2008.09.05 09:07
Szerző: bannamari
Sziasztok!
Jelentem, az enyémek nem nagyon akarnak oviba menni. Minden reggel elmondják, hogy ők nem nagyok, hanem kicsik, és bölcsibe akarnak menni. Különben egész jól bírják, sírni eddig nem sírtak. De... Gergő állandóan az Ádám fenekében lóg, azt mondják, Ádám menne a többiekkel játszani, de Gergő nem hagyja. Ádám önállóbb, Gergő csak téblábol ebédnél is. Azt mondták, hogy a gondozónők a bölcsiben nem nagyon erőltették meg magukat, ennél önállóbb gyerekeket szoktak bölcsiből kapni (na puff!)
Aztán megy a panasz, hogy állandóan feszegetik a határokat, rájuk szólnak, a kölkök meg visszanéznek, hogy figyelik-e őket, hogy kijátsszák az óvónőket.
Mondtam nekik, hogy annál okosabbat nem tudok mondani, mint hogy nagyon élesen meg kell húzni a határokat, h a törpök tudják mi az amit szabad, és mi az, amit nem. És persze következetesnek kell lenni. Tényleg nem tudok okosabbat, az ő dolguk, hogy az intézményi rendet a gyerekekbe neveljék. Igaziból sok jót nem hallottam tőlük, állandóan az az érzésem, hogy a gyerekekkel való foglalkozás nyűg nekik.
Különben már első nap eltűnt az Ádám zoknija, azóta sem került elő. Erre a válasz: anyuka, nem is kerestük, higgye el, pisilni nem értünk rá elmenni.
Ma reggel úgy néztem, afta van/lesz a szájukban, majd délután megint megvizsgálom, és kezeljük, ha úgy van.
Ahhoz képest, hogy annyira ragaszkodnak az ÁNTSZ elvárásaihoz, hogy nem lehet normál szappant vinni, csak folyékonyat, a homokozó abszolut nyitott, szerintem símán ki-be járnak ott a kóbormacskák. Jaj, és hiába írtam bele a szandikba, hogy kinti meg benti, mindig összekeverik, állandóan a benti cipővel van kint valamelyik. Nekem mindegy lenne, csak ha ők ennyire nem figyelnek oda, akkor minek a kétféle cipő?
Voltunk hétfőn a beszédvizsgálóban. Erről írtam egy hosszút, jól elszállt az egész.
A lényeg: először néztek ránk, hogy mit keresünk ott. Mondom, amikor tavasszal időpontot kértem, akkor még magánhangzókon kívül sokat nem produkáltak. Nagyjából a baba, mama, anya, apa, tata, hoppá szavaknál kimerült a tudomány.
Azt ők is úgy látják, hogy elmaradás jellemzi a beszédüket, kell a fejlesztés.
Különben a fiúk ügyesek voltak, meg is dícsérték, hogy mennyi állatot ismernek. Elég bő a szókincsük, csak hibás a kiejtés, a mondatok meg! Akadoznak. Tényleg görgetik a mondatokat, Ádám is elég akadozva alkotja őket. Mond két szót, közben eszébe jut, hogy ragozni kell, aztán a végén csak mondat lesz belőle, csak kicsit döcögős. Gergő inkább rövidebb mondatokat alkot, azokkal nincs is akkora baj.
Ádámnak rekedtnek ítélték a hangját, azt mondták, nézessem meg foniáterrel. A gyerekorvos első körben gégészhez küldött, aki a tegnap meg is nézte Ádámot, nem talált semmi kórosat. Amúgy tényleg nagyon erőteljesen kezdi a mondandóját. Azt mondták a beszédvizsgálóban, h próbáljam visszafogni, h ne kiabáljon. Na, erre azt mondta a gégész is, a logopédus is, hogy 5 éves kor alatt senki nem foglalkozik azzal, hogy lágyabban beszéljen a gyerek, mert egyszerűen nem tud annyira figyelni magára, hogy a hangját kontrollálja. Úgyhogy egyelőre ilyen marad a hangja. Megjegyzem, csecsemőkorától ilyen, nekem eszembe sem jutott, hogy ez kóros lenne.
