Új privát üzeneted érkezett!

Emese, Pindur!

Ha szükségetek van néhány kilóra szóljatok, nekem van fölösleges, szívesen átadom Kép.

Ann!
Ahogy leírtad a fájós ciciből való szoptatást, mintha én írtam volna (ordítás is megvolt) Kép.
Vettem olyan csőrös bébipoharat, ami dupla falú, a kettő közé keresztszemes hímzést lehet elhelyezni, ott lesz micimaci.
Aranyos Hami ahogy játszik a képen, kéne nekem is egy ilyen szerkezet és ha ideges vagyok, én is benyomnék egyet az emberkének Kép.

Boróka!
Gratulálok a kisfiadhoz, nem semmi, ahogy gyarapodik Kép.
johitimi

Sziasztok!

Emese, lehet, hogy félreérthető voltam, nem a 30 kg súlygyarapodás nem semmi, hanem hogy 168 cm mellett voltál 42 kg. Kép

Timi, köszi! Kép Egyelőre nem élek vele! Kép Kép

Képzeljétek, a férjem 39 fokos lázban fekszik, és minden kijön belőle. Szóval lehet, hogy én is elkapom. Most voltam a gyógyszertárban, kérdeztem, milyen lázcsillapító van, amit szoptatós anya is szedhet, azt mondták, semmilyen. És akkor mit csináljak, ha fölmegy a lázam...? Pont ma volt a védőnő, ő az Algopyrint mondta. Meg azt is, hogy 39 fokos láztól már nem lehet szoptatni, tápszert kell adni. Igaz ez???

Pindur
pindur

Sziasztok!
Megvagyunk, minden ok velünkKép
Sajnsos nem tudok belépni ide, ez, hogy itt vagyok háromnegyed órámba került.Miközben írok, nem lűtok semmit a képernyőnKépKép Jó, mi?

Remélem ti is jól vagytok!!!

Pindur!
Valóban magas láznál nem szabad szoptatni! Ha van otthon tápszered, ettől még nem fog rászokni, hogy egyszer adsz neki.
A legjobb lenne ha lenne lefagyasztott tejcsid.
Ha cumisüvegből még nem akarod etetni akkor pohár és kiskanál a megoldás, hogy ne legyen "cumizavaros"Kép Bár ez az én gyerekemnél nem okopzott problémát.
Bocs, hogy csak Pindurnak írok, de csak az ő hozzászólását látom, a többi nem jeleik meg nekemKép
Millió puszi nektek, ha tudok olvasni akkor írok is majd..
Kíváncsi vagyok mi sült ki ebből a vakírásbólKépKépKép
Millió puszi!
emőke

hicudzsi

<pre>
Anyuka Baba A baba szülinapja A baba adatai Testvérek 2004. január 23-án töltötte
Gigi Virág 2004.01.21. 3300g/48 cm 2 nap
Andi Peti 2004.01.12. 4000g/55cm Kitti 4ésfél éves 1 hét 4 nap
Victoria Dorka 2004.01.08. 3500g/52cm 2 hét 1 nap
Boróka István Zoltán 2003.12.18 3850g/57cm 5 hét 1 nap
Timi Kristóf Ádám 2003.12.08. 3550g/56cm Johanna 7éves és Balázs 5és fél 6 hét 5 nap
S.Emese Andris 2003.11.08. 3160g/52cm 17 és 14 évesek 11 hét
AnnAnn Hanna 2003.11.04. 3490g/56cm 11 hét 4 nap
Kriszti Gergő 2003.10.31. 3750g/60cm 12 hét 2 nap
Hicudzsi Édua 2003.10.30. 3800g/54cm 12 hét 3 nap
Pindur Dani 2003.10.21. 3120g/55cm 13 hét 5 nap
Dzita Ferenc Mátyás 2003.09.29. 3200g/51cm 16 hét 4 nap</pre>

No itt az új táblázatocska, kibővítve! Remélem nem írtam el benne semmit.
zitus

Sziasztok! Kép
Na kilokról talán ne beszéljünk... +6 az induláshoz képest, egy dekát nem fogyok... talán max 1 kilot szülés óta, de még ingadozik...
173hoz voltam 64, most 70..71 néha Kép
Én is felajánlom további hasznosítás céljára! Kép

Pindur, kerüld el a lázat, ha tudod, úgy ne szoptass! Algopyryn tényleg mehet, de jobb, ha az se. Hűtőfürdő, vagy homeobogyók, de az utóbbival nem szabad megvárni a magas lázat! Immunredszererősítő bogyesz is jó.
Remélem nem kapod el, erős a szervezeted!!!

Hicu, bővebben írj má léccciiii!!!!!!! Kép Látod, neked így vakon is megy! Kép

Boró, olyan érdekes, más is mondta, h a tejcsináló teától fáj a pici hasa. Haminak meg akkor fáj, ha nem iszom. Sok bene a szél (UH is kimutatta) és a tea segít pukizni - kihozni. Ha nincs tea, kaki se megy Kép

pusszancs
Ann
annann

Zita, most látom csak a táblát, nagyon ügyi vagy!KépKépKép
köszi
annann

Pindur!
Én sem vagyok ám túl magas(151 cm), de a kilóim... Szóval azt mondják, ha elkezd járni a babóca mennek le a kilók. Hát remélem így lesz, mert így nem érzem jól magam! Ti tudtok valami olyan tornát, amit szoptatás idején is bátran csinálhat az ember, mert nálam korábban a futás és az aerobik vált be, de ezt most nem nagyon merem.

Gigi! Így ismeretlenül is gratulálok a kislányodhoz, szép súllyal született!!!

Boróka, ha ez a neved akkor nagyon büszke lehetsz rá, nagyon szép név! No és a kisfiad, milyen szépen gyarapszik! Mi most érjük el lassan a 6 kg-ot és ugyebár a táblából is kiderül lassan 4 hósak vagyunk. De annak örülök, hogy szopik a babóm a kezdeti nehézségek ellenére.

Van köztetek aki tanul? Én most kezdek keresztfélévben közoktatásvezetőit, mert tanár vagyok és kíváncsi lennék, menni fog-e?

Hát szépjóestét mindenkinek! Zita
zitus

Sziasztok!
Örülök, hogy tetszünk nektek! Kép
A profilomban lévő kép azért vicces, mert mindhármunknak olyan más szine van. Én valszin a terhességtől vagyok ilyen barna, mert napra nem nagyon megyek. Kittike hófehér, Peti pedig még mindig sárga. Változatos a család.

