Új privát üzeneted érkezett!

bibibi! én is tudok szerkeszteni ám! Csak magamon nem, radíozni nem akartam, az olyan feltűnő lenne, vagy nem, tán észre sem vennétek, na mindegy!

Livi
Kép
Kép
lusie

Zsu, igen én nem vagyok rajta a képeken, valahogy elmaradt. De majd legközelebb. Bár semmiről nem maradtatok le :wink:

Már tudom Patti kinek a sorait nem olvassa. Az enyémet tuti nem :cry: :cry: :cry:
Írtam, hogy jöhet a sztori amit meséltél, mert Potyka megszült, én is túl vagyok a dolgon.

Mennem kell fürdetni...
Vendég

Lusie!
Nem tudok segíteni leanderes kérdésekben...

Jók a fotók!!!

A tali jó volt, jót beszélgettünk. Persze Levi nyuszi volt, el sem hitték hogy milyen hisztis is tud lenni.

Mennem kell!

Judit

Kép

Kép
juditkecskemet

Lusie, tudod kihez fordulhatsz az ilyen növényes kérdéseiddel??? Van ám egy diplomás kertészmérnök köztünk, na ki az??? Én!!! :lol: Szóval a szaktanácsom a következő: ültesd át, tedd árnyékosabb helyre, különben meg halványlilagőzömsincs, csak azért mégis írtam valamit. Azt tudom, hogy mi a latin neve, meg milyen családba tartozik, meg a kártevőit, de mire megyek vele???? :roll: Ezt nézd meg: http://leanderek.gportal.hu/

Böbi

Kép

Kép
bosek

Bocs, megyek buválni, mert már megint migrénnap van, tök tuti... De legalább fogyok, mert enni nuku ilyenkor. :wink:

Böbi

Kép

Kép
bosek

Beus, ügyi vagy!

Sajna rohannom kell, de :

lusie-nak a leanderre annyit mondanék, hogy mivel örökzöld növény, az a jó neki, mint a citromnak. Sok nap kell neki, de nem jó, ha közvetlenül tűzi a nap.

Holnap jobban utánanézek, egyenlőre ennyit találtam róla:

A leánder nevelése, tartása nem okoz gondot, dúsan virágozni viszont csak akkor fog, ha sok napfényben van része, és tápanyagban gazdag földbe ültetik. Miből is álljon a földkeverék? Fontos az érett komposzt- vagy trágyaföld, amelyhez kevés agyagot és szemcsés homokot kell keverni. Az is jó megoldás, ha az általános virágföldhöz lassú lebomlású műtrágyát (például Osmocote-granulátumot) adagolnak. A fiatal töveket évente, az idősebbeket 3-4 évenként kell átültetni. Ekkorra már tekintélyes méretet ölt a növény, és a dézsa súlya is egyre nehezebb. Az idős, tíz éves töveket körülményes átültetni, ezért ezeknél rendszeresen pótolni kell a tápanyagot akár érett marhatrágyalével, akár más tápszerrel. Mivel a leánder szereti a vizet, tavasztól őszig bőségesen kell öntözni. Az elnyílt virágokat rendszeresen le kell vágni szárastul, ezzel újabb virágzásra lehet serkenteni.

A leánder – és nevelője – számára is kritikus időszak a tél. Fagymentes, de 4-5 foknál nem melegebb helyre kell tenni. Örökzöld növény lévén, télen is szüksége van világosságra. Enyhén fűtött veranda, télikert vagy világos lépcsőház kiválóan alkalmas a teleltetésre. Sokan leviszik a pincébe, de ebben az esetben kerüljön minél közelebb az ablakhoz, hogy valamennyi fény érje. Télen mérsékelni kell az öntözést, mert hűvös helyen keveset párologtat a növény. Ekkor szoktak elszaporodni rajta a kártevők, elsősorban a pajzstetű. Teleltetés előtt alaposan meg kell vizsgálni a levelek fonákját és a szárakat, szükség esetén még teleltetés előtt meg kell permetezni. Jó módszer a mosószappanos oldattal való lemosás is, amelyet egy nappal később tömlőből tiszta vízzel le kell öblíteni. Szappanos víz nem kerülhet a talajra, ezért azt előtte le kell teríteni fóliával.
Vendég

lusie, egy hasznosnak tűnő link:

http://leanderek.gportal.hu/
Vendég

még egy kép Kacikának
Kép

Judit

Kép

Kép
juditkecskemet

Sziasztok!

