Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok
Zsuzsi: persze, hogy nincsenek, meg a kertembe viragdisziteskent sem merek nagyon tenni, a makra valahogy itt mindenki allergias, a ferjemet ki lehet vele kergetni a vilagbol. Csak a makos eteleket es a szilvasgombocot nem szereti, de azokat nagyon.
Viszont hoztam mar tobbszor is otthonrol, en imadom, van legalabb 3 kg makom es nem tudok egy fini receptet. Ja es a csaladom tobbi tagja, meg odavan a diosert. Hat majd azert keresek valahol.
Ha azert van valakinek egy finom beigli-receptje, akkor megismetlem a keresemet, en vevo lennek ra.
Norci: kuldjek neked mailbe? Szereted a sajtot?
gwendoline
 
 


Gwen igen lécci és a sajtot is nagyon szeretjük! Ezer köszönet!

Norci
norci
 
 


sziasztok, ettem a hétvégén egy szállodában almás-cékla salátát, isteni finom volt. van ötletetek, hogy csináljam meg itthon? olyan fehér (joghurt vagy majonnéz) öntet volt rajta.
köszönöm
dori
idras
 
 

 
 

Pocok!
Tudom, mostmár késő, de olvastam, hogy gondod volt a mézeskalácsházikó-összeragasztással. Kép
Én általában egy-két csepp ecetet szoktam az olvasztott cukorhoz adni, akkor elég sokáig nyúlós marad. (Viszonylag sokáig, azért akkor is elég gyorsan kell vele dolgozni.)
Nem elfelejteni jövő karácsonyig!

iancsa

Kép
Kép
iancsa
 
 


KovKata!
Göngyölt hús-ügyben:
próbáld meg a husit kelkáposzta-levelekbe csomagolni! A kelleveleket a vastag ereitől meg kell tisztítani, és sós vízben 1-2 percig főzni, épp csak hogy feltekerhető legyen. Finom ízt is ad a husinak, és tuti nem szárad ki!
iancsa

Kép
Kép
iancsa
 
 


Bejgli

Magyarországon nem képzelhető el a Karácsony bejgli nélkül, ennek a vitatható eredetű süteménynek minden családban van legalább egy felelőse.

Sokan nem mernek belevágni a bejglisütésbe, pedig néhány egyszerű trükkel elkerülhető, hogy kanállal kelljen enni.
A fő probléma, a kirepedés ellen a következők a tippek: a tésztát ne nyújtsa túl vékonyra, ne tegyen bele túl sok tölteléket, igyekezzen minél kevesebbszer megtekerni a tésztát, és sűrűn szurkálja meg a tetejét.


Hozzávalók
A tésztához:

- 1,5 dl tejfel
- 20 g élesztő
- 1 tojás + 1 a kenéshez
- fél kg finomliszt
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 5 dkg porcukor
- 1 csipet só

A diótöltelékhez:

- 20 dkg darált dió
- 20 dkg porcukor
- fél dl tej
- 5 dkg mazsola
- 3 cl rum (vagy gyümölcstea rumaromával)
- fél csomag vaníliáscukor
- 1 ek zsemlemorzsa

A máktöltelékhez:

- 20 dkg darált mák
- 20 dkg porcukor
- 1 dl víz
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 5 dkg mazsola
- 3 cl rum (vagy gyümölcstea rumaromával)

A tésztát érdemes a sütés előtti este elkészíteni.
Langyosítsa meg a tejfölt és morzsolja el benne az élesztút. Takarja le tiszta konyharuhával és meleg helyen hagyja állni amíg az egész habos lesz (felfut).

A vajat/margarint morzsolja el a liszttel, keverje hozzá a porcukrot és a sót, majd adja hozzá a tojást és a felfuttatott élesztőt. A hozzávalókat gyorsan gyúrja össze, hogy a vaj még ne olvadjon meg a kézmelegtől. Formáljon négy cipót és műanyag fóliába csomagolva tegye egy éjszakára a hűtőbe.

