aluszékonyság ált. a sárgaságtól van, de az agyhártyagyulladás jelei, az etethetetlenség, sugár!!! hányás, visító éles, csillapíthatatlan sírás és ahogy írtad a tarkókötöttség.

Ha tudsz angolul itt van több info is.

http://www.gbss.org.uk/

Lilka
lilka

Lilka: Köszi!

Most lett meg a 36. heti szűrésem eredménye és az is pozitív. Igazából megkönnyebbültem egy kicsit mert ha ez negatív akkor biztos, hogy nem vettek volna komolyan... így meg verhetem az asztalt...
Vendég

Csakegy!

Na, ennek nem örülök!!! :( Nincs probléma? Nem rövidül a méhszáj? Görcsök?

Nagyon vigyázzatok magatokra. Remélem minden rendben lesz!

Szurkolunk!
Lilka
lilka

Izé... köszi a szurkolást:) A külső méhszáj elkezdett kinyílni (a lányomnál végig teljesen zárt volt), kicsit többet keményedek mostanában de pénteken már a 38. hetet töltöm úgyhogy nincs para, a baba már tutira nem lesz koraszülött (a lányom sokkal kisebb volt mint a kistesó, ő is a 38. héten született és minden tökéletes volt)... szerintem ha nagy lenne a gáz akkor már rég meg akart volna születni a kistesó...
Vendég

(ja, és minden teljesen OK, ha van rá időm akkor hetente 3* megyek jógára stb.)
Vendég

Sziasztok!

Már nagyon régen írtam nektek :)

Kicsi "strepto veszélyeztetett" lánykám 9-én betöltötte első életévét, szerencsére egészséges :D

Lilka, Doki: Már írtátok, de nem emlékszem rá: egy következő terhesség esetén ajánlatos, hogy eleve fertőzöttnek tekintsenek, és megint kapjak "automatikusan" antibiotikumot a szülésnél, vagy ha netán negatív lesz a tenyésztés eredményem, akkor nem szükséges az antibiotikum? Utóbbi esetben eléggé frászban lennék. Így is izgultam nagyon az első hónapokban, hát még akkor hogy izgulnék :oops: Köszi a választ :)
lamme

Na... elfolyt a magzatvíz... indulunk szülni...
Vendég

Lamme!!! :lol:

Nagyon örülünk nektek!!! :D

Ha jól emlékszem Doki a "hordozó" szót említette, de a lényeg az, hogy mi az én esetemben úgy jártunk el a 2. és 3. tehességgel, hogy 5. hónaptól havonta 1 hét antibiotikum, szülés alatt antibiotikum és a babának antibiotikum születés után addig ameddig a váledéktenyésztések negatívak nem lettek.

Nagyon sok szerencsét kívánok és vigyázzatok!!!! Sok puszi és gratula!!!

Lilka :D
lilka

Csakegy!!!!

:shock: Upsz!!! Remélem minden rendben lesz!!! Ha még olvas vki. a családodból a babának MINDENKÉPPEN adjanak antibiotikumot!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Drukkolunk!!!!
Lilka
lilka

Lilka: Köszönöm szépen a gyors választ és a kedvességed!! Még annyit kérdeznék, hogy ez betöltött 5 hónapot jelent?

Csakegy: Drukkolok nektek én is!! :wink:
lamme

Lamme!

Ha jól emlékszem betöltött 4 hónap, tehát az 5. hónap elején kezdtem.

Lilka
lilka

Lilka: Köszi a választ :)
lamme

Sziasztok!

Gyors bejelentkezés...

A szülés villámgyors volt, hajnal 7-kor arra ébredtem, hogy folydogál valami, 2 órán át pakolgattuk a kórházi csomagot, lefixáltuk a baba nevét, zuhanyoztam stb. aztán beslattyogtunk a kórházba (persze előtte még vettünk ásványvizet a benzinkútnál stb.) ahol 9:55-kor megszületett a nagylány. Persze egy ügyeletes orvosnál aki egyrészt nem hitte el, hogy gyors szülés lesz és lexarta, hogy én sztrepto pozitív vagyok - és persze a legújabb leleteimet se volt képes megkeresni ami alapján antibiót kaphattam volna.

Hála a kiokításoknak foggal-körömmel ragaszkodtam ahhoz, hogy Luca kapjon. Hülyének néztek de nem mertek nem adni. Még ma és holnap kapja és vége a kúrának.

A tenyésztés eredménye persze még nincs meg (haha... persze... elvileg max. 2-3 nap... persze...) úgyhogy nagyon örülünk, hogy megkapta az antibiotikumot.