Jimm!

Ha autóval kapcsolatosan tudok segíteni szólj apu ezzel foglalkozik! Milyen autót szeretnétek venni? A beszámításnál érdemes odafigyelni mert nagyon lehúznak, ha nem ismerős!

Kacika, Juditkmét!
Szupik a képek és tényleg jókora a különbség! :lol: :shock:
Viszont mind a ketten édesek nagyon!

Beuska!
Jó hogy el tudtad intézni!

pepike

Kép

Kép
pepike

Sziasztok!

Elmegyek és ti termeltek 6 oldalt????????????? Kinek van ideje visszaolvasni?????????? Na, én megtettem....

De nem emlékszem mindenre, sőt.... :oops: De nem olvasom el mégegyszer... :oops:

Először is: Mindenkinek, aki gondolt rám (meg aki nem, annak is! :lol: ) köszönönm a névnapi köszöntéseket!

Judit18 druszámnak innen innen kívánok én is Boldog névnapot! (Még 8 napon belül vagyok! :lol: )

Milónak és Tandnak pedig mára boldog szülinapot, Alexának boldog hófordulót! (Névnapot ma talán nem köszöntünk... Ugye nincs Oszkárunk??? :shock: )

Nikinek, Melindának, Eszterxx-nek köszönöm a képeket.

Niki! Légyszi küldd át a Borkás és Petrás (dinnyés) képeket is e-mailben!!!! Köszi előre is!!!

Beuska! Ha érdekel priviben tudok egy-két ötletet, hogy mit nézzetek meg a Fertő parton! Írj, ha érdeke! Tudod, őssoproni vagyok!!!!

Egyébként az előző két éjjeli műszaktól röhögő görcsöt kaptam, a párom meg nem tudta mi bajom van!!!

Jim!
Dorka: 2820 gr, 6 hó:7000 gr, 1 évesen 9100 gr és 72 cm
Petra: 3470 gr, 6 hó: 6780 gr, 1 évesen 9140 gr és 74 cm!
Boróka: 3700 gr, 4 hó: 6800 gr!!!!!! És alig eszik mostanában!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lusie! Ügyes képszerkesztő lettél!!!! Az én leanderem leveli is sárgulnak. Én csak le szoktam szedegetni!

Majd holnap lefotózom sárga levelekkel és anélkül. Szerintem vegyél egy jó tépot neki! Ja, és nálam egész nap süti (TŰZI!!!!) a nap évek óta!!!!!!

Kép
Kép
Kép
petramama

Kép

Kép

Kép

(nemrég értünk haza a Balcsiról, csak gyorsan néhány kép :) )

feri (mni)

Sziasztok!

Nagyon régen nem írtam, de olvasni folyamatosan olvasok (én vagyok az egyik kukkoló).

:shock:

Segítsetek légyszíves ha tudtok. Szeptembertől ha lejár a TGYÁS-om vissza kell mennem dolgozni 4 órában. Igazából nagyon örülök a lehetőségnek, mert tehetem a dolgomat otthonról. Így Zazikámtól sem kell elszakadnom. A kérdés az, hogy GYED mellett lehet részmunkaidőben munkát vállalni, vagy ha dolgozok akkor le kell mondanom a GYED-ről? Van aki már utánaérdeklődött ennek?

Nagyon megköszönném, ha valakinek van infója.

Kép
ginger1

Sziasztok!

Nagyon régen nem írtam, de olvasni folyamatosan olvasok (én vagyok az egyik kukkoló).

:shock:

Segítsetek légyszíves ha tudtok. Szeptembertől ha lejár a TGYÁS-om vissza kell mennem dolgozni 4 órában. Igazából nagyon örülök a lehetőségnek, mert tehetem a dolgomat otthonról. Így Zazikámtól sem kell elszakadnom. A kérdés az, hogy GYED mellett lehet részmunkaidőben munkát vállalni, vagy ha dolgozok akkor le kell mondanom a GYED-ről? Van aki már utánaérdeklődött ennek?

