Susy, a gluténes dolgokkal tényleg nem kell sietni! Sokféle vélemény van, hogy mikortól lehet ezeket adni (búza, rozs, árpa, zab), hallottam 1 éves kort, sőt, még későbbi kezdést is, ugyanakkor van, aki szerint már féléves kortól lehet adni. Szerintem sok függ attól, hogy mikor, hogyan kezdődött a hozzátáplálás, mióta eszik mást is a baba anyatejen kívül, én úgy gondolom, hogy az emésztőrendszer érésében nem csak az idő múlása játszik szerepet, hanem az is, hogy mivel 'trenírozzuk' a baba gyomrát. És az is igaz, hogy ha hajlama van a gyereknek a lisztérzékenységre, vagy a tejcukorérzékenységre, akkor várhatsz akármeddig, nem biztos, hogy ki tudod védeni a bajt. Max. csökkentheted az esélyeket. Az elején én óvatosan kezdtem, legalábbis én úgy láttam, kb 3 hétig nem kapott mást, csak az almát, amíg azt meg nem szokta, aztán nyitottunk más gyümölcsök felé, majd a főzelékekre, és kb 7,5 hónapos kora óta 'gyorsítottunk' bele, két hónappal a hozzátáplálás megkezdése után. Akkor jutottunk el a napi 3x szilárd kajáig, bár még így is sokat szopizik szerintem (főleg, hogy cicin alszik, ami gáz lesz, ha szept. közepén elkezdődik a suli, és szombatonként apával lesz...). Én 8 hónaposan adtam neki először tejterméket, kefírt, natúr joghurtot és túrót, meg egy pici sajtot, és gluténeset (kiflicsücsköt, imádja rágcsálni a kis egérfogaival
meg újabban babakekszet a gyümölcsbe morzsolva) Van, aki szerint ez is korai, de én azt gondolom, hogy az sem jó, ha túl sokáig húzzuk, mert akkor meg nem tud a gyomra alkalmazkodni az újfajta anyagokhoz. Sajnos nincs beépített kijelző a gyereken, ami elkezd zölden villogni, ha itt az idő egy újfajta táplálékcsoporthoz
, pedig szuper-praktikus lenne, így marad a megérzés, meg a józan ész. Azért én a helyedben még várnék picit a gluténes gabonafélékkel. Amiben nincs (rizs, kukorica, köles), azt már adhatod, bár amíg nem tudja elrágcsálni mondjuk a kenyérhéjat, addig úgysincs sok értelme. Rizzsel, rizspéppel már sűrítheted a főzelékeit, sőt, mivel nincs sok íze, dúsíthatod a gyümölcsét is, ha szerinted nagyobb tápértékre vágyik Kristóf. A Hollénak van
instant rizspépje, illetve én vettem ennél sokakl olcsóbban másfajtát egy gödi bioboltban, de azt nem találtam meg a neten.