Másnap a 2x5 dkg mazsolát áztassa be a 2x 3cl rumba. A diótöltelékhez forralja fel a tejet, keverje el benne a porcukrot és a vaníliáscukrot. Húzza félre a tűzről, öntse bele a diót, a zsemlemorzsát és a fél adag áztatott mazsolát, keverje össze és hagyja kihűlni.

A máktöltelékhez 1 dl vízben keverje el a porcukrot, forralja fel, majd szórja bele a mákot. Keverje el, a tűzről lehúzva adja hozzá a másik fél adag mazsolát, a citromlevet és a reszelt héját, majd hagyja kihűlni.

Válassza szét a kenésre szánt tojás fehérjét a sárgájától.

Vegyen elő egy cipót a hűtőből, lazán gyúrja át, lisztezett deszkán nyújtsa ki kb. fél centi vastag téglalappá. A hosszabb széleken 2-2 centit szabadon hagyva simítsa el a tésztán a diótöltelék felét. A két rövidebb oldalon 2-3 centi szélesen hajtsa vissza a töltelékre a tésztát - ez lesz a bejgli vége, hogy sütés közben a töltelék ne folyjon ki. A hosszabbik szélen kezdve lazán tekerje fel a tésztát, majd fektesse sütőpapírral bélelt tepsire.

Hasonló módon nyújtsa ki és töltse meg a másik három cipót is, egyet a maradék dió-, kettőt a máktöltelékkel. Ezeket is fektesse a sütőpapírral bélelt tepsibe.

A tetejüket kenje meg tojásssárgájával, és langyos helyen pihentesse addig, amíg a tojássárgája meg nem szikad (kb. fél óra). Ezután könnyedén kenje át a süteményeket a tojásfehérjével is, majd pihentesse további fél órát. Ettől a kétszeri kenéstől lesz márványos a sütemény teteje.

Melegítse elő a sütőt 180 fokra (gázon közepes fokozatra). A tekercsek tetejét sűrűn szurkálja meg villával vagy kötőtűvel/hústűvel, hogy szét ne repedjen. Középre helyezett sütőrácsra tett tepsiben 35-40 perc alatt süsse aranybarnára. Az első fél órában a sütőt ne nyissa ki.

A bejglit a tepsiben hagyja kihűlni, ujjnyi vastag szeletekre vágva tálalja. Alufóliába csomagolva hűtőben sokáig eláll.

Változat:
Tejszínnel elkevert gesztenyemasszával is megtöltheti.

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Bigacsiga: tünderi vagy, koszi a receptet, meg ha elmult karacsony, ezt a sutit imadjuk.
Gwen
gwendoline
 
 


Norci: elkuldtem egyet mailen, ha megkaptad megirod? Remelem el tudod majd olvasni.Kép
MIndenkinek kellemes hetveget
Gwen
gwendoline
 
 


Gwen!
Köszi megkaptam Kép Azóta csináltam belőle isteni főszeres natúrszeletet, de legközelebb kipróbáálom a göngyölt húsokat nagyon imádjuk úgyis.

Norci
norci
 
 


Gwen!

Szívesen! Kép
Én már két éve ezt sütöm, sikerült is, meg finim is. Kép

bigacsiga Kata

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Bigacsiga!
Koszi szepen a konyvet!!!
Kati
kat_ica
 
 


Sziasztok!
Mivel most gyogyulunk fel jo kis hanyasos-hasmeneses virusunkbol ehesek vagyunk, de azert mindig valami konnyu etelekre vagyunk. Ma talaltam egy muffin-receptet, ami nagyon finom es konnyu, raadasul meg sikerult is.
Mandulas muffin
25 dkg liszt
2 teaskanal sutopor
5 dkg orolt mandula
12.5 dkg vaj
3 tojas
3teaskanal edesitoszer(en cukrot tettem)
1 teaskanal citromhej
1 teaskanal vaniliaaroma
1 csipet szerecsendio
6 evokanal tej
A sutot elomelegitjuk 190°C-ra. A lisztet, a sutoport es a mandulat osszekeverjuk. A vajat a tojasokkal, a cukorral, a citrommal, a vaniliaval, a szerecsendioval es a tejjel habosra keverjuk. Hozzaadjuk a lisztes kevereket (kis adagokban), majd a tesztat a fromakba toltjuk. A muffinok tetejere tehetunk egy-egy szem mandulat.
20-25 percig sutjuk.
Nekem 12 lett belole.
Gwen
gwendoline
 