Mégegyszer köszönöm mindenkinek a segítséget, igazából nem tudom mi lett volna ha nincs ez a topik!!!!!!
Vendég

Csakegy: Gratulálok Lucához!! Ez aztán tényleg gyors szülés volt :lol: Az ügyeletes orvos hozzáállása elég durva :evil: Szerencse, hogy a babának adtak antibiotikumot!
lamme

:lol: :lol: :lol: GRATULÁLUNK!!!! Ügyesek voltatok!!!!

Kíváncsi leszek még Luca eredményére! Kérlek tájékoztass minket róla!

Ezer csók és sok-sok tejcit kívánunk! Azért ha mégis pozitív lesz Luca eredménye dugd már az ügyeletes orra alá, léci a kedvemért! :twisted:

Lilka és Doki
lilka

Na... ma bementünk kontroll vérvételre Lucával (sajna iszonyú sárga még mindig, ma este dől el, hogy befektetik-e még egy nap kékfényre vagy infúziózni is kell - két napig sajna így is kékfényezték)....

A lényeg, hogy a főorvos volt bent aki felhívta a labort és kiderült, hogy sajna pozitív lett Streptora... Azt nem tudom mikor akartak nekünk erről szólni (tényleg rejtély... a főorvos csak annyit mondott, hogy ilyenkor szólni szoktak), de most iszonyúan örülök, hogy kiharcoltuk az antibiót. Bele se merek gondolni mi történhetett volna ha nem kezdik el az első nap adagolni. Gondolom 8 nap Amoxicillin kúra elég lesz.

Ezt azért majd még a dokim orra alá dörzsölöm (a fogadott dokim orra alá aki már nem ért be a szülésre de nagyon le akart beszélni az antibiotikumról). Ha elgondolkozik ezen és a jövőben nem beszéli le a kismamákat az antibiotikumról akkor már megérte.
Vendég

Csakegy!!!

Tudod ebben csak az a szomorú, hogy Neked ezért harcolnod kellett!!! :cry: A kimenetel szempontjából viszont, nagyon jó hogy így alakult!

Nagyon-nagyon örülünk Dokival, hogy ennyire talpraesett és bátor voltál EGY IGAZI ANYA és nem Csakegy :D

A dokiknak mondd csak meg a magadét és tegyék össze a két kezüket, hogy megúszták a pert!!!

Vigyázzatok magatokra!

Belőled próbálják meg kiírtani a bacit és nagyon vigyázzatok egymásra!

Ha bármi van, de nem lesz, irány egy kórház ahol van csecsemő intenzív!

Lilka
lilka

Lilka: jól értelmezem, hogy Lucánál kellene egy újabb tenyéztés is??? Azt mikor kellene lekérni? Szerdán hagytuk abba az antibiotikumot.

Hol tudnánk lekérni SOS??? (BP) A kórházban nem is említették (kérdeztük, van-e ezzel még teendő) és a gyerekorvos se szólt róla, hogy kellene... (gondolom fizetősen se lehet drága egy ilyen vizsgálat és akkor hamarabb megvan... na de hol veszik le???)

Tiszta DIY...
Vendég

Ja... ami miatt én speciel most kicsit parázok:

Luca ugye most nagyon sárga (a vérképében a billirubin még tegnap is 302 volt), emiatt aluszékony és sokat kell keltegetni etetésnél. A csecsemős doki szerint ez azért van mert nagyon sűrű a vére de újabb kékfényezésre visszarendelni nem akarja mert határeset (ma cserébe egész nap napoztattuk...).

Amikor megszületett "szép" vörös volt és ez a vörös szín azóta is megvan, bár már javult a helyzet. Puffadtabb is volt mint ami szerintem normális lenne de az 1-2 nap alatt lemászott róla.

Lazák az izmai. Szerintem nagyon (a nagylányhoz képest - igaz, ő nagyon izmos volt), a kórházi gyerekorvosok szerint nem vészesen de egyértelműen, a házi gyerekorvos szerint meg csak túlparázzuk a dolgot, és a csípője sem laza, erős egészséges baba.

Az első napokban nem tartotta meg egyáltalán a fejét, most már ott tart, hogy ha pl. fekszik akkor simán átfordítja és ha teljesen ébren van akkor a kezemben is egész jól megtartja - de összehasonlíthatatlanul rosszabbul mint a nagylányunk tartotta anno. Az első napokban a lábát sem emelgette, egy napig még teljesen békapózban figyelt. Mostanra ez is OK lett, "mászatni" már lehet, de "sétáltatni" még nem sikerült. Nem volt oxigénhiányos az biztos, mi arra fogjuk ezt a helyzetet, hogy kevés volt bent a hely. Ja. A keze jellemzően nagyon hideg. A cukra közvetlenül a megszületése után határeset volt, egy órával később viszont már teljesen jó lett.