Nagyon megköszönném, ha valakinek van infója.

Kép
ginger1

Nem elég, hogy csak olvasok és nem írok. De amikor megteszem, akkor meg kétszer is elküldöm :roll:

Kép
ginger1

A tali miatt nagyon irigykedem. Olyan jó látni Benneteket a sok picúrral. Mi nyáron lent vagyunk Balatonfüreden, de ősszel már Bp-en leszünk. Ha be lehet még nevezni a következő talira, nagyon szeretnénk menni.
Bár személyesen nem ismerek senkit, összeszedném a bátorságomat a talira, ha befogadtok. :roll:

Kép
ginger1

Ginger!

Kiknek nem jár gyed?

A gyermekgondozási díj azonban a fenti feltételek fennállása esetén sem jár azoknak, akik :

bármilyen jogviszonyban díjazás ellenében munkát végeznek (kivéve a szerzői jogi védelem alatt álló alkotásért járó díjazást) vagy hatósági engedélyhez kötött keresőtevékenységet személyesen folytatnak;
munkavégzés nélkül megkapják teljes keresetüket (ha a keresetüket részben kapja meg, csak az elmaradt kereset után jár gyermekgondozási díj);
egyéb, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben meghatározott rendszeres pénzellátásban (például táppénzben, rokkantsági nyugdíjban, öregségi nyugdíjban) részesülnek ;
azért nem nevelhetik saját háztartásukban a gyermeküket, mert a gyermeket ideiglenes hatállyal elhelyezték, átmeneti vagy tartós nevelésbe vették, valamint harminc napot meghaladó időtartamra bentlakásos szociális intézményben helyezték el;
a gyermeküket napközbeni ellátást biztosító intézményben (például bölcsödében, családi napköziben) helyezték el, kivéve a rehabilitációs és a habilitációs foglalkozást nyújtó intézményi elhelyezést;
előzetes letartóztatásban vannak vagy szabadságvesztés, illetve elzárás büntetésüket töltik.

egyébként:
https://www.magyarorszag.hu/allampolgar ... leirasjogi

GYES:
Dolgozhat-e a gyesre jogosult szülő?

A gyermekgondozási segélyben részesülő személy - ide nem értve a nagyszülőt - kereső tevékenységet

a gyermek egyéves koráig nem folytathat (2004-ben még a gyermek másfél éves koráig nem dolgozhatott a szülő), kivéve a kiskorú szülő gyermekének gyámját;
a gyermek egyéves kora után 2006-tól már időkorlátozás nélkül folytathat (2005. végéig a napi 4 órát meg nem haladó időtartamban vagy, ha a munkavégzés az otthonában történt, időkorlátozás nélkül folytathatott).
Amennyiben a nagyszülő veszi igénybe a támogatást, akkor ő a gyermek három éves koráig egyáltalán nem, a három éves kor után pedig csak napi négy órás vagy otthon végzendő munkát vállalhat . N api 4 órát meg nem haladó időtartamban folytatott kereső tevékenységnek kell tekinteni, ha a gyermekgondozási segélyben részesülő nagyszülőt rendes munkaidőben kizárólag szombaton és vasárnap részmunkaidőben foglalkoztatják oly módon, hogy a rendes és rendkívüli munkaidejének együttes mértéke egy naptári héten a 20 órát nem haladja meg.

A jogosultságot érintő feltételek alól néhány esetben a Magyar Államkincstár elnöke méltányossági jogkörben eljárva felmentést adhat. Így pl. megállapíthatja a gyermekgondozási segélyre való jogosultságot a gyermeket nevelő személynek akkor is, ha a gyermek szülei a gyermek nevelésében három hónapot meghaladóan akadályoztatva vannak.

https://www.magyarorszag.hu/allampolgar ... leirasjogi

Kép
Kép
Kép
petramama

Nagyon szépen köszönöm.
Ezek szerint GYED mellett csak a gyerek 1 éves kora után dolgozhatok részmunkaidőben. Ha előbb állok munkába akkor elvesztem a GYED-et. Jól értelmeztem?
Hát jó kis sakk-matt.
A GYED-től nyugodtan éhen lehet halni, ha viszont valaki vállalja otthon a plusz munkát akkor lemondhat a GYED-ről. Nem igazság :evil:

Kép
ginger1

Bosek, Jim, Petramama: nagyon szépen köszönöm a leanderes linkeket, tanácsokat! Sokat segített, de tényleg. Holnap visszaköltöztetem a déli teraszra és adok neki tápot. Az átültetés már megtörtént. A teleltetés viszont gáz lesz. Na majd elviszem Anyáékhoz. Petramama, Te hogy telelteted?

