2004.02.14 11:24
Szerző: Anonymous
Sziasztok,
Kitty, Móki, köszi a megnyugtató reakciókat!!! Csodálkozom, hogy nálatok nincs lehetőség érzéstelenítésre, az EDA-ra, miközben minden nőgyogyó attól van elszállva, hogy korunk nagy vívmánya, minek is kéne fájdalommal szülni, ha nem muszáj. Ettől függetlenül én sem tervezem, hogy kérek bármit is, én tartok attól, hogy gerincközelbe szúrnak, és esetleg elhibázzák, vagy nem érzem, mikor kell majd nyomni.
Léna, voltam szülésfelkészítő tanfolyamon, ahol elmondták, mit jelentenek pontosan a számok a méhszáj esetében:
pl. C 3000 esetében (alap, ha még semmi változás nem állt be) sorban a számok:
3 = méhnyak hosszúsága cm-ben (ez szülésközelben elkezd rövidülni)
0 = teljesen zárt, ha itt más szám áll, annyi ujjnyira van kitágulva már, minél inkább magas a szám, annál közelebb a szülés időpontja
0 = nyakcsatorna, szintén elekedő szám lesz
0 = belső méhszáj, neki is jól ki kell tágulnia szüléskor
A nullák tehát mindig nyugalmi állapotok, ami 38. hétig optimális, utána már elkezdhet alakulni, tehát az első szám csökken, a többi nő.
Remélem érthető, nekem ennyi jött le.
Az alvás nekem is óriási gáz, úgy fordulok egyik oldalamról a másikra, mint egy partravetett bálna. Aztán persze néha a hátamon kelek, amit ugye nem szabadna, mert elzárhat valami vénát, amitől csökken az oxigén, célszerű a bal oldalon feküdni.
F Kata, én úgy tudom, hogy a baba korát max. 20-dik hétig lehet pontosan megmondani, mert onnantól minden baba másképpen, más ütemben fejlődik. Főképp függ a genetikai adottságoktól, hogy apa és anya mekkora volt, meg számos egyéb tényezőtől. Ezért is van, hogy 18., 30., 38. heti UH-n már csak a BPD-ből tudnak kiindulni és következtetni. Ha Ti mondjuk 2800 grammal születettek, nem lesz elefántbébitek, de attól ő ugyanúgy megfelel a korának. Ha egy orvos paraszt, bármit közölhet, csak megbántson vele. Az ilyeneknek valami nincs rendben otthon ... , tudod.
Leírom nektek, nekem hogyan kezdődött a terhességem, nehogy Ti is így járjatok véletlenül. Én hülye, elrohantam fantasztikus nőgyógyászomhoz,akihez akkor már hossszú évek óta jártam az István kórházba, hogy hát 3 hónap óta miért nem esek már teherbe, biztos valami baj van, nézzen meg. megállapította, hogy nem lehetek hormongyógyszerek nélkül terhes, mert nincs peteérésem. Még abban a hónapban, 3 napra rá, ha 14. napot számítunk megfogant Réka, és nem jött meg másfél hete, mire visszatérve hozzá kizárta a terhességet egy 4D UH géppel manőverezve, minden egyéb vizsgálat nélkül. Felírt egy gyógyszert dupla adagban, hogy megjöjjön, majd mégegyet, mely stimulálja majd a peteérést. Hát be is szedtem őket ügyesen, mire elkezdtem vérezni, és rettenetes hányingerem volt. Mentem hozzá kontrollra, hogy na, van -e már végre peteérésem, mire láttuk megdöbbenve a kis dobogó szivecskét. Szeretném elfelejteni azt a pillanatot és kétségek közt őrlődést, nem tettek -e kárt a gyógyszerek a baba fejlődésében, főleg abban a kritikus időszakban. Ágynyugalmat, majd kontrollt javasolt, ekkor láttam utoljára, ajánlás útján átmentem egy másik kórházba egy nagyon kedves doktornőhöz, aki aztán végigvitte a terhességemet. Azt mondta, legyek nyugodt, ezek női hormonok, a babában nem okozhattak kárt, de amíg vérzek, csak pisilni keljek fel az ágyból. Közben nem bírtam ki, elmentem genetikai UH-ra is, ahol hosszadalmas vizsgálatok után szintén megnyugtató választ kaptam. Az AFP-m szerencsére jó lett, így megnyugodtam, persze, még most is félek egy kicsit. Az elején kihagytam, hogy a menses kimaradása után pont 1 héttel, mielőtt orvoshoz mentem, vettem egy tesztet, ami negatív lett.
Ennyi a története a dolognak, számomra azért tanulságos, mert akkor is türelmetlen voltam, és elfutottam 3 hónap "gyakorlás" után az orvoshoz, most pedig azért türelmetlenkedek, hogy mikor érkezik Réka. Pedig biztosan akkor, amikor ő szeretne, nekem nem kéne siettetni lelkiekben sem. A 38. heti UH-n volt 3510g, remélem sokkal nagyobb már nem lesz...
Üdv.,
L.Kata
39+4