Emőke, nekem október 16 óta nem jó a Babanet, ugyanúgy nem látom amit írok, és bejutni a Pöttömökbe is nagyon sokáig tart, mert nem gördíti le nekem a topikokat. Senki nem tudja megjavítani!!!!!!! Kép
Peti nagyon jó baba, sokat szopizik és alszik, de néha 2 órát is ébren van, és nézeget, nomeg kéredzkedik ölbe. Elaludni viszont csak a cicin szeretne, ezért most a cumi, mint alternatíva is szóba került. A kórházban amikor a kék fény alatt kellett feküdne, kapott cumit, szerintem még mindig jobb, mintha mindig a cicin aludna el. Na és az ujjszopásnál is jobbnak tartom, mivel állítólat erről könnyebb leszokni. (Kittinek soha nem kellett a cumi!) Na, majd meglátjuk, csak végszükségben lesz cumizás.
A kilókról annyit, hogy ma a férjem megkérdezte mikor fogok elkezdeni "figyelni" a kilóimra! Ez elég rosszul esett, hiszen még 2 hetes sincs Peti, de tudom hogy akkora vagyok mint egy fél elefánt! (78 kiló) Nem baj, majd lefogyok egyszer, aki kér tőlem pár extra kilót, szívesen küldök!
Mindenkinek minden jót!
Andi
andi68

Sziasztok!
Tegnap voltunk dokinéninél és jelentem a kislányom 5800 grammKép

Megint nemlátlak titeket és nagyon izgalmasígy írniKép
Holnap jön egy haver és majd jólmegbuherálja a gépet (remélem).
Puszi!Kép
Emő

Kisbuksiékról vaN HÍR???

hicudzsi

Sziasztok!

Hát, megpróbálom elkerülni a nyavalyát, de sokat nem tehetek. Tápszerünk nincs itthon (honnan keríthetek, ha hirtelen mégis szükség lesz rá?), Sajnos lefejt tej sincs (soha nem volt annyi tejem, hogy fejni is tudjak, most, hogy éjszaka fejek, Dani az esti szopi után azt is betermeli. Kép )
Képzeljétek, ma elvitték a mérlegünket. A sógornőmék adták kölcsön, és most hirtelen rájöttek, hogy a 10 hónapos pici fiuk (aki már nem szopizik, és eszik mindent és inkább duci mint átlagos), nem hízik eleget, és mérni akarják hetente a súlyát, és nekünk már úgysem kell (mondták ők). Persze az övék, és örülök, hogy eddig itt lehetett, csak jobban szeretem, ha őszintén megmondják, hogy mért kérik vissza, mint hogy kitalálnak ilyen mindenféle marhaságot... Na mindegy, nem dühöngök. Kép Ez most jó alkalom lenne, hogy végleg elfelejtsem a méricskélést, de asszem nem bírom ki, és hétfőn rohanok valami kölcsönzőbe. Kép

Hicudzsi, jöhetnél gyakrabban! Kép Mi újság Veletek??

Zita, én is tanár vagyok! Kép És még van egy befejezetlen szakom, a szakdolgozat fele van hátra meg az államvizsga, de egyelőre elképzelni sem tudom, mikor fejezem be...

Pindur

Ui. Hogy csináljátok ezeket a nagyon vigyorgó fejeket??? Kép
pindur

Láz témához:

Az előző gyereknél az első 3 hónapban 3-szor is voltan nagyon magas lázas (pedig rám nem is jellemző)
De nekem minden doki azt mondta, hogy minél többet és többet szoptassak, akkor a baba megkapja a betegségem elleni immunanyagot a szervezetemből.
Ráadásul igy em gyulladt be ugy a cicim és az sem növelte a lázat.
A baba nem is vette észre a különbséget, nekem meg jól esett, hogy könnyit a terheimen.

Algopyrint tényleg lehet szedni. Az nem árt.

Fiona
fiona

Pindur!

A szoptatást semmikép sem hagyd abba, nem lesz semmi baja tőle a babának. Algopyri, panadolt vehetsz be, vagy próbálj hűtőfürdőt, ha te is belázzasodnál, de az sem biztos.

manóka
manóka

Fiona, Manóka, köszi a választ, megnyugtattatok! Kép Remélem, elkerülöm a lázat, de ha mégsem, akkor ezután merek szoptatni. Kép (Amúgy sincs valami sok tejem , és akkor még ez is bazavarna...)

Pindur
pindur

Sziasztok! Kép

Zit, én is tornászni szeretnék vmit, aerobic nekem is ment régen.. de most nem igazán van időm elmenni... Kép

Bocsi, emő, ide nem írtam be, csak a Frissbe, szóval KisBuksiék hétfő óta otthon vannak, nagyon ügyesek és boldogok! Kép Remélem, ezt már látod! 5800! ez igen! Kép

Pindur, pont rosszkor viszik el a mérleget, elhiszem, h ilyen helyzetben nem bírod ki, hogy ne mérd!
nagyon vigyorgó fej = Kép = : + O persze egybeírva

Mi meg most jöttünk meg Jászberényből. Ott van normális bababolt.
Vettünk neki az ágy fölé forgót, ahelyett, ami ugye kb 3 hete elromlott. Meg hálózsákot, zoknikat, meg anyagot mellénykének Kép ha minden jól megy, egyforma mellényünk lesz, narancssárga! KépKépKép
Szóval most örülök, de szétfagytunk, alig tudok kiolvadni Kép

Megyek én is ebédelni - Hami már szopott.
Pussz
Ann
annann

Sziasztok!

Szerintem tornával vigyázzatok, ha szoptatni akartok. Balázs fiamnál a 6. hét után nagy lendülettel visszamentem aerobikozni, 2 hét után alig volt tejem, újabb 2 hétbe telt, mire vissza tudtam hozni, úgyhogy én mégegyszer nem próbálkozom. Egyenlőre marad az intim torna, azt kellene becsületesen csinálnom minden nap, és a kismama tornát kezdtem el csinálni óvatosan (nekem a Béres Alexandra féle van meg, az igazán nem megeröltető).

Ma voltam 6 hetes kontrollon, isteni volt Kép, az orvos megcsinálta a rákszűrést is, úgyhogy egy évre letudtam a dolgot.