Lilla baba nagyon szép!

A GYED-es kérdére már nem rúghatok labdába :lol: Petramama szín ötös választ adott.

Jóccakát Lányok! Aztán elő a cseresznyéssel, ha még nem ettétek meg mindet!

Livi
Kép
Kép
lusie

Halihó!

Megjöttünk ma este a Balatonról. Szuper volt! A visszaolvasásban még csak a 428. oldalon tartok, nem egyszerű ezt a termést végigvenni. Annyit azonban le kell szögeznem: a talis képek láttán igen irigy lettem! Látszik rajtuk, hogy nagyon jól sikerült az összeröff. Csudajó ennyi vidám babát és anyukát együtt látni.
Köszönöm Flóra nevében a névnapi köszöntést!
Ha még idén végigolvasom, jelentkezem :lol: (na jó, egy-két nap)
Kriszta

Kép
KépKép
nebula

Ginger!

Nem. GYED mellett egyáltalán nem dolgozhatsz, GYES mellett a gyerek 1 éves korától.

Kép
Kép
Kép
petramama

Lusie!

Pincében, viszonylag sötétben és, ha nem felejtjük el néha nyakon borítjuk vízzel. :lol: Eddig túl élte, vagy túlélte?????
De én szörnyű virágos gazda vagyok!!!!!!!!!! Nekem csak szárazságtűrő növények valók!!!! Na, jó nyáron egy kicsit jobban strapálom magam, mert akkor kint is látszanak a növényeim. :lol: Bár a sziklakertemmel idén nem dicsekedem, leginkább eltakarnám valamivel... :oops: :oops: :oops:

Kép
Kép
Kép
petramama

Petra!
Várom az infókat, hogy mit érdemes megnézni. Egyébként már egyszer összeírtam vázlatosan, de eltüntettem a papírt, úgyhogy kezdhetem előröl. A ma estét szántam rá.
Pár évvel ezelőtt már voltam pihizni a Lővérekben, de csak Sopront, a Nagycenki kastélyt valamint a Fertődi kastélyt láttam kívűlről, illetve Fertőtónál voltunk és elmentünk Bükfürdőre.

Egyébként milyen a Sára termál? Jártál már Hegykőn, és a panziónak milyen a híre?

Beuska

Kép
Kép
Kép
beuska75

Sziasztok!

Tegnap este végül sikerült lecsapni a tücsköt, tényleg olyan undorító, mint ahogy Patti leírta. Remélem, ma éjszaka nem kell megint itt vadászni... :)
Reggel bepattantunk a kocsiba és lementünk a Balatonra! ;) Mobil gumit tesztelni. :lol: (Amúgy Linocs írta jól, kajak-kenuzáshoz találták ki.) Milyen jó, mikor nem kell szabit kivennem és bármikor bárhova el lehet menni. :) Ezt nagyon utáltam a munkahelyemben, hogy egy-két héttel előre be kellett mindent jelenteni... :(
Milán és Tand, nagyon boldog szülinapot Nektek!
Kvaszeva, Petramama és Beuska, majd mennek a képek... holnap Feri F1-re megy, így majd garázdálkodom a gépén és küldöm a képeket. :)
Jim, végül milyen krémet raktál a tortába? Nagyon jók a képek, helyes Milán!
Beuska, drukkolok, hogy összejöjjön a nyaralás, jól néz ki a hely! Ügyes vagy, hogy sikerült elintézned a SIM kártyát. :) Pont azt néztem, hogy milyen gebe Lili... miért nem adsz neki enni??? :lol:
Kecskemétiek, köszönjük a képeket, helyesek vagytok! Nekem főleg az a kép tetszik, ahol Judit fogja a piciket... ott látszanak az arányok. :)
Bosek és Pumperka, jó nyaralást Nektek!
Jim, annó Feri is lement Nyíregyházára autót nézni, de jól át akarták verni... figyeljen a férjed!