 


Sziasztok,

érdeklődöm, hogy tudtok-e egy finom, kipróbált főzött csokikrém receptet? A szakácskönyvekben szereplőeket már kipróbáltam, de úgy folytak, hogy csak na... Valentin-napra akarom életem párját meglepni vele. Vagy lehet az a fajta is, amivel a dobos tortát töltik meg.

A segítséget előre is köszi:

Helga

Kép

Kép
kobudo
 
 


Sziasztok,
Jó ez a topik.Kép Sok receptet mentettem már, pedig még nem is néztem végig az archivot.

Kobudo,
Holnapra keresek neked.

Valahol hallottam emlegetni narancsos sütőtök levest. Nem ismeri valaki? Már régóta szeretném...

Maci_2
maci_2
 
 


Kobudo,
Már találtam is.

Lúdláb krémje, már próbáltam.
3 dl tej,
1 csomag főzni való csokoládéízű pudingpor,
4 evőkanál kristálycukor,
20 dkg vaj,
10 dkg étcsokoládé
A tejet a pudingporral és a cukorral simára dolgozzuk, közepes lángon, kevergetve fölforraljuk. Addig főzzük, amíg kellően be nem sűrűsödik, ezután kicsit hűlni hagyjuk - ne legyen teljesen hideg (célszerű időnként megkeverni, hogy ne bőrösödjön). A vajat hozzáadjuk. A csokoládét felolvasztjuk, a krémbe csorgatjuk. (Hűtőszekrényben 2 órát dermesztjük.)

Rigójancsi krémje
6 dl tejszín,
1 púpozott evőkanál zselatinpor,
15 dkg étcsokoládé,
1 dl víz,
5 púpozott evőkanál porcukor
A tejszínt kemény habbá verjük. A zselatint és az összetördelt csokoládét tűzálló tálba töltjük, a vizet ráöntjük, kevergetve addig melegítjük, míg az egész sima nem lesz. Kissé hűlni hagyjuk, majd a tejszínhabba forgatjuk a porcukorral együtt. (Hűtőszekrényben 5-6 órán át dermesztjük.)

Maci_2
maci_2
 
 


Jaj, a Dobos-torta krémje lemaradt.
4 tojás,
20 dkg porcukor,
24 dkg vaj,
3 dkg keserű kakaópor,
1 csomag vaníliás cukor,
20 dkg étcsokoládé
A tojásokat a fele porcukorral vízgőz fölött sűrűre főzzük, kevergetve kihűtjük. A vajat a maradék porcukorral, a kakaóval meg a vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a cukros tojást, majd a puha (olvasztott) csokoládét is beledolgozzuk. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk.

Mindhárom krém forrása: Hargitai György - Édességek és torták

Na, eltűntem.

Maci_2
maci_2
 
 


Sziasztok,

Maci_2,

köszi a gyors segítséget, azt hiszem a Rigó Jancsi krémet kipróbálom a hétvégén. A többit majd szépen sorban.

Kobudo

Kép

Kép
kobudo
 
 


Sziasztok,
Szereti valaki a camembert sajtot? Van vele egy nagyon finom receptem csirkemellhez.
Gwen

ja Maci 2 ezek a csokikremek nagyon biztatoak, remelem hetvegen lesz ra idom, hogy kiprobaljam.
gwendoline
 
 


Gwen,
Jöhet a camemberes csirkemell receptje.

A Club tévén láttam pár afrikai receptet. Ma halas ételek voltak. Volt néhány érdekes hozzávaló. Pl: a jamszgyökér (édesburgonya). Nem tudjátok hol kapható (Budapesten), vagy mit lehet helyette használni? (Esetleg csicsókát?)
Ugyanez a kérdésem a főzőbanánról.
Tegnap szárnyas kaják voltak. Sajnos az elejéről lemaradtam. Nem nézte valaki?