Zita!
Táblázat szuper Kép. Köszi.

Ma délután Kristóf nagyon nyűgös, nem tudom mi baja lehet, megyek megfürdetem, hátha segít valamit.

Sziasztok
johitimi

Timi, te milyen gyakran mentél aerobicra? Szted heti egy sem fér bele? Főleg, hogy elég gyatra a tejem... nem akarok magamnak rosszat, de nem férek bele a ruháimba + enyhén szólva rosszul vagyok, ha a tükörbe nézek KépKépKép
Pussz
annann

Sziasztok!

Én csak itthon tornázgatok, ha épp olyanom van, de az sajnos ritka. Kép Pedig meg kéne őriznem a versenysúlyomat. Kép Bármilyen furcsán hangzik, ez a 42 kg nálam nem társul nádszálkarcsúsággal. Hátul kicsit teltebb vagyok, és esküszöm, ez most nem olyan duma, hogy húúú, de kövér vagyok!! Tényleg ez a 41-42 nálam a normális, és már 1-2 kiló több is meglátszik, de fogyózni csak akkor szoktam, ha 45 vagyok. Kép

Van egy hülye kérdésem: ha cumisüvegből etetem Danit (este, az éjjel lefejt tejet), honnan tudom, hogy már jóllakott? Mert az üvegből folyton jön a tej, ő meg csak nyeli. Látszik, hogy három hónapig abszolút cicihez szokott, mert bár újszülöttcumin adom, állandóan fuldoklik. Ő ugye a szokásos erősséggel szívja... Ma az éjjel lefejt 60-ból csak 20-at adtam oda, de nem nagyon tudom, hogy evett volna-e még. Mondjuk nem úgy tűnt, mint aki éhes maradt. Kép
Képzeljétek: van már 20 ml + 40 ml a mélyhűtőben!!! Kép (Ann, köszi a fejet Kép )Ez nálam abszolút rekord, mert hogy eddig semmi nem volt. Ezek két éjszakai fejés maradékai. Olllyan üszke vagyok magamra! Kép
Párom még mindig az ágyat nyomja, ma is fölment kétszer is 39 fölé, mi Danival meg behúzódtunk a kisszobába.

Jó éjt!

Pindur
pindur

Pindur,

Dani nagyon szép baba, megnéztem a képet. A cici nem jó neki? Ha lefejed, és üvegből itatod az immunglobulinok az üveg falán maradnak. Szerintem, ha éhen maradna, akkor sírna, innen le tudod ellenőrizni.

manóka
manóka

Sziasztok!

nagyon aranyosak vagytok, hogy agyondicsértétek a táblázatot!
Pindur, te mit tanítasz? Én matekot és törit, de a matekot jobb szerettem!

Timi, írd meg légyszi mennyit tornáztál annak idején? És az a Béres A-kazetta kismamáknak szól? Én még nem is láttam tőle olyat! De majd megnézem, igaz itt vidékön csak egy apró kis Tesco van, sajna.

Ann de jó lehetett bababoltozni, én is úgy elnézelődnék, de szó mi szó a karácsony elvitt egy jókora összeget, pedig Matyinak épp csak néhány fontos cuccot(meleg hálózsák, eteőszék) vettünk igaz rengeteg ajándékot kapott.

Ti megkereszteltetitek a babáitokat vagy van köztetek olyan aki névadót tart? Nálunk Apa szerint legyen ez utóbbi és majd a gyerkőc döntsön milyen felekezetű akar lenni. Mi a véleményetek erről, mert én nagyon vacilálok!

Jó éjt Zita
zitus

Sziasztok!

Lányok! Nem akartalak titeket elkeseríteni, én a saját tapasztalatomat írtam le, de lehet, hogy nem vagyunk egyformák aerobik-szopi téren. Én kb. 3-4 alkalommal mehettem le, amikor már vészesen fogyott a tejem, gyerek ordított, 2 hétig újra 1-2 óránként szoptatás, hogy visszatérjen a normál mennyiség, úgyhogy én nem próbálkozom. Mondjuk 3 gyerek mellett csak akkor tudnék elmenni tornázni, ha a nap minimum 25 órából állna, mert a 24-be nem fér bele Kép.

Zita!
B. Alexandra Détár Enikővel csinálta együtt a kazettáját. 3 féle torna van rajta, egy a terhesség idejére, egy szülés után 3 hónappal, egy meg 6 hónappal. Értelemszerűen így változik az erőssége is. Én most a terhestornát csinálgatom, abból biztos nem lesz baj. Ha nem tudod megvenni a környéketeken, szerintem a www.hazipatika.hu oldalon meg tudod rendelni.

Mi megkereszteltettük a gyerekeket, Kristófot is meg fogjuk. Nem vagyunk igazán vallásosak, de jobb a békesség a nagyszakállúval odafenn Kép.

Ann!
Én sem vagyok most igazán szép látvány, a terhesség előtti súlyomhoz képest még van rajtam 6 kg, az ideálishoz képest még több, de most ez van. Néhány hónapot kell így kibírnom, ha már eszik főzeléket-gyümölcsöt, már nem lesz érdekes, ha kevesebb lesz a tejem, akkor elkezdek gőzerővel tornázni.

Na megyek, mert Kristóf ordít az apja ölében, az meg nem nagyon bírja most a kiképzést Kép.
johitimi

Sziasztok!

Manóka, én már egy ideje szenvedek a tej mennyisége miatt (ugyanis elég gyakran kevés van), ezért kezdtem el egy szoptatási tanácsadó tanácsára éjszaka fejni, és azt adom oda üvegből este, ha kevés a tej. Persze hogy a cici a legjobb!! Kép Soha nem is kapott üvegből, csak most, egy-két napja.
Köszi a dicséretet, az már egy jó régi (kb. két hónapos) kép, szkennelnem kéne újat...

Zita, én magyart tanítok, illetve a hiényzó diplomám még néprajz (azt valószínűleg nem fogom tanítani, mert nem igazán van hol). A matek soha nem állt igazán közel hozzám! Kép Kép (Mondjuk ha értettem, akkor szerettem, de ez elég ritkn volt. Kép )

Én nem vagyok megkeresztelve, nem is ragaszkodom hozzá, hogy Danit megkereszteljük, nálunk az apukája szeretné, de nem igazán vallási meggyőződásből, hanem szerintem azért, mert így szokás. Úgy meg minek, nem? Bár biztos vannak más vélemények is... Mondjuk az igaz, hogy később már elég nehéz kersztelkedni, illetve sajnos sokszor ez is "összeköttetések" kérdése. Van, ahol egy-két éves előkészületek után keresztelnek mondjuk katolikusnak, más megcsinálja szinte aznap... (Mármint felnőttkorban.)
Névadón nem gondolkodtunk... Nem is tudtam, hogy van (még) ilyen. Azt tudom, hogy pár évtizede volt (nekem is névadóm volt).

