Toncsi
Piskóta (4 tojásból)
A piskóta aranyszabálya: ahány tojás, annyi kanál liszt, és annyi kanál cukor (por v. kristály). A lisztet mindíg púpozottabban mérjük, mint a cukrot, mert a cukor nehezebb!
Tehát:
4 egész tojás
4 ek. liszt (lehetőleg rétesliszt, de finomlisztből is meglesz.)
4 ek.cukor
késhegyni szódabikarbóna v. sütőpor
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét habbá verjük, majd kanalanként hozzáadjuk a cukrot, amellyel még tovább verjük, amíg fényes és jó kemény lesz (géppel). Majd hozzáadjuk a tojássárgákat, amivel még tovább keverjük, kb. 4-5 percig. Ezután lassan beleszórjuk a sütőporral elkevert lisztet, de ezzel már nem verjük, hanem könnyedén elkeverjük.
A tortaformába öntjük, elsímitjuk a tetejét, és mehet a sütőbe Egyenletes, középhőmérsékleten sütjük, kb félóra, attól függ hány tojásból van, a vastagabb tészta értelemszerűen tovább sül.
10 percig TILOS a sütőt kinyitni, mert összeesik a tészta!
Szép, világosbarnára kell sütni, nem kell sötétre, mert akkor már megég.
Hústűvel, vagy fogpiszkálóval megszúrjuk a közepét, ha nem ragad már rá a tészta, akkor kész!
Amúgy, ha nagyon sietek, akkor csak úgy csinálom, hogy felverem a fehérjét kis cukorral, meg külön edényben összekeverem géppel a sárgáját a liszttel, sütőporral, maradék cukorral, összeöntöm, és jól összekeverem (géppel, kis fordulatszámon).
Így nem lesz olyan magas a piskóta, de a tortához tökéletes
Piskóta tekercset meg úgy tudsz csinálni, hogy rögtön sütés után konyharuhára teszed a még forró tésztát, begöngyölöd a konyharuhával, és úgy hagyod kihűlni. Majd óvatosan kitekered, megkened lekvárral, és - már a konyharuha nélkül visszatekerded. Így - elvileg - nem reped meg!