KépKép
KépKép
mni

Beuska, én mindig erről az oldalról gyűjtöm be az infókat, hogy mit érdemes megnézni. http://www.vendegvaro.hu/

KépKép
KépKép
mni

Niki!
Sajnos a Lili mindig ilyen girnyó volt. Nem rám ütött még természetben sem.
Azért a Lilla sem egy óriásbébi,i gaz most volt 5 hós és kb. 5 kg ahogy az infot tudom!
A Lili 5 hósan 6400 gramm volt. Szóval tejem volt dögivel, szopizott is. 1,5 hetente kakilt tele 3 pelust, és mégis kicsi volt és most is kicsi.
De ahogy nézem a Lilla kisebb a Lilitől, lehet, hogy ő is kiscsaj lesz!

Beuska

Kép
Kép
Kép
beuska75

Most nézem, hogy 20 hónaposan az az majdnem két évesen volt a Lili 9000 gramm. Nem semmi. :lol: :lol: :lol: :lol:

Beuska

Kép
Kép
Kép
beuska75

Beuska!
Privi ment.

Kép
Kép
Kép
petramama

Jim: Sok-sok Boldog születésnapot Milánnak!!! Nagyon helyes a képeken! Olyan jókisfiús :)
linocs

Petramama. Még egyszer nagyon köszi a kimerítő infót.
Nem jó hír. Végeztem egy kis fejszámolást, így nem is éri meg dolgozni.
Mások hogy csinálják?
Mármint, lakáshitel, kocsihitel, gyerek + GYED.
Nem egyszerű :(

Kép
ginger1

Ma csináltam a Liliről egy képet, hogy belefér az Alexa fürdetőjébe.
Íme:
Csak ezt a képet tudom feltenni, mert nem akarom a nuniját mutogatni, már 7 éves. :D :D :D
Kép

Beuska

Kép
Kép
Kép
beuska75

Hú bakker ez nagyon gáz! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Beuska

Kép
Kép
Kép
beuska75

Na akkor tényleg itt a kép:

Kép

Beuska

Kép
Kép
Kép
beuska75

Beuska, ez kész :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Jim, Boldog szülinapot Milánnak!!!

Kép
kikó70

Na ha már képnézegetőbe vagyok, Íme Jim és Alexa:
Kép

Beuska

Kép
Kép
Kép
beuska75

Sziasztok, jó reggelt mindenkinek!

Ti kis álomszuszékok. ÉBRESZTŐ! SÜT A NAP!

http://www.youtube.com/watch?v=-dm0f6v8YF4

Beuska

Kép
Kép
Kép
beuska75

http://www.youtube.com/watch?v=3J6BoJuB ... re=related

Na jó úgy látom nem keltek fel akkor durvábban!

Beuska

Kép
Kép
Kép
beuska75

Sziasztok!
Beuska a képen nagyon szép vagy!!
Lili is szép, meg Jim is a kis Alexával!

Jim!
Béres cseppet nem próbáltatok? Az meghozza az étvágyat, az biztos. Mindenki hízott még eddig, akiről tudom, hogy szedte. Meg nagyon jó immunerősítő.

Lusie!
Kérdezted, hogy hány kg Nimó. 8770 volt utoljára, 74 cm..Alig győzöm kajával a kis piócát...

Mindenki!
Mi a véleményetek a baba borostyán láncról? Használt már valaki ilyet a fogzás megkönnyítésére? Hatott?
Nekem tetszik maga a lánc is nagyon....