Azt is mondták, h a beszédnek csak a motorikus részével van baj, mindent értenek, csak nem tudják elmondani. De nagyon elégedettek voltak, mert mindent ismételtek, és az ismétléseknél látszott, hogy a gyerek korrigálta a beszédét az alapján, amit hallott.
Egy dolog, amit nem hajlandóak ismételni, az a mondókák (illetve a versek, énekek). Olvashatom, fejből mondhatom, táncolhatom, nem akarják mondani utánam. Azt mondták, próbáljam meg úgy, hogy lerajzolom nekik. Pl ess, eső, ess, és esőcsepeket kell rajzolni, vagy fű, fű, fű és füvet; süss fel nap - felhőket a nappal, mert így eseménydúsabb, és hátha az akcióhoz tudják rögzíteni azt, amit hallanak.
És erősen javasolták a diavetítőt is, mert az is akciódús, de a kockák közt van idő, hogy a gyerekkel megbeszéljem azt, amit látott.
A másik, hogy Ádámnak csak rövid időre lehet lekötni a figyemét. Csak azzal foglalkozik, ami érdekli, s ha nem tud valamit, hozzá sem fog. Próbáljam meg hosszabb ideig lekötni a figyelmét. Erre csak annyit mondtak, hogy mindig az adott feladatnál mondjam, h na, csak még ezt megcsináljuk, aztán elmehet, és el is kell engedni. És folyamatosan nyújtani az időt, amit egyféle foglalkozással tölt.
Még egy dolog van, amiről nem tudom, hogy jó-e vagy rossz. Azt mondták, a bal kezes gyerekem jobb szemmel néz (a távcsőbe), a jobb kezesem ballal. Nem tudom, ennek mi a jelentősége, de biztosan van, ha említették. Különben rendszeresen nézi őket Sényi dr-nő, ő mindent rendben talált, jól fókuszálnak stb. Gergőnek kicsit távol ülnek a szemei, de ez normális.
Pramprampram, Cat!
Mi október 2.-ára (csütörtök), negyed 6-ra kaptunk időpontot a nevelési tanácsadóba. Azt mondták, addig vizsgálnak, utána fejlesztenek. Akkor megnézik Ádámot is, hogy mennyire van szüksége a fejlesztésre, mert csak Gergőt nézték a tavasszal, és sok a gyerek. Ha nem kell, nem fejlesztik (szerintem neki is majdnem annyira kell). Az majd kiderül, hogy mennyire bírják a heti 6 óra beszédjavítós fejlesztés mellett, de direkt úgy kértem időpontot, hogy ne essen egy napra a beszédjavítóval, hogy ne terheljem annyira őket.
Azt azért sajnálom, hogy nem tudom elvinni őket a bhrg-hez vizsgálatra, mert így nem tudom biztosan, hogy mik azok a részterületek, amiket fejleszteni kell.
Mindenesetre amíg tudom, viszem őket így, az elejét szeretnénk megnyomni, gondolom, hogy jövőre már nem kell ennyi fejlesztés. Majd kiderül.
Detti, Kiliman!
Nagyon szép a kertetek, biztosan nagyon élvezik a gyerekek is.
Juditékról tudunk valamit?
Jaj, káromkodás. Már a bölcsiben ragadt rájuk. Ádám mondja, h a troli elment a büdös p...-ba. Ennél szofisztikáltabbak nincsenek, de nem is nagyon lehet felülmúlni. Szerencsére ritkán hallom. Először nem hallottam meg, aztán elmondtam, hogy nem szabad ilyen csúnyán beszélni, azóta nem mondta. Illetve egyszer visszakérdezett, hogy anya, nem szabad mondani, hogy...?
Na, hirtelen jó sok lettem, de le akartam írni, hogy hol mitaszondtak.
Puszi mindenkinek
Annamari