Képzeljétek, Dani most egymás után két éjszaka is fölkelt hajnali fél 4-kor !! Ilyen nem volt kb. két hónapja. Pedig most több a tej, máskor kevesebbel is elvolt egész éjszaka. Mit tehettem? Megszoptattam. Azért nem lelkesednék, ha rászokna a hajnali kajára. Jó, mert fél 2-kor fölkelek fejni, és mire visszaalszom, Dani fölébred. Kép Ráadásul reggel sem alszik tovább, tartja a fél 7-es kelést. Úgyhogy kicsit hulla vagyok. Ráadásul mintha a betegség is kerülgetne, remélem, csak bebeszélem magamnak...

Pindur
pindur

Pindur!

Ha Dani felkel 4-kor, próbáld meg kihagyni az éjszakai fejést és inkább etesd meg ciciből. Szerintem ő többet ki tud szopni, mint amennyit ki tudsz fejni, így lehet, hogy még jobban is jársz, mert még több lesz a tejcsid. Ez persze csak egy ötlet.

De jó, hogy néprajzból is végeztél, azt én is nagyon szeretem Kép. Egyébként én is a pedagógus tábort erősítem (óvodapedagógus vagyok) és a férjem is az (mármint pedagógus, nem óvó bácsi Kép, bár szerintem nagyon jól ellene az ovisokkal is).
johitimi

Timi, igazad van, fölösleges az éjszakai fejás, ha Dani fölébred, csakhogy ő sose szokott fölébredni, tehát eszembe se jutott, hogy ne fejjek. Kép Persze ha rendszeressé válna a hajnali evés (remélem, nem fog), akkor nem fogok fejni. Talán így is szaporodik a tejecske, hiszen fejés + kaja (ciciből) van a korábbi egész éjszakás alvással szemben. Kép

Sajna néprajzból még nem végeztem, be kéne fejezni a szakdolgozatom és leállamvizsgázni (más minden megvan). Hülye voltam, hogy nem csináltam meg a baba előtt...
Szóval akkor "cicilben" óvodában dolgozol? Jó lehet! Kép Egy időben kicsket (első-második osztály) akartam tanítani, aztán maradtam a középiskolásoknál. Kép

Pindur
pindur

Keresztelésről:

8 éve a nagylányomat a születésekor azért nem tudtuk megkereszteltetni, mert a kiválaszott keresztapa (öcsém) szakitott a barátnőjével akivel már 4 éve járt. Szerettünk volna egy törődö keresztanyát is, mer az öcsémnek még nem nőtt be a feje lágya. Jött neki egy uj barátnő, ezért 2 év mulva, amikor az uj lánynak beigérte az esküvőt, akkor gyorsan megkereszteltük a lányomat.
Erre rá egy hétre szakitottak. Igy most egyikük sem tölti be az igazi kersztszülő szerepét. Kép

MOST elhatároztuk, hogy egy kedves családi baráti házaspárt kérünk fel a születendő kisfiunk keresztszüleinek.
A fiu a férjem gyerekkori barátja a lány meg az én gyerekkori barátnőm és már 12 éve házasok 2 gyerekkel. Erre most szétköltöztek! KépKépKépKép

Ugyhogy várni fogunk egy megfelelő keresztszülőre.

Egyébként mi sem vagyunk templomba járos család, de a nagyszülők és a család lelki békéért tartjuk fontosnak a keresztelőt. Meghogy később templomi esküvője lehessen. Kép

fiona
még 15 nap !
fiona

Sziasztok!
Pindur, örülök, h alakul a helyzet tejügyben! Szerintem meg inkább örülj, h felkel és nem kell fejned! Kép

Keresztelő: mivel mi sem vagyunk megkeresztelve, Hami sem lesz. Úgy aztán semmi értelme, ha nincs mögötte aminek lennie kéne. Az én sajátos vallási felfogásom meg nem kötődik egyházhoz, úgyhogy asszem ennyiben maradunk. Persze ha ő bármikor akarja, akkor ok Kép De itt ne tudjátok meg, hogy megy ez, szülőknek is meg kell keresztelkedni + templomi esküvő, miegymás ...
Nekem is névadóm volt anno, nem is tudtam, h még van ilyen. én gondolkoztam valami családi ünnepségen, névadó helyett, de nem jutottam sokra, sztem semmi sem lesz Kép
Fiona, hát nincs szerencsétek keresztszülő ügyben, pedig sztem is fontos, hogy stabil képet nyújtsanak!

Azt a mindenit, mennyi pedagógus Kép Én meg oviban dolgozom mint pszichológus. Kép

Torna ügyben, akkor sztem heti 1 belefér Kép Mármint ilyen húzósabb. Meg esetleg kisebb mozgások naponta Kép Ez a terv. KépKépKép

Ja, Hamcsi új, stabil szokása, hogy megfogja a tárgyakat és megkóstolja Kép Persze nem mindent tud még jól megmarkolni, de sztem annyira ügyes!!!!! Kép

Na megyek, szopiidő!
Pussz
Ann
annann

Sziasztok!

Pindur!
Azt írtad, hogy "cicilben", ennyire a szoptatáson jár az eszed Kép. Ez aranyos volt tőled Kép.
Egyébként oviban dolgoztam, kiscsoportosaim voltak, de otthagytam szegényeket. Sokszor érdeklődöm utánuk, nagyon szerettem ezt a csoportomat.
A férjem is tanít gimnáziumban, csodálom, hogy tudjátok kezelni a kamaszokkal, nem lehet könnyű velük.
johitimi

Pindúr!
Szerintem, ha éjjel felkel, ciciből etesd meg és fejd le a maradékot, de legalábbis nézd meg, hogy maradt-e. Ettől biztosan több lesz a tejed, ezt tapasztalatból mondom. Sajnos mi is felkelünk éjjel enni, mert 23-kor elalszik, de fél 5-kor felébred és éhes. Ilyenkor megetetem és megyek fejni, mert nekem az ellenkező van, szétfeszíti a tejci a cicimet. Sajna ez se jó, és napközben is fejni kell, mert nem bírom "hordozni". Nekem is fájnak a mellbimbóim, sztem a fejéstől is, szopitól is. A kenőcsök nem segítenek, még akkor is fáj, ha hozzáér a pólóm, melltartótól meg kisebesedik, valakinek van jótanácsa ez ügyben?