Éppen főzöm a holnapi ebédet a vendégeknek, hogy ne akkor álljak a konyhában.

Krumplis-pórés krémleves (Vichyssoise) 4-6 személyre
6 dkg vaj,
1 hosszú szál, karikára vágott póréhagyma,
2 nagy szem, kockára vágott burgonya,
8 dl csirke-alaplé (vagy ugyanennyi víz + leveskocka),
2 dl tej,
só, őrölt bors,
Tálaláshoz: tejszín vagy tejföl, 1 csokor snidling
A póréhagymát a vajon kis lángon kevergetve megpároljuk, de nem pirítjuk meg.
A burgonyadarabokat belerakjuk, és a csirkelevessel felengedjük.Kb. 20 perc alatt a krumplit puhára főzzük, utáa a tejet is beleöntjük, borssal ízesítjük, és ha kell, utánasózzuk.
A levest leturmixoljuk. Átforrósítva, vagy jól lehűtve is tálalhatjuk.
A tányérban 1-1 kanál tejszínnel vagy tejföllel koronázzuk, és snidlinggel megszórjuk.
Összeállítás: 25 perc
Főzés: 30 perc
Forrás: A család konyhája - A legfinomabb levesek

Pulykaszeletek gombamártásban 2 személyre
2 szelet pulyka (20-20 dkg),
só, frissen őrölt bors,
6 ek liszt
4 dkg vaj vagy margarin,
1 hagyma,
12,5 dkg friss csiperke,
1/2 citrom leve,
7,5 dl fehérbor,
1 dl tejszín,
4 ek sajt,
csipetnyi szerecsendió,
1 ek vagdalt petrezselyem
A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, forgassuk lisztbe, a vajban süssük mindkét oldalát 5 percig, vegyük ki, tartsuk melegen.
A hagymát vágjuk apróra, pároljuk üvegesre a maradék vajban. A gombát szeleteljük fel, pároljuk a hagymával.
Öntsük fel citromlével, fehérborral, tejszínnel, forraljuk fel. Keverjük bele a sajtot, és főzzük krémes mártássá az egészet.
Fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval. Öntsük a pulykaszeletekre, hintsük meg petrezselyemmel.
Elkészítés kb. 1/2 óra.
Kb. 640 kcal adagonként.
Krokettel, zöldborsóval tálaljuk. (Én rizzsel fogom.)
Forrás: Egyszerűen jó - Szárnyasok

Maci_2
maci_2
 
 


Sziasztok főzőcskézők! Tudtok-e segíteni? Francia almatorta receptet keresek holnapig (amit szósszal esznek), de olyat, amit már megcsináltatok és fincsi lett. És ha lehet, ne legyen túl bonyolult!
Köszi szépen! Klára
klara
 
 


Szia Klára!

Íme:

Francia almatorta - VÁLTOZATOK

1. Hozzávalók (8 szelethez)

a tésztához: 4 dl (kb. 26 dkg) finomliszt
12,5 dkg margarin
fél mokkáskanál só
0,5 dl hideg víz
a töltelékhez: 75-80 dkg alma
1 citrom leve
4 evőkanál (kb. 10 dkg) cukor
5 dkg margarin
a forma kikenéséhez:
2 dkg margarin

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk, majd a vízzel összegyúrjuk. Folpackba csomagolva 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Az almát megmossuk, hámozás nélkül félbevágjuk, magházát kimetsszük, majd húsát 3 milliméter vastagon fölszeleteljük. A tésztát egy kivajazott, 26 centi átmérőjű, alacsony tortaformába simítjuk úgy, hogy pereme is legyen (a legegyszerűbb kézzel belenyomkodni). Utána az almát körben rárakjuk úgy, hogy a szeletek félig takarják egymást. A citrom levével megöntözzük – vagy ecsettel rákenjük , majd a cukorral megszórjuk. Az olvasztott margarinnal meglocsoljuk, végül előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) kb. 30 percig sütjük. Mire kihűl, az almából kisült levet a tészta mind beissza, így nem lesz szalonnás.
Elkészítési idő: 1 óra.

