Szerintem a gyereknek arra van szüksége, hogy az anyja kiegyensúlyozott és lehetőleg boldog legyen, ne pedig frusztrált, görcsös, akinek folyamatosan azon jár az agya, hogy miből fizeti a számlákat, vagy hogy mennyire be tud poszorodni 3 év alatt felnőtt emberek társasága nélkül. HA ez a helyzet, akkor igenis jobban jár az a gyerek, ha napközben megy a bölcsibe, gyerektársaságba, és este kap egy teljes értékű, nyugodt, kiegyensúlyozott, rá figyelő anyukát, akinek nincsenek filléres gondjai és a mindennapjait nem a pelenkázás és az etetés tölti ki.
Alapvetően más az igényszintünk: van, akit kielégít az, hogy a gyerekével tölt minden percet, és minden másról lemond, van, akit nem. Persze, meg lehet élni fejenként 30-50.000 Ft-ból is, sokan erre kényszerülnek sajnos ebben az országban, de úgy gondolom, hogy azért akik itt vannak, egy átlagos minimumról nem szívesen mondanának le: pl. hogy megtehessék, hogy a gyerek minden nap zöldséget, gyümölcsöt egyen stb.
Mi mondjuk nem szívesen mondanánk le a nyaralásról, színházról, baráti programokról sem, már csak azért sem, mert a gyermekem apja egész évben gürizik, ezért úgy gondolom, hogy neki ennyi azért JÁR...
Mindezektől függetlenül én nem fogom bölcsibe adni a gyerekemet, már csak azért sem, mert itt nincs bölcsi.
Ezen kívül vannak nyugdíjas nagyszülők, legfőképp pedig tudok itthonról dolgozni, ami kielégíti a szociális és kreativitás iránti igényeimet, és nem unom magam halálra - mert engem tényleg nem elégít ki teljes mértékben, hogy játszom a gyerekemmel. Az is nagyon fontos része a mindennapjaimnak, de a munka is, a családi, baráti kapcsolatok is, és még sok minden más... Hozzáteszem, TUDOM, hogy baromira szerencsés helyzetben vagyok!
Itt jegyzem meg, hogy a dédnagymamám 5 gyereket nevelt úgy, hogy mellette ellátta a háztartást (nem úgy mint mi, hogy főzünk meg takarítunk, hanem állatokat tartottak, zöldséget termesztettek), meg járt a földekre dolgozni. Na, emellett nem hiszem, hogy több időt tudott fordítani bármelyik gyerekére, mint egy átlagos bölcsödei gondozónő... (Az más kérdés, hogy ez a kapcsolat nyilván intimebb volt, de időben lényegesen kevesebb.)