Új privát üzeneted érkezett!

Azért vagyok már ennyire bezsongva, hogy bármikor jöhet, mert nekem az ultrahang miatt korrigáltak két hetet a kiírt időponton. Mensi számítás alapján szept. 2. lenne, így már a 39. hétben lennék. Ezért gondolom, hogy innentől akármi lehet.

Katica

Kép
Kép
Kép
ichtus

Katica!
Kitartás!!!!Látom nagyon rákészültél már,akkor tényleg itt van az ideje! :wink: :D Az ovis téma pedig ne izgasson,akárki bármit is mond!Én is vittem mind a három gyerkőcöt három évesen,hiszen ott a helyük!!!!!Kell nekik a társaság ,és nagyon sok mindent az oviban tanulnak meg! :wink: :D aki az ellenkezőjét mondja az ......... :shock: :? :oops: :evil: :twisted: :wink:
akkor én is szabadulni akarok a gyerekeimtől?????? :shock: :wink: :?:

sziasztok!

Kép
Kép
Kép
tiop

Helló!

KAtica, az az igazság, hogy sokszor én is azt látom, hogy a legtöbb szülő szabadulni akar a gyerekétől. MErt harmadik év végére már marhára elege van, és nyugalmat akar, dolgozni akar, stb... Én nem itélem el aki beadja, (hisz nem lenne munkám, ha nem lennének gyerekek), de azokra nagyon tudok haragudni aki otthon van, és ezt a gyerek is tudja, ő sír naphosszat az oviban, de a szülő még ott is altatja. A 3 évesek még naygon picurkák, és valóban kell nekik a gyerektársaság, de napi 8 órát távol lenni sok kisgyerek még nem érett rá. Persze van akit a kényszer rávisz mert dolgozik. Én terveim szerint megpróbálkozom Szonjával az ovival, és meglátom hogy érzi magát ( nem az első 3 nap, mert olyankor minden happy) Ha nehezen szokik, sírdogálós lesz, itthon marad még egy fél évet apával. Amúgy is csak délig szeretném vinni, ha járni is fog.
ÉS ami még nagyon fontos, és sok szülő meglepődik, hogy más az ha a gyerek úgy van gyerektársaságban, hogy ott a szülő, esetleg a háttérben a szülő, vagy egy óra múlva már ott az anya, és más az ha reggel elmegy anya, egész nap egyedül, és csak órák múlva jön. Ez sok kisgyereknek nagy akadály. NEm is szokták érteni a szülők, hogy "dehát nagyon szereti a gyerekeket, mi baja lehet?" Hát ez. Szóval az ovi a legtöbb gyereknek nagy változás az életében, és ezzel mindig számolni kell. Főleg, ha van egy kistestvér, és tudja, hogy az meg otthon lehet anyával. Én a sírós anyukáknak mindig csak fél napot szoktam javasolni, ne érezze, hogy ki van rekesztve. Akik könnyen beszoknak, persze azokra ez nem vonatkozik. Minden gyerek megérik a leválásra, ki előbb, ki utóbb. Az lennne az optimális, ha minden anya megtehetné, hogy ezt kivárja. Ebből a szempontból szerencsések a GYeses anyukák.
Na de már megint túl beszéltem magam. Bocsi :oops:

thenus

Békakisfiú a szülei elé áll, és megkérdi:

- Apuuu, Anyuuu, hogy születik a kisbéka?

Békaapuka: - Ö öö ööö..., ....hááát a gólya hozza.

Békaanyuka: - Gratulálok Apukám! Jó, hogy nem egyből a vérfarkas!!!
andibab

Sziasztok!
Henus,Katica!
Én Rolit csak délig járattam ebéd után hazahoztam őt,mert így láttam jónak,minek ott lennie amikor én otthon vagyok!Délután úgysincsen semmi foglalkozás ,mi a szösznek maradjon még ott?!Nem dolgoztam,hiszen terhes voltam Anettal!Viszont Roli néha kérte,hogy had aludhasson ott,mert kiszerette volna próbálni,1x2x ott is aludt,de semmi különöset nem talált benne,így maradtunk a deles hazajövetelnél!Anettel úgy kezdtük,hogy hazajön délben,így ment az első 2 évben,majd középsős korában azt mondta,hogy anya itt szeretnék én is aludni,mert a barátnőim is itt alszanak!Azóta ott alszik az oviban!Megmondom őszintén,hogy én nagyon örülök neki,mert irtó messze van (gyalog) tőlünk az ovi(fél óra-oda fél óra vissza,ha szépen lassan megyünk).Egyébként van,hogy mikor megyek érte mondja,hogy holnap később gyere mert nem játszottam eleget még! :shock: :lol: Anett nagyon szeret oviba járni,hiszen ott vannak a barátnők! :wink: Zsanival is csak délig kezdek,aztán majd meglátom,hogy miképpen alakul a dolog.Zsanit a régi oviba íratom ami kb 5 percre van tőlünk(mondjuk Anettot is odaírattam,csak időközben felépült az új,így az ő csoportja felkerült oda)!
Egyszóval úgy van mint ahogy Henus írta! :wink: :D
Andibab!
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Kép
Kép
Kép
tiop

Henus, azt nem írtam le, hogy én is a délelőtti ott létre gondoltam. Szerintem is bőven elég ennyi idő egy 3 évesnek, és persze semmit nem fogok erőltetni, erőszakkal nem fogom otthagyni, ha sír. Bár ezt gondolom feltételezted rólam :wink: Egyébként teljesen egyet értek azokkal, amiket leírtál, én is úgy gondolom.

Katica

Kép
Kép
Kép
ichtus

Sziasztok!

ovis témához nagyon nem tudok hozzászólni, nálunk még nem tudom hogy lesz....

Csajok, tegnap észrevettem, hogy szivárog egy pici tej a mellemből. Nem korai ez még??? Dórinál nem volt, fogalmam sincs ez mikortól normális. ????????

Ichtus
jóslók nekem se voltak, így gondolom, hogy furcsa lehet ez most neked. Azért drukkolok, és kinek írsz sms-t ha megszületik a kicsi????

KépKép
tüccs

Tüccs, nekem kb 20-22. héttől már szivárgott a tejcsi. Szerintem normális :wink:

thenus

Sziasztok!

