Sziasztok Lányok,
Nem olvastalak Titeket pár hete és lehet, hogy már volt téma, de én most nagyon örülök.
Becopyzom Nektek (is), hogy mit válaszoltak ma nekem az eü. minisztériumból a pneu. nem kötelező oltással kapcsolatban!!!!
(Az XXX-ek az én nevem, én x-eltem ki)
Miniszteri Kabinet –Kommunikáció, Elemző és CivilKapcsolatok Osztálya Tárgy:
Ügyintézőnk:Kaszásné/KPO EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM Hiv. szám:
Ikt. szám: Budapest V., Arany J. u. 6-8. Melléklet:
13498-1/2008-0012TCO Levélcím: 1373 Budapest, Pf.: 609.E-mail:
ugyfelszolgalat@eum.hu
XXX
részére
XXX@xXX.com
Tisztelt Asszonyom!
Dr. Székely Tamás miniszter úrnak címzett elektronikus levelére – miniszter úr nagyfokú elfoglaltságára tekintettel – engedje meg, hogy én válaszoljak.
Örömmel tájékoztatom, hogy a kormány döntése értelmében, gyermeke 2008. október 1-jét követően térítésmentes pneumococcus elleni védőoltásban részesülhet.
A Kormány kiemelt célja a gyermekek egészségvédelmének, a gyermekek esélyegyenlőségének, illetve a gyermekes szülők munkavállalási esélyeinek javítása. Erről szól a „Közös Kincsünk a Gyermek”, Nemzeti Csecsemő- és Gyermekegészségügyi Program.
A program részeként 2009 végére már valamennyi 2 évesnél fiatalabb gyermek térítésmentesen lehet beoltva a pneumococcus elleni vakcinával.
A kormány 2008. október 1-jétől az alábbi feltételek mellett biztosítja a vakcinát:
· a szülők kérésére valamennyi 1 évnél fiatalabb csecsemő- és kisgyermek térítésmentesen kapja meg az oltást. Jövő év végére így már valamennyi 2 évnél fiatalabb gyermek ingyenesen lesz beoltva a pneumococcus ellen.
· ezen kívül szintén a szülők kérésére az 1 évnél idősebb, de 2 évnél fiatalabb, egészségügyi okok miatt veszélyeztetett, a szakmai egyeztetések során meghatározott rizikócsoportokba tartozó kisgyermek is térítésmentes pneumococcus elleni védőoltásban részesülhet,
· valamint minden 2 és 5 év közötti veszélyeztetett kisgyermek 70%-os támogatás mellett juthat hozzá a vakcinához.
Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy a pneumococcus elleni védőoltás nem kötelező, tehát a beadását a szülőnek kell kérnie a házi gyermekorvostól.
A fertőző betegségek között a Pneomococcus (Streptococcus pneumoniae) vezető halálozási ok világszerte. Ez a baktérium súlyos, életveszélyes betegségeket okozhat, úgymint tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás és véráramfertőzés, de nagyon gyakran felelős felső légúti megbetegedések kialakulásáért, mint a középfülgyulladás, arcüreg-gyulladás és hörgőgyulladás.
A pneumococcus elleni védőoltás bevezetésével csökkenthetőek a gyermekkori torokgyulladások, mandulagyulladások, középfülgyulladások, ezáltal a gyermekek egészségének megőrzése mellett csökkenthető a szülők munkából történő kiesése és az egészségügyi ellátórendszer igénybevétele is. A térítésmentességgel a védőoltásokat egyenlő eséllyel kapja meg minden kisgyermek.
Budapest, 2008. szeptember 3.
Tisztelettel:
Bärnkopf Zsolt
osztályvezető
A fenti tájékoztatás a 60/1992. (XI. 17.) AB határozat szerint nem tekinthető kötelező erejű jogi állásfoglalásnak.