Zita!
Szeretnénk mi is bekerülni a táblázatba:
István Mátyás szül.: 2003.12.19. 3650gr/56cm

Mi most 4520 gr vagyunk, szintén farkasétvággyal.

Boró!
Örülök, hogy újra feltűntél!

Zita! Te kérdeztél a tanulásról? Hát én tanulok (?). Küszködök rendesen az 5 hetes baba mellett. Holnap lesz egy vizsgám, csak reménykedek, hogy nem bukok meg, de remélem ez PhD-n már nem szokás (mármint buktatni). Drukkoljatok, kérlek.

Mindenkinek további szép vasárnapot!

Manga
manga

Bocsi, most nem reagálok, de szépen elkaptam Apától, és lázas vagyok meg minden. Úgyhogy szorítsatok, hogy kilábaljak hamar, és főleg, hogy Dani ne kapja el!!! Írok majd, amint jobb a helyzet, de most jelez a babám!

Puszi mindenkinek

Pindur
pindur

Manga,
én melltartót otthon egyáltalán nem viselek, csak a szorosabb pólókba teszem be a betétet. És én szoptatás után a kó zsíros tejet elkenem a mellbimbómon, aztán szabadon hagyon rászáradni, és aztán melltartó betétet sem teszek. Nekem nagyon jól bevált, próbáld meg.
Én vidéken szültem, van itt a klinkán egy újszülöttgyógyász doktornő, aki nagy uttörője a szoptatásnak. Ő azt mondta nekem, hogy mindig arra gondoljak, minden olyan dolog jó, amit az anyamajom a fán meg tud tenni a kölykével. Én is azt tegyem. Így is teszek, én még egy csep tejet sem fejtem, semmit magamra nem kentem, akkor szoptatok, ha a gyermek keresi a cicit éjjel- nappal. Eddig egyszer gyulladt be az egyik mellem egy kicsit, be is lázzasodtam, de 3 liter folyadék, és két jó alapos szoptatás, meg egy fürdő segített. Az is csak azért volt, mert délután ügyintézés miatt melltartóval szorítottam a cicim.

manóka
manóka

Sziasztok,

olvasgattalak benneteket, bocsi, hogy betolakodtak, egy volt osztálytársnőm írta, hogy ebben a topikban szokott tanyázni.

Mnga,
ha teheted otthon tényleg nem kell melltartó. Ha kényelmetlen, akkor segíthet az, hogy a melltartóba teszel egy teaszűrőt. Ezzel megakadályozhatod, hogy az anyag dörzsölje a melled, de azért a melltartó alátámasztja. Szopi után a anyatejjel kend be, és hagyd rászáradni a baba nyálával együtt, ez a legjobb sebgyógyító.

Tornával kapcsolatban:
még a Béres Alexandra-Détár Enikő tornával is vigyázzatok, főleg, ha nem rendszeresen tornáztatok a terhesség előtt és alatt. értem a min. 3x/hét edzést. Én inkább úgy fogalmaznám: a 3 hónapost6 hónapos babáknál, a 6 hónapost pedig jóval később végezhető, ha vki szeretne minél tovább szoptatni.
Szinte kar és mellizom gyakorlatokat ne vagy csak nagyon óvatosan, mert még 6-8 hónapos babáknál is könnyen lehet mellgyulladást szerezni - sajnos -ami nem egy leányálom.
Ha vkit érdekel, épp most próbálok összeállítani egy olyan tornát, amit valóban lehet végezni, kb. február közepére leszek kész.

Szívesen segítek a szoptatásban is, csak inkább mélt írjatok. Magunkról annyit, két vées volt most a kisfiam december elején. Cumizavarosan hoztuk haza a klinikáról annak idején, 6 hétig csak cumisüvegből volt hajlandó elfogadni az anyatejet, amit fejtem, aztán megtanítottuk szopizni. Ezt azóta is műveli. Sokat olvastam erről a dologról, készültem szoptatási tanácsadónak, de most jelenleg már dolgozom, és sok lenne együtt.
Mindenkinek kellemes hetet:
Ágci

Kép
Ágci

Manga, ha ez megnyugtat, az én bimbóim is ilyen érzpékenyek voltak, aikor a seb elmúlt, nem kentem semmivel, s egy idő után megszűnt az extra érzékenység.

Pindur, gyógyulj meg mihamarbb! Kép

Ágci, torn jöhet, ügyi vagy! Kép Mit dolgozol?

pussz
annann

Pindur!
Jobbulást minél előbb! Én mikor köhécseltem a 3. héten midig tettem egy kendőt a szám elé, főleg szopizáskor, mikor összebújva voltunk és nem kapott el tőlem semmit.

Manga a tábla holnapra marad, mert tegnap eljátszottam az időt egy jó kis történelmi-műveltségi internetes játékkal és ma egész nap leragad a szemem. Ha valakit érdekel www.honfoglalas.hu és nem csak töris!!!
Természetese holnap szorítunk, miből PhD-zel?

Ágci! tehát megtaláltál! Nagyon örülök neked, és annak is, hogy jól vagytok! Mvel foglalkozol most és Krisztián jól van? A kisfiadnak mi is a neve, bocsi de elfelejtettem Kép
Szerencsére nekünk is sikerült a babóca Kép és most én vagyok a világ egyik,(hisz itt mindannyian azok vagyunk) legboldogabb anyukája. Ha van képed a kisfiadról küldj, mert bár a zalakarosi nyári képekre emlékszem, de azóta már nagyot nőhetett. Tudod, hogy Elek Áginak is van egy kisfia? Ja és a torna engem is érdekel!!!!

Jó éjszakát mindenkinek és köszi a keresztelésre vonatkozó válaszokat! Zita
zitus

Sziasztok!