Köszi szépen lányok, hogy hiányoltatok és köszi a válaszokat! Akkor nem aggódom, hanem mondogatni fogom neki, hogy tegye vissza, aztán majd megtanulja valamikor. :)

Most nem sok időm van, pár sorban leírom, mi történt:
voltunk Gekko-ba, Didri iszonyatosan élvezte. :) A nénike nagyon aranyos. Amikor bementünk, azzal kezdte Didri, hogy átmászott két küszöböt (igaz, hogy nem mászik :)), majd kúszott tovább. Úgy döntöttünk, hogy sokat fogunk vele menni sportolni meg minden, mert látszik, hogy szüksége van arra, hogy lekössék az energiáját.
Másik: most tanulunk egyedül elaludni a kiságyban, egész jól alakul a dolog.
A gondom az evés. Lányok, már úgy etetjük a leányt, hogy csak pelus van rajta, kicsapkodja a kanalat a kezünkből. Ma azt csinálta, hogy kiitta a bögréből, nem akart enni, hanem kiitta. Tiszta zizi mostanában, nem tudom, mi van vele... :oops:
Szerintem meg fogom próbálni, hogy az ételt nem pépesítem le, hanem darabokat adok neki, mert azt nagyon szereti. Ti ezt hogy oldottátok meg? Kistányér és kézzel ette, vagy hogy?

Ha nem írnék, kellemes hétvégét! :)

Piroska

picibaba.hu vonalzó

picibaba.hu vonalzó
piroska.103

Sziasztok!

Katica, nagyon szép neveket választottatok!
Lehet, hogy Sárika megsejtett valamit, amiről a felnőttek nem tudhatnak..... ;)

Tüccs, szerintem is normális, nekem is a 25. hét körül már volt előtejcsi.

Piroska, nagyon ügyes a kiscsajod, nem lesz itt semmi gond! Egyáltalán nincs lemaradva.
Az evéssel kapcsolatban pedig szerintem teljesen normális amit Didri művel. Játszik a kajával, biztos szórakoztatja, és próbálgatja, hogy reagáltok rá. Szerintem ebben a korban már egy nagy türelmjáték az etetés a szülőknek.
Márk is híresen jó evő volt, most pedig nagyon leleményesnek kell lennem, hogy tényleg eleget egyen. Mi az ikeás belebújós előkét használjuk, de még sokszor ez is kevés (szoktam is mondani, hogy kezeslábas, vagy szkafander kéne, nem előke), sőt minden evés után mosogatószerrel mosom le az asztalt, az etetőszéket és felmosok a szék körül (de ha ez utóbbi elmarad, akkor is alaposan körbesepregetek). Nálunk mondjuk ebben már készségesen segít a "kis elkövető" is.
Sőt és néha (elveimmel ellenkezve és főleg vacsikor, ami nálunk a legproblémásabb evés) úgy etetem Márkot, hogy odaadom neki az ékszeres- vagy sminkesdobozomat, vagy valamit ami számára baromi érdekes, és amúgy nem kaphatja meg (és persze nem veszélyes számára), és akkor felfedezés közben garantáltan minden kaja elfogy. Na, erre nem vagyok büszke, de mindig működik :oops: :wink:

Réka [szantre]

Kép
Kép
szantre

Jaj, valami megint lemaradt: már kb egy hónapja ikeás sarokvédő van az ebédlőasztalunkon, és nagyon bevállt nekünk. Nem esik le, és valamiért Márk sem piszkálja, nem próbálja leszedni.

Ez az: http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/90115092

Verna, Ti megint nyaraltok? Már nagyon rég írtál...

Réka [szantre]

Kép
Kép
szantre

Sziasztok!

Ehhez az ovis dologhoz még nem tudok hozzászólni, de egyetértek Henussal. Énis majd valahogy így képzelem el az első időkben.

Hát, én meg arra nem vagyok büszke, hogy az egyik legnagyobb elvemet a szemétbe dobva, cumit adtam Siminek. Henus, ne haragudj, tudom, hogy most mit gondolsz, de nem szeretnék erről újabb vitát indítani, volt már e témában elég. Nem voltam cumipárti, de egyszerűen már nem bírtam tovább. Egész éjjel fent vagyunk, most éjjel is 1/2 3-1/4 6-ig nem aludtam, mert Simi egyrészt akkor hasfájós, másrészt a kezemben nagyon szépen elalszik, majd ahogy leteszem, nekiáll először nyűgösködni, majd sírni. A cumival meg szépen elalszik. Persze igyekszem a lehető legkevesebbszer odaadni, leginkább éjjel, mert az motivál, hogy Marcit ne ébressze fel a sírásával.

Egyébként megvagyunk, én egyre zombibb, a családom meg kezdi ismét a kavarást (=sértődést, hogy nem vagyok elég kedves hozzájuk). Simi már visszanyerte a születési súlyát, hason simán átfordítja a fejét, és hátról oldalra és vissza fordul. Igazi vasgyúró, az étvágya meg mint egy farkasé.

Piroska,
nagyon ügyes Didri!!! Evés: hajjaj, mostantól egyre nehezebb lesz, meglátod! Igazi türelemjáték, ahogy Szantre írta!

Katica,
hűha, most már Neked is lehet drukkolni!!!! :lol: :lol: :lol:

Tüccs,
nekem is nagyon hamar volt előtejem Marcival, Simivel meg egyáltalán nem volt. Szerintem tök normális, hogy ilyenkor már van!

Kép
Kép
nircee

Piroska, ismerős, amit írsz, hogy Didri maszatol evés közben. Ne aggódj, ez tök természetes, most fedez fel mindent, érdekli az ételek állaga, minden, ami a keze ügyébe kerül. Szerintem jó megoldásnak tűnik darabos kaját adni neki. Én ilyenkor már adtam Sárikának, és nagyon élvezte, hogy egyedül csipegeti a falatokat. Nem tűrte, hogy etetem, és jóformán egy éves korától egyedül eszik, mert egyszerűen nem hagyta magát etetni, egyedül akart enni. (persze ennek az ára a "malackodás", meg a takarítás.

Tüccs, Tiopnak, Pillának van meg a száma nekem, majd értesítem őket, és tudni fogjátok, ha megszületik a Manó. :D

Nircee, teljesen megértelek cumi ügyben. Én kifejezetten cumi ellenes vagyok/voltam :oops: ??, mert bizony vettem cumit, és elhatároztam, hogy ha a helyzet úgy hozza, akkor használni fogom. Sárának ugye nincs cumija, cicin alszik el, de ezt nem bírnám, hogy esetleg még két évig minden este és délután is csak én tudjam elaltatni a gyerkőcöt. Két éve nem voltunk a férjemmel este moziban, színházban, vacsorázni. Ezeket mind délután, hétvégén oldottuk meg, nappal, mikor más vigyázott Sárára. De az akkor sem olyan hangulatú, mint este. Tudjátok. Szóval már kicsit sok lenne még két év, úgy érzem. Az igény szerinti szopi, ugyanúgy lesz, meg cumisüveget sem fog kapni, de el szeretném érni, hogy ne csak cicin aludjon el.