2. Hozzávalók:
7,5 dkg puha vaj, 15 dkg cukor, 2 evőkanál vaníliás cukor, csipet só, 4 tojás, 10 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 1 teáskanál sütőpor, 75 dkg savanykás alma, 1,5 dl tejföl, 1 evőkanál porcukor.

Elkészítés:
A vajat 10 dkg cukorral, 1 evőkanál vaníliás cukorral és a sóval habosra keverjük, ezután apránként hozzáadunk 2 tojást, majd a lisztet, a keményítőt és a sütőport hozzákeverve tésztává gyúrjuk. Az almát meghámozzuk, a magházát kivágjuk, és fél cm vastag szeletekre vágjuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát kivajazott formába töltjük, és a tetejét elsimítjuk. Szépen elrendezzük rajta az almaszeleteket. A süteményt a sütő alsó rácsán 35 percig sütjük. A tejfölt a megmaradt tojásokkal, a fennmaradó cukorral és a vaníliás cukorral összekeverjük. A tejfölös keveréket ráöntjük az almás süteményre, és a sütőbe visszatéve még 25 percig sütjük. A már kihűlt tortát porcukorral meghintjük.
Brekibogyó
 


Köszi Brkeibogyó, remélem, még nekem is fog sikerülni!
Kép Klára
klara
 
 


SziasztokKép

A mindmegette.hun találtam ezt az almatortát, megcsináltam és tényleg isteni finom lett, én a végén mézet csepegtettem rá, és úgy szórtam meg fahéjascukorral.



Hozzávalók:
3 nagy alma
20 dkg margarin
20 dkg cukor
5 tojás
18-20 dkg liszt
fél sütőpor
reszelt citromhéj
1.5 dl tejföl
1 vaníliás cukor
4 evőkanál tej



Elkészítése: a vajat kikeverem 15 dkg cukorral, majd belekeverek 3 tojást egyenként. Hozzáadom a reszelt citromhéjat. Ezután beleteszem a sütőporral elkevert lisztet, és hozzáöntök 4 evőkanál tejet. Ezt beleteszem egy margarinnal kikent, zsemlemorzsával meghintett kapcsos tortaformába. Ezután megpucolom az almát, kiveszem a magházát és felvágom vékony
szeletekre. Ezután megszórom egy kevés citromhéjjal. A tejfölt összekeverem a maradék cukorral, a vaníliás cukorral és a 2
tojással. A felét ráteszem a tortaformában lévő tésztára. Erre rápakolom az almaszeleteket egymás mellé, hogy belepjék a tésztát, de mindenhol csak egy vékony szelet. Erre ráteszem a maradék tejfölös öntetet, és a sütőben 40 percig sütöm. Akkor van kész, ha a tetején a tejföl már nem folyós. Ha készen van, a tetejére egy kis lekvárt vagy mézet kenek, és megszórom fahéjas cukorral. Isteni finom.

Jó étvágyatKép

Ui: én miután felvágtam egy kis ribizli lekvárt kináltam még mellé, de áfonyával is tuti bejön.


Ági

KépKép
KépKép
Ágiboszi
 
 


Sziasztok!

Ma finom almas muffin volt az uzsonna, nagyon finom lett.

Macko: Camemberes pulykamell (vagy csirke)

Hozzavalok:

1 gerezd fokhagyma
6 dkg camembert
kis feher bor
1 kk etkezesi kemenyito (vagy liszt)
3 szelet pulykamell ( kb 40 dkg)
10 dkg gomba
3 ek tejfol
petrezselyem, so bors

Villaval osszetorod a sajtot es elkevered az osszezuzott fokhagymaval. A tuzon felmelegited a sajtot a feher borral, az egesz szepen elolvad. A kemenyitot egy pici vizbe simara kevered aztan beleteszed a sajtba.
Amikor szep simara keverted es kezd kemenyedni beleteszed a pulykat amit apro kockakra kell folvagni. Bele a gomba, so bors petrezselyem, az egeszet jol osszekevered, hozzaadsz 1es 1/2 poharvizet, lassu tuzon kb 25 perc. A vegen belemegy a tejfol. Nekem nagyon izlik.
Mi nagyon szeretjuk vele a buzat, szerintem az Auchan-ban biztos van, ugyanugy kell fozni mint a rizst.
gwendoline
 