Súlyproblémám neken is van pedig 12 kg-ot híztam,ami sztem optimális.A gond az hogy még kb 10 rajtam van.(174/70)Én aktív futó voltam a terhességem előtt de ezt a szopi miatt egy jó ideig még nem gyakorolhatom.Az édességet kéne valahogy kiiktatni.Na majd nyárra...
Lehet,hogy még korainak tartjátok de van már tervetek a hozzátáplálás kivitelezéséhez?
Nekem sztem a fiam imádni fogja az új ízeket,mert megnyalata az almámat és alig akarta elengedni.
Nem akarom siettetni a dolgot de a fiam súlya miatt lehet,hogy hamarabb elkezdjük a kóstolgatást.
Én nam vagyok pedagógus.az önkormányzatnál dolgozom a polgármester mellett,elsősorban a nemzetközi kapcsolatokban(kapcsolattartás a tesvérvárosokkal)segítek.(végzettségem Áll.ig+Vendéglátó Ip Főiskola).De szeptembertől úgy néz ki Németországba költözünk,mert a férjem sportoló és ott kap szerződést.Titeket onnan sem foglak elhanyagolni.
Puszi
streitkriszti

Sziasztok!

Tímea, köszi a gratulációt. Kép

Ann,
sajnos ez 1 ördögi kör. Kép Ugyanis a kömény, ami benne van, az nem csak hajtja, hanem csinálja is a szelet. Kép Kb 1-2 napra van szükség, míg kiürül a szervezetből. Próbáltál már 2-3 napig nem inni? Merthogy akkorra derülne ki, hogy hogyan viseli a picilány tea nélkül a dolgokat. Úgy tudom, a csak anyatejjel táplált babáknál nem baj, ha nincs minden nap széklet.
Gratula Haminak az új tudásához! Kép

Zita,
köszi a bókot, ez a becenevem. De ha 1x lányom születik, biztos ezt a nevet kapja. Kép Nagyon édi a picifiad, s örülök, hogy túl vagytok a nehézségeken. Csak így tovább! Én most épp ott tartok, hogy talán lassítani kellene ezen a tempón, mert így nagyon hamar felnövünk. Kép
Tanuláshoz erőt és kitartást kívánok.

Pindur,
gratulálok a tejcsihez, ügyi vagy! Talán cserélj cumit az üvegen. Előfordulhat, hogy kicsit nagyobb a lukja. A mienkből cseppenként jön a tejci (kb. 0,5-1 másodperc/1-2 csepp), s attól nem fuldoklik csibém. Nem úgy az éjszakai-reggeli cicitől, mert olyankor dől-spriccel a tej a ciciből a szájába. Kép Most azt találtam ki, hogy lefejek belőle előre, de ez így elég macerás, ha épp éhes Csibe-sírásra ébredek hajnali 3-kor. Kép
Ja, gyógyulást kívánok mindőtöknek!

Fiona,
Ne is kérj, mert nem leszek pici fiad keresztanyja. Kép

Manga,
felejtsd el a krémeket, mert attól csak még rosszabb! Míg helyrejön, addig használj bimbóvédőt, s ha van anyatejgyűjtő kagylód, akkor azt használd napközben. Érdemes beszerezni, mert felfogja a "túlcsorduló" tejcit is, vagyis nem fog annyira feszülni a cicid sem! Én ezt eltettem, összajött napi 60-90 ml.
Drukkolok, hogy sikerüljön a vizsgád! Ugye viszed a fiad is - könyörületesebb lesz a prof?! Kép

Ágci,
bátran kotyogj csak közbe, én is várom a tornát! Szopis tanácsokat is szívesen vesszük! Kép

Lányok, mi ez itt? Pedagógusok gyülekezete? Kép Csatlakozhatok én is mint pályaelhagyó fejlesztő pedagógus.

El tudná küldeni valaki nekem azt a szopis levelet? Itt a ládikám: b.boroka@freemail.hu. Előre is köszi.

Ezt a levcsit egész de. írtam, most megyek, mert hív a fiam.

Szép napot, hetet Nektek.
Boró és 39 napos Zozo Kép
femõke

Zita,
este írok bővebben neked. A kisfiam Gábor.Kép

Kriszti,
a baba súlya nincs összefüggésben a korai hozzátáplálással. 6 hónapos kor előtt semmi szüksége nincs a babáknak más táplálékra, mint az anyatejre, ennek hiányában tápszerre. (Van egy hozzátápláls topik, idővel ott is olvasgathattok nagyszerű tanácsokat, nekem is van egy táblázatom, listám a legújabb ajánlásokkal)
Az én kisfiam 6 hónapos korában majdnem 9 kiló volt, ennek ellenére, nagyon jól érezte magát anyatejjel. Gondold el, az anyatejtől fejlődött ilyen szép nagyra. A többi tápláléktól, amivel majd folytatod az etetést, amúgy sem fog sokkal többet gyarapodni, -nem is cél-, hiszen a gyümölcs, zöldségfélék kevesebb kalóriát tartalmaznak mint az anyatej, illetve kevésbé tudja hasznosítani a baba szervezete (több a salakanyag).
Ha vkit érdekel:
Gyarapodás szoptatott babáknál:

hetente átlag
első 3-4 hónap: 115-220 gr-t hízik,
4-6 hó között: 85-140 gr, és a
második félévben 45-85 gr.

Persze ez csak olyan mutató, ha nem ebben az ütemben gyarapodik a baba, de jókedvű, egésszégesnek látszik, megfelelő a pisis-kakis pelusok száma, nincs aggódásra ok.Kép

Én is pedagógus vagyok.Kép

Ágci

Kép
Ágci

Sziasztok!

Nagyon régen voltam erre, de hát a kis Hajasmanóm jobban szereti ha szinte minden percben ott vagyok mellette:-) Most pedig nem győzöm visszaolvasgatni, amiket írtatok.

Magunkról:
Dorka nagyon szépen fejlődik, nagy kajás baba, már 3700 gramm, és kezdjük kinőni az 56- os kombidresszeket és rugikat, pedig amikor kihoztuk a kórházból, akkor ezek is úgy lógtak szegénykémen; olyan mókás volt.
Amúgy még mindig egészen nyugis baba. Tejcim szerencsére egészen sok van, a délutáni szopi után mindig lefejek legalább 120- 130 gramm tejcit, mert még annyi megmarad. Így ezt lefagyasztjuk későbbre.
Sokat mosolyog, elkezdte nyújtogatni a nyelvét, nagyokat bokszol a kezeivel, fürkésző pillantásokat vet a hozzá közelebb eső dolgokra stb.
Szóval jól vagyunk. A műtéti sebem mára bedagadt és ismét eléggé fáj, de fogalmam sincs mitől. Egészen tegnapig minden nap átkötöztük, de mostmár nem kötözzük be.