Bocs, Henus, lehet, hogy most "csalódtál bennem" :oops: :wink:. Azért nehéz szívvel vettem meg a cumit, és még nehezebb szívvel fogom neki odaadni, de odaadom, ha úgy látom, hogy szükséges.

Katica

Kép
Kép
Kép
ichtus

Köszi az előtejes válaszokat csajok!!!

Szerintem ne csináljatok drámát a cumi-kérdésből. Nem a világvége történik, ha cumizik a gyerek. :roll:

KépKép
tüccs

HElló!!!

:lol: :lol: :lol: Tőlem miért kértek bocsánatot????
KAtica, Nircee, a ti gyereketek, a ti döntésetek! Én nem fogok odamenni helyettetek ha már kibuktatok! Nyilván ezt ti érzitek, hogy mi a helyes! Még csak nem is csalódok. Így visszanézve az elmúlt két évet nagyon sok energiába, és leginkább türelembe került, hogy Szonja csak cicizett/zik :oops: Sokszor végig gondolom, hogy másképp csinálnám e úgy hogy már ismerem a következményeket. A párommal is szoktunk erről beszélgetni. ÉS mindig arra jutunk, hogy nem. Biztos, hogy ha megismételném ezt az időszakot akkor sem adnék sem cumit, sem üveget. Pedig nagyon sokszor elegem van, és sokszor fárasztó, kimerítő, de ez az érzés csak egy pillanat. Természetessé vált, hogy ez van. Tudjuk, hogy el fog múlni, és öreg korunkig majd pótolhatjuk ezt a pár évet. Nekünk most per pill nem hiányzik az előző életünk. Nektek más a helyzet, mert mikor már látnátok az "alagút" végét, és közeledne a várva várt "egyre könnyebb" időszak, itt a pici, és kezdődik minden elölről. Nekem megy az út előre, és nemsokára vége ennek is, számomra rohan az idő, és tuti, hogy ha Szonja abbahagyja a cicizést megkönnyebbülök, és egyben szomorú is leszek, mert az azt jelenti, hogy rálépett a leválás útjára...De lelkizésből ennyi elég... :)
Szóval nem vagyunk egyformák, és nem kell szabadkozni. Én ugyan maradok nagyon-nagyon cumi ellenes, mert továbbra is megvannak az érveim. Ám pont itt ezen a fórumon megtanultam a hosszas vitatkozások alatt, hogy nekem meglehet a magam véleménye, még el is mondhatom, ám nem kell feltétlenül erről meggyőznöm másokat, netán ráerőszakolni másokra. Ha jól emlékszem pont én írtam itt egyszer hogy mindig meg kell próbálni beleképzelni magunkat a másik helyzetébe, mert akkkor fogjuk tudni jobban megérteni. :wink: Szóval aranyoskáim, tegyetek belátásotok szerint! :wink: De várjatok a "végszükségig" :D :D

thenus

Sziasztok!
Olvasgatlak Benneteket és jó látni, hogy ez a fórum nem az a fórum, ahol egyébként normális anyukák képesek ölre menni olyan témákon, mint a cumi, a szoptatás vagy bármi más. Annyira más minden gyerek! És a szülők is mások, az ő igényeik is eltérőek. Nálunk bizony volt cumi a kisfiamnál, cumisüveg is (sok volt a tejcsi, fagyasztottam, csak nem dobom ki, kanálhoz, pohárhoz nem volt tülemünk), mégsem volt semmi baj a szopival sem. Nyolc hónapig szoptattam (persze ez is van, akinek szép teljesítmény, valakinek kevés), aztán őurasága úgy döntött, nem érdekli már a téma :) A nővérem pl. sokminden miatt (gyulladás, betegség stb.) nem tudott szoptatni és ezért - amiatt, amit mindenhonnan hallott - sz...r anyának érezte magát (elnézést a kifejezésért). A kisfia egyévesen kész vasgyúró :D Szóval csak annyit akartam én is mondani ezzel, hogy minden anyuka tudja, hogyan jó a babájának. És le a kalappal azok előtt, akik képesek megállni cumi és cumisüveg nélkül. Én ehhez lusta/öreg/béna vagyok :)
Jaj, nem tudom, hogy Nálatok esett-e már szó róla: az én fiam annak idején odáig volt a kölesgolyókért. Imádta a szájába szedegetni, egészséges is volt, nem koszolt, úgyhogy kiélhette a falatozgatási vágyát.

Katica, írtam privi(ke)t :)

Kép
Kép
sun74

Ovis témában én sem vagyok még érdekelt, de azért nagyon szívesen olvasom a tapasztalataitokat, mert előbb-utóbb mi is belépünk ebbe a korszakba. :wink:

Cumi!
Igazatok van! Mindenki tegyen belátása szerint! Punk-tum. :wink: :D

Nálunk most az eszméletlen hisztik kora van. De komolyan ti még ilyet nem láttatok (vagy mégis... )! Ha bármi nem úgy történik ahogy a kisasszony azt gondolja egyből megy a visítás, de nem a pityergés vagy valami szolídabb kiadás, neeem! Visít, mint akit nyúznak, vagy üvölt, de úgy hogy a feje vörösödik. Persze ettől Bulcsú általában megijed, és akkor itt van nekem két síró bébi. Hurrá! Ma pl. az történt, hogy pizzát rendeltünk ebédre, mert nem volt időm főzni. Ráadtam Lilire egy műanyag előkét, amibe tud potyogni a kaja, ha kiesik a szájából, vagy hasonlók. De ebben nem tudta mind a két kezével megfogni a pizzaszeletet. Én marha gondoltam egyet, és legyintettem, hogy sebaj, ha koszos lesz a ruha, de egyen kényelmesen a lány. Levettem róla, egyből indult a hiszti, hogy én ezt hogy képzelem. Elég egy aprócska változtatás, és máris jelzi, hogy Őnaccsága ezt így nem akarja. Szóval már kiidegel! :x
(Ja! Mellékesen jegyzem meg, mert ez már komolyan mondom, lehet, hogy nem egészséges, de a lánynak már volt kétszer is olyan dührohama, hogy csak néztünk. Már nem tudom pontosan mi váltotta ki, de ne egy hatalmas katasztrófára gondoljatok, hanem valami olyasmi, hogy fel kellett jönni az udvarról mert lehűlt a levegő. Szóval hiszti, de úgy, hogy a csaj közben a padlóba verte a fejét. A homlokán frankó kék kis makesz lett a végeredmény. Az apja már azt mondta, hogy ez a gyerek önmagára veszélyes... :oops: :roll: )
A másik fele meg a fiam. Ő meg egész nap sír. Én nem tudom, hogy most mi van, de katasztrófa. Megint tök sűrűn kajál, de a tejemen kívűl nem kell neki semmi más. Se gyümölcs, se krumpli, se tápszer, se semmi... Ha nem foglalkozom vele sír, ha elmegyek mellőle sír. Sokszor már ezek miatt fogalmam sincs, hogy mi a baja. Ilyenkor jön az, hogy számba kell venni a dolgokat: éhes-e, pisis-e, kakis-e, unatkozik-e, melege van-e, fáradt-e, fáj-e a foga, vagy mi a jó fene van-e. Szóval fogy a türelmem rendesen... :oops: :twisted:

Kép
Kép
giga1

Giga!
NYUGI!!!!!!!!!!
:lol: :wink: :!: sAjnos jobbat nem tudok mondani! :wink:

Kép
Kép
Kép
tiop

Óóóó. Giga!
Szerintem Bulcsúnál most kezdődik a "csak anya" korszak, Lilinél pedig a "hisztis kétéves". Hát nem irigyellek, ebből az egyik is épp elég... :? :roll: :(

Tiop, nagyon klasszak lettek a vonalzóid!

Sun, épp most mondta egy anyuka a játszin, hogy a gyerekorvosa nem ajánlja a kölesgolyót, mert félrenyelheti a gyerek. Mi mondjuk már 6-7 hónapos kora körül adtuk Márknak, mikor még foga sem volt.
A dokis dolog megoldódott?

Réka [szantre]

Kép
Kép
szantre

Sziasztok!

Köszi a cumis megértést, ezért is írtam, hogy nem akarok vitát, mert tényleg mindenki maga dönti el, de azért igenis lelkiismeret-furdalásom van miatta. Marci nem cumizott, de az is igaz, hogy ő mivel sárga volt, épp, hogy sokat aludt, nem kellett sokat ébrednem mellette. Simi viszont "normális" baba, sok-sok ébredéssel és sírással, és az én idegeim már sajna eléggé le vannak strapálva. Meg ott van Marci is, sokszor hiába sír Simi, nem tudok kettészakadni, ha Marcit épp etetni/pelenkázni/fürdetni kell, nem mindig tudok Simivel is foglalkozni, na hát ilyenkor jön jól a cumi, mert látom, hogy megnyugtatja. És ez a fontos.

Giga,
atyagatya, nem irigyellek!!!! Egyébként Marci ugyanez! Csak Simi még sokat alszik, ennyivel könnyebb.

Lányok, erről jut eszembe:
szerintetek mitől van az, hogy Marci, mikor mondjuk neki, hogy valamit ne csináljon, akkor elkezdi ütögetni a saját fejét???? Annyira zavar, hogy azt el sem tudom mondani! Mintha folyton pofoznánk, pedig soha meg nem ütöttük!!!!!! Néhányszor meglegyintettük a kezét, de az messze nem verés volt!!!!!!!!! Ilyenkor pont olyan, mint egy hülyegyerek, és ha kérjük, hogy ne ütögesse a fejét, akkor még jobban pofozza magát!!!! Már arra is gondoltam, hogy ha így folytatja, elvisszük pszichológushoz!

Sun,
a kölesgolyót Marci is nagyon szerette, mi úgy 1 éves kora körül kezdtünk neki adni! :wink:

Katica, Sun,
jól látom, hogy 1 nap híján együtt szültök??? (Már ha időben jönnek persze) :lol:

Kép
Kép
nircee

Sziasztok! :)
Giga, nálunk is van hiszti rendesen, szerencsére azért nem az a fenékföldhözverős, amilyet néha látni az üzletekben például. De krokodilkönnyek és bömbölés akad olyan szörnyűségek után, mint hogy nem szabad ellopni a kést, be kell jönni a kertből, ki kell mászni a sárból stb. :D :D :D Azt mondják, azért hamar kinövik. Hááááát...remélem :) Nem lehet, hogy fogacska készülődik a kisfiadnál?
Szantre, sztem a kölesgolyó annyira nyorsan "elolvad" a szájukban, hogy észre sem veszik, amikor le kell nyelni :) Egyik orvos ezt mondja, a másik amazt. Nekünk mindenesetre sosem volt semmi gondunk vele.
Látom, Nektek sem :) Megoldódott a gondom, úgy döntöttem, most már nem fogadok külön dokit. A kórházba úgyis járni kell nst-re.....
Nircee, az én Gabim is csinált ilyet, két oldalról tenyérrel paskolta a képét. Tényleg úgy veszi ki magát, mintha folyton ütnék a szülei, pedig mi sem verjük a gyereket. Vigasztaljon, hogy hamar elhagyta ezt a hülye szokást, nem is tudom, mikor. Egyszercsak nem csinálta tovább....
Jól látod, papírforma szerint egy nap eltérés van Katica és énköztem. És annyira drágák a férjével, elvittek nst-re a múlt héten és kedden is együtt megyünk (már ha a babócák még a helyükön maradnak addig). Gondolhatod, a férje vigyázott a két "nagytesóra", míg mi a kórházban ücsörögtünk. Aztán mikor telefonon mesélte, hogy most épp az Auchan-ban ebédelteti őket, egy kismami megkérdezte: Jaaj, Tiétek az a kislány meg a kisfiú, akik az Auchan-ban esznek???? :) Ezek szerint feltűnő jelenség lehettek :D
sun74

Giga, Nircee, nálunk is veri a feját Márk, de ő általában a földbe, vagy az asztalba, de a múltkor például kizavartam a konyhából mert épp főztem, erre megállt az ajtónál és beleverte a fejét az ajtófélfába :shock: :roll: :? Hát remélem hamar elhagyja ő is ezt a szokását, mert nézni is rossz. Szerintem azt hiszi, hogy ami neki fáj, az biztos nekünk is (és ebben igaza van, de mi nem fizikai fájdalmat érzünk ilyenkor.... )

Sun, azt megnéztem volna mit művelnek az Auchanban, ha így híre ment... :wink:

Réka [szantre]

Kép
Kép
szantre

Helló!