 


Maci_2
Újpesten a Smatch melletti zöldségesnél (Király u.) már láttam édesburgonyát. Főzőbanánra csak tippelem a Fővám téri Csarnokot.
Toffi
toffifee
 
 


Toffi,
Köszi, nem is gondoltam volna.
Maci_2
maci_2
 
 


Szia Áfonya Bigacsiga és a többi édesszájú mama és baba.Az én fiaim kedvence a RákóczitúrósHozzávalók: 40dkg liszt ,20dkg rama,15dkg porcukor 3 tojás sárgája, késhegynyi szódabikarbóna,és 1dl.tejföllel tésztát gyúrúnk.kinyujtjuk félig megsütjük,aztán jön rá a töltelék: fél kiló tútót összekeverünk 20dkg cukorral,10dkg buzadarával 3 tojássárgájával és egy deci tejföllel. 6 tojás fehérjét 20dkg porcukorral gőz fölött kemény habbá verünk és rásimitjuk a tetejére és készre sütjük. isteni finom próbáljátok ki,nálam két óra mulva már hire hamva nincs... .
Kelemenné Vera
 


Köszi Vera! Kép

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Pocok!

Kép
biztos diétás volt Kép
ezek szerint kalóri az nem volt benne Kép

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Ehhez mar en is hozzaszolok! En sem tudom, hogy mit csinalnak a nagyuzemekben a tejjel, gondolom higitjak rendesen. Multkoriban Szlovakiaban 1,5%-os tejet ittam, isteni finom, tejize volt. Itt Mo.-on hiaba a 2,8%-os tejet iszom, olyan mintha viz lenne. Pedig mar rengeteg fajtat kiprobaltam az utobbi par honapban. Kép
Hazi tejet azert nem merek inni most, mert az pasztorizalatlan es en meg babat varok.
szamoa
 
 


Gwen, mielőtt kipróbálom ezt a fincsi camamberes receptedet, mi az, hogy "nagyon szeretjuk vele a buzat, szerintem az Auchan-ban biztos van, ugyanugy kell fozni mint a rizst"?
Milyen búza? És milyen lesz ha megfőződ?
s.kata
 


Sziasztok! Egy kicsit furcsa kérdésem lenne.Képazt szeretném megtudni hogy a TV2 ajánlója előtti bejátszáson van egy anyuka a kisfiával és egy csokoládés habos édességet majszolnak:0 a fiaim azért nyaggatnak hogy csináljak nekik nem tudja valaki a receptjét???KépKépKép
Kelemenné Vera
 


Engem is arra emlékeztet. Kép

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Lányok, az egy csokis, tejszínhabos gofri meggy v. cseresznye szemekkel a tetején!
Bár a nagypapám szerint lekváros kenyér:-)

manóka
manóka
 
 


Annak is elmegy, főleg ha meggyes. Kép Kép

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Lányok köszi a segitségetKépKépKépKép
Kelemenné Vera
 


Túrógombóc (4 személyre)
50 dkg tehéntúró,
3 tojás,
2 dl búzadara,
2 evőkanál olaj,
3-4 evőkanál zsemlemorzsa,

A túrót áttörjük, a tojásokkal, búzadarával, sóval összegyúrjuk, és legalább fél napig állni hagyjuk. (Előző este bekeverem, másnap csak gombócolni és főzni kell.) Ekkor vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle, sós vízben kifőzzük. és az olajban pirított morzsával összekeverjük. A túrógombócot mindig tovább főzzük, mint a közönséges főtt tésztát, kb. ötpercnyi forralás után egyet vágjunk ketté, és nézzük meg, hogy átfőtt-e a közepe is (én kisebb gombócokat gyártok, és kicsit tovább főzöm, akkor nem kell vagdosni). Ez a túrógombóc sohasem fő szét, ha hagyunk időt arra, hogy a dara megszívja magát. Tejföllel, procukorral fogyasztjuk.
Én szoktam a közepébe tenni (lehet fagyasztott is) epret vagy sárgabarack darabot, úgy még finomabb.
Forrás: Nagy Angéla - A család szakácskönyve
maci_2
 
 


Még egy gyors kaja.