Ann, a nagylánysággal kapcsolatban nem irigyellek:-( Nekem sajna még van ez a gyermekágyi vérzés, habár szerencsére egyre jobban elhalkulóban, mert már nagyon unom, és egyébként is utálom a betétet, viszketek tőle.
Hami nagyon édes, ahogyan nézegeti azokat a "lelógó ketyeréket"!

Mi is szinte minden percét megörökítjük ennek a kis Hajasmanónak!
Képzeljétek, hogy már akkora a haja, hogy lassan fodrászhoz kell mennünk:-))))) Viccet félretéve már tényleg hosszabb a haja hátul, mint az enyém.

Szopi téma: már írtam, hogy szerencsére egyelőre egészen sok tejcink van, de nekem is nagyon tud fájni, amikor Dorka nagyon éhesen rácuppan a cicire. Ez főleg olyankor fájdalmas, amikor már nagyon feszül a cicim a sok tejcitől. Viszont kezdünk (legalábbis az utóbbi 2- 3 nap ezt mutatja) áttérni a 4 órás szopira, így éjszaka is egész szépen tudunk már aludni, este 11- kor eszik Dorka, aztán 3- kor, majd 1/2 7- 7 körül.
Persze azért nekünk is vannak nagyon nyűgös éjszakáink is, s ilyenkor aztán megmutatja ez a Hajasmanó a hangját rendesen, de amúgy egészen csöndes kisbaba.

Emese, édes ez a kis Bömbi az angyali mosolyával!
Annyira meghatódom mindig, amikor Dorka is mosolyog! Olyan édesek ilyenkor...is!

Zita, szuper ez a tábla!

Képzeljétek, eltettük a Dorka könyvébe az első körömvágásakor levágott ici- pici körmét is. Remélem, megmarad az utókornak:-)

Andi, nagyon édes a Te kisbabód is. Annyira látszik, hogy Kitty is nagyon várta már Petikét!

Gigi, itt is nagyon gratulálunk Virághoz!

Üdv,

Vic+ Dorka
Victoria

Sziasztok Kép
Továbbra is szomi vagyok, sikerült alulmúlnunk a múlt heti alig hízást, már csak 50g-ot sikerült KépKépKép Már a pofija sem olyan gombóc, kezd beesni Kép Olyan tanácstalan vagyok KépKépKép
Most 2 óránként próbálom megtömni - nem sok sikerrel.
Kezdek nagyon félni, hogy mi lesz velünk KépKépKép

Azért nektek nagyon örülök, de nehari, most nem tudok mást írni.
Pussz mindenkinek
sírós Ann
annann

AnnAnn biztos hogy jó az a mérleg?
Gyerekorvos mikor látja legközelebb? Mindenképpen szolj neki, ha ugy érzed, hogy nem gyarapszik eleget. Vagy megnyugtat, vagy ad valami segitésget.

fiona
38.hét
fiona

Ann!

Úgy sajnálom, hogy Hami nem hízik, de igaza van Fionának, nem rossz a mérlegetek? Rosszkedvű is, vagy van valamilyen egyéb jele a dolognak?
johitimi

Sziasztok!

Úúúúúgy szeretnék mindenki hozzászólására reagálni, de sajnos betegek lettünk, a legnagyobb baj, hogy Dani is (anyatejes baba, és mégis... Kép, pedig nagyon vigyáztunk rá), láza van, köhög, folyik az orra... A gyerekdoki szerint eltart 5-10 napig, kaptunk egy vagon gyógyszert. Antibiotikumot (!!) is, amire ráadásul rá van írva, hogy 6 hónapos kor előtt nem adható. Szerintetek adjak neki??

Ann, mi ugyanígy voltunk/vagyunk, nálunk a kevés tej miatt volt, Neked elégnek tűnik a tejed? Ahogy írtam, volt, hogy szinte egész nap (óránként) próbáltam etetni, de alig volt valami. Aztán, amikor már majdnem föladtam, több tej lett. Akkor Dani töbet is hízott, de ez is csak 80-100 g volt. Persze tudom, hogy lesz még bajunk, nem lesz mindig elég tej. Próbálj megnyugodni!!!

Pindur
pindur

Fiona, legközelebb oltáskor látja a doki, jöv&#337; szerdán. Ha megmondom neki, egyb&#337;l tápszer, mert idegesíti, h szoptatok. Kép Szóval:
1. nem fog megnyugtatni, csak jobban fölidegesít
2. segítség = tápszer nála

Timi, hát sajna sztem jó a mérleg, bár nem merem elhinni. Szerencsére jókedv&#369;, de egy kicsit fáradékony. Azért gondoltam vashiányra, így szedek most vasat.

Szakemberek közül marad a véd&#337;n&#337;, asszem jön a 7en.

Pindur, igen, elégnek t&#369;nik. Néha még b&#337;ven van benne, amikor kiköpi, de mostanában ezt nem csinálja, megeszi ami benne van. De nem sír, h éhes, pedig azért nagyon tud üvölteni, valamint nem is kér s&#369;r&#369;bben. Úgyhogy én úgy nézem, &#337; elégedett ennyi kajával. Csak azt nem értem, a súlyán milrt nem látszik.
Hosszra n&#337;, értelmileg fejl&#337;dik, ez ismagyarázat lehet, no de nem hetekig!

Pindur, nagyon sajnálom, h betegek vagytok. Kép
Az antibiotikumot f&#337;leg Kép Én úgy tudom, anyatejes babának, ha ABt kap, jó ha kap mellé vmit, ami megvédi a beleket, mert az a szemét AB kiirtja a bélflórát Kép vagy vmi ilyesmi
Ha bakteriális fert&#337;zés, csak akkor hat az AB.
Én nem merem azt mondani, h ne add be, lázas betegséggel nem lehet szórakozni, bár lehet, h nem kéne neki. Hívd fel az ügyeletet, v a gyógyszertárat, ha nem vagy biztos benne.

Jóéjt
pussz
Ann
annann

Ann, nem adtam be az antibitikumot. Lehet, hogy bajt csináltam??
Ismered A "normális" súlygyarapodás című topicot? Nézz be, hátha segítenek! (Most milyen könnyen beszélek, amikor pedig Dani nem hízik, naponta ötször megmérem a súlyát...)