Nircee, amikor Marcinak megpróbáltok valamit tiltani rögtön ajánljatok valami mást. Hátha nem jut eszébe magát ütlegelni, hanem másra figyel... :roll: Csak ötlet... :roll:

Giga, nekünk is volt hasonló korszak néhány hét a nyár elején (szerintem írtam is) mikor Szonja napi szinten hisztizett. Nem akarok a kocsiból kiszállni, bejönni, stb... Szerencsére ez a durva verzió tényleg csak néhány hét. :wink: Pedig én tényleg az a fajta vagyok, hogy percekig mondok lehetőségeket, várok, próbálkozom, mert van, hogy az én akaratom lesz a helyes út, csak azt az utat nem tudom ezt hogyan adjam a gyerek tudtára...szóval hosszas a győzködés, könyörgés, mégis van hogy nem tudjuk elkerülni...El fog múlni, és tényleg nyugi!!! Egy a fontos szerintem, hogy utána soha ne éreztessük a gyerekkel, hogy haragszunk, mert nem a mi bosszantásunkra csinálja, hanem próbálgatja önmagát, és a személyiségét kiteljesíteni.

Kölesgolyót mi is szeretjük (szó szerint én is :oops: ) Szerintem érdemes kipróbálni, Piroska, amit Sun mond, azzal tényleg el lehet szórakozni, és nem veszélyes, egy babának meg még érdekes is. :wink: :)

Mi ma falunapon voltunk a nagymamáméknál. Szonja természetesen nagyon jól érezte magát, csak egy bibi volt, nehezen lehetett lebeszélni az ugráló várról. :? De érdekes, viszonylag könnyen el lehetett vonni a figyelmét. :shock:

Már egyik nap is el akartam mesélni, Szonja egyik délután milyen cuki volt. Bement a szobánkba és bugyiban lefeküdt a mi ágyunkra. Én a nappaliban ténykedtem, noszogattam, hogy öltözzön fel. Ő elkezdett kiabálni: "Apaaa, apaa, deje!" Párom visszakiabált, mit szeretne. Ő folytatta: "Apaaa, édiim (én hívom így a páromat :oops: ) édim, deje ideee!" Párom vissza: mindjárt megy. Szonja tovább: "Tomiii, Tomika, cicám, dejeee!!!" Párom már röhögött, mert ötféleképpen szólította, bement, hogy mit szeretne. Belép az ajtón, Szonja mondja: "Siaaa, hátam masírozsni!!" ÉS hasra vágta magát. :lol: :lol:

thenus

Roninak Boldog Első Szülinapot Kívánunk!

Kép
Vendég

Azt a mindenit! Roni már egy éves! :shock:

Nagyon boldog szülinapot, Roni!

Kép

Réka [szantre]

Kép
Kép
szantre

Roninak Boldog szülinapot!

thenus

Sziasztok!

BOLDOG SZÜLINAPOT RONI!!!!!!! :D Hihetetlen, hogy már Roni baba is egy éves!!!

Henus, édi lehetett Szonja nagyon!!! :lol: :lol:

Giga, nagyon meg tudlak érteni, hogy nehezen bírod már a hisztiket. Nem lehet könnyű, ha egyszerre két gyerkőc sír. Sárika sem egy "könnyű" eset hiszti téren, sokszor én is elvesztem a türelmem. De ki fogják nőni, elmúlik ez a korszak is. Tényleg fontos az, amit Henus írt, hogy nem "gonoszságból", a mi bosszantásunkra hisztiznek, hanem a próbálgatják a határaikat.

Nircee, hogy vagy? Jobban tudsz már mozogni, vagy még mindig fájnak a csontjaid? Igen, egy nap van a babáink között, aztán majd meglátjuk :lol:

Katica

Kép
Kép
Kép
ichtus

Sziasztok!

Aztaaaa, Ronika már 1 éves!!! :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

BOLDOG SZÜLINAPOT KICSI LÁNY!!!!!!

Henus,
próbáljuk elvonni, de erre csak az a válasz, hogy: "NEM!", és még jobban elkezd hisztizni, vagy a földhöz vágja, ami csak a keze ügyébe kerül. Egyébként szerintem nálunk most Simi is bekavar, mert bár nem mutatja direktben Marci, érzem én rajta, hogy megviselte a kis lelkét a dolog. Igyekszem nagyon türelmesnek lenni vele, tegnap is levert egy óriás hisztit, erre én csak odamentem, átöleltem, puszilgattam, és próbáltam nagyon nyugodtan beszélni hozzá. Igaz, lepergett róla, de legalább nem vesztettem el a türelmemet, és tudatalatt biztosan jól esett ez neki. Egyébként furcsa, hogy most, hogy már nem vagyok terhes, sokkal nyugisabb vagyok.

Katica,
köszi a kérdésed, most már sokkal jobban vagyok. Néha még fáj a csontom, de leginkább akkor, ha rossz testhelyzetben ülök, és egyenetlenül terhelem, egyébként sokszor már nem is érzem. Már napok óta guggolni is tudok, igazából már 99%-ban mindent meg tudok tenni, amit terhesség előtt. Szerencsés vagyok azt hiszem, nagyon gyorsan gyógyultam, pedig mindenki heteket ígért. :D

Kép
Kép
nircee

Roninak mi is boldog szülinapot kívánunk!!!!

Giga
kitartás!!!! Csak együttérezni próbálok , mert tanácsom nincs egyelőre. Nálunk is biztos lesz ilyen időszak, csak még várat magára..

KépKép
tüccs

Sziasztok!

Giga!
Henusnak és a többieknek tényleg igazuk van!Próbálgatja a szárnyait a kiscsaj!A fiúcskátoknál meg ezer és ezer gond lehet!Múltkor azért írtam csak,hogy Nyugi,mert tényleg mást nem tudtam írni,meg siettem is,de a véleményem nekem is meg egyezik az előttem szolokhoz! :wink: Kitartás,és minden megoldódik majd egyszer! :wink:
Kölesgolyó
Szerintem nem kel tőle félni,ugyan úgy mint a "kukitol"sem!Mondjuk a kukit jobban megfogják,de már ilyen nagy babáknak a kölesgolyó sem akadály és attól meg tényleg nem kel tartani,hogy megakad a torkán!Szerintem! :wink: :?
Nircee!
Nálunk is volt ilyen fej ütögetős korszak!Mi is azt hittük,hogy valami gáz lesz a gyerkőcökkel,de semmi komoly!Ez olyan pótcselekvés nálunk(gondolom)Tényleg figyelem elvonás kel és megoldódik a dolog!Próbálj valamit a kezébe adni akkor amikor NEM-et mondasz neki valamiért!Hátha bejön!Mindenesetre figyeld őt,mert a kis tesó is kihozhatta belőle,akkor viszont "még több"figyelem kel majd neki!Nem könnyű ,de ez van amikor egyik kicsi másik pici! :? :oops: :wink: Remélem hamar megoldódik! :wink:
Szantre!
Köszönöm a dicsit! :wink:

BOLDOG 1 ÉVES SZÜLINAPOT KÍVÁNOK RONI BABÁNAK!

