kuszkusz (arab grízszerű tészta)
vagy
http://www. nu. hu/magazin/honaputicel/200208tunezia. htm
Tunézia nemzeti étke a kuszkusz, melynek tucatnyi különböző elkészítési módja ismert. Egy különleges dupla edényben főzik, alul a hús és a zöldségek főnek, a felső lyukacsos aljú edényben pedig a gabonaszemek főnek a gőzben. Így a gabona, ami általában búzadara, átveszi az alatta fövő ételek ízét. Tálaláskor ezt teszik a tál közepére, és a húst és a zöldségeket a tetejére helyezik. A különböző szószokat fogyasztás előtt öntik rá. A húsételeket általában bárányból készítik.
vagy
http://www. elle. hu/article. php?id=210
Afrikai ízek
Nemzeti ételük, a kuszkusz azonban tipikusan észak-afrikai, a felhasznált alapanyagok sora vidékről vidékre, házról házra változik. A húsból, zöldségekből és gabonából álló egytálétel elkészítéséhez külön edényt használnak, amely három részből áll. Alul fő a hús a zöldségekkel együtt, a fölé illesztett, lyukacsos aljú edényben, a hús és a zöldségek gőzében párolódik a gabona. Ezt is kuszkusznak hívják és házilag készítik búzadarából. Egyenlő mennyiségű búzadarát és lisztet gyúrnak-forgatnak-ráznak össze kevés sós vízzel addig, amíg a dara átmérője a kétszeresére nem nő és teljesen gömbölyűvé nem válik. Ekkor kevés olajjal locsolják meg. Mivel a munka igencsak fáradságos, a háziasszonyok egyszerre nagyobb mennyiséget készítenek, és a maradékot szétterítik száradni, mint hajdanán anyáink a gyúrt tésztát.
*****
Az NLC-n vannak ezzel készült ételek is.