Sziasztok!
Éva!
Nálunk Gergőnél a tejallergia úgy jelentkezett, hogy születésétől kezdve ekcémás volt. A szoptatás idején én elég sok tejet ittam, de aztán szénanáthás lettem és abbahagytam, akkor Gergőnél is javulni látszott az ekcéma. Kb. 9 hónapos korában nagymamámnál házitejből készült krumplipürét kapott, amitől a 4-5-ik kanál után feldagadt a szája.
Elég ijesztő látvány volt, és féltem, hogy a torka is be fog dagadni, de szerencsére addig nem jutottunk el.
Legutóbb szeptemberben voltunk terhelésen, amikor a jobb füle tövében megkenték az arcát tejjel, és 10 percen belül a szája körül is csalánkiütéses lett.
Megállapították, hogy hyperszenzitív a tejre, és messze kerüljük el. (Egy tanulónak még mutogatták is, hogy jól nézze meg, mert ilyen érzékenységi reakciót ritkán láthat.
)
Ilyen allergiás tünetek felmerülésekor minden olyan ételt ki szoktak venni az étrendből, ami kiválthatja. Első helyen a tej és tejtermékek, aztán a tojás, glutén, diófélék, stb. Amikor elmúltak a tünetek, akkor egyesével kell ezeket visszavezetni, és akkor kiderül, melyik okozta a tüneteket. Vérből nem nagyon tudják megállapítani. (Gergőnél a vérvizsgálat nem mutatott ki allergiát.)
Azt mondják a gasztroenterológusok, hogy a gyermekkori allergiát kb 8 éves korukra kinövik, de a hajlam megmarad, és felnőttkorban bármikor jelentkezhet más formában, pl. parlagfű, vagy más növényre.
Nem akartalak elkeseríteni, de érdemes utánajárni, hogy mit ehetett Lora, mielőtt bedagadt az arca. Lehet, hogy valami tartósítószer van a dolog mögött, vagy szója, vagy más élelmiszeradalék.
Gabi