Kép

nA CSAJOK,MA ELKEZDŐDÖTT a mókuskerék!Roli suli Anett ovi! :? Még csak most voltunk az évzárón és most meg már 4. osztályt kezdte Roli! :shock: Húúúúúúúúú,öregszenek a gyerekek! :wink: :lol: Anett is jövőre már elsőbe megy!!!! :shock:

Sziasztok!Szép napot mindenkinek!

Kép
Kép
Kép
tiop

Sok-sok boldog szülinapot kívánunk mi is Roninak!
Képeket kérünk majd az 1 évesről!

Kép
Kép
giga1

Sziasztok!

Köszi a megnyugtatást fejütögetés ügyében, legalább tudom, hogy ez normális, még ha idegesítő is. Igyekszem majd még inkább elterelni a figyelmét Marcinak! Egyébként úgy néz ki, javul a helyzet, mert az elmúlt napokban Marci teljesen elutasított, csak Anyuval volt hajlandó lenni, az én közelembe se jött. Tegnap azonban úgy döntöttem, ebből elég, és bizony letettem Simit, amint kibüfizte magát, hagytam nyöszörögni, és jó nagyot játszottam Marcival, este meg, miután letettem Simit aludni, és Marci is megfürdött, már az ölembe kéredzkedett, ott dajkáltam egy kicsit, és éreztem, hogy ez jól esett neki. Ma meg délelőtt, míg Simi aludt, kitakarítottuk Marcival a konyhát, meg felsöpörtük a házat, meg ismét jól megszeretgettem! Érzem, hogy egyre inkább közeledik felém. :D

A napjaink is kezdenek fevenni egy ritmust, Simi most már 3-3,5 óránként eszik éjjel-nappal, közben vagy alszik, vagy fönt van és nézelődik csendesen a mózeséből, ami bent van a járókában, így mindent lát. Éjjel is 2x kelek "csak", ami már egész baráti. Éppen úgy alakul, hogy egyszerre alszanak délben, így ilyenkor van egy kis szabadidőm.

Tiop,
tényleg hihetetlen, mennyire nőnek a gyerekek!!! :shock: :cry:

Kép
Kép
nircee

Sziasztok!

Nagyon kedvesek vagytok, köszi a köszöntéseket! Bizony, már 1 éves a csöppem - aki nem is olyan csöpp, 80 cm és nemtom hány kiló, de amennyit zabál (majd holnap megyünk tanácsadásra, ott megmérik), az őrület :shock: a tortáját pl. ebéd után vágtuk fel, jelzem ő is rendesen ebédelt, normál kaját, nem is keveset, és lenyomott 1.5 szelet tortácskát... :shock:

És 2 nappal a szülinapja előtt elindult rendesen, és tegnap, miután megköszöntöttük és megkapta az ajándékait, közölte velem, hogy "anya". Nem bőgtem, ááááh, dehogy.... :oops:

Ajándéknak kapott egy FP "Montessori" tornyot meg egy playskool dobozt tele autóval és útjelző táblákkal meg utakat imitáló játszószőnyeggel. Persze mindez puha műanyagból. És hogy a nővére se érezze magát elhanyagolva, ő is kapott ajit, egy Tűzoltó Sam babát... és segített a huginak elfújnia a gyertyát, mert Roni csak "pfü-pfü" ezt mondogatta, de a gyertya már lassan féligégett. :lol:

És tegnap délutántól egyfolytában mutogatja a kicsi kezecskéjével, hogy "1", azaz egy éves, és vigyorog meg kiabál mellé, hogy vegyük már észre. :wink:

2 kép, és megyek, mert nagyon "game over" vagyok, hajnal 3-ig meló volt, 6-kor meg ébresztett a kicsi ébresztőórám, hogy unatkozik, jáccunk már! :lol:

Kép

Kép

sziasztok!
andibab

Andi!
Tündéri ez a lányzó! :D

Kép
Kép
giga1

Andi
Boginak is ilyen göndör volt a haja???? :shock: Jófej ez a Roni nagyon!! :D

Csajok lenne egy kérdésem. A hasamtól már alig bírok szőrteleníteni... Ti hogy csináltátok??? Mindig magam csináltam ezért kozmetikushoz biztos nem mennék, szóval kérnék ötleteket. :oops:

KépKép
tüccs

Tüccs, hát nekem a párom csinálta mikor már én nem tudtam... :oops: :oops:

thenus

Tüccs,
hát, érzésre.... Mármint az intim helyeken. :oops: A lábamat meg feltettem a kád szélére, és úgy. Elég érdekes tornamutatvány volt. :wink: :lol:

Kép
Kép
nircee

tüccs,
nekem is a párom csinálta (néha még most is :wink: ). jó móka volt! :oops:

itt vannak a csibék, mindketten 1 évesen. azért vannak különbségek...

Kép
andibab

Sziasztok!
Andibab!
Nagyon édes cukorfalat a lánykád! :wink: :D Nagyon hasonlítanak egymásra,de az lenne gond,ha nem hasonlítanának!!!! :lol: :lol: :? :wink: Szépek ,édesek,aranyosak stb........! :wink:
Tüccs!Én is feltettem a kád szélére,és irtóra kicsavarodtam néha!Nagyon nehéz volt már,de megcsináltam.Apa aszem 1x próbálkozott vele,de azt mondta,hogy ő inkább ezt most nem csinálná,mert "rossz"lenne a vége! :oops: :? :lol:
nircee!
Örülök,hogy Marci kezd megváltozni,jó irányba! :wink: :D Meglátod,minden rendben lesz,csak neki is azért tényleg hozzá kel szokni az új helyzethez! :wink: :D

