[quote="isarenikő"]C írta:isarenikősaki, Mágnes, meg akinek még hasonló korú gyereke van, mint nekem! Szeretnék kérdezni 1-2 dolgot, mert lehet, hogy ezek természetesek ebben a korban, de az is lehet, hogy én rontok el valamit nagyon!
1. A játékaikat szétszórják-e, ha rászoltok összeszedik-e?
2. Mennyi időt játszanak el magukban? Vagy folyton követnek (konyhába, fürdőbe, Wc-re, stb)?
3. Hogyan fegyelmezitek?
4. Bili használata?
Köszönöm szépen a tapasztalataitokat előre is!
Bevallom vicces a kérdésed mert minden gyerek teljesen más, kb. 3-4 évesen kezdik utolérni egymást
Na mindegy, leírom mi van Lillánál (de szerintem szigorúan tilos a gyerekeket egymáshoz hasonlítgatni... max. anynit tehet az ember, hogy megnézi, legkésőbb mikor kellene a gyerkőcnek valamit megcsinálnia és ha azt látja, hog nagyon le van maradva akkor elviszi szakemberhez... de ezt nem a Kismama és hasonló írományok alapján hanem tankönyv stb. alapján kell nézni, ott pl. eszméletlenül nagy szórás engednek a gyerek fejlődésében csak ugye ezzel nem lehet ijesztgetni a kismamákat ezért előszeretettel szokták ezt átírni...)
1. Naná, hogy szétszórják. Gyanús is az a gyerek amelyik nem szórja szét. Összeszedni néha elkezdi ha vele együtt szedegetem, aztán valamikor be is fejezi valamikor meg újra elkezdi előszedni amit én elpakoltam. Nálunk nagy ládákban van minden pont azért, mert így könnyebb ganézni, a végén meg úgyis összekeverednek a dolgok... Szólni mindig szólok neki, hogy segítsen elpakolni. Csak hogy tudja, hogy ez lenne a feladata. Mondjuk a mosogatógépet kipakolja (adogatja belőle kifelé a cuccokat:) és ha teregetek akkor is adogatja a ruhákat. Gondolom ez izgalmasabb mint a játékok elpakolása...
2. Hangulatfüggő. Van, hogy mindenhová utánam jön (ha főzünk akkor végig a konyhában van mert az érdekes), van, hogy a szobájában játszik fél-egy órán át... néha csak azt halljuk, hogy bent ül és énekel... Ha csendben van akkor megszerzett valamit amit nem kellett volna... Azt rosszul viseli, ha a gép előtt ülök de mostanában legalább már nem húzza ki a konnektorból (egy időben kihúzta...). Ha meg olyanja van akkor egész nap azt visítja, hogy "anyaaaaaa gyegye épíííííí" - ld. menjek vele legózni.
3. Ha rosszat csinál szólunk neki, hogy ez nem jó és mondjuk, mit csináljon helyette. Kiabálni nem szoktunk vele, kézreütni stb. se szoktunk soha. Nem is tervezzük. Ha hisztizik eltereljük a figyelmét vagy megkérdezzük, hogy kész van-e. Egy idő múlva bólogatni szokott, hogy igen. Mondjuk ő mindenki szerint nagyon szófogadó gyerek úgyhogy nem is szokott gond lenni vele... Ja. Most van ugye a dackorszak elején. Ráhagyjuk a dolgokat csak úgy irányítjuk, nehogy kárt tehessen magában vagy akárki másban. Ld. nem állítjuk le hanem megmutatjuk neki, mit és hogyan csináljon. Ha nagyon necces cuccot szerez meg azt elvesszük, megmondjuk neki határozottan, hogy nem. Ha elkezd hisztizni megint megmondjuk, hogy nem és, hogy nincs hiszti. Megszokta, hogy ok nélkül nem tiltjuk le semmiről (ld. ruha összekoszolása nem ok, max. kimosom), úgyhogy eddig még minden ilyet elfogadott. Na de most jön majd a neheze, az igazi dackorszak
))) Akkor majd meglátjuk mi lesz.
4. Bilizni ráér. Van még 1,5 éve. Nemsokára veszünk neki egy lépcsős WCszűkítőt, azzal fogunk kezdeni. A bili mint olyan kimarad.