Judit

Kép

Kép
juditkecskemet

Te Beuska, hogy merted felrakni rólam ezt a képet???? Sokba fog ez neked kerülni!!!!!!! :wink: :lol: Alexa édibédi. Milán azt mondta, köszönöm a köszöntést, de miért nem jöttek el a szülinapomra? :shock:

Robi már 4-kor nem volt itthon, mikor Martin szopizott. Úgy elment, nem is hallottam. Hívtam az előbb, 6-ra odaért, most alszik a kocsiban.
Na majd elmesélem az autós történetünket, nagyon gáz, mert a Peugeot még mindig szar, szóval csoda, hogy odaért vele.....

ginger, ha már itt laksz a 2. kerületben, én elég közel lennék hozzád, pl egy Mammutos minitali? Aki akar, csatlakozzon, feltéve, ha a múltkori után, még látni akar vki 8) Mi ugyanúgy, vagyunk mint ti, hitel-hitel hátán, megmondom őszintén, én feketén melózok GYED mellett (azzal havi 50 ezret keresek), meg van egy másik munkám is, azzal is csurran 30-40 ezer havonta, de az olyan féligbejelentett.... :oops: most meg fel fogok adni hirdetést, hogy tanítást vállalok. A neten már fent van, de azt a kutya sem nézi, majd berakom a helyi újságba.

na örülök, nem csak Milán hasonlít egy csontvázra. :D

Lillát nem dicsérem, mert mindig gyönyörű, most a kanapét fogom, bőr? Hú, mindig ilyen színűt szerettem volna.

anyám úton van Pest felé, a dokinéni 11-re jön oltást beadni, szóval ideje lenne rendet raknom.

na majd benézek, hátha vki akar velem talizni :oops:
Vendég

Egyébként ez a kedvencem:

http://www.youtube.com/watch?v=kY1tmMr4cTo

Beuska

Kép
Kép
Kép
beuska75

judit, én dentinoxot használtam, szerintem az sem nagy szám.

Nimi hatalmas, annyira édes, tényleg kétszer akkora, mint kacika bébije.

béres csepp...nincs olyan étvágygerjesztő, amivel enne. Mindent kipróbáltunk már, Milánnak az evés büntetés :x (mint nekünk a fogyókúra, szegénykém :roll: )
Vendég

Juditkecskemét!
NAGYON BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kép

legyen szép napod!
puszi Pepike

pepike

Kép

Kép
pepike

Jó reggelt!

Most csak röviden, mert az uram kiadta mára a kajarendelést: Csülök Pékné módra. :shock: Na, ezt készítsd el egy szakácsnak, hogy még soha nem csináltál! :roll:

Juditk, Monácska használ borostyán láncot, ha visszatér a nyaralásról, kérdezd meg őt.

Jim, én taliznék veled, de a Mammut két gyerekkel, villamossal egy kicsit messze van. :? Eggyel még elmennék! :D

Most megyek a piacra, majd du. jövök!
Vendég

Juditkecskemét!
Köszi a dicsérete, ez kb. 6-7 éves kép. Véletlenül félre klikkeltem és Lili helyett magamat szúrtam be.

Jim!
Ez volt a legjobb kép rólad, itt válogattam, ne hogy leszúrj, hát még így is megkaptam.
Remélem szerencsével jár a Robi!

Beuska

Kép
Kép
Kép
beuska75

beuska, Milán ezt a számot szereti, naggggggyon tré (mondjuk az egyik pali benne elég jó):

http://www.youtube.com/watch?v=zDo3nX2gSho
Vendég

a csíkospólós nagyon ott van :twisted:
Vendég

Jim!
Mit szeret ebben? Szalay ezt hallgatja?

Na megyek mert elkésünk edzésről!

Beuska

Kép
Kép
Kép
beuska75

Jim!
Az én férjem, Feri is valami szükséges rossznak tartja az étkezést. Állandóan azon veszekszünk, hogy nem eszik a főztömből. (tegnap is azt mondta, hogy kiborítja a pásztortarhonyát - pedig szerénytelenség nélkül állítom jól főzök) (ha mégis eszik belőle akkor persze dícséri)
És gasztroenterológus vagy egyéb doki nem tanácsolt valami jót?

Ilyen lánc tetszik:
Kép

Judit

Kép

Kép
juditkecskemet

Jaj, tényleg, pedig a tortás fotók óta eszemben van, erre pont ma felejtem el :oops:
Judit, nagyon boldog szülinapot!
Vendég

az én kedvencemet nem merem bellieszteni, mert 18 év feletti :oops: meg csak fiúk vannak rajta, szóval inkább hagyjuk :oops:
Vendég

Pepike, Zsu!

Nagyon köszönöm!!!!!

Kép

Judit

Kép

Kép
juditkecskemet

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?