Na megvolt az első nap a suliban/oviban!Roli jól érezte magát(persze még nem tanultak).Leírták a mai órarendet,kiosztották az ellenőrzőket és beírták a szerdai szülőit! :? Készülhetek jó sok pénzel,mert nálunk ilyenkor szedik az osztálypénzt,stb.!Oviba Anett már ott akart aludni,így egyedül voltam Rolival és Zsanival 4-ig!Zsani egész nap a tesókat kereste,és amikor Roli hazajött,úgy megörült neki,hogy átölelte őt!Az oviban pedig ott akart maradni Anettel,de mondtam nei,hogy ő még picike,és a "pelus is rajta van"(pelusos gyerekek nem mehetnek oviba,ők még nem nagyok-mostanában ezt mondom neki,hogy végre hajlandó legyen bilizni!(Bilizik ő,de annyira elfoglalt,hogy elfelejt odáig elmenni,és csak akkor szól,ha már odapisilt pl a parkettára) :? :oops: :roll: Na mindegy!Aztán délután amikor felkelt Zsani mondta,hogy nem kel pelus mert ő már nagy és megy az oviba!Nem adtam rá ,1x sikerült is a bilibe pisilnie,de utána mentünk már Anettért,így vissza került a pelus,nem mertem nélküle elindulni!a babakocsiból viszont állandóan ki akar jönni,így a fél utat gyalogosan tesszük meg.Amit nem bánok,mert elakarom hagyni most már a kocsit,mert télen könnyebb lesz már nélküle közlekednünk.
Na egyszóval,könnyen és zökkenőmentesen telt az első nap mindenkinek! :wink: :D

ANDIBAB!
Nektek milyen volt az első ovis napotok?Vagy még nem mentetek?? :roll: :?: :wink: :D

Sziasztok!
Szép napot mindenkinek!

Kép
Kép
Kép
tiop

Sziasztok!

Kicsit eltűntem... Apa még mindig itthon, és egy darabig marad is, mert tegnap lépett ki a munkahelyéről, a cége viszont még nincs kész. Így hármacskán telnek a napjaink, mivel Sárának elkezdődött a suli. Idén pályaválasztá és egyelőre halvány lila lövetünk sincs róla, hogy hova kéne beiratni. A bizije elég vacak lett és igazából nem érdekli semmi... Illetve a pasik és a hülyeség, de azzal nem sokra megyünk. Hová tűnt az én édes, szófogadó, pici lányom? Lenyelte valami lázadó, kamaszodó, hisztis hárpia?

Giga, Laja is tud hisztizni. Már írtam itt, hogy lazán a földhöz vágja magát és üvölt ahogy a torkán kifér. Ilyenkor semmivel nem lehet rá hatni, úgyhogy egyszerűen ráhagyom... Nem figyelek oda... Szerencsére ritkán hisztizik, de akkor nagyon. :cry:

Tüccs, a szőrtelenítéssel nekem is voltak gondjaim, ráadásul baromi megalázónak éreztem, hogy a párom borotváljon le. Így aztán beguggoltam a zuhanyba, magam alá toltam egy tükröt és megoldottam a dolgot a 39. hétig. Ekkor már nem ment a guggolás se, úgyhogy minden ellenérzésemet félretéve, megkértem apát. Az első alkalommal baromira zavarban voltam, de a párom elkezdett poénkodni és ez valamennyire oldotta a dolgot. Összesen talán háromszor szorultam a segítségére. :oops:

Andibab, gratulálok Roninak az elinduláshoz! Tüneményes csajaid vannak. :wink:

Henus, ezen a maszírozós történeten akkorát nevettem. Még mindig hatalmas fazon a jánykád. :wink: Kb. mikor költöztök?

Nircee, érthető, hogy Marci féltékeny Simire, így ahoz húz, aki csak Vele foglalkozik (pl. anyukád). De ahogy a picúr növekszik, úgy lesz egyre jobb a helyzet. Párod, hogy áll a dolgokhoz? Segít Neked?

Tiop, örülök, hogy jól sikerült az első nap a suliban és az oviban. Ügyi csaj vagy!

Kép Szombaton anyuéknál voltunk.
Vendég

Lányok! Nem akarok reklámot csinálni a crocs-nak, de nekünk nagyon bevált a papucs. Lajura egyedül fel tudja venni, a pántja miatt nem csúszik ki a lába, egyáltalán nem izzad bele, és ez az egyetlen papucs amit hajlandó a lábán is tartani a lakásban. Vettünk rá kis figurákat, amitől még jobban imádja. A tisztítása baromi egyszerű.
Mindenkinek csak ajánlani tudom.
Vendég

Helló!

Pilla, egyetértek. Nálunk is nagyon menő a pacsker! :wink: Ugyanezekért. Könnyű felvenni, könnyű tisztítani, és nem izzad. Ráadásul most hogy hűvösebbek a reggelek, esték Szonja legalább nem mezítlábazik. :? Amúgy elég nehéz cipőt ráimátkozni... :?
Jó, hogy előkerültél. :wink:

thenus

Sziasztok!
Röviden bejelentkezek, csak hogy érzékeltessem: nem tűntem el teljesen! ;)
Zajlik az élet nálunk, most dolgozom egy új projekt beindításán, ami majd nagyon jól fog jönni gyes melletti pénzkeresetnek (kb. addigra indul be, mire lejár a gyed-em...)
Párom munkahelyet váltott, azzal is elég sok macera volt. Végül is nagyon büszke magára, mert egy helyre adta be a jelentkezését és oda fel is vették. Elsősei lesznek. :)
Kicsit sajnálja, hogy itt nem tud felsőben tanítani, hiszen már száz éve felsősöknek tanít matekot, meg korrepetál, már egy csomó gyerkőcöt elvitt alsótól egész érettségéig, sőt, még néha egyetemistáknak is "besegít". Most nyáron végigjártuk, hogy hogy tudná elvégezni a matek szakot, de sajna a bolognai rendszerben iszonyúan megbonyolították a pedagógusok továbbtanulási lehetőségeit: gyakorlatilag kezdhetné elölről és 5 évig kéne tanulnia... Elvetette, de én meg kedvet kaptam, majdnem be is adtam HR mesterképzésre a pótfelvételi jelentkezésemet, de végül úgy döntöttünk, hogy majd esetleg jövőre - most ugyanis csak Pécsett indul, jövőre talán Bp-en is. A lényeg, hogy nekem még "jár" egy támogatott mesterképzés a bolognai rendszerben, tehát nem kéne tandíjat fizetnem. Ehhez pedig tökéletesen megfelel az alapdiplomám (művelődésszervező az egyik szakom).
Ennyit a családi körülményekről, Lolo nagyon jól van, dumál ezerrel, gyakorlatilag mindent elismétel, amit hall - múlt héten a "szimbiózis" szót tanulta meg. :) Mondogatja magára, hogy "okos" és "szép". :) Hisztik most egyelőre (kopkop) elmaradtak, csak néha van egy pici, ugyanis a türelem nem éppen az erőssége a kisasszonynak (állandóan menne ki hintázni, homokozni és nem nagyon érti meg, hogy várnia kell, amíg végzek a teendőimmel).