Pindur
pindur

Pindur, nem hinném, h bajt csináltál. A lényeg,h a lázát csillapítsd, gondolom, ezerrel ezt teszed, meg hogy szopjon, amennyit akar. Mivel te is beteg vagy sajna Kép, ezért a te ellenanyagidból ő is kap, jobb mint az AB! Ha úgy látod, h rosszabbul van, még mindig beadhatod.

Köszi, Pindur, benézek oda, ha megtalálom :o)
Pussz
Ann
annann

Sziasztok!
jelentem borzalmas éjszaka áll mögöttünk,a Geri náthás,nagyon rosszul viseli.Volt itt a doktornéni ,megnyugtatott,hogy egy pár nap alatt renbe jön.Köhög is néha angyalom és ezután nem tud visszaaludni.Remélem nem tart soká.Kaptunk antibiotikumos szemcseppet amit most az orrába kell csepegtetni napi 3x.Körbeérdeklődtem a gyakorló anya barátnőim körében ezt lehet állítólag nyugodtam adni,ennek ellnére nem vok nyugodt.
Szóval mindig van vmi,lehet,hogy emiatt a 3 hós oltásunk is csúszik!
vIGYÁZZATOK A PICIKRE,NE MOST TARTSATOK A LAKÁSOTOKBAN BABA-MAMA DÉLUTÁNT!(sztem nálunk ez volt a gond)
streitkriszti

Lányok,

olyan rossz olvasni, hogy sorban betegedtek le ... Kép Kívánok Nektek és kicsinyeiteknek mielőbbi gyógyulást.

Tegnap valami front volt és bizony mi is megéreztük. Déltől semmit nem aludtunk egész éjfélig. Csak ölben-cicin tudott Manócskám megnyugodni picit ideig-óráig, de többnyire ott is csak panaszkodott. Majd megszakadt a szívem, hogy nem tudok segíteni neki.
A másik új történés, hogy elkezdtünk nyáladzni. remélem még nem a foga miatt ...

Ha sikerül, felteszem a 3 napos, még a kórházban rólunk készült képet.

Gyógyuljatok rohamléptekben és jelentkezzetek mielőbb!

Pussz Borótól és a 40 napos István-Zoltántól
femõke

Sziasztok!

Szomorúan olvasom, hogy ilyen sokan betegek lettetek Kép. Vigyázzatok magatokra és tessék meggyógyulni Kép!
johitimi

<pre>
Anyuka Baba A baba szülinapja A baba adatai Testvérek 2004. január 31-én töltötte
Gigi Virág 2004.01.21. 3300g/48 cm 1 hét 2 nap
Andi Peti 2004.01.12. 4000g/55cm Kitti 4ésfél éves 2 hét 4 nap
Victoria Dorka 2004.01.08. 3500g/52cm 3 hét 1 nap
Manga István Mátyás 2003.12.19. 3650g/56cm 6 hét
Boróka István Zoltán 2003.12.18 3850g/57cm 6 hét 1 nap
Timi Kristóf Ádám 2003.12.08. 3550g/56cm Johanna 7éves és Balázs 5és fél 7 hét 5 nap
S.Emese Andris 2003.11.08. 3160g/52cm 17 és 14 évesek 12 hét
AnnAnn Hanna 2003.11.04. 3490g/56cm 12 hét 4 nap
Kriszti Gergő 2003.10.31. 3750g/60cm 13 hét 2 nap
Hicudzsi Édua 2003.10.30. 3800g/54cm 13 hét 3 nap
Pindur Dani 2003.10.21. 3120g/55cm 14 hét 5 nap
Dzita Ferenc Mátyás 2003.09.29. 3200g/51cm 17 hét 4 nap</pre>

Sziasztok! Nos újra itt a tablicsek! Remélem akik betegek, lassan kilábalnak és újra itt lesznek!!! Aki pedig még nem, vigyáznak magukra és nem kapják el!!! Kép

Manga! Ti a Mátyást hogyan adtátok? Tudod, hogy a jelentése Isten ajándéka?
Miből PhD-zel??

Voltunk itt a dunaújvárosi "mini" Tesco-ban és hát babanapok ide-vagy oda elég gyatra volt a kínálat! Ezért bánatomban sajtfélékkel engeszteltem ki magam, hogy nem vásárolhattam normális babadolgokat!

Sikerült vennem egy babatornáztatót még korábban és képzeljétek annira jól elvan alatta a kisfiam, huzigálja, csörgeti, püföli. Mostanában meg a lábától fogva erősít vele, állandóan emelgeti úgyhogy egy percre sem lehet egydül hagyni őket. Már csak azért sem, mert megtanult hasról hátra(január 21) és vissza (január 22)forogni. Eleinte félt tőle, de ma már többször is oda-vissza fordult és nem számít, hogy a saját ágyában vagy a milyenken van!
Boróka!
A nyáladzásról: Minálunk is megindult elég korán, de a védőnéni mondta, hogy a fogak elindulnak kifele, de nem azt jelenti, hogy rögtön láthatóak is. Tehát mi szorgalmasan nyáladzunk november óta és még semmi... Kép

Legyetek jók és gyógyuljatok! Zita
zitus

Sziasztok Kép

A betegeknek jobbulást! Mi nem megyünk sehova, remélem megússzuk, bár most fáj a torkom, de homeobogyó ezerrel újfent.

Zita, gratula a forgáshoz! Nagyon ügyik vagytok Kép

Pusszancs
Ann
annann

Sziasztok Csajszik!!!!!
Végre van itthon net, és jelentkezem a táblázatba, meg a frissből 1,5 hete már ki is lógok. Lógunk.

Drága Ann! Köszi minden levelet, nagyon jól estek a zord időkben, meg egyébként is...

Levente Bébi adatai:
Detti, Levente, 2004.01.17., 3550gr/56cm, nincs testvér,

Ja, és itt egy fotó a Kispasiról 5 naposan.... Imádom!!!!Kép

Na puszi Mindenkinek!! Detti
Detti

Sziasztok!

Detti! Gratulálok! Nagyon édes!!!! Kép Kép

Én még mindig nagyon rosszul vagyok, köszi mindenkinek a ránkgondolást, majd jelentkezem, de most mindjárt lefordulok a székről.

Pindur
pindur

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?