Tonhalas spagetti
Spagettit megfőzzük. Tonhalkonzervről leöntjük az olajat, villával összetörjük.
Sajtmártást főzünk:
1 evőkanál lisztet 1 tojással sóval összekeverünk, fokozatosan hozzáadunk fél liter tejet, állandóan kevergetve összefőzzük. Beledobunk 3 dkg vajat. A végén 5 dkg reszelt sajtot szórunk bele, felforraljuk, tűzről levéve még 5 dkg sajtot teszünk bele.
A spagettire szórjuk az összetört tonhalat, sajtmártást öntünk rá és (aki szereti) olajbogyót szórunk rá.
maci_2
 
 


hamis sztapacska receptet keresek( krumpli nelkuli recept)-- ami kb 2 hete volt a Nok Lapjaban, de sajnos elkevertem valahova es sehol sem talalom, Stahl Judut honlapjan sem, pedignagyon igeretesnek tunt elso olvasvara.
Kerlek, ird le, ha mododban all!
Koszi: erzsebetke
erzsebetke
 


Erzsébetke,
Ez a krumpli nélküli sztrapacska jól hangzik. Remélem valakinek megvan.
Stahl Judit honlapja:
www.stahlkonyhaja.hu és www.stahl.hu
Maci_2
maci_2
 
 


Nem a kukoricásra gondoltok?

Kukoricás palacsinta karamellizált lilahagymával

40 dkg kukorica konzerv
2 gerezd fokhagyma
3 tojás
5 dkg kukoricaliszt
5 dkg finomliszt
1 tk sütőpor
só, bors, olaj a sütéshez
tejföl a tállaláshoz
A lecsöpögtetett kukoricát afelaprított fekhagymával, tojások sárgájával összeturmixolni.
A lisztet, kukoricalisztet, sütőport, sót, borsot összekeverem. A tojásfehérjéből habot verni, és mindezt hozzáadni a kukoricapéphez. Kész is a palacsintatészta. Olajon kisütni.
tejfüllel, hagymával tállalni.
Karamellizált hagyma: 2ek vajat és olajat forrósítani, beletenni 2 felkarikázott lilahagymát, kakukkfüvet. 10 percig kis lángon fedő alatt, 10 percig nélküle puhítjuk. Időnként kavargatni.

Erre gondoltál erzsebetke?

manóka

manóka
manóka
 
 


Szia Manoka!
Tuti nem ez volt, de ez is ííígéretesen hangzik---és ezt el sem veszitem ebben a formában.
Erzsebetke
erzsebetke
 


Kata: a nyaron nem figyeltem, hogy van-e otthon ilyen buza, egesz szemes, kifozeshez (ugyan ugy kell banni vele, meg megenniKép mint a rizst).
Szerintem biztos van, mert nagyon sokfele gabonanovenyt lattam, mondjuk pont ezt nem figyeltem.
Gwen

Nagyon kivancsi vagyok ma kiprobalom a muffinsutom: csokolades-meggyes receptel
gwendoline
 
 


Kata,
En bioboltban vettem buzat, Burgul-nak becezik (ez ugyan buza torek, de ugyanaz). Es tenyleg fini!
Furamod ez otthon valami kulonlegessegnek szamit (arban is), mindenhol mashol pedig alap elelmiszer, koret a fott etelekhez.