Közben olvasgattalak benneteket is, látom, mindenki lassan belerázódik a szürke hétköznapokba...
Nem tudom, mikor tudok jönni legközelebb, de olvasni igyekszem! :)
Vendég

Tiop,
most az a rendszer, hogy csak a betöltött 3. életév után mehet oviba a gyerek. Bogi így majd október közepétől járhat... nem is vittem el tegnap az első napra, pedig még az anyukák is maradhattak egy darabig, olyan "beszoktatás-féle" izé volt, mert nem akartam, hogy rosszul essen neki, hogy a többiek maradhatnak, ott ebédelhetnek, neki meg el kell jönnie. majd októbertől.

voltunk mérni a kicsike lánykámat, hát 79.5 centinek és 8.95 kilónak mérték. persze megint jött a hülyeség, hogy "a gyereknek 1 éves korára meg kell háromszoroznia a születési súlyát". de könyörgöm, hogy nézne ki egyévesen majd' 13 kilóval???? Bogival pedig majd hónap végén megyünk, 3 éves státuszt csinálnak neki, és kap egy pneumococcus oltást. (azért csak 1, mert elmúlt 2 éves) kábé 17ezerbe lesz, plusz 2ezer a beadásáért... Roninak még kettő kellene belőle (1-2 év kor között 2 oltásból áll, 1 éves kor alatt pedig 3-ból). a doki javasolta, hogy gondoljuk át, főleg, ha jövőre úgyis bölcsibe adnám a kicsit - persze, majd ha lesz hely...

most beszéltem egy anyukával, ő félévesen íratta be a gyerekét, és most 2 éves korban vitte volna, mert a munkahelyén nem várnak rá tovább, erre közlik vele, hogy nincs hely. se az államiban, se a magánban. úgyhogy most annyi könnyebbséget kapott, hogy fél évig 4-6 órában melózik, és a gyerek meg addig elvan a játszóházban, persze horrorpénzekért. fél év alatt talán kerít neki valahol helyet. annyira elkeserítő ez az egész!!!
andibab

Henus,
Szonja haláli lehetett a masszázzsal! :lol: :lol: :lol:

Pilla,Verna
jó hallani Felőletek is! :wink: Olvastam a blogjaitokat, hát, nem unatkoztok! :D A Lányok, mint mindig, gyönyörűek!!!

Andi,
hű, meglepett, mekkora már Bogi!!!! Kész hölgy lett Ő is!

Itt van egy viszonylag friss kép Simiről és Marciról:
Kép
Kép

Ja, és ezt már korábban meg akartam mutatni :wink: :D :
Kép Marci 3 naposan
Kép Simi 3 naposan

Kép
Kép
nircee

nircee,
szerintem ezek a pasik rokonok... :wink: :lol:
andibab

Azért mennyire látszik a két kiskrapekon a szülés körülményeinek különbözősége... :shock:

Pilla, Nircee: tudjátok, hogy Zeneházas Móni néniék külföldre mennek? Most volt nálunk elköszönni... :(
Vendég

Nircee!
Nagyon jók a képek. Eszméletlen a hasonlóság. :D
Milyen hosszú Marci! :o :)

Tüccs!
Nekem is Apa csinálta egy idő után, vagy én magamnak érzésre... :?

Pilla!
Ez az a lyukacsos papucs?

Andi!
Nagyon jó a két kép! Helyesek a csajszik, és tényleg nem kiköpött két tojás, de mégis van hasonlóság. :wink:
Sajnos nálunk is katasztrofális a helyzet óvoda és bölcsöde terén. Én nem is merek belegondolni, hogy mi lesz, ha Bulcsú bölcsibe, Lili meg oviba fog menni... :shock: :x

Kép
Kép
giga1

Hello!

Hát gáz lesz ez a szőrtelenítés, de majd kezdem az "érzésre" verzióval, aztán meglátjuk..
Letudtam ma a cukorterhelést, százezren voltak a nőgyógyászaton..

Simi meg Marci tök egyforma 3naposan.... :shock:

Andi
mi ez a hülyeség, hogy betöltött 3évesen lehet ovis a gyerek???? Tiszta vicc tényleg, ami itt megy nálunk. :x

Pilla
nem irigyellek a pályaválasztás miatt, Sárával se lehet könnyű. A kamaszkor legalább annyira nehéz lehet, mint a csecsemőkor egy gyereknél.

KépKép
tüccs

tüccs,

1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról

IV. FEJEZET: A KÖZOKTATÁS RENDSZERE

A közoktatás intézményei

Az óvoda

24. § (1) Az óvoda a gyermek hároméves korától a tankötelezettség - e törvény 6. §-ának (2) bekezdésében meghatározottak szerinti - kezdetéig nevelő intézmény. Az óvodai nevelés a gyermek neveléséhez szükséges, a teljes óvodai életet magában foglaló foglalkozások keretében folyik.

(2) Az óvoda a gyermek hároméves korától ellátja - a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben meghatározottak szerint - a gyermek napközbeni ellátásával összefüggő feladatokat is.

(3) A gyermek - ha e törvény másképp nem rendelkezik - abban az évben, amelyben az ötödik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától napi négy órát köteles óvodai nevelésben részt venni.

(4) Az óvodai foglalkozásokat oly módon kell megszervezni, hogy az óvoda a szülők igényei szerint eleget tudjon tenni az óvodai neveléssel, a gyermek napközbeni ellátásával összefüggő feladatainak. Az e törvényben meghatározott óvodai feladatok ellátásához igénybe vehető heti időkeret ötven óra, melyet indokolt esetben meg kell növelni a gyermek napközbeni ellátásával összefüggő feladatokhoz szükséges idővel.

(5) A gyermek utoljára abban az évben kezdhet óvodai nevelési évet, amelyben a hetedik életévét betölti. Abban az évben, amelyben a gyermek a hetedik életévét betölti, akkor kezdhet újabb nevelési évet az óvodában, ha augusztus 31. után született, és a nevelési tanácsadó vagy a szakértői és rehabilitációs bizottság javasolja, hogy még egy nevelési évig maradjon az óvodában. A nevelési tanácsadó vagy a szakértői és rehabilitációs bizottság ilyen javaslatot a szülő kérésére és az óvoda nevelőtestületének egyetértésével tehet. A nevelőtestület egyetértését a nevelési tanácsadó, illetve a szakértői és rehabilitációs bizottság a gyermek, tanuló vizsgálatának megkezdése előtt szerzi be. A nevelési tanácsadó, illetve a szakértői és rehabilitációs bizottság - szakvéleményének megküldésével - értesíti a lakóhely, ennek hiányában a tartózkodási hely szerint illetékes jegyzőt, ha javasolja, hogy a gyermek további egy évig óvodai nevelésben vegyen részt.
andibab

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?