Szopizni viszont nagyon tud. Már a kórházban is benyomott 60-70g tejet 1-1 etetés alkalmával, itthon is méricskéljük néha és ma pl. volt, hogy 80g is lecsúszott egy alkalommal (nappal 3 óránként eszik kb. - magától ébred, igény szerint szoptatom csak ébresztgetem ha már 3 órája alszik - kivéve éjjel).

Persze ilyenkor pörög az ember agya. Elolvastam az angol honlapot is, és tényleg nem tudom, hogy akkor mire figyeljek.

Luca ugyebár alapból aluszékony, így néha etethetetlen, alig van ébren, akkor ugye általában panaszkodik tehát sír, ha meg nézelődik akkor is olyan álomszuszékan.

A kórházi gyerekorvos állítja, hogy ennek semmi köze a streptohoz vagy az antibiotikumhoz csak ugye marhára nem könnyíti meg az ember életét, mert parázósabbá teszi.

Na szóval ilyen előzményekkel mire érdemes még figyelni??? (ld. a tünetek marha nagy része megegyezik Luca sárgaság miatti tüneteivel). Persze ha hányna, megállíthatatlanul és visítva sírna, kiütéses lenne vagy feszítené a tarkóját akkor rohannék de ezen kívül? (néha fel szokott sikítani és úgy sír de ez max. néhány másodpercig tart mintha csak rosszat álmodna)

Mégegyszer köszi!!!!!!
Vendég

Kedves Csakegy!

Örülök, hogy Luca kapott antibiotikumot. Így biztonságosabb, főleg a pozitív tenyésztés tudatában...
Talán van értelme annak, hogy itt írogatunk...

A sárgaság oka az, hogy a máj nem tudja még lebontani a vörösvérsejteket, melyek egyébként egészséges szervezetben is lebomlanak kis számban, vagy a vörösvértestek szétesése fokozott. Ezt laborvizsgálattal el lehet dönteni.
Az hogy Luca jól szopik, gondolom mellről, nagyon jó jel. Azt tudni kell, hogy az újszülöttek néhány napig gyengébb az izomtónus.
Az, hogy nem lehet sétáltatni mit jelent? Megáll a lábán segítséggel, de nem lép, vagy összecsuklik a kis térde?

Kedves kollégám gyermeke Budapesten Klinikán születés után nyaki izomtónusgyengeség miatt azonnal kapott antibiotikumot tenyésztés előtt, mivel ezt okozhatja fertőzés is, sosem tudjuk meg volt-e strepto jelen, a gyermek teljesen egészséges...(Mindez 10 éve történt)

Luca egyen amennyit kér, mellről, friss tejet. Az a legjobb táplálék a babának, és tartalmaz immunanyagokat.

Enyhe láz, visító sírás, szokatlan viselkedés, hányás, aluszékonyság lehetnek tünetek. De szerintem nem lesznek. Sok erőt kívánok a várakozáshoz.

Kontroll tenyésztést a babákból tudomásom szerint nem végeznek, ha nincs panasz, szerintem a megfigyelés a kulcs. Ha gyanú van betegségre, inkább feleslegesen kell orvoshoz menni, mint nem menni.

Drukkolunk, sok erőt a következő hetekhez.
Üdv: Doki
lilka

Kedves Doki, köszönöm a választ!

Luca nagyon jó evő, pillanatok alatt kiszippantja a maga tejadagját ha épp ébren van, de a sárgasága nagyon lassan múlik sajna. Állítólag ezt nála az okozza, hogy sűrű a vére. Határeset volt az eredménye a kontroll vérvételen de nem tartották bent. Azóta szerintem javult a helyzet, sokkal könnyebben ébreszthető és többet is van ébren.

Sétáltatás: Összecsuklik a térde. Mászni mászik, de nem tartja meg magát. Januárra lesz időpont Dévény tornára bár ez úgy tűnik rajtam kívül senkit se zavar, a gyerekorvos kifejezetten kijelentette, hogy kutya baja, nem is laza pl. a csípője, eszembe se jusson elvinni valakihez, szépen kinövi. A nyaka már sokkal jobb, ha teljesen ébren van szerintem már egész jól tartja úgyhogy ott egyértelmű a javulás... (a lába viszont gáz, annak sajna tutira kell majd egy kis rásegítés... nagyon elgémberedhetett a hasamban)

[quote]E írta:nyhe láz, visító sírás, szokatlan viselkedés, hányás, aluszékonyság lehetnek tünetek. De szerintem nem lesznek. Sok erőt kívánok a várakozáshoz.