Zsuzsi
zsuzsi74
 
 


és a kuszkusz az ugynaz vagy más,mint a bulgur?
puposnünüke
 
 


Zsuzsi, Gwen köszi, de már megcsináltam rizzsel. Nagyon fini volt és tényleg egyszerű és gyors.
s.kata
 


kuszkusz

Fórum: Süssünk-főzzünk / Kuszkusz-ki tud?
http://www.nlc.hu/forumkifejt.php?id=19&forumid=18087

http://www.terebess.hu/keletkultinfo/horvathb1.html

Horváth Boldizsárné
MAROKKÓI RECEPTEK

A kuszkusz búzából őrölt apró dara, amelyet a háziasszony vízzel és liszttel szór be, és a kezével addig formálja, amíg a daraszemcséket finom lisztréteg vonja be. A kuszkuszt Marokkóban, egyes arab országoktól eltérően, mindig külön párolva készítik, és sohasem főzik más étellel összekeverve. Az elkészítéséhez nélkülözhetetlen a két részből álló kuszkuszpároló edény, amelynek az alsó része magas bográcshoz hasonló, készülhet mázas cserépből, rézből vagy egyéb fémből. Ebben készítik a húst és zöldségféléket, vigyázva, hogy a benne készülő étel csak az edény félmagasságáig érjen. Az edény felső részének az alja szűrőszerű, és pontosan illeszkedik az alsó edényre. Ezáltal az alsó részben a főzés által keletkezett fűszeres gőz csak a szűrőn és a rajta lévő kuszkuszon keresztül tud eltávozni. A gőz által a kuszkusz megduzzad és megpuhul.

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


kuszkusz (arab grízszerű tészta)

vagy

http://www. nu. hu/magazin/honaputicel/200208tunezia. htm

Tunézia nemzeti étke a kuszkusz, melynek tucatnyi különböző elkészítési módja ismert. Egy különleges dupla edényben főzik, alul a hús és a zöldségek főnek, a felső lyukacsos aljú edényben pedig a gabonaszemek főnek a gőzben. Így a gabona, ami általában búzadara, átveszi az alatta fövő ételek ízét. Tálaláskor ezt teszik a tál közepére, és a húst és a zöldségeket a tetejére helyezik. A különböző szószokat fogyasztás előtt öntik rá. A húsételeket általában bárányból készítik.

vagy

http://www. elle. hu/article. php?id=210

Afrikai ízek

Nemzeti ételük, a kuszkusz azonban tipikusan észak-afrikai, a felhasznált alapanyagok sora vidékről vidékre, házról házra változik. A húsból, zöldségekből és gabonából álló egytálétel elkészítéséhez külön edényt használnak, amely három részből áll. Alul fő a hús a zöldségekkel együtt, a fölé illesztett, lyukacsos aljú edényben, a hús és a zöldségek gőzében párolódik a gabona. Ezt is kuszkusznak hívják és házilag készítik búzadarából. Egyenlő mennyiségű búzadarát és lisztet gyúrnak-forgatnak-ráznak össze kevés sós vízzel addig, amíg a dara átmérője a kétszeresére nem nő és teljesen gömbölyűvé nem válik. Ekkor kevés olajjal locsolják meg. Mivel a munka igencsak fáradságos, a háziasszonyok egyszerre nagyobb mennyiséget készítenek, és a maradékot szétterítik száradni, mint hajdanán anyáink a gyúrt tésztát.

*****

Az NLC-n vannak ezzel készült ételek is.

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Sziasztok!
En ugy tudom, hogy a kuszkusszal dara-fele koret van, a boulgour az morzsolt buza, es van egesz szemu buza; ezek a koretek szerintem mind finomak es egy kis valtozatossagot nyujtanak a rizs mellett.
Tegnap vegre volt idom megsutni egy csokis-meggyes muffint, fu nagyon finom!!KépKép
Van valakinek Ikeas muffinsutoje? Mit kellene vele csinalni, hogy ne ragadjon bele a suti?
A Teflon-szilikonos nagyon-nagyon jo az Ikeashoz Képkepest.
Gwen
gwendoline
 
 


Gwen,
Vajjal kend ki, ne margarinnal, es lisztezd is! Ha kivetted a sutobol, varj 5 percet mielott kiszeded a muffinokat a formabol!
Vagy hasznalj papirkapszlit a suteshez!
Meg azt akartam kerdezni, hogy te is erzed-e a kulonbseget a francia es a magyar hus es tejtermekek kozott?! Kép Kép

Zsuzsi
zsuzsi74
 
 

Vissza: Ötletek, tippek

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?