Szia Anuk!
Gratulálok az UH-hoz. A rövidítések:
CRL:ülomagasság,/fejteto-popsi között/
BPD:két falcsont közötti távolság,ha a baba fejét szembol nézzük,a fej "szélessége".
OFD:fronto-occipitális távolság,ha a baba fejét oldalról nézzük,a fej "hossza".
THQ:thorax,mellkas átméro
AD:abdominal,hasátméro
FL:femur,combcsont meghatározás,
HU:humerus,felkar hossza.
Egyébként ez egy jó oldal:
http://www.mamanet.hu/kismama/magzat.html
Képzeljétek bejelentkeztem 4D-re. Írtam, hogy a férjem nem tudott eljönni pénteken és ezért nagyon szomorú volt. Ezért úgy dönöttem, hogy meglepem - télapóra - egy mozizással. A 4D genesisbe megyünk. Nagyon kedvesek voltak a telefonban. Azt mondták, hogy kb. 30 perc lesz a vizsgálat, mindent megnéznek, megmutatnak. Óránként mennek a páciensek, így mondták, hogy ha a gyerek esetleg túl aktív vagy ilyesmi, akkor is lesz bőven időnk.
Ráadásul tök jó, mert tőlünk 5 percre vannak, és vasárnap is nyitva vannak, úgyhogy vasárnap 12-re megyünk! Már alig várom. Azt mondták 80-85%-ban meg tudják mondani a baba nemét!
Annak nagyon örülnénk, és kitaláltam, hogy titokban tartjuk és az lesz a karácsonyi meglepetés - persze nektek azért elmondom!
Anuk sajnálom, hogy a párod miatt így kiborultál. Szerintem teljesen jogos a kérésed. Én beszélnék vele. Régebben jártam pszichológushoz, mert voltak olyan érzéseim, amivel egyedül nem bírkóztam meg. Ő tanácsolta a következő technikát:
Szólj a párodnak, hogy beszélni szeretnél vele. Előre mond meg neki, hogy mikor és miről. Tedd hozzá, hogy nem veszekedni akarsz, és gondolkozzon ő is a témán.
Amikor leültök, szerintem a legjobb, ha Te kezded, mert Te kezdeményezted a beszélgetést. A tehcnika lényege, hogy egyikötök se szól bele a másik beszédébe. Nem keres kifogásokat, nem ígérget, egyszerűen meghallgat. Aztán ő jön. Ő is elmond mindent. Az sem baj, ha sírsz, az biztosan őszinte.
Ennek az egésznek az a lényege - és ezt a párodnak is mond el már az elején - hogy mindegy, hogy ő hogy látja a dolgokat, ezek a TE érzéseid, és hiába nem a megbántás a szándéka, ha mégis ez lesz a vége.
Nálunk ez nagyon bejött. Volt nálunk is sírás, de bejött. Utána megbeszéltük, hogy hetente újrabeszéljük a dolgokat. Nem is kellett talán még 1-2 alkalommal. Attól, hogy nem vágtunk egymás szavába, nem torkollott az egész veszekedésbe, és megértettük egymást. Olyan dolgokra is fény derült amire nem is gondoltam. Pl. én is megbántottam Őt, pedig nem is tudtam róla. De elmondta, és azóta teljesen másképp figyelek rá!
Sok sikert hozzá!
Egy biztos: egy kapcsolatért meg kell dolgozni. Ha megszületik a baba, az a kapcsolatnak is egy nehezebb időszaka lesz: kialvatlanság, a babával való törődés - egymás hanyagolása. Most van itt az ideje a problémák átbeszélésének!