Na ez ijesztően hangzott. A lázát folyamatosan lesem, igaz csak kézzel nézem (hideg a keze, a tarkója stb.) viszont tegnap este pl. fájt a hasa és néha felvisított és néhány órán át ha nem lógott a mellemen (igaz, csak cumizni) akkor folyamatosan sírt. Nekem ez úgy tűnt, hogy a hasfájás miatt lehet, de a visítás tényleg ijesztő volt (a nagylány soha nem sírt így). Viszont az is igaz, hogy a nagylány nem kapott antibiotikumot így az nem is készíthette ki a gyomrát. Na így legyen okos az ember... (tényleg ijesztő a várakozás). Az aluszékonyság meg ugye nálunk default...

Gondolom a visító sírás amit írsz arra vonatkozik, hogy nem is hagyja abba, nem lehet mellel lekenyerezni.

Szóval ebben az a durva, hogy ezek a tünetek szerintem egy tök egészséges babánál is meglehetnek és fogalmam sincs, hol lehet a határvonal... főleg, hogy a nagylány még csak náthás se volt csak max. 2-3 alkalommal, a hasa se fájt soha, a megérzései meg ugye azért csak cserbenhagyják néha az embert.

Mindenesetre engem is nagyon megnyugtat, hogy kapott antibiotikumot (igaz csak este pedig reggel született de a gyerekorvos arra hivatkozott, hogy a szülészdoki csak este adta át neki a papírokat addig meg tehetetlenek... durva...)
Vendég

Csakegy!

Ha baj lenne, nem tudnád "lekenyerezni" cicivel az tuti. Akkor nem hagyja abba a sírást hiába vígasztalod, ringatod stb.

Gyanítom, hogy inkább hasfájós lehet. FONTOS! Nálam a 3. babánál aki hasfájós volt, az volt a probléma, hogy a híg előtejet (szomjoltó) szippantotta ki és további erőfeszítéseket nem tett a zsírosabb, táplálóbb tej megszerzésére. Ezért azt a cselt alkalmaztam, hogy kifejtem a hígabb részt és így csak a zsírosabbhoz juthatott. Más jele is volt annak, hogy a hígabb tejet eszi és ez a zöldes széklet volt. Később ez gyönyörűen besárgult.

Én nem Dévényhez vinném, hanem kicsit később ha a sárgasága elmúlik, Tunyogi Erzsébetnek mutatnám meg. www.tunyogi.hu Az Ő módszerét szerencsésebbnek tartanám izomgyengeség esetén.

Dokinak szólok, hogy nézzen majd be!

Lilka
lilka

Lilka: köszi, most tényleg megnyugtattál :))

Hasfájás: szerintem nem hasfájós, csak néha fáj a hasa... pl. amikor a hülye anyja reggel bepróbálkozik egy KV-val ami estére átmegy a tejbe aztán csodálkozik, miért üvölt egész este a gyerek... (a lefejéses trükköt én is szoktam alkalmazni, a lefejt tejet meg megkapja a nagyobbik, hátha helyrepofozza az ekcémáját.. tej szerencsére van elég így napi 1-2 deci a nagynak is jut... a gyerekdoki szerint ez a legjobb influenza elleni "védőoltás" per pillanat)

A sárgaság nem tudom mikor múlik majd el, Lillánál a nagyobbnál majdnem 3 hónapos koráig megmaradt (igaz, őt anno még kékfényezni se kellett, mégis...)... a tunyogis oldalt végigböngészem :))
Vendég

Csakegy!

A mi gyerkőceink is sokáig voltak sárgák. A legtöbb amit tehetsz, amivel oldódik a sárgaság, az az etetés.

Ja, a tej is kerülendő, ha ilyen kényes a pocija! Mármint, Neked kerülendő :lol:

Én nem tudtam megetetni a nagyobbat lefejt tejjel, mert már nem ízlett neki :(

Lilka
lilka

Kedves Lányok, Asszonyok, Apukák, Babák! :D

Áldott, békés karácsonyt és boldog új esztendőt kívánunk! :D

Lilka és Doki :D

Reméljük mindenki jól van és egészséges! :D
lilka

Boldog Karácsonyt Mindenkinek :))))

Ui: Nálunk minden tökéletes, Luca szépen megerősödött, veszettül hízik, nyugodt, nem hasfájós baba és még a szájpenészt is megúsztuk (kopp-kopp) :)))))
Vendég

Sziasztok!

Kellemes karácsonyt, boldog új évet, és jó egészséget kívánok mindenkinek